Tropicana Golf & Country Resort

Nasi Hujan Panas antara hidangan menarik Buffet Ramadhan 2017 di Tropicana Golf & Country Resort!

.

.

SAM_2489

Terus terang cakap inilah pertama kali Akak dengar, nampak dan rasa Nasi Hujan Panas ni :) Boleh tahan jugak sedapnya :)

 

SAM_2495

 

Sekejapan jer dah masuk bulan Mei, so itu tandanya bulan puasa pun akan tiba tak lama jer lagi. Macam tak percaya kan?

Akak tau ramai yang tak sabar menunggu bulan Ramadhan yang mulia ni. Bukan sahaja bulan puasa ni untuk kita semua menambahkan lagi amal jariah ibadat kita semua tetapi juga menambahkan lagi berat badan kita dengan buffet-buffet ramadhan yang menghidangkan pelbagai hidangan yang mengiurkan hiks :)

Dan salah satu semestinya Buffet Ramadhan di Tropicana Golf & Country Resort

 

SAM_2496

Tahun 2017 kali ini, dengan tagline “Santapan 29 Malam“, hidangan buffet Ramadhan di Tropicana Golf & Country Resort memang mengancam! Their Palm Coffee House sekali lagi akan bertukar rupa menjadi festive bazaar untuk kita bersama-sama menikmati juadah yang tersedia.

Of cos Kambing Bakar Golek dan Nasi Arab Kabsa menu wajib tidak ketinggalan :)

SAM_2490

SAM_2486

Masakan panas istimewa seperti Nasi Kerabu, Laksa Utara Asli, Ayam Panggang Kuah Percik, Ikan Jenahak Tumis Cili Hijau, Udang Segar Majerin Masak Nestum dan Daging Salai Masak Kuah Lemak Cili Api antara yang akan disajikan.

Daging Salai Masak Kuah Lemak Cili Api tu Akak sampai hirup abis kuahnya, alahai sedapnyaaa…

SAM_2473

SAM_2464

 

Persekitaran yang diolah seakan pasar Ramadhan, begitu meriah di segenap penjuru terhidang masakan yang boleh menggugat citarasa dan terkenang memori lama, seperti Gulai Kawah, Otak-otak, Ketupat Palas berserta Serunding Ayam dan Daging, Lemang, Pulut Kuning Diraja, Nasi Minyak Aneka Kacang dan bermacam-macam lagi.

SAM_2484

SAM_2481

 

Memang tak tau nak makan apa, semuanya nak makan, tapi takut pulak diet lagik hiks :) Tapi tips Akak satu jer, cuit sikit-sikit yang kita nak makan, so at least merasa la semua hidangan. Tapi kau menu hidangan dia melaut banyaknya, memang tak kan larat kot nak makan semua, even rasa sikit-sikit pun!

Ditambah pula dengan Lamb Masala Berempah, Aneka Sup. Ha salah satu sup ialah Sup Gear Box Lamb! RD try makan hari tu berdesup dia sedut, yummyyyyy

SAM_2443

 

Untuk pencuci mulut pula, of cos buah-buahan tempatan memang ada terhidang, di tambah pula dengan Aneka Kuih Muih Melayu, Cakes, Bread Butter Pudding with Vanilla Sauce, Pengat Pisang my favourite ni, Cendol Durian, coconut crisped Apam Balik, Pisang Goreng Cheese dan banyak lagi.

Minuman pula sudah semestinya ada Teh Tarik dan pelbagai minuman sejuk yang lain.

SAM_2439

Spread yang beso dan panjang, hujung ke pangkal bagai. Pelbagai kaunter dari hidangan barat, melayu, chinese seperti Dim Sum pun ada di sini. Tepuk dada sendiri la nak makan apa, most of it memang menepati tekak dan citarasa korang.

 

IMG_5137

Memang setiap tahun Akak menjadi tetamu setia Buffet Ramadhan di Tropicana Golf & Country Resort. My family cakap tempat ni memang wajib pergi untuk buka puasa. Depa masing-masing dah ada favorite dishes masing-masing la tu.

So berselera tak? Akak yang tulis ni pun telan air liur ha! Jom sesamalah kita berbuka puasa di Tropicana Golf & Country Resort nanti.

 

Satu rahsia Akak nak cerita, untuk lebih jimat, cepat-cepat beli Early Bird vouchers sebab harga dia lebih murah dari harga biasa. Tapi kena cepat sebab Early Bird vouchers hanya boleh dibeli sehingga 20th May 2017.

Harga Early Bird vouchers – Adult Mon -Thu = RM86, Fri to Sun/Public Holiday = RM96. Children Mon -Thu = RM43, Fri to Sun/Public Holiday = RM48

Dan kalau beli lepas 20th May, the normal rate is applied which is

Adult Mon -Thu = RM106, Fri to Sun/Public Holiday = RM116. Children Mon -Thu = RM48, Fri to Sun/Public Holiday = RM53

So buatlah pilihan yang bijak :)

Untuk tempahan “Santapan 29 Malam” ini, boleh hubungi nombor telepon ini:

03-7804 8888 ext 306/325 atau 03-7804 1919

 

Ok jumpa korang di Buffet Ramadhan 2017 @ Tropicana Golf & Country Resort nanti!

 

Comment: 5

Berbuka di Tropicana nyummeh!

20130713_183035

Nampak nampak….dah janji nak pi Tropicana yer. Harus berpegang pada janji. Dah booked mak mertua aku dan sorang adik ipar aku yang sentiasa jadi peneman mertua aku tuh, dan jugak dah booked parents aku sama. Adik beradik ipar duai tak nak ikut, depa ada plan memasing.

Tapi kisahnya aku ngan laki aku kena lah pergi 2 kereta.

Dia dan kakak balik amik mak mertua aku satu kereta. Aku pulak bawak baby and abang, jemput parents aku pulak,

20130713_192356

Sampai ke puncak tangga budak kecik tu memanjat. Malas abang kakak nak melayan, diorg dah tersadai kat meja buffet. Laki aku and team sampai Tropicana dulu. Aku sampai kemudiannya, biasalah, bawak anak lebih dari bapaknya, udahlah bapaknya bwk si kakak assistant aku yang terer tu plak.

Abang part jaga adik, abang agak kalah, kakak lagi handal.

Taklah…RD nak bawak RB but dia tidur so aku le yang kena bawak, just nice aku nak kuor, RB bangun. siap terus mandi.

IMG_1402

For all 9 of us. tu pasal tak muat 1 kereta.

Sokay, sok sok kita tukar kereta lagi besarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr boleh muat semua orang yek yang…..

Aku sebab sampai lambat, aku parking kat basement, tapi jangan risau ada je buggy service yang hantar amik hangpa. Sebab aku risau le kan makpak aku nak jalan bukan kuat, specially Abah aku bertongkat.

Keek permulaan berbuka, kira perkenalan cehwah!

Jul 13, 2013 | Buka puasa wt parents and mertuaaaa di Tropicana Golf Resort by redmummydotcom on Keek.com

IMG_1415

Depa duduk ada makna tu…

Depan tu ada stage, RB dok mengejar turun naik nak pergi kat stage tuh, well cam biasa, aku jadi JAGA anak aku kejap je masa bapaknya pi amik food, pastuh aku lantingkan dia balik kat bapaknya. Penat le main kekejar weiiiiiiii

Mak dah tak fit macam zaman abang kakak ko dulu dik.

IMG_1416

Alamak dilindungi rambut…lantak situ

IMG_1443

So masa Maghrib semua amik turn lah, mesti ada sorang kena jaga RB….

IMG_1458

Untuk ni je aku repeat makan sampai 2 pinggan tapi sayangnya masa 2nd plate the kuah dah habis! alahai kambing. so cuit2 le aku makan ngan mushroom kuah dia macam tak seragam but belasah je lah.

Berulang le kita amik makan, abang tu ko tengok hah keek dia belasah ayam, budak ni memang pantang nampak ayam,  berulang2 kali.

Sudahnya 9.30malam baru kitaorang semua balik!

Jul 14, 2013 | Hantu ayam by redmummydotcom on Keek.com

20130713_213904_2

Ha masa untuk pulang….naik 2 buggy, budak kecik tu kat tengah2 between aku ngan mak aku hah

20130713_213914

But untuk pulang kali nih, kakak ikut sama pulangnya ngan team maknya lah, abang dapat ikut bapaknya pulak hantar mak mertua aku pulak. Kena take turn ler, kang ada yang….napa kakak dapat, napa abang tak dapat. hah diorang 2 orang tu macam kembar! kalau boleh semua nak kena sama rata.

Jul 13, 2013 | Suap makan by redmummydotcom on Keek.com

Ini keek budak kecik ni mengamuk nak sangat dengan cawan putih tu, sampai koyak2 ler cawan kertas tu dibuatnya. Besides, dia bergaya nak menyuapkan food kat mulut sendiri and to us too! Lorat ko kannn.

Ini jugak our first buka puasa di luar, weekdays seperti maklum memang takde buka kat luar for kids lah, depa busy so semua homecooked di rumah. Beli bazar pun hanya bapaknya sahaja yang keluar itupun limit untuk at least RM10 and below. Most of the time, kuih 2 ringgit je dan air sejuk sejenis untuk berbuka sambil lauk pauk 2-3 jenis.

Kemudian ada mee kari or laksa or bihun sup untuk depa makan after Tarawikh. Laki aku pi tarawikh kat Masjid AlNajihin, tetegur le dia kat situ, bersama ngan abang kakaknya. So gitulah kita berjimat bila buka di rumah tak nak membazirrrrrrrrrrrrrr.

First day puasa je laki aku terbazir beli yang terlebih2, aku tau sangat rumah aku tu bukan boleh lelebih belinya. Tak makan je kang. But for weekend memang kita pampered buka di luar. Wajib tuh. Dan surprisingly anak2 aku makan banyakkkkkkkkkkkk bila berbuka di luar! So memang tiada kerugianlah kalau bayau buffet tu kan.

Untuk reference buka puasa di Tropicana boleh refer kat my entry  ni jugak. Jejemput….

Comment: 7

Kembali berbuka puasa di Tropicana Golf & Country Resort!

IMG_9521

Kemerahan kau! Aku dok gila le betul beli kaler merrah, ni stock ke empat merah menyala yang aku ada in hand. This is from MAC. Ruby kalo tak silap namanya si merah nih. pi beli sendiri ye dik, jangan suruh akak. hakak ni super bz…

IMG_9556

Bz bz pun sempat la jugak aku layan preview Buffet Ramadhan 2013 Tropicana Golf & Country Resort hiks

Pejam celik pejam celik dah nak masuk bulan puasa dah kita. Semua tak sabar menunggu bulan Ramadhan ni. Ye lah selain bulan puasa ni untuk kita semua menambahkan lagi amal jariah ibadat kita semua, buffet ramadhan pun antara yang ditunggu-tunggu jugak oleh kebanyakan kita. Mungkin tak setiap hari kita buka puasa di luar, tapi for my family, weekends memang wajib buka di luar coz weekdays dah homecooked. Tu dah memang anak2 punya permintaan.

So for this year, kita kembali ke Tropicana Golf & Country Resort!

_DSC5260

Spread yang beso dan panjang, hujung ke pangkal bagai. Aku memang sukaaaaaaa sangat ngan Tropicana punya spreadlah. Laki aku cakap, lain takde takper, tapi Tropicana kita kena cover, depa punya buka puasa spread memang so far payah nak beat! Dari A to Z semua ada kat sini, korang cakap lah nak apa, for sure ada. Sup gear box pun ada!

Dan aku berharap di tahun2 akan datang, Tropicana will never ever forget to keep inviting me to their preview buka puasa. Kalau takde, baiklah, saya akan menebeng jugak di bulan Ramadhan.

Ingat lagi last year punya buka puasa, first day ramadhan di Germany, tapi bila landed KL, sini baru 1st Ramadhan, so petang tu jugak kita bukak puasa di Tropicana yer! Booking kena awal buat coz Tropicana memang sangat full house!

IMG_9527

Permulaan plate, oh teppanyaki beef tu memang superbbbbbbbbbbbbbbb, sama ngan udang tuh gak! So la sedappppp, and aku gatal pi campur ngan kepok, very the Jepun Kelantan sangat, but enak sekali! Aku paling gilakan beef teppanyaki. Tengok chef masak teppanyaki, tertelan2 air liur dibuatnya.

I m so looking forward to have my buka puasa at Tropicana Golf nih, aku dah aim nak bawak parents kali nih, mak mertua sekali. Wahai ipar duai biras ku, i’m taking mak to buka puasa kat sini, nak ikut keeeeeeeeeeeeeeee?

IMG_9539

Ini plak plate kedua, rendang ayam, lemang dan murtabak, very the hari raya kay perkhhh

Korang kalau layan buffet, nasi kena skiplah, kang kenyang, rugi pulak. Aku dulu cam tu ler, melapau satu hari puasa pi amik nasi, ha pastu, tak larat nak makan lain dah…but skang dah bijak, put aside the nasi. Gatah2 jer, so kita boleh merasa kalau tak semua, suku pun not bad kan. tu pasal kena amik sesikit. Jangan tamak.

Ajar anak2 sama, ni kang kalau tidak sume nak diamik sampai tak muat meja (cam aku anak beranak dan korang gak sama ler hahahha deduluuuuu, but skang sume dah hinsap kan!)

tropicana bloggers

Ada rezeki kena la panjangkan kat orang lain, baru lah bertambah-tambah rezeki. Btul dak?

Antara bloggers yang memeriahkan majlis sambil mengeyangkan perut – Lyn Yusoff, Ruby, PenMerah, Yana, AbangEnsem, Zaid, Eyriqazz, MelastikBintang, Shakiddo, Azrin akubiomed, Jocko, Kak InaKL diwakilkan anaknya, dan semestinya gambar2 yang cantik dari Lawa Photography dan partner! gambar yang tak cantik tu aku ler yg angkaranya, yang sharp molek vass, ko campak je kat Lawa Photography.

Hah camne nih, sile tekan google untuk dapatkan links depa, akak tak larat dik nak links sumer nih. But, diorang ni famouslah, takkan ler korang tak kenal dedepa sumer nih, kalau ai kenal, u sure lagi leeeeeeeeeeeeeeeeee kenal!

_DSC5267

_DSC5279

Lawa Photography terima kasih dengan gambar-gambar kalian

_DSC5289

_DSC5295

Bertemakan Rasa Kampung Buffet, kalau korang perasan bermacam-macam warung sedia ada untuk berkhidmat menyediakan pelbagai jenis masakan dan juadah untuk memenuhi selera tekak dan perut kita :)

_DSC5290

_DSC5292

_DSC5301

_DSC5306

_DSC5307

_DSC5309

_DSC5322

_DSC5338

_DSC5343

_DSC5350

Antaranya warung maidin, warung anika bubur, teh tarik counter, warung jagung rebus, warung italiano, warung itik panggang dan bermacam-macam lagi. Satay, seafood, ABC, kambing panggang, gulai kawah, you name it, mesti ada punya. Like I said, the spread memang banyak :)

 

S3 Tropicana

S3 Tropicana1

S3 Tropicana2

S3 Tropicana3

Aku sambil menaip ni hai terliur-liur tengok gambar-gambar makanan ni semua haih… kalaulah time puasa korang tengok gambar ni semua mau nya korang amukan merah kat aku kan hehehehehe…

IMG_9597

Terima kasih Tropicana Golf & Country Resort for the invite, dan extended to quite numbers of bloggers too.

Nak lagi aku jemput bloggers lain lagi but ai dah short handed, terkejar2 urus sana sini, sambil2 driving roger sana sini buat invite hah…sambil ngulit anak, matching mana yang boleh hadhir. Inipun luckily ai dapat bantuan RD to drive me there coz sepanjang on the road dari rumah ke Tropicana, aku dengan gadget memanjang, bukan surfing, but buat kejeeeeeeeeeee

_DSC5264

Aku dah cakap tadi, aku memang confirm satu family, mak ayah, mertua semua aku bawak nanti :) . Insyallah di weekend pertama Ramadhan, aku akan ke Tropicana Golf & Country Resort. Booking pun aku dah buat sesiap coz boleh dapat dok dalam bahagian dalam, got aircond marrr…

Kalau nak datang, I would suggest korang buat reservation awal-awal, contact 03-7804 8888 untuk tempah table. Harga kalau member resort ni RM70 dewasa dan RM35 kanak-kanak, dan kalo non-member pulak RM80 dewasa dan RM40 kanak-kanak. Pada aku quite reasonablelah harga dia untuk buka puasa ramadhan kan. Diingatkan, bukan selalu, once or twice a month masa Ramadhan tu berbuka di luar dah ok, dari ada yang hari2 pi buka kat luar, oh parah tuh.

Thank you Tropicana Golf & Country Resort and  Lawa Photography‘s team for all the wonderful pictures :) . So berselera dok? Apa lagi jom sesama kita buka puasa di Tropicana Golf & Country Resort nanti :)

Comment: 13

Buffet Ramadhan @ Tropicana!

 

IMG_2359

Pejam celik pejam celik tak lama lagi dah nak masuk bulan puasa. Bulan depan jer dah puasa wei. Memang rasa cepat jer masa berlalu. Ha korang hutang puasa dah bayar ke belum tu?

IMG_2388

Dah kalau dah bulan puasa memang tak sah lah kalau takde Buffet Ramadhan kan… So baru-baru ni aku sempat gak pergi menjamah dan menjamu selera dengan menu berbuka puasa Buffet Ramadhan @ Tropicana. Bukan aku sorang jer, aku ditemani gak battalion bloggers lain, Kid, Hilal, Beautifulnara, Sid dan Lyn Yusof. I extended the invite to orang lain gak tapi ada yang tak turned up. Rugi la hangpa, kitorg pasnih dapat bukak puasa with our partner memasing kat sini bulan Ramadhan nanti.

IMG_2382

Spread makanan dia cukup punya banyak tak terkira. Dari ulam-ulam kampung sampailah ke western food semuanya ada. Ikutkan hati memang nak jamah semua, tapi kena control diet gak hiks. Tapi kalo jamah secuit dua tak la rasa guilty sangat hehehe. Yang penting kena merasa, tak nanti menyesal pulak :)

IMG_2373

Susun atur kerusi meja makan pun quite selesa dan a bit loose, so senang nak gerak pi ambik makanan. Tak le dok bergesel-gesel celah-celah kerusi hiks. meaning kalau bawak stroller for baby (like me and Nara’s case) emangnya enteng dong!

IMG_2369

Ha sempat jugak aku snap menu yang akan disajikan untuk Buffet Ramadhan @ Tropicana ni. Sambal Udang Petai dan Gulai Kawah yang tak tahan meliur tu. Bukan lauk kampung jer ada, Hokkien mee ada, shushi pun ada, ha even BBQ pun ada. Memang terliur!

IMG_2371

Prayer rooms confirm memang ada and even Shuttle Service pun disediakan. Parking space memang cukup gak. Tapi yang paling best siap ada Easy Payment Scheme tu untuk pembelian melebihi RM500! And the price pun quite reasonable and worth it if compared what you’ll get nanti.

IMG_2358

Ke Tropicana kita nanti untuk buka puasa jom :)

Yang sedihnya, aku nak pergi pun bawak anak2 jer lah…laki den wont be around during the fasting month. heh, sapo nak ikut kak red, den leh bawak teman nih….

Comment: 30