21 District, the Sungai and the Aurat…

when you have 2 big kids and sorang tu terkial2 nak catch up abang kakak punya style, yang kecik memang kalah ler kan. It was almost 2 months school holidays (for abang about 2 months coz of SPM kat sekolahnya so dia cuti awal).

Jadi they had a very long list, to go there to do this macam2 lah, siap ngan entrance fees pun sama depa dah siap googlekan too.

Jadi semua tu bergantung pada makpaknya punya time table gak, but since I pun start cuti lambat but bapaknya dah started awal, jadi some tu depa pergi ngan bapaknya ler.

Ada tu depa pergi dengan the cousins sahaja, without the parents.  Depa tu means abang kakak ye, tak terlibat Zeeshan langsung, he kan my bag tangan, so tak boleh ler nak sembarang ngekor. Unless if bapaknya ada, ha tu diff case.

IMG_3986

at one of their wishes to do/go pun is this District 21. Ice Skating depan  District 21 tu dah berulang sangat depa pergi, so dok aim kan ni pulak, ok ler, kita laksanakan. But the entrance fees agak mahal, RM75 per pax. Tak kira ler umur anak korang berapa. Tu pasal kita agak reluctant ler dulu2 nak pergi, but ni since depa kan ada gaji memasing, so depa bayar sendiri but depa bayar sorang RM50 jer. Lagi RM25 each, kita tambahkan. Makan pun bapaknya coveredkan.

Jadi ler, dapat gak merasa sekali masuk. Itupun depa cakap bolehlah, pasni tak yah dah nak riuh masuk sini, dah tried everything.

IMG_3998

aku tak pergi pun, patutnya RD hantar je (Zeeshan pun ngekor), let them enjoy berdua, but pastu laki aku pun masuk sama, but dia bayar yang tengok dari side je ler, RM10, together with Zeeshan. Sampai sudah bapaknya tunggu sampai depa habis.

Tu pasal aku tak pergi, berjam2 kat sini, ada 2 sebab yang aku tak pergi, satu banyak hal kerja rumah nak membuat. Keduanya, dah kalau sampai sini, kompem le aku akan menyoppinggggggggggggg!! Jadi laki aku pun tak galakkan aku ngekor, hahahhaa….Reason ke 2 tu yang dia ngeri sikit.

District 21 is located at the IOI City Mall Putrajaya nun, hah memang tempat aku nak menyopping le kan.

IMG_4010

Memacam activities ler depa buat lam nih, adik tak berapa bosan sangat…

IMG_4016

coz for adik, dia boleh memain lam nih ler. tapi takat bape lama pun nak main lam nih kan, hati dia gundah jer tengok abang kakak dok main jumping terbang bagai…sentap ek dik.

IMG_4019

sodap yo kakak main nih? best lah mami, dapat gak merasa amende yang mahal sangat sampai RM75 dalam nih hehehheee

IMG_4029

ha kemain tinggi abang kau

IMG_4034

kira biasa depa buat outdoor, ni indoor pulak le kan

IMG_4038

break time, aku memang ada bekalkan mee goreng. Bila depa hantar gambar ni, hamboih ada maggi in a cup, ada jual situ lah ni! Kalau dengan aku memang takkan dapat maggi ni, dengan bapaknya dapat korang mintak yek…

IMG_4049

1,2 goooooooo

IMG_4054

wall climbing, of cos abangnya menang, kaki dia kan berguna sangat for this activity. Aku suh masuk lompat galah ke lompat jauh ko tak nak….ko panjang bang oi, berguna sangat tau.

IMG_4061

dan adiknya pun tidur lena…..nasib baik le bawak stroller. Anak aku ni dah besar 4 taun tapi ada kat mana ke aku baca komen ‘oi anak ko dah besar dok stroller lagi ke’ komen ni bukan tuju kat aku, kat anak celebrity mana tah.

Sebenarnya, stroller bukan sahaja untuk baby toddler pakai, tapi as long as up to 15kgs (depends on which stroller, or depends on the weight kgs tu ler), tak kisah pun pakai. Macam kes Zeeshan ni, dia kalau tengok tempat tu besar and kena berjalan, kompem dia akan mintak ‘troi’ (berdukung).

Kalau dah kena troi tu sapa mangsanya, kami berempat ler, biasanya RD and Abang. Penat worrr dokong lelama…so pakai le stroller.

But kalau dia datang active nak berjalan tu, stroller tu pun dia tak nak naik, dia sendiri yang tolak, and u can use the pram untuk letak shopping bags kau (that s what I did bila travel either dalam negeri or luar negeri).

Ko dah beli memahal stroller, pakai je le sampai lebam, apa nak sibukkan, bukan orang yang komen tu yang dukung anak kau kan. Dukung bukan main sekejap2, buatnya dia tidur ha macam ni, larat nak dukung berjam2?

IMG_4072

Well other than indoor, the next day nya kot, depa pergi pulak masuk hutan. Masa ni pun aku kerja gak. Laki aku angkut the 3 kids (dah siap bekal2 dari rumah gak, ada yang aku dah masak ada yang Mak Ajah masakkan too), pastu pi rumah kakak aku, amik the 2 kids pulak, dan segala maknek tikar food lagi.

Hah berkelah le korang kat sini.

IMG_4076

wui sejuk airnya….aku tengok pun dah terbayang sejuknya heh. Depa boleh  mintak nak pergi lagi, hish…mana boleh selalu. Sini pun depa spent berjam2, ada dalam 5 jam gak lah.

IMG_4084

tingginya waterfall ni. I told the kids, dulu mami pi waterfall masa darjah 6, pastu panjat waterfall gini ler, sekali tergelincir, terantuk pala kat batu2 waterfall tu. Tak perasan pun ada darah, tetiba kawan2 jerit, oi darah darah kat muka ko banyaknyaaaaaaaaaaaaaa. Bertobek dah dahi aku. Sampai skang ni ada tobeknya. hahahaha…. Ngamuk aji bakar, cikgu tak bawak pi klinik.

Jadi kalau pergi waterfall selepas2 itu, aku dah tak sanggup nak panjat kat batu2 gini, phobia.

IMG_4088

So RD masa ni, dia sorang je adult, entertained 5 orang kekanak.  Their age as of 2015: 14, 13, 11, 9 and 4 years old. Bagus punya bapak/ bapak sedara. kihkihkih…..

IMG_4103

Zeeshan dah siap sedia, pun abang kakak and the cousins tak gegeti nak naik ke darat hoh!!

IMG_4105

sejuk adiknya….kalau aku memang akan duduk tepi je ler, sesilap aku tidur hahahaha…yang pi sungai kat janda baik tu pun aku rajin letak kaki jer, tu pun dah kematu. Zezaman hakak dok berendam dalam air sungai ni dah long gone…

Ini Sungai Gabai by the way. Masa tu risau gak dengar ada kes yang 5 beranak mati coz of the air pusar ke air pusing tu kan but bukanlah kat sini kejadian tu. But tawakal, insyallah. They had planned this and so looking forward. Tapi banyak le aku pesan kat anak2, kat laki aku gak, agak2 nampak langit kelam, cecepat naik darat and blah. Agak2 hati tak sedap pun, tolong pack up and tinggalkan the place. Mak mak, pesanan beribu.

IMG_4134

Oh malam Maulud Nabi, both father and son went to Masjid kat depan rumah gak, ada ceramah Maulidur Rasul. Ini je gambar yang ada pun, adik bongsu aku yang pakai jubah putih tu hah, with Abang too.  Malas nak tunjuk gambar ni bercerita tapi yang mulut mengata amboi ke main pi sana sini, Maulud Nabi ko buat apa? hah mulutt…cabai nak?

Recently to start of my 2016, i received one harsh comment (dah lama gilerrrrrrrrrrr sangat tak dapat komen jaki kondem macam ni), saying that ai tak jaga aurat kakak my daughter yang bertudung.

Ms Bidaah, read this carefully.

1. Yes, i belum lagi bertudung litup etcs, aurat ai masih belum berjaga. Yes true. Noted, satu dunia pun tau.

2. Anak dara aku yang berumur 11 tahun tu, memang dah bertudung. Betul. FYI, sejak umur dia 9 taun lagi. Dan kemudian at age 10 years old, she wants to wear it all the time, even keluar rumah pun.

3. My anak dara tu, yang umur 11 tahun tu, belum lagi akil baligh. BELUM!!! Jadi at times dia akan rasa tak nak pakai tudung seperti contoh event berwater2 macam ni, kami izinkan. Coz dia belum BALIGH.

4. Dan ada gambar2 di dalam rumah pun, ai letak di sini or in my social medias, dalam keadaannya tidak bertudung. Coz once again, Kakak belum BALIGH.

5. Do i have to repeat the 1-4 again? Kenapa aku masih izinkan gambarnya tidak bertudung diposted di sini?  Kakak belum baligh!!! Lepas ni kalau ko tengok aku dah tak letak gambar kakak sangat, semua tu dalam blog/social medias, means dia dah datang bulan ler. Pahe dok?

I wont be posting anyone punya gambar yang bertudung tapi ai tersnap waktu depa tak bertudung/tutup aurat and put dalam nih. Gambar mak aku, mak mertua aku, ipar duai aku, my adik beradik yang tido baring tak bertutup aurat tu mana aku jaja dalam ni. Hish…inikan pulak anak aku sendiri.

You can judge me, easily,  up to you. But aku kakikan ko gak kalau ko nak mengata2 anak orang, she s innocent. As for me untuk bila datangnya waktu itu… doakan jer lah, insyallah.

Hah garang aku arini. Ko pun start 2016 dengan komen macam tu, gamaknya penuh sarat bahu kiri kau dok mengata2 mencarik salah orang kan? Baru 1,2 hari 2016 ko dah membantai, dasyat ko punya new year resolution ye Miss Bidaah.

Comment: 6