Make Up

The swatches and the purse…

Sembang makeup and sikit2 on the purses yeah….

not envy of purple? but try jelah, mana tau sesuai ngan muka gak. Hari tu aku pakai purple lipstick ni (menebeng kat Sephora la mana laik) and matched sket ngan my earrings and the top. Semua yang DM setuju dengan colour ni…but of cos aku tak beli coz keberangkalian aku untuk pakai kaler ni adalah jarang jarang ya hamat, so memang takkan beli lah.

  clip_image002

move on pulak tengok the purses. Aku ni dah berbulan bulan bulan makan tahun nakkan new purse. Kisahnya masa puasa arituh dalam hujan lebat pi bazar ramadhan (it was first ramadhan kena pi bazar), tak bawak payung hapa dengan tangah penuh barang hamik kena hujan lebat, my Chanel purse basah kuyup yang sampai mengembang. So dengan itu tak sedap dah pakai lepas tuh. So for months aku dok pakai another purse – the Prada haighhhhh…kocik tak cam Chanel besau gedabak.

clip_image006

 Last resort masa pi Pavi arituh, aku nak amik yang bawah Balenciaga nih but takde takde another piece, ini zipnya ketat. SA tu cakap dia boleh lilinkan  jadi lembut, of cos le aku tak nak, Balenciaga kot ko nak main gitu2 pulak repairnya. So tak beli…

clip_image009

 Dior yang asalnya aku nak amik sangat, tup2 dah naik harga!! baru a month ago harga lama dahlah tu yang size aku nak takde merah, ado black ni big size, dan harganya lagi melampau. So tak jadi gak….if yg medium size ada merah tu bolehlah pejam mata bayau je wpun baru je sebulan naik harga, coz it can fit my phone also bley buat clutch and sling, but it s a purse/ wallet. So no rezeki lagik.  Medium is RM3700, large tu lam RM4200 ke bape gitu lah…

clip_image010

Fendi cinonit nih pulak beza ngan medium/large size adalah RM200…baik le amik yang besau kan, Tup2 takdak pulak merah….lagi drama. Tak hingin nak amik cinonit nih kalau dah beza ngan besau sangat ler 2 ratus sahaja. It was RM2200 kalau tak silap.

 clip_image011

hah yang besau tu ada kaler grey tu jer lah….dah tentu ler my colour is red.

clip_image012

the dior purse/clutch but ni large size, orang nak medium

clip_image015

 inside YSL…pun bih kurang sama je harga ngan lelain but tak leh nak fit phone. yang aku nak sangat mesti leh muat hp…jenis pemalas nak pegang hp kan…

 

clip_image016

inside Prada, saje je tengok takkan amik pun coz I already have the Prada purse.

clip_image017

eh metallic Maybelline yang aku baru belli from US…

IMG_7744

IMG_7730

Sebagai penutupnya kita tried semua colourss of Lip Stain of Sephora. I love this stain one coz dia memang matte. Dah banyak colours dia aku repeat beli and pakai. In fact Sephora sale baru ni pun aku borong the same colour 2 ketui. Pahtuh aku amik Tarte’s foundation and Makeup Forever’s compact powder.

The purse penyudahnya tak amik hapa…tunggulah lagi next season or if Dior tu bawak gak yang aku nak, wpun katanya red colour tu dah tak bawak masuk, sabariah ler jawabnya.

La ni ngah week of #Mycybersale kan..melekat aku memalam ngan laptop crawling sana sini. Pokai sudah…

 

Comment: 3

Maybelline Matte Metallics…

IMG_6327

IMG_6328

IMG_6330

  IMG_6329

4 colours ni semua antara colours yang tetiba kuor kat my timeline (igstories). Terus lelaju aku tengok balik, pergi pulak depa punya US’s website, the maybelline’s of course  coz dah siasat dalam msia langsung takdak, in fact the next days nya aku pi carik kat drug stores in KLCC pun tarak jugak ada, means memang tak masuk Malaysia at all yet.

So apapun, aku terus pi Target’s online and beli the colours yang aku rasa perlu aku pakai hiks…geram nya pasal kan. I bought 5pcs but only 3 colours je yang aku suka, lagi 2 tu tak sangatlah, special event or kena mix ngan colour lain. Oh ai beli online kat Target US sana pastuh depa shipped kan (of cos by my instruction ler) to my colleague yang kat San Francisco sana and my buddy tolong bawakkan balik to KL so jimat le my shipping from US KL tuh. Lagi 2 items pulak mascara and satu lagi gold eyeliner. Sume dah sampai except eyeliner tu lain shippingnya and tak sempat nak bawak balik, next trip le baru sampai KL nanti.

Aku masih lagi cam dulu, makeup junkie gak but not as bad as other people, aku beli but tak menggila ler bebenau pun. Frankly speaking for lipstick aku suka pakai Sephora Lipstain (skang depa dah bawak masuk 44 colours ko) and jugak Shadedough by Hanis Zalikha. Even lipstain tu memang dah bertaun aku pakai, for HZ punya is matte pun sedap lawa and tahan lama, dedua brand tu sama tahannya. The Maybelline ni aku tak penah beli pun lipsticknya (coz i usually dapat free jer from the sponsor), ini kot first time beli lipstick Maybelline.

Just bcoz it s metallic, memang aku giler sangat…love it.

For the real photos of these lipstick sesilalah jenguk my IG

IMG_7502

IMG_7541

harganya, if convert  from USD to RM is RM25 camtulah

Maybelline zCOLOR SENSATIONAL® MATTE METALLICS LIPSTICK Silk Stone – 0.17 fl o

$5.59 / ea

ni ler contoh harganya hah…kalau beli kat Target murah sikit, kat site Maybelline mahal sket pulak. Im pretty sure lah bila dah sampai KL harganya melambung2 gak nanti tuh.

For my other makeup stuff, ada jer brand lain baru aku beli gak, Benefit, Tarte, Becca, Colorpop and maknek lain sume ada je kuor kat my IGstories gak…you have missed it. Fenty pun coming soon but my code 230 takdak pulak skang nih, once arrive nanti baru tereban.

Comment: 3

The new makeup room!

IMG_1396

when u are wearing blue, u have to pose at the red sofa. Sungguhlah naik dedua colour ni. Tak kisahpun if not biru, asal contract dari merah, memang colour block sangat. No lah we are not looking for any sofas pun, but a must to take photo here.

IMG_1401

so i was on 4 days leave (dengan 2 hari weekend) so dapat 6 hari. Just to relax and rest. Kebetulan husband pun cuti public holiday Germany aku tak tau le for what jadi kita plan out pagi tu untuk keluar, asalnya to have our lunch at MO jer but tukar plan to Ikea since i really need a new thing in my house.

sofa yang aku duduk merah nih, agak kepelikan pulak design dia…

IMG_1418

one of the missions ialah untuk beli my new makeup table. Since we move the Red House, akak tak penah ada meja make up coz we have transformed our dry area in the bathroom as the makeup room lah. But thing is, i m getting old and using the stool chair is not helping me some more dengan kerabunan mata yang tak berapa nak nampak if tak pakai lense while make up. So it was 1 year 2 months gak lah bila ai decided to get a new one.

Pastu lighting tak membantu though ada banyak lampu bagai, still aku kena amik the basic meja make up yang dengan cermin depan muka and ada kerusi relax for my body posture.

i nak macam meja make up simple yang atas tuh, cermin berlampu2 tu optional, tak yah pun tak perlu coz i dah tau nak buat camne bagi lighting molek.

IMG_1431

oh no way ler akak nak amik meja make up gini, so not meee

IMG_1445

kita pusing satu round, aku rely kat husband amik the gambar with the code semua, so kat depan boleh sapu bersih le kan…rupanya dia hanya amik gambar tapi tak amik codeeeeeeeeeeeeeeee!!

IMG_1459

jadi kena lah pi bayau dulu, dah alang2 sampai ke cashier, he pergi hantar barang, and aku naik balik for lunch. Lagipun nak kena patah balik gakkan pi amik code untuk barang2 yang dia terlepas pandang codenya. Kat sini pun aku ada siap bawak tupperware untuk tapau the chicken wings, the kids love sangat. Dulu kat sini ada tupperware so leh bayau le sekali ngan tupperware tu, kemudian aku datang takde plak tupperware dia suh pi beli kat bawah naik balik, ke jadah apa. Tu yang aku siap2 bawak tupperware but dah ada pulak kembali the  tupperware lagik. Hish….

Jimat gak lah tak yah beli tupperware heh since dah bawak.

IMG_1449

muka toncek pasal ada orang tu dah pegang something yang aku nakkan hehehee

IMG_1468

napa le ko tak merah menyalaaaaaaaaaa!

IMG_1491

ini pun takde merah, ada white blue yellow and black. I go for yellow, kasi cheerful and colourful sket

IMG_1495

lari lelaju balik rumah, coz aku tak masak, jadi singgah beli soup untuk anak2 yang balik sekolah. Ada chicken wings to top up for their makan….petang tu gak laki aku bersingsing lengan pasang segala maknek benda. Ai is tengok je lah hahahaa…sapu2 kekemas, sambil tunggu dia bersilat.

IMG_1500

tips untuk orang yang suka minum air, hah belakang tu bersusun air botol untuk kami minum anak beranak. Setiap hari 2 botol akan kosong. Kami adalah peminum air kosong/air suam, the whole 5 of us yeah…

 

IMG_1519

hamboihhh sedap ko tidur ye…dapat aircond nya pasal

IMG_1527

dan transformed sudah.I had to move husband’s make up cabinet (alah barang make up dia 2,3 ketul je pun hahahah) to the main room untuk give way for my new make up table to be placed here.  So pueh hati, the one yang dari dry area of bathroom still for make up gak lah but aku suh laki aku do his things there, he tak yah nak duduk2 bagai, berdiri je pun, tak sampai 3min dah siap hensem hahahah. Bininya kena berejam…

For lighting memang le terang bilik ni, it s a walkin wardrobe area, itupun i have magic mirror yang ada lampu gak, also i beli satu lagi lampu IKEA yang leh adjust punat palanya ikut kiri kanan atas bawah. Went to kedai 2hinggit at near by my house and bought 2 liplap lampus to colourful my background and also at the dry area….(laki aku insist tak nak pi belikan so aku ajak dia pi antau aku ahhahah coz the parking hazab).

The rest of the videos, dah posted dalam my IG, check it out there specially at the My Story’s page in IG.

Comment: 5

Mirror mirror ….

IMG_1061

so everybody knows my perangai yang make up dalam kereta ler kan, specially pepagi pi kerja tu, berbelas2 tahun. Jadi kali ni upgrade lagi isi make up dalam kereta tu, for weekdays memang jangan harap le sesapa boleh dok sebelah driver seat, itu memang penuh dengan make up aku jer. Baru ni aku amik cuti sehari, so aku le yang hantar uruskan anak2 punya sekolah siangnya, kakak dok bebel eii penuh betul ler barang make up mammi.

Jadi kali ni upgradenya ialah dengan 2 ketul cermin muka besar sikit, kalau pakai yg cermin kat kereta tu tak best lah tak besar satu hal and kena mendongak. well aku kan pendek, adjust mana pun tetap kena mendongak. I cakap I pendek doesnt mean i menghina ciptaan Allah ni pun, means I sedar diri ler. Orang yg menghina kita tu yg patut dicabaikan jer.

 IMG_1069

tak cukup satu, tambah lagi satu cermin, untuk letak kat stering plak hahaha, for posisi depannya. Orang tak pandai make up ni cermin kena bebesau sikit, orang yg pandai make up tu lain ler. I can do for my face jer not for others, tapi bak kata member aku, kak red ko tu pangai suka membeli, takde cermin pun boleh selama ni but dah ko suka shopping, so cermin pun sampai 2 ko pakai kak oi..

betul ye tang tu

sebab selama ni pun pakai mirror yg keter atas pala tu jer, hokey je gak..

 IMG_1074

dan ada jugak ini lampu. Lampu ni charging pakai cable biasa jer, but tak perlu selalu, ikut kekerapan kita pakai. Sejak 2 weeks aku pakai ni pun boleh charge lagi, masih lagi tahan lama.

 IMG_1065

sisi mengereng

IMG_1064

begini le cahayanya kalau malam hari so bila kat parking tu dalam gelap malap tu boleh ler terang sikit. Cuma as this entry is up, aku dah hilang lebih 24jam lampu ni, tak jumpa mana disorokkan si Zeeshan. Dok main dalam kereta baru ni waktu kita was on short trip, halahai….harganya aku beli bukan murah ler but masih lagi consider murah dari yang jual kat Pudu or online RM500 tuh (most of make up artists pakai, coz tu besar bagak and ada stand too), mine is about RM80 or less kot, ke RM50 macam tu ler.

Comment: 3

The accessories and the make up…

 

IMG_0150

Ni sampai few months ago kot. Paling aku suka itu eyeshadow palettes. Ohmy rasa nak memakan je. Sangat cantik kalernya. Try pakai masa period, dari pagi sampai ke malam dia punya lasting!

Yang macam teko tu pulak, bukan sembarangan teko, aku kan ngah dok mengumpul baking tools, namanya dalam omputih ialah Mesh Flour Bolt Sifter Manual Sugar Icing Shaker Stainless Steel Cup hah kau!

Pastu ada satu lagi pun baru sampai aritu, tak de le aku amik gambarnya, dah terus panjat simpan lam storage,  dalam omputihnya: Baking tools swivel plate cake turntable. Boleh pepusing lagi. Barang dah ada ni, kek nya bila le nak siap kannnnnnnnnnnnn….

yang lelain tu, accessories bagai lah. Cecantik. Merah tu aku punya brushes set to be used kat opis eh. Untuk dalam kereta, guna jari pun boleh!

Baking class ni biler ler nak mulanya. Korang sapa nak ajar akak bake, but buat kat rumah akak, can??

 

IMG_0525

Ini nail corrector, seller salah hantar. So aku simpan, sapa mau? Bolehlah akak jual murah. Ai asked for make up corrector pen, dah dapat dah pun. lebih kurang je ghupanya, nama je lain. function pun lain ler.

IMG_0522

roll up eye shadows, glitters. aku dah pakai semuanya, but for my makeup tutorial sendiri, bukan pakai kat luar. Takde kesempatan lagik. roll up je kat mata kalau nak cepat. Taklah kuat sangat pun kalernya bila dah kat mata tu, ini aku letat kat tangan, nampak le obvious macam terang benderang, it s not. Bolehlah..just to tetambah my make up collection.

IMG_1215

ini my make up bags. dedua ni dok dalam kereta. Aku kan ada 3 jenis tempat kena ada make up sets, rumah, kereta dan opis. Opis pulak ada 2 (di surau dan sikit di tempat sendiri for touch up). Jadi semua ni dah kena upgrade, tak boleh dah pakai bag2 nih, dah tak muat.

IMG_1218

aku upgrade pakai make up bag hitam nih, yang memang meant for traveller. Lantak situ aku buat guna untuk letak barang make up aku for dalam kereta lah.

IMG_1221

ini semua dari dalam make up bag asal, semua dah disatukan. Accessories ler, call cards, brooches, macam2. Aku jenis, kena ada stand by merata. banyak events kan. Dulu banyak events ler, tapi skang dah kurang but still kena ada gak, coz if terlupa kuor rumah takde accessories bagai, dah siap2 ada dalam kereta.

IMG_1223

hah, semua my make up set siap dalam nih…

IMG_1238

bila tak driving senang ler, semua atas peha. But bila jadik driver, biasa sambil make up tu barang2 make up celah kelangkang aku jer, ni bag dah besar tak boleh ler, kena dok kat tepi or seat sebelah. Aku kena memorize semua barang2 ni coz bila driving tu, bila capai tu, tau dah apa menatangnya. Kalau brushes kat mana, lipstick mana, mascara mana, sikat mana hahahaha, semua kena hafal ler.

Dah over 1 month nih, so alhamdulillah dah hafal ler. tau dah mana bagai.

IMG_1233

hah the stand yang aku cakap aritu depa beli kat Kenanga. cukup le nih….lelain tu some ada kat opis pun, ada yang dok kat my my cabinet accessories gak.  Technically ni meja make up laki aku hahahaha, tapi 1 drawer je barang dia ngan atas tu sikit, lagi 3 drawers barang aku / bersama. Banyak betul le barang aku nih, merata2.

IMG_0995

my accessroeis yang ai letak kat tempat kerja.. ada satu lagi box pulak khas untuk subang/earingsnya jer.  Memudahkan untuk aku pakai or tukar2 if feeling nak tukar ler. Kadang nak pi kerja pun lupa pakai, so kita sauk ler yang kat opis pulak.

IMG_3485

baru ni sampai lagik, the one yang ai ordered online. Memurah je nih but the quality is kalah Lovisa yek. Lovisa tu dahlah mahal! Tapi aku pun ada gak beli dari Lovisa, dulu2 ler, now no more!!

IMG_4136

Ini the latest one. Tetiga belum sarung lagik, in fact yang kat atas gambar ni pun, ada satu ke 2 sets baru aku pakai. Lain2 tunggu masa ler coz sebelum tu pun ada yang aku beli pun tak berpakai. Kena tengok baju dan occasions gak.

ai like the left one, ada colour merah dan blue, ai bought already hehehehe….

IMG_4467

more lagik…yg blue tu lawa gila! memang dah aimed for other colours as well.

IMG_4396

ini pulak selfie Flash. Kan kalau kita pakai camera depan for selfie wefie tu, kalau malam gambar kelam kan. Tak kira le apa handphones pun. Sakit le hati…so dah ada nih, additional flash, bila selfie tu ada le keterangan sikit gambar muka kau.

ini with flash tu lah.

IMG_4397

hok nih takde flash…bagus sangat ni. Saya is suka, aku kan gadget maniac gak.

dekat online G tu depa jual at RM25 – RM35, mahei. I bought only at RM10.80 jer hahahhaa…Reason aku cakap mahal coz aku jumpa yang harga murah ler. If aku tak jumpa yang harga murah tu, aku surely beli yang harga mahal tu, masa tu aku tak cakap le mahal, aku cakap murah gak. Paham tak maths akak nih?

So ini bolehlah refer2, mana yang rasa nak carik barang lebih kurang akak merah ni kan….sesila.

Comment: 5