Tips

Hoverboard’s tips…

IMG_4691

pada aku, eii malasnya…vacuum pun nak pakai hoverboard

but pada RD, inilah yang paling menyenangkan hidup dia. vacuum ngan pakai hoverboard. Abang kakak memang terer le ngan menatang nih, laki aku pun dah sama terer gak. Aku jer yang tak kuasa nak naik melayan heh. Zeeshan pulak ngah on training lah belajar, but coz weight dia tak berat sangat, kureng sketlah.

So ni pun kira leh masuk package tips supermak gak yeah walaupun superpak yang bikin :) .

 

Comment: 1

Start of 2017…

Hello 2017 :)

Dah 2 tahun aku tak buat imbasan of RM for setahun movements. Kekangan masa aka malas. Inilah my official entry after almost 2 weeks away from the blog. Ads is different story lah.

So sebab betapa sedapnya cuti blog kan, so hasilnya hari ni, light2 entry je lah. One of the days yang aku menyopping (memang hehari membeli but cant recall ler beli apapun sangat – maleh).

tapi yang ni, memang aku to die for lah.

IMG_4109

silapnya aku turun lambat gi melawat B&BW nih, banyak yang dah abis. Like shimmers, the selections of car perfumes (refills) pun tinggal 2 jenis jer. harga runtuh la kalau seketul dah 6inggit kan. The hand foam tu seketul jadi RM11. big bargains sangat. I dah ada lam 6 botol (3 ngah in use),so stock up lagi 4 ni, at least mau setaun kot baru abis. Btw, akak lagi suka pakai hand foam instead of soap. Foam tu lagi sedap hasilnya bila kita basuh tangan. So yang lagi 5 bijik tu pulak the pewangi rumah/rooms lah. Since ada 3 wallflowers plug kan, kena la beli lebih sket. At least satu bijik tu leh le tahan sebulan lebih. Semua 3 bijik pun aku pakai serentak kat rumah tuh. Pokaiiiiiii…..

Skang ni dah new year, takde dah kot sale. aku pun ngah cuti this week, so not sure lah. But memang kalau year end kena grab sangat, coz depa punya sale is better than other months. Kalau dapat la lagi beli kat US, kan best, ish ish….lelong2 je depa jual.

 IMG_4504

so supermak’s tips kali ni, dah lama buat ni buat baru ni ha nak mencanang. The eggs of bedsheets. Bedsheets ni ada orang letak sumbat sheetnya dalam pillow coverkan, but for me, aku sumbat the pillow and booster covers tu dalam bedsheets. Dan jadikan telur. Video tutorialnya ada dalam my instagaram. Kes nya aku fed up bila anak2 cucu of the bedsheets ni asyik ‘berjalan’ so one day aku buat sendiri experiment nih.

Yes as you can see, ada over 20sets of bedsheets dalam compartment nih. Semua all mine lah, king size. aku memang giler tukar bedsheets, apatah lagi membeli. Kesnya coz at least 2 hari sekali memang tukar new one, berbulu je ler laki aku coz dia yang kena nak pasangkan ke tilam (coz tilam sangat berat, tenaga pompuan tak mampu). alangkan tilam kakak pun sama, abangnya yang tolong pasangkan the bedsheets.

For bilik abang kakak pun, aku telurkan sama their bedsheets. But depa tidaklah 2 hari sekali tukar, ponek ler washing machinetuh. Once a week jer for them. Aku memang hobi, suka benau tukar cadar hiks…

Yang blue2 cadars dalam gambar tu, ada merah dalam2nya but coz bila fitted kan, biru yang clearly seen. Idok le aku giler biru heh. of cos red one di hati.

So nakkan tutorial video telur bedsheet nih, pi ler tengok dalam instagram akak.

IMG_4518

IMG_4519

dan last2 one. need favour. sapa tau mana nak dapat candles kuning nih. akak lupa ler akak beli kat mana candle kuning besau nih. Dah cari dalam blog pun tak jumpa. This is not from Ikea, itulah halahai lupaler. Size dia besar nih, taktau le ngapa akak beli kuning, surely takde merah ler tuh. Hah mana jualnya? Sapa tau? Roger2 lah akak please….

 

 

Comment: 1

Philips Cordless Vacuum Cleaner!!!

 hari yang ai tanya pasal cordless vacuum cleaner tu, hari tu gak akak dah pergi beli. Recommendation lambat sangat ke akak ko nih dah tak menyabar. Ai hari tu ada pergi carik kat BSP but takde jual tu yang first day masuk keje terus pi KLCC bawah kedai letrik tu, hah pilih memilih in less than 15 min terus bungkus beli.

IMG_2243

i tengok kat review on these Electrolux product, not bad jugak but bunyik dia wuihai, kuat betul, even the latest model tuh…

*boleh tengok kat IG akak, dalam MY STORY, ada all these maknek vacuums yang akak tried aritu**

IMG_2244

boleh kata most of yang kat situ akak tried. Dyson pun sib baik lah akak dah ada dia punya vacuum so as everyone knows the price untuk Dyson sangatttttttttttttttttttttttttttt mahallah benau (thank god i was sponsored by them hahahaha). Jadi ai nak kena beli 2 sets pulak nih, satu atas satu bawah, memang tak rajin ler nak turun naik ngan batang vacuum nih (vacuums lain sume ok lagi but berwayar2 ni eh tak berkenan dah lah…so old pesen, remeh leceh)

IMG_2250

Jadi ai puas hati dengan performance Philips masa buat testing. terus bungkus beli satu dulu.

IMG_2251

Mudah-mudahan hidayah untuk bertudung datang cepat :)

Went to MimpiKita to get this, my PS job for Yanok…takut kena sebat but  memang pun, tanya budak sales tu katanya tak banyak yang left out.  Tudung ni harganya RM148.40

IMG_2255

terkejabakan di Isetan while waiting for Yanok’s tudung to be packed, terbeli…

IMG_2256

a nite before husband dok cakap ‘my perfume tinggal sebotol jer’ jadi itu memang kerja aku lah, so dalam terjebak tu aku belikan la sekotak nih, Kenzo, ada perfume and jugak shower gel. I memang avoid all the package yang comes with shave tu sumer, coz my husband tak pakai, if beli,dia pakai lah if tak beli tak pakai lah. Jadi tak yah ler memenda sume tuh…

bagus tak bini ni sorang, laki petik je cakap barang takde, sok dah dapat. Eh ai tak dengar pun lagik dia cakap thank you so much cik puan,...ke masa dia cakap aku dah membuta hek?

 Versache merah tahun ni je akak beli sampai 6 botol sudah, all finish boliau. Sedap, ai suka sangat the smell, one of the first perfumes yang ai mula collect dari zaman anak dara permulaan hadiah dari suami (masa tu was fiance).

IMG_2264

unbox all done by Abang…

IMG_2266

dan Zeeshan officiated the product, happy betul. Jadi so far dah seminggu pakai nih memang sonoklah, sedap pakai, atas carpet ke, lantai ke, all sedap. OK yang ni harganya RM699 about 700 lah kan, kat satu online site nih (bukan nama sebenar) harganya RM600, but rasanya tu warranty dia setaun, unlike beli yang 700 ni warrantynya 3 taun ke 5 taun tak silap. So i m gonna grab another one gak lah, coz really love the product or maybe other brand tu tak pasti. I nak pergi siasat kat mall lain pulak. Macam ni kena wajib beli 2 tak cukup satu. sudahnya vacuums melambak2 kat rumah tak berpakai hahahaa…takpelah semuanya pun dah served us quite a while sangat, yang ada tu lebih 10 taun umurnya pun masih molek pekerti lagik.

IMG_2416

jadi if you tanya akak if this Philips is highly recommended or not, ai would say YES!!! First time sebelum pakai kita charged over night, so far kita tak pernah lagi pakai lebih dari 30-45min but tiap kali dah pakai kita terus chargekan, was told if battery habis kena charge up to 16jam to fully charge, gitu kau kan. But oklah, most of the cordless vacuum cleaners pun macam tu lah, bih kurang jer jugak. so far i m happy with this new gadget of our red house. This one codenya ialah Philips FC6170!

Comment: 4

The watches collection…

Since last year, aku gila kumpul jam yang bukan branded at all. I know that people dok kata aku ni dok pakai branded stuff jer, not it s not, aku masih lagi pakai yang no branded gak (though yang branded masih lagi I collect too). The reason pun aku pakai yang non branded ni, cap ayam segala bagai ni coz of the design and the colours. It s like having them macam pakai gelang tangan. Tak berdosa pun pakai yang takde brand heh.

Ada jugak jam yang aku pakai nih, lepas 3,4 kali pakai, mati terus batterinya hahahaa…pastu bila tukar battery pun masih lagi kojol means memang not meant to pakai lama ler kan, but aku still pakai gak. Apa adahal kalau pakai jam mati pun, bukan orang tau hiks…

So let s have a look on the collection, which i have been collecting since end of last year till now (still buying if I berkenan).

 

IMG_0515

The orange ni sangat cantik, memang orang tak nampak macam jam, more to gelang tangan too

IMG_0517

sama gak ngan nih, macam gelang tangan gak, very the pearly.

IMG_0520

this yellow, i love it so much, because aku suka sayang sangat, I bought lagi 3 colours (dalam ni ada 2 jer). Another colours tu in blue, pink and black. Ni macam bangle, sauk je.

IMG_0946

ini dah arwah hahahaa but boleh le lagi pakai

IMG_1037

this is so purple, match bila akak pakai ngan baju purple le ala2 kan, a bangle too

IMG_1430

ini bila darurat, place in the car in case lupa nak sarung jam dari rumah so dah ada back up in the car. I do have few pcs dalam kereta and also at my office, semua back up if terlupa pakai dari rumah ler

IMG_1435

so bling bling…

 

IMG_1382

very the flowery

IMG_1383

 oh dari sisi rupanya

IMG_3487

bunga hitam pulak…

IMG_3488

pun bling bling…

IMG_3491

light pink, kaler yang sangat jarang akak pakai

IMG_4573

ini best gak, memang orang tak tau ni jam pun bila dia dah tutup begini

IMG_4575

but if kita selak sikit…hehhehe cak kuor jamnya

IMG_4509

oh the blue yang akak beli sama ngan yellow black and pink, my fav sangat

IMG_0641

this was the last collection. For this one, i bought extra pcs, for the raya gifts, jadi yang berkenaan akan dapat pakai ni sama2 ngan Kak Red too hehehee

IMG_4013

I tak put all of the watches dalam gambar ni or even in the storage box, ada merata2 lagi somewhere and tak rajin semuanya nak letak gambar. I think as of now i have collected more than 50pcs of watches (tak cukup semua pun akak letak lam nih). So though I m still buying the designers or branded stuff, tapi dalam masa yang sama akak beli jugak yang takde brand. No issue for me, as long as the design is like bangles or gelang tangan, sangatlah akak suka collect.

Ada jugak jam yang unisex, so of cos kalau jam2 macam tu memang akan kena tibai by my husband and Abang ler kan…

I beli merata2, ada yang kirim member dari overseas, ada yang online ada yang as I nampak everywhere too…kalau dah gila shopping, collect jam cap hayam pun tak kisah loh.

Comment: 9

The coins…

IMG_9003

 

cantik je mak ajah susun begini. Coins dari tabung yang laki aku dok selalu simpan balik dari kerja, or dari funds ‘denda’ dari anak2. Dan macam biasa bila dah penuh santak, nanti aku bagi le kat mak aku, she nanti kirakan sesambil tengok tv Al Hjirah Oasis dia tu. Dan pas kira nanti ha mak pun sendiri akan dapat duit2 nih, buat cover2 barang pasar hahahaha….Rasanya untuk collection dalam gambar ni dekat RM200 kot dapatnya, tak ingat dah aku. Nanti penuh lagi tabung funds tu, kita pass balik, pusing balik system ni.

Yang for Denda anak2 ni start dari amount 50sen to 2inggit, bergantung pada jenis kesalahan. Kalau kain baju yang dah berlipat tak susun dalam gobok lemari, ha 50sen kena bayau le. Kalau terlajak Subuh pun ha kena gak, tengok le apa camne, so kena la bayau. Besar kesalahan or mak kau dah 18kali berzikir pun korang tak jalan gak, hah tu memang akan kena mahal ler. Singgit is fine but kalau berangin sangat mak kau, hah 2 ringgit. Itu memang abang berkerut2 le kena bayau, kakak jarang kena but she s not really a spender so tak kisah kena bayar. Tak macam abang, dia dah besar kan, duit kalau kena cut cut ni, tak cool ler.

Comment: 3