Wedding

Lyn Yusuf’s wedding…yes, her wedding, finally!!

IMG_5733

This is an overdue entry. Special entry for our Lyn Yusuf. The very famous rajin leaving comments in my blog (but eh lama tak nampak komen lyn sejak tunang sejak nikah kahwin ni kan lalalalala). Bz jadi bini keh…

Lama tunggu Lyn naik pelamin, I hv known Lyn since hem…..bape taun dah ye, she surely remembers coz yang Kak Red tau sangat lama lama lama seii….

But tak kisahlah, bila dapat je kad jemputan from Lyn. alhamdulillah. Bernikah gak Lyn akhirnya.  So dengan tema biru, kami 3 beranak pun ke wedding Lyn (me RD and Zeeshan) coz kakak at hostel abang mmg tak kuasa nak ikut dah lah…dok umah study layan cats lagi better for budak bujang tuh.

IMG_5726

 Berjanji ngan Amy and Maya, kita tau Lyn loves blue so ai pun sama pakai blue wpun light blue. But Zeeshan in dark light blue too. except laki aku le kan…langkah kanan, the girls together ngan Mira pun ngah makan sama so ai pun joined the club lah…

 

IMG_5736

cantik berseri2 pengantin.

dan biasalah selepas je nikah kahwin bagai, orang akan tanya bila pulak ‘berisinya’ standard soalan camnih…so tunggulah, kot rezeki Lyn cepat, dapatlah kita tengok baby #LynMan cepat

IMG_5740

pelamin pun cantik, memang berhias lawa, completelah raja sehari ni nya package. Food sedap, majlis pun dirai ramai, once again, congratulations Lyn! Love you.

IMG_5744IMG_5745IMG_5747

wefie with pengantin

IMG_5753

us sebelum balik dan bawa haluan memasing….

IMG_5756

up satu lagik….

IMG_5759

the bebinis…

IMG_5765
dan hadiah dari wedding Lyn hahahaha….

kain aku ni fishtale nya konsep kain, aku dah pakai heels dah lipat 3,4 pun pinggangnya masih gak dia cuci lantai so eh lantaklah  ko situ…malas nak layan. But no hal, balik tu basuh je kain tuh lam w/machine, elok molek balik tak kotor dah. I bought this set from the Hijabista, part of the baju raya yang melambak blom berpakai lagik.

Sib baik boleh ilang, else ada yang beli pakai buang plakkan….

Anyway, congrats dan tahniah Lyn and Man. Semoga perkahwinan berharga ini kekal ke akhir hayat bersama senyum tawa anak-anak. Amin

Comment: 3

Our kaki ayam’s story…

IMG_4286

she s not taller than me, but dia pakai wedges tinggi aku, pasalnya…. mak nampak kemetot

IMG_4309

sebelum birkin blue tu expire, baik kita lunyai pakai dulu…

IMG_4383

the group of Red Family

Kakak in complete of Aidijuma, dari jubah ke tudung. abang masih lagi dengan konsep pakai topi coz his hair tak pepanjang lagi, dari awal cuti dia buat skinhead, saje gatei….pastuh bila kuor hah tu lah asyik bertopi jer..

magnet aku, kalau boleh nak masuk dalam perut. aku suh pi dok kat bapaknya, ingat peha mak kau tu kuat nak tampung ko dik, pun dia tak nak. Bukan masa ni jer, most of the time kalau kat luar mana pun, even at home pun nak berkepit jeeeee ngan maknya

itu kalau cakap masa tidur, lagi ler, selagi boleh mengempitttttttttttt. kalau kita tolak dia sket, jap lagi dia datang balik. shan shan….

IMG_4387

Dr Adzrul and isteri, Selamat Pengantin Baru Adz and Najwa

terima kasih atas jemputan mesra, semoga diberkati perkahwinan kalian and kekal ke akhir hayat

IMG_4419

oi dah macam keje pejabat je ko dik

dan tetiba kita dah sampai ke IKEA Cheras….wedding was jauh lah kat Bukit Jelutong, but we tak nak balik rumah, but aku pun tak nak berjalan sangat coz aku ngah sarat berbaju tradisional, dengan barang kemas bergemerlip…so berpusingan kita kat Shah Alam lah bagai. If balik rumah kang, bapaknya sure tarik bantal pasang aircond tidur. or movie online. So kids dok jom lah jalan jomlah jalan…

hasilnya ke IKEA. aku rasa ikea tu ok lah lagi bercatwalk dari aku jalan kat satu mall kan…some more near by gak ngan our house kat Cheras.

IMG_4471

tapi idok le aku berbarang kemas segala, semua tu aku cabut ler masa kat sini. Pakai masa wedding jer…then kita pusing2 ikea tuh, but most of the time aku ngan Zeeshan berduaan jer, coz half time depa spend dalam surau (i was cuti), and habis makan kat sini pun, aku ngan Zeeshan jalan caloo dulu…as ai said, he s my magnet sangat kan.

Silap besar betullah pi Ikea waktu gini, udahlah public holidays, cuti sekolahnya, homeng….manusiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa is unsengkarable. Tak de urgency datang sini but tu lah, nak gak mencelah tengah ribuan manusia dalam nih.

Beratur makan ni jer….sampai ke luar luar lane hujungggg nun, in fact trolley dah mmg takdelah, kita pakai tray je 3 beranak angkat. Magnet aku ada sama, dia pun nak memilih gak. Abang’s job carik meja makan, pun dia dapat yang hujungggggggggggggg belah kanan dalam tuh. Phew.

Udahlah aku ngan kakak sakit kaki  nih, salah kasut daaaa…..

IMG_4477

habis depa makan, aku ngan Zeeshan jalan dulu. Elok gak dia ni tengok Bajrangi hindustan tuh, coz dia dok takut je nak melencong ke mana, dok risau je aku ilang dari mata dia. Kan kes Muni / Shahida tertinggal train berpisah ngan maknya tu kan, hah….terus Zeeshan sedar diri, kena always be with mak abah if kat luar. Aku masukkan dia dalam trolley nih, ko pegang handbag mak ye dik…

Ada gak aku tinggalkan dia 5,6 langkah jer, nak tengok something2 ler, means dia masih dalam pandangan mata aku, but dia pulak yang risau tengok aku bergerak jauh dari dia, terus dia tinggalkan benda yang dia main and pegang tangan aku. Mummy waitttttt for me, begitu kau dia jerit.

Suh je anak2 korang tengok Bajrangi Bhaijaan and sesambil tu reracun sket ler. Sure diorang pun risau, tak nak le hilang mak apak kan hiks…

IMG_4480

dan kat bahagian pokok2 bunga segala IKEA tu, aku cabut wedges aku, tak tahan siot. Kakak pun joined the club,dia coz first time pakai wedges gak tu yang sama sakit. Sedap bebas jer selamba kita berjalan ngan kakiayam. at least kakak tu ada ler gak socksnya kan. Bila tengok beraturnya, oh lagi satu omeng gak. Kakak dah longlai2…adik sedap ler dok lam trolley.

dahlah mananya ngan drama kad ikea tuh. We didnt bring our IKEA family card, jadik masa kat kaunter makan bayar tuh budak cashier tu tanya je our membership number. But bila kat counter depan pulak, cashier tu dok cakap without physical card, tak boleh nak swipe coz itu dia punya KPI kena buat macam tu. Super *^#&)_) betullah. Ada lagi tu kalau tak bawak kena pi kiosk yang belakang hujung dunia tuh and reprint balik the card. Ko ada 18ribu orang kat belakang kau, ko tak kelakar ke nak suh aku pi patah balik? eii sakit jiwa lah.

The end…but aku kena pi visit balik ikea gak pasnih coz nak redeem points. I did the online redemption, tapi still kena gak pi kiosk depa amik printing vouchers tu, banyak hal betullah ikea nih. tak boleh ke semua sekali jalan online jer, auto kat membership card ko tuh. Grrrr

Dan kami 2 beranak pun berkaki ayam, sampai ke parking kereta…pun bahagia. Biarlah orang yang memandang, asal kami 2 beranak happily ever after :) . the boys dont care one hiks…

Comment: 5

Nuffnang’s Anniversary and a Wedding…

 

IMG_1875

didnt win anything pun masa event Nuffnang’s 10th Anniversary, but kami datang sebagai support to Nuffnang

IMG_1967

joined this contest (but they gonna pick for yang with strangerlah for sure, i did posted gak dalam my ig). pakai budak waiter, from Pakistan ke Bangladesh kot budak tuh…

IMG_1979

balik cepat coz biasalah, got kids mar…..love the super duper panjang earrings and the necklace nih. both untuk event, bukan untuk daily usage, gi opis pun tak kuasa hakakkkk nak pakai macam tuh, make up pun memang teballah, coz night event some more lampu tempat anniversary Nuffnang ni macam biasa melalap jer…

During this event, ramai terlalu ramai bloggers yang akak tak kenal. Frankly speaking, hanya ada 3 orang bloggers yang from the old time of us ada malam tuh, yang lain dah jadi apa, malap sudah? It was just me, KY and Kim (which we hv been knowing each other since the day one of us with Nuffnang sangat). The rest of the bloggers,i donno and couldnt be bothered hahahha…

IMG_2120

the next few days, kami in red and black (mine is from Lubna, meaning ai dah pakai all their similar design, the blue, the red and this one black).

IMG_2133

lawa pelamin….

but too badlah tak dapat nak amik gambar pengantin coz baru nak bangun posing2 mak ajah dah ajak balik pulak (she s tired). Ai is bawak mak pergi wedding nih, her anak sedara punya anak kawin, gitu kan…tapi yg moleknya lagik coz the pengantin perempuan tu masa dia baru baby2 lahir, aku yang babysit dia. So her mom (my lady cousin),  Babysit, ala2 macam maid gitu hahahaa…i was very young sangat, baru umur 13 ke 14 taun rasanya.  Cuti sekolah and so tolonglah my cousin jaga anaknya tuh.

IMG_2135

untuk Mak Ajah, kita hantar dia melepak kat gang2 mak2 and pak2 sedara…..my dad tak ikut.

lepas tu aku and suami pi duduk kat meja bawah sikit, untuk gang2 cousins, sedaras mara lain lah. So cos we left early, jadi takdelah gambar ngan pengantin at all…

IMG_2154

alah adik yang amikkan gambar akak nih napa le ko tak crop sesiap dalam frame langsir ko tuh dik…

IMG_2073

make up hari tu, by akak sendiri lah. About make up ni aku tak mahir pun, aku tengok belajar sendiri dari instagram (rasanya dari 800 lebih yang aku follow tu, half jer make up artists kot, hok omputih ler, yang local Malaysians depa tak rajin buat video). So instead of stalking celebrities, akak lagi suka tengok all the videos done by foreigners nih. Most of the nights macam tu lah kerja akak, check depa punya IG, best, i love it. Agak2 gila lagik, sebijik2 barang make up yang depa pakai tu akak pergi beli esoknya. LOL. jadi because i m not a professional make up artist, ala kadar je lah hasilnya kan…

Orang yang terer lukasan, sangatlah terer makup, I memang failed bebenda seni lukis nih, seumur hidup ada le sekali jer hasil lukisan ditayangkan kat belakang kelas yang buat ai proud and ingat sampai ke tua hah. hahahha itupun gigih nak gak sangat my painting tu ditampalkan kat belakang kelas, merasa gak lah. So jadinya, lain orang lain tangan lain hasil makeup nya.

Comment: Comments Off

Melaka’s wedding…

IMG_0296

Kalau jalan jauh, kira Melaka tu jauh ler. dengan tengahari panas, dan kenyang, memang ketiduran le sudahnya depa 2 orang nih. Kejap tu mak ajah pun join tidur sama gak. Kakak je takde dalam ni, pagi tu laki aku dah hantar dia ke UPM sesiap ada kelas Mummy Deeba tu ler, Science and English.

IMG_0301

Let s tengok closely…kemain ko kepit motor ko dik

IMG_0304

rapat lagi tengok hah…sakan ko. Pastu mak aku amik toy dia tu pepelan. Baliknya, dia kepit air botol ice lemon tea bapaknya, kepit yang semua orang tak boleh amik. Dia tak minum pun, cuma dia tak nak orang amik, kedekut betul ko dik.

lagi le mak aku menyakat…

IMG_0314

My green accessories, cantik nih. satu set dengan earrings lagik. Ko jeling mummy napa bang?

SAM_1557

Dah sampai Melaka, di Bertam to be exact…ada wedding, merah putih yek dia punya tema

SAM_1561

My makcik. dulu kami rapatttttttttttt sangat2. Tapi yelah, jodohnya dengan pakcik aku tak lama, tapi masih lagi kami datang panjangkan ukhwah untuk perkahwinan anaknya.

SAM_1565

Mak aku cam biasa, dia ada 8 anak, so dia petik je sesapa yang dia nak pikir bawak ke Melaka ni. Ke mana2 pun, kalau dia nak pi, dia petik je 7 anaknya nih (yang sulong jarang dipetik,jarak jauh). Eh abah aku patutnya ikut sama, tapi last min tukar plan, ada hal lain. mak aku je ikut

SAM_1568

Rumah ni pun dah berpuluh tahun aku tak jejak, semenjak depa berpisah…

SAM_1570

Ini pakcik kami, adik mak aku. Taklah dia menetap di sini, tapi untuk wedding anaknya ni, of cos lah dia ada sama meraikan, walaupun dalam keadaan tak sihat. Tapi uncle aku ni sokmo kuor blog aku pun, coz memang every year balik Melaka akan visit him too

SAM_1572

budak ni magnet kecil aku hari ni, ko bangun dik, dok ngan apak ko boleh, biar nenek dok sini

SAM_1579

ni sorang lagi, nak amik food buffet pun nak mak temankan. Apa le yang korang nak malukan, takde nya awek2 nak tengok ko bang. Budak2 baya ni rasa macam depa ni jadi perhatian je kot. Aku lupa le masa aku umur 14 camne masa kat meja buffet. jarang kot dapat pi makan wedding buffet zezaman mak dulu hahaaaa

SAM_1582

my pink baju, from Zalora, cant remember aku penah pakai ni ke tidak, rasa macam tak pernah. Tapi ada kaler hitamnya ye aku pernah pakai

 SAM_1590

my job is menyuapkan anak kecik aku makan. Menu sedap, sambal ikan keli. Abang and apaknya makan tak hingat punya 2,3 ekor. Zeeshan pun makan nasi ngan ikan keli tu kay, sedap ammi sedap katanya…

SAM_1589

tangan kanan mak penuh nasi, jadi lengan kiri mak kau, tolong ko singsing naikkan ke atas yek bang…baru anak soleh sikit.

SAM_1599

mak mithali lagik, anak paneh, hah berblow blow le maknya. kipas tangan tertinggal dalam kereta dan bapaknya tak kuasa nak pi patah amik kat kereta. so pakai kuasa kuda mulut aku le bagi angin kat budak kecik ni.

tu masih menyuapkan Zeeshan, 2 plates yek dia makan kat kenduri ni, penangan ikan keli sedap

SAM_1600

Pengantin lelaki dan group emm…group silat ke hapa ni, group kompang kot

SAM_1604

the families of mak ajah…adik beradik anak sedara mak semeja kita. adik beradik aku yg lain tak balik ler…kan dah cakap, mak aku petik aku, jadi kami le yang membawaknya

SAM_1606

Pengantin lelaki dan adik pompuannya berduet karaoke

SAM_1609

Pengantin lelaki is my cousin, tak berapa rapat but kalau jumpa kat KL tu kenal ler kot…

SAM_1612

Mak dan adik perempuanya too…eh baru ada gambar sang suami ku hahahaa…dia dok galik jadi photographer using our new Samsung tuu

SAM_1616

yeah 2 ekor ikan keli, untuk mak merah meratah. aku korek isinya jer. aku baru nak makan setelah 2 plates bagi Zeeshan makan hahhh

IMG_0324

sibuk je pala bapak ko tu dik….

SAM_1624

dan dah time untuk pulang, huru hara nak amik gambar le hai….sebelum masuk highway kita beli goreng pisang le kuih muih, buah2 bagai. Tapi traffic kat highway teruk sangat, jem + hujan….

dah ketentuan lambat betul sampai UPM untuk jemput kakak. agak dalam sejam jugak ler kakak menunggu.

SAM_1633

dan bersempit kami dalam kereta dari UPM ke Cheras coz kawan kakak dok tumpang sama. Entah le, mak paknya tak cakap pun kat kami the parents nak tumpang, tetiba je kakak cakap. So memang sempit ler kan, itupun Zeeshan duduk dengan abang kat depan. Best if parents bagitau communicate dengan parents sendiri kalau nak tumpangkan anak ke hapa.

Lagi proper. Jangan suruh anak2 ni communicate. Aku sound gak kakak aritu, next time jangan buat camni lagi, suruh mak ayah kawan2 kakak sendiri cakap dengan your parents, kita pun kalau nak tumpang kat mak pak orang, kita communicate ngan makpak dia.

Macam kes sapa dulu, sorang celebrity ni, dok suruh antar maid je cakap ngan parents pada kawan anak2 dia, hah lepas tu parents tu sound maid tu, ko suruh tuan rumah kau cakap sendiri, suruh makpak budak tu cakap sendiri. Amende le bz camne pun, budi bahasa tu pepandai le jaga sikit.

Mestilah kita akan tolong, kita akan tumpangkan cuma kita nak dengau le dari makpak sendiri yang cakap, budak2 ni semua akal pendek, kang mananya yang menipu ke hapa, kang ada claim kita culik anak orang ke, hish..tu pasal consent makpak untuk sekolah mesti datang cara bertulis, kalau dari kita among parents pun, kena ler over the phone or whatsapp. Soalnya, harus ada communication.

Moralnya, Melaka trip was fun. Sekejap dan full. Baliknya..Aminah menanti :)

Comment: 3

Sg Buloh – Kapar…family time!

 

IMG_9993

mak kena duduk belakang, jadi ko kena lah bang pegangkan mak punya cermin make up yek. Kalau ada kakak kau, memang kakak le kena buat. Aku ni yang teringin nak beli cermin besar dalam kereta ni kang, cermin muka le, tapi tak jadi coz ada satu make up aku beli tu kan, ada cermin belakangnya. Penjimatan itu wajib.

Jadi abang please help mak kau di sini…

IMG_0001

Sudah siap, kami bertiga jer di belakang. Depan ada abah aku, lakiku and Zeeshan. Kakak tiada, she was at school. Sekolahnya buat tuition untuk next year’s syllabus for this cuti sekolah 2 minggu ni. Tu pun kena bagi surat coz tak datang 2 hari pasal depa pi kem dah kan.

IMG_0008

si kecil dok merayu nakkan air sejuk sirap tu. He knows he cannot drink air sejuk, kang batuk kang asma. Tu pasal keluar rumah, air suam kena sentiasa bawak. Tapi dia dok pegang je cawan tu dok tunggu aku cakap boleh pls pls pls dok merayu kan, so ialah bagi lah. Tapi lepas tu dia batuk2 alang kan, aku terus tembak, hah tu lah caughing, nak lagi air sejuk?

Dont want ammi.

ammi ammi le ko.

Tapi bagus gak, terus dia serik tak nak minum air sejuk. But tu kang bukan boleh caya, sok sok kalau kenen lagi.

 

IMG_0153

aku tak makan sama ngan depa, depa je semua makan. Aku menyuapkan Zeeshan. But aku gatah2 ler lauk macam daging bagai tu. Buat lepas tekak jalan datang dari jauh kan….Actually ramai adik badik aku datang gak wedding ni, tapi depa lain trip. aku dah janji ngan mak abah nak bawak depa so gerak about 12pm kan dari Cheras, for Sg Buloh ni. Ada ample time sikitlah nak borak lelama, coz by 2.30pm we need to leave nak fetch Kakak at school.

IMG_0014

Simple weddingnya tapi lauk pauk mewah. My cousin’s wedding, My abah punya adik (anak lelakinya).

IMG_0021

Zeeshan that day was my bff sangat2….entah napa ler but dia macam jaki je ngan apaknya masa kat wedding ni heheheh…pastu dia suka betul dengan nasi tomato kot kat wedding ni. Suka betul aku tengok dia makan, siap bersuap2 sendiri

IMG_0026

One week before, hari tu birthday mak, aku ada bawak depa gi makan2, tapi tu lah, mak ni asal ajak  makan jer, dia mesti pilih kat Udang Galah BSP tu, asal bahagia lah mak….

IMG_0047

Pengantin bersama adik beradik abah sedara mara….ada yang datang dari Melaka of cos

IMG_0154

lepas tu aku potong kek, buat harta kek sendiri hahahaa….tak ler, kami dok kat2 situ, pengantin dah siap2 potong kek pengantin, pastuh kena layan diri, tuan rumah bz kulu kilir kan. So aku cakap kat makcik aku tu, meh lah saya potongkan kek sikit untuk sanak saudara makan dedekat hah….

tapi lately ni aku suka pulak makan kek, sejak merasa kek birthday Zeeshan arituh. But cannot la so much yer…badan aku ni kalau makan bembukan mula ler dia menaik.

 

IMG_0055

abah dan adik bongsunya…kita panggil Busu Ketar

setiap pagi raya, Busu anak beranak akan sampai rumah kami dulu :)

IMG_0063

haih, nak bergambar pun tak senang, ini je gambar aku yang senonoh with pengantin….

IMG_0157

with sedara mara….

 

IMG_0159

Zeeshan ni aku tarik hp aku tu, pun dia boleh bukak gak password nya yek. Sekali je aku ajar password, terus dia dah terer hafal! Kalau thumb pulakkan, hari tu dia try pakai thumb dia tak bukak pulak passwordnya coz dia tengok makpaknya bukak password with thumb napa jadik hahahaha…hah tu ler ko!

So ini sedara mara abah aku…mak tak udah2 dengan tanda good good nya….kalau bergambar ngan gang2 UMNO dia camtu le gayanya gak mak ohhh mak…

 IMG_0078

Berkejaran kita balik, singgah dulu kedai buah kat tepi jalan. Mak abah aku tinggalkan coz depa nak berjimba lagik, balik dengan adik badik aku yang lain yang masa tu kita ada bertembung. Kita nak cepat balik coz Kakak kan habis kelasnya anytime.

Lepas tu laki aku drop aku kat kedai kat BSP, pastu beli roti canai ke bagai, settled terus balik. Bebudak terus packing, coz pas Maghrib kita nak jalan balik Kapar pulak.

Depa pepagi esoknya dah nak pi camping.

IMG_0106

ada satu je lah gambar kami di Kapar hah. By right kita nak pi dinner for Mak  mertua aku nya birthday, tapi mak tak sihat. Mak mertua aku ada sebelah kepala aku tuh, berbaring, tak boleh nak amik gambar le tak bertudung. Kita lepak makan kat rumah kakak ipar le sampai midnite kau. Untuk birthday mak mertua, kita bagi 2 helai pasang kain dari Cambodia.

Hari Sabtu yang panjang…………..balik malam tu, laki aku walaupun dah past midnite, dia amik job sidai baju kikikiki…..yang lelain cecepat buat errands and sleep.

So gitu ler, hari2 keluarga sendiri dan keluarga mertua. Asyik citer make up  ler shopping barang rumah bagai, hah…up sket cite family kan. Kakak ipar aku ada jual tudung, masa ni melambak2 tudung dia bukak, kakak amik 2 helai jer. I took one for my mak too, kalau suka, boleh tambah2 lagik. Korang nak beli? Followlah instagram Dee_Sakurahijab . Harga dari RM35. Aku beli somewhere sebijik harga RM45, so kat akak ipar aku RM35 but of cos material lain dan jugak kecik besar pun lain sikit le for kakak.

Hah Kak Ayu – aku dah promote ni. Korang bagitau le korang ni kawan Kak Red bila beli, kem salam kat akak ipar aku tu yek :)

Adik ipar yang baik, up business kakak iparnya. Hah…contohnya Kak Red kau nih. kahkahkah…..

 

Comment: 4