Buffet Ramadhan

10 winners X 20 vouchers for Bangi Golf Resort!

First and foremost, thank you korang, berlumba2 memasing perah otak bagai nak bagi the best komen ever sort of macam tu lah, walaupun ada yang about 10 orang dah terlajak waktu submit komen pun hehehehe.

kalau 5 orang je yang bagi komen senang akak nak pilih, aku ni dahlah cepat kesian. So akak tak sanggup nak amik job pilih the 5 winners, ai is tak sampai hati, about 90 comments macam tuh. So I let my husband to decide.

He baca first round, dia katup kejap semalam hahahaha, dia sambung lagi esoknya. Kejam betul aku bagi kerja tu kat dia, alah bukan suruh masak pun, baca comments tu sume and pilih. So he picked randomly, I dont want to know camne dia pilih, yang aku tau aku nak the 5 winners.

So instead of akak wassap or email korang even ada yang tak leave mobile number or email address pun, so akak pasrah je lah leave the winners dalam sini, jadi makanya, tahniah the 5 of you, each one of you have won 2 vouchers berbuka puasa di Bangi Golf Resort.

1.

image

2.

image

3,

image

4.

image

5. Erin Othman (sorry tak pat nak tempek komen ko kat sini but still u r the winner yey!!)

Asalnya was 6 vouchers pastu increased jadi 10 vouchers, but today increased lagi to 20vouchers!! Big claplah to Bangi Golf Resort. Makanya dengan ini, tambahan lagi 10 vouchers tu untuk 5 orang lagi (setiap sorang dapat 2 vouchers juga), nama-nama additional winners seperti berikut di bawah:

6. Fara Anne Cruise

7. Fazalina Yusof

8. Alia Ahmad

9.  Rizal Shahrim

10. Aisyah Noraisyah Siti

The top 10 winners ni ada 24jam sahaja untuk claim your vouchers via wassap from Kak Red yer. You need to contact me before 8am of 14th June, failing to do so, the vouchers will be given away to the rest of the commentators pulak. Adil ler ye, so please wassap akak kat 019 320 6264. If you dah wassap, tunggu je akak jawab, walaupun akak dah baca ada blue tick bagai tapi akak lambat le sikit respond, jangan ko gegar pulak, sabau, as long as i know you dah wassap akak,  gonna get the vouchers lah. Hokey sayangs?

Insyallah ada rezeki lagi kita buat lagi give away macam nih, setiap tahun pun BGR akan bagi vouchers to readers akak, so stay tune, mungkin bukan sahaja untuk Ramadhan but di events lain. Jangan ler give up pulak and sedih ye, bayangkan lah ada berpuluh puluh puluh komen sangat, kalau BGR tu akak ni tokeynya, akak bagi korang semua 90 vouchers terus hiks…but ini namanya rezeki, esok2 insyallah rezeki kita di tempat lain.

For reservation di Bangi Golf Resort, contact  03-8925 3728 / 03-8210 0265

Address: No 1, Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor

Website: http://www.bgrrest.com

Facebook: https://www.facebook.com/BangiGolfResortRestaurant

RM58 for adults and RM29 for children. Murah je nih, go go go!!!

IMG_5044 (002) - Copy

Red Family at BGR last nite, sorry kit tak dapat dating sesama bukak puasa, akak dah pergi dulu :)

Comment: 9

10!! vouchers PERCUMA untuk berbuka puasa di Bangi Golf Resort!

.

Tak lengkap rasanya puasa tahun ni kalau tak berbuka di Buffet Ramadhan, Bangi Golf Resort. Tiap-tiap tahun pergi, for sure tahun ni takkan miss punya :)

Bila kenangkan lagi lagi kesedapan menu hidangan buffet Ramadhannya yang bermacam-macam ada, dari Malay style hinggalah ke Western menu. Belum lagi cerita keempukkan kambing goleknya lagi, wajib pergi tahun ni!

 

Udang goreng butter tu memang pujaan hati ku…

Alhamdulillah, Bangi Golf Resort sudi menjemput Akak satu family untuk berbuka tahun ni, terima kasih banyak-banyak :)

Tapi bukan untuk Akak jer, good newsnya, Bangi Golf Resort berbesar hati memberi PERCUMA 6 10 vouchers untuk korang semua datang dan rasa sendiri keenakkan hidangan istimewa di Buffet Ramadhan, Bangi Golf Resort ni.

Apa yang korang kena buat, just komen dan sambung ayat ni mengikut kreativiti masing-masing. Pemenang akan dipilih berdasarkan yang paling kreatif.

Saya ingin menikmati juadah berbuka puasa di Buffet Ramadhan, Bangi Golf Resort kerana ….

Senang jer kan :) Jangan lupa tinggalkan valid email address and mobile number supaya boleh dihubungi kalo dipilih nanti :)

Tapi pada sapa-sapa yang ingin berbuka puasa ni Buffet Ramadhan, Bangi Golf Resort, bolehlah hubungi nombor telefon seperti di bawah ni:

For reservation di Bangi Golf Resort, contact  03-8925 3728 / 03-8210 0265

Address: No 1, Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor

Website: http://www.bgrrest.com

Facebook: https://www.facebook.com/BangiGolfResortRestaurant

RM58 for adults and RM29 for children. Now they also have Selera Pantai Timur, akak nak pergi dah Ahad nih, jumpa lah kita yek. Eh winners will be contacted via email/wassap. So hah, komen komen komen ler…

CLOSING DATE AND TIME IS BY TONITE MIDNITE, BEFORE FRIDAY 10th JUNE.

Comment: 93

Cyberview Resort & Spa Buffet Ramadhan!!

Setiap kali ramadhan, ramai antara kita suka berbuka di luar, specially di hotel2 besar. Aku pun sama gak lah, but not lah everyday, once or twice a week is fine jugaklah, jadi untuk review Ramadhan buffet taun nih, akak accepted from tempat baru pulak, Cyberview Resort and Spa. Kind of new to me, very the 2minutes to my husband’s office hahahaa, itu paling bestnyalah kan.

IMG_2250

Sedar tak sedar, pejam celik pejam celik dah tak lama lagi nak masuk bulan puasa! Ha korang hutang puasa dah bayar ke belum tu?

IMG_2276

Dah kalau bulan puasa memang tak sah lah kalau takde Buffet Ramadhan kan. So baru-baru ni aku sempat pergi menjamah dan menjamu selera dengan menu berbuka puasa Buffet Ramadhan @ Cyberview Resort & Spa.

IMG_2301

Don’t know la about you all kan, but this is the very first time Akak nampak menu Buffet Ramadhan yang menyediakan fresh live prawn and fish stall! Korang boleh tangkap sendiri (which i tak buatlah, i suh Chef ler tangkapkan hahahahaha) dan suruh the chef masak ikut menu yang disediakan. Memang hebat betul sajian kat sini. Akak bagi 5 bintang untuk stall ni :)

IMG_2274

Spread menu yang bermacam-macam dan panjang, dari hujung ke pangkal. Dari A to Z semua ada kat sini, korang cakap lah nak apa, for sure ada.

IMG_2252

 

Salah satu spread menunya sudah tentu the authenthic Malaysian food. Rusa masak hitam, telur itik masak lemak cili padi, ikan keli masak lemak tempoyak, paru berlada, daging masak kurma, perut masak lemak cili padi dan rebung, pajeri nenas dan banyak lagiiiiii. Akak menaip ni pun telan air liur membayangkan all these dishes! Memang masakan melayu sedap dan lazat. Habis diet aku! Taper lepas raya kita diet balik :)

eh apa diet tuh? hahahhaa alah rileks lah, i m being paid to get fat, of cos i m being paid to get slim back kan. hiks..

Gulai ayamnya tu, wallahhhhhhhhhh, akak repeat 2 plates hoih!

IMG_2255

IMG_2258

Spread deserts dia pulak pun pelbagai Malay kuih muih, segala jenis kek, sweet delicacies, macam-macamp udings even segala jenis bubur pun ada dihidangkan. My favourite of cos bubur pulut hitam dan pengat pisang. Yummehhhh. Aku memang pantang le bubur oi, sangat le my dunia bubur2 nih.

IMG_2259

Teh tarik of cos la ada! Berserta minuman panas dan sejuk lain antaranya hot chocolate, kopi, nescafe tarik, bandung, tebu, barli, cincau, soya bean, teh bunga dan longan.

IMG_2261

Lagi satu yang bestnya, ada Kid’s Corner kat sini. I’m sure your kids gonna love this section!

IMG_6103IMG_2264

IMG_2280

IMG_2281

Dari chocolate fountain, ice cream, jellies, candies, pop corn, cupcakes, muffin dan cookies semua ada kat sini. Our kids will go crazy here :)

IMG_6104

Tapi the most important thing, also this is first time Akak nampak, Cyberview Resort & Spa ada meyediakan kids room! Memang understanding betul depa ni :)

So parents semua boleh makan dengan aman tanpa gangguan anak-anak dan dapat menikmati semua hidangan yang sememangnya lazat kat sini yey! Biar anak-anak main kat sini :) . Akak dah bayangkan ler nanti pasnih kita bukak puasa sini, Zeeshan akan pusing satu dunia, instead kita letak dia dalam kids room ni jer, sebelah je pun ngan buffet ramadhan, makpak nak monitor anak pun senang.

Surau, restrooms pun dekat, ample parking too. Apa lagik mau ada for this kind of place, very the family oriented untuk kita berbuka. Not to mention, kalau tak de family pun hasil yang sama gak hehehe…come come jemputlah berbuka sama di sini.

IMG_2277

IMG_2279

Tidak dilupa buah-buahan segar sebagai pencuci mulut.

IMG_6091

Tapi ada lagi yang paling best di Buffet Ramadhan Cyberview Resort & Spa ni, iaitu the Live Station Counter di mana kesemua lauk-lauk ni akan dimasak dan dan tu jugak. Atas tu bermacam gulai kawah

IMG_2289

Salah satunya kambing golek berserta nasi arab yang sangatlah sedap haiii…

you know akak tried nasi arab tu, lemaknya macam penuh sangat, macam nasi tu berlemak, but actually it s not. Rupanya rahsianya ialah cara masak nasi tu, hah, i know already, i korek from the Chef.

IMG_2295

Dim sum yang panas-panas

IMG_2298

Ni yang Akak cakap atas tadi, fresh live fish and prawn stall! Memang segar dan mengiurkan

IMG_2340

Setelah kenyang perut, Akak pun suka hati. Sebagai penutup layan bubur yang manis dan enak untuk pencuci mulut :)

Personally memang puas hati berbuka puasa di Cyberview Resort & Spa ni. Menu yang jarang kita jumpa dapat kita rasai di sini. Hidangannya pula fresh dan rasanya pula memanglah sedap dan ikut selera kita. Ambient ataupun suasananya juga selesa dan tenang, begitu jugs susun atur kerusi meja makan pun quite selesa dan a bit loose. All in all memang berbaloi.

Untuk tempahan bolehlah hubungi Tel: (603) 8312 7000 also full address.

Buffet Ramadhan 2016 di Cyberview Resort & Spa ni berharga RM138 nett untuk orang dewasa. Dan kanak-kanak pula berharga RM69nett (age 4 – 12yo).

Tapi kalau tempah awal-awal sebelum akhir bulan May nih, boleh dapat harga lagi murah iaitu RM95nett dan applicable during 1st and 4th week of Ramadhan and RM108 nett for the whole month of Ramadhan.. So tu kalau untuk early bird voucherslah yek. They have more than 200 menu buffet yang dari western to local, dari Kokdiang to JB.

Ada jugak diadakan cabutan bertuah setiap minggu di mana 2 pemenang akan dapat menaiki Hot Air Balloon.  Jadi sambil makan,  ada untung nama naik, dapat ler naik balloon :)

Comment: 4

Royal blue for the family…

IMG_1492

back home aritu, Ah Seng ada datang buat touch up rumah. Sambil tu dia bawak bapak punya besau  ler hamper. Ini paling besarlah sejarah hamper dia bagi. For raya ler. Kalau Raya Cina lagi berkotak2 punya limau dia hantar. Yang tahun ni paling hebat ler coz mau taknya, bukan main puluh ribu dia buat rumah aku, ratus ribu oi nangiss….But thanks Ah Seng, kerja ko sangat bagus!

IMG_1495

Adik dah siap pakai baju tradisional Indonesia, nak naik lrt. Rumah sekarang ni, jalan kaki je ke LRT hiks.. satu kapal red family nak ke KLCC berbuka puasa dengan mak nya..

IMG_1498

Bapaknya habis conference awal so dapat amik abang dari sekolah, and terus bawak anak2 keluar naik LRT. Takkanlah nak bawak kereta, dah tentu kita nak balik sesama lepas tu kan. Pastuh nya kalau drive gak, siap le kol 8 malam pun tak tentu korang sampai KLCC tu dengan jem yang mencekik.

IMG_1503

Zeeshan sangatlahhhhhhhhhhhhhhh pencinta vehicles (dah banyak kali bilang), jadi dia sangat beria betul bila dapat naik lrt. Dia panggil train train train.

IMG_1505

Galid betul. jakun le ko ni dik.

IMG_1508

Kopiah tu, satu set dengan baju nih, seluar pun tapi sampai KLCC dia dah malas nak pakai kopiah tu

IMG_0190

Dan kami pun bertemu, tema biru. Laki aku malas nak tukar baju biru, dia dah sarung baju putih tapi exceptional case seluarnya biru. Bolehlah tu…

ye aku tau, abang dah lama beat height mak nya, maknya pun bukannya jenis tinggi, dah tentu pendek. Dan he s about the same height of his dad gak.

IMG_0206

Mak merah pakai baju repeat jer, baru pakai sekali waktu wedding adik aku. Yang skirt biru hitam tu dari #kree. Fuschia shoes dari Cipela, of cos.

IMG_0233

 The complete of us, berbuka bersama teman2 yang lain. Tak boleh nak expose :)

IMG_0237

Tengah aku rancak berborak (bapak, abang kakak ngah Maghrib, kita kena take turn le solat coz ada budak kecik nih). Dia boleh jerit, Mummyyyyyyyyyyyyyy nak beyak.

huwaaa ko ni dik.

Jadi tu nampak ada belah kanan sket kat pintu tepi tu dia tengah memberak hahahaha. Mak ko vouge2 tapi kalau dah anak nak berak, pedulik hapa anak kau ngan vogue mak kau. Hiks..

IMG_0269

Tudung macam kakak pakai ni kan (mana nak carik yek, janganlah suh pi festival2 tu, aku dah takde masa ler nak pergi), aku nak cari untuk kaler lain. She loves this kind of tudung, selain yang jenis sarung2 tu pun dia suka gak. Online pun kang tak sempat, ada seminggu lebih je lagi nak Syawal hah.

By the way, this entry is also dedicated untuk Kakak. she just won the Pidato / Syarahan peringkat sekolahnya. Number satu. Tak sesia ler sebulan lebih aku coached dia. Siang malam, asal ada waktu  memang kami bersama2 mak anak buat practise.

Sebelum Ramadhan pun sempat Hilal Azmi datang tolong gak, yelah dia dah jadi orang Astro Awani, ada le tips2 yang dia nak tolong kakak gak.

Tahniah Kakak, she kalahkan 14 other students. Aku dulu juara syarahan pidato ni kat Sek Agama Al Mustaqimah, jugak juara di Cap Kunci too. Pernah jugak aku wakil sekolah untuk Pidato Piala Diraja peringkat Wilayah Persekutuan.  Sejarah mak nya berulang turun ke anak daranya. Well done Kakak!

Comment: 11

Berbuka puasa di Istana Budaya – our 14th year!

IMG_9973

2nd weekend of Ramadhan, kami pi bukak puasa di Istana Budaya. Our yearly buka puasa. Tak pernah miss berbuka di sini. Anak2 pun dah memang looking forward to buka puasa kat sini.

 

IMG_9976

Nak mendiamkan Zeeshan, kena bawak ipad. Pastu ada anak orang ni, ramah bertamah betul dok nak berkawan ngan Zeeshan. She gave her smart phone to Zeeshan, sebab dia nak kekongsi sesama tengok Ipad Zeeshan. Anak aku buat dek lagi ada ler hahahaha. Bila ayahnya datang, aku suh ayah dia amik la hp anak  nya, takut hilang. Biar je lah anak dia kat situ, lagipun meja depa ngan meja kami tak jauh pun.

Tapi lepas berbuka, Zeeshan dah tak nak dok diam, dia pusing dalam IB tu ngan kawan pompuan dia nih, together ngan anak2 orang lain gak, depa bukan kenal each other, but kids being kids, hidup diorang tau happy and gembira jer, itu yang paling afdal for them.

IMG_1452

Nak makan kat IB sama macam tempat lain, kena buat booking, Kalau nasib baik, if walk in, ada lah tempatnya.

IMG_9979

Alhamdulillah, IB tidak pernah mengecewakan. In between kami break for Maghrib and Isya too. Tapi tu lah, anak2 aku suka buffet, so depa dok situ sampai 930malam, aku dah jom lah balik jom lah balik, esok nak sekolah oi. Adik korang dah passed bed time dia.

Perut abang kakak, banyak betul ruang.

IMG_0511

The next weekend pulak (yesterday to be exact), kami repeat lagi berbuka di IB. Macam tahun2 dulu jugak, at least twice during Ramadhan mesti berbuka di sini. Gambaran ni sebenarnya, kami dari KLCC/Avenue K, sebelum2 tu, aku ngan RD dah menjelajah WH Floral (thanks korang bagi tips for us to go there, ai love u all lah, nanti cite tu kuor later kay).

IMG_0524

Aku lambat booking untuk 2nd visit, so dibilangnya takde slot langsung. But coz depa kenal Kak Red, the supervisor cakap, boleh bagi meja but kat luar, near by the bakar2 area. Tak kisahlah, janji ada table. Tapi bila sampai, depa bagi meja dalam, maybe ada back off.

IMG_0530

Ayam bakar ni, sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! First visit aritu, ini yang kita kejarkan, 2nd visit pun sama jugak. Eh sedapnya lahai. 4 ketul ni kita kongsi 4 orang.

IMG_0532

Depa berempat memang makan nasi. Aku jenis makan cecuit, as usual. Ratah segala benda.

 

IMG_0543

By the way, aircond was not working well dalam cafe masa hari kedua datang nih, so aku mintak tukar dok luar, paneh le kat dalam, kang orang ramai takut lagi bahang. Jadi kat luar, dapat angin alam dan jugak angin dari kipas besar. Selesa. Zeeshan was so hungry, habis 3 mangkuk nasi + soup dia bedal.

 

IMG_0548

Insyallah tahun depan kita berbuka lagi di sini. Tapi kadang2 aku datang gak lunch kat sini, depends on tahap kerajinan gak lah. IB never asked me pun buat promotion, ini genuine entry. Ikut kekira, kami dah mula makan buffet ramadhan sini sejak Abang was a baby, almost 14 years old. Tapi dari caterer yang sama nih, about 8 years old. So tolak kira, sudah hampir 15 tahun lah kita berbuka puasa di sini.

When we bid farewell to the staff of this cafe, depa dok eh kak red datanglah lagi next weekend.

Oi, 2 kali cukuplah. Cuba kira berapa tahun dah akak berbuka tempat korang nih, bape dah akak berabis? hehehee

ahaks…!!

IMG_0551

Malam itu, berbuka puasa kami bertemankan ‘Tiger’ nih, entahlah aku tak tau napa namanya Tiger, abang yang pepandai bagi nama nih. He dok bodek, cantik dia ni mami kalau kita bawak balik. Yelah bang, taktik lah kau. Kucing tu dah besar bagak. Lepas kenyang dia makan, terus dia blah macam tu jer. Sebelum berbuka, about setengah jam dia dok menunggu, lepas perut kau berisi, kau blah je yek Tiger.

Zeeshan dok mencari2 ko tau.

Masih berpeluang kalau hangpa nak pergi, ai donno why IB’s buka puasa ramadhan nih, tak pernah orang nak letak place to wajib visit for berbuka. The harga memang sangat reasonable, location wise cantik, parking pun senang. Solat pun mudah. Ada abang2 meniaga dalam IB, aku beli gak baju2 yang dia jual.

Sehabis berbuka, kita kejar sambung semula ke KLCC (at first aku ajak anak2 berbuka kat KLCC jer, but kakak abang dok insist, no no, kena pi IB, situ buffet wajib.

Istana Budaya’s buka puasa: Adult RM42nett Children 3 years to 12 pula RM27nett.

Comment: 10