Downtown Cheras

The visit…

IMG_3147

my mak mertua kan datang melawat mak aku aritu (together with RD’s brother and nephew). So kita spent sket time pi memakan bagai, nyoping sket. Kebetulan dah mak datang ni aku bagi terus le jubah raya (which aku dah bought few weeks ago untuk her Syawal).  Hang nampak kacang tanah atas meja makan tuh, hah tu aku dok menggoreng, 4,5 rounds. Seround hangit (dek berborak tak hingat lupa kacang bertanak). Pagi tu aku ada event so aku dah sound laki aku kirim beli kacang tanah tu, aku nak menggoreng baliknya nanti.

Itu yang beria menggoreng, coz kan, aku ni gila makan kacang. so ada muruku yang aku beli buat kudapan kat rumah kacang tanahnya alahai sikit bebenor. So baik beli and goreng sendiri and masukkan dalam muruku tupperware. But tu lah, anak aku cakap baik mammi makan je terus kacang tanah tu dari cecampur ngan muruku. Eiii anak, tu dah rasa lain plak, ini ada cecampur ngan muruku nak oiiii

IMG_3246

someone got his new toy, againnn…

we were at the new downtown Cheras (much more nearer to our house but the traffic and parking are like hilarious betul). Korang kalau nak pergi Downtown Cheras yang baru tu, baiklah pergi sebelum jam 10pm, coz the parking boleh dapat lagi dalamnya. After 10pm, kirim salam je lah, sepanjang2 kat luar tu korang kena park and good luck with the walking :)

So back to Zeeshan, trick is dia dok ngendeng2 ngan aku untuk new toy, masa tu kita split in 3 groups. My husband tunggu the nephew, my 2 kids and their uncle pusing seround lelaju tempat nih, me, Zeeshan and my mother in law pulak satu team. So bila dia memintak hadiah aku dok cakap jer no money no money, u have to wait for your dad. (sama je tiap kali amik sekolah, dia dok nak pau something, aku jwb sama je gak).

jadi bila bapaknya team up je ngan aku, tak sampai sesaat dia dah tarik bapaknya pergi patah balik ke toys shop. hahahaa, so itulah hasilnya. ingat le pulak dia nak patah balik kedai mana satu plak heh…

IMG_3250

we did little shopping jer, datang sini pun coz this is the closest to our house

IMG_3271

black tudung, for me aku ada beli cardigan hijau.

IMG_3297

then habis pusing downtown, duduk lepak tengok bebudak band performed kat stage tuh, then barulah kita berpisah, mak mertua and the gang balik Kapar, us balik rumah…masa  nak passing mak mertua ke kereta satu lagi, siksa betul coz kami parked dalam and anak buah park kat luar, jadi nak turunkan tu, satu jalan je kan, ngamuk kereta2 belakang, wpun tak sampai seminit pun turun kereta tu…

 IMG_3206

sebelum tu kami kan dari rumah, dah habis semua maghrib baru kita keluar lah, lagipun awal2 tu mak mertua aku lepak hospital visiting my mom. So malamnya kita makan kat Restaurant Chinese Muslim kat BSP, but sebelahnya ada satay station so kita tapau gak..

IMG_3222

kakak RD dok ingatkan tu kita bawak bekal dalam bekas hijau tuh…hiks. itu from the restaurant punya bekas nasi, so warm le nasi tu takde le cepat sejuk…

IMG_3238

Insyallah jumpa lagi dalam Ramadhan nanti, we have planned for the routine buka puasa di luar and also at our Red House too…if tak dapat semua orang pun, most importantly ialah our parents and my in law. Hopefully Ramadhan ni abah dah boleh jalan and my mom too.  Orang2 yang ada negative vibes tu tak pentinglah kalau kita nak jumpa, lagi sakit jiwa raga jer…like I said, if orang nak buat hal ngan kita, kita ikut flow dia but at the end, kadang2 orang ni bukan nak dengo bahasa or hati terbukak yang dia tak betul, asyik kita je tak betul pada dia, so baik ler kita tinggalkan je orang2 jenis macam ni. Hati kita pun senang, lagi kita dekat ngan orang2 macam ni lagi aura negatives tu hidup, dah tetua ni, let it go is the best way.

This also reminded me to my fren, during the teacher’s day celebration. hem…long story cut, sampai jadi bahan dalam wassap group rupanya by the teachers for the gifts anak2 nih…haih.  Adalah tidak berdosa jika tak bagi hadiah, tapi adalah menjadi satu perkara besar jika hadiahnya tidak up to standard.

 

Comment: 8

Downtown to chess dan tanah…

IMG_1558

kol 10.30 malam, downtown Cheras. What to look look look? Apa saja ler yang leh bedal…saje le jenjalan malam, cuti sekolah. part of the list to do/go by the kids. Ikut mak mung tak rajin gak ke sini hahahaaa.

Speaking of spek mata aku tu, ai really need a new one. Satu untuk rabun jauh, satu untuk rabun dekat dalam satu spek. Kan dah ada spek macam tu, malasnya nak pi meet optician. Aku dah 40, start taun lepas dah mula rabun tang baca2 dekat tu, dah memang kena jarakkan mata or cabut spek bila nak baca bagai. So kesian hacik.

IMG_1562

at one time, kami berpisah kejap. Aku and the boys jenjalan dulu and bapak with kakak pulak ngah tunggu ayam ke hapa tah.  Satu lagi sebab nak kena lari dari tempat kejadian hahahah, malu malu.

Si Zeeshan tu selamba boh dia jer amik toy dari barang kedai menan tu, habis terbarai gegula dari benda toy yang dia pegang. Omang ko ni dik!!! Tak sesabau owner kedai datang, takut le aku tak bayar, of cos le aku bayar. 3 inggit je pun. Kalau 30inggit pun aku bayar, dah memang salah anak aku.

jadi tu yang terpaksa abang dokong bahu dia. Hah dia punya ‘troi’ dokong pun ada style, kadang2 dia tak nak dokong biasa tu, dia mintak dukung duduk atas bahu.   Phew…nasib ko le bang, bapak pun sama.

IMG_1577

tu toy yang dia pegang kat tangan tu, buat drama la ko dik. Kat sini kita makan cecampor…dah almost midnite. Ada le satu 2 ke 4,5 barang yang aku beli.  Depa nak pindahkan Downtown Cheras near by rumah aku lagi, yang tepi highway, lagi near by but tak kena langsung le tempat tu. Kompem orang ngamuk dengan jem nya. Situ le jalan balik ke Cheras yang memanjang jem, buat kat situ lagi lerrrrrrrrrrrr…hadoiyai.

IMG_1579

i nak sangat fan ni. The price is RM40, aku rasa macam mahal. Ni tak pakai usb, dia pakai plug letrik yang aku nak sangat. Kuat anginnya. Mana nak carik if ada tempat lain jual, specially online? Is the price reasonable? if korang kata reasonable, malam kang gak aku suh laki aku pi beli. Dok kire….

IMG_1590

hari tu aku nak beli kakak seluar kekaler macam2 gini, nasib baik le aku sedar diri. Aku tengok seluar2 kekaler yang aku tak pakai dah nih, eh cuba ko try kak. Hah, muat!!!  Dulu punya banyak aku dah bagi orang. Kita kan ada anak dara.

Jadi terus kakak pakai, 3 lai tu dah siap selamat pakai kat Langkawi recently. Dan ada banyak lagi baju/seluar aku dah naik penuh kat her cabinets. Bagus bagus….banyak penjimatan. But dia cuma amik baju lengan panjanglah, kalau lengan pendek kena pakai dengan cardigan/inner. Pun boleh.

IMG_0971

cuti sekolah aritu gak, depa kena brush up lagi their chess skills. Tak power lagik, they know the movement but still weak. Sebagai mak bapak yang gila chess, adalah tak wajar anak2 tak tau main at all. Tak terer tak apa, tapi kena tahu sesikit tu wajib. Hiks…

Lepas tu kan, sudahnya abang vs kakak jadi RD vs RM at one last game. Coz patut parents ajar anak2 but dah naik sheikh…kita tua yang lawan each other. Sonok main chess ni…Zeeshan’s time will come too.

IMG_3536

dan taraaaaaaaaaaaa…..palm laki aku tu. Suka dia hasil tanamannya cili api menjadik walaupun kekontot. Tomato pun kekecik gak but comel, makan sudah.  Kalau ada tanah besar, memang segala mala lagi pokok aku nak tanam (laki aku le, aku tetunjuk jer). I m not a gardening person.

Baru ni aku kalihkan pasu punya berat batu dari kiri ke kanan, tak cakap kat depa. Pepagik depa pi sekolah, bapaknya cakap ler pasu besar kita kena curi le kakak. Balik dari hantar kakak, baru laki aku pasan pasu tu ada belah kiri….

Skang abang dah sekolah pagi, job siram pokok bunga pepagi tu bapaknya le yang ngamik….aku takut je laki aku lupa, sokmo aku letak note kat meja makan please jangan lupa siram pokok bungaaaaaaa…. ha kang ko gak yang sedih, cili api ko tak menjadik.

Other than cili api ni, daun pandan, limau purut, daun kari, serai pun kita ada ternak tanam gak. Tak banyak, bolehlah buat pakai daily. Tanah tak besar, tanam pun dalam pasu :) . 2 lot tanah aku bayar 100k, hancur lebur berderai, penipu punya manusia laki bini Asri Hassan IC No: 651001-10-5189 and Isteri: Salina Shaari IC No: 590116-09-5076!!!

 

 

Comment: 6