Tips

ABCD Parenting Tips…

ini bukan tulisan aku but tulisan laki haku. Kalau tulisan aku, ngan aku sendiri pun tak paham nak baca balik. Iyeeee, sungguh sangat. My handwritings sangatlah ugly and hard to read. Tapi font merah ni, warna rasmi kami ler, jadi pen merah adalah sangat merata2 di rumahku jua kihkihkih….

the other day, kita ada dengar talk by Zaid Mohamad. Aku suka dengar talk2 or ceramah parenting, cuma peluang nak attend tu, time factor a bitlah. Tapi kalau dah ada depan mata, takkan nak biarkan begitu je kan. Kena grab.

Being parents bukan kita beranak kuor je terus expert but benda ni hehari punya benda, kita belajar dari anak2 kita gak, pengalaman ni semua kan. also jadikan pengalaman lepas kita sebagai anak nakal (aku mengaku aku nakal gak dulu) ikhtibar.

You dont judge a person from her 20 years ago punya past lah, skang punya cite lain dari dulu punya cite kan.

IMG_9800

 

IMG_9801

 

IMG_9802

Point number satu kurang hasam je kan, jangan bagi mak kau membebel. Itu memang semua orang agreed, even aku pun sama sangat setuju coz kalau depa tak suka dengo mak kau menceceh, aku lagi tak suka nak menceceh sama gak. Penat ler weih.  Ada tu kan, aku dok je atas, malas nak bunyik. Tapi lambat sejam le depa buat benda or naikkan adik depa tu. So kalau bunyik,  nak tengok semuanya on time, hah kena jadi pahat.

Ada sekali tu aku sinus yang heavily malam tu,so memang tak larat le nak bersuara ke nak memarah. Diorang ada kesedaran gak lah, do the right things, naikkan adik depa, buat susu semua, but not on time, cuma lambat, janji buat.

So back to parenting tips by Zaid Mohamad tu, laki aku ada tanya pasal what s the best punishment for the kids kan, yelah depa ni ada stage toddlers, kekanak pastu teenagers dan belia. Jadi i have these 3 stages right now. Paling ketara bila kita dah ada top 2 anak yang teenager nih, abang and kakak. Kakak walaupun belum teenager tapi dah ke arah itulah, coz her brother dah teenager mestilah dia pun lagi cepat jadi anak dara gak.

Pendekkan cerita, lepas je dengar talk tu, malam tu aku laki bini discussed on the ABCD tips by Zaid and esoknya pulak, kami discuss this methods dengan anak2. Kitorang walaupun strict tapi kami akan berbincang ler dengan anak2 to help their communication gak. Tak bolehler semunya kuasa veto kan.

kekejian betul ler pinggang laki aku ramping betul dari bininya. LOL

That s Zaid Mohamad

So what s the ABCD tips nih, aku cuba ringkaskan as simple ler, the best man to explain is still En Zaid Mohamad (please search him over his FB, he is from the Smart Parenting Coach):

A: Above Average – anak2 buat lebih kerja rumah/or hal sekolah lebih dari expectation, lebih dari disuruh.

B: Break The Rules – sesuatu salah yang depa buat, but tak heavy tapi masih lagi perlu dipandang berat jugak

C: Cut The Privilege – ambil semula/take back the rewards yang telah diberi untuk B rules.

D: Damage Done – Salah sesuatu yang sangat berat contoh menipu bohon mencuri sebagainya.

Lepas tu aku malas nak go further explain on the ABCD tips nih coz aku dah terer hahaaha…jadi korang kalau nak tau lebih lanjut bolehlah tanya En Zaid, kang dia kata aku kacau kerja dia pulak hehehe but anyway tips ni bagus gak, so far alhamdulillah berjalan lancar walaupun ada tergelincir tapi still on track.

Jadi tiap kali depa buat the B or even D kami akan remind them on B. If they do the A, always acknowledge and give rewardslah. Types of rewards tu depends lah, tak perlu dalam bentuk materials (but most of the time, depa nakkan benda2 yang material jugak).

Anyway this week pun anak aku takde, depa sekarang ada kat Kem Ebit Liew – Program Kembara Iman dan Solat. Telah menjadi routine untuk kita hantar anak2 at least setahun sekali for this kind of camping trips. Ada satu tahun tu, 2 ke 3 kali trips kita hantar. Once a year ok just nice ler kan.

Untuk anak2 UPSR tahun depan or nama barunya: KSSR, ada HOTS / Writing Workshop for English this Sunday kat UKM Bangi, jemputlah2 pergi, bayaran RM100. Insyallah we will be sending Kakak there, workshop ni sehari jer from 9am to 6pm, by Adibah Khalid or Mommy Deeba. RM100 termasuk modul, breakfast dan jugak lunch.  Aku dengo the KSSR is application for KBAT (Kemahiran Berfikir Aras Tinggi) susah sangat. Abang cakap, kakak even dah belajar Maths of form 2 some more. Oh my. sian anak2 sekarang.

Comment: 3

Family of merah…dan tips ada gak.

IMG_9192

cite lama ni gang, tapi fresh new untuk blog. Ini kali 2-3 kot kakak buat nasi goreng, wallah! kali ni punya sangatttttttttttttttttttttttttttttlah sedap!! Aku dapat merasa 2-3 sudu. Abang 2-3 mangkuk, bapaknya semangkuk penuh, tapi bila turun nak tambah, dah habis hahaha…..idok le sangka begini punya laku sedap nasi goreng kakak.

We named the nasi goreng tu – Nasi Goreng Anak Dara Redmummy

cuti sekolah ni boleh buat lagilah, but must use the same resepi. ni penuh ngan sotong and fishball.

IMG_3528

TV PC Tab anak2 korang, dok kat bilik depa? better janganlah. Susah nak monitor

Aku memang dari dulu, sangat strict on the access. Sebab itulah kat ruang atas biasanya orang buat letak sofa rehat tv tu, kita buat blogging / pc section. Jadi semua pc laptop pun di sini. Semua dengan password, hanya aku dan suami jer yang tau password semua gadgets. Their handphones pun, berpassword gak but aku laki bini tetap tau gak.

Jadi mende2 yang anak2 aku nak pi site mana tu, semua kita tau. Dulu laki aku pernah control dia set macamana tah, so the kids cannot access to that site, tapi ai tak rajin nak buat hahahaa….jadi kalau laki aku malas nak buat lagi, takde le bende tu. But anyway, depa tau the rules, if korang buat hal, 3 rewards ni, akan kena suspended.

Amende the 3 rewards. hah japgi.

IMG_3523

ni bukan rewards, ini mak korang malas nak masak di satu Ahad tu (eh nasi goreng le ye kita masak, kakak yang masak but of cos le aku yang guided), so kita makan satay station. Sohdapnya!! makan bukan kat bawah pun, berdulang2 abang bawak naik atas, makan kat our pc blogging area tu ler.

Zeeshan tak pandai makan satay, so dia makan nasi impit jer. Dia tu susah ler nak kenal makan sangat, paling hebat dia makan kek tu dah memang aku terpegun sangat. Tu pun pasal kawan2 ramai makan kek kat sekolah jadi dia terpaksa mengikut.

He s very hard sangat nak try food baru. Tapi kalau tempeyek tu, rempeyek sume tu, aku siap kena sorok. Kalau tidak, dia akan makannnnnnnnnnnnnnnnn nanti malam ada yang kong kong batuk. Itu memang his fav sangat.

IMG_9199

alright ini tak berapa molek ye, but jarang2 sangat Zeeshan dibelanjakan dengan iPAD. Sangat jarang. weekdays memang tak dapat, weekend pun mungkin sebulan dalam sekali. So access dia selalunya dari hp neneknya. Terer betul, aku pun gagau2 mencarik mana youtube mana wassap kat hp mak aku tu.

Because that day aku banyak urusan kerja rumah, tapi sambil tu aku nak dia makan, tapi aku tak boleh nak suap, jadi aku mohon dia tolonglah makan sendiri yek dik. Amak got things to do. Ini sebelum makan satay nih. Rambut pun sisir kemas jer, sah ler baru lepas mandi hah.

Jadi dia layan youtube, dia bukan tengok cartoon, dia tak tau pun dalam ipad tu ada cartoon ahahhaa..cuma dia suka layan vehicles, or eggs yang toys tu apa ke namanya. Or dinosaurs punya storylines.

Stand ipad tu akak beli kat Tokyo dululah, jadi jangan le ko tanya bape harganya,

IMG_9574

yang ni, bukan dari family of 97 items, ini tambahan 3 items (1 lagi utk kereta), aku beli kat online via instagram tu. Chopper untuk bawang cili. Jadi kot aku ngan kakak or mak aku malas nak dok bawah berlesung batu or tak banyak sangat untuk pakai blender, kita akan pakai chopper ni.

Masa nak buat demo ni, aku videokan guna kakak and Zeeshan so hantar wassap kat mak aku. Sonok je Zeeshan jadi little Chef, camni nenek camni.

Shake n Take tu, pun aku beli sesuka jer. Ye aku punya juicer mahal ado, tapi tak berapa power ler hasilnya. Nak beli yang Hurom tu, RM1200, nanti tunggu dulu. Ada online oversea can get at RM800. Benda bukan pakai hehari ni so agak payah sket nak invest hahahaa…

Tah ngaper ler aku bantai beli yang murah ni, tak try pun lagik, tu job laki aku, bape hari dah aku suh dia pi beli fruits apa2, try buat. Tak gak bergeraknya. Ni yang ado akak pi beli sendiri buah kat KLCC nun. Eh aku kat KLCC tu bukan hehari boleh turun pun. Dahlah 2-4 days bz ngan Marie France la dan segala bagai. Nak cecuri lari pi beli buah, udahlah mahal buah2nya kat KLCC ni, kat Permaisuri tu lain ler, syurga buah murah sket hahahaa….

Speedy Chopper: RM25

Shake n Take: RM59

Kalau mahal than apa yang korang jumpa for these 2, but same product, Diam, jangan kabo sini. Tapi kalau yang akak beli ni murah, hahahaha ai love you lah.

3 rewards, kita sambung sok sok lah. Dah too long to type pun.

Comment: 10

More makeup tools and perfumes!

IMG_9238

ini subject yang paling aku suka sekali. Make up. Selain shopping ler. but make up tu datangnya dari hasil shopping gak. I think gambar ni dengan apron dalam kereta was on Oct kot or early Nov, dah lama, apron pun dah takde. Skang dah ada proper cape to cover deburan dari kena kat baju (specially the loose powder).  Jadinya ni kerja dalam jem gak lah. korang tolonglah jangan ikut pangai akak yang pakai make up dalam jem, kalau tak biasa. I ve been doing this for over 15 years.

Kerja hari tu, dalam jem, ialah buat muka sebelah make up dan sebelah lagi kosong. I wish ler boleh tengok tv (lagi bahaya) or buat apa yang multi lagi sambil jem nih, iron rambut tu kalau boleh pun afdal tapi cecukup le ngan makeup jer kot.

IMG_9252

The hasilnya bila dah full makeup. Pi kerja jer mar….tapi aku ngah nak cuba belajar pakai eyelashes dengan tahap kelajuan terpantas untuk day to day use. Saja jer. it s not nak show orang ke hapa but ini benda yang kita punya passion. Aku bukan pun make up artist but I just love to explore kat muka aku  ni hah ler. I memang le geti pakai sendiri lashes tu tapi kadang2 amik masa, so aku nak try nanti dalam kereta sambil dalam jem tu, pakai lelaju, how long aku boleh buat.

IMG_8416

Last month gak, aku ada pi Kenanga. Carik benda lain, benda lain yang aku borong. Eh accessories kat Kenanga tu murah ler. daripada hangpa beli kat kedai yang start ngan S or C or L baik ler beli kat Kenanga. My accessories kat situ aku beli macam rantai tu 5 inggit jer.

Chop, apa nak malunya pakai barang murah yek? Aku bawak Chanel, but i do wear other cheap stuff too. Tak payah ler sampai atas ke bawah semunya  nak Ferragamo ler Prada ler.

So ni ler antara barang2nya, more to storage kot. But macam cape Loreal hijau tu, bukan beli. Micheal hairstylist aku bagi, sian dia tengok aku menggagau carik cape tu. So dia bagi dua, satu hijau ni half one and satu lagi purple pulak aku pakai untuk dalam kereta coz bila kita duduk dalam kereta tu, tang peha badan tu elok cover ngan cape labuh ler.

Bebenda lain ada yang aku beli dari online obesi, ada yang dari kedai 2 ringgit pun hado. Kedai DIY pun ado gak. Pandai carik, jimat le belanja.

 

IMG_8776

Kipas ni takde choice ler, aritu letak kat atas tang dinding, tapi tak berapa coverage one side. So laki aku suh pakai kipas ni letak kat situ gak, jadi mengganggu betul ler aku punya barang2 make up lagik. Hish redha je lah.  I baru jumpa yang storage merah tu, kalau tau tu aku tak beli dah yang lipstick / liners punya storage tu. Ini ada tambahan lagi, i m waiting for about 50pcs brushes set, on the way dah.

Ko nak bukak kelas makeup ke Kak Red?

hahahaa….suke hakak ko le kan, aku tak kacau orang, aku kacau muka aku je sendiri.

IMG_8765

Ini pulak bukti aku berada di tempat kejadian, at one of the hotels, ada warehouse sale untuk perfumes and selected makeup items too…

 

IMG_9211

Ini among the perfumes yang aku beli, 2 ketul for this, Brand lelain pun ada, the next few days dapat gak hadiah dari kawan gak. Hok nih aku amik coz dedulu punya kenangan, masa baru bertunang, baru kahwin laki aku suka belikan perfumes ni. Specially dia akan beli dari Spore masa dia based kat sana dulu ler. So ai pun amik ler ni 2 ketul. i m running out of perfumes kekdahnya.

 IMG_9601

ini takde kena mengena dengan make up but aku suka palazo 3 quarter ni. Dah ada 3 (2 blacks and 1 brown) kalaulah ada lagi kaler lain. Hok yang oren merah aku ada tu tak sama materialnya, itu lebih lembut dan lebih nipis. Yang ni tebal dan can be worn for office too.

Ini gambar di one of the hotels, tolong hantar amik BFF aku.

IMG_9589

Hah untuk gambar lebih besar. Bagi kawan aku pegang camera amikkan gambar, dahlah snap seketul jer, pastu takde seni betul hahahaha, baik aku selfie je lah!

IMG_9603

Kami makan pun kat situ gak, ini makeup hasil dari from the jem too. Bukan proper make up kat rumah. Boleh kata kan dik, kalau weekdays tu akak memang tak make up kat rumah ler. Biasanya dari rumah tu hanya dengan foundation (if rajin) dan loose powder. Cikgu2 Zeeshan dah biasa tengok muka hakak kau ni dengan takde make up, kadang2 kering kontang jer, coz pagi2 kan ai is keluar rumah hantar Zeeshan sekolah baru pi kerja tu.

 

IMG_9479

ok sambung lagi plak make up tools. This crystal clear swab box ni susah giler nak dapat kat KL! Sungguh, even online KL pun amik dari obersi gak, mainly China kot. But ni pun aku beli online gak lah. Yang lama punya jenis lain, but aku dah sedekah jariah kat anak dara aku.

Magic spounge, kegilaan beli banyak hahahaa….tu pasal betul ler ko cakap yang akak ko ni nak jadi makeup artist ke nak buat kelas make up kan? kihkihkih…

Tapi uniknya magic spounge ni aku add up ngan yang ada batang holdernya tu.

Yang merah tu is my cape, ini je cape aku beli. Dah cite kan kat atas – for hijau and purple, Michael sponsored.

IMG_9618

selain yang biru gitu, yang magic spounge tang pink merah tu, bulat gitu gak. Ni sampai later. Ai kan ada 97 items beli gitu kan hahahaa, so ini semua antara2nyer ler..

 IMG_9514

Betul rumahku syurgaku, but konsep opisku bahagia ku juga kena ada. Jadi kalau orang penuh meja dengan stationary set, i do have that too, in the red storage. But yang hitam ni, asalnya orang buat untuk letak stationeries le kan, tapi aku pelbagaikan untuk letak make up tools set aku. Ko ada siap dengan makeup remover lagik. Ini sambil buat kerja boleh je tanggalkan dengan pakai wet tissue too, biasanya lagi 15min sblm nak pi surau tu aku dah kosongkan muka.

Aku kan kerja multi, tak boleh nak satu2 kerja le dalam satu masa. The black container/storage ni akak beli kat kedai DIY jer dik.

Eh gel make up remover tu pun akak ada sebotol dalam kereta gak. Balik dari kerja odw tu dalam jem gakkan, akak menanggalkan ler semua make up. No persinggahan of cos. Benda2 ni semua tak makan banyak minits ler.

Told ya, being Supermak, semua nak on time dan jugak make my kerja smooth sikit ler.

IMG_9510

The stand tu akak dah blogkan aritu, yang temporary tattoo mata ni, ai ada project something nak buat. Tapi bongoknya aku ordered merah, dia pi hantar kalerful. Eiii!! dahlah kita tak cukup masa nak tukar2 lagik. Geram betul aku.

IMG_9485

eh swab n lagik, tadi pakai pad yang 4 segi, ni yang bebulat. Better pakai bebulat ler, senang nak kuor dari swabnya tu. Ini antara tools yang aku paling cinta gak, really helps.

Lots of you dok tanya online site akak beli ni, boleh tunggu sampai early next year tak dik? Nanti baru akak reveal. Insyallah. Ko kena bagi akak dapat semua items akak, happily ever after baru akak leh share ngan korang yek. Sabariah ler sikit, sket bulan je lagik pun.

So, dah bape puluh items kuor sini, maybe ada lagi 30 – 50 barang belum jaja.  coz as of today, ada 70 items lagi masih on the way, meaning 20 dah selamat akak pakai dan tayang, wpun tak semua pun akak show show, but jadik ler.

 

Comment: 5

The goodie bags…

IMG_9420

selambakan goodie bags untuk Zeeshan’s birthday party. But bukanlah aku buat kat rumah or kat fire-station pun (hajat hati kan nak buat kat situ), tapi ni mengejar untuk buat kat sekolah anak aku. Kan dah nak penghujung2 sekolah pun kan

Biarlah kot ye pun awal sebulan setengah hahahaa….janji buat. Dia bebudak mana tau sangat tarikh sebenar dia bagai pun.

So balik dari the semua kedai and kejadian Lady of Beruk tu, aku terus dok dapur menyiang lebih 60 ekor ikan tu, pun aku dah cite kan. Naik mandi lepas tu and turun, suh abang kakak sumbat2 goodies dalam nih lah…

IMG_9429

Aku monitor je, dah terdampar kepenatan. Aku kalau penat, orang rehat tengok tv hapakan, aku layan chess online. hahahaa….as a chess player, adalah sangat janggal kalau sehari tak main chess tu weih.

Tapi sekejap je pun, main pun timer seminit lelaju, after few games, sambung pulak tengok depa buat goodies nih

IMG_9432

antara yang kami letak untuk students perempuan – hair set ni ler. Ada lain2 gak, aku kurangkan makanan dalam tu, coz snacks tu tak berapa healthy, might as well belikan something useful for them or to play with.

IMG_9433

For the boys pulak, ada 2 bijik kereta ni, whistle too (girls pun ada dapat) and 1-2 jajan gak. Kereta ni sonok le dapat mainnya, coz I know Zeeshan memang suka toys kan, jadi apatah lagi kanak2 lain, kawan2 sebaya lebih kurang dia, sure happy dapat ni jugak.  Zeeshan as birthday boy tak dapat le goodie bags nih but untuk dia aku dah asing2 kan sesiap.

Masa kita buat ni semua, Zeeshan dah tidur, yelah satu hari suntuk keluar, balik tu flat ler.

IMG_9431

Dalam 5 paperbags pulak, untuk Aunties (cikgu) yang selama hampir setahun mendidik dan menjaga Zeeshan, doesnt matter apa position depa dalam tu, but the 5 tetap dapat. Untuk 4 orang aunties tu aku bagi ni, the cosmetic mirror dan jugak organizer.

IMG_9435

Untuk sorang lagi aunty tu, special sket coz dia kira cikgu utama gitu, dapat the same cosmetic mirror nih tapi the organizer pulak, a bit larger and besau sket ler.

IMG_9443

ni mirrornya, aku pun beli sama gak hahahaha. Last kopek jer ngam2 ada 6 kotak.

Tapi aku ada gak mirror ni kat opis, a fan of mine hadiahkan, lagi besau, Thanks adik. tak sangka ada jual kat sini rupanya. Hok nih yang aku beli tak berapa besar sangat ngan yang aku dapat dari my reader tu. but pun tetap cantik, molek. Ini aku letak kat meja PC rumah aku gak, coz kengkadang anak2 aku yang 2 orang tu suka main terjah2 terkejut dari belakang mak kau, skang tak boleh lagi dah, mak kau ada mata belakang yek :)

Siap je semua stuff nih, simpan kat bonet terus. Esok pagi nya aku dropped kat sekolah anak aku, stand by terus coz masih lagi deciding to do on Wed or Thurs. Kisahnya aku ada beli online costume dinosaur Zeeshan dari China nun jadi kena ler menunggu dengan tabahnya. By right memang akan sampai dalam sehari dua tu lah coz tracking tunjuk last Friday dah sampai KLIA, dah clear custom bagai, So patut busuk2 Mon Tues patutnya sampai rumah.

Jadi all set. Nice planning. Sebulan aku beli online costume anak aku, hahahaa….itupun kan, lepas tu dia tukar pikiran nak costume elephant pulak. Eii mak tiau ko kang, but pengakhir citer, jadi dinosaur gak.

Comment: 3

Lady of Beruk…

IMG_9303

selfie kalau dalam keadaan huruhara, bila anak kau yang sibuk suruh selfie, macam ni jadinya. Nak focus kat pengantin pun hazab….

IMG_9327

Kita sampai dah nak dekat jam 2pm, huh biar sungguh macam dah lambat tapi luckily tidak, ramai orang lagi.

IMG_9330

Zeeshan hari tu memang my magnet ler, but untuk few hours je lah, lepas tu dia dah magnet balik kat apaknya…

IMG_9333

Sorry pengantin, gambar keluar blog :)

This guy is taken finally, dulu2 sokmo keluar blog aku, ramai le anak2 dara yang dok tanya khabar hahahaha…

IMG_9345

habis je wedding, kita bersidai dulu kat sini, oh ni di Menara TM. weddingnya kat Dewan Kristal tuh…

masa kat sini ada 2 girls, baya2 Zeeshan dok kat tangga tu, bukan main lagi anak aku terus datang tapi tak bertegur sapa ler, just dia dok sebelah bebudak pompuan tu. Sebab dah kat setaun sekolah kan, so PR ke main kau…

IMG_9369

Top is Zalora, Kain Jakarta, Kasut merah 5 inchi mengancam ni Cipela dan Prada handbag merah menyala

lepas tu, masuk parking, aku salin kain baju. Aku je menyalin, lain2 pakai je baju sama. Memang dah bawak sesiap.

IMG_9376

Nak pi banyak tempat hari tuh, carik goodies stuff for Zeeshan’s birthday also untuk menambahkan lagi the small2 items di rumah.

Dari BTR ke Permaisuri, area2 situ ler. Total kedai kita masuk ada 5 bijik dan satu lagi penutup kedai makan – QBistro.

 

IMG_9383

pastu dah banyak kedai, ada yang selang sebuah camtu, kita siap buat comparison lagik. Mana murah, askar pun ramai kan, so hantar askar le buat compare sana sinun. Kalau tak silap aku, kat kedai ni, ada tragedi (read di the end of this entry)

IMG_9387

entah apa ler, carik paperbag, but pastu tak jadi amik coz jumpa yang lagi best for kiddos punya doorgift

IMG_9405

dan pengakhirannya makan di QB, depa demand sibuk nak makan maggi soup lagi. This month je dah 2 kali korang makan maggi yek, no more. Dulu once a month or sekali dalam 2 bulan. Ni nak cuti sekolah, tunggu ler, lagi le meligat. Adiknya makan roti canai  kosong.

Ok dramanya kat kedai yang atas2 tu kan ialah kita kan amik all the goodies bags bagai, so nak amik tu tempatnya tinggi. Mungkin RD atau Abang yang capaikan ler. Dah banyak2 anak dan tangan ni semua hah, tak tau le ada salah sorang yang telah letak kat display bawah. Tak letak kembali ke tempat asalnya yang tinggi tu. Kakak kata abang, tapi abang kata kakak yang letak kat display bawah tu.

Tak kisah ler, kita tetap beli tapi mungkin yang depa letak tu lebihannya. Small matter le, biasa le customers buat gitu, or letak kat cashier if tak jadi beli kan. Tapi we bought a lot ler, macam2 barang.

So sampai dah keluar, dah bayar bagai, depa bertiga dah jalan laju, aku patah balik coz nampak 2 kosi kecik untuk letak kaki aku jual kat luar kedai tu, aku amik, bawak masuk. I was with Kakak.

Masa bayar tu, ada sorang salesgirl kedai ni, badan fatty pakai tudung, tapi lengan baju pendek, mulut dengan longkangnya nak bagi satu pelusuk Taman Tenaga tu dengar kot..dan ungkapannya: NI ANAK BERUK MANA YANG LETAK KAT SINI HAH

wah kau

aku tengok je barang yang dia pegang tu, memang sah itu dari part of paperbags yang family aku pegang earlier..ko rasa aku nak tengok je dia berukkan anak orang?

apa lagik, daripada aku diam and kuor kedai hati sakit, baik aku sakit hati dengan berlawan balik statement dia tu.

ANAK YANG AWAK BERUKKAN TU, ANAK SAYA. SO ANAK SAYA TU ANAK MANUSIA, BUKAN ANAK BERUK!!

dan aku teruskan menceceh2, walaupun tak sekuat suara si betina beruk tu (coz suka benau berukkan anak orang kan), tapi tetap aku dengan prinsip, fight it back! Kakak jadi witness. Cashier diam, sampai bila aku bayar bagi duit RM5 pun dia dok terpaku, konon mcm aku kurang bagi note, yet dia dok blur dengan aku punya bahas balas balik kat colleague dia.

Perempuan yang berukkan anak aku tu, tak melawan balik ler, dia dok masam muka tapi aku ada sound gak, amboi bukan main lagi ko cakap sekuat hati yek, ko ingat orang yang ko berukkan tu akan diam le ye, bape ramai dah customers ko berukkan? Dan hari ni ko dapat pulak customers yang lawan balik bahasa biadap ko tu.

Small matter je benda ni, tak perlu le sampai nak berukkan orang. tak perlu sampai nak bagi satu kedai dengar, ada ramai lagi customers lain dalam nih.  Ini kerja awak. Dalam linkungan kerja awak. Kalau ye pun awak nak maki, komplen menyusahkan kerja orang, hah ini semua paperbags yang aku beli ni, aku kena cabut price tag nya, lain kali letak tag tu kat tempat sticker scan ni bukan kat ribbon ni!! Takkan tu pun nak kena ajar?? ha tu kerja kau tau, aku dah menyenangkan kerja kau tak komplen, ini kau berukkan anak orang!

Lebih baik jadi mak yang melawan, untuk anak. Dari jadi mak yang pengecut, biarkan anak dibuli, family dibuli orang!

Kedai tu, bukan kedai 2inggit yang kat taman tenaga tu, yang selang sebuahnya, Supermarket apa tah namanya.  Pasni kalau aku datang lagi (of cos le aku akan datang lagi, kedai ni memang fav aku carik barangpun, ini kan territory aku) ko berukkan lagi anak2 orang lain pulak, ha ko tunggu aku jadi berukmakyeh.

Sekurangnya, biar keluar dari kedai tu dengan bermaruah. Kawan2 aku ramai yang jenis anak beranak kena buli sort of macam ni, disound2 begini, dok diam jer, pastu cite belakang, update kat FB and feel bad coz tak fight back, that s wrong lah, ada peluang ko kena balas balik, lepaskan jer, kita ni pelindung untuk anak2 kita, if kita tak fight back, kita failed to protect them, Mak macamanapun, akan tetap cover their anak’s ass, some more main beruk monyetkan orang pulak. Lain ler benda tu besau punya kes, ini takde kes pun. Bendul ler ko.

 

Comment: 10