Wedding

Lady of Beruk…

IMG_9303

selfie kalau dalam keadaan huruhara, bila anak kau yang sibuk suruh selfie, macam ni jadinya. Nak focus kat pengantin pun hazab….

IMG_9327

Kita sampai dah nak dekat jam 2pm, huh biar sungguh macam dah lambat tapi luckily tidak, ramai orang lagi.

IMG_9330

Zeeshan hari tu memang my magnet ler, but untuk few hours je lah, lepas tu dia dah magnet balik kat apaknya…

IMG_9333

Sorry pengantin, gambar keluar blog :)

This guy is taken finally, dulu2 sokmo keluar blog aku, ramai le anak2 dara yang dok tanya khabar hahahaha…

IMG_9345

habis je wedding, kita bersidai dulu kat sini, oh ni di Menara TM. weddingnya kat Dewan Kristal tuh…

masa kat sini ada 2 girls, baya2 Zeeshan dok kat tangga tu, bukan main lagi anak aku terus datang tapi tak bertegur sapa ler, just dia dok sebelah bebudak pompuan tu. Sebab dah kat setaun sekolah kan, so PR ke main kau…

IMG_9369

Top is Zalora, Kain Jakarta, Kasut merah 5 inchi mengancam ni Cipela dan Prada handbag merah menyala

lepas tu, masuk parking, aku salin kain baju. Aku je menyalin, lain2 pakai je baju sama. Memang dah bawak sesiap.

IMG_9376

Nak pi banyak tempat hari tuh, carik goodies stuff for Zeeshan’s birthday also untuk menambahkan lagi the small2 items di rumah.

Dari BTR ke Permaisuri, area2 situ ler. Total kedai kita masuk ada 5 bijik dan satu lagi penutup kedai makan – QBistro.

 

IMG_9383

pastu dah banyak kedai, ada yang selang sebuah camtu, kita siap buat comparison lagik. Mana murah, askar pun ramai kan, so hantar askar le buat compare sana sinun. Kalau tak silap aku, kat kedai ni, ada tragedi (read di the end of this entry)

IMG_9387

entah apa ler, carik paperbag, but pastu tak jadi amik coz jumpa yang lagi best for kiddos punya doorgift

IMG_9405

dan pengakhirannya makan di QB, depa demand sibuk nak makan maggi soup lagi. This month je dah 2 kali korang makan maggi yek, no more. Dulu once a month or sekali dalam 2 bulan. Ni nak cuti sekolah, tunggu ler, lagi le meligat. Adiknya makan roti canai  kosong.

Ok dramanya kat kedai yang atas2 tu kan ialah kita kan amik all the goodies bags bagai, so nak amik tu tempatnya tinggi. Mungkin RD atau Abang yang capaikan ler. Dah banyak2 anak dan tangan ni semua hah, tak tau le ada salah sorang yang telah letak kat display bawah. Tak letak kembali ke tempat asalnya yang tinggi tu. Kakak kata abang, tapi abang kata kakak yang letak kat display bawah tu.

Tak kisah ler, kita tetap beli tapi mungkin yang depa letak tu lebihannya. Small matter le, biasa le customers buat gitu, or letak kat cashier if tak jadi beli kan. Tapi we bought a lot ler, macam2 barang.

So sampai dah keluar, dah bayar bagai, depa bertiga dah jalan laju, aku patah balik coz nampak 2 kosi kecik untuk letak kaki aku jual kat luar kedai tu, aku amik, bawak masuk. I was with Kakak.

Masa bayar tu, ada sorang salesgirl kedai ni, badan fatty pakai tudung, tapi lengan baju pendek, mulut dengan longkangnya nak bagi satu pelusuk Taman Tenaga tu dengar kot..dan ungkapannya: NI ANAK BERUK MANA YANG LETAK KAT SINI HAH

wah kau

aku tengok je barang yang dia pegang tu, memang sah itu dari part of paperbags yang family aku pegang earlier..ko rasa aku nak tengok je dia berukkan anak orang?

apa lagik, daripada aku diam and kuor kedai hati sakit, baik aku sakit hati dengan berlawan balik statement dia tu.

ANAK YANG AWAK BERUKKAN TU, ANAK SAYA. SO ANAK SAYA TU ANAK MANUSIA, BUKAN ANAK BERUK!!

dan aku teruskan menceceh2, walaupun tak sekuat suara si betina beruk tu (coz suka benau berukkan anak orang kan), tapi tetap aku dengan prinsip, fight it back! Kakak jadi witness. Cashier diam, sampai bila aku bayar bagi duit RM5 pun dia dok terpaku, konon mcm aku kurang bagi note, yet dia dok blur dengan aku punya bahas balas balik kat colleague dia.

Perempuan yang berukkan anak aku tu, tak melawan balik ler, dia dok masam muka tapi aku ada sound gak, amboi bukan main lagi ko cakap sekuat hati yek, ko ingat orang yang ko berukkan tu akan diam le ye, bape ramai dah customers ko berukkan? Dan hari ni ko dapat pulak customers yang lawan balik bahasa biadap ko tu.

Small matter je benda ni, tak perlu le sampai nak berukkan orang. tak perlu sampai nak bagi satu kedai dengar, ada ramai lagi customers lain dalam nih.  Ini kerja awak. Dalam linkungan kerja awak. Kalau ye pun awak nak maki, komplen menyusahkan kerja orang, hah ini semua paperbags yang aku beli ni, aku kena cabut price tag nya, lain kali letak tag tu kat tempat sticker scan ni bukan kat ribbon ni!! Takkan tu pun nak kena ajar?? ha tu kerja kau tau, aku dah menyenangkan kerja kau tak komplen, ini kau berukkan anak orang!

Lebih baik jadi mak yang melawan, untuk anak. Dari jadi mak yang pengecut, biarkan anak dibuli, family dibuli orang!

Kedai tu, bukan kedai 2inggit yang kat taman tenaga tu, yang selang sebuahnya, Supermarket apa tah namanya.  Pasni kalau aku datang lagi (of cos le aku akan datang lagi, kedai ni memang fav aku carik barangpun, ini kan territory aku) ko berukkan lagi anak2 orang lain pulak, ha ko tunggu aku jadi berukmakyeh.

Sekurangnya, biar keluar dari kedai tu dengan bermaruah. Kawan2 aku ramai yang jenis anak beranak kena buli sort of macam ni, disound2 begini, dok diam jer, pastu cite belakang, update kat FB and feel bad coz tak fight back, that s wrong lah, ada peluang ko kena balas balik, lepaskan jer, kita ni pelindung untuk anak2 kita, if kita tak fight back, kita failed to protect them, Mak macamanapun, akan tetap cover their anak’s ass, some more main beruk monyetkan orang pulak. Lain ler benda tu besau punya kes, ini takde kes pun. Bendul ler ko.

 

Comment: 10

The beautiful wedding…

 

 

IMG_7214

Orchard Villa, Gombak. First time datang sini. Dan dalam perjalanan, tempat tu macam bestnya lahai macam2 tempat makan ada. Tenang je area2, lepas UIA tu lah. Itu pasu ngan bunga merah tu, memang jadi idaman aku. Secekak tu mahal, kalau besau gitu lagilah, mahal mahal mahal!

But I know, i ll definitely buy, insyallah, time will come.

IMG_7218

This is the pengantin. Abis tu sian aku main candid jer, laki bini tak sempat nak pose pose…

Pengantin lelaki tu AK, baik budak ni, Ya Allah tak percaya betul aku leh puji dia dalam nih. Tapi sebenarnya mulut dia memang puaka, Kalau dia ngan Yanok bergabung, memang nak mengenakan aku saja. Tapi ingat aku nak diam jer, lawan lah balik!

Good luck Ira untuk suami kau hiks…

IMG_7232

rasa macam baru semalam je dia abis belajar, very the budak tecik, tup tup arini dah jadi laki orang. Aku tanya soalan panas atas pelamin tu gigil nak jawab kehkehkeh.

Photographer untuk wedding AK is Bojeng, laki si Yanok gak.

IMG_7252

By the way, i didnt tag my family along – depa ad a tuition ler pastu pi tengok wayang bagai lah. Tapi di sini bukan sendirian pun. ada Rose and the girls, ada Yanok mak yong bunting whale penguin with Amad dan Liza with her little boy too, and of course lakinya pun ada sama ler.

Cantik wedding ni. Indah. Pelamin cantik, the food. I tell you dia punya foodddddddddddddd, sangatlah mewah!! Makan wedding kat hotel pun tak sehebat makan kat wedding AK ni. The main course, the desserts dia, aku bagi 80 bintang. Tahniah AK, Ira dan family.

IMG_7260

By the way, aku tak drive pun hari tu, since aku sorang je pun, so aku tumpang Cik Puan Seri Berseri Wangi Rose Hazeline dan anak2nya. Kami kan sehaluan, so terima kasih Rose dapat lagi akak naik kereta baru mung.

Menjelang pulang, few min dari Orchard Villa, ada orang jual laksa ni, harus tapau untuk my family and family Rose gak. Satu bungkus RM4 dan sedap…memang sedap. Ni nak tunggu aku datang lagi sini, memang tak tau le taun bilanya kan, but dengan kuor kat blog ni, harap2 kalau sesapa lalu sini, kot nak ke KLCC or Cheras tu, mehlah bungkuskan akak 4 bungkus boleh? sekali jalan kan…

IMG_7270

Baju untuk wedding AK, kain dari Zalora (pernah pakai pun sebelum nih), Top dari Jakarta (i have few colours of this design), fuschia of Cipela, make up and hairdo + bun by Kak Red sendiri. red lipstick – Chanel, clutch of Anya Hindmarch

IMG_7197

Earlier of the day, I Instagramed this. Coz dah tau lagi nak keluar kan, haruslah akak masak awal2 pagi. Biasa Ahad memang akak masak awal, before 10.30am memang dah siap masak coz anak2 ada tuition pagi jadi they have options untuk makan lunch terus before pi class or breakfast so balik class boleh je terus bersantap ler.  That day, I masak udang masak lemak, sup kobis, tenggiri goreng. Siang malam tu depa kerjakan udang tu hoh.

Petangnya depa dapat pulak laksa sedap yang akak beli tu kan, malam menggatah lagi memasing ngan udang, sampai licin! Tapi malamnya lam 5,6 pagi, aku kena sinus yakni resdung. Jarang2 kena nih, lamo dah tak mendapaek but dek makan laksa kau kan….

Hey back to Ahmad Kamal and Ira – Tahniah adik2 dengan perkahwinan kalian. moga dalam lindungan Allah pertalian itu.

Comment: 3

Red blue wedding…

IMG_6849

i spent 5 days with my youngest boy, without his dad abang kakak. Depa semua di Cambodia and Vietnam, for the qurban trip. So last weekend, kami ada wedding nak pergi, no time to do the hair, mohlah pergi saloon dulu ye dik.

 

IMG_6857

Baju from Zalia @ Zalora, kain masih lagi from the Variente, kebetulan colour merahnya lebih kurang sama jer.

 

IMG_6866

ini pengantinnya. Ruzanna and the famous malay food blogger – Hazman

IMG_6862

but, not just that, i have my kakak ipar there too. Depa cousins dengan family pengantin lelaki.

IMG_6873

my anak2 buah pun ada sama, so i tak rasa lonely or sorang2 pun kat meja makan with Zeeshan, ada kaum kerabat me too

IMG_6877

my nephew, his wife and my kakak ipar

IMG_6889

she is my first kakak ipar (though she had divorced with my first brother), but lantakkanlah coz she is still our kakak ipar dunia akhirat.

IMG_6893

and of cos, we have Kid – the pengantin lelaki’s brother.

IMG_6895

all of us…Zeeshan dah pergi main playground dalam the same compound too, but of cos my eyes dok on him je lah

IMG_6899

Alhamdulillah dapat jugak jumpa my family’s side di wedding orang hahahaa….last we met was during raya aritu at my house

IMG_6901

Zeeshan start buat perangai mohon didukung. My weakness le nak dukung dia lelama

IMG_6902

pengantin lelaki, Hazman nak dokong dia pun dia tak nak, he just wants his mom. Dia dah penat main kauuu

IMG_6903

mak gave up, dokong je lah, walaupun tak berapa daya, let s have some blue red photos first

IMG_6906

outstanding je kan biru merah, except pengantin in emerald green

anyway bestlah jamuan makannya, ada goreng pisang karipap and teh tarik, so if you tak na makan heavy, boleh makan goreng pisang. I didnt eat the rice (aku suap untuk Zeeshan jer) so aku wallop the goreng pisang and teh tarik (exceptional case, now back to diet mood again).

IMG_6913

Tahniah pengantin, tahniah jugak keluarga pengantin. Thanks Jamar for the photos too, a photographer of the day too.  1 jam perjalanan pergi balik campur for both of us, aku ada bawak baju extra untuk tukar coz thot of going to Tesco right after that but almost reaching Cheras, my little boy dah too sleepy. He needs his afternoon nap first.

So divert, balik rumah dulu.

Lama dia tidur, ngan aku pun tidur sama sambil bertelekong lagi waktu nak tunggu kan Asar.

Sonok 5 hari depa takde, bonding time aku ngan Zeeshan jer. Maybe lepas ni ngan anak2 lain pulak, ada bonding one on one, you should try gak.

If you need to engage Hazman Fadzil, the famous food blogger – he is the right person. Here s the link.

Comment: 7

The 6 hours journey…

IMG_5924

tu dia, gang2 Kapar membedal Laksa Duyung, about 10min from the dewan wedding. Famous tempat nih. Masa bebaru sampai, mak mertua aku nak kencing, aku pun join sekaki, kita pi near by masjid. Sesampai, depa dah mula makan laksa. Aku ngan suami kekongsi laksa tu, takut tak berapa selera tekak tu kang takde le rasa membazir kan

IMG_5928

bebudak meja belakang, ‘bag tangan’ aku mestilah dengan aku, sian dia penat tu, mengantuk sehari tak tidur, Waktu tidur dia kan jam 2pm, ni dah kol 4-5pm dah kot…mana tak penatnya dia.

IMG_2573

tumpang meja sebelah, habiskan kuah laksa. Aku isi tak kisah sangat tapi kuah laksa ni sedapnyaaaaaaaaaaaaaa!!! Padanlah ramai orang bungkus bawak balik

IMG_5935

dan kemudian, kami pun pulang ke hotel…bermandian

IMG_5958

malamnya datang semula ke rumah kak ipar. Dijamu satay dan pelbagailah…

IMG_5980

selain dari itu nak bukak hadiah pengantin

IMG_5988

ada ke patut pengantin nak let go a few hadiah2 wedding tu, aku cakap simpanlah, sok sok kawan2 ko kahwin bolehlah ko let go buat hadiah gak. Mak Tam dulu pun buat macam tu, kadang2 lepas 10 taun ke 14 taun kawin nanti jumpa balik eh kotak hadiah kahwin dulu, tak pernah pakai lagi, hah bukak pakai, or paling moleknya kalau dapat duplicates boleh bagi sedara mara or paling moleknya korang muda lagi, ramai lagi kawan2 yang akan berkahwin, jadikanlah hadiah kahwin depa pulak.

Ramai je pengantin buat macam tu.  Depa tak nak bawak balik coz nanti depa dok rumah mertua sana, space nak bawak dah takde kot, gamaknya. So sib baik dengar nasihat…simpan lu kat rumah mak or nenek korang nanti.

IMG_5996

kemudian diikuti dengan pengiraan salam kaup – angpau duit yang diterima dari tetamu

IMG_6016

aku tak kira ler, aku sibuk bagi anak aku makan nasi putihnyaa

 SAM_1400

alhamdulillah, settled le malam tu, semuanya selesai. Balik hotel kemudiannya, tak dan nak layan tv ke hapa lah, tidurrrrr!

IMG_2579

esok paginya, eh about nak tenghari lah, kita checked out and terus kembali semula ke rumah kak ipar

farewell, and saying good bye, siapkan jamak untuk bertolak.

IMG_2581

aku mintak bekal satu tupperware nasi putih untuk Zeeshan dan member tak sempat kereta bergerak dia dah mengsuap sendiri nasi ke mulut. oooo tau lapar ko kan, tu lah main jerrrr

IMG_6049

sandwich tak berapa jadi ari ni. Kita bertolak about 2pm…

IMG_6052

aku pun tidur sama jugak, sama ngan anak kecik aku ler, kami berempat tidur

tapi tak tidur lama, sejam pun tak sampai kot aku

IMG_6056

dengan 2 kali stop, bukan stop makan ye, tapi stop untuk isi petrol dan jugak stop untuk kencing (tapau food, makan dalam kereta). Dengan jemmmmmmmmmmm yang power rangers, bertolak yang dari Kuala Kangsar to KL jam 2pm tu, sampai ke rumah hanya 6 jam kemudiannya. Oh my, dia punya jemmmmmmmmmmmmmmmmmmm, dengan hujan benti hujan benti, jem jem jem. kol 8 malam baru sampai!

Malam tu jugak, half baju hantar dobi,yang mana kena basuh tangan je aku tinggalkan kat rumah untuk the cleaner kasi settle.

Tu lah kalau berjalan jauh during the cuti2 panjang contoh 3 hari Kebangsaan tu, memang dia punya jem can go cry cry cry one. Anak2 pun meresah. Tenet pun kat highway macam semput, kesian kat suami aku ler coz agak bosan dia driving, tak leh nak buat apa, borak2 pun pusing2 dia paksa kita cerita dunia hiburan ke semasa. Tengok Zeeshan pun membosan betul….but alhamdulillah, the wedding went well and kami dapat merasa makan laksa duyung yang super sedap! Zeeshan pun dapat jadi photographer hahahhaa…

Thanks Kuala Kangsar. Tiada review untuk wedding di Melaka walaupun suami dan anak2 aku pergi coz aku ngan Zeeshan tak pergi kan (kami dedua kena fever)…but thanks keluarga mertua datang singgah to our Red House sepulangan dari Melaka to celebrate Kakak’s birthday as well.

Done deal done.

 

Comment: 12

The model and the photographer….

Penceritaan hari ini, about my little photographer, Zeeshan. Kita tak bagi pun dia amik gambar but dia willingly (menyibuk jer) amik camera dari abangnya. This is Samsung, yang gempak latest tuh, review nanti2 kemudian. So dari rumah sejak a month ago kot Zeeshan dah explored ngan camera ni, makanya so cup of his tea ler sangat kan.

 

IMG_2545

 

IMG_2546

IMG_2549IMG_2550IMG_2551

tapi model of the day, of cos goes to Dania. He loves mingle around with Dania (abis tu dah takde closest cousin, specially boy)

IMG_2558IMG_2559

IMG_2555

 

IMG_2563

 

banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sangat gambar depa berduaan berposing dan sorang lagi jadi photographer. dari lantai, naik stage, tepi meja, kat bawah khemah, banyak sangatttttttttttt. Yang banyak tu lah masa dalam kereta abangnya dok delete2. membebel2 abangnya, adik ni, amik gambar Dania je ko yek.

 

IMG_2554

memang membahan betullah aritu, kami yang dah masa tu takde guests dok perati je pangai budak 2 orang nih

tak boleh blah btol, siap depa bermodel photographer atas pelamin!

skang kekecik bolehlah, tunggu besar sket, hah tau lah malu. Kot dah besar lagi tengok entry ni, lagi hangpa malu nak sorok manaaaa muka tuh.

Comment: 8