Shopping

Raya shop shop shop!

IMG_3501

Empat-empat muka tak ikhlas posing. RB lagi le, tak nak pandang langsung. haishhh.

Hari Ramadhan terakhir. Jarang sangat kami anak beranak keluar rumah, baik siang ataupun malam raya. Most of our time memang duduk kat rumah jer, layan takbir, susun duit raya, kemas rumah. berdendang dan berendang. Gitulah. Very typical malam raya, just 5 of us at home.

But turun naik rumah mak ajah aku memang sokmo lah, dah sekangkang. Pernah gak kita malam raya sekali 2 kot kat Kapar, but pastuh patah balik, berpatah2 balik macam tak logik. Renyah dek laki aku. so dia suh dok malam raya kat umah sendiri jer.

Ok tu cite raya, sok2 le dalam entry raya.

IMG_3511

Ini paginya aku kerja. Aku tak amik cuti. Jimat cuti. I is so many things to do for my cutis, so I kena berjimat cermat. Lagipun laki aku raya keempat dah terbang. So cuti kami anak beranak sama bapaknya 4 hari je lah. Jadi le dari takde. Makanya on the sehari sebelum raya tuh, abis keje lunch tu aku patah balik rumah amik 4 serangkai. RD dah memang cuti a day before raya.

Amik depa patah semula ke KLCC.

Shopping raya sket.

Sket le sangat kan hahahahahaa

IMG_3562

Dok le kami dulu anak beranak dalam Levi’s. Bapaknya kan jeans collector. Bila dah bawak RB kan, ngan stroller so kat Suria KLCC memang aku dah hapal mana ceruk peruk nak sopping bagai. Memula pi kedai gadget at 3rd floor tuh, carik aku punya iphone screeen protector.

Malam sebelumnya tu si RB mengorek ipon aku. hish jari budak kecik nih, ada je project yang dia buat tau. Pergi le beli satu lagi, RM39. ha ni kang mesti ada yang cakap, kak red aku beli kat low yatt baru 19 inggit kak. hahahah lempang nak? tu low yatt, aku keje kat KLCC dik yeeeee

Pastuh pi sana sini, banyaklah shops kuor masuk kuor masuk.

Carik kasut selipar kakak je sampai 2,3 kedais. Seluar jeans abang je, Uniqlo tu tak lepaslah, pinggang dia halus lagi. Memang tinggi melonjong but tang pinggang masih failed. Dok tarik tali pinggang je kang.

So one last try, patah semula ke GAP kids, situ je lah last kopek jeans yang muat kat dia. Tahun depan memang tak boleh dahlah beli situ, dia punya tinggi dah tak boleh nak mencapai piawaian some shops.

Levi’s tu bapaknya tak nak belikan, not abang punya standard lagi. budak2 je pun.

Ai tak kisah jer….janji adik ko senyap tak buat 10 laps lari satu klcc, mak ok.

IMG_3576

macam baik je ko kan dok dalam tu. ni stage dah berjam2 shopping ye, dia dah bergasak kat most of the shops klcc tuh. dah melenjan kiri kanan penatlah, tu tunggu nak tidur je tuh. Pasal tu lah aku berdiri tuh, dok ayun pram dia, bagi dia melena…..

lagipun turn mak nya lah pulak handle anak

coz kan hehehehe

maknya baru dapat ehem ehem

bergilir2 abang kakak bapaknya took turn jaga RB kuor masuk Habib. hiks…

IMG_3586

suka suka…30 Ramadhan dok ulang alik, jap2 intai, jap2 tengok. emas turun naik sampai aku dah hapal kahkahkah. 30 Ramadhan jugak baru dapat the sets.

aku tak beli setiap tahun, aku beli mostly sekali in 2 yrs time. Kadang2 aku trade in tukar design baru, but kadang2 aku beli je baruuuuuuuuu. Aku suka ler pakai gak, but not for daily basis, aku pakai for raya jer. If wedding pun, if teringat nak pakai, kadang2 kosong je badan.

Harian biasa tak de le maknanya pakai, memang takde, lagipun pastu tak simpan kat rumah **tak yah nak rompak rumah aku sangatlah, aku sorok kat tempat lain kahkahkah****

IMG_3570

Setia kakak menunggu, bila le nak siap receipts nak pi lucky draw nih. Kat KLCC kalau spend above RM500 akan dapat ler luck untuk kita try lucky draw. But not semua, certain shops je participated. So Habib pecah tigakan receipts aku, coz aku beli 3 barang.

So bagi anak2 and RD pi pilih the barang…

eh pilih the number, pilih barang kang memang nak yang memahal je lah kan.

IMG_3618

tetiga pilih box dari mystery treasure ni ler….abang tu nak pilih number pun dok pikir panjang. Ko kan bang!

but paling excited pun bukan anak2, bapaknya yang hoverrrrrrr!!

IMG_3626

end up dapatlah 3 barang yang tak ler mahallllllllllllllllllllll gah sangat pun, but ok so so lah. dari takdo.

IMG_3634

RB jangan dikaco, membuta je lah kan. Strollernya memang banyak bawak untung, senang shopping sangkut je barang.

IMG_3637

cantiknya kasut kaki dress merah ko dik!

IMG_3643

dah tuh, aku nak pi ampang park. Wpun taun lepas  **SAYA BERJANJIIIIIIIIII DENGAN TELAPAK TANGAN SAYA NI** untuk tak jejak soping raya sana, but pergi le jugak coz aku ada  masalah nak pergi beli kat tempat lain. Aku nak tetambah lagi kain baju raya Kakak. Nak add on selai je lagi. So ajak depa sume naik LRT.

Abang kakak suka!

Zeeshan terjaga, macam blur2 je eh aku di mana, kenapa bergerak2 nih.

but potong stim lah, baru bape minit je dah sampai Ampang Park. Nyampah abang kakak, depa ingat nak sampai Subang hapa lrt tuh. orang jakun lrt sangat kan.

IMG_3651

untunglah ada anak bujang dah beso leh assist bapaknya

IMG_3653

bila baliknya, dedua abang kakak tak nak duduk, nak eksyen berdiri…

kat Ampang Park, kita beli sekejap jer, pastu patah balik ke KLCC dan aku pun terjebak jugak beli top 2 lai aku kat butik situ. Mahallllllllllll ko but cantik! tak pernah aku jumpa top secantik itu di dunia ini *gedegangnya cakap**.  2 lai tops tu je kat RM700. haaaaaaaaa, kompem sampai anak cucu aku jaga tops lawa tuh. Ala kebaya pun ye, caftan pun ye. but kalau aku pakai, korang punya baju memang orang tak pandanglah.

Eh tumpang lalu yek…. hahahhaaa

IMG_3658

habis je lari balik ke KLCC, carik makan di Pizza. pakai voucher yang dapat dari Astro, loyal customer kataya kan. heheheheh…..rezeki lah. In between RD and RB bergasak main kat luar, sukati le korang, mak korang dah pancit, 7 jam punya shopping ok!!!! tu kalo letak muka kakak lagi lah, muka dah pasrah je…

kakak dapat handbag, 2 pasang kasut, one is flat shoes, one is casual shoes. sandal pun ada dapat, tu aku ada pi beli few days b4 raya gak, pi berdua kat Jusco ngan dia coz aku nak borong the bedsheets. aku kan pencinta Akemi brand. Borong sampai dapat 2 percuma quilts ok! dulu punya borong dapat bantals

Abang dapat 2 pairs of jeans, nak suh dia pakai jeans kekaler cam kpop tu memang dia tak nak le kan. Mat Smart tuh. ngan wallet, aku laki binic arik wallet termurah di KLCC, gilo nak bagi memahal. Ada le brand Polo ke hapa biasa2 je lah, paling chippo, less than RM70 je pun wallet tuh. Bahagia dia dapat.

IMG_3700

hari yang sama jugak rumah aku dihantar kek butterscotch Anis Magic Fingers! Jadi hidangan raya  rumah mak ajahlah kan! RM 90 /kg. delivery available kl/sel/penang/jb. Nak Order 0193889015

Selamat Hari Raya ye Anis, dari Kak Red sekeluarga.

IMG_3671

masa untuk pulang, RB memang dah tak dok dalam stroller dah, penat worrr kejar. kakaknya dok mintak bapaknya dukung, memanja. kejap je dokongnya pun, ko ingat bapaknya kuasa nak dokong lelama….so RB ada sedikit kecewa jealous tengok kakaknya didokong bapaknya.

lalu beliau berpatah semula….untuk memprotest.

heh korang tau skang dia kalau marah je dia baling barang. dia baling botol, dia rampas spek mata aku dia baling. ha. tu tanda hatinya dilukai. kahkahkah.

IMG_3681

Ni dia tak dapat nak cubit kakaknya, so dia jeling je le ngan mata hahahaha….balik malam tu, kita berkemas ler, pakcing kain baju. satu packing untuk balik Kapar, Klang. Satu lagi untuk balik Melaka for the next after raya. Kena pack sesiap, anak2 ramai kan. Maid aku cuti raya ler malam tu anto dia pi umah sedara dia.

Duit raya pun buat malam tu jugak. Eh rendang, aku catered jer, from my usual makcik rendang, 8 tahun dah ngan dia, unless mak ajah ada, hah buat sesama. Mak aku kan petang raya pertama baru balik dari Umrahnya. So mak aku pagi raya dalam flight hehehehee. Midnite tu rendang sume sampai. sedapppppppppppppp. Pagi raya semua hantar rendang memasing kat umah mak ajah. Aku failed buat rendang ler, tak rajin, lenguh tangan, penah buat sekali, kol 4 pagi baru siap. oh takpelah.

Kol 2 pagi baru tidur, rumah pun ala kadar je coz pagi butanya pun pas solat Raya nak pi balik kampung. Kampung le sangat kan…bandar tun razak jer. ok jauh sket, kampung laki aku, Klang. hahahahhaa….

Comment: 5

Mango merah cicah Prada Dior Belkin!

20130527_135220

Perasmian Soft Dior dah tentulah beli kat Milan kan…one of the handbags yang tak pernah pun never in my wishlist but terpaksa ler jugak beli coz stock bags lain banyak takde kat sana tuh…

.

20130527_135356

Jacket biru tu aku beli kat Milano, ada sekali ngan warna merah. Pastu teman2 kat Mango, berkenan ngan top merah, ada banyak colour lain but nak tunggu depa amik stock yang store jauh tu lam 15min hah lain hari lah aku amik colour lain tuh….

letak sketlah apa yang dapat diborong dari sana….lelain kemudianlah amik turn

20130526_204029

Soft Dior

ada mirip rupa Chanel GST sebab tu lah aku tak amik Soft Dior ni in patent red coz aku dah ada GST merah kang lebih kurang ler plakkan

20130526_203103

Prada clutch, shoulder pun boleh, for a dinner ataupun kuor weekend pun boleh pakai. ada jugak in purple, hampir2 aku nak amik purple sama jugak, but RD geleng pala, dia kan tau pangai aku kalau dah suka nak jugak amik sumer colour hahahaha

20130528_193254

untuk pencinta gadget, i just bought the wireless keyboard too, untuk pakai dengan laptop, dalam keadaan menaip yang malas, so tu perlunya wireless kibod nih. Docking untuk iP5 pun jugak. Sebenarnya aku mencari docking yang ada alarm, radio, Philips brand, oooor apa2 brandlah, Sony pun ada jugak cuma depa belum come out for ip5 yet, sume untuk yang below that jer. so tu yang aku beli ni jugak. Kat KLCC memang takde jual lagi, lembab heh.

So sok sok kalau dah ada memang aku amik tuh, rasanya ada satu tempat boleh redeem but tak cukup points lagi. Yang mencarik kibod tuh alah memana kedai pun ada jual, nak yang beso kecik, nak yang pesen apa sumer ada. Docking Belkin tu aku beli direct dari Machines, KLCC. baru depa restock. Harga ada dalam gambar tu jugak, tertepek sama. Tak nampak? RM69 for kibod, but if u are a member of Challengers KLCC, dapat le harga member and docking tu pulak RM189.

Selesai.

Comment: 10

Kemaruk shopping….di KLCC!

 

photo

 

dah alang2, mohlah berborak cerita shopping. part paling aku suka. entry paling aku gila buat selain skincare perfumes hiksss. tapi bukan citer shopping di Milan, cite shopping di KLCC, sejurus selepas pulang dari Milanoooooooo. Gigil2 nak nyoping kat kl pulak.

Kat Milan takdak Uniqlo, ada H&M yang macam &$%&) tak sehebat H&M Germany. so baju anak2, aku borong dari GAP jer and also from factory outlet. ok tu biarkan di entry Milan. yang entah bila nak up. hahahaha! aku suh RD pilihkan gambar pun dia lagi le tak larat nak buat. hoi aku le jugak tuh kena bikin.

Seluar yang hangpa tengok bercolour2 aku pakai for Milan’s trip nanti, semua dari Uniqlo. 2,3 days sebelum terbang aku borong most of the colours depa. It s not jegging or even legging. Totally seluar yang tak yah nak tayang peha kfc hangpa. and tak lelabuh. boleh pakai casual boleh pakai pi kerja.

Aku beli aritu ada le lam 6,7 colours. termasuk colour beige atas nih.

Ye itu Prada baru beli from my Milan’s trip. ada berderet lagi nanti ai show show.

photo

tapi tu lah, sebab sedap. aku pi beli lagi ni hah, semalam. 4 helai. Jingga, merah oren, blue lagi and hijau pucuk pisang. Uniqlo too. Jegging ke legging bagai tu aku dah selamatkan simpat dalam luggage. dah bosan. beli ke main banyak. sapa nak beli dr aku, meh contact. ai pakai sekali 2 jer. Ni kang yang ke main banyak aku beli ni gak, sok sok dah bosan, aku simpan lam luggage. tu rak kain baju sementara untuk baju yang tidak dipakai. hehehehe. maklum ler gobok dah penuh sarat.

Ranges pants Uniqlo ni yang tidak ketat macam jegging legging tuh. RM79.90 to RM129.90. Amik yang RM79.90 tu pun dah ok, tapi aku ada gak terrrrrrrrrrrbeli hok RM129 tuh, 2 lai. cos colournya yang takde dalam hok ranges 79. Kat Uniqlo tu suor ni dinamakan Cropped Leggings. but tak ketat pun.

in total aku dah ada over 10 lai hahahah sumer colour borong!  Sebelum tu naik Isetan borong 4 blouse. Leh pi kerja, and pi event. I suka one brand tuh. senang nak match ngan seluar Uniqlo nih.

hah ni kang berderet ler pergi Uniqlo! pergi ler…jangan suh aku bayaukan sudah.

ai dah kopak, shopping sakan nun kat Milan tuh.

photo

Pastuh, nak jugak lipstick baru. Almost beli kat Milan, this Mac tapi lagi mahal mencuka. tak yah ler. baik tunggu balik, so borong 3 pcs of lipstics and 1 blusher. 2 pigments colour turqoise and light purple and lipstick remover aku dapat free  sebagai tanda kasih sayang MAC kat aku. boleh lagi mintak tambah colour lain, but i was in a rush. cukup ler tuh, yang lama pun ada lagik.

btw, tumpang simpati nih. untuk abang kakak gak.

korang ada homestay ke villa ke or sesapa kerja hotel yang boleh lanting bilik untuk cuti Wesak nih? 3 days getaway. Pening pala dok mencarik tak gak dedapat, manjang full house sesajar. ado ado ado tak???

Comment: 13

Minggu shopping!

Apr 9, 2013 | Today’s itinerary by redmummydotcom on Keek.com

photo

seperti yang dibilang dalam the Keek atas tuh, memang habis RM757 aku kat Mango, tak termasuk a week before aku spent 300 lebih kat seluarnya. kalau tau le nak spending gini untuk become Mango’s member, dah tentu masa beli seluar tuh aku dah upkan lagi untuk jadi RM750 in single receipt (then baru boleh jad member). sesungguh, rugi le tak jadi member coz i work in KLCC pastuh aku memang keje menyoping baju sokmo.

Shopping lain, sponsor dapat dari FV and TPL pun lain jugak dapat. oh well….suka ler pakai baju baru hehari :)

 

Apr 11, 2013 | Perfumes hunting by redmummydotcom on Keek.com

photo

Sebab pastuh laki aku pun dah lama tak travel, so aku lagi le memang tak macam dia kan, kalau tak boleh jer kirim kat dia beli kat duty free memana airports, makanya untuk antara pertama kalinya juga beli 2 set of perfumes kat KLCC. Aku kan makan perfumes, spray ke main wangi, kenkawan opis pun dah tau trademark kalau pagi datang tu dari entrance dah boleh tau lah oh sampai dah dia.

So harap2 stock 2 botol besau ni tahanlah sebulan ke 2 bulan. yang lelain tu sumenya percuma. body wash ada, body lotion ada, 3 samples gak. Davidoff ni aku memang cinta gila ngan baunya, sejak anak dara lagi dah tereban bau tuh, ada jugak yang lelain aku fav kan, brand lain sume tuh but tu nanti tunggu beli kat oversea or airports, sini KL mahal!

Roberto Cavalli tu aku baru first time try, tak sampai 5min punya purchase, bau je terus suka and pap bayau. geleng member aku. Takpe le wangi, laki ai suka LOL

 

Apr 9, 2013 | Ipad stand ni sure laki aku bising beli memahal but welllllllll by redmummydotcom on Keek.com

 

A few days before tuh plak, ipad casing untuk office base, dah mula buat aku baran. So lari pulak beli iPAD stand yang boleh tahan mahal ya rabbi, tu tak termasuk iphone holder untuk lam kereta pun. Hish memahal bagai je rasa. but dah namanya keje kat klcc memang aku tak kuasa bertenagalah nak pi beli kat daiso ke, low yatt ke, DIY ke. pejam mata je lah bayau.

tapi pastu macam ler….kalau pakai stand book kat rumah pun boleh letak ipad tu hah. Hish…tu ler, tak pikir panjang masa beli kan. Laju benau pi menyopingnya.

Dok ngaper ler pi nyopping, tak kacau orang. tak amik tau hal orang. idup ngan dunia sendiri. award untuk diri sendiri family anak, mak abah. that s much more important thing.

The rest of the stories, i keep in the Keek so go check lerrr. Kemudian baru Instagram. Twitter ada juga, wajib but tak selalu. Gila tak tweet, itu pun part of my cari makan station! hehehehe

Hah today nak shopping apa yek….

Comment: 17

The tops!

photo

lari-lari anak kita ke entry yang lebih buat aku gumbira. yang paling aku suka buat siang malam kalau diberi job gini. shopping! dah bertahun2 sangat dan dah memang itulah pun tabiat perangai aku, i just cant help to buy anything. Almost everyday menyopping.

photo

so for today, i cadang nak pi tambah baju event anak2, kesian depa pun kena gak melaram. dahlah baju depa beli masa raya, masa makpaknya travelling, bukan beli tetiap bulan pun. jadi bila special events kenalah jugak kita tapau for them. not kita. aku. kerja nyopping ni aku sorang jer.

ini top dark blue. i tak amik. but i amik kaler merah. bosan sei pakai baju yang asyik nak berinner nih. lemah malas tol acik nak menyingkap bila kalau ada anak sama or kalau kerja kena gak singkap for pumping. singkap selai udah. ni 2,3 lai ngan sarung tetek ko lagik. setahun lebih dah gini yeop. bukan sebulan lebih.

 

photo

kawan aku cakap, black lagi? yelah black ler orang ada banyak handbags kaler merah, baju hitam le penyelamat. batwing nih ada mustard colour, punnnnnnnnnn kena dipakaikan inner. but ini kalau tak pakai eh leh kot hahahaha. tengok ler camner. cantik for wearing with any coloured of pants, jeans tak sesuai lah. tak cun. or palazzo. or maxi skirt pun boleh. the rest, ko guna buat terjun tingkap. kata batwing. Eh?

photo

wah rerambu raba. oh ramba. rasanya aku amik baju nih. pastu ada kaler lain dibawak sama, pun aku hangkut gak. sib baik takde 30warna baju nih. apatah lagi 10 warna. Mau aku pi belasah amik lagi semua colours. 2 colours tu pun dah emm nak amik ke idak. amik idak amik jer le. nasib baik ler beli kasut tak de pikir gini. ada le jugak buat gitu tapi kengkadang sangat. beli baju  berwarna2 tu memang molek.  Seperti contoh baju hitam first photo atas nun, dulu aku beli sekali 5,6 lai kalernya! Hish hish hish.

So for today’s story, I ended up paying for 5pcs of mine. 2 pcs for Abang and 1 for Kakak. Last week 1 for RB, 3 for Kakak and 1 for Abang.

photo

oh ini pesen lama. 2 bulan lepas. dress pun lama, hanya untuk photoshoot jer, pastu simpan peram.

ngah2 sibuk posing, anak pulak nak melekap dan melekat!

Kacau je mak nak bikin cerita TheLangitBiru

Comment: 10