Bloggers

Red blue wedding…

IMG_6849

i spent 5 days with my youngest boy, without his dad abang kakak. Depa semua di Cambodia and Vietnam, for the qurban trip. So last weekend, kami ada wedding nak pergi, no time to do the hair, mohlah pergi saloon dulu ye dik.

 

IMG_6857

Baju from Zalia @ Zalora, kain masih lagi from the Variente, kebetulan colour merahnya lebih kurang sama jer.

 

IMG_6866

ini pengantinnya. Ruzanna and the famous malay food blogger – Hazman

IMG_6862

but, not just that, i have my kakak ipar there too. Depa cousins dengan family pengantin lelaki.

IMG_6873

my anak2 buah pun ada sama, so i tak rasa lonely or sorang2 pun kat meja makan with Zeeshan, ada kaum kerabat me too

IMG_6877

my nephew, his wife and my kakak ipar

IMG_6889

she is my first kakak ipar (though she had divorced with my first brother), but lantakkanlah coz she is still our kakak ipar dunia akhirat.

IMG_6893

and of cos, we have Kid – the pengantin lelaki’s brother.

IMG_6895

all of us…Zeeshan dah pergi main playground dalam the same compound too, but of cos my eyes dok on him je lah

IMG_6899

Alhamdulillah dapat jugak jumpa my family’s side di wedding orang hahahaa….last we met was during raya aritu at my house

IMG_6901

Zeeshan start buat perangai mohon didukung. My weakness le nak dukung dia lelama

IMG_6902

pengantin lelaki, Hazman nak dokong dia pun dia tak nak, he just wants his mom. Dia dah penat main kauuu

IMG_6903

mak gave up, dokong je lah, walaupun tak berapa daya, let s have some blue red photos first

IMG_6906

outstanding je kan biru merah, except pengantin in emerald green

anyway bestlah jamuan makannya, ada goreng pisang karipap and teh tarik, so if you tak na makan heavy, boleh makan goreng pisang. I didnt eat the rice (aku suap untuk Zeeshan jer) so aku wallop the goreng pisang and teh tarik (exceptional case, now back to diet mood again).

IMG_6913

Tahniah pengantin, tahniah jugak keluarga pengantin. Thanks Jamar for the photos too, a photographer of the day too.  1 jam perjalanan pergi balik campur for both of us, aku ada bawak baju extra untuk tukar coz thot of going to Tesco right after that but almost reaching Cheras, my little boy dah too sleepy. He needs his afternoon nap first.

So divert, balik rumah dulu.

Lama dia tidur, ngan aku pun tidur sama sambil bertelekong lagi waktu nak tunggu kan Asar.

Sonok 5 hari depa takde, bonding time aku ngan Zeeshan jer. Maybe lepas ni ngan anak2 lain pulak, ada bonding one on one, you should try gak.

If you need to engage Hazman Fadzil, the famous food blogger – he is the right person. Here s the link.

Comment: 7

Melastik ke Bintang…

IMG_4102

yey raya lagi. Syawal dah habis kan, takpelah, blog akak lambat :) . Hafiz Hafizol, ko janganla kejam tak bagi akak posing cite raya yek hiks…

IMG_4105

aku punya la berharap yang kat belakang tu sume bersopan bila aku ajak bergambar, tapi, atas bawah punya contoh, memang tak dapatlah…

IMG_4128

ada tema kekuning sikit kat family aku, except aku lah, aku pakai bawah Zalora, atas Aare of Fashion Valet

IMG_4134

oh tuan tanah kedaung…MB and Sya. Kali ni buat pertama kalinya, dapat jugak sampai ke rumah in law MB. ada majlis hari raya, and birthday too. Thanks MB invite kak red wpun kami datang dah hujung2 waktu…maklum ler, nak datang berjalan bagai kena tunggu anak2 habis tuition, kang kalau pergi menonong je, one of akak or suami kena tinggal or kena subcon pulak kat my family members lain untuk jemput depa.

IMG_4142

hah banyak tema kuning sini, RD Kakak and Zeeshan in yellow. abang and maknya je tak…makan sini sodap, ada nasi lomak. Laki aku makan 2 bungkus ke 3 kot, aku gatah2 sikit coz sambalnya pedas, hakak tak makan pedas dik. Laksa pun aku cuit2 rasa gak. Ada kek sarang semut kukus, tu yang aku adap, baru makan 2 pcs, nak amik lagi eh dah tak de….hahaha alahai.

Takpelah, nanti order lagi kat Baz.

 

IMG_4169

Zeeshan dan Ray tiada dalam gambar kerna mereka sedang sibuk dengan dunia depa. Beza anak2 kami tu 7 hari je kalau tak silap, tu pasal boleh gang. Thanks MB and Sya. Oh dah hujung2 raya ni aku dah tak rajin nak pakai baju raya, lagipun satu rumah je nak pergi, kalau 2,3 bijik rumah mungkin aku bantai gak pakai baju raya. Dan justeru itu, aku ada lagi balance baju raya lebih 5 pairs ok yang tak berpakai yet, boleh bring forward tahun depan je lah.

Si MB ni kalau hang nak cari rumah jualan, belian, sewa or anything bolehlah use his service. Selalu perasan called him self  Ejen Kacak lah, Ejen Hensem la. Aku rasa nak lastikkan je ko! Ni his blog: http://www.melastikbintang.com/

Wei MB…jangan lupaaa yaaa mak tunggu lagi project ko nih!

Akak pun nak sewakan rumah VA akak, any takers? hehehehe…skang our VA tu ngah stage nak repaint and reno sikit on the kitchen cabinets pastuh ready to sewa. Meh meh….umah VA akak ko tak yah ler contact MB nih, ko kena contact Kak Red ler :)

 

 

Comment: 10

Surprise Baby Shower and Food Review at Orange Berries Cafe, PKNS Shah Alam

IMG_2880

My assistant of the day. Assistant sorang lagi tengokkan kejar Zeeshan. Yang lagi 2 big boys pulak pun sama, tolong tengok pun ye gak kengkadang hahahaha….standard ler, bila keje2 gini pompuan yang lagi laju buat pung.

so kisahnya, I ada hosted baby shower for my gf, Liza. She seldom keluar my blog, but if you read my blog since  8,9 years ago tu ada taulah herself, dari dulu pun sentiasa ada. Kita cuma jarang jumpa, memasing busy and anak beranak pinak ramai kot hahahaha. Takper, whatsapp kan ada.

IMG_5991

Hi Aqilah, anak GBM Rose, pun bantu sama. Anak2 dara semuanya dah besar, so senanglah jadi assistant mak2 nya kan. Gitu kata kau. Tengah repair tali kasut kek tu ke?

So, since the day Liza told me she pregnant, I terus rasa ok that s it, kena plan untuk baby shower Liza. Dulu masa I was memboyot, Liza and the girls reramai worrrrr hosted for me. Pastu bila Yan GBM and Rose GBM pun boyot serentak, Liza and I pulak hosted them.

Dan sekarang Liza pulak boyot, so adalah perlu untuk aku buat jugak. So initited the gerak gempur, and Rose Yan tolong jugak of cos.

IMG_5999

Tapi nak cari venue etcs, almost 2 months mencari, susah bukan apa, coz susahnya nak menggunakan platform Redmummy pastu aku takde masa nak turun padang. So i offered few bloggers from the food blogging line to assist me. Here comes one young blogger, known as Halim Brothers.

Aku amik kes, sapa cepat bawak the proposal, i will amik that proposal lah, so Halim managed to get me the Orange Berries Cafe in Shah Alam.

Kebetulan the cafe baru je open to public just 1 and a half months. They need the review too. Makanya about 5 – 7 days before the event, we confirm the venue and main sponsor for our Doa Selamat dan Surprise Baby Shower for Liza.

IMG_6001

Sebulan 2 sebelum tu aku dah berpakat sama suami Liza. yelah sokongan dokongan suami ni penting, kang macamana nak membawak si Liza to the surprise event for her nih. Nak communicate with lakinya pun, bukan senang, mana ler aku tau bininya ada kat sebelah ke idak bagaikan. kalau dia update fb/instagram aku tau le bininya ngah kerja sort of lah.

pastuh nak get the slot, kang dia ada speech sana sini, dia ada talk sana sini, pompuan boyot tu pun boleh tahan busynya sangat, aku suh lakinya lock the date of 30th Nov. Aku tau aku pun sangatttttttttttttttttttttttt busy due to our big project but kita kena jadi manusia yang mencari masa dan bukan buang masa. Nak ngan tak nak, of cos I made an effort for doing all these.

So walaupun venue ni jauh, tapi aku redah jugak sesorang pi jumpa owner cafe ni, meeting with them also Halim Brothers to join as well.

IMG_6020

2 weeks before the event, aku mulakan dengan jemputan to Liza’s frens. Semua invitees pun aku korek dari suaminya. The first 10 aku dapat, only 1-2 yang dapat hadhir. Then korek lagi another 10 invites and plus yang some aku kenal. Ada jugak close to 30 pax yang aku jemput for Liza’s unfor memang payah nak dapat sebelah tangan.

I paham bila yelah school holidays kan, ramai orang ada plan sendiri sana sini.

Cuma yang I tak paham and terasa hati bila ko tak boleh nak jawab jemputan aku ni dah kenapa. You dont have the attitude to reply, aku siap buat followed up lagi, twice! Pun takde courtesy nak menjawab.

Udahlah sekarang ni WA ada double blue tick and jugak boleh tau ko dah ‘read’ the messages, pun takde adab. Ini bukan salah Liza, bukan dia yang membesarkan kawan2 dia tu, tapi ini jenis perangai human being.

Ada sorang tu memang aku aim sesangat, selain dari aku wa dia, aku PM dia kat fb jugak pun macam noharam nak menjawab, tapi status kat fb bukan main menggalak! Itu pompuan memang aku ban gila, i infact kenal her jugak, so bukan takat dia kawan Liza lah, but aku kenal gak makhluk sorang tuh.

Sungguhlah, part ni memang aku makan hati. Kalau bagi kat Yan mau dia maki2 lagi dari aku kot hahahaha….ya tuhan, ko double triplekanlah kesabaranku ini.

IMG_6023

So tak kisahlah ngan kesangapan manusia2 macam tu, tak dapat hadhir I dont mind, my issue is you tak boleh nak menjawab orang punya susah payah wa ko tu, that s i dont like it. Bukan suruh bayar pun, semua all sponsored by Orange Berries Cafe. WA tu pun tak payah bayau heh.

Asal niat untuk Liza, she s more important than rasa tak sedap sakit hati aku tuh. I want this to happen, i owe her big time. So kita set the date, the time at 2.30pm and also venue pun dah settled.

Theme was blue. Coz Liza is having a baby boy, insyallah. Takkan nak merah, ikut aku pulak, kang aku pulak yang mengandung lagi heh.

IMG_6020

Meriahnya suasana penuh Orange Berries Cafe coz few days sebelumnya pun Halim Brothers (with my consent) telah sent invite to the selected bloggers. He picked names, but aku add on yang aku rasa perlu ada hadhir sama.  Thanks to the bloggers yang came to the event, of cos they are here for the food review, depa tak kenal pun my gf Liza.

This event is partly for my gf’s baby shower also jemputan untuk food review (if they want to do so coz no payment is provided) for the bloggers.

Pun boleh kata a get together for the bloggers lah, aku pun nak berborak sakan ngan semua yang hadhir adalah amat payah. Ke sana sini bagai melayan tetamu and bloggers, udah namanya pun host kan.

IMG_6025

The beautiful cake for our Liza, selempang and crown these tasks goes to Yanok – her blog dah lama masuk tong dram LOL

oh for e-invite card’s deco , done by Rose. (ni kalau tak update blog sokmo, ada gak ko ikut jejak Yan gak nih)

IMG_6027

Sambil menunggu ketibaan yang diraikan, kita boleh makan and free flow for everything di Orange Berries. They have the froyo (ini bukan takat orang tua, yang bebudak paling dok repeat makan nih). Sesatunya froyo di KL Selangor yang ada, as far as I m concerned.

IMG_6032

Semuanya self service, for froyo of coslah, but for menu2 lain, untuk air dan 4 main dishes, kena ler mintak dengan waiters. Mana boleh pulak korang yang kena pi buat weih. Jadi for Froyo, senang ler semua bantai letak ikut sukati sukatan memasing. tanpa batasan yo.

IMG_6047

Ko korek apa tu dik Norfa and Mekonie?

Abang mengerjakan froyo!

IMG_6054

The numbers to contact for the Orange Berries Cafe, Shah Alam.

Eh venuenya di PKNS Shah Alam tu, just kat Ground floor tu jer. Parking depan or dalam bangunan pun senang, cuma mencari surau dalam tu, emm jauh boleh tahanlah. We reached Orange Berries Cafe pun around 1.45pm that day. Aku bawak semua askar aku keluar rumah dari jam 11pagi lagi coz kami bertangga kat Puchong untuk 2 jam. Langsung terus ke sini, dan pastuh habis event ni pun, kami sambung balik ke Puchong.

Aku kan ngah busy kes big project the TM Home. That s why ler.

IMG_6055

Meanwhile Abang jaga luar, if just in case adiknya terlepas ke luar, jaga sama ngan bapaknyalah. Kakak and Bibik jaga di dalam. Tetolong apa yang boleh….not so much lah, coz macam decoration, the baloons all handled by Orange Berries Cafe. Itu yang aku thank you sangat kat depa, udahlah dibaginya tempat dan food supply pastu depa jugak yang hands up to settle the deco. Alhamdulillah. Moga business kalian mendapat rahmat Allah dan berkembang ke merata negeri.

IMG_6085

Meanwhile, the bloggers mulai sampai dari jam 2lebih lagi, kita dah make sure depa hadhir sebelum the ‘pengantin’. Our dear Jocko and Bro, yang I have known for 100 years….ok tipu.

IMG_6086

Most of the guests duduk di dalam, yang kat luar tu macam Abang and the bebujang bagai coz yelah dalam tu walaupun sejuk tapi potpetpotpet hahahaha….

abang dia takde gang, sorry le bang. it s not about you today, it s bout your mom’s fren.

So kita tunggu the q from laki Liza, nak tunggu dia memparking pun adoi, makan 15min le jugak, orang dok tunggu kat dalam nih tak sabar nak jerit surprise. Aku punya berpeluh2 tak leh cakap ler….

IMG_6101

Here come the pengantin! finally…..

lakinya suruh pakai biru, dikelentongnya bininya kata ada birthday event di sini, padahal….. hiks.

IMG_6105

 Kakak is blocking the view…kot bapaknya pun napa le dok belakang kakak. Ada video for this, posted in my personal FB.

IMG_6118

Meanwhile, the team of Orange Berries berhempas pulas menyiapkan juadah di belakang kaunter. Tengok depa letak dalam bekas kecil2 tu kan, sebenarnya untuk sajian asal ialah dalam mangkuk besar tapi coz we expect the guests dalam 60 – 70 pax jadi kita go ahead dengan keputusan pihak Orange Berries untuk mengunakan bekas kecil itu.

Walaupun begitu apa susah, tak puas semangkuk, ko turn back and mintak lagi 3 mangkuk.

Kakak ate 4 mangkuk laksa! Abang too.

Anak2 aku both memang pencinta laksa Penang dan jugak mee kari.

IMG_6124

Selain dari itu, ada laksa Johor dan jugak mee jawa. Kesemua resepi adalah resepi sendiri turun temurun dari ahli keluarga Orange Berries (to be exact, nenek dan ibu kepada owner).

IMG_6137

Potpetpotpet….the mak yong. sometimes pompuan ni bising jer bila orang ingat dia gemuk, yet she s pregnant heavily weih!

IMG_6146

The whole team for that day memang so tak sempat rehat, the 3 hours memang killing them with bunch of bloggers and guests. takpe bang, kak….rezeki ni.

IMG_6157

In between kita ada the short speech by yours truly the host lady.  Kita jugak ada lucky draw. ini memang aku tak canang kat sesiapapun, even to Halim Brothers, I got helped from my kids to assist me in writing and cutting the papers for lucky draw. Udahlah sehari sebelum tu berkampung di Kapar for our niece’s engagement, dan jugak berkampung di PJ lar, pi memacam wearhouse sale kau. Eh behind the scene memang panjang kalau mau cerita wor….

thanks kids and husband to help me, bibik too.

IMG_6166

The main prizez goes to Akma Omar!

Of cos the main sponsor was Cipela,  sepasang kasut buat Akma. Aku sendiri hari tu memakai Cipela shoes gak, blue merah some more, ikut tema.

IMG_6163

The second prize winner goes to Asyikin!!

She got a pair of HiDY clothes, the main sponsor too.

IMG_6172

The rest of the bloggers, dont worry, ada jugak lucky draw yang not so grand but bit bit by the host.

Mekonie, thanks for coming and be part of #tinyLiza ‘s baby shower and Orange Berries Food Review

IMG_6176

Jocko, yang sedang tak berapa sihat, came with his family. Very lovely wife and kids he has.

IMG_6179

Hey, of course akak include you in the lucky draw receivers!

Kenalin Halim known as Halim Brothers.

Thanks Halim, thanks so much for this collaboration.

IMG_6184

MB and his family pun hadhir….

the first time ai kenal budak ni, bukak puasa kat Tropicana setahun lebih ago, aku rasa nak seligi jer….hahahhaaaa

IMG_6190

Acul, kenapa gambar blogs ko cecantik.

Sebab saya pakai camera mahal kak….kamera ko cekai je kak.

Itulah bezanya camera godang ngan camera kecik hahhahhaaa…..thanks Acul for coming with your big gun.

jangan le percaya Acul nak cakap cenggitu to me, he s very shy guy :)

IMG_6193

Ini orang kuat hakak, he is my loud speaker….tanpa dia, takde suara ler akak….

Dari aku kenal dia masa kurus, sampai dah nak masuk anak 2 hokey!

Our dear Broframestone!

IMG_2957

mohon maaf dari Kak Red to Norfa coz nama untuk lucky draw terlepas pandang. Tapi nasib baik ler ada hadiah berlebihan hoi! rupanya tertinggal nama ko…..so let s blame RD, Abang Kakak hahahaha

oh well….she s Norfanil, single :)

IMG_6198

Ini je gambar kami berempat yang molek, Sid couldnt join, she s in Germany biasalah budak yang ngah belajar tetinggi ni memang obersi manjang. Yanok and Rose, never failed me. Kitorang kan kesian so susah nak jumpa sejak memasing beranak kecik.

Anw hopefully this month me Rose and Yan could meet up for our 2014′s wrap up. May Allah bless our journey, for 2015 onwards. Dah time for Yan to get fat, she has to get pregnant! Biarkan Rose and aku je mengurus. Ceh.

Liza, we love you….the event is not so big but i know you are happy, walaupun ko rasa nak cekik laki ko yang dok paksa pergi jugak ‘the so called birthday party’ di Shah Alam nih.

IMG_6203

Puan Host akhirnya dapat jugak makan sesuap dua laksa Penang. I m strictly on diet but hari tu aku bagi chance laksa ni masuk kat badan aku, aku tested gak a bit the mee kari. Kena ler merasa, udahlah datang dari jauh, pastu gila tak makan tengok oraang semua bukan main sedap lagi menelan.

Alhamdulillah, syukur coz kami diperjodohkan.

Thanks so much Orange Berries Cafe.

IMG_6216

The bloggers, the mingles…

IMG_2963

ini very gentleman punya bakal suami… Giorgio Izas, bagi hakak merah duduk amik seat dia :)

Terima kasih dik, andai akak tak dapat hadhir to your wedding ngan someone special kat atas2 tu….semoga bahagia perkahwinan ke akhir hayat yer.

IMG_2980

oh awal majlis sebenarnya telah diadakan doa selamat, takhta ini disandang oleh MB. TQ ustaz kecil…

Semoga Allah memudahkan Liza melahirkan, this is her 4th child. Yang seronoknya, the gap between the number 3 and 4 ialah 14 years (for 2015′s delivery). ha kau!!

that s why we named the hashtag as #tinyliza

Didoakan juga supaya rezeki dan perniagaan Orange Berries Cafe berkembang dan sampai tak cukup tanganlah melayan customers yang dengarnya waktu weekdays memang full house always!

IMG_2896

hah ada pun budak nih, ada kala aku tengah bagi speech ler tengah buat kerja, dia dok celah kelangkang! ko ni dik…

pastu tak nak makan, dok repeat pink guava Orange Berries jer, mementang free flow and he knows where to get, cuma tak sampai je nak tetekan!

IMG_2900

Suami isteri yang saya kasihi

Kalau aku datang UK, tumpang rumah yek :)

IMG_2918

Ini pun kusayangi sesangat jugak!

adik-adik pendukung redmummy.com

IMG_2926

My old time blogger buddy, juga turut mengenali Liza.

Thanks Gina Manan and please do drop me a call whenever you are in KLCC! Salam to askar and Jack.

IMG_2946

Hilal, came by a bit late but that s ok, asal janji hadhir ditunaikan. Insyallah….kami naik ke Penang untuk melihat pengantin bersanding

wink wink….cantiknya orang sebelah hoi!

IMG_2970

Lots of thanks, seriously terima kasih sesangat to the team members and management of Orange Berries Cafe, kami dari pihak RM, the guests and the bloggers, mohon maaf andai ada huru hara ke kucar kacir or salur galur yang timbul waktu majlis, juga salah silap bahasa sekiranya ada. Sangat appreciate ngan kerjasama dari pihak Orange Berries Cafe yang percaya dengan nama dan platform blogging line untuk membina dan menaikkan lagi dunia Orange Berries Cafe di alam maya untuk lebih dikenali offline.

Guys, please help to spread out the 100% of bumi comp, Orange Business Cafe, bagitau pada dunia, bilang pada saudara, hebahkan pada sahabat, lontarkan pada telinga mereka….di Orange Berries Cafe, bukan sahaja minuman sejuk seperti the blended, or froyo tarikan utama, depa juga ada minuman panas (i m so into air panas tu pasalnya), to name a few, teh tarik, hot choc, black coffee etcs. The 4 main dishes are mee kari, mee jawa, laksa penang dan laksa johor.

Lokasi : Orange Berries Cafe Kompleks PKNS, Shah Alam (Berhadapan perhentian teksi)
Parking : Boleh parking di dalam / bawah PKNS atau sekitarnya
Facebook : https://www.facebook.com/orangeberriesofficial

 

IMG_2967

Dear Liza

Kita mungkin pernah jatuh, kita pernah berdiri sama tapi kita mungkin tak perlu lupa bahawa kita sentiasa di hati. Walau jarang bertemu, walau mungkin jauh di hati, tapi kita tetap sahabat. Insyallah.

Sedikit hadiah baby shower dan doa selamat, untukmu yang sedang sarat mengandung. Semoga perjalanan mu dipermudahkan.

Good luck ler kena bangun malam lagi lepas dah beranak esok esok :)

Secara rasminya….tugas saya pun selesai.

Satu misi penutup 2014, buat masa ni ler. Those nak engage akak buat hosting for baby shower, hah bolehlah. 2 kali as a host skang nih. Terima kasih semua, thanks all yang hadhir, yang tidak dapat hadhir tapi menyampaikan ingatan maaf tu takper, sokay, hangpa pi wish jer kan Liza.

To bloggers, ada masa ada waktu, ada rezeki, ada event kita ketemu lagi.

Nah, let s sambung our busy life back :) .

 

Comment: 15

Iftar Bersama Bloggers by Denaihati

IMG_0891

cerita sebelumnya Syawal. Lama betul nak keluar.

maafkan saya ye Bang Haji Denaihati, saya sangatlah kekangan masa. Tapi saya nak jugak bercerita di sini, our bloggers buka puasa by Denaihati. or nama lainnya Iftar Bersama Bloggers 2014 by Denaihati.

Kesian selendang aku nih, orang tak geti pakai kan, asyik meleret2 jer. padahal aku dah pin belakangnya but nak membetulkan pun bukan geti, ngan cermin nak dicari tak de.

IMG_0897

dahulukan suami….

IMG_0900

pastu baru ngan AE

hahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

IMG_0902

pastu kembali kepada suami LOL

IMG_0903

ok lah up lagi gambar ngan laki, kasi bonus sikitlah kat laki

aku ni memang mereng kengkadang tapi laki aku melayan jer, but nak suh dia buat lelebih mmg dia takkan buat lah, alangkan gambar bercium pun dia tak bagi post sini hahahaha, kalau aku selamba kodok je pung.

IMG_4516

Berbuka kali ni Saloma Bistro. Denaihati kali ni buat tema, Arabian Night jadi ramai ler abang2 suami2 bujang2 yang datang berjubah. Laki aku idak ler. laki aku takde jubah but he can pinjam je dari Abang, abang sendiri ada 3,4 helai jubah. but the ladies pun berjubah gak, anggun je memasing. Yang tak ikut tema pun ramai, tapi ada yang macam lari tema pun akak macam kemusykilan sangat. Arabian bukan American tuh.

Akak tak pakai jejubah segala. akak pakai modern kurung, by Suri Sara, punyalah dah setaun lebih baru dapat pakai, dulu kan gems. Lagipun nak sedondon ngan laki akak, actually laki aku pakai je apa warna yang aku sediakan, dia tak kisah pun. kalau aku suh pakai merah, siapkan merah maka merahlah dia pakai. In between ada ler yang pi Maghrib and baru sambung makan, ada jugak yang buat tarawikh, ada yang buat di rumah memasing gak. Most of the timenya mingle around and bertanya khabar.

 

IMG_4524

Ujang yang kepelikan ngan magic kat tangan akak :)

IMG_4580

hah senang sekali arung semua ada.

MB, Tuan Haji Denaihati, eh tadi bang aji bukan jubah putih ke? Sohok the pelawak, Hilalazmi the Awani, AE yang ensem, kang tak cakap ensem ko patah hati plak kang ngan aku plak AE, and JBT – welcome to our blogger’s community by Denaihati. Hidup kena berkawan sket bang, asyik cerita Jepun jer, sesekali turun tengok hok kat bawah ni sket.

IMG_4602

Tekong and Wani – my Jakarta ASUS teammate

IMG_4606

beginilah hasil dari kamera laki aku, banyak gila dia snap but satu je lah buat belanja kat sini

IMG_4620

laki aku ni masa ramadhan mengurus betul. tengok nampak kurus hah dalam nih. Janganlah ko suruh dia gemuk, badan dia tak naik pun, pi gym pun buat exercise segala bagai pun tak nak gak naik muscle sampaikan abang punya muscle dah boleh beat bapaknya….

MB diletakkan sebagai closing photo cos hadiah Syawal istimewa buat beliau dan isteri serta Ryan anak sulong atas kelahiran anak keduanya, as this entry is up, baru saja dilahirkan. Congratulations on your new born of a baby girl. Sepasang yey!!

Also, bolehlah tengok video yang Anwar Abdullah shoot. Thanks Anwar dan tahniah for your engagement.

 

During the buka puasa tu pun ada jugak MOU between Denaihati dan juga Al Ansar Health, siap dengan pakai helicopter terbang lagi tuh, hebat hebat! Nak pinjamlah idea tu buat bday party Zeeshan sok sok.  Lauk pauk Saloma Bistro pun sesodappp. Dengar khabar ada lagi Raya Open House pulak, and i m so looking forward for the event too, dijemputkan kan kan? Sampai hati tak jemput, Abang Haji Denaihati sayang aku kot, eh tak?

Thanks Denaihati for the Iftar Bersama Bloggers 2014.

Let s support Gaza, speaking of Gaza, aku tau ramai yang buat operasi boycott besar-besaran tapi kita kena pikir jugak ada keperluan barang anak2 tempatan pun ada dijual di Tesco seperti contohlah yer. Kalau kita boycott Tesco, barang2 anak tempatan yang ada dalam Tesco, habis gitu je jugak kerugian. Coz depa ngan Tesco pun ada contract jangka masa panjang, bukan sesukanya depa nak tarik balik product depa and send to Jusco or even Speedmart or Hero or memana lahkan.

There are things we can boycott, McD ke Marks & Spencer contohnya, those working there lama kelamaan kalau dah tak seronok dok takde customers, surely depa jump out. Anak2 muda kita memang ramai kerja situ, mostly yang tunggu result SPM or cuti panjang. Jangan le ko pi ludahkan those anak tempatan yang kerja McD, itu dah buat aib.

Dan juga, aku pun dah reject jugak some of my blogjobs yang related to Israel’s product. Kalau ada yang korang nampak keluar kat blog or my social medias tu sebab tu dari kempen lama yang baru nak keluar, so jangan ribut2 ler. Actually boycott sana sini etcs, for me lah kan personally, it s all from your heart and niat. Allah je yang tahu niat kita, dan remember Allah pun Maha Pengampun.

Kalau dah mak kau suka beli barang kat Tesco, takkan ko nak jadi anak durhaka kat Mak kau pulak, kena lah pepandai tarik rambut dalam tepung? ada tricky gak kat situ, balik pada niat, kita boycott ikut kemampuan dan keperluan. Bukan kerana dendam hati hitam kita.

Adakah kita akan berhenti support the product sehingga Israel keluar dari Palestine? atau kita akan tetap meneruskan the boycott selama2nya?  Question to be answered….

Comment: 5

Malay and Chinese Weddings…

IMG_6620

Just the 2 of us…

no kids..

Anak2 aku cuti sekolah berada di merata…for abang kakak ler. For adiknya memang tak boleh ler berpisah, cuma for this entry, adiknya si bongsu tak ngekor, coz it s a very long dayyyyyyyyyyy for his parents, selain wedding ada kerja lain jugak kena buat.

IMG_6629

Posing ngan Nisa Kay dulu…

At Cik Epal’s wedding

IMG_6636

  Posing laki bini plak….

 IMG_6717

Pojie and wife…

IMG_6721

Yana dah berisi ye? nampak gaya macam dah ada tuh…

Namee the sweetie mama and Pen Merah…semua bergabung di wedding Cik Puan Epal ler patut nama gelaran baru heh

IMG_6723

Ujang and family…i remember i went to their wedding and now depa dah beranak pinak. sok sok Epal pun sama gak hahahaha

IMG_6726

eh kita kita lagi :)

IMG_6639

Sunyinya seorang isteri bila ditinggalkan suami

puiiiii

LOL

IMG_6659

hah, akak dah collage cantik gambar ko Epal and suami. Ini the best dapat snap, maklum ler pengantin bukan senang kita nak rerapat, lain ler akak rajin nak pi naik kat pelamin ko :)

Nanti adik akak kahwin, jemput datang ye Cik Puan Epal dan suamimu juga….

Tahniah tahniah….kahwin akhirnya walaupun di usia yang muda, takper Mun, muda2 kawin pun best, lagipun akak dengar korang dah lama sangat bercintaan…..Semoga berkekalan ke akhir hayat, gaduh2 sikit tu biasa, gaduh2 besar pun biasa gak dik, just remember, isteri itu pendukung suami, kalau dapat suami baran, ko jangan baran sama, kita kena cool him down. First 5 years will be tough, but later after that, you can manage lah your marriage.

IMG_6691

Red kebaya from Jakarta, lace kain tuh akak lipat dikkkkkkkkk, 3,4 kali and of cos with my new Chanel

IMG_6674

Kami yang will go to our 14th years of anniversary, ada jatuh bangun terduduk tersungkuq…pernah bergoncangan jugak marriage kami, but we fought back lah…

ok this entry is not about us :)

 

IMG_6713

 Meeting lagi ngan our fella frend, just right after the wedding. Dah bape kali meeting daaaaaaaaaaaa….bila le nak start engine nih…lotih hakak.

dari laki aku kat Europe, sampai dah balik, satu keje tak siap mula lagi. RD, bila nih??

IMG_6772

Malamnya, eh petangnya balik umah lu golek2 sikit ngan Zeeshan, memain jalan2 sket, siap kemudiannya for nite’s wedding.

Wedding of the founder PopLook.com

IMG_6776

Wajibul buat gini skang heh…

IMG_6781

Berdiri sebelah ice, ice tu boleh memercik hoh!

IMG_6786

Sorry, i m not allowed to post the bride and groom photos :) . Tak dapat izin, yelah..yang famous tu PopLook. So kena  ler kaian habiskan ngan gambar2 aku laki bini sahaja….

IMG_6789

Kitorang pakai self timer jer nih, malas nak suruh orang amikkan. Aku tak berapa suka ler pakai monopod kalau takat pi wedding, boleh je suruh orang amikkan but pun tak perlu, sendiri self timer sudah….

IMG_6809

Lighting ni molek sikit, dress pun from Jakarta, pasni boleh dah pakai bawak pi kerja heh, kasut tu kasut lama, Dior beli kat London dulu and sarung balik the Chanel handbag

IMG_6819

balik dari wedding, tengok ada rumah aku dah macam nursery! Penuh dengan kanak2 riang ria. 9 orang in total for that nite termasuk 3 anak aku, dan esoknya menjadi 10 orang.  Standard la cuti sekolah memang penuh manjang rumah aku ngan anak2 buah nih….

Bebudak ni memang turn by turn dok carik rumah makcik pakciknya, rumah aku memang wajib jadi persinggahan.

Makanya begitulah sejarah one of the weekends yang panjang dan padat…any comments mau kongsi?

Comment: 9