Perfumes

More makeup tools and perfumes!

IMG_9238

ini subject yang paling aku suka sekali. Make up. Selain shopping ler. but make up tu datangnya dari hasil shopping gak. I think gambar ni dengan apron dalam kereta was on Oct kot or early Nov, dah lama, apron pun dah takde. Skang dah ada proper cape to cover deburan dari kena kat baju (specially the loose powder).  Jadinya ni kerja dalam jem gak lah. korang tolonglah jangan ikut pangai akak yang pakai make up dalam jem, kalau tak biasa. I ve been doing this for over 15 years.

Kerja hari tu, dalam jem, ialah buat muka sebelah make up dan sebelah lagi kosong. I wish ler boleh tengok tv (lagi bahaya) or buat apa yang multi lagi sambil jem nih, iron rambut tu kalau boleh pun afdal tapi cecukup le ngan makeup jer kot.

IMG_9252

The hasilnya bila dah full makeup. Pi kerja jer mar….tapi aku ngah nak cuba belajar pakai eyelashes dengan tahap kelajuan terpantas untuk day to day use. Saja jer. it s not nak show orang ke hapa but ini benda yang kita punya passion. Aku bukan pun make up artist but I just love to explore kat muka aku  ni hah ler. I memang le geti pakai sendiri lashes tu tapi kadang2 amik masa, so aku nak try nanti dalam kereta sambil dalam jem tu, pakai lelaju, how long aku boleh buat.

IMG_8416

Last month gak, aku ada pi Kenanga. Carik benda lain, benda lain yang aku borong. Eh accessories kat Kenanga tu murah ler. daripada hangpa beli kat kedai yang start ngan S or C or L baik ler beli kat Kenanga. My accessories kat situ aku beli macam rantai tu 5 inggit jer.

Chop, apa nak malunya pakai barang murah yek? Aku bawak Chanel, but i do wear other cheap stuff too. Tak payah ler sampai atas ke bawah semunya  nak Ferragamo ler Prada ler.

So ni ler antara barang2nya, more to storage kot. But macam cape Loreal hijau tu, bukan beli. Micheal hairstylist aku bagi, sian dia tengok aku menggagau carik cape tu. So dia bagi dua, satu hijau ni half one and satu lagi purple pulak aku pakai untuk dalam kereta coz bila kita duduk dalam kereta tu, tang peha badan tu elok cover ngan cape labuh ler.

Bebenda lain ada yang aku beli dari online obesi, ada yang dari kedai 2 ringgit pun hado. Kedai DIY pun ado gak. Pandai carik, jimat le belanja.

 

IMG_8776

Kipas ni takde choice ler, aritu letak kat atas tang dinding, tapi tak berapa coverage one side. So laki aku suh pakai kipas ni letak kat situ gak, jadi mengganggu betul ler aku punya barang2 make up lagik. Hish redha je lah.  I baru jumpa yang storage merah tu, kalau tau tu aku tak beli dah yang lipstick / liners punya storage tu. Ini ada tambahan lagi, i m waiting for about 50pcs brushes set, on the way dah.

Ko nak bukak kelas makeup ke Kak Red?

hahahaa….suke hakak ko le kan, aku tak kacau orang, aku kacau muka aku je sendiri.

IMG_8765

Ini pulak bukti aku berada di tempat kejadian, at one of the hotels, ada warehouse sale untuk perfumes and selected makeup items too…

 

IMG_9211

Ini among the perfumes yang aku beli, 2 ketul for this, Brand lelain pun ada, the next few days dapat gak hadiah dari kawan gak. Hok nih aku amik coz dedulu punya kenangan, masa baru bertunang, baru kahwin laki aku suka belikan perfumes ni. Specially dia akan beli dari Spore masa dia based kat sana dulu ler. So ai pun amik ler ni 2 ketul. i m running out of perfumes kekdahnya.

 IMG_9601

ini takde kena mengena dengan make up but aku suka palazo 3 quarter ni. Dah ada 3 (2 blacks and 1 brown) kalaulah ada lagi kaler lain. Hok yang oren merah aku ada tu tak sama materialnya, itu lebih lembut dan lebih nipis. Yang ni tebal dan can be worn for office too.

Ini gambar di one of the hotels, tolong hantar amik BFF aku.

IMG_9589

Hah untuk gambar lebih besar. Bagi kawan aku pegang camera amikkan gambar, dahlah snap seketul jer, pastu takde seni betul hahahaha, baik aku selfie je lah!

IMG_9603

Kami makan pun kat situ gak, ini makeup hasil dari from the jem too. Bukan proper make up kat rumah. Boleh kata kan dik, kalau weekdays tu akak memang tak make up kat rumah ler. Biasanya dari rumah tu hanya dengan foundation (if rajin) dan loose powder. Cikgu2 Zeeshan dah biasa tengok muka hakak kau ni dengan takde make up, kadang2 kering kontang jer, coz pagi2 kan ai is keluar rumah hantar Zeeshan sekolah baru pi kerja tu.

 

IMG_9479

ok sambung lagi plak make up tools. This crystal clear swab box ni susah giler nak dapat kat KL! Sungguh, even online KL pun amik dari obersi gak, mainly China kot. But ni pun aku beli online gak lah. Yang lama punya jenis lain, but aku dah sedekah jariah kat anak dara aku.

Magic spounge, kegilaan beli banyak hahahaa….tu pasal betul ler ko cakap yang akak ko ni nak jadi makeup artist ke nak buat kelas make up kan? kihkihkih…

Tapi uniknya magic spounge ni aku add up ngan yang ada batang holdernya tu.

Yang merah tu is my cape, ini je cape aku beli. Dah cite kan kat atas – for hijau and purple, Michael sponsored.

IMG_9618

selain yang biru gitu, yang magic spounge tang pink merah tu, bulat gitu gak. Ni sampai later. Ai kan ada 97 items beli gitu kan hahahaa, so ini semua antara2nyer ler..

 IMG_9514

Betul rumahku syurgaku, but konsep opisku bahagia ku juga kena ada. Jadi kalau orang penuh meja dengan stationary set, i do have that too, in the red storage. But yang hitam ni, asalnya orang buat untuk letak stationeries le kan, tapi aku pelbagaikan untuk letak make up tools set aku. Ko ada siap dengan makeup remover lagik. Ini sambil buat kerja boleh je tanggalkan dengan pakai wet tissue too, biasanya lagi 15min sblm nak pi surau tu aku dah kosongkan muka.

Aku kan kerja multi, tak boleh nak satu2 kerja le dalam satu masa. The black container/storage ni akak beli kat kedai DIY jer dik.

Eh gel make up remover tu pun akak ada sebotol dalam kereta gak. Balik dari kerja odw tu dalam jem gakkan, akak menanggalkan ler semua make up. No persinggahan of cos. Benda2 ni semua tak makan banyak minits ler.

Told ya, being Supermak, semua nak on time dan jugak make my kerja smooth sikit ler.

IMG_9510

The stand tu akak dah blogkan aritu, yang temporary tattoo mata ni, ai ada project something nak buat. Tapi bongoknya aku ordered merah, dia pi hantar kalerful. Eiii!! dahlah kita tak cukup masa nak tukar2 lagik. Geram betul aku.

IMG_9485

eh swab n lagik, tadi pakai pad yang 4 segi, ni yang bebulat. Better pakai bebulat ler, senang nak kuor dari swabnya tu. Ini antara tools yang aku paling cinta gak, really helps.

Lots of you dok tanya online site akak beli ni, boleh tunggu sampai early next year tak dik? Nanti baru akak reveal. Insyallah. Ko kena bagi akak dapat semua items akak, happily ever after baru akak leh share ngan korang yek. Sabariah ler sikit, sket bulan je lagik pun.

So, dah bape puluh items kuor sini, maybe ada lagi 30 – 50 barang belum jaja.  coz as of today, ada 70 items lagi masih on the way, meaning 20 dah selamat akak pakai dan tayang, wpun tak semua pun akak show show, but jadik ler.

 

Comment: 5

Wanginya….!

IMG_8890

nyengih beria dalam fitting room ko kan. aku ada masalah bertahun2. dah jadi kudis, isu sbeli baju. masalahnya aku memang tak boleh tak beli baju dalam seminggu! baik amik dari sponsor ataupun beli sendiri. for this photo, sambil menayang Prada hijau yakni Edera nih, best sei pakai bag tuh. kompem tak nak jual. Kalaulah ada sling panjang, and even the zipper inside, memang seronok buat travelling.

so fewwwwww weeeks lepas, i think i bought like 5pcs top. beli yer…bukan dari penaja. yang dari penaja hah…toksah ditanya le kan.

IMG_7508

some were bought from Milan’s airport, some pulak KLIA

suka beli kat airport coz aku tak suka amik yang large size tuh, aku suka yang macam double duo gini yang about the medium size, bukan miniature ye but yang very handy. ha best and usually ada jual kat airport duty free jer

wangi…..

mehlah dekat..

ini pun satu lagi perangai den, bertahun2 macam ni lah. stock up perfumes. sedappppp! ai love it so much.

Comment: 5

Minggu shopping!

Apr 9, 2013 | Today’s itinerary by redmummydotcom on Keek.com

photo

seperti yang dibilang dalam the Keek atas tuh, memang habis RM757 aku kat Mango, tak termasuk a week before aku spent 300 lebih kat seluarnya. kalau tau le nak spending gini untuk become Mango’s member, dah tentu masa beli seluar tuh aku dah upkan lagi untuk jadi RM750 in single receipt (then baru boleh jad member). sesungguh, rugi le tak jadi member coz i work in KLCC pastuh aku memang keje menyoping baju sokmo.

Shopping lain, sponsor dapat dari FV and TPL pun lain jugak dapat. oh well….suka ler pakai baju baru hehari :)

 

Apr 11, 2013 | Perfumes hunting by redmummydotcom on Keek.com

photo

Sebab pastuh laki aku pun dah lama tak travel, so aku lagi le memang tak macam dia kan, kalau tak boleh jer kirim kat dia beli kat duty free memana airports, makanya untuk antara pertama kalinya juga beli 2 set of perfumes kat KLCC. Aku kan makan perfumes, spray ke main wangi, kenkawan opis pun dah tau trademark kalau pagi datang tu dari entrance dah boleh tau lah oh sampai dah dia.

So harap2 stock 2 botol besau ni tahanlah sebulan ke 2 bulan. yang lelain tu sumenya percuma. body wash ada, body lotion ada, 3 samples gak. Davidoff ni aku memang cinta gila ngan baunya, sejak anak dara lagi dah tereban bau tuh, ada jugak yang lelain aku fav kan, brand lain sume tuh but tu nanti tunggu beli kat oversea or airports, sini KL mahal!

Roberto Cavalli tu aku baru first time try, tak sampai 5min punya purchase, bau je terus suka and pap bayau. geleng member aku. Takpe le wangi, laki ai suka LOL

 

Apr 9, 2013 | Ipad stand ni sure laki aku bising beli memahal but welllllllll by redmummydotcom on Keek.com

 

A few days before tuh plak, ipad casing untuk office base, dah mula buat aku baran. So lari pulak beli iPAD stand yang boleh tahan mahal ya rabbi, tu tak termasuk iphone holder untuk lam kereta pun. Hish memahal bagai je rasa. but dah namanya keje kat klcc memang aku tak kuasa bertenagalah nak pi beli kat daiso ke, low yatt ke, DIY ke. pejam mata je lah bayau.

tapi pastu macam ler….kalau pakai stand book kat rumah pun boleh letak ipad tu hah. Hish…tu ler, tak pikir panjang masa beli kan. Laju benau pi menyopingnya.

Dok ngaper ler pi nyopping, tak kacau orang. tak amik tau hal orang. idup ngan dunia sendiri. award untuk diri sendiri family anak, mak abah. that s much more important thing.

The rest of the stories, i keep in the Keek so go check lerrr. Kemudian baru Instagram. Twitter ada juga, wajib but tak selalu. Gila tak tweet, itu pun part of my cari makan station! hehehehe

Hah today nak shopping apa yek….

Comment: 17

Perfumes Galore!

IMG_5077

lelong lelong lelonggggggggggggggg!!!

murahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh di Sydney Airport. huh idok le nak lelong…some are for the presents, buat kamu2 yang disayang. yang tak dapat tu, mesti ada sebabnya, bukan sebab tak sayang yek :)

Comment: 28

Not the closing of Friday…

IMG01134-20100716-1343

2 amoi Lancome. huiii, comeinya. pi Concourse KLCC and depa ada buat promo Lancome, si Didi ex Shu Uemura pun ado situ, mintak dia spray kat ko nanti yek. jual je nama Kak Red sure dia kasi ko percuma miniatures bersepah2….! aritupun dia simbah Gucci perfumes kat badan aku, naik atas orang tanya ko mandi Gucci hapo??

ngan Didi dia tak berkira, cuma telinga korang kena tahan sketlah :)

IMG01099-20100715-1001

stock Nina Ricci gue sudah watamat for 2 weeks usage :) . bau dia manisssssss bangat. rasa ko nak makan2 jer isinya. setiap kali aku tukar perfume, tiap kali tu lah my gfs will ask me, apa rasa flavour ko hari ni kak? wahh….amik amik badan aku nih buat peram bawak balik.

oh those yang aritu beli kain baju for charity sumer dah dapat kan? amacam wangi giler tak baju korang. selain membasuhnya dengan the right sabun, aku jugak spray ngan one of the best perfumes yang saya ada. its from the Victoria’s Secret. ramai nau korang nak tau apa perfume tu kan, ok nah sudah kuperjelaskan… :)

this week aku belasah pakai Davidoff pulak.

IMG01128-20100716-1305

dapat kawan yang gila pink, memang contrast betul ngan aku yang very the gila merah nih….

IMG00017-20100716-1419

hi Sirman, Abang, Gegirl :)

IMG00018-20100716-1419

aku dah balingkan yang casing clear colour aku pakai sebelum nih….and ganti with this red one. aku pi beli nih pun kat kedai yang sama beli car charger usb bagai, memula dia letak 38inggit, kuasa aku nak layan. pastu dia letak 20 ke 30 gitu lah. so aku cakap ngan dia, oi apek aritu aku beli charger and usb kat ko, takkan ko nak jual mahal ni ngan aku. 15 sudahlah..

ooo u u, yes yes i ingat, oklah 15 sudah. kawan you punya pun 15 jer.

amacam ada ong tak? so nak shopping lenjan2, meh bawak aku, wa memang handal bab bab tawer menawar nih. tapi sedap2 aku cakap RM15 murah, ke ada lagi murah??? eh ni lain brand lain lah harganya kay, aku nya murah jer. ni kes tak nak pakai kompeni punya casing, memanglah leather tapi kalau hilang, kena ganti beratus, so biarlah simpan je pakai hok murah nih hati pun senang.

we bought this at the Wisma Central, next to KLCC.

anw agak2 dalam bulan 10 apa yang latest gadget kuor kat market ek? i mean under the Blackberry category lah….? nak sumbat si Sirman tu ngan bday present dia with that thing. so that i can keep his mouth shut, coz i wanna get the Saffiano Lux!

Comment: 8