Buffet Ramadhan

Patin Masak Tempoyak, Makanan Laut Segar dan Kambing Panggang Golek di Buffet Ramadhan 2017 @ Cyberview Resort & Spa!

.
.
SAM_2570

Lagi seminggu jer kita nak menyambut Ramadhan. Puasa dah ganti ke belum? Harap-harap semua dah ready la ek, jangan last minute pulak. Nak buka kat mana dah survey-survey ke korang? Akak biasanya weekdays berbuka kat rumah jer, cuma weekends baru buka kat luar dan salah satu tempat semestinya di Cyberview Resort & Spa.

Honestly cakap, here is the best Nasi Arab yang Akak pernah rasa. Chef dia ada mentioned kat Akak yang Nasi Arab ni cara masak dia special sket tu yang rasa sedap dia lain macam :) Memang wajib makan walaupun diet hiks. Kena pula berlaukkan Kambing Bakar Golek dia yang empuk. Memang thumb up!

SAM_2586

Seperti tahun sebelumnya, Buffet Ramadhan tahun 2017 di Cyberview Resort & Spa ni masih menawarkan tarikan unik dan istimewa mereka iaitu live-on-the-wok seafood cooking. Memang satu-satunya Buffet Ramadhan yang menawarkan kelebihan seperti ini, di mana kita boleh memilih live and fresh seafood – tiger prawn, crabs, patin, tilapia, salmon, lampam jawa, pari, tenggiri, tongkol, kembung dan ikan merah pastu dan-dan tu jugak kita boleh pilih untuk masak apa, seperti masak Asam Pedas atau Masak Tempoyak. 

RD awal-awal dah cakap nak repeat Patin Masak Tempoyak dia yang sangatlah sedap rasa pedas lemak bertempoyak. Walaupun Akak hantu durian tapi tempoyak Akak tak makan hiks, so my choice would be pari atau tenggiri masak Asam Pedas la :)

 

SAM_2563

Yey ada siput sedut pulak tu, ni favorite me and my daughter :)

 

SAM_2553

 

Warung Gulai Kawah antara 23 jenis warung yang ada di Buffet Ramadhan di Cyberview Resort & Spa ni. Gulai kambing, daging dan ayam semestinya ada tapi Gulai Perut mana korang nak cari, pun ada di sini!

 

IMG_5138

 

Warung-warung yang lain termasuklah Warung Sayur Segar, Dim Sum & Steamed Pau, Barbeque Station, Warung Laksa, Warung Rojak dan Roti Mamak, Warung Sup dan macam-macam lagi. Dah rasa macam pergi pasar ramadhan la pulak. Betul tu, tapi the best part all of these kita boleh makan dan rasa ke semuanya dan semestinya all these dishes berkualiti, freshly cooked dan of cos yummy :)

 

SAM_2616

 

Selain masakan Melayu dan local favorites, Buffet Ramadhan di Cyberview Resort & Spa juga terdapat masakan Cina, Italian, Mexican dan Jepun. Apa lagi Akak pun sapu la sushi yang ada tu hiks, of cos aku ni hantu sushi!

 

SAM_2530

Lagi satu Saba fish kegemaran ku pun ada jugak. Teppanyanki & Okonomiyaki pun ada.

 

SAM_2613

Ini pula Chili style crabs, alahai tak sabarnya nak berbuka kat sini…

 

 

SAM_2587

 

Tak ketinggalan, ulam-ulaman, kerabu dan sebagainya sebagai penambah selera.

 

 

SAM_2578

Ready to cook on your demand :)

 

 

 

SAM_2618

 

Dan sudah semestinya dedicated in Kidz Zone – Chocolate Fountain. Ni bukan anak-anak jer suka, mak-bapak budak pun suka sama ni :)

Ditambah pula dengan soft ice cream, candies counter, popcorn, cup cakes and cookies. Kompom tak tau nak pilih yang mana.

Tapi the best part ialah their Signature Crispy Durian Rolls – deepfried homemade Crispy Musang King Durian Rolls ni must be in your makan list :)

SAM_2551

SAM_2546

Kuih-muih tradisional Melayu memang tak dilupakan. Time ni lah kita nak merasa pelbagai kuih-muih tradisional yang kaya dengan pelbagai rasa.

SAM_2549

 Variety of kurma untuk pembuka puasa.

SAM_2599

Pengat pisang ni must have in my makan list hiks :)

SAM_2531

 Dan pelbagai rasa minuman sejuk dan panas dan salah satunya Iced Longan memang melegakan tekak yang haus.

 

SAM_2607

 

All in all there are 222 hidangan untuk berbuka puasa di Buffet Ramadhan di Cyberview Resort & Spa. Ha kau, larat ke nak makan semua. Panjang berjela pulak kalau Akak list down kan all the dishes tu :) Korang mai datang, tengok dan rasa sendiri.

For Akak, biarlah berpada, rasa secuit sikit-sikit, asalkan merasa dah la :) Kang kalau tak rasa menyesal la pulak sampai terbayang-bayang hehehe.

Tapi kalau dah terbayang-bayang tu, bolehlah terus buat tempahan berbuka kat sini.

Satu lagi yang uniknya ialah harga berbuka on weekends adalah lebih murah dari weekdays. Ha memang elok sangatlah kan, bolehlah angkut satu famili sedara mara mai buka sini.

Harga Buffet Ramadhan 2017 di Cyberview Resort & SpaRM138/person on weekdays (Mon-Fri) dan RM100/person on weekends (Sat & Sun)

Early Bird Specials pula Beli 10 Percuma 1. So better cepat-cepat book kat sini – 03-8312 7036 / 7041 / 7042

Ok jumpa kita di sini nanti ek :)

Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak semua…

Comment: 3

10 FREE Vouchers, Awesome Buffet Spread and Durian Truck at Buffet Ramadhan 2017 @ Bangi Golf Resort!

.

.

IMG_5136

Jarang rasanya Buffet Ramadhan menawarkan durian untuk menu berbuka puasa, tapi Buffet Ramadhan 2017 di Bangi Golf Resort ni ada durian weiii. Dibawa khas dari Raub, Pahang. Akak dah kabo ni, jangan nanti terliur pulak hiks

 

IMG_3548

Durian tu kira pencuci mulut, ha ni menu utama dia, sudah semestinya Kambing Bakar dan penemannya Sup Kambing Mamak yang pekat dan sangatlah berperisa.

IMG_5134

 

Tahun ini, Bangi Golf Resort menawarkan lebih kurang 200 jenis hidangan dan juadah istimewa untuk kita semua yang bercirikan masakan ala Melayu, Barat dan Timur. Walaupun spreadnya yang sangat banyak dan sudah semestinya memikat rasa, Bangi Golf Resort masih mengekalkan sajian buffet gastronomi yang menawarkan variasi dan kualiti tinggi pada harga yang sangat berpatutan. Tu sebab Akak suka mai buka puasa kat sini, harga dia yang mampu beli dan boleh dikatakan murah dan hidangannya tak cukup perut nak isi hiks

 

IMG_3594

Siapa yang pernah mai buka puasa kat sini sure tau betapa meriahnya suasana berbuka puasa di sini dan memang ramai orang. Tapi bak kata Chef Kamaruddin ni “Dah perniagaan maju, of cos lah ramaiiii pelanggan, betul tak?”

Tapi don’t worry la, hidangan dan juadah yang disediakan terlebih dari cukup untuk cater seramai-ramai pelanggan yang datang tu :)

 

IMG_5135

Apa lagi yang ada ni?

Sate Ayam dan Daging dibakar segar, Kueh Teow Goreng, Mee Mamak panas-panas pun ada, Nasi Lemak Istimewa, Rendang Daging Taik Minyak, Sambal Sotong Kembang, Ayam Bercili Masak Ketumbar, Ikan Masak Asam Kari, Telur Rebus Goreng Masak Sambal Tomato dan pelbagai-bagai lagi.

Kalau ala Barat pula termasuklah Sous Vide Eggs with Mushroom Espuma, ha ni memang favorite my hubby! Ada juga Lasagna Ayam, Golden San Spaghetti Carbonara dan Peri-Peri Chicken Drumlets. Drumlets ni kalau dapat kat Zeeshan, abih satu pinggan dia ratah sorang hehehe

 

IMG_3615

Pencuci mulut pula memang ditunggu-tunggu oleh Akak la, Spanish Churros dihidang bersama sos coklat pekat, alahai sedapnya teringat rasa coklat dia yang pekat tu. Kuih-muih tradisional Melayu, puding, agar-agar, buah-buahan ni memang wajib ada. Ditambah lagi dengan Serawa Durian, Pandan Gula Melaka, Salted Corn, Green Velvet Cake, Ivory Sesame Mocha Cake, Tropicanal Nectar, Caramel Suprise dan Banana-na memang tak tau nak pilih nak makan yang mana punya  :)

 

 

IMG_3718

 

Dan disebalik kesemua juadah yang disediakan, inilah dia barisan yang membanting tenaga menyiapkan segalanya. Disamping itu kita juga akan dihiburkan oleh persembahan musik live semasa menikmati juadah berbuka nanti. Ruangan solat yang selesa serta kawasan parking yang luas memang membuatkan kita yang datang merasa senang dan selesa.

 

IMG_3553

 

Dengan harga serendah RM58 untuk dewasa dan RM28 untuk kanak-kanak, personally Akak rasa memang sangat-sangatlah berpatutan dan boleh dikatakan antara yang termurah. Kalau booking by group lagi boleh dapat diskaun iaitu RM49 dan RM22 untuk dewasa dan kanak-kanak.

Untuk tempahan berbuka puasa di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant, bolehlah hubungi 1-700-81-8557 atau 03-8925 3728

Atau email di sales AT bgrrest.com

Address: No 1, Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor

Website: http://www.bgrrest.com

Facebook: https://www.facebook.com/BangiGolfResort

Instagram: bangigolfresortoffcial

 

IMG_3642

 

Tapi for sure korang tertunggu-tunggu untuk dapatkan 10 Vouchers PERCUMA untuk berbuka puasa di Bangi Golf Resort ni kan ;)

So kami akan memilih 5 pemenang yang memberikan komen yang terbaik dan kreatif Apakah kelebihan serta keunikan berbuka puasa di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort ini?”

Setiap pemenang akan mendapat 2 Vouchers so bolehlah bawa partner masing-masing nanti. Keputusan dan pemilihan pemenang akan dibuat oleh pihak Bangi Golf Resort sendiri dan dikira muktamad dan tarikh tutup adalah pada hari Jumaat 19 Mei 2017 sebelum 12 tengah malam!

Ok selamat mencuba dan jumpa korang kat Bangi Golf Resort berbuka nanti :)

 

 

Comment: 74

Nasi Hujan Panas antara hidangan menarik Buffet Ramadhan 2017 di Tropicana Golf & Country Resort!

.

.

SAM_2489

Terus terang cakap inilah pertama kali Akak dengar, nampak dan rasa Nasi Hujan Panas ni :) Boleh tahan jugak sedapnya :)

 

SAM_2495

 

Sekejapan jer dah masuk bulan Mei, so itu tandanya bulan puasa pun akan tiba tak lama jer lagi. Macam tak percaya kan?

Akak tau ramai yang tak sabar menunggu bulan Ramadhan yang mulia ni. Bukan sahaja bulan puasa ni untuk kita semua menambahkan lagi amal jariah ibadat kita semua tetapi juga menambahkan lagi berat badan kita dengan buffet-buffet ramadhan yang menghidangkan pelbagai hidangan yang mengiurkan hiks :)

Dan salah satu semestinya Buffet Ramadhan di Tropicana Golf & Country Resort

 

SAM_2496

Tahun 2017 kali ini, dengan tagline “Santapan 29 Malam“, hidangan buffet Ramadhan di Tropicana Golf & Country Resort memang mengancam! Their Palm Coffee House sekali lagi akan bertukar rupa menjadi festive bazaar untuk kita bersama-sama menikmati juadah yang tersedia.

Of cos Kambing Bakar Golek dan Nasi Arab Kabsa menu wajib tidak ketinggalan :)

SAM_2490

SAM_2486

Masakan panas istimewa seperti Nasi Kerabu, Laksa Utara Asli, Ayam Panggang Kuah Percik, Ikan Jenahak Tumis Cili Hijau, Udang Segar Majerin Masak Nestum dan Daging Salai Masak Kuah Lemak Cili Api antara yang akan disajikan.

Daging Salai Masak Kuah Lemak Cili Api tu Akak sampai hirup abis kuahnya, alahai sedapnyaaa…

SAM_2473

SAM_2464

 

Persekitaran yang diolah seakan pasar Ramadhan, begitu meriah di segenap penjuru terhidang masakan yang boleh menggugat citarasa dan terkenang memori lama, seperti Gulai Kawah, Otak-otak, Ketupat Palas berserta Serunding Ayam dan Daging, Lemang, Pulut Kuning Diraja, Nasi Minyak Aneka Kacang dan bermacam-macam lagi.

SAM_2484

SAM_2481

 

Memang tak tau nak makan apa, semuanya nak makan, tapi takut pulak diet lagik hiks :) Tapi tips Akak satu jer, cuit sikit-sikit yang kita nak makan, so at least merasa la semua hidangan. Tapi kau menu hidangan dia melaut banyaknya, memang tak kan larat kot nak makan semua, even rasa sikit-sikit pun!

Ditambah pula dengan Lamb Masala Berempah, Aneka Sup. Ha salah satu sup ialah Sup Gear Box Lamb! RD try makan hari tu berdesup dia sedut, yummyyyyy

SAM_2443

 

Untuk pencuci mulut pula, of cos buah-buahan tempatan memang ada terhidang, di tambah pula dengan Aneka Kuih Muih Melayu, Cakes, Bread Butter Pudding with Vanilla Sauce, Pengat Pisang my favourite ni, Cendol Durian, coconut crisped Apam Balik, Pisang Goreng Cheese dan banyak lagi.

Minuman pula sudah semestinya ada Teh Tarik dan pelbagai minuman sejuk yang lain.

SAM_2439

Spread yang beso dan panjang, hujung ke pangkal bagai. Pelbagai kaunter dari hidangan barat, melayu, chinese seperti Dim Sum pun ada di sini. Tepuk dada sendiri la nak makan apa, most of it memang menepati tekak dan citarasa korang.

 

IMG_5137

Memang setiap tahun Akak menjadi tetamu setia Buffet Ramadhan di Tropicana Golf & Country Resort. My family cakap tempat ni memang wajib pergi untuk buka puasa. Depa masing-masing dah ada favorite dishes masing-masing la tu.

So berselera tak? Akak yang tulis ni pun telan air liur ha! Jom sesamalah kita berbuka puasa di Tropicana Golf & Country Resort nanti.

 

Satu rahsia Akak nak cerita, untuk lebih jimat, cepat-cepat beli Early Bird vouchers sebab harga dia lebih murah dari harga biasa. Tapi kena cepat sebab Early Bird vouchers hanya boleh dibeli sehingga 20th May 2017.

Harga Early Bird vouchers – Adult Mon -Thu = RM86, Fri to Sun/Public Holiday = RM96. Children Mon -Thu = RM43, Fri to Sun/Public Holiday = RM48

Dan kalau beli lepas 20th May, the normal rate is applied which is

Adult Mon -Thu = RM106, Fri to Sun/Public Holiday = RM116. Children Mon -Thu = RM48, Fri to Sun/Public Holiday = RM53

So buatlah pilihan yang bijak :)

Untuk tempahan “Santapan 29 Malam” ini, boleh hubungi nombor telepon ini:

03-7804 8888 ext 306/325 atau 03-7804 1919

 

Ok jumpa korang di Buffet Ramadhan 2017 @ Tropicana Golf & Country Resort nanti!

 

Comment: 5

The BGR, to repeat…

 

IMG_4985

 

BGR buka puasa. seperti yang kita canang2kan arituh, so ni was early Ramadhan gak lah, berbuka kat sini at one of the weekends. Sedapnya lahaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii makan kat BGR nih. Yang 10 orang winners akak tu, dah pi berbuka di BGR blom??

 

IMG_4954

daripada aku bayau yang kat nun semalam punya entry tu kan baik ler bayau kat sini hoh

seriously puas hati and takde le jauh berbatu nak amik food pun ye gak

IMG_4997

q pun laju pantas, ada orang yang tolong amikkan gak to speed up the process.

so kita makan,tapi in between ada break for maghrib bagai ler, tu pasal perut abang kakak senang je nak masuk, perut mak nya gak yang tak boleh, makan sikit, buncit terus so bayangkan ler kalau makan macam depa gak, 9 bulan terus!

IMG_5030

this boy ate 17pcs of fried chicken (small size)!!!

17 pcs kau!! habis satu plate dia mintak lagi, abis lagi mintak lagi….sulam makan ngan nasi lemak

sodap betul tengok dia makan wuiii

IMG_5044

happy kenyang perut buka puasa, orang memang ramai but tak le seramai giler yang aku pergi dengan parents aku kat tpt nun di sana tuh. Tu pasal aku cakap the reason aku sonok ngan BGR ni coz of this lah, the price is affordable the food is daboom and the ambience pun best. Benda promote best mestilah akan repeat manjang je kan…

so insyallah akak datang lagi kot weekend nih, ada yang mai sana tu nanti tegur2 ler Kak Red yek, if nampak Zeeshan dok berlari bagai tu ha tengokkan gak hehehehe

IMG_5248

aku pun dah lost track sikit apa yang aku masak setiap hari, but of cos le hehari ada ayam ikan bagai. Frankly speaking aku pun dah stopped pi bazar, selain dari bosan pi bazar yang sama, aku tak larat pun ye gak too. Nak pi bazar besar kat tasik tu pun aku malas, itu dah nak menongkang arus, yet aku nak amik Zeeshan lagi bagai lepas bazar tu.

so one of the days tu aku suh kakak buat air serai laici asam boi lemons hah kau namanya ke main panjang. Ada nampak dalam timeline kuor so aku sempat le google tengok bolehlah, tapi tu ler coz masam kan, the aiskrim soda pun taruk gak boleh minum separuh je kitorang hahahaha…IMG_5104

Ini buat asam pedas rasanya, kelam kelibut balik kerja siap masak in less than an hour for 3 dishes. Lelain tu yang sempat beli di bazar tapi ni pun dah lama aku tak pi bazar kan. This week pun aku tak masak, selain dari kita ada few events di luar, pastu ada jemputan sana sini.

Ada one day tu aku laki bini ada event luar, kebetulan husband is on conference this week so dia dapat le waktu macam kita nih (if not waktu german sana), so aku mintak tolong my SIL belikan the nasi tomato + ayam masak merah for both abang kakak (they asked for this gak), and nasi ayam for Zeeshan. So 3 beradik tu berbuka makan tu lah (Zeeshan memang le tak puasa), and aku monitored dari hotel yang aku berbuka ngan laki aku tu. Abang kakak dah besar, asal dapat their food ke hapa depa tak kisah pun.

So back to BGR, insyallah i ll be coming back. Jumpa le kita ye this weekend.

Comment: 1

Selera Ramadhan di Casa Ombak!!

IMG_4734

Dah masuk minggu kedua kita berpuasa, so last weekend sempatlah pergi menjamah dan menjamu selera dengan menu berbuka puasa ala kampung di Buffet Ramadhan @ Casa Ombak. Tahun kedua berbuka di sini, harus datang whoihhhh walaupun patutnya akak dah ada planned lain.

U like my black baju raya? tapi dah pakai di awal Ramadhan, ok i ll tell you a story about it sok sok.

So ok, this time buka puasa yang kena repeat wajib setiap taun is at the Casa Ombak.

 IMG_4586

hish hish, masa ni aku pepusing ngan Zeeshan, member asyik merayu mintak cabut peplastik tu sume, tak sabar nak makan. Tau la ko tak puasa dikkkk

IMG_4567

Mee kari ni aku ngan kakak berlawan2 makan

IMG_4575

roti jala yang skang dah masuk list fav kakak gak

IMG_4581

aaa abang punya fav kuih seri muka, mom too

IMG_4584

Menu makanan dia memang bermacam-macam pilihan. Dah nama pun Buffet Ramadhan ala kampung, so dari ulam-ulam kampung, masakan kampung sampailah ke western food, goreng-goreng, segala jenis mee. kuih-muih, manisan, buah-buahan, roti john, roti jala, keow teow goreng, ikan bakar, ayam goreng berempah dan pelbagai jenis masakan panas dan instant food, semuanya ada!

IMG_4573

Ikutkan hati memang nak jamah semua, tapi kena control diet gak hiks. Tapi teh tarik dia memang umph, bergelas-gelas aku repeat!

i memang fan of teh tarik sangat

IMG_4588

Dekorasi yang sangat cantik dan sedap mata memandang juga sangat selesa untuk kita menjamu selera. Memang pandai dia hias tempat ni, cantik so makan pun makin berselera dan bertambah-tambah Akak!

Susun atur kerusi meja makan pun a bit loose, so senang nak gerak ulang alik pi ambik makanan. Tak le dok bergesel-gesel celah-celah kerusi hiks, just nice.

Umpamanya ko makan lauk gulai but berkonsepkan garden yooo

IMG_4602

Bukan aku sorang jer, aku ditemani of cos Red Family dan paling best ramai geng-geng bloggers lain yang turut memeriahkan suasana :)

On the same table with me ada Izee and family (Faizal PJ’s) and Aida (Eizil’s Denaihati)

IMG_4607

Kambing panggang memanglah menu wajib di sini :)

2 pinggan kecik tu abang kakak licinkan

IMG_4614

Jjamah secubit rasa tak la rasa guilty sangat hehehe. Yang penting kena merasa, kalau tak nanti menyesal pulak :)

but now, for buffet spread of buka puasa, apahal diet? apa tuh? eh makan jerrr

IMG_4579

Berbuka puasa di Casa Ombak ni seolah-olah rasa macam berbuka di dalam taman. Sebabnya Casa Ombak adalah sebuah halaman kawasan banglo mewah yang dikelilingi dengan pokok-pokok dan tanaman yang hijau dan rendang, dan dihiasai pula oleh bunga-bungaan ala-ala taman gitu. Memang rasa santai dan tenang. Boleh juga ditempah untuk pelbagai function lain seperti wedding, nikah, tunang, akikah atau apa-apa sahaja events.

IMG_4618

The owner the lady boss, Akma Omar

IMG_4626 (2)

Zeeshan tu kenapa buat muka camtu plak

dia makan nasi putihnya je 2 mangkuk

IMG_4634

Bro’s family

IMG_4637

Red family yang aku rasa nak lepuk je si Zeeshan tuh, kalau tak bagi kang hp tu dia tak nak makan and dia pusing satu bungalow

IMG_4648

Deknor (lamanya lahai tak nampak), Bro the househusband, salute u dik and Kakak tabah, Kak Adza Irdawati

IMG_4654

wah skang aku pulak yang berjalan carik depa untuk bergambar, yelah depa anak baby2 kekecik nak pusing carik akak pun dah tak bermaya ye Nunu Jamar

IMG_4706

Antara bloggers yang datang

IMG_4718 (2)

Faizal PJ and anak, kita ada sejah bersama esoknya hahahaha, heippp diam

IMG_4569

 Ada surau untuk solat, lengkap untuk laki dan perempuan :)

IMG_4725 (2)

Bersama tokey Casa Ombak, terima kasih Akma atas jemputan!

Dengan harga yang berpatutan dan memang sangat berbaloi. Untuk tempahan boleh hubungi nombor di bawah ni:

Buffet Ramadan “Ala Kampung” di Casa Ombak yang menyelerakan dengan suasana garden outdoor dan sangat santai :)

Casa Ombak
No 22 Jalan Damai Off Jalan Ampang, 55000 Kuala Lumpur

Call/whatsapp : 013 6241417 / 012 6621062 / 03 2181 8750

RM58 nett/pax Dewasa
RM28 nett/pax kanak2 (5-12tahun)

Frankly speaking pada akak harga sangat worth to the max sangat coz ini tengah bandar and very the sedap pun ye. Senang nak lari shopping ke KLCC lepas tuh hehehehee

Facebook page : Ombak Creative page

Landmark
(Berdekatan dengan Ampang Park dan Lokasi belakang Double Tree Hotel dan The Intermark)

Comment: 8