Shopping

The reds…The Hobbit!

Merundum tak korang kat opis, those yang kerja ler. Merata orang cuti kan. Kita jer kerja. Aku adalah no hal one. I got to do lots of stuff, banyak benda yang macam tak boleh buat waktu ramai orang, dah boleh buat, clear kan tu ini, kemaskan segala. Can work peacefully.

Then lagi satu aku dah 2,3 bulan le gak tak turun makan bawah, pastuh memang tak langsung menyoping. If i were sakit jiwa sikit datang, baru turun. but ada satu bulan tu, sekali 2 jer aku turun. Kes ada barang anak2 dah almost habis yang which masa tunggu Kumon class depa weekly sokmo i did tu, takde or lupa nak beli di Tesco. Jadi terpaksa gak turun.

So macam aku cakap le bila datang biol ngeng sakit jiwa merana aku pun turun ler, kasi hilang stress sket. Dah lamaaaaaa sangat tak beli baju. Tapi kenangkan baju banyak dah masuk dalam kotak for moving, i have a little bit of space (gila ler, sampai sudah le tak habis baju nih), so aku beli le, they have SALE everywhere. Year end kan.

IMG_4874

 

Merah ni design dia cantik, lama betul nampaknya aku tak datang sini sampai baju ni jatuh to SALES item. Ada in black, i nak amik jugak, but sampai entry ni aku buat pun aku masih lagi tak turun2 mall KLCC tuh.  Malas ler nak turun, member aku pun macam dah pasrah tengok aku yang malas nak makan kat bawah tuh. Bila tak makan, takde le point nak membeli belah jalan2 sana sini.

Family aku nak datang this week during lunch break masa tu nanti ko nampak hakak turun ler hakhakhak.

Eh ai ada pergi Jusco Maluri 2 hari last week, coz nak kena beli undergarments anak2 dan bibik. Hah tu keluar terus KLCC kau. Yelah baju dalam / spender anak2 baya2 depa murah di sana. Tak perlu ler berjenama for them, amalan aku belikan yang sedang2 sahaja for anak2 aku, tapi beli banyak ler, so macam 10 helai for all sets. Idok le selai dua. Aku nak pi Jusco tu pun bercinta.

Thanks to 2 orang adik RHB yang tegur akak di Jusco yek :)

 

IMG_4881

Baju ni belum berpakai yet, maybe dimangsakan this week. Kalau dia jual in kuning ke hijau mungkin aku takkan beli but for that day aku beli semua in reds.

IMG_4885

i dah pakai ni, mungkin entry yang aku pakai baju nih keluar this week.

IMG_4814

on a different day pulak, weeks ago, i pergi berduaan tengok The Hobbit with Abang, Under Nuffnang/Churp Churp. A premier show, dapat tix 2 ketul jer so bawak Abanglah, some more kakak dok lepak umah nenek ngan her cousins. But 3 days later, Abang pergi lagi tengok dengan bapaknya, kakak and my bro’s family too. Aku tengok sekali tu je lah, bestlah tengok ngan IMAX TGV tuh. kali kedua aku tengok via IMAX, dulu pun tengok Hobbit gak.

IMG_4827

Mummy, tolong amik gambar abang kat sini, nak hantar kat the cousins and frens abang.

Gelaplah bang

takpe mom, janji The Hobbit tu nampak.

Balik kita berduaan malam tu, aku terikut jalan Fed Highway pulak dari Damansara, podahcit btol, udahlah midnite. Tapi moleknya dia tau mana Menara TM, mana bangunan RTM, apa itu gerbang Selangor Darul Ehsan, Fed Highway panjang tuh, dan macam2 lagi, kisah kenapa kereta dok right lane, left or middle lanes, semua aku ajarkan. Facts. Kalau tak asyik ler bercerita pasal dia punya main ice skate je kan (he went again with his sis and the cousins, bawak by my bro a day before).  So as he grows, kena cerita benda2 serius jugaklah. Termasuklah aku kena kisahkan balik kenapa orang yang langgar kereta aku tu dulu.

Boleh tahan penat ler jugak nak bercerita, benda yang kita tak pandang dah tak heran coz ketuaan kita tapi bebudak, it s a new thing for them. Dan ko nak menjawab seribu satu soalan depa, non stop. The kids no matter how old depa pun, tetap akan carik the parents as their wiki/red pages :) .

Apapun, the cuti2 year end buat malas nak update blog sangat, aku tak ke mana so takde alasan tak update cuma i tengok the hits menjunam coz ramai bercuti jadi macam hahaha lagi le malas.  Tapi kalau tak diupdatekan lagi ler makin delay.

My point is, bukan takde benda nak update, jugak bukan malas. but I tengok orang cuti, so I pun saja auto schedule kan ikut alang2 mood. No matter what pun those yang bercuti will still come back and read, i have my own regular readers gak kekdahnya.

Blog ni pun ada mobile theme, masalahnya ramai came back to me tak puas baca via mobile or via hp cecanggih memahal tuh, nak jugak baca dari lappy/pc. Sukati hangpa ler.

Aku sendiri pun tak puas baca dari ipong aku unless nak cepat cari something dari machine tangan tuh.

See you soon, i have bunch of stories.

Comment: 7

Hijrah and Birthday for Melysha….

 

getting kakak her new konon ‘Lofa’s tudung. Tak tau le apa namanya tudung shawl lofa tu but she wants that style. Itu sesuailah ngan mukanya, aku lepaskan anak aku pi ngan cousin dia ngan bibik pi Jalan Tar, coz nak beli banyak lagi tudung but yang macam tak sesuai ngan muka and umur dia yang depa beli.

So kita top up lagik.

Ini kat Seksyen 7, Shah Alam tu.

Rambangnya kat situ, bukan main banyak ler lagi kedai tudung le kedai baju ler shopping segala merata situ heh…best btol ek, aku baru tau ujudnya tempat happening gitu, itupun pasal aku pi visit Princess Victoria Stylo.

IMG_0926

so so, maknya tak pandai hal tudung ni kan, adik kedai ni ler tolong ajarkan. tudung ni ada ala2 yang macam lofa pakai tu lah, bukan yang Lofa jual, tu memang lagi ler tak sesuai  ngan Kakak. Kawan aku pakai, pun tak berapa happy. So anyway, Lofa should come out ngan tudung simple yang dia pakai tu lah, sangatlah simple takde meleret2 takde bergantung2 yang penting dia tutup dada.

Yang pakai tudung tapi nampak dada tu yang akak hemm…hemm…

kat sini beli 2 helai. Pusing2 lagi….pusing kedai sebelah sana sini

.photo

jumpa lagi konon tudung lofa untuk kakak, but aku pulak try oiiii ini punya petak kotak besar ok! memang tak bolehlah kakak pakai, tapi merahnya cantikkkkkk, sebab besar so aku try ler, fail liau!

IMG_1176

so sudahnya kedai ni kita repeat 2 kali, coz amik 4 helai, yang kekedai lain takde yang up to kakak’s standard.

Aku masuk gak Jovian’s nak cari baju le alkisah, but dia kan banyak dress kan, yang aku berkenan sket lagi nak beli online aritu, nasib baik le tak beli coz rupanya yang kekecik size dia pun kalau aku pakai dah boleh macam 1 1/2 orang yang pakai.

Ada gak kita beli telekung lace, baru RM50 per set kat sini. Aku beli 2 sets.  Sebelum tu aku bayar online sampai RM110 perset, dahlah ada hiccups, bila aku dah make noise baru dia citer hal sebenar. Tak honest! Imagine i paid RM330 for 3 pcs of telekung lace, I can close eyes lah, but aku tak suka orang kelentong, benda dah salah, ada hiccups tolonglah honest!  tak baik diam pastu bagi alasan saya meniaga kecilan, abis tu aku punya duit tu kecilan to u so you could do this to buyers?

Some sellers ni tak nak bagitau the hiccups coz hoping tak de le buyer nak perasan or nak bunyi. So takpelah, dah tau ler mana nak carik telekung lace, RM50 jer, 3 layers lagi, siap ada merah cantik sangat.

IMG_0975

Kemudiannya kami dinner kat Wadihana Islamic Steak House, sedapnya depa semua sukaaaaaaaaa!!!

IMG_0977

aku makan olio aglio ni tapi pedass…nangis hakak. so aku hanya makan the seafoods jer, lelain laki aku perabihkan..

 

IMG_0990

abang pun makan steak jugak, Zeeshan makan fries jer. Bibik langsung tak nak makan, dia dah kekenyangan dari makan umah mertua aku. Pastu aku cakap, ko tak makan kan nanti orang tengok cakap Ibu dera ko tak bagi makan.

ke main dia jerit, knowing her kan kalau cakap memang gempita satu Shah Alam pun boleh dengar - Taklah Ibu, aku kenyanggggggggggggggg!

IMG_0988

Ke main kepak tangan ko kak, anak2 aku macam bapaknya memang suka ngan steaks lah, even dalam diet aku dulu pun kalau rasa berat naik, makanlah steak tapi jangan le makan sebesau pinggan kakak tuh, cukup buat suku sudah.  By the way, since today waktu entry ni aku keluarkan is Kakak’s 10th Birthday, we will come back to have our dinner di sini kembali but at outletnya yang near by lagi to our house. Because she lovessssssssssss this restaurant sangat, so let s take her there.

Juga kerna hari ni adalah hari Kakak/Gegirl, to announce, she actually dah fully hijab sejak few weeks ago. Though i told her she can wait till her baligh time but she said kakak tak tau bila nak dapat period, maybe lagi setahun 2 kan, so Kakak nak pakai dululah, Kakak tak nak tunggu sampai period. Because of that, i give her the full support, walaupun maklum tau ibunya masih lagi belum terbuka hati untuk bertudung.

Today, i have made an arrangement with the florist to send her a bouquet. Deliver terus ke tangannya, mesti hati bunga2 and memalu bila nanti dapat bunga. Juga a special cake, also will be sent by the baker deliver terus ke rumah to her hand. Surprise for her. Birthday treat – we just got back from Genting Highlands, for my blogjob but that s can be considered as her birthday getaway gak lah.

May Allah bless you Kakak, jadi anak solehah. Happy 10th Birthday on 9th September.

Comment: 22

Selendang ibu…

IMG_2471

serkup merah pala aku tu sebelum korang buat pakai dalam tudung aku dah mula pakai untuk buat selak rambut daaaa….

IMG_2639

aritu ada borak blog pasal selendang hitam aku yang over 20years umurnya, asyiklah pakai yang tu kan so satu hari early ramadhan pun aku ngan member pergi itu Ampang Park dia ler yang bawak masuk butik nih. Cecantik betul selendangnya but harganya mak datukkkkkkkkkkkkkk!! Macam merah ni, tengok lam gambar plain semata kan, ada le bebijik but bukan nampak clear pun, ni lam RM300, tak ke aku macam melopong hahahahah….

IMG_2667

yang aku pegang ni pun min harga RM300 up to RM500. Selendang je punggggggggggg

IMG_2678

kedai dalam Ampang Park ni, booth tetengah tu aku suka, budak yang layan ni molek sangat budi bahasa pekertinya, so aku beli selai kat sini, kawan aku pun beli selai tudung kat sini, dia bagi gak discount. but kat kedai ni takde lah mahal sangat, just nice je lah pun kawan aku cakap mahal lahhhhhhh kak.

Boh je lah, daripada balik tangan kosong heh. mana lagi akak nak cari selendang.

IMG_2694

Putih ni ada aku amik, takde in red. atas palanya ada le bebijik butir beads yang logik ler nampak cun melecun kan. I m not wearing tudung YET so let s settled with selendang for some of islamic events. Pepelan kayuh lah weih.

IMG_2701

i bought these 2 sets, satu lagi pesen lain for my laki and anak sulong. Hantar gambar kat laki aku, dia cakap mahalnya. Eh pakcik nih dia ingat aku geti nak reriki kang beli yang 10inggit memang le laki aku tak heran kan jugak but banyak bunyik pulak ko. Ini pun dah bape kali cakap tolong jangan tanggalkan dari baju melayu, tiap kali pakai baju melayu dok tanya yanggg butang baju melayu ai mana yangggggggggggggggggg…..

asyiklahhhhhhh soalan yang sama tetiap taun. skang soalan tu berjangkit kat abang pulak.

Mummy, butang baju melayu abang tak cukup satu lagi.

Wahai lelaki, tolonglah jangan dicabut butang baju melayu tu dari baju melayu tu boleh tak???

IMG_2703

aku geram betul tengok samping nih. Amy Sweetdarling tanya kat kaki ko macam ni bape sen? kat Ampang park depa jual seribu ringgit. Kat KLCC yang tetengah bawah tu from 3k to 13k. Masa tengok ngan laki aku aritu hok 13k tu laki aku cakap kalau you belikan yang 13k tu you bungkus pi pulangkan balik.

hahahaha wahai RD, kalau 13k punya samping baik ler i pi masuk Chanel!

IMG_2621

i really like this selendang, RM400. colournya lembut, kalau ada merah mengerlip macam nih, atas tu pun ada beads hah. I didnt buy this, dont think gonna pay for this much, kalau below RM200 for this kind of selendang, i dont mind kot. Pakainya setahun sekali 2 jer heh. Tapi nanti aku nak amik kain kakak kan, aku nak singgah lagi kot ler dia dah bawak colour hitam or merah macam nih, haritu czo merah takde so aku tak nak le bayar RM400 kan, but if betul ler ada merah, aku beli gak kot.

Ada tau mana ada jual online selendang yang penuh cenggini?

online senang ler….beli kat kedai takde masa dah nak berjalan.

Comment: 13

Chakri to Ampang Park…

IMG_0565

aku ngah gila speed up entry nih. coz aku kalau boleh tak nak ler cite awal ramadhan or midst ramadhan masih lagi dalam cerita hari raya nya pulakkan. so agak2 yang aku rasa malas nak type hahahaha kita lupakan terus.

IMG_0584

That weekend, kita berbuka di Chakri Pavillion pulak. Abang bila dengo je Chakri muka mentoya jer, dia kan western sikit kalau boleh buffet tu kena ada western, or laksa ke wajib ada. Ngada heh ko bang, pi dok Palestine sikit, mak bekhen ko kang

IMG_4079

Hari tu kalau buka di luar tak bawak iPAD laki aku kena give up bagi iphone dia or mine, so kali ni laki aku tak nak dah main kejar2 satu hotel, restaurant so dia bawak ipad. biar senang le kejenya kan. Macam Zeeshan ni stage cam dia mana boleh nak dok diam tengok kira orang jer, dia akan berlarian punya lah. Nak mendiamkan tu lah gunanya ada ipad.

but dia bukanlah main game. bukak youtube, and pasang any of the vehicles vid. Either trians ke bus ke, asal sume kenderaan tu hah memang dia adap ler sangat.

IMG_4083

Food aku tuh, nampak je penuh sepinggan tapi berkongsi ngan depa semua.

IMG_4094

tak bawak shooter lerrr

IMG_0590

selesai makan terus lelaju callo

nak berjalan ke apa tuh, hah Ampang Park

IMG_0595

berjalan dengan Abang, konsep pegang tangan mak dengan tak ikhlasnya masih lagi ada tuh. Aku selalu cakap abang kalau tak nak jalan dengan mami, kalau tak nak pegang tangan mami, nanti mami dah takde, abang nanti meroyan2 menyesal tau.

yelah mami, abang tak cakap pun abang tak nak pegang tangan mami

memangla ko tak cakapppppppp tapi ko pegang macam tak nak pegang jerrrrrrrrrrrrr!!

bapak ko dah lah sibuk kejar adik ko tuh. hah mak ko sentap kang

IMG_0601

menganiaya mak nampaknya ko  bang

walaupun mak ko berada di tangga tertinggi di belakang ko, tapi masih….

IMG_0602

tau ler lonjong, agak2 le mak ko kat belakang sikit

IMG_0613

sebelum kita redah ampang park ni mari kita umpan Zeeshan yek…

IMG_0616

ini kali kedua aku datang Ampang Park dalam bulan ramadhan nih….

caftan yang aku pegang tu memang cantiknyaaaaaaaaaaaaa but kena pakai long dress inner dalamnya. aku kalau pakai tu nak buat sesantai kat rumah ke, rumah mertua je ker

IMG_0628

we bought tudung kakak lagi kat kedai nih

IMG_0646

kak ko nak biru ke merah?

IMG_0651

escort kulu kilir ikut adik

IMG_0673

ni maknya rasa nak terobang jer coz payah betul nak mencari warna yang sesuai dengan size kakak ni lah…stress aku. pastu aku selamba jer agreed to purchase satu baju kurung kakak ni kan, suh bapaknya bayar.

aku dengo RM29

rupanya RM290 kakakakakaka

geleng pala bapaknya. baju kakak sorang je 3 helai, sib baik satu helai tu yang RM290 buatnya each 3 helai harga gitu, memang lar….

IMG_0728

situ jugak kita beli songkok abang and adik. laki aku tak yah, pakai lama punya…

IMG_0733

jubah abang too. baju melayu tak yah beli, dah tempah tapi tu lah, takde khabar lagi nih, betul ke dah siap heh baju melayu anak beranak nih…

aku dah cakap kalau takde gak siap baju melayu the boys, kita akan buat colourful theme tahun nih. No one tone theme dah…

IMG_0735

try je lah songkok tu dik, itupun ko nak meraung napaaaaaaaaaaaa

sekejap je kita nak try size tuh, hish ko nih

IMG_0737

this jubah, take size 54

IMG_0746

ini ada, aku beli selai kat sini, esok2nya aku belikan pulak kat Matrade yang carnival besaran of Venderu Festival tuh…cheaper sket, leh dapat 2 helai lagik, quality sama jugak

IMG_0751

balik malam tu apaknya heret kitorg pi QB, depa le makan beria, adiknya pun hah minum air sejuk, panas jiwa raga aku tengok memang malamnya kong2 dia batuk. aku allergic betul tengok bebudak kecik baya Zeeshan ni minum air sejuk lah, sama le masa zaman abang kakak dulu.

So yang shopping kat Ampang Park tuh, totally for them, laki aku punya pun selai jer kain pelekat. Lain sumer for abang kakak adik. Maknya zero zero. Untuk aku hah takde kan tapi lepastu kat Venderu Festival tuh, sampai 12 helai aku borong! Camne ler rumah tak penuh ngan kain baju, baju taun lepas pun ada lagi ngan tag tak berpakai.

Citer lain, kisah kawan aku yang punyalah looking forward nak buka puasa ngan kawan dia, dia buat la booking segala bagai, udahlah dia yang bayar but boleh kawan sorang lagi tu screwed things up, takde le rasa bersalah kawan pada kawan aku tuh, Dia punya bengang, terus balik tinggalkan buffet area walaupun belum waktu berbuka lagi coz kecewa dengan manusia kawan tu lah. At least dia balik secara sopan walaupun dia ada hak untuk baling sodek senduk ke periuk macam si Peugeot putih tu kan. On the way kawan dia message i ll pay for my portion. omg terus kawan aku rasa macam nak langgar jer mamat tu tapi idok le kan, what a mata duitan je dia rasa kawan dia tuh, pentingkan duit bukan pentingkan yang buka puasa kawan dia dah screwed up tuh. Wpun dia yang bayarkan tapi dia tak riuh on the kerugian, but kawan tu boleh sibukkan hal duit. yet the friendship tu dah berkucar-kacir.

ada sambungan, nanti aku panaskan dalam nih. hahahahahha, citer ni best.

Comment: 6

Tiffany CIPELA for Jalan TAR…

korang memang kuat ingatan. Those my loyal readers je lah, readers yang bebaru mana nak tau sangat kot. So kesinambungan dari kisah akak ke Midvalley mencari lace bagai, dan itu was like few weeks sangat kan, so kita sambung jejak ke Jalan Tar pulak. Aku nak cari kain lace je lah sangattttttttt pun kan. Katanya.

jangan le percaya, satu benda aku tu memang akan cecah ribuan je nanti. Yelah kain lace mahal :(

IMG_0904

hari Sabtu adalah hari anak2 bersekolah gantian so usai amik kakak jer dari sekolah, pujuk2 si kecil supaya lena tidur petang barulah kami keluar.  Tak boleh bawak anak2, nak speedy punya shopping heh. Lagipun Jalan TAR ni dah lama aku tak ukur jalan and need to go to one more place gak selepas settled di Jalan TAR.

 

IMG_0803

amacam gedebum tak?

IMG_0831

yang merah ni?

soalnya bukan lacenya tapi liningnya kahkahkah….

ada ke patut dia bawak aku kat lace yang punyalah terjojol bijik mata nak membayo. So dia bawak aku kat lace yang sesedang sahaja, walaupun biasa pada depa tapi pun lagi mahal but lagi cantik le of cos dari yang aku tengok dulu tuh. Lining pun boleh tahan.

Bungkus bermeters2 termasuk untuk my niece. Nasib baik tak bawak bibik, kalau tidak mau dia pun nak samaaaaaaaaaa gamaknya.

IMG_0932

Settled beli lace, melintas jalan pulak ke yang tempat jejual tudung tuh. Mencari tudung2 untuk anak dara, my niece also for my maid. Dan jugak for mak2 bonda jugak. Ini namanya tudung bawal hek, aku pun bukan le tau sangat, murah ko….5 inggit, aku beli lam 12pcs kot, untuk depa pepilih ler. but coz Bik ada buat hal, aku tak de ler bagi lagi, tunggu tempoh waktu bertenang sikit, biar nanti2 kemudian baru bagi. Knowing me, mestilah aku akan belikan for her….

IMG_0982

Kasi promote sikit kedai abang nih. Abang yang melayan kami kat sini bukan main baik lagi meriah mulut dia, sampai aku mengekek2 gelak dek keletahnya. So laki aku pun cakap, ok kita up sikit kedai dia. Sesapa pergi sini, korang petiklah nama akak tunjuk sekali gambar nih.

I bought the tudung Mak ajah dalam kedai nih.

IMG_0985

Mak nak pergi lagi umrah bulan puasa ni, so either buat pi umrah ke, harian ke bebila, mak aku ok jer ngan apa anaknya ni bagi.

IMG_0999

Penat berjalan sudah, kita singgah di Restoran Insaf tapi laki aku frust, roti bakar takdak, roti canai pun takdak. so kita makan mee goreng kongsi bertiga. Sesambil jalan dah makan keropok tu pasal memasing a bit full. Bagi laki aku rehat sikit coz dia yang mengusung barang dan jugak membayo tetudung segala.

IMG_1017

Aku main masuk jer kedai yang tak kisah pun apa jenama brand pun, dari luar nampak telekung wewarna but bila balik rumah too small for kakak, so 2 helai telekung tu kulantingkan pada my another niece, rezeki dia. Gonna get Kakak for tempat lain lah, online pun boleh. If you happen to know please buzz me. Kadang2 aku takut le nak beli online kat Instagram if tak kenal sangat, coz aku tengok ramai yang kena kelentong, duit dah bayar, barang tak mendapat.

IMG_1040

Laki dah seret balik, tapi mata mak encik pantang betul tengok kekedai yang ada, hujung ke pangkal aku masuk. Gambar hanya sedikit but seronoklah shopping di sini.

IMG_1046

Ada kedai brooch, tak tau lah qualitynya camne but borong jugak. For the same people jugak….sampai RD pun kena pilih jugak, dont care one.

IMG_1009

RD memang suka tengok langit. LOL. Speaking of this dress, very ler colourblock betul. Ini kali kedua aku menyarungnya dan lepas nih dress ni akan kupakai buat di rumah sahaja lah coz dah boring. Pertama kalinya pakai masa aku baru lepas pantang Zeeshan 44 hari, my first appearance di public for Nuffnang’s event jugak.

I love my new shoes. Supposed to wear it for my kerja but i just dont care. Walking selamba jer kat Jalan Tar nun dengan my new Cipela – ALIS. VERY COMFY! Wedges je pun, bukannya high heels yang tajam, so of coslah tak sakit kaki, it s only a wedges. Sekarang Cipela dah masuk Isetan KLCC. For Isetan members ada promotion price, 20% off, harganya untuk wedges nih ialah RM340 tidak lagi termasuk discounts yer.

IMG_1238

IMG_1220

It comes in black and orange too

Black dress is known as HiDY Black Dress Embroidered Tunic RM198, those wearing hijab can wear with your long pants and skirts.

Tidak ada warna merah yet, but takper. Tunggu next few months, ada surprise by Cipela and HiDY for anything in RED and i must join the theme!  Or you could get the collections at HiDY Store, address: No 46 Lorong Dataran Wangsa, Wangsa Melawati 53300 Kuala Lumpur

hidy@cipelashoes.com 012 395 6839 Cipela’s FB and Cipela’s website  and HiDY Store.

Comment: 6