Shopping

Vendeur Festival, wajibul visit.

IMG_5293

Siapa ada pergi the Vendeur Festival kat Matrade arituh? sorry ler dah abis, 2 hari jer, itu pun sampai kol 2 pagi depa bukak. Akak pergi yang on Saturday, asal cadang nak pergi right after Zuhur but banyak hal ler pulak kat rumah. Some more nak tunggu abang balik dari visit Sejarah dia (he chose the Muzium Negara, anak korang pilih mana?), tu yang lagi lambat keluar rumah.

IMG_5276

abang bawak the camera for his project but adiknya terus sebat tak nak bagi tinggalkan, jadi kulu kilir ler dia membawak camera tu hah, banyak giler dia amik gambar yang bembukan. Lambat abangnya tidur malam tu dok delete gambar yang adiknya amik, abis tu takkan  nak transfer semuanya ke PC pulak….

IMG_5278

Basically shopping raya kali ni untuk abang, dan sikit untuk aku. Itu perancangan asal ler. Yang benornya, aku punya lagi banyakkkkkkkkkkkkkkkkk dapat hahahahaa. Abang nakkan jubah, his baju melayu ada jerr but he tak nak pakai baju melayu, first day nakkan jubah. Of cos have to go for red colour. First booth ni je dia dah tertawan but RD and I tak setuju. Selain harganya yang terlampau mahal (for the quality we can get better price), warnanya dan design macam biasa sangat merata ada.

So kita KIV dulu booth nih, if dah bertawaf pun tak jumpa baru kita amik ni lah.

IMG_5282

dont think aku amik something from this booth, Seleksi Akma brand rasanya but aku ada banyak tops baju dari depa, bought from Zalora. jadi tak dapat ni pun tak kisah jer…

IMG_5284

Terpegun Zeeshan tengok tv tu punya iklan hahahahaa….

IMG_5289

I kan tak pergi Jakarta tahun nih, by right dah nak siap terbang pun hari tuh, sekali tengok passport aku kojol dah rupanya hikss…aku lagi rela pergi Jakarta dari pergi beratur renew passport so batal trip Jakarta. jadi tak dapat le menyopping kain baju raya di sana.

IMG_5319

Got to meet Nisa Kay at one of the booth

IMG_5337

Sebelum kita jumpa PenMerah’s booth, abang dah nampak replika patung Chazynash tuh kat luar and he s so excited sangat. Yelah dia ni fan to Chazynash tu sangat. So terus kita mencarik boothnya. Cikta pun ada gak kat one of the booths (ash annas, aku tak beli dah situ, dulu2 dah penah beli).

So jumpa je booth Penmerah, terus carik ownernya yang also my blogger fren, my dik angkat too. I hv known her for so longggggggggggggggggggggggggggg.

Abang terus tried ler the Jubah Lima Waktu, he would like to get 2 pcs, the red and the blue. Wrapped it up and Anne Raihan bermurah hati to sponsor the 2 pcs of jubah lima waktu for Abang. Rezeki ko lah sangat bang, walaupun sponsor, harganya logik gak lah better dari booth yang sebelum2 tu abang dok nakkan. Punyalah abang peluk cium jubahnya, suka betul dia dapat jubah idamannya dari booth and his fav celebrity pulak tu.

Malam tu kat rumah dia dok menerai2 lagi, betul2 gembira dia dapat the jubah lima waktu nih. Thanks Anne for the sponsorship.

IMG_5341

dalam banyak2 barang kita shopping, abang hanya pegang his paperbags of jubah lima waktu jer ahhahaha…lelain bapaknya yang pegangkan.

Rasanya tak sampai 2 jam pun kita shopping kat sini coz kita dah nak gerak berbuka puasa di Cyberview Resort & Spa. But walaupun sekejap aku dapat gak sebat 13pcs of baju raya for me hahahahaha….Maybe 10setslah yang lagi 3 tu lah is the pairnya. Pantas tak pantas?? hiks…

Ada jugak yang kenal Kak Red so i dapat sponsor give away from the booth owner jam jam masa tu jugak, I will definitely instagramkan each of them for sure. But baju2 akak tu, tak semua pun for raya, ada jugak for events and also for office/casual wear. Bahaya ler pergi festival raya macam nih, never balik dengan tangan kosong!

Untuk kakak pun dapat 2 pasang jubah dress too, yang satu tu common sangat berdokoh2 gak but dah dia nak sangat, boleh ler tu kak…

Nothing for abahnya or adiknya, dedua dah settled awal2.

IMG_5371

So kita berbuka di Cyberview, as a courtesy from the hotel for our relationship. Sedap sangat!!!

IMG_5393

dan as mentioned berbuka puasa di Cyberview ada kids corner, disinilah Zeeshan melepak lepas dia dah kenyang makan (he ate first sebelum azan).

Masa kat Matrade sebelum tuh, tengah aku sibuk pilih baju, tetiba dia hilang dari pandangan. Kitorang split berempat mencarik dia, rupanya dia dah keluar dari building to the center area (sebelum to the next building) main kat situ. Luruh jantung aku heh. Lepas tu sekali lagi dia hilang pun dia pergi tempat yang sama. Situ memang le ramai bebapak yang lepak ngan anak2 kecik dok main situ yelah jenis yang tak nak ikut bini pi menyopping kat dalam kan, tu yang Zeeshan join situ ada gang2 dia anak sesapa tah dok buat main. Hish budak kecik nih.

Dah jumpa yang 2nd round tu aku tinggalkan depa and terus lari masuk dalam sambung amik kain baju yang aku baru nak beli sebelum tu tak jadi2 dek anak hilang kejap dari pandangan.

I love this Vendeur Festival, dah 2 kali aku pergi (last year tak pergi), 2 years ago lagi ramai orang. Masa this time aku pergi tak de le ramai sangat, mungkin coz baru first day, but if depa buat lagi taun depan insyallah aku nak pergi lagi jugak. Ada aircond, tak sesak, parking pun smooth ada RELA jaga, kira i ll come back lah. Dah takde dah benda nak shopping, skang aku ngah shopping kuih2 raya pulak, dok tunjuk2 sana sini heheheh….This week depa ada buat kat Kota Damansara but aku lagi suka pergi yang kat Matrade.

Comment: 1

Bayau lebih takper, janji… :)

IMG_4883

sepesen brand, warna berbeza. Got one more in dark blue but hilang dek anak bujang sulong aku tuh. So since Zeeshan is still tangan kecik so takde le jam for him hehehhee

Malam tu kita pakai sesama, I am sure boleh guess le mana satu tangan aku pun hahaha….no high end brand but the smile to our family specially for the kids coz tengok the parents pun into pakai jam sama macam depa is priceless. Jam abang kakak pun actually semua nih hiks…

 IMG_4762 (2)

well ok akak nak cite le ni baju meletop konon nak pakai raya tapi dah pakai sarung kat Casa Ombak arituh. So jadinya akak tengok baju ni kat Isetan nun, harganya memang le mahal but because I tak explore my eyes to other social medias jadi padahnya di situ. Dah lepas beli baru tetengok online market jual, hishh, sakitnya hati aku.

So this fishtail baju kononnya ok ler akak beli tengok cam cantik le sangatkan. Harganya when i paid for it was RM189 but i utilised my vouchers so i guna my cash about RM60 macam tu lah. Lelain sume vouchers.

Then konon nak pakai at one of the rayas le kan, but malamnya, akak scroll scroll itu ig, aku tengok eh melambakkkkkkkkkkkkknya orang jual, siap dengan kain pulak tu. Akak beli just the top without kain suor bagai tau.

Depa pulak jual from the price range of RM120-135! gamaknya kalau kat luar ada yang below RM100 kot hishh…sakitnya hati ku disiniiii.

 

IMG_4734

so because of that I decided to pakai for Casa Ombak event. Jadi tak yah pakai raya so orang yang beli2 tu konon nak pakai masa raya tu, dah rugi gak ler coz ai is dah pakai dulu muahahahah. Sakit hati punya pasal bayau RM189 gitu kan.

Jadi takper, ruginya sebab bayar mahal, but untungnya aku dah pakai dulu posing2 sebelum orang lain dok sibuk pakai for raya. Kehkehkeh….ai is so brilliant (walaupunnnnnnnnnnnnnn…..)

Comment: 4

Lady of Beruk…

IMG_9303

selfie kalau dalam keadaan huruhara, bila anak kau yang sibuk suruh selfie, macam ni jadinya. Nak focus kat pengantin pun hazab….

IMG_9327

Kita sampai dah nak dekat jam 2pm, huh biar sungguh macam dah lambat tapi luckily tidak, ramai orang lagi.

IMG_9330

Zeeshan hari tu memang my magnet ler, but untuk few hours je lah, lepas tu dia dah magnet balik kat apaknya…

IMG_9333

Sorry pengantin, gambar keluar blog :)

This guy is taken finally, dulu2 sokmo keluar blog aku, ramai le anak2 dara yang dok tanya khabar hahahaha…

IMG_9345

habis je wedding, kita bersidai dulu kat sini, oh ni di Menara TM. weddingnya kat Dewan Kristal tuh…

masa kat sini ada 2 girls, baya2 Zeeshan dok kat tangga tu, bukan main lagi anak aku terus datang tapi tak bertegur sapa ler, just dia dok sebelah bebudak pompuan tu. Sebab dah kat setaun sekolah kan, so PR ke main kau…

IMG_9369

Top is Zalora, Kain Jakarta, Kasut merah 5 inchi mengancam ni Cipela dan Prada handbag merah menyala

lepas tu, masuk parking, aku salin kain baju. Aku je menyalin, lain2 pakai je baju sama. Memang dah bawak sesiap.

IMG_9376

Nak pi banyak tempat hari tuh, carik goodies stuff for Zeeshan’s birthday also untuk menambahkan lagi the small2 items di rumah.

Dari BTR ke Permaisuri, area2 situ ler. Total kedai kita masuk ada 5 bijik dan satu lagi penutup kedai makan – QBistro.

 

IMG_9383

pastu dah banyak kedai, ada yang selang sebuah camtu, kita siap buat comparison lagik. Mana murah, askar pun ramai kan, so hantar askar le buat compare sana sinun. Kalau tak silap aku, kat kedai ni, ada tragedi (read di the end of this entry)

IMG_9387

entah apa ler, carik paperbag, but pastu tak jadi amik coz jumpa yang lagi best for kiddos punya doorgift

IMG_9405

dan pengakhirannya makan di QB, depa demand sibuk nak makan maggi soup lagi. This month je dah 2 kali korang makan maggi yek, no more. Dulu once a month or sekali dalam 2 bulan. Ni nak cuti sekolah, tunggu ler, lagi le meligat. Adiknya makan roti canai  kosong.

Ok dramanya kat kedai yang atas2 tu kan ialah kita kan amik all the goodies bags bagai, so nak amik tu tempatnya tinggi. Mungkin RD atau Abang yang capaikan ler. Dah banyak2 anak dan tangan ni semua hah, tak tau le ada salah sorang yang telah letak kat display bawah. Tak letak kembali ke tempat asalnya yang tinggi tu. Kakak kata abang, tapi abang kata kakak yang letak kat display bawah tu.

Tak kisah ler, kita tetap beli tapi mungkin yang depa letak tu lebihannya. Small matter le, biasa le customers buat gitu, or letak kat cashier if tak jadi beli kan. Tapi we bought a lot ler, macam2 barang.

So sampai dah keluar, dah bayar bagai, depa bertiga dah jalan laju, aku patah balik coz nampak 2 kosi kecik untuk letak kaki aku jual kat luar kedai tu, aku amik, bawak masuk. I was with Kakak.

Masa bayar tu, ada sorang salesgirl kedai ni, badan fatty pakai tudung, tapi lengan baju pendek, mulut dengan longkangnya nak bagi satu pelusuk Taman Tenaga tu dengar kot..dan ungkapannya: NI ANAK BERUK MANA YANG LETAK KAT SINI HAH

wah kau

aku tengok je barang yang dia pegang tu, memang sah itu dari part of paperbags yang family aku pegang earlier..ko rasa aku nak tengok je dia berukkan anak orang?

apa lagik, daripada aku diam and kuor kedai hati sakit, baik aku sakit hati dengan berlawan balik statement dia tu.

ANAK YANG AWAK BERUKKAN TU, ANAK SAYA. SO ANAK SAYA TU ANAK MANUSIA, BUKAN ANAK BERUK!!

dan aku teruskan menceceh2, walaupun tak sekuat suara si betina beruk tu (coz suka benau berukkan anak orang kan), tapi tetap aku dengan prinsip, fight it back! Kakak jadi witness. Cashier diam, sampai bila aku bayar bagi duit RM5 pun dia dok terpaku, konon mcm aku kurang bagi note, yet dia dok blur dengan aku punya bahas balas balik kat colleague dia.

Perempuan yang berukkan anak aku tu, tak melawan balik ler, dia dok masam muka tapi aku ada sound gak, amboi bukan main lagi ko cakap sekuat hati yek, ko ingat orang yang ko berukkan tu akan diam le ye, bape ramai dah customers ko berukkan? Dan hari ni ko dapat pulak customers yang lawan balik bahasa biadap ko tu.

Small matter je benda ni, tak perlu le sampai nak berukkan orang. tak perlu sampai nak bagi satu kedai dengar, ada ramai lagi customers lain dalam nih.  Ini kerja awak. Dalam linkungan kerja awak. Kalau ye pun awak nak maki, komplen menyusahkan kerja orang, hah ini semua paperbags yang aku beli ni, aku kena cabut price tag nya, lain kali letak tag tu kat tempat sticker scan ni bukan kat ribbon ni!! Takkan tu pun nak kena ajar?? ha tu kerja kau tau, aku dah menyenangkan kerja kau tak komplen, ini kau berukkan anak orang!

Lebih baik jadi mak yang melawan, untuk anak. Dari jadi mak yang pengecut, biarkan anak dibuli, family dibuli orang!

Kedai tu, bukan kedai 2inggit yang kat taman tenaga tu, yang selang sebuahnya, Supermarket apa tah namanya.  Pasni kalau aku datang lagi (of cos le aku akan datang lagi, kedai ni memang fav aku carik barangpun, ini kan territory aku) ko berukkan lagi anak2 orang lain pulak, ha ko tunggu aku jadi berukmakyeh.

Sekurangnya, biar keluar dari kedai tu dengan bermaruah. Kawan2 aku ramai yang jenis anak beranak kena buli sort of macam ni, disound2 begini, dok diam jer, pastu cite belakang, update kat FB and feel bad coz tak fight back, that s wrong lah, ada peluang ko kena balas balik, lepaskan jer, kita ni pelindung untuk anak2 kita, if kita tak fight back, kita failed to protect them, Mak macamanapun, akan tetap cover their anak’s ass, some more main beruk monyetkan orang pulak. Lain ler benda tu besau punya kes, ini takde kes pun. Bendul ler ko.

 

Comment: 10

KLCC – Ave K – Istana Budaya – KLCC…

IMG_0454

entry yang pergi WH Floral tu ingat, pastuh balik rumah angkut askar. Sempat ler aku laki bini bertukar baju. Gila tak tukar, baju banyak tuh hahahaa. So not me ler kalau pi bebanyak tempat if ada peluang tukar baju, of cos kena tukar. So terus ke KLCC. Nak shopping mainly for Abang. Dia tu seluar kena ada badan dia, kalau tak kang kontot ler besau le lebar le.

IMG_0450

Q untuk fitting room dalam Uniqlo sangatlah berputar panjang! tapi laju ler. So amik the max as we can, 4 pcs jer, semua lelain type, so mana yang dia berkenan and bersesuaian bolehlah kita grab.

IMG_0457

cantik baju oren nih, for Kakak lah. nothing for me

IMG_0461

Zeeshan ni masa ni ler dia nak suh dokong, nak main spek mata aku. Aku handle abang, supposed bapaknya handle Zeeshan, kakak jadi pemerhati tapi Zeeshan mana pedulik. Kalau dah dia nak mak nya masa tu, kena lah ko attend gak

IMG_0464

Last2 kan, aku bagi hp mendiamkan dia. dia dok kat lantai, depan kami berempat. hah dok diam, senang nak mengadap abang kau shan oiii

Settled je kat Uniqlo, got few pcs lah for abang, RD and kakak

IMG_0479

Berjalan ke H&M di Ave K. Pun sama, tengok2 abang punya seluar kat bawah, and pastu aku tinggalkan abang ngan abahnya and aku kakak bawak Zeeshan naik atas, to grab some of his seluar/baju

IMG_0490

ada video dia buat hal dalam nih, siap dia bawak keluar topi H&M pastu berbunyik2 ler coz tak bayau lagi. Ko ni Dik!!

IMG_0504

saje dia tried boot ni tapi tak amik pun

IMG_0553

lepas berbuka kat IB tu, sambung balik patah KLCC again kali ni pi Parkson pulak. Nak carik kasut kakak

IMG_0554

dan budak ni buat macam Parkson ni belongs to abah kau punya!

IMG_0556

pepusing Parkson, payah anak dara aku ni, tak de yang berkenan

IMG_0558

takpe takpe, ada lagi kedai lain dalam KLCC ni kakak, jom ke Bata besau pulak

IMG_0561

adikkkkkk!!

IMG_0571

Kat dalam nih, ada yang kakak berkenan tapi takde size pulakkkkkkkkkk!!

IMG_0575

si kecik sibuk menerai segala jenis kasut pastu spek2 kat situ pun dia lorat gak try

IMG_0590

yang lain pun sama ikut pangai adiknya!!!

IMG_0598

entah camne dia nampak selipar Minions! jam2 tu gak dia bukak kasut dia nakkan selipar nih. ya hampun!! Selipar ko dah banyak lah dik

jadi cabut code and terus bayar, selipar solat/jenjalan lelaki pun depa sebat kat sini gak. Penyudahnya for Kakak takde jugak.

IMG_0604

Jam dah hampir 10malam, mall dah nak tutup, aku tinggalkan depa and lari ngan Kakak to Isetan. Tengok kat situ so bila ada yang kakak berkenan esok2 aku leh amikkan jer (dah tentulah aku kerja sini kan).

Ada ler dia berkenan but 5 hari kerja aku takde masa turun Isetan tu. Banyak hal dan kejadian sepanjang 5 hari tu heh. Jadi penyudahnya takde le barang kakak. Memandangkan ada lagi one more weekends to get something for her, so kita redah tempat lain pulak.

Actually 2 benda je dia nak, a pair of shoes and handbag. But aku ada dapat hadiah handbag merah Cotton On dari bestfren aku bagi, itu yang dia nakkan. Alhamdulillah settle satu hal hahahaha. So kasut pun dah settled, we got for her at Alamanda, we went there for buka puasa last weekend.

Pendek kata cite hal anak2 yang beraya, selesai. Zeeshan tu selipar minions tu sampai hari2 lainpun dia pakai jugak, bukanlah selipar raya. Dia apa tau hal raya. Tudung kakak pun my kawan tolong belikan kat Jalan Tar but for sarung2 one and brooch pun dari sana. Tudung yang lelilit (donno le aku apa namanya) pun dapat gak but kat BSP and Alamanda.

How s your raya preparation?

Comment: 3

3 new things…

IMG_9087

Ya Allah penatnya aku Fri lepas.  Kerja, pastu lunch break lari ke AEON Maluri. Kenkonon nak beli satu-2 barang jer, tapi knowing me, terbeli ler barang2 lain gak.

meh tengok, dahlah pemalas nak susun amik gambar bila dah sampai rumah, so gambar ni asalnya aku hantar kat RD, jadi pakai semula ler.

Rak untuk letak dalam cabinets dapur, so cantik le sikit aku punya maknek barang2 masak.

The king and single bedsheets (for parents and Abang). Akemi brand is always my fav, tapi mak datuk kenapa harga makin mahalllllllllllllll, ini sale tau, kalau takde sale, omeng!

Berus jamban merah hahahaha, nak amik lagi 2 takde stock ler pulak dah.

Pisau containers, sebab dia merah. Kalau dia hijau aku tak amik dah tentu. Sapa suh korang buat warna merah.

Botol air sekolah Zeeshan (dari dia sekolah, itu ler satu botol dia pakai, about 5 months, weekend pun pakai tu, dah naik lusuh hoih), ini mami up sampai 2 terus.

2 tier rack sets, patut tak nak le pakai coz aku tak suka semak atas top dapur tu but banyak jer pinggan mangkuk kena basuh. I told my maid dengan syarat, rerajin sikit simpan lam cabinets, kain lap baru untuk lap pinggan aku dah beli jangan nak malas buat (tapi aku gak yang buat setiap malam sebelum aku tidur!) Bangun pagi pun or bebila ler bila aku tengok ada je pinggan mangkuk kat situ, aku gak yang lap masukkan dalam cabinets. Haiyohhh cik kak tu.

All total atas tu was closed to RM550. Nampak benau lah kan yang mahalnya kat bedsheets tuh! Sebelum pindah aku dah beli online for 4 sets of my king size tapi tu sume bukan Akemi, ni yang aku datang poi beli, my bedsheets must be changed 3 times a week (kids hanya once a week).

IMG_9093

Habis kerja, terus lari balik amik kakak abang, 2 weeks cuti bebudak tak pergi mana ngan parents, kita cuti lama tapi dah cakap depa kena paham kita pindah rumah. Diorg pun looking forward. But their cousins ada bawak depa pi skating kat IOI, lelepak reramai ngan cousins. Ada gak adik aku ngan bini anaknya bawak abang kakak gak pi bowling gak. Cuma ngan parents je takde.

Zeeshan tak leh ikut abang kakaknya, he s too active ler. Kena ada either mak or apak sama, aku tak berani le nak bagi dia lepas. Lagipun petang2 memang his bed time, so tak yah ler dia ikut abang kakak.

Yang masa aku bawak Abang Kakak keluar pas keje aritu pun, aku suh depa  keluar sesenyap, adiknya tidur, tak leh ikut. Kita nak kena tengok wayang hahahaa…

IMG_9096

Lepas beli tix bagai, jalan2 kejap coz memang initial plan nak beli barang sikit. Halahaih beli lagi! Ni aku tengok, harga ni standard ke mahal ke murah? RM124. Korang rekomen sket. Ada yang duo/double but tak nak le yang tuh, nak amik seketul ni jer pung.

IMG_9099

aku risau je dalam kedai nih, abang kakak dok memain gak but aku dok remind le dalam ni banyak kaca kang jangan ada yang terlanggar bersepai ha….mak kau gak kena bayau

IMG_9104

rumah aku tu dah ada 2 step ladders yang 3 steps. Satu dok bawah, satu dok atas. Tapi bila nak pakai kat bilik kakak, kena le pergi bilik sana amik, so aku beli ni extra 2 terus. Tak boleh  nak gegaduh ngamik bagai yek.

IMG_9108

camne aku tak bebel, ada je lawak jenaka bebudak 2 orang nih

IMG_9109

bila tengok gambar nih, oh selain letak pinggan basahan boleh je letak lam cabinets aku tuh, untuk tetutup periuk, kan kan kan, molek gak, leh amik yang 1 tier jer for letak pinggan basuh, lagi murah. Ada yang contractor cabinets aku provide, but ada yang tidak, so nak cecanggih lain tambahan kena le beli sendiri.

IMG_9116

We left these 2 ladders kat sini lepas bayar and pi makan. Bebudak ni nak kena suap makan dulu sebelum movie.

IMG_9119

Kita makan kat Kenny Rogers, aku dah ingat nak pi kopitiam ke mana tah, coz dulu mana ada Kenny nih, susah nak makan halal kat Viva coz banyak restaurant non halal je dalamnya.

looking into this photo, my first son and daughter, dah besarnya lahai….

IMG_9124

macam aku tak makan je, aku makan mushroom soup, tapi makan suku je, bebudak ni dok pau mak nya. Yang macarony cheese tu, muak ler, tak leh nak telan. sesudu pun payah. Bebudak pun sama tak leh nak goooo

IMG_9126

Abang kakak makan lamb chop and steak, aku add on ayam seketul yang quarter tu pun kekongsi ngan anak2, diorang suka betul makan kat sini coz sedap sangat. Specially kakak ler, sampai lam movie dok terkenang2 kesedapan Kenny nih, leh kita datang lagi yek kids…

IMG_9128

abang nak selfie lah!

kena touch up kasi cantik dulu plate abang..

aku peratikan jer gaya budak bujang nih

IMG_9130

amik dulu, nanti balik rumah ada wifi abang leh share gambar2 ni kat kenkawan abang hehehehe

IMG_9134

yeah begitulah anak2 kita. aku pun jarang selfie ler, bila peperlu je sangat. Kakak takde hp, kena grounded hp for a month plus coz dia tak siapkan tuition’s homeworks (kantoi ngan maknya).

IMG_9141

Habis dinner, abang hantar dulu the ladders and food ke kereta while aku ngan Kakak naik atas to buy the popcorns for them. Well, about the Jurrasic park, hemm bebudak suka ler. Aku tak suka hahaha, tak best kot, not my type of movie. Balik malam tu, apaknya balik je dari kerja aku terus kong, letih kau, tetua ni 3 locations in a day, boleh tahan le pancit sangat.

Hari tu anak2 belajar 3 perkara:

1. Manager Kenny Rogers tengok kami tak luak makan macarony tu, he was then offered a new one with less cheese, complimentary. Tu yang kita tapau. Thanks (beyond our expectation betul yang Kenny will do so), yet kita tak komplen pun.

2. I am an MBO member so points memang penting le tiap kali beli food ke or bayau tix, even dah penah redeemed gak before. So bila beratur untuk bayar tix (tak beli online coz it was less than 1 hour + show), the ticketing adik tu cakap yang system down so tak leh nak amik points. I told her, even your system down ke apa, you kena gak amik my record manually and once your system is up, u boleh insert. This is my right as a customer, if 10 kali down, 10 kali le rugi points aku.

The manager agreed, he ajar the ticketing staff (think she s quite new), coz she memang tak tau camne nak do manually. I wonder gak, takkan le MBO customers lain tak komplen kot suh budak tu buat manually? But pastuh bila aku pi bayar untuk popcorn, cashier sana amik pulak points kita manually and aku tengok ramai gak nama yang dia dah tulis kat bukunya. So bukan aku le gak yang make noise pasal korang kena amik our membership details kan, though your system dah down.

3. Same girl gak, at MBO – Bila dia bayar balik the balance of my money, short 5 sen. Oh well, itu duit kan, my right. Teppanyaki KLCC selalu buat camtu gak, burn duit 5 sen customers. So I asked her politely, yang duit you bagi short 5 cent, dia cakap takde 5 sen, the manager ada lagi situ belakangnya, told her to give me 10cents even they dont have 5 cents. Yes, not because aku kedekut ke hapa, but korang ada macam2 jenis service charge ngan dunia GST lagi skang nih, my 5 cents kalau korang tak pulangkan for 50pax, dah berapa korang untung?  I told my kids, this is not about mami being so berkira kedekut but system yang govt buat sekarang dah buat kita rakyat susah, jadi kita jangan nak bagi muka ngan depa, if that s your right, ask for it, unless korang tak kisah, malas nak drama.

Abang kakak dapat pelbagai pengalaman baru hari tu, depa bebudak so tak tau sepak terajang dunia wang ringgit, yang depa tau, nak apa saja, mintak duit, paling besar pun depa buat, kena simpan duit belanja sekolah untuk pergi berjalan bila cuti sekolah (for eg ice skating), jadi incidents atas ni semua depa belajar baru ler.

As we grow older, we learn new things, that s for sure.

Comment: 8