Tips

Downtown to chess dan tanah…

IMG_1558

kol 10.30 malam, downtown Cheras. What to look look look? Apa saja ler yang leh bedal…saje le jenjalan malam, cuti sekolah. part of the list to do/go by the kids. Ikut mak mung tak rajin gak ke sini hahahaaa.

Speaking of spek mata aku tu, ai really need a new one. Satu untuk rabun jauh, satu untuk rabun dekat dalam satu spek. Kan dah ada spek macam tu, malasnya nak pi meet optician. Aku dah 40, start taun lepas dah mula rabun tang baca2 dekat tu, dah memang kena jarakkan mata or cabut spek bila nak baca bagai. So kesian hacik.

IMG_1562

at one time, kami berpisah kejap. Aku and the boys jenjalan dulu and bapak with kakak pulak ngah tunggu ayam ke hapa tah.  Satu lagi sebab nak kena lari dari tempat kejadian hahahah, malu malu.

Si Zeeshan tu selamba boh dia jer amik toy dari barang kedai menan tu, habis terbarai gegula dari benda toy yang dia pegang. Omang ko ni dik!!! Tak sesabau owner kedai datang, takut le aku tak bayar, of cos le aku bayar. 3 inggit je pun. Kalau 30inggit pun aku bayar, dah memang salah anak aku.

jadi tu yang terpaksa abang dokong bahu dia. Hah dia punya ‘troi’ dokong pun ada style, kadang2 dia tak nak dokong biasa tu, dia mintak dukung duduk atas bahu.   Phew…nasib ko le bang, bapak pun sama.

IMG_1577

tu toy yang dia pegang kat tangan tu, buat drama la ko dik. Kat sini kita makan cecampor…dah almost midnite. Ada le satu 2 ke 4,5 barang yang aku beli.  Depa nak pindahkan Downtown Cheras near by rumah aku lagi, yang tepi highway, lagi near by but tak kena langsung le tempat tu. Kompem orang ngamuk dengan jem nya. Situ le jalan balik ke Cheras yang memanjang jem, buat kat situ lagi lerrrrrrrrrrrr…hadoiyai.

IMG_1579

i nak sangat fan ni. The price is RM40, aku rasa macam mahal. Ni tak pakai usb, dia pakai plug letrik yang aku nak sangat. Kuat anginnya. Mana nak carik if ada tempat lain jual, specially online? Is the price reasonable? if korang kata reasonable, malam kang gak aku suh laki aku pi beli. Dok kire….

IMG_1590

hari tu aku nak beli kakak seluar kekaler macam2 gini, nasib baik le aku sedar diri. Aku tengok seluar2 kekaler yang aku tak pakai dah nih, eh cuba ko try kak. Hah, muat!!!  Dulu punya banyak aku dah bagi orang. Kita kan ada anak dara.

Jadi terus kakak pakai, 3 lai tu dah siap selamat pakai kat Langkawi recently. Dan ada banyak lagi baju/seluar aku dah naik penuh kat her cabinets. Bagus bagus….banyak penjimatan. But dia cuma amik baju lengan panjanglah, kalau lengan pendek kena pakai dengan cardigan/inner. Pun boleh.

IMG_0971

cuti sekolah aritu gak, depa kena brush up lagi their chess skills. Tak power lagik, they know the movement but still weak. Sebagai mak bapak yang gila chess, adalah tak wajar anak2 tak tau main at all. Tak terer tak apa, tapi kena tahu sesikit tu wajib. Hiks…

Lepas tu kan, sudahnya abang vs kakak jadi RD vs RM at one last game. Coz patut parents ajar anak2 but dah naik sheikh…kita tua yang lawan each other. Sonok main chess ni…Zeeshan’s time will come too.

IMG_3536

dan taraaaaaaaaaaaa…..palm laki aku tu. Suka dia hasil tanamannya cili api menjadik walaupun kekontot. Tomato pun kekecik gak but comel, makan sudah.  Kalau ada tanah besar, memang segala mala lagi pokok aku nak tanam (laki aku le, aku tetunjuk jer). I m not a gardening person.

Baru ni aku kalihkan pasu punya berat batu dari kiri ke kanan, tak cakap kat depa. Pepagik depa pi sekolah, bapaknya cakap ler pasu besar kita kena curi le kakak. Balik dari hantar kakak, baru laki aku pasan pasu tu ada belah kiri….

Skang abang dah sekolah pagi, job siram pokok bunga pepagi tu bapaknya le yang ngamik….aku takut je laki aku lupa, sokmo aku letak note kat meja makan please jangan lupa siram pokok bungaaaaaaa…. ha kang ko gak yang sedih, cili api ko tak menjadik.

Other than cili api ni, daun pandan, limau purut, daun kari, serai pun kita ada ternak tanam gak. Tak banyak, bolehlah buat pakai daily. Tanah tak besar, tanam pun dalam pasu :) . 2 lot tanah aku bayar 100k, hancur lebur berderai, penipu punya manusia laki bini Asri Hassan IC No: 651001-10-5189 and Isteri: Salina Shaari IC No: 590116-09-5076!!!

 

 

Comment: 6

21 District, the Sungai and the Aurat…

when you have 2 big kids and sorang tu terkial2 nak catch up abang kakak punya style, yang kecik memang kalah ler kan. It was almost 2 months school holidays (for abang about 2 months coz of SPM kat sekolahnya so dia cuti awal).

Jadi they had a very long list, to go there to do this macam2 lah, siap ngan entrance fees pun sama depa dah siap googlekan too.

Jadi semua tu bergantung pada makpaknya punya time table gak, but since I pun start cuti lambat but bapaknya dah started awal, jadi some tu depa pergi ngan bapaknya ler.

Ada tu depa pergi dengan the cousins sahaja, without the parents.  Depa tu means abang kakak ye, tak terlibat Zeeshan langsung, he kan my bag tangan, so tak boleh ler nak sembarang ngekor. Unless if bapaknya ada, ha tu diff case.

IMG_3986

at one of their wishes to do/go pun is this District 21. Ice Skating depan  District 21 tu dah berulang sangat depa pergi, so dok aim kan ni pulak, ok ler, kita laksanakan. But the entrance fees agak mahal, RM75 per pax. Tak kira ler umur anak korang berapa. Tu pasal kita agak reluctant ler dulu2 nak pergi, but ni since depa kan ada gaji memasing, so depa bayar sendiri but depa bayar sorang RM50 jer. Lagi RM25 each, kita tambahkan. Makan pun bapaknya coveredkan.

Jadi ler, dapat gak merasa sekali masuk. Itupun depa cakap bolehlah, pasni tak yah dah nak riuh masuk sini, dah tried everything.

IMG_3998

aku tak pergi pun, patutnya RD hantar je (Zeeshan pun ngekor), let them enjoy berdua, but pastu laki aku pun masuk sama, but dia bayar yang tengok dari side je ler, RM10, together with Zeeshan. Sampai sudah bapaknya tunggu sampai depa habis.

Tu pasal aku tak pergi, berjam2 kat sini, ada 2 sebab yang aku tak pergi, satu banyak hal kerja rumah nak membuat. Keduanya, dah kalau sampai sini, kompem le aku akan menyoppinggggggggggggg!! Jadi laki aku pun tak galakkan aku ngekor, hahahhaa….Reason ke 2 tu yang dia ngeri sikit.

District 21 is located at the IOI City Mall Putrajaya nun, hah memang tempat aku nak menyopping le kan.

IMG_4010

Memacam activities ler depa buat lam nih, adik tak berapa bosan sangat…

IMG_4016

coz for adik, dia boleh memain lam nih ler. tapi takat bape lama pun nak main lam nih kan, hati dia gundah jer tengok abang kakak dok main jumping terbang bagai…sentap ek dik.

IMG_4019

sodap yo kakak main nih? best lah mami, dapat gak merasa amende yang mahal sangat sampai RM75 dalam nih hehehheee

IMG_4029

ha kemain tinggi abang kau

IMG_4034

kira biasa depa buat outdoor, ni indoor pulak le kan

IMG_4038

break time, aku memang ada bekalkan mee goreng. Bila depa hantar gambar ni, hamboih ada maggi in a cup, ada jual situ lah ni! Kalau dengan aku memang takkan dapat maggi ni, dengan bapaknya dapat korang mintak yek…

IMG_4049

1,2 goooooooo

IMG_4054

wall climbing, of cos abangnya menang, kaki dia kan berguna sangat for this activity. Aku suh masuk lompat galah ke lompat jauh ko tak nak….ko panjang bang oi, berguna sangat tau.

IMG_4061

dan adiknya pun tidur lena…..nasib baik le bawak stroller. Anak aku ni dah besar 4 taun tapi ada kat mana ke aku baca komen ‘oi anak ko dah besar dok stroller lagi ke’ komen ni bukan tuju kat aku, kat anak celebrity mana tah.

Sebenarnya, stroller bukan sahaja untuk baby toddler pakai, tapi as long as up to 15kgs (depends on which stroller, or depends on the weight kgs tu ler), tak kisah pun pakai. Macam kes Zeeshan ni, dia kalau tengok tempat tu besar and kena berjalan, kompem dia akan mintak ‘troi’ (berdukung).

Kalau dah kena troi tu sapa mangsanya, kami berempat ler, biasanya RD and Abang. Penat worrr dokong lelama…so pakai le stroller.

But kalau dia datang active nak berjalan tu, stroller tu pun dia tak nak naik, dia sendiri yang tolak, and u can use the pram untuk letak shopping bags kau (that s what I did bila travel either dalam negeri or luar negeri).

Ko dah beli memahal stroller, pakai je le sampai lebam, apa nak sibukkan, bukan orang yang komen tu yang dukung anak kau kan. Dukung bukan main sekejap2, buatnya dia tidur ha macam ni, larat nak dukung berjam2?

IMG_4072

Well other than indoor, the next day nya kot, depa pergi pulak masuk hutan. Masa ni pun aku kerja gak. Laki aku angkut the 3 kids (dah siap bekal2 dari rumah gak, ada yang aku dah masak ada yang Mak Ajah masakkan too), pastu pi rumah kakak aku, amik the 2 kids pulak, dan segala maknek tikar food lagi.

Hah berkelah le korang kat sini.

IMG_4076

wui sejuk airnya….aku tengok pun dah terbayang sejuknya heh. Depa boleh  mintak nak pergi lagi, hish…mana boleh selalu. Sini pun depa spent berjam2, ada dalam 5 jam gak lah.

IMG_4084

tingginya waterfall ni. I told the kids, dulu mami pi waterfall masa darjah 6, pastu panjat waterfall gini ler, sekali tergelincir, terantuk pala kat batu2 waterfall tu. Tak perasan pun ada darah, tetiba kawan2 jerit, oi darah darah kat muka ko banyaknyaaaaaaaaaaaaaa. Bertobek dah dahi aku. Sampai skang ni ada tobeknya. hahahaha…. Ngamuk aji bakar, cikgu tak bawak pi klinik.

Jadi kalau pergi waterfall selepas2 itu, aku dah tak sanggup nak panjat kat batu2 gini, phobia.

IMG_4088

So RD masa ni, dia sorang je adult, entertained 5 orang kekanak.  Their age as of 2015: 14, 13, 11, 9 and 4 years old. Bagus punya bapak/ bapak sedara. kihkihkih…..

IMG_4103

Zeeshan dah siap sedia, pun abang kakak and the cousins tak gegeti nak naik ke darat hoh!!

IMG_4105

sejuk adiknya….kalau aku memang akan duduk tepi je ler, sesilap aku tidur hahahaha…yang pi sungai kat janda baik tu pun aku rajin letak kaki jer, tu pun dah kematu. Zezaman hakak dok berendam dalam air sungai ni dah long gone…

Ini Sungai Gabai by the way. Masa tu risau gak dengar ada kes yang 5 beranak mati coz of the air pusar ke air pusing tu kan but bukanlah kat sini kejadian tu. But tawakal, insyallah. They had planned this and so looking forward. Tapi banyak le aku pesan kat anak2, kat laki aku gak, agak2 nampak langit kelam, cecepat naik darat and blah. Agak2 hati tak sedap pun, tolong pack up and tinggalkan the place. Mak mak, pesanan beribu.

IMG_4134

Oh malam Maulud Nabi, both father and son went to Masjid kat depan rumah gak, ada ceramah Maulidur Rasul. Ini je gambar yang ada pun, adik bongsu aku yang pakai jubah putih tu hah, with Abang too.  Malas nak tunjuk gambar ni bercerita tapi yang mulut mengata amboi ke main pi sana sini, Maulud Nabi ko buat apa? hah mulutt…cabai nak?

Recently to start of my 2016, i received one harsh comment (dah lama gilerrrrrrrrrrr sangat tak dapat komen jaki kondem macam ni), saying that ai tak jaga aurat kakak my daughter yang bertudung.

Ms Bidaah, read this carefully.

1. Yes, i belum lagi bertudung litup etcs, aurat ai masih belum berjaga. Yes true. Noted, satu dunia pun tau.

2. Anak dara aku yang berumur 11 tahun tu, memang dah bertudung. Betul. FYI, sejak umur dia 9 taun lagi. Dan kemudian at age 10 years old, she wants to wear it all the time, even keluar rumah pun.

3. My anak dara tu, yang umur 11 tahun tu, belum lagi akil baligh. BELUM!!! Jadi at times dia akan rasa tak nak pakai tudung seperti contoh event berwater2 macam ni, kami izinkan. Coz dia belum BALIGH.

4. Dan ada gambar2 di dalam rumah pun, ai letak di sini or in my social medias, dalam keadaannya tidak bertudung. Coz once again, Kakak belum BALIGH.

5. Do i have to repeat the 1-4 again? Kenapa aku masih izinkan gambarnya tidak bertudung diposted di sini?  Kakak belum baligh!!! Lepas ni kalau ko tengok aku dah tak letak gambar kakak sangat, semua tu dalam blog/social medias, means dia dah datang bulan ler. Pahe dok?

I wont be posting anyone punya gambar yang bertudung tapi ai tersnap waktu depa tak bertudung/tutup aurat and put dalam nih. Gambar mak aku, mak mertua aku, ipar duai aku, my adik beradik yang tido baring tak bertutup aurat tu mana aku jaja dalam ni. Hish…inikan pulak anak aku sendiri.

You can judge me, easily,  up to you. But aku kakikan ko gak kalau ko nak mengata2 anak orang, she s innocent. As for me untuk bila datangnya waktu itu… doakan jer lah, insyallah.

Hah garang aku arini. Ko pun start 2016 dengan komen macam tu, gamaknya penuh sarat bahu kiri kau dok mengata2 mencarik salah orang kan? Baru 1,2 hari 2016 ko dah membantai, dasyat ko punya new year resolution ye Miss Bidaah.

Comment: 7

The Compartments…

oh my

cuti lama, nak update blog pun rasa macam *^^%@*()$.  Back to pada niat asal, untuk diary keluarga blog ni dan juga jalinan ringgit (masyukkkk). hehehehe….

i havent posted anything on the Imbasan 2015 yet, will do so soon, advertorials aku pun ada yang tak sesiap lagi nih. Semua main last min je (perangai standard).

Jadi, kita mulakan entry 2016 dengan tips for the Red House also untuk sesama kongsi ilmu gak.

IMG_1437

ini socks drawer / spender for the husband. Socks aku pun dalam ni jugak (tak sampai 10 je aku punya, lagi 50 tu laki aku punya). So sengsara aku tengok socks dia nih, sama je package bapak and anak2…. main cecampak jerrr.

jadi perlu cari penyelesaian dari aku asyik membebel.

IMG_1440

ha lawa sikit kan. ada 32 slots untuk each boxes. Boleh letak ni sebijik2 socks dan jugak spentot hangpa tu (gegulungkan ler). Spender pun nak kena iron, melampau ler!  Socks yang masih elok dan cun, automatically akan jatuh pada anak2. jadi ini pun dah banyak selamat yang aku bagi abang kakak too.

Hari tu beli bunch of new socks kerja for RD, bukan dia bukak pun, dia letak gitu je ngan packet2 socks tu dalam nih. Bila aku siasat, hish…suami oh suami. Kita le yg bukakkan, susun cecantik.

By the way, compartments ni tak cukup, aku beli 2 sets ada sizes lain too, aku letak kat drawers kakak, for her anak2 baju, spentot ler, anak2 tudung etcs. So dah ordered online lagi 2 sets for the above sets too.

 IMG_3823

then I went to IKEA Cheras (tu details comes later), aku pun beli gak ler compartment nih, dia tak de small2 one part untuk spender socks bagai tuh, so bolehler gak, buat letak barang2 dalam storage. Mainly for kain perca, kain lap tangan, apron etcs. Dan satu lagik untuk letak barang2 kering masak.  Storage ni ada 5 tingkat, for small areas nih, atasnya sekali for lapik meja makan, pastu the kain2 perca tu ler, then the barang2 kering masak, pastu plastics (semua jenis size plastics lam nih) dan yang bawahnya sekali is for the kain buruk. Tersusun.

Tapi kalau aku suruh laki aku capaikan kain lap meja ke kan, dia confuse nak amik yang kat 2nd floor ke or kat 5th floor. grrrr!

IMG_3837

dan kan aku takde meja make up, purposely pun. Concept meja make up aku ialah di bathroom nih. Jadi, abang contractor aritu ada datang baru ni buat baru punya tempat botol (sos minyak) so ada ler balance ni kan, aku suh laki aku pasang kat sini. Boleh ler buat letak my make up rambut sets bagai lam nih too.

Botol susu Zeeshan memang ada kat sini coz memalam between midnite to pagi tu kalau dia nak susu, tak payah ler nak gagau turun naik bawah, dah siap ada atas hah, air panas pun setiap malam kami akan bawak naik. Alah tak lama je lagi, nanti dia besar lagi, takde dah lah air2 bekas botol tu. Lagipun, as of this photo was taken, botol tu untuk sehari 2 jer, dia dah turned 4 years old, dah tak pakai botol susu camni dah. Dah pakai botol biasa, cups pun boleh, asal ada susunya.

A fan is a must for this bathroom, paneh ler kalau takde fan.

IMG_3842

then my stock for hairdryer and iron 2 holders ni sampai, just nice untuk penutup cecuti panjang (laki aku kalau keje2 drill tak boleh buat weekdays waktu kerja tu, so tengah cuti ni pulun sekapal).

Aritu tak sempit sangat atas meja make up ni coz kipas dok kat wall, tapi bila tak kena muka/ badan jadi kipas kena turun sikit and so amik banyak space.  Makanya best to park here. selesa gak ehhehehe….kekemasan is my issue, kalau tak kemas aku rimas.  My bunch of brushes pun, ada yang tak pakai pun aku dah siap simpan lam storage bawah, banyak ler yang boleh minimize the space.

Untuk kotak2 compartment ni, pakai kotak kasut, kotak2 dapat dari hampers tu, hah boleh jugak. Cantik jer. Kotak Chanel kasut aku, aku buat letak my CCTV lagik hahahaha…kotak kasut Prada Ferragamo pun. Kotak BATA pun boleh gak, asal pandai2 ler utilise, kemas le tersusun bila ada bebenda yang senang sesepah ni, dok dalam compartments. Dapat pulak yang tangan, jenis tak rajin, so elok ler ada boxes2 macam ni yek.

Orang yang tak berapa pengemas tak molek ada banyak barang, kang sepah je banyak, anak2 aku contoh terdekat. Kalau sesekali aku kemaskan bilik depa tu, ini le yang ayat yang akan keluar. Spender2 depa yang dah lama usang pun aku yang kena pilih buangkan, tudung2 yang dah lama sangat tak pakai, aku gak yang tarik kuorkan, baik derma. Kain baju yang dah sendat pendek pun, aku gak yang bebel suh take it out. Biar pakai benda yang ada, kalau ada benda banyak, tapi tak berpakai, no point. Mak kau lain ler, semuanya sauk.

Welcome 2016, moga lebih indah sejahtera kita dalam lindungan Allah.

 

Comment: 5

The Brushes Drying Rack…

 

IMG_0173

My brushes collections (ada lagi 32pcs yang kekecik halus for blending eyeshadow kening bagai tu lah, tu aku simpan, tak yah pakai yet, coz yang skang pun banyak ada lagik). Tapi brushes untuk foundation ke pipi ke, muka ni ke, memang aku suka ada banyak. Tapi yang lama aku tak buang. Ada 3 brushes aku from quite good brand gak (tapi service dah tak power untuk muka) aku pakai untuk clean up meja make up, meja pc, meja keje hehehehe….habuk2 kat kibod tu, hah pakai brushes yang lama tu jer. Korang pun sama gak ler, jangan buang brush2 lama tu.

IMG_1347

This is the brush drying rack. Ada warna2 lain gak.but of cos hakak pilih in red ler.  Kan lepas kita cuci, kalau zaman aku, bentang kain, hah letak the brushes, tengah panas. Kalau tak kering kan, overnight je bawah kipas. Tapi semuanya mudah hanya dengan memetik di talian internet hahahaaa….

IMG_1348

ada sejarah tau rack ni, masa aku dapat nih, kitorang dah nak pi tengok movie Star Wars (udahlah aku kelam kabut balik kerja), so semua rushing ler. Depa dah siap awal2 dah pun, so aku grab je ni bukak dalam kereta with few other stuff yang  posmen antau. Bila dah bukak, sesambil tu aku make up.

So aku ingat for this rack aku letak lam bag plastik (dalam tu ada gak sampah2 lain, coz ada benda lain yang aku bukakan from postman hantar tuh), pastu depa ada memakan, pun rubbish masuk lam plastik tuh. Pastu sampai Setia Walk, abang buang plastik tu ke dustbin.

Aku lupa terus ngan rack ni. Dah abis movie, dah balik rumah, dah tengah malam baru aku teringat. But sebelum tu masa dalam kereta tu aku dah suh kakak double check plastik tu sblm abang buang if ada barang2 aku dalam tu yang tak sengaja nak terbuang.

Kakak cakap takde.

IMG_1351

Jadi bila takde, sah, kat rumah takde, kakak check dalam kereta pun takde. Huwaaaaaaaaaaa, mesti dalam plastic bag tu la kan. Kakak pun kena la marah. Yelah tugas dia to check dalam plastik, means dia tak check bebetul. As penalty, dia kena bayar RM30 (oh yes, kita akan bagi denda or penalty, remember the ABCD tips anak2 aritu kan?).

So she paid that nite gak.

Esok malamnya, kita keluar lagi. Aku masuk je kereta, aku perasan ler benda apa ni kat kaki aku. Masyallah. This rack, yang disangka telah dibuang!

Pun kakak kena bebel coz she kan dah checked dalam kereta a nite before tapi tak jumpa, means cari tak jumpa. Dia bagi alasan gelap, abis tu abang ko ada sama, ko pun ada hp, pakai le torchlight hp korang tu. Dan of cos, RM30 dipulangkan semula hehehehee…

Selamat, kalau tidak RM35 kena bayau coz skang dah naik lagi harga. Alhamdulillah, mak kau pun salah gak ler. bukan kakak jer.

IMG_1353

Well ok than the brushes korang tu, overnight kan semalaman, rendam ngan air and sabun ler. Dulu2 banyak le tips suh letak sunlight nya sabun tu lar, memacam jenis sabun. Pada aku, apa nama sabun pun tak kisah, asal ko jangan letak clorox sudah ler. Dah rendam2, biarkan ler.

IMG_1432

IMG_1441

lepas tu amik pulak nih Scrubber Board Brush Cleaners, ini aku beli dalam tak sampai RM5, untuk sental the brushes tu ler. Tapi ni baru sampai, blum pakai lagi.  So turutannya, rendam over night, then sental pakai brush nih, with sabun of cos and pastu amik le drying rack.

IMG_1359

Letak le tengah panas. Kering le nanti. By right the bebulu tu semua kena kebawahkan, tapi lambat heh nak kering, Aku upside down kan jer, sukatik aku le kan.  Cepat gak kering.

Drying rack ni pun ada size gak, ini untuk 26 lubang, ada yang 48 holes, 70 holes pun ada.  Kalau macam ni, semua jenis batang brush tu boleh masuk, ikut sizes.

Seperti dijangka korang nak tau soalan mana beli bagai, kemudian2 ler, ini antara dekat 200 items yang aku beli (the numbers keep on increasing hihihihi), so alsabariah please.

Comment: 5

Gila punya sales ler Bath & Body Works nih!

Selepas seminggu aku dapat hadiah Bath & Body Works set tuh…aku jadi addicted, dok bertangga je kat kedai ni. Almost everyday. Pastuh, depa buat sale, dan jugak setiap hari ada macam2 jenis promotion.

Omeng!

IMG_0502

Promotion ni masih on going. Benda pertama aku beli bukan sumer ni pun, coz aku dah dapat the set kan, aku pi beli wallflowers. Yang pewangi rumah/bilik plug in tu. Hah tu benda pertama aku beli. Promo masa tu (masih lagi) was RM65, dapat the holdernya and the oil nya ler. Or kalau dah ada holder (yang plug tu) amik ler RM65 tu for both oilsnya.

 IMG_1358

So dah beli wallflowers seketul nih, aku nak test, ok ke tak dulu. If nak beli lagi ke kan. So  laki aku balik kerja (aku dah tidur) esoknya dia cakap, semerbak betul wangi bilik, sampai tangga dah berbau. Wah bagus bagus. Tapi aku tidak ler on benda ni 24jam, gila kau, mahei. Bila ada kat rumah jer lah, bila takde kat rumah tu off kan ler.

My room is quite big, bila dah leh bau sampai tangga, memang worth ler.

Ni si Pearly Iman ler yang racun. Hahahahha my BBW buddy, kita whatsapp borak pasal ni jer.

Pastu sok sok, aku dah jadi gang le ngan Sheila, Bath & Body Works Promoter (korang please look for her bila datang BBW KLCC), she will update me with the promotion. Pasal kan nak Christmas kan so hehari ada memacam promotion.

IMG_0504

Pastuh my gf, dia nak satu body mist tu, but kena le beli buy 3 free 1 kan (tengok promo from my 1st photo atas). Aku tak nak le beli sangat coz I already have 2 bottles (1 shimmer mist and 1 mist – dedua dapat dalam hadiah aritu), but nak tolong kawan ok ler, will buy 1. So lagi 2 botol, akan ada lagi 2 orang buddies kami le akan beli gak.

But satu malam tu masa aku ngah jadi mak arab aritu, Sheila BBW whatsapp cakap weekend tu punya promotion is semua mist is RM49, instead of RM73. Lagi better dari buy 3 free 1 tu kan, Apa lagik, kompem ler semuanya  nak.

So pagi esoknya, kita bank in terus kat acct Sheila. Ko nak suruh aku pi KLCC over the weekend? Oh memang tak rajin le hakak kan.

IMG_1362

Jadi transfered duit, ada  3 orang nak, aku punya amik yang hot selling ni ler, Mad About U. Masa ni aku tak pasan rupanya BBW ada hantar email bagitau. Skang dah lagi alert.  Pastu Monday bila masuk kerja, baru le amik dari Sheila. settled. She can be trusted.

Alright the next2 day nya, aku pun almost everyday le pi BBW.

Promotion dia berubah2 ok, hari tu body mist yang travel size, lotion, body shower, all at RM10. Ada orang borong berbakul2. Pun aku beli gak hahahhaa, 2,3 botol, my gfs too.

Tapi tu untuk sehari jer ler.

IMG_0996

So pastuh, aku dah aim the candle besau ni, seketul is RM120 – RM135. Ish ish, mahei kan, baik ler tunggu promotion. Itu weekend aritu, at RM80 seketul.

Then ada promotion lagi weekend tu, buy 3 free 2 for all items. If not yang promo lain is buy 3 free 1 kan but for mist jer. Hah, harus le ko nak buy 3 free 2 tu, which aku aim the candles and the shimmer. Aku giler shimmer.

Bebudak BBW ni pun ramai dah kenal aku, hehari datang spray shimmer dan checking on the promotions. Ada satu hari tu promotion dia was buy 1 free 1 for holiday set. Harga nya set tu RM159 ada 3 – shower gel, mist and lotion. wahliau. Yang set tu patutnya harga kalau individual is RM203, but jadi RM159 kan, so kalau 6 ko darab bahagi bagai, tak ke sebijiknya jadi RM26.50!!

Aku dah tempting gak ler nak beli satu set, aku nak 2 barangnya jer, mist and shower gel. Yang lotion 2 botol tu boleh jual, either ko nak jual harga sama promotion 26.50 or harga asal RM65 or RM50 pun dah untung kan.

IMG_0999

 

Tapi aku tak amik hahahahaha, coz eii tak leh takleh, aku dah aim yang buy 3 free 2.

Esoknya pulak aku datang lagik, promo lain, the other holiday items jadik buy 1 free 1. Omeng! Candles yang mahal aku nak tu, dah jadi buy 1 free 1, instead of RM80. Baik ler amik yang promo nih. Promo buy 1 free 1 hanya hari Friday tu jer.

So aku amik candle bagak ni – 1 dan percuma 1

Pastu aku amik lagi wallflowers 1 dan percuma oil isinya 1.

aku add up lagi 2 bijik wallflowers oil isinya so percuma lagik 2 bijik. Means bulan2 akan datang jimat ler kan. 4 bijik.

Dah, tak larat dah ni, kawan aku pun sama memborong. Rabak rabak.

Tapi shimmer punya promotion, aku nak gak, buy 3 free 2. Tapi BBW tambah lagi, buy 2 free 1. Ya Allah, gila camni. So aku amik yang paling rendah ler, dah melambak sangat nih, buy 2 free 1, only for shimmer.

Ini coz over the weekend, pun aku masukkan duit kat Sheila, suh dia uruskan. Nanti Monday aku amik.

Ini yang Sheila whatsapp, cuma tunggu kutip hari Monday jer…hari lain promotion lain, jadi kena cepat grab ler…Memang ini pun yang aku nak, shimmer. Bau pun sodap.

 

IMG_1186

korang boleh buy 3 get 2 free or even buy 2 get 1 free

tapi ni weekend lepas, dah abis ler. yang tinggal is buy 3 free 1. Tapi selagi lom abis xmas and new year, mesti ada promotion lain. Aku kalau tak perasan email BBW, Sheila je lah yang akan update aku. 

Bila carik korang carik Sheila, kena carik sampai dia datang kat ko, coz setiap promoters ada zon memasing. If promoter A datang ke area ko yang ada promoter B, promoter A kena bagitau yang customer request kita attend dia kat Promoter B. Cos sebelum aku picked Sheila as my promoter, ada sorang 2 promoter tu aku tak berapa berkenan, tak syok. Bila kenal Sheila, memang tak nak dah orang lain handle kita. Coz u need to ask lots of stuff bila beli bebenda mahal ni and tengok apa yang tips and recommendation dia ajar bagai. Dah 2 kali, ada promoters lain sound Sheila dedepan aku yang kenapa dia masuk zon depa, aku sound le balik. I asked for Sheila and I want her to serve me. Baru le promoter lain paham, kadang2 mungkin Sheila dah cakap yang aku request but ada yang tak dengar tak perasan, tu yang menyound. Dik, ingat je muka akak ni dik, hehari aku datang pun ko lupa, dah tentu aku carik Sheila jer.

IMG_1204

Tips untuk candle bagak ni, pasang 4 jam sahaja. pastu kalau nak pasang lagi, tunggu after few hours. Jangan lelebih 4 jam, katanya BBW ler. Elok la pun, kalau nak tahan 2 bulan kan hahahahaa…but if dah abis ni pun, kalau takde promotion, aku takkan beli, mahal sangat, baik rely on the wallflowers tu jer. Yang ni coz depa buat baik punya sale. Tu pasal aku sebat gak. Container ni jangan buang, leh bersihkan bila dah habis, pakai le letak bebenda lain. Make up ko ker!

IMG_1363

hah ni wallflowers untuk letak kat living dining hall, memang kuat bau diaaaaaaaaaaaaaa, sedap pun ye gak. Tips rumahtangga le ni kan gak. Yang kiri tu, untuk set lampu menyala automatically, so kita ada rumah ke takde rumah, dia akan menyala ikut waktu yang ko dah set. Dulu masa kat rumah VA aku sokmo pakai but pastu dah ke mana perginya. Ni pun beli baru bila pindah Red House, kedai 2 hinggit adajual, kedai DIY melambak ada. Murah jer. Jadi ada benda mahal ada benda murah ler rumah aku ni pun gak.

Speaking of bau kan, the mist or even shimmer, memang wangi ler. If ko pakai semalam, lepas tu esoknya ko bangun tidur, tapi jangan le mandi lu, masih ada lagi baunya (kata suamiku ler :P ), ini dah boleh kira penyelamat semua jenis perfumes gak nih, edp ke edt bagai, if this is the case.

aku jarang pakai kat opis or pi kerja coz memang ada stock perfumes pun kat opis or even kat kereta, but since shimmer dah ada 4 botol, harus semua tempat dapat setiap satu aku letak nih. Jadi kalian, pi le memborong, sempena depa ngah buat sale hehebat, abisla drop Bodyshop (depan BBW pulak tu memasing).

Jadi korang, entry ini adalah racun untuk korang pi beli sama. Ni pun aku ngah timbang kati nak pi amik shower gelnya lagik hishhh…

Comment: 6