Buffet Ramadhan

Iftar Bersama Bloggers by Denaihati

IMG_0891

cerita sebelumnya Syawal. Lama betul nak keluar.

maafkan saya ye Bang Haji Denaihati, saya sangatlah kekangan masa. Tapi saya nak jugak bercerita di sini, our bloggers buka puasa by Denaihati. or nama lainnya Iftar Bersama Bloggers 2014 by Denaihati.

Kesian selendang aku nih, orang tak geti pakai kan, asyik meleret2 jer. padahal aku dah pin belakangnya but nak membetulkan pun bukan geti, ngan cermin nak dicari tak de.

IMG_0897

dahulukan suami….

IMG_0900

pastu baru ngan AE

hahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

IMG_0902

pastu kembali kepada suami LOL

IMG_0903

ok lah up lagi gambar ngan laki, kasi bonus sikitlah kat laki

aku ni memang mereng kengkadang tapi laki aku melayan jer, but nak suh dia buat lelebih mmg dia takkan buat lah, alangkan gambar bercium pun dia tak bagi post sini hahahaha, kalau aku selamba kodok je pung.

IMG_4516

Berbuka kali ni Saloma Bistro. Denaihati kali ni buat tema, Arabian Night jadi ramai ler abang2 suami2 bujang2 yang datang berjubah. Laki aku idak ler. laki aku takde jubah but he can pinjam je dari Abang, abang sendiri ada 3,4 helai jubah. but the ladies pun berjubah gak, anggun je memasing. Yang tak ikut tema pun ramai, tapi ada yang macam lari tema pun akak macam kemusykilan sangat. Arabian bukan American tuh.

Akak tak pakai jejubah segala. akak pakai modern kurung, by Suri Sara, punyalah dah setaun lebih baru dapat pakai, dulu kan gems. Lagipun nak sedondon ngan laki akak, actually laki aku pakai je apa warna yang aku sediakan, dia tak kisah pun. kalau aku suh pakai merah, siapkan merah maka merahlah dia pakai. In between ada ler yang pi Maghrib and baru sambung makan, ada jugak yang buat tarawikh, ada yang buat di rumah memasing gak. Most of the timenya mingle around and bertanya khabar.

 

IMG_4524

Ujang yang kepelikan ngan magic kat tangan akak :)

IMG_4580

hah senang sekali arung semua ada.

MB, Tuan Haji Denaihati, eh tadi bang aji bukan jubah putih ke? Sohok the pelawak, Hilalazmi the Awani, AE yang ensem, kang tak cakap ensem ko patah hati plak kang ngan aku plak AE, and JBT – welcome to our blogger’s community by Denaihati. Hidup kena berkawan sket bang, asyik cerita Jepun jer, sesekali turun tengok hok kat bawah ni sket.

IMG_4602

Tekong and Wani – my Jakarta ASUS teammate

IMG_4606

beginilah hasil dari kamera laki aku, banyak gila dia snap but satu je lah buat belanja kat sini

IMG_4620

laki aku ni masa ramadhan mengurus betul. tengok nampak kurus hah dalam nih. Janganlah ko suruh dia gemuk, badan dia tak naik pun, pi gym pun buat exercise segala bagai pun tak nak gak naik muscle sampaikan abang punya muscle dah boleh beat bapaknya….

MB diletakkan sebagai closing photo cos hadiah Syawal istimewa buat beliau dan isteri serta Ryan anak sulong atas kelahiran anak keduanya, as this entry is up, baru saja dilahirkan. Congratulations on your new born of a baby girl. Sepasang yey!!

Also, bolehlah tengok video yang Anwar Abdullah shoot. Thanks Anwar dan tahniah for your engagement.

 

During the buka puasa tu pun ada jugak MOU between Denaihati dan juga Al Ansar Health, siap dengan pakai helicopter terbang lagi tuh, hebat hebat! Nak pinjamlah idea tu buat bday party Zeeshan sok sok.  Lauk pauk Saloma Bistro pun sesodappp. Dengar khabar ada lagi Raya Open House pulak, and i m so looking forward for the event too, dijemputkan kan kan? Sampai hati tak jemput, Abang Haji Denaihati sayang aku kot, eh tak?

Thanks Denaihati for the Iftar Bersama Bloggers 2014.

Let s support Gaza, speaking of Gaza, aku tau ramai yang buat operasi boycott besar-besaran tapi kita kena pikir jugak ada keperluan barang anak2 tempatan pun ada dijual di Tesco seperti contohlah yer. Kalau kita boycott Tesco, barang2 anak tempatan yang ada dalam Tesco, habis gitu je jugak kerugian. Coz depa ngan Tesco pun ada contract jangka masa panjang, bukan sesukanya depa nak tarik balik product depa and send to Jusco or even Speedmart or Hero or memana lahkan.

There are things we can boycott, McD ke Marks & Spencer contohnya, those working there lama kelamaan kalau dah tak seronok dok takde customers, surely depa jump out. Anak2 muda kita memang ramai kerja situ, mostly yang tunggu result SPM or cuti panjang. Jangan le ko pi ludahkan those anak tempatan yang kerja McD, itu dah buat aib.

Dan juga, aku pun dah reject jugak some of my blogjobs yang related to Israel’s product. Kalau ada yang korang nampak keluar kat blog or my social medias tu sebab tu dari kempen lama yang baru nak keluar, so jangan ribut2 ler. Actually boycott sana sini etcs, for me lah kan personally, it s all from your heart and niat. Allah je yang tahu niat kita, dan remember Allah pun Maha Pengampun.

Kalau dah mak kau suka beli barang kat Tesco, takkan ko nak jadi anak durhaka kat Mak kau pulak, kena lah pepandai tarik rambut dalam tepung? ada tricky gak kat situ, balik pada niat, kita boycott ikut kemampuan dan keperluan. Bukan kerana dendam hati hitam kita.

Adakah kita akan berhenti support the product sehingga Israel keluar dari Palestine? atau kita akan tetap meneruskan the boycott selama2nya?  Question to be answered….

Comment: 5

10 BGR vouchers for the best 5 commentators!

IMG_7404

macam kami 2 orang jer dalam kereta

yang lagi 4 orang belakang tu dok dendiam belakang. eh bukan 4, ada 3 jer. abang kakak tarak. Hari tu aku dah posted out on entry pasal BGR kan, so ini behind the scenes lah, Rugi lah tak nak post out cite nih, leh selamat cerita aku untuk a day tau!

but di 2 tempat kejadian, abang kakak sedang berjimba….

IMG_7757

Abang menonton final Bola – Felda VS Pahang with my youngest bro’s family and cousin

kejap kena tukar oren for Felda

kejap tukar hitam putih for Pahang

hish pakcik and cousin ko ler nih

IMG_7786IMG_7787IMG_7788IMG_7789

Kakak pulak begini hahahahah lepak umah another pakcik jugak with the cousins. Dah macam rekrut bebudak nih…

 

IMG_7471

Sesampai BGR jumpa gang2 lama, wohmanghaik! Ada 2 ex nuffies and of cos KY the food blogger.

IMG_7474

eh ada lagi posing, Shah and Yee Hou lama dulu jaga Kak Red

 

IMG_7490

gossiping and chatting!

IMG_7516

sapa ke kata niece akak cantik tuh

eh eh

tengoklah makcik dia

kakngah and Zeeshan, kejap baik kejap gaduh kejap baik gaduh. Kak Ngah suka benau menyakat Zeeshan tuh. Oh Kambing, ko kan, ujud lagi ko yek Kambing!!

IMG_7521

merajuk seorang anak coz satu meja dok passing iphone bapaknya dari tangan dia….muahahahha sian ko dik. no no no gadget

IMG_7599

Sumi Jelly in oranje!

IMG_7605

IMG_7609

anak2 RM, Melastik Bintang and Kid

bergasak la korang kat stage tuh

Kid and MB yang monitor  coz meja depan, meja akak belakang than depa

IMG_7633

the bapaks

aku lah puteri menyibuk

IMG_7650

Cute tak kitaorg

bila ada Tian Chad memang terus kena jadi happy happy, camera fish eyes dia tu magic bonar! but pasal nya aku ngan Nicole pun kena bend down gak hahahhaa

IMG_7711

apaknya pastuh meninggalkan aku ngan Zeeshan, tak nak jalan tak nak apa, nak berdukung. ya hampun ko dik, mak ko dahlah tengah runcing2 heelsnya tuh

IMG_7718

boleh dukunglah but aku bertahan badan aku kat meja tu…pastu pastu

IMG_7719

dia meraung tak nak aku duduk or bersandar kat meja tuh

ya anak

ko ni mengada2nyaaaaaaaaaaa

letih la mak ko dik

 

IMG_7776

 oh i won this hamper, tu ha ada number lucky draw kat belakang baju badan Zeeshan tuh. hok ni dia ngah gaduhkan ngan maknya nakkan hamper tu buat golek2. ko napa dik, ko ingat ni bola sepak kerr

IMG_7728

jadi kita pusing balik BGR bagi ko senyap, sambil aku bercerita ada fish la cats lah, carik2 nan adooooooo pun binatang tuh mami. hahahaha dik kita cari le ni mana tau adaaa

IMG_7732

dan pastinya closure dengan gambar laki bini, kalau boleh nak bininya sorang jer but tukar sket style

IMG_7735

aku dah susah hati nak amik gambar coz Zeeshan dah lari sana sini jadi dapat le 2,3 snaps jer heh

IMG_7692

usai event, kita posing gegilos kejap…..btw, ini niece aku lah, pehal pulak dia maid aku. Tak pernah ler aku letak muka bik aku dalam blog nih.

For booking berbuka puasa di BGR, please contact Wani di 016-9645544 / 03-8925 3728 / 03-8210 0265 untuk tempah table. Email pun boleh bgb.bangigolf@gmail.com. Harganya pulak RM50 dewasa dan RM25 untuk kanak-kanak. Hook up at  Bangi Golf Resort , the FB: Facebook Page Bangi Golf Resort.

CONTEST CONTEST CONTEST!!

The best 5 commentators akan dapat a pair of vouchers buka puasa di Bangi Golf Resort, valid from 2nd to 26th July.  So ko sorang jawab, kalau ko menang bertuah ko dapat le 2 tix vouchers berbuka di Bangi.

Kalian hanya perlu komen sebijaknya di comment entry nih, untuk soalan tersebut: “Why do you want to dine in Bangi Golf Resort Restaurant”

Comments untuk jawapan boleh diterima dalam English and in Bahasa too. Tiada masalah.

Dalam comments ni jugak tolong sertakan nama, email address yang betul, instagram ID, url blog if any. Winners will be contacted via email add you provided, no announcement of winners via blog.  Clear??  Tarikh tutup contest di comments entry ini adalah pada hari Jumaat ini, 27th June at 10pm. You have 4 days, get set go!!!

Comment: 59

Bangi Golf Resort’s buffet Ramadhan 2014

IMG_7535

Pejam celik pejam celik tak lama lagi jer dah masuk bulan puasa dah kita. Selain bulan puasa ni untuk kita semua menambahkan lagi ibadat dan amal jariah kita semua, buffet ramadhan juga antara yang ditunggu-tunggu oleh kita kan kan kan :)

IMG_7543

Mungkin bukanlah setiap hari kita buka puasa di luar, tapi at least sekali dua kala nak la jugak berbuka puasa di luar kan, tukar selera orang kata. Personally for my family, weekends memang wajib buka di luar coz weekdays buka kat rumah homecook. Memang anak-anak punya permintaan.  Dah bertahun2 begini, so tu pasal kalau nak weekends jer aku mesti gagau cari tempat nak buka puasa.

IMG_7656

So a few weeks ago aku sempat pergi menerai buffet Ramadhan di Bangi Golf Resort. Kira preview la dulu hiks :) Rambang la jugak mata dan perut aku nak makan macam-macam hidangan kat situ. Lari diet aku hehh. Buat reratah. Ratah mendanya pun..makannnnnn ok!

IMG_7586

First thing first. Sebelum kita ngap, kita kenal-kenallah dulu sapa cook dia. Betul tak? Inilah dia Chef Kamaruddin orang penting di sebalik buffet kat Bangi Golf Resort ni. Kelakar orangnya hiks, personally dia pesan jangan risau walau ramai mana pun yang datang buka puasa kat sini nanti , dia akan tetap tambah dan tambah lagi semua makanan kat situ.

This is my first time makan kat Bangi Golf Resort ni. So jom kita tengok apa yang depa offer untuk buka puasa bulan Ramadhan nanti.

IMG_9440

Bangi Golf Resort menyediakan lebih dari 100 jenis hidangan. Spread yang banyak, hujung ke pangkal. Dari A to Z semua ada kat sini. Ready made telur setengah masak pun ada! Siap dengan kicap lagi :)

Laki aku fan of it

IMG_9441

Aku makan cuit sikit-sikit jer, buat merasa orang kata. Permulaan plate, kambing golek. Maklumlah time-time diet ni kena beringat, tu sebab makan yang bakar or grill jer! So la sedappppp, lagipun aku memang favorite daging kambing ni. Permulaan katanya, pastuh 3 plates kambing tu aku ngap!

Surau untuk lelaki perempuan ada jugak disediakan, parking pun senang. So datang buka puasa je kerja ko skang :)

IMG_9442

Malaslah aku nak namakan satu-satu dishes ni semua, korang tengok jer lah gambar-gambar ni semua. Kalau tak terliur memang sajer jer la, tak pung tunggu bulan puasa nanti, ha confirm terliur hiks. Tapi butter prawn tu memang terbaik! Rangup dan pedas-pedas sikit rasa dia, memang lah tambah lagi dan lagi dan lagi. Pun udang tu laki aku kena kopekkan for me, kalau takde dia, anak2 aku tolong bukakkan, aku pemalas sikit bukak kulit udang hahahaa

IMG_9443

Kuih-muih moden dan traditional memang tak ketinggalan. Buah-buahan of cos la ada. Manggis pun ada sama. Tapi aku kalau makan manggis punnnnnnnn malas nak kopek, kerja laki aku gak kopekkan. baik kat hotel mahupun di rumah.

IMG_9444

Macam-macam Cooking Showcase dan their staff sedia untuk melayan dan menyediakan pelbagai jenis masakan dan juadah untuk memenuhi selera tekak dan perut kita :)

IMG_9422

Antara sections yang ada, satay sudah semestinya, goreng-goreng mee mamak dan kueh tiaw memang menyelerakan, mee sup/kari, western appetizer seperti beef lasagna, spaghetti, of cos malay style pun ada, lemang dan rendang daging, gulai kawah, ikan salai masak lemak cili api, nasi ulam dan macam-macam lagi. You name it, mesti ada punya. Like I said, the spread memang banyak :) Rasanya pulak for me, sesuai dengan selera dan citarasa aku yang secara tak langsung akan membuatkan aku akan datang lagi ke sini :)

IMG_9373

ini kan, memang bikin aku tak berenti makan ler…apsal ko sedap sangat hah?

IMG_9413

Last but not least, the highlight is kambing bakar! Ni memang terbaik aku cakap. So tender dan secukup bakarnya dan perisanya. Chef Kamarudin tu sendiri cakap akan topup dan topup lagi daging kambing ni sampai ke penghujungnya. So bukanlah kalo dah abih seekor ni sahaja takde dah. Akan berekor-ekor disediakan :)

IMG_7654

Aku sambil menaip ni dah terliur-liur tengok gambar-gambar makanan ni semua haih. Kalau time puasa tengok lagilah hebat dugaannya. Macam aku dah cakap tadi, aku memang confirm satu family repeat nanti :)

Kalau korang nak datang, aku suggest korang buat reservation awal-awal, contact Wani di 016-9645544 / 03-8925 3728 / 03-8210 0265 untuk tempah table. Email pun boleh bgb.bangigolf@gmail.com. Harganya pulak RM50 dewasa dan RM25 untuk kanak-kanak. Tapi kalau datang in group boleh dapat diskaun lagi :) Pada aku quite affordable lah harga dia untuk buffet ramadhan. Bukan selalu, maybe once or twice kita layan buffet Ramadhan apa salahnya.

Thank you Bangi Golf Resort for having us there. So berselera dok? Jom kita sesama buka puasa di Bangi Golf Resort nanti :) Untuk promosi ataupun any updates boleh lah visit Facebook Page Bangi Golf Resort.

Insyallah early July akak nak datang Bangi Golf Resort for buka puasa, jom kita singgung sama berbuka di sana?

Comment: 13

Back to Le Meridien Buka Puasa!

20130621_185603

Bahang Ramadhan dah mula terasa, minggu depan kita dah puasa. Sana sini sibuk promosi Buffet Ramadhan, bukan promosi puasa jer, promosi raya pun dah kuor eh! Memang dah bertahun kebelakangan nih, kita dengar promo Raya lagi hebat lelebih dari Ramadhan yang belum mampir. But tu lahkan, semua berebut2 nak buat marketing.

Macam Le Meridien pulak, dah tentulah promosi Buka Puasa Ramadhan harus dilakukan sebelum Ramadhan, kang kalo tidak, kita mana nak tau apa yang ada promosi Ramadhan 2013 kan?

20130621_190704

Seperti tahun lepas, Buffet Ramadhan Le Meridien memang wajib disinggah. So a few weeks back sempatlah aku menyinggah ke preview Buffet Ramadhan depa untuk tahun ni pulak.

Masuk-masuk jer ke Latest Recipe Le Meridien ni disambut dengan chocalate dan strawberry fountain yang memang mengiurkan sampai tertelan air liur aku! If hangpa remember, huh ini memang berulang abang kakak tibai makan choc tuh! RB tahun lepas kecik lagi…..skang huh kalau dia ada ni mau dia langgarkan pulak fountain tu woiiii.

20130621_190050

So sebelum aku mula makan baiklah aku snap-snap gambar makanan-makanan yang istimewa dihidangkan kat Latest Recipe Le Meridien ni. Kang kalo aku dah start makan memang tak rajin la kan aku nak snap-snap ni. One of my favourites, siput sedut masak lemak. Awesome!

20130621_190114

Kari ayam, my second favourite :)

 

Jun 21, 2013 | Siput sedut belitung by redmummydotcom on Keek.com

20130621_190203

Sudah semestinya segala jenis ulam, sambal belacan, sambal kicap, cicah asam, cencalok budu semua ada. Tapi minta maaflah ya, i tak makan semua ni…coz ni semua tekak laki aku, not saying that ai tak tekak melayu, obviouslylah kari ayam and siput sedut aku punya favvy kan, but aku memang tak berapa ulam-ulaman nih.

Mungkin tunggu naik lagi meningkat umur baru nak makan kot hahahhaaa

20130621_190218

Dan juga ada segala jenis kerabu

pun pojaan laki akuuuuuuuuuuuu!

20130621_190224

Dari hujung ke pangkal, kiri ke kanan pelbagai juadah telah sedia untuk dinom nom nom hiks :)

20130621_190312

Juga ada section Indian food di mana ada roti nan dan ayam tandoori serta dhal, nasi bryani dan macam-macam lagi.

korang kalau skang memang tak nampak nak pandang kan, tunggu masa bulan puasa, haaaaaaaaa….tergeliur nak amik semua

20130621_190417

Minuman sejuk pun sampai 4 perasa disediakan, minuman panas pula of cos ada, kopi, teh dan semestinya teh tarik.

baguslah Le Meridien, tak kedekut. Some hotels sangat berkira, air sejuk 1-2 jenis jer….

20130621_190502

Tak lupa kuih muih melayu tradisional kita sebagai pencuci mulut. Tak tau aku nak makan yang mana satu!

20130621_190510

Ais krim dia pulak walauweiiiii, siap ada macam-macam topping. Kalau bawak my kids ni mau tempat ni jadi ‘library’ budak berdua tu.

and dia orang bersama bapaknya pun dah bergabung menyuap aiskrim ni kat adik keciknya…

adiknya pulak tengok orang makan aiskrim, dia pun nak kelecap2 sama….

20130621_185938

Cepat-cepat buat reservation so boleh chop windows seats hiks :)

Jun 21, 2013 | My teppanyaki sedap sedap Le Meridien. Buka puasa preview by redmummydotcom on Keek.com

 

IMG_0304

My third favorite, oyster :)

tengok keek2 yang aku sempat tibai, rugi ler kalau sapa tak geti makan oysters! but makan nih jangan bebanyak, amik buat cukup rasa

itu cukup rasa kak red ke, sampai 6,7 ketoi?

kenapa? banyak keeeeeeeeeeee? eh sedaplah, ai suka oysters!

Jun 21, 2013 | Kegilaan oysters mak merah by redmummydotcom on Keek.com

IMG_0307

Dim sum pun ada. Favorite aku gak ni. Eh semualah jadi favorite aku macam ni hiks. Habis lari diet aku ntah ke mana.

oh takyah diet sangatlah, aku ada plan pun pas raya, jadi sementara boleh makan, kita cuit2 le apa yang ada kan….

Jun 21, 2013 | #GBM for buka puasa preview Le Meridien by redmummydotcom on Keek.com

IMG_0327

aku datang dengan my GBM girls dan kaum kerabat memasing….

Jun 21, 2013 | Choc fountain by redmummydotcom on Keek.com

20130621_190342

20130621_190350

20130621_190402

Akhir sekali penutup perut kitorang ialah pencuci mulut chocolate dan strawberry fountain dicicah strawberry dan mashmellow. Marveloussss sangatt weii!

Dah jadi signature mark pulak the choc fountain tuh….

IMG_0313

lawa tak hasil choc tuh? RD beria suh amik gambar gak, katanya seni lukisan dia kat plate Redmummy. aku tengok macam….emm, oklah tak lawalah Yang. hahahahha! jadi baik ler makankan jer….

Thanks Le Meredien for having us,  mungkin gambar2 yang dipamerkan di sini tidak banyak but boleh chekc out their site, and with hundreds of dishes, sedap dan lazat memang berselera! Jemput ramai-ramai buka puasa nanti! Harga bermula dari RM88++ to RM128++ per person Bak kata the Executive Sous Chef Zubir, Le Meriedien yang bertanggungjawab dalam penyediaan buka puasa ini ‘The menu was crafted as reflection of food I grew up with that is non-pretentious and just honest malaysia food at its best.I do hope that when patrons try our food, it would reminiscence home cooked food”

Baiklah Chef Zubir, anda benar….di Latest Recipe Le Meridien, benar-benar mengembalikan kenangan menu kampung semalaya! I ll be back!

Comment: 8

Kembali berbuka puasa di Tropicana Golf & Country Resort!

IMG_9521

Kemerahan kau! Aku dok gila le betul beli kaler merrah, ni stock ke empat merah menyala yang aku ada in hand. This is from MAC. Ruby kalo tak silap namanya si merah nih. pi beli sendiri ye dik, jangan suruh akak. hakak ni super bz…

IMG_9556

Bz bz pun sempat la jugak aku layan preview Buffet Ramadhan 2013 Tropicana Golf & Country Resort hiks

Pejam celik pejam celik dah nak masuk bulan puasa dah kita. Semua tak sabar menunggu bulan Ramadhan ni. Ye lah selain bulan puasa ni untuk kita semua menambahkan lagi amal jariah ibadat kita semua, buffet ramadhan pun antara yang ditunggu-tunggu jugak oleh kebanyakan kita. Mungkin tak setiap hari kita buka puasa di luar, tapi for my family, weekends memang wajib buka di luar coz weekdays dah homecooked. Tu dah memang anak2 punya permintaan.

So for this year, kita kembali ke Tropicana Golf & Country Resort!

_DSC5260

Spread yang beso dan panjang, hujung ke pangkal bagai. Aku memang sukaaaaaaa sangat ngan Tropicana punya spreadlah. Laki aku cakap, lain takde takper, tapi Tropicana kita kena cover, depa punya buka puasa spread memang so far payah nak beat! Dari A to Z semua ada kat sini, korang cakap lah nak apa, for sure ada. Sup gear box pun ada!

Dan aku berharap di tahun2 akan datang, Tropicana will never ever forget to keep inviting me to their preview buka puasa. Kalau takde, baiklah, saya akan menebeng jugak di bulan Ramadhan.

Ingat lagi last year punya buka puasa, first day ramadhan di Germany, tapi bila landed KL, sini baru 1st Ramadhan, so petang tu jugak kita bukak puasa di Tropicana yer! Booking kena awal buat coz Tropicana memang sangat full house!

IMG_9527

Permulaan plate, oh teppanyaki beef tu memang superbbbbbbbbbbbbbbb, sama ngan udang tuh gak! So la sedappppp, and aku gatal pi campur ngan kepok, very the Jepun Kelantan sangat, but enak sekali! Aku paling gilakan beef teppanyaki. Tengok chef masak teppanyaki, tertelan2 air liur dibuatnya.

I m so looking forward to have my buka puasa at Tropicana Golf nih, aku dah aim nak bawak parents kali nih, mak mertua sekali. Wahai ipar duai biras ku, i’m taking mak to buka puasa kat sini, nak ikut keeeeeeeeeeeeeeee?

IMG_9539

Ini plak plate kedua, rendang ayam, lemang dan murtabak, very the hari raya kay perkhhh

Korang kalau layan buffet, nasi kena skiplah, kang kenyang, rugi pulak. Aku dulu cam tu ler, melapau satu hari puasa pi amik nasi, ha pastu, tak larat nak makan lain dah…but skang dah bijak, put aside the nasi. Gatah2 jer, so kita boleh merasa kalau tak semua, suku pun not bad kan. tu pasal kena amik sesikit. Jangan tamak.

Ajar anak2 sama, ni kang kalau tidak sume nak diamik sampai tak muat meja (cam aku anak beranak dan korang gak sama ler hahahha deduluuuuu, but skang sume dah hinsap kan!)

tropicana bloggers

Ada rezeki kena la panjangkan kat orang lain, baru lah bertambah-tambah rezeki. Btul dak?

Antara bloggers yang memeriahkan majlis sambil mengeyangkan perut – Lyn Yusoff, Ruby, PenMerah, Yana, AbangEnsem, Zaid, Eyriqazz, MelastikBintang, Shakiddo, Azrin akubiomed, Jocko, Kak InaKL diwakilkan anaknya, dan semestinya gambar2 yang cantik dari Lawa Photography dan partner! gambar yang tak cantik tu aku ler yg angkaranya, yang sharp molek vass, ko campak je kat Lawa Photography.

Hah camne nih, sile tekan google untuk dapatkan links depa, akak tak larat dik nak links sumer nih. But, diorang ni famouslah, takkan ler korang tak kenal dedepa sumer nih, kalau ai kenal, u sure lagi leeeeeeeeeeeeeeeeee kenal!

_DSC5267

_DSC5279

Lawa Photography terima kasih dengan gambar-gambar kalian

_DSC5289

_DSC5295

Bertemakan Rasa Kampung Buffet, kalau korang perasan bermacam-macam warung sedia ada untuk berkhidmat menyediakan pelbagai jenis masakan dan juadah untuk memenuhi selera tekak dan perut kita :)

_DSC5290

_DSC5292

_DSC5301

_DSC5306

_DSC5307

_DSC5309

_DSC5322

_DSC5338

_DSC5343

_DSC5350

Antaranya warung maidin, warung anika bubur, teh tarik counter, warung jagung rebus, warung italiano, warung itik panggang dan bermacam-macam lagi. Satay, seafood, ABC, kambing panggang, gulai kawah, you name it, mesti ada punya. Like I said, the spread memang banyak :)

 

S3 Tropicana

S3 Tropicana1

S3 Tropicana2

S3 Tropicana3

Aku sambil menaip ni hai terliur-liur tengok gambar-gambar makanan ni semua haih… kalaulah time puasa korang tengok gambar ni semua mau nya korang amukan merah kat aku kan hehehehehe…

IMG_9597

Terima kasih Tropicana Golf & Country Resort for the invite, dan extended to quite numbers of bloggers too.

Nak lagi aku jemput bloggers lain lagi but ai dah short handed, terkejar2 urus sana sini, sambil2 driving roger sana sini buat invite hah…sambil ngulit anak, matching mana yang boleh hadhir. Inipun luckily ai dapat bantuan RD to drive me there coz sepanjang on the road dari rumah ke Tropicana, aku dengan gadget memanjang, bukan surfing, but buat kejeeeeeeeeeee

_DSC5264

Aku dah cakap tadi, aku memang confirm satu family, mak ayah, mertua semua aku bawak nanti :) . Insyallah di weekend pertama Ramadhan, aku akan ke Tropicana Golf & Country Resort. Booking pun aku dah buat sesiap coz boleh dapat dok dalam bahagian dalam, got aircond marrr…

Kalau nak datang, I would suggest korang buat reservation awal-awal, contact 03-7804 8888 untuk tempah table. Harga kalau member resort ni RM70 dewasa dan RM35 kanak-kanak, dan kalo non-member pulak RM80 dewasa dan RM40 kanak-kanak. Pada aku quite reasonablelah harga dia untuk buka puasa ramadhan kan. Diingatkan, bukan selalu, once or twice a month masa Ramadhan tu berbuka di luar dah ok, dari ada yang hari2 pi buka kat luar, oh parah tuh.

Thank you Tropicana Golf & Country Resort and  Lawa Photography‘s team for all the wonderful pictures :) . So berselera dok? Apa lagi jom sesama kita buka puasa di Tropicana Golf & Country Resort nanti :)

Comment: 13