Tips

Blogging pun ada yang tak best…

image

tak semua blogging life itu nikmat, banyak citer belakang tabir yang kita tak kongsikan for few reasons:

1. malu, yelah kang kalo cite kang tau lak orang kelemahan ko kan. sapa nak kutuk diri sendiri lam blog kan?

2. legal agreement, sudah bersign sana sini so tak leh nak selamba jaja cite lam blog for that particular reason.  ini aku lah tu hahahahahha, byk ass kena cover aa.

3. stalker, oh saya ada sorang stalker, a female kay. nikmat ke idup bila dah ada blogger’s stalker.

4. salah paham fakta, betullah macam yang lam budak2 lam FB aku tu cakap, orang cakap pasal makan nasi, ko pi baca as makan nasi dagang. kan beza namanya tuh!

image

image

nak aku listkan, banyak nau heh. but aku bedal je lah, asal x melanggar agreement, asal tak kena saman, asal sahaja kaching kaching lebat. ai ok jer.

blogging life aku skang tak macam dulu, bila kemudiannya kadang2 terhiris jugak lah…

redmummy tu siapa?

ok sapa yang lom add FB aku sila buat, coz ai m gonna Tweet the result of Nuffnang Blog Awards Live di tweeter which is linked to my FB directly. search FB aku as Redmummy atau Redmummy.com dedua kena add in oi. satu personal, satu fan page.

itupun kalo hangpa nak ada Live Update dari Singapore lah…tak nak kalu tunggu lah weekend ke Isnin baru korang dpt tau.

Comment: 16

Toilet Trained for cats…

IMG18003

this girl kan sangat gemuk dan buncit macam puan merah gak lah. gila besau tau. sampai adik badik aku tanya dia ngandung hapa. aku lagi lah dok pasak telinga kat perut dia, takde lah pulak aku dengau bunyik2 baby menendang. kalo makyong2 kucing ni biasa diorang akan cepat mengah, cepat berlari, nak berehat jer. tp Reddy kencang kay.

terlompat2 sana sini, ada je frames umah aku dilanggar, tinggal tunggu dia sepaikan jer.

IMG18004

si jantan macam biasa. setiap malam mencari selimut putih :)

perlukah nak kuulang apa yang dia buat dengan white blanket tuh? sume dah tau sebab musababnya kan kan kan kannnnnnnnnnnnn! lotih acik weih dok jaja cite si Kemek nih, asal cite pasal dia jer, mesti nak kena melucah. so tak yah dah lah yer aku ulang tayang pangai lucah Kemek ni kay.

IMG18012

tak menahan tengok dia skang tido takde tata susila dah. mengangkang terlentang lena kau dia tidur. ini kalau Kemek datang gosok2 ngaco ko, camne le ko ye Reddy.

Both of them are totally cage free, they are oso toilet trained. nak aku ulang lagi ke tips untuk toilet train depa?

mula2 ko dapat kucing, ko masukkan lam cage. jangan keluarkan dulu. biar je lam tuh tapi letak lah jugak bekas pasir lam cage tuh. pas sehari 2, ko kuorkan setiap selang sejam. sejam kuor dr cage, sejam lagi masuk cage, kuorkan lagi, masuk kuor gitu. do it at least for a week. dalam masa seminggu tu ko akan nampak dia akan mencicit lari masuk cage untuk wiwiiiiiiiiiii and ek ekkkk.

simple je tips nya, tapi diorang penah terkurung dalam bilik anak2 aku for 3 hours, menahan jugak la kencing depa hahahahah, gamaknya lam hati oi cepat lah bukak pintu ni aku nak kencing aaa.

but steady jer lah, diorg tau dah kot tpt nak kencing adalah di dalam toilet merah pasir khas itu.

apa kes aku nih sume tips kena bagi korang nih, tips kucing pun kena share, takpelah yer. ada jugak peminat dan pembela kucing kat sini kan, so kalau korang tak suka kucing, ada orang lain yang suka gak membela kucing.

Comment: 19

Tips Ringkas Menulis Blog…

pls pls pls

to bloggers out there

tak kira tua muda, freshies or seniors…

when u write an entry in your blog

plsssssssssssssssssss

janganlah pakai Allign center in your writing, seperti contoh begini..

aku suka redmummy

redmummy suka aku

aku nak jumpa redmummy

tapi macamana nak jumpa

susah la nak jumpa dia

sebab dia sangat busy, nak jumpa jugak, tapi kat mana, macamana, oklah jumpa dia petang ni kol 4 kat midvalley ek. so datang ramai2 tauuuu

kalau gambar ko nak letak Center takper gak, but pls not to your writing. dapat kat aku, aku tak baca blog ko dah. elok2 nak bertenggek, blog hop from the list yang lam RM nih, terus tak jadi…

Pakailah allign left or justify is better.

aku hanya buat center bila buat caption di gambar, coz gambar center

aku type entry aku semua pakai justify.

dan satu lagi

a BIG NO colourful font in your entry againnnnnnnnnnnnn! jap kaler merah ijau biru kuning. perkh…kelas mewarnakah? itupun kompem aku takkan baca gak. lainlah ko ngajar kat Gegirl, ha yang tu memang budak2 suka lah warna warni ceria nih.

bercerita di dalam blog memang untuk kita nya diary

tapi apabila kamu memberi ruang untuk orang luar membaca hasil diary kamu itu, izinkanlah benak pala mereka menjadi ringan, bukan bertambah berat sakit mata memandang.

Saya naik sebagai the top blogger bukan mendadak, dikit2 dan sangat bermula dari zero. So cedoklah sedikit pengalaman yang saya ada ini untuk korang pakai dalam blog sendiri. Tips yang bukan hanya sesuai for parenting as a mother, tapi tips as a Blogger from Project Alpha.

Spread it out, biar sume orang senang hati.

Comment: 38