Tips

Petua tercekik tulang…

IMG_5381

This was last month, di Temerloh, Red Family and my parents for a short break di Bukit Gambang. Ini kakak sudah makan tercekik itu tulang ikan loh. Remember aku pun pernah kena gak dulu (first time was kat Chiangmai/Chiangrai), dah macam tak cukup napas je bila tulang tu dok kat tekak, but the second time aku lupa when and where (which kena refer kat dalam blog ni gak but ai al takrajin). Aku makan kepal nasi terus ok.

So lepas 5 kepal nasi pun tak berjaya gak melembutkan tulang kakak tu. Itu petua yang aku pakai sepanjang zaman. But for my mom, petua paling molek ialah amik senduk lauk, taruk air suam / or sup and sogokkan kat mulut lalu kat tekak lah. Memula tokey kedai bagi senduk nasi, tried tak jadi gak, mak aku cakap kena senduk lauk. So aku capai sendiri kat tempat lauk depa and taruk air suam and baru ler menjadik. Betullah petua tu, so kalian, please try jugak if tercekik tulang.

Either with kempalan nasi or senduk. Insyallah.

Comment: 8

Mosquito net for your dengue issue…

IMG_8901

Tips simple tapi banyak gunanya sangat, berharga. The mosquito net untuk wajibul sangat dipasang di rumah, if nak avoid cik aedes datang melawat. For my case, memang sangat pasti ler dia masuk ikut tingkap bathroom / toilet, jadi after sebulan lebih we had our dengue, baru le laki aku ada slot untuk memasang hah. Habis kat attic pun laki aku pasang gak…

ini net pun aku beli online gak, he was about to pay via his contact (which is from online too) for our house punya sizes bagai, the charges yang depa bagi was between RM200 lebih to RM300 lebih. But coz the wife is very the shopaholic and knows well on this online site, so i got all these 4 sets, sama dengan sizes yang apek2 online laki aku jual tu, at only RM24 jer for all 4 sets :) .

Aku memang penjimat kehkehkeh….barang yang sama, harga berbeza. Carilah Kak Red, bukan carik Trivago :)

Comment: 2

Tu dia….

IMG_8753

korang perasan tak kalau kat Sephora tu, dia punya security guards bosannya, dok mengekor kau macam ko nak curik semua harta dalam tuh. Dia tak kira le ko ngah make up ko ngah pegang barang, dia takde coverina, memang tengok orang macam penuh suspicious jer….tak kira le mana punya outlet, KLCC ke Ave K ke…eiii. Tu yang kalau nak memain touch up muka dalam tuh, benda yang sonok 15min jadi 5min jer…lemau!

 

IMG_8858

ayam perap lagi, Saturday noon aku dah siapkan ayam perap ni coz malamnya dah nak kena keluar.  Pagi Ahad awal aku dah goreng masak semua sesiap, anak2 ngan bapaknya hegeh2 nak tanya mak, nak ayam goreng perap ye,  korang pagi Ahad baru nak mintak, mak kau lagi advanced a day earlier dah settled.

Tips basi, ramai  kot dah tau but the pan or kuali yang paling molek, paling cekai pakailah Tefal. Tak melekat apa saja yang digoreng dah dimasak. Kalau brand lain tu aku tak tau la pulak, but tu lah paling cekai is Tefal ler. Bertahun2 le servicenya memang sedap. For kuali aku ada about 4 bijik (1 from redemption, tak pakai yet, 2 cap ayam (pakai untuk big memakan for top up lelauk yang kena panaskan) but satu lagi yang khas pakai for daily. Itu memang mahal beli (lupa le brand apa, malas bontot hakak nak bangun cek kuali tu), but the boom best, it s been with me for 15 years already. Sarung telinga hitam sebelah je dah tanggal (itupun one of my hawau maids pi cabut gatai buang, kan leh sarung balik grrr), so itu memang bagus sangatlah.

IMG_8861

ini kualinya, den buek ayam masak merah Ahad weekend baru nih.

IMG_8758

dan taraaaaa, after telling you that I really have to siang more than 30 – 50pcs of ikan ayam sotong udang ketam bagai segala setiap 2 weeks, hah ini dia. Yang dah bersiap siang, bersih2 dan untuk simpanan lam freezer. All these, hakak sorang yek buat. But actually orang kedai yang siang but aku still kena sambung apa yang orang2 kat pasar tu siangkan. Bukan dia buat bersih and bukan semua isi perut ikan sotong tu keluar.

Hah, nak buat ni semua kena at least an hour. My mom yang pergi beli ni semua with my adik pastu aku kalau dengo je dia datang hari Sabtu huwaaaa, nak kena bertangga dok dalam bilik ayo ler hah. Buat kat sinki pun boleh, tarik je lah kerusi tapi aku selesa lagi buat kat bathroom, pas 2-3 mangkuk nanti aku panggil abang amik simpan lam fridge. Baru ni laki aku tolong gak, tapi tolong tengok dari depan pintu bilik air, sambil borak ngan aku sambil dia main chess online dia. Hah gitu.

so baru ni je lah aku rasa nak amik gambau hah, aku keluarkan balik dari freezer and susun balik just nice for you to see. oh ini untuk max 2 weeks punya usage semua nih.  Weekdays my mom memang masakkan, kat rumah ai but weekend aku masak ler. But hehari yang mak tak datang tu, or pi berjalan, aku le yang masak, sapo laik nak pegang kuali tuh. So lauk pauk ni banyak, as i mentioned, I supplied lauk pauk yang mak ajah masakkan ni untuk my rumah adik gak, so not just for parents but also adik, anak2 buah. Rezeki bersama panjang-panjangkan :)

Comment: 5

More tips for your house…

 

IMG_8517

Tak sharp gambar ni, malas nak repeat amik balik coz aku pun ngah bz sangat sesambil amik gambar nih pun. Budak ni sibuk je nak mop, tapi bape saat je lah dia rajin, earlier aku baru pas vacuumed half living and kitchen area. Dan kemudian followed by mop le kan. I have blogged about this spray mop months ago, waktu tu kita ada colour hijau and blue.

But the quality was not that good. Boleh ler lagi pakai but tak bagus, so aku cari yang jenis sama tapi lagi kuat kukuh and padu. Mahal sikit, the best part is ada kaler merah.  Dia punya bagus nih, the spray pancut tu lagi kembang and cantik and banyak, so keluar duit sikit, pun tak de le banyak beza dengan yang biasa murah tu.

Untuk pelekat mop tu (yang bawah kain untuk menyerap air tu), better beli 2,3 lai kain pelekat tuh so boleh tetukar bila basuh. Rasanya dalam 2 pcs tak sampai RM20 pun, cant remember. Cuma consider harga murah lagi lah.

IMG_8519

The green mop slippers ni memang untuk slippers for mopping ler. Kalau tak pun boleh pakai letak kat kayu mop sangkutkan jer kiri kanan jadi gak. Slippers ni untuk mop lantai gak sesambil kita mop dengan spray tu supaya lantai basah kita tu pun bermop dengan slippers mop nih.  Takde le ada kesan tapak kaki ko kan, kot le ko tak ikut aturan mop depan ke belakang. Ada lagi satu jenis, ini yang masukkan, so satu lagi tu jenis sarung. Pun semuanya beli online. Yang bersarung is contoh abang pakai tuh, hah kaler kelabu asap pink lagik hah…sama je functionnya.

IMG_8527

Tengok dedua mop biru tu, the price is much cheaper than merah tapi qualitynya tak bagus tang handlenya, asyik senang tercabut, jadi abang and bapaknya tampal dengan masking tape. Habis citer. One more lagik warna hijau, mop je berjenis2, tak masuk lagi kat my own bathroom, ada 2 types gak, yang jenis macam ni (but smaller size) and satu lagi untuk sedut air banyak, mainly bila air bancau basah habis kat bathroom (bila cuci bilik air or if sarjan kecik aku main air).

I posted gambar green mop slippers ngan spray mop meah tuh kat instagram and FB Page, ramai berkenan, bolehlah korang carik kat online. You know most of the shopping onlines site memang ada jual, nak kena tengok le harganya jer, reasonable price pun after all. They dont have red mop slippers, kalau ada akak dah sebat (of cos knowing me yang pencinta merah), they sent the colours of the slippers randomly, no problem for me pun.

For me, if you are a new user for mop2 begini, baiklah amik yang merah type tuh, lagi power, kembang spraynya lagi molek pekerti :) .

Lama tak berjengah dengan entry tips rumahtangga, now it s back. I think I ada lagi barang2 yang I beli untuk tips rumahtangga, belum show show here, one at a time lah yeah. Maklum ler baru 2-3 minggu ni back on track semula. Insyallah.

Comment: 5

Recap for my 3 weekends…

 

IMG_4878

wah kau, sedap nampak landing atas tuh, carik apa??? Eh budak Aminah ni tak pregnant la, aku tak nampak pertambahan kebesaran perutnya. Unless dia memang mengandung perut kecik kan, so not sure. Idok le aku bawak pi jumpa vet pun.

hari tu pagi2 buta subuh tu, dia boleh terlepas naik ke atas, and pastu aku masa tu ngah sayup2 mata, terkejut je tengok dia ada sebelah aku. Sempat dia kejut aku dengan cara mengscracth sebelah katil merah aku huwaaa…ko ni pun nak kejut agak2 ler. pastuh dia tak nak pi dok bilik lain ke hapa, dia dok je kat lantai sebelah aku tuh.

Ada gak one day sampai ke toilet dia ngekor aku, siap duduk lagi kat lantai tengok aku memerut hahahaha but bila dia nampak Zeeshan je terus dia menyorok dalam walk in wardrobe. Ngeri betul dia ngan Zeeshan hahahahhaa

IMG_4879

seguni seminggu punya ironing, all done by yours truly. rutin.

IMG_4885

peneman ironing, tapi masa ni tangan dia dah sakit gak, belah kanan tuh….

IMG_5010

di weekend lainnya, pun sama jugak. kiri ironing, kanan kena lipat.  pun dedua aku buat solo gak, berejam gak lah coz mata sesambil kat tv, anak2 ada jobs lain kena buat gak but taun ni depa kurangkan sket buat kerja rumah coz banyak school things,tuitions sort of so tak perlah.

Laki aku pun weekend memang job dia vacuum and mop satu rumah.but except tv and kitchen, itu hehari kena sapu and mop, Zeeshan punya makan nasi je boleh bergemah merata.

 

IMG_5002

dan jugak last week too, ada isu air kat Cheras. rumah aku affected gak. Kalau paip lain tak kisah, ada direct dari tangki with pump tuh, but kat sinki, tu direct bukan dari tangki so sama ada air slow nak mamp or takde langsung. Jadi for that one day tu memang takde air langsung, air kencing lagi kuat ler diibaratkan. So kumpul2 and Abang angkut semua dalam baldi, basuh kat dalam bathroom, lagi laju aman dan cepat pantas kerjanya.

Frankly speaking, aku maleh kuor rumah le sejak dok Red House ni. Lelagi takde maid kan, lagi lah bahagianya dok rumah. Kita pun jarang kuor makan luar, wkend biasa pun memang aku masak, kalau supper jer baru beli kat luar tu macam burger for the kids tu kan.

IMG_4899

beginilah yeah kalau dah makin tua makin pelupanya laki aku hah….RM700 tuh dok dalam pusing wachine machine. Nasib baik ler alhamdulillah lembab, tunggu kering jer. Kalau sama hancur. Hah…bukan rezeki. Ada yang tanya kenapa tak letak dalam wallet, thing is he baru lepas cucuk duit kot masa ni, wallet pun ada duit gak tu pasal dia letak je dalam pocket. Duit ni memang duit aku pulak tuh, aku yang suruh cucukkan (aku kan pemalas nak pergi ATM bagai nun), jadi takde maknanyalah kalau sapa jumpa dia dapat, coz dah memang pun duit aku hahahaa….cuma kalau hancur berderai ni laki aku kena double up kan ler kan..

IMG_4985

aku dok pelik napa ler jem sesak betul kat Permaisuri nun, i was on half day that Friday. Biasa le orang parking untuk solat Jumaat but masa tu dah 2 lebih pun, awat jem lagik, rupanya semua kereta u turn back, tak boleh nak lalu. Luckily ler ada laluan uturn sebelum cement truck ni sangkut. Ko tengok, dia dok bergesel sudah sama itu 2 kereta kiri kanan, tak lepas. Tak boleh ler pulak nak salahkan truck coz both cars pun illegal parking, but the cement truck pun tak boleh gak nak lepas, cuma waktu lalu tu memang salah ler, donno  ler since what time pulak stranded. Aku pun terus pusing ler lalu ke Bayu Tasik, nasib baik le ini territory aku dah tentu aku tau mana jalan selok belok nak celah bedah.

IMG_4995

Always have pens and papers in your car. For me aku sentiasa ada 2 helai kertas ni, satu for my number satu lagi untuk number laki aku. At his car pun aku ada buat sama jugak, so in the event ko kena double park, letak je lah kertas ni. Dulu aku tulis2 gak but asyik tulis jer, hish buang masa jadi terus sesiapkan nih, by default jer. Life is eazy if u menyenangkan orang, coz kita pun salah double park.

Ini case aku pi jumpa optician, kena le double park. Kat Permaisuri tu tak pernahnya tak kena double park. Kan kes mata aku yang rabun jauh rabun dekan. so aku pi buat la gak spek yang 2 in 1 tuh, the multifocal or progressive lens. Aku baru buat satu frame dulu, lagi 1 frame will be later. Aku beli frame asing, tapi aku hantar kat optician aku nih, He s very nice apek, lama dah aku jadi customer dia. Besides aku pi tempah contact lens aku gak, dengan dia dah lama so dapat harga pun agak harga lama lah, tak penah dia charge aku harga gst or harga baru memahal tuh. Kena buat lebih frames coz aku bukan jenis bawak spek merata2. So satu kena ada kat atas, satu lam keter satu kat bawah, satu kat opis, macam tu ler.

IMG_4718 (2)

Among my bembarang ordered online. Lama pulak aku tak menayang barang2 yang aku beli kan…

Carpet belakang tu, dijemur, jadi aritu musim hujan, so jemur dalam rumah le pulak. Takkan ler korang tak pernah nak jemur kain baju dalam rumah pulakkan, dah berlipat pun carpet tuh, simpan, Raya nanti kita bukak hahahaa…so far dah 4 carpets aku simpan. Menyapu lagi mudah dari mengvacuum.

IMG_4724

one from the items I bought online.

Yang buat aku pilih palette ni coz of the green, in my collection belum lagi ada this green, tak pakai pun lagi, but collecting is a must ler kan. Masalah bila nak pakai, not your problem, that s my problem. :)

 

Comment: 5