Wedding

The beautiful wedding…

 

 

IMG_7214

Orchard Villa, Gombak. First time datang sini. Dan dalam perjalanan, tempat tu macam bestnya lahai macam2 tempat makan ada. Tenang je area2, lepas UIA tu lah. Itu pasu ngan bunga merah tu, memang jadi idaman aku. Secekak tu mahal, kalau besau gitu lagilah, mahal mahal mahal!

But I know, i ll definitely buy, insyallah, time will come.

IMG_7218

This is the pengantin. Abis tu sian aku main candid jer, laki bini tak sempat nak pose pose…

Pengantin lelaki tu AK, baik budak ni, Ya Allah tak percaya betul aku leh puji dia dalam nih. Tapi sebenarnya mulut dia memang puaka, Kalau dia ngan Yanok bergabung, memang nak mengenakan aku saja. Tapi ingat aku nak diam jer, lawan lah balik!

Good luck Ira untuk suami kau hiks…

IMG_7232

rasa macam baru semalam je dia abis belajar, very the budak tecik, tup tup arini dah jadi laki orang. Aku tanya soalan panas atas pelamin tu gigil nak jawab kehkehkeh.

Photographer untuk wedding AK is Bojeng, laki si Yanok gak.

IMG_7252

By the way, i didnt tag my family along – depa ad a tuition ler pastu pi tengok wayang bagai lah. Tapi di sini bukan sendirian pun. ada Rose and the girls, ada Yanok mak yong bunting whale penguin with Amad dan Liza with her little boy too, and of course lakinya pun ada sama ler.

Cantik wedding ni. Indah. Pelamin cantik, the food. I tell you dia punya foodddddddddddddd, sangatlah mewah!! Makan wedding kat hotel pun tak sehebat makan kat wedding AK ni. The main course, the desserts dia, aku bagi 80 bintang. Tahniah AK, Ira dan family.

IMG_7260

By the way, aku tak drive pun hari tu, since aku sorang je pun, so aku tumpang Cik Puan Seri Berseri Wangi Rose Hazeline dan anak2nya. Kami kan sehaluan, so terima kasih Rose dapat lagi akak naik kereta baru mung.

Menjelang pulang, few min dari Orchard Villa, ada orang jual laksa ni, harus tapau untuk my family and family Rose gak. Satu bungkus RM4 dan sedap…memang sedap. Ni nak tunggu aku datang lagi sini, memang tak tau le taun bilanya kan, but dengan kuor kat blog ni, harap2 kalau sesapa lalu sini, kot nak ke KLCC or Cheras tu, mehlah bungkuskan akak 4 bungkus boleh? sekali jalan kan…

IMG_7270

Baju untuk wedding AK, kain dari Zalora (pernah pakai pun sebelum nih), Top dari Jakarta (i have few colours of this design), fuschia of Cipela, make up and hairdo + bun by Kak Red sendiri. red lipstick – Chanel, clutch of Anya Hindmarch

IMG_7197

Earlier of the day, I Instagramed this. Coz dah tau lagi nak keluar kan, haruslah akak masak awal2 pagi. Biasa Ahad memang akak masak awal, before 10.30am memang dah siap masak coz anak2 ada tuition pagi jadi they have options untuk makan lunch terus before pi class or breakfast so balik class boleh je terus bersantap ler.  That day, I masak udang masak lemak, sup kobis, tenggiri goreng. Siang malam tu depa kerjakan udang tu hoh.

Petangnya depa dapat pulak laksa sedap yang akak beli tu kan, malam menggatah lagi memasing ngan udang, sampai licin! Tapi malamnya lam 5,6 pagi, aku kena sinus yakni resdung. Jarang2 kena nih, lamo dah tak mendapaek but dek makan laksa kau kan….

Hey back to Ahmad Kamal and Ira – Tahniah adik2 dengan perkahwinan kalian. moga dalam lindungan Allah pertalian itu.

Comment: 3

Red blue wedding…

IMG_6849

i spent 5 days with my youngest boy, without his dad abang kakak. Depa semua di Cambodia and Vietnam, for the qurban trip. So last weekend, kami ada wedding nak pergi, no time to do the hair, mohlah pergi saloon dulu ye dik.

 

IMG_6857

Baju from Zalia @ Zalora, kain masih lagi from the Variente, kebetulan colour merahnya lebih kurang sama jer.

 

IMG_6866

ini pengantinnya. Ruzanna and the famous malay food blogger – Hazman

IMG_6862

but, not just that, i have my kakak ipar there too. Depa cousins dengan family pengantin lelaki.

IMG_6873

my anak2 buah pun ada sama, so i tak rasa lonely or sorang2 pun kat meja makan with Zeeshan, ada kaum kerabat me too

IMG_6877

my nephew, his wife and my kakak ipar

IMG_6889

she is my first kakak ipar (though she had divorced with my first brother), but lantakkanlah coz she is still our kakak ipar dunia akhirat.

IMG_6893

and of cos, we have Kid – the pengantin lelaki’s brother.

IMG_6895

all of us…Zeeshan dah pergi main playground dalam the same compound too, but of cos my eyes dok on him je lah

IMG_6899

Alhamdulillah dapat jugak jumpa my family’s side di wedding orang hahahaa….last we met was during raya aritu at my house

IMG_6901

Zeeshan start buat perangai mohon didukung. My weakness le nak dukung dia lelama

IMG_6902

pengantin lelaki, Hazman nak dokong dia pun dia tak nak, he just wants his mom. Dia dah penat main kauuu

IMG_6903

mak gave up, dokong je lah, walaupun tak berapa daya, let s have some blue red photos first

IMG_6906

outstanding je kan biru merah, except pengantin in emerald green

anyway bestlah jamuan makannya, ada goreng pisang karipap and teh tarik, so if you tak na makan heavy, boleh makan goreng pisang. I didnt eat the rice (aku suap untuk Zeeshan jer) so aku wallop the goreng pisang and teh tarik (exceptional case, now back to diet mood again).

IMG_6913

Tahniah pengantin, tahniah jugak keluarga pengantin. Thanks Jamar for the photos too, a photographer of the day too.  1 jam perjalanan pergi balik campur for both of us, aku ada bawak baju extra untuk tukar coz thot of going to Tesco right after that but almost reaching Cheras, my little boy dah too sleepy. He needs his afternoon nap first.

So divert, balik rumah dulu.

Lama dia tidur, ngan aku pun tidur sama sambil bertelekong lagi waktu nak tunggu kan Asar.

Sonok 5 hari depa takde, bonding time aku ngan Zeeshan jer. Maybe lepas ni ngan anak2 lain pulak, ada bonding one on one, you should try gak.

If you need to engage Hazman Fadzil, the famous food blogger – he is the right person. Here s the link.

Comment: 7

The 6 hours journey…

IMG_5924

tu dia, gang2 Kapar membedal Laksa Duyung, about 10min from the dewan wedding. Famous tempat nih. Masa bebaru sampai, mak mertua aku nak kencing, aku pun join sekaki, kita pi near by masjid. Sesampai, depa dah mula makan laksa. Aku ngan suami kekongsi laksa tu, takut tak berapa selera tekak tu kang takde le rasa membazir kan

IMG_5928

bebudak meja belakang, ‘bag tangan’ aku mestilah dengan aku, sian dia penat tu, mengantuk sehari tak tidur, Waktu tidur dia kan jam 2pm, ni dah kol 4-5pm dah kot…mana tak penatnya dia.

IMG_2573

tumpang meja sebelah, habiskan kuah laksa. Aku isi tak kisah sangat tapi kuah laksa ni sedapnyaaaaaaaaaaaaaa!!! Padanlah ramai orang bungkus bawak balik

IMG_5935

dan kemudian, kami pun pulang ke hotel…bermandian

IMG_5958

malamnya datang semula ke rumah kak ipar. Dijamu satay dan pelbagailah…

IMG_5980

selain dari itu nak bukak hadiah pengantin

IMG_5988

ada ke patut pengantin nak let go a few hadiah2 wedding tu, aku cakap simpanlah, sok sok kawan2 ko kahwin bolehlah ko let go buat hadiah gak. Mak Tam dulu pun buat macam tu, kadang2 lepas 10 taun ke 14 taun kawin nanti jumpa balik eh kotak hadiah kahwin dulu, tak pernah pakai lagi, hah bukak pakai, or paling moleknya kalau dapat duplicates boleh bagi sedara mara or paling moleknya korang muda lagi, ramai lagi kawan2 yang akan berkahwin, jadikanlah hadiah kahwin depa pulak.

Ramai je pengantin buat macam tu.  Depa tak nak bawak balik coz nanti depa dok rumah mertua sana, space nak bawak dah takde kot, gamaknya. So sib baik dengar nasihat…simpan lu kat rumah mak or nenek korang nanti.

IMG_5996

kemudian diikuti dengan pengiraan salam kaup – angpau duit yang diterima dari tetamu

IMG_6016

aku tak kira ler, aku sibuk bagi anak aku makan nasi putihnyaa

 SAM_1400

alhamdulillah, settled le malam tu, semuanya selesai. Balik hotel kemudiannya, tak dan nak layan tv ke hapa lah, tidurrrrr!

IMG_2579

esok paginya, eh about nak tenghari lah, kita checked out and terus kembali semula ke rumah kak ipar

farewell, and saying good bye, siapkan jamak untuk bertolak.

IMG_2581

aku mintak bekal satu tupperware nasi putih untuk Zeeshan dan member tak sempat kereta bergerak dia dah mengsuap sendiri nasi ke mulut. oooo tau lapar ko kan, tu lah main jerrrr

IMG_6049

sandwich tak berapa jadi ari ni. Kita bertolak about 2pm…

IMG_6052

aku pun tidur sama jugak, sama ngan anak kecik aku ler, kami berempat tidur

tapi tak tidur lama, sejam pun tak sampai kot aku

IMG_6056

dengan 2 kali stop, bukan stop makan ye, tapi stop untuk isi petrol dan jugak stop untuk kencing (tapau food, makan dalam kereta). Dengan jemmmmmmmmmmm yang power rangers, bertolak yang dari Kuala Kangsar to KL jam 2pm tu, sampai ke rumah hanya 6 jam kemudiannya. Oh my, dia punya jemmmmmmmmmmmmmmmmmmm, dengan hujan benti hujan benti, jem jem jem. kol 8 malam baru sampai!

Malam tu jugak, half baju hantar dobi,yang mana kena basuh tangan je aku tinggalkan kat rumah untuk the cleaner kasi settle.

Tu lah kalau berjalan jauh during the cuti2 panjang contoh 3 hari Kebangsaan tu, memang dia punya jem can go cry cry cry one. Anak2 pun meresah. Tenet pun kat highway macam semput, kesian kat suami aku ler coz agak bosan dia driving, tak leh nak buat apa, borak2 pun pusing2 dia paksa kita cerita dunia hiburan ke semasa. Tengok Zeeshan pun membosan betul….but alhamdulillah, the wedding went well and kami dapat merasa makan laksa duyung yang super sedap! Zeeshan pun dapat jadi photographer hahahhaa…

Thanks Kuala Kangsar. Tiada review untuk wedding di Melaka walaupun suami dan anak2 aku pergi coz aku ngan Zeeshan tak pergi kan (kami dedua kena fever)…but thanks keluarga mertua datang singgah to our Red House sepulangan dari Melaka to celebrate Kakak’s birthday as well.

Done deal done.

 

Comment: 12

The model and the photographer….

Penceritaan hari ini, about my little photographer, Zeeshan. Kita tak bagi pun dia amik gambar but dia willingly (menyibuk jer) amik camera dari abangnya. This is Samsung, yang gempak latest tuh, review nanti2 kemudian. So dari rumah sejak a month ago kot Zeeshan dah explored ngan camera ni, makanya so cup of his tea ler sangat kan.

 

IMG_2545

 

IMG_2546

IMG_2549IMG_2550IMG_2551

tapi model of the day, of cos goes to Dania. He loves mingle around with Dania (abis tu dah takde closest cousin, specially boy)

IMG_2558IMG_2559

IMG_2555

 

IMG_2563

 

banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sangat gambar depa berduaan berposing dan sorang lagi jadi photographer. dari lantai, naik stage, tepi meja, kat bawah khemah, banyak sangatttttttttttt. Yang banyak tu lah masa dalam kereta abangnya dok delete2. membebel2 abangnya, adik ni, amik gambar Dania je ko yek.

 

IMG_2554

memang membahan betullah aritu, kami yang dah masa tu takde guests dok perati je pangai budak 2 orang nih

tak boleh blah btol, siap depa bermodel photographer atas pelamin!

skang kekecik bolehlah, tunggu besar sket, hah tau lah malu. Kot dah besar lagi tengok entry ni, lagi hangpa malu nak sorok manaaaa muka tuh.

Comment: 8

The Houseton Hotel…

IMG_5531

malam kami sampai dari Kuala Kangsar nun, kita pergi pekannya. Happening gak weih, macam ada night downtown or night market. Takde le nak berenti beli belah coz aku dah dapatkan kain baju untuk kakak pakaikan. So kita reramai makan kat sini. cari laksa, byk tutup, jadi makan le apa yg ada, kekongsi. Ada satu kedai laksa tu, alahai potong la, tak sedap, sian bebudak. Tapi takper, pastu esoknya kita dapat laksa duyung!

IMG_5541

si kecik ni tak sesudah berkepit ngan Dania, gf dia. Beza depa sebulan jer kot kalau tak silap aku, his cousin. Rapat sangat depa 2 nih, kulu kilir bersama. Back to pasal Zeeshan takde gang lain, kalau Dania ni ada lagi adik perempuanya, ada cousins perempuan lagi,  ramai ler. So Zeeshan lapar, aku mintak nasi putih and sup sayur untuk dia, wah makan bertambah2. siap dia bagi makwe sebelah sup sama jugak. Suapkan je tidak, ko ni dik…

IMG_5544

eh eh, bapak budak tu depan mata ko je tau dik

IMG_5552

back to the hotel, hah ini gambar interior dalam hotel

IMG_5553

no lift, jadi bayangkan luggage and barang2 bagai abang and apaknya bawak naik hihihihihi

IMG_5938

ini hotelnya, dok Kuala Kangsar memang highly recommended lah. aku tak google search apapun, semua akak ipar aku bookkan kami, rumahnya tak cukup le adik badik yang ramai ni kan. Asal aku amik 2 bilik tapi pastu bila tengok sampai sana, the each rooms takde joining room. tak nak lah aku pisah2 anak beranak, so sumbat le satu bilik 5 orang. Bilik kami amik tu besar gak lah, untuk 5 orang max memang boleh. ada 2 katil queen (tapi adik ipar aku sebat plak bilik tu), so kita amik yang 1 queen and 1 single.

 

IMG_5942

hah ni, cukup le kan, ada tv ada wifi, tv pun tengok sekejap je, coz memasing dah penat mata kuyu. tapi plug tak cukup, ada 2 ketul jer. alahai. Laki aku pi beli power extension (kita tak bawak dari rumah, pasnih travel or berjalan memang kena bawak sesiap power extension nih), banyak benau gadget hp memasing nak charging kan, tak campo power bank lagi. Harga bilik ni one nite RM90 kot, so 2 nites RM180 la.

MCOBA sokmo le kot dok sini, dah dekat ngan MCKK tu kan. oh meng sejarah lampau.

Then bawahnya pun ada kedai makan, penuh je tetiap malam but aku idok le pulak cek makan situ coz takde kesempatan. Mamak pun ada hujung bangunan satu lagi. Pendek kata puas hati ler gak dok hotel ni, kita nya bilik  pun ada view, ada bilik ipar aku takde tingkap hah kau, sedap le tidur tak sedar diri bangun lambat di hari persandingan hhahahhaaha…

Bilik air pun ok, bawah hotel ada laundry gak, jadi sebelum korang balik KL tu baik le hantar kain baju ke laundry gak, aku idok le hantar, suggestion jer. Highly recommended. Poi lah dok situ, jalan Kualer.

 

Comment: 4