Buffet Ramadhan

Santapan 29 Malam Tropicana Golf & Resort!!!

Tropicana ni, dengan my house, kalau campur ngan hujan – boleh tahanlah sangat jatuh. But apalah sangat jauh itu dibandingkan ngan relationship yang  lebih 5 years nih (technically dah 7 taun lah but 2 tahun aku ilang kot from their radar gamaknya).

Bang dengan tema Tropicana GCR Santapan 29 Malam – lebih 300 jenis dishes, bersama their experienced Chef Lawrence, Chef Badrul dan Chef Megat dan 7 lagi Chef lain, bergabung tenaga for Santapan 29 Malam.  Kali ni, juadah berbuka puasa diadakan di newly renovate Twenty7 Restaurant dan juga The Palm Coffee House. Kampung cuise, western and other countries nya menu masakan dan makanan sedia menanti Santapan 29 Malam korang.

 

IMG_4466

itu rendang ayam, Zeeshan awal2 dok ingatkan, cedokkan for his plate kay!

IMG_4467

aku pantang betul ngan bubur2 nih, diet tak diet, mmg aku bedal gak bubur cha cha tu

one of my pantang satu lagi is – teh tarik. ko sesedap turun 3,4kg, telan je teh tarik, naik balik berat ko

IMG_4470

Masa berbuka puasa nanti, 2 orang watak utama kat TGCR ni  akan turun padang to help out on the Santapan 29 Malam, their team dah ready to welcome korang ngan hospitality and big smiles -  Mr. Steven Tan, GM and the Senior Manager for F&B En Abdul Razak Mohd Omar

IMG_4468

IMG_4469

Di Santapan 29 malam, untuk early birds sehingga 25 April 2019; kalau beli 10 vouchers, boleh dapat percuma 1 BBW voucher ye!

Adults – RM86 

Child – RM43

Normal rates pulak for Santapan 29 Malam Monday to Sundays  RM99 for adult / Everyday & Public Holidays- RM112

Kids pulak RM50 for weekdays to Sundays and RM55 for everyday and Public Holidays.

Masih dengan talian yang sama; nak booking for family, with frens or corporate: do call  03-7804 8888 ext 306/325 atau 03-7804 1919. Tropicana’s address is at Jalan Kelab Tropicana, Tropicana Golf & Contry Resort 47410 Petaling Jaya, Selangor. Do email them at salesmarketing@tropicanacorp.com.my  

Nak buat Rumah Terbuka during Aidilfitri, pun TGCR boleh cater, dengan RM48 per person and add on a whole lamb dalam menu for just RM1,250nett.

Follow them on Facebook: www.facebook.com/tropicanagolf

Instagram: www.instagram.com/tropicanagolf

Website: www.tropicanagolf.com

Jadinya dalam 300 lebih dishes tu kan, apo yang baru:

1. Kaunter Soup Cendawang, Kentang dan Telur

2. Main dishes pulak: Ikan mayong asam rebus perantaraan Utara, Gulai kaki ayam dengan nangka muda, Kambing beryani, Sipu Sedut Masak Lemak Cili Padi, Pucuk manis masak lemak putih bersama ubi keldek, nasi beryani kukus kabuli warisan johor,.

3. At stalls pulak, the new dishes ada mee udang utara, burger telur, apam kukus, popiah basah, tenpayakki, kebab daging dan ayam, braising pan noodle and fried rice, pisang goreng cheese dan bijan.

4. Kepak ayam madu, kepala sotong, Thailand maggi serda, Thai Tea, Kerabu Mangga, Koran Cheese spicy fried chicken, gulai kawah ayam kampung dara, tau foo fa dengan gula Melaka, hah ini semua kat stalls gak yer.

Insyallah, bersedia kita bertemu Ramadhan, semoga puasa dan amal jariah kita mendapat keberkatanNya dan dalam berbuka puasa, kita amalkan bersederhana dan jangan tamak rakus mengambil juadah sampai tak dapat habiskan semua food tu yer :)

Insyallah, Ramadhan kita bertemu di Tropicana Goft & Country Resort!

Comment: 8

Malaysia Petroleum Club’s Selera Bazar

clip_image001

Satu dunia tau Kak Red kerja kat KLCC.

Satu dunia tau gak KLCC and Kak Red is so bff, very the scandal.

Satu dunia tau gak, ini pertama kalinya jugak RD naik to MPC :)

For the first time, Kak Red nak promote on berbuka puasa di dalam KLCC sendiri – the Malaysia Petroleum Club (MPC).

Location betul2 dalam Tower 2, KLCC.

Yang ada sky bridge tu…ha…sapa tak pernah masuk dalam Tower 2, tak pernah naik sky bridge, this is your time!

eh chop! kalau nak tapau pun boleh ye during ramadhan, starts at 4pm weekdays, dah ada ‘bazar ramadhan’ kat Level 43 Tower 2 KLCC ni. I was their regular customer tiap kali ramadhan too….looking forward for this year too! heharap tahun ni depa leh bukak kasi awal sikit at 330pm coz mak mak ni ada yang balik kol 4pm, so prefer lah amik lauk awal, back to office and baru leh pulang…lauk pauknya lebih healthy, harga pun reasonable, starts from RM3, RM5, RM10 and so on. Antara menu for tapau pulak; ayam gulai bali, daging masak tetel, segala jenis buburs, siput sedut, sambal sotong petai dan banyak lagi. Siput sedut tu memang aku dah target dah.

clip_image001

clip_image001[5]

clip_image001[7]

clip_image001[9]

clip_image001[11]

Terliur-liur la kan semua tengok menu yang tak sampai suku je ni pun akak letak. Nak bebanyak, eh meh naik MPC sesama. Kak Red paling gilakan aneka bubur depa, ada bubur kacang merah, hijau, sarawa, many more! Satay kalau bulan puasa buffet spread gini wajib. Choices of soups, desserts yang dari hujung ke pangkal, kuih omputih kuih melayu kuih tradisional. The geng bakar-bakar – udang ikan ayam, get along ngan kambing goleknya hoiihhhhhhhhhhhh!! kalaulah leh tapau hahahahaha

Lelauk tradisional, westerns, pun tinggal tunggu korang cedok and makan jer. But remember, apapun jangan sampai ada pembaziran yer.  Dah dah…pi buat booking copek.

Promotion kali ni hanya dengan RM98 nett for adult (early bird nih dah start till 27 April 2019). Kalau later than that pun boleh jer booking, but dapat harga biasalah yakni RM128nett, kids and senior citizens sama harga RM68 nett sahaja. MPC Members? ada discounts 20% yey!

Most importantly, ini MPC ye…MPC ni once again dalam Tower 2 KLCC so attire is so important; smart casual. Meaning, jeans tu boleh lagi but not fancy, jangan la berkoyak rabak punya jeans ko pakai pulak, no round neck shirt, no slipper sandals, seluar pendek pun tak leh gak.  Pakai smart2 memang digalakkan benau.

Tapi bestnya, sesambil berbuka puasa, boleh naik sky bridge secara percuma ye.  Amacam? ha terus tepon this line 03-2166 3200 or  017 6466 183 untuk booking Selera Bazar yer. But Sundays tutup kay, so from 6th May to 1st June dibuka at Level 43 MPC, Tower 2 KLCC. Meaning to say, if bawak anak2, depa boleh naik lah Tower 2 yer….ha special tau, biasa bebudak tak boleh naik. Surau kat MPC pun ada yer, jangan bimbang. Amalkan lepas berbuka ngan air/kurma. terus pi maghrib and baru lah sambung semula berbuka puasa.

Kalau korang datang bukak puasa during weekdays, ada rezeki bolehlah berlaga bahu ngan Kak Red. insyallah akak pun bukak puasa kat sini gak, ngah memikir nak bawak askar ngan tidak jer…maybe bawak lah kot, it s going to be my final year in KLCC kan…

So MPC, im coming for the berbuka puasa Selera Bazar! Jom Ruby…tiber Ruby!

Comment: 2

Iftar Sesama di Bangi Golf Resort

Akak bawak lagi korang to syurga makanan…

Kali ni di Bangi Golf Resort.

Pun tahun kelima jugak akak bersiaran bersama depa for the Ramadhan Buffet. Sembang lelepas pasal Bangi Golf Resort ado je kat sini, but ini kali ini tahun wallah!  Dengan lebih 200 jenis masakan dan makanan, from hidangan tradisional Melayu maupun ke Barat yo, citarasa kampung, modern, mestilah ada, citarasa untuk kekanak riang pun wajibul ado.

They have the konsep ‘Kebun Dalam Bandar’, kira ko rasa nak makan ulam, hah ko petih jerrrrrrrrrrrrrrrrr, semua ni pun ditanam sendiri by BGR! Incrediablenya, bunga telang yang kaler biru pada nasi  tu pun comes from their farm gak. Hebat lah mung BGR!

Apa lagi ado? Meh sini akak letak sikit je lah, bebanyak kang abis pages aku nak sembang menu, lebih 200 tu dik oi. They have sup kambing mamak, satay mestilah adaaaaaaaaaa, nasi ayam dengan teknik ayam dipanggang bersama sos bbq ala oriental, masakan India macam Ayam varural, daging kambing masak hitam mamak, matchy2 pulak dengan nasi kukus wow wow wow!

Gaya Barat, eh masih di BGR, ada cendawan espuma yang dimasak segar, with sous vide eggs lagik, carbonra, u name it.. makan jangan tak makan. Desserts pulak, ada churros Sepanyol, Tiramisu Itali, kuih2 Melayu tradisional, pulut kuning serunding kelapa amboiii…meriah meriah

Green tea cheese cake, cendol mousse, Kordial Mangga, anggur, ayo tebu, TEH TARIK OH MY, the fruits too!

Dahlah murah berpatutan sangat, menu mencengkam tekak sungguh.

IMG_3937

IMG_3938

IMG_3939

IMG_3940

IMG_3941

Dalam kita berbuka puasa di BGR, ada maksud dan pahala tersirat yang kita buat actually:

1. Berkongsi Pahala

1% daripada keuntungan Restorant BGR, akan disalurkan kepada Islamic Relief Malaysia (IRM), alhamdulillah.

2. Makan ye sedap, tapi jangan membazir kay

Kita kena hidup sifar pembaziran, kang jangan taksub rakus nak amik bagai segala, tup2 baru 10min bukak puasa dah tak larat nak makan, hah dont dont yek

3. Berbaloi-baloi

Harga yang kita bayar untuk berbuka di BGR adalah sangat terendah untuk restaurant besar macam BGR ni, They can cater thousands of people for berbuka puasa, parking pun cukup dan luas, walau orang ramai semanapun, food memang akan cukup.

4. Ibadah

Surau for solat pun lebih luas, depa ada buat renovations recently jadi jemaah akan lebih selesa. Dulu tandas ada 5 cubicles jer, skang dah 16 yer!!

IMG_3822

Harga untuk tempahan dalam talian di laman web http://www.bgrrest.com/product/buffet-ramadhan bermula serendah dari RM59 nett untuk dewasa dan RM29 nett untuk kanak-kanak, secara peribadi.

Untuk tempahan berbuka puasa di Buffet Ramadhan 2019 Bangi Golf Resort, bolehlah hubungi 1-700-81-8557

Atau email di enquiry@bgrrest.com

Address: No 1, Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor

Website: http://www.bgrrest.com

Facebook: https://www.facebook.com/BangiGolfResort

Instagram: bangigolfresortoffcial

#iftarBGR #ramadhanBGR #BGRbuffetramadhan #bukapuasa

Comment: 3

Iftar Warisan Rasa 2019 di Cyberjaya Resort and Spa!!!

 clip_image001[13]

clip_image001[11]

Ramadhan datang lagi, means berbuka puasa di Cyberview Resort and Spa is a must too! My 5th year collaboration with Cyberview Resort and Spa, begitu ukhwah kami yer.

Apa the hot one in Cyberview Resort and Spa?

If taun lepas ada 26 stalls, taun ni kita upgrade lagi….bikin jadi 30 stalls! Best lagi, depa bring back their signature ‘seafood live-on-the-wok’ dengan tiger prawns and ketam yang dimasak on the spot ikut selera hangpa. Nak selera kampung? Chinese, Jepun, Europian eh…u name it, 350 dishes tu all in mestilah ada.

My fav sangat asam pedas, darah Melaka kan, mesti nak kena pengena depa punya gak, pahtuh, teh tarik, Ya allah naik 2kg terus malam nih makan camni weoiiiii. Dessert, akak paling suka the flavours of buburs, pengat pisang, bubur kacang tu semua my tekak can go one!

clip_image001[19]

clip_image001[17]

clip_image001

clip_image001[5]

clip_image001[7]

clip_image001[9]

Main signature dishes di Cyberview Resort and Spa:

1. Asam podeh & Tempoyak (korang leh pilih ikut nak ikan apapun, aritu akak letak 4 types of fishes lam semangkuk asam podah = riaktakbur :) ).

2. Live prawn and live fish = menggetis la korang tengok ni kang

3. Nasi ayam tempayan = weiiii ayam weii! dahlah perap nasi and ayam tu oh meng, cannot tahan nafsu hoh

4. Banana Thai Panckage = hang ingat Siam’s selera takdak? gottttt!!

5. Horchien = wa ai niiiiiiiiiiii!!!!

6. Popiah Kapitan = ini laki aku makan hover 2 plates!

7. Lok ching, sata, otak=otak =  sabar wei sabar, kita belasah gak nih

Sebab ada over 350 menu, akak memang tak wajiblah nak letak semua kat sini kan, but untuk Iftar Warisan Rasa 2019 di Cyberjaya Resort and Spa, seperti bertahun2 dahulu, tak pernah fail us, tak pernah jatuh standard, tak pernah tak sedap, tak pernah tak pernah tak pernah lah customers tak nak kembali. Most of my frens, my readers, my followers, my fans and strangers memang kemaruk to come back to Cyberjaya Resort and Spa sebab bila makan kat situ, boleh relaks, tak pening kepara ngan crowded too much, coz depa pun ada buat live station, stalls pun ada kat luar, very the senang movement kita. Even they have kids area too.

 Harga for Iftar Warisan Rasa 2019 di Cyberjaya Resort and Spa:

1. Adult RM138 nett per person

2. Kids RM68 nett per person

Early birds price valid till 6 May 2019:

1. Adult RM110 nett per person

2. Kids RM55 nett per person

Boleh bincang punya harga :)

  .clip_image001[15]

Untuk tempahan bolehlah hubungi Tel: 603-8312 7042/ 7041 and  ini full address for Cyberview Resort and Spa. Nak best lagi, terus check in lah weiii….

Me and the Red Family insyallah will be there too, over the weekends during this Ramadhan, jumpalah kita nanti yek!! Ko rasa akak ada masa nak diet? Ramadhanlah bulan susah nak diet hahahahaa….

Comment: 3

Buffet Ramadhan 2018 di Bangi Golf Resort

 .

.

IMG_0342

Kambing golek memang trademark untuk buffet ramadhan kan, semua tempat memang ada punya :) So Buffet Ramadhan 2018 di Bangi Golf Resort pun of cos mesti ada.

 

IMG_0335[4]

 

Mesti korang semua tertunggu-tunggu post Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort ni kan sebab biasa akan ada FREE voucher untuk berbuka kat sini.

Tapi minta maaf awal-awal sebab tahun ni bukan takde voucher free tapi Akak dapat 2 vouchers jer allocation for all of you, not like before dapat 10-20 vouchers.

So takpelah, kali ni tak dapat nak lelanting rezeki voucher kat korang. Tapi mana tau last-last minit nanti ada good news dari Bangi Golf Resort nak bagi vouchers macam tahun-tahun lepas kan, so please keep on coming back here and also check out my IGstories as well.

 

IMG_0366

Akak rasa most of you all dah pernah berbuka puasa di Bangi Golf Resort ni kan. Memang sangat meriah suasana berbuka puasa di sini dan memang ramai orang. Al-maklumlah harga dia memang sangat berpatutan dan mampu untuk semua lapisan masyarakat.

Walaupun orang ramai, korang jangan risau sebab hidangan dan juadah yang disediakan memang terlebih dari cukup untuk cater seramai-ramai pelanggan yang datang tu :) Takut korang jer yang tak larat nak habiskan hiks

 

IMG_0372

Those yang belum pernah try, ni Akak nak kabo 13 keistimewaan iftar di Bangi Golf Resort

1. Disahkan HALAL – no doubt about it la memang JAKIM dah sahkan.

2. Nilai untuk Wang Anda – yang macam Akak cakap tadi, harga memang berpatutan dan antara yang termurah tapi menawarkan lebih dari 200 hidangan Melayu, Barat dan Timur. Memang sangat berbaloi

 

IMG_0375

 

3.  Sajian Eksklusif – ada Kambing Golek, Sup Kambing Mamak, satay ayam dan daging juga Kway Teow dan Mee Mamak yang sangat menyelerakan.

4. Hidangan Barat Moden – kepada peminat western pula, ada Sous Vide Eggs dengan Cendawan Espuma serta Lasagna Ayam dan juga Spaghetti Carbonara. Yummeh ni.

 

 

IMG_0420

5. Masakan Melayu dan Tradisional – ini sudah wajib mesti ada la. Kita kan semua tekak melayu hiks. Antara yang istimewa ialah Nasi Kerabu, Ulam-ulaman, ikan masin goreng, keropok ikan, Laksa Sarawak dan Singapura menang mengiurkan.

6. Sajian Timur – juga tak ketinggalan seperti Nasi Ayam Hainan, Daging Masak Lada Hitam, Filet Ikan Goreng dan sebagainya.

 

IMG_0452

7. Pelbagai Pencuci Mulut – dari kuih-muih Melayu Tradisional, aneka kek dan buah-buahan sert manis-manisan yang lain juga disediakan.

8. Harga Istimewa untuk Durian – ha ko ada durian untuk berbuka nanti. Musang King lagi. Boleh ditempah berasingan nanti.

 

IMG_0464

9. Persembahan Secara Langsung – sambil kita makan-makan, halwa telinga kita pula disajikan dengan persembahan muzik yang menghiburkan.

10. Tempat Letak Kereta PERCUMA – free parking yo :)

 

IMG_0536

11. Surau disediakan – Ruang solat yang luas dan selesa untuk kita semua.

12. Buat Baik – Bangi Golf Resort akan menyumbangkan 1% dari keuntungan kepada Islamic Relief Malaysia. Secara tak langsung kita pun menyumbang sama :)

IMG_0544

Dan ke 13. Suka Makan Benci Pembaziran – Bangi Golf Resort berjanji akan sentiasa menambah hidangan dan memastikan sentiasa ada sehingga majlis selesai tapi janganlah kita pula yang membazir makanan. Tau la puasa kan, tapi berpada-pada la bila mengambil makanan dan make sure kita makan habis apa yang kita ambil.

 

IMG_0623

 

So amacam, berselera dok nak mai buka kat sini? Jom join sesama Akak nanti :)

Dengan harga serendah RM59 untuk dewasa dan RM29.50 untuk kanak-kanak, secara peribadi Akak rasa memang sangat-sangatlah berpatutan dan boleh dikatakan antara yang termurah.

Untuk tempahan berbuka puasa di Buffet Ramadhan 2018 Bangi Golf Resort, bolehlah hubungi 1-700-81-8557

Atau email di sales AT bgrrest.com

Address: No 1, Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor

Website: http://www.bgrrest.com

Facebook: https://www.facebook.com/BangiGolfResort

Instagram: bangigolfresortoffcial

Comment: 4