Cyberview Resort & Spa

Vendeur Festival, wajibul visit.

IMG_5293

Siapa ada pergi the Vendeur Festival kat Matrade arituh? sorry ler dah abis, 2 hari jer, itu pun sampai kol 2 pagi depa bukak. Akak pergi yang on Saturday, asal cadang nak pergi right after Zuhur but banyak hal ler pulak kat rumah. Some more nak tunggu abang balik dari visit Sejarah dia (he chose the Muzium Negara, anak korang pilih mana?), tu yang lagi lambat keluar rumah.

IMG_5276

abang bawak the camera for his project but adiknya terus sebat tak nak bagi tinggalkan, jadi kulu kilir ler dia membawak camera tu hah, banyak giler dia amik gambar yang bembukan. Lambat abangnya tidur malam tu dok delete gambar yang adiknya amik, abis tu takkan  nak transfer semuanya ke PC pulak….

IMG_5278

Basically shopping raya kali ni untuk abang, dan sikit untuk aku. Itu perancangan asal ler. Yang benornya, aku punya lagi banyakkkkkkkkkkkkkkkkk dapat hahahahaa. Abang nakkan jubah, his baju melayu ada jerr but he tak nak pakai baju melayu, first day nakkan jubah. Of cos have to go for red colour. First booth ni je dia dah tertawan but RD and I tak setuju. Selain harganya yang terlampau mahal (for the quality we can get better price), warnanya dan design macam biasa sangat merata ada.

So kita KIV dulu booth nih, if dah bertawaf pun tak jumpa baru kita amik ni lah.

IMG_5282

dont think aku amik something from this booth, Seleksi Akma brand rasanya but aku ada banyak tops baju dari depa, bought from Zalora. jadi tak dapat ni pun tak kisah jer…

IMG_5284

Terpegun Zeeshan tengok tv tu punya iklan hahahahaa….

IMG_5289

I kan tak pergi Jakarta tahun nih, by right dah nak siap terbang pun hari tuh, sekali tengok passport aku kojol dah rupanya hikss…aku lagi rela pergi Jakarta dari pergi beratur renew passport so batal trip Jakarta. jadi tak dapat le menyopping kain baju raya di sana.

IMG_5319

Got to meet Nisa Kay at one of the booth

IMG_5337

Sebelum kita jumpa PenMerah’s booth, abang dah nampak replika patung Chazynash tuh kat luar and he s so excited sangat. Yelah dia ni fan to Chazynash tu sangat. So terus kita mencarik boothnya. Cikta pun ada gak kat one of the booths (ash annas, aku tak beli dah situ, dulu2 dah penah beli).

So jumpa je booth Penmerah, terus carik ownernya yang also my blogger fren, my dik angkat too. I hv known her for so longggggggggggggggggggggggggggg.

Abang terus tried ler the Jubah Lima Waktu, he would like to get 2 pcs, the red and the blue. Wrapped it up and Anne Raihan bermurah hati to sponsor the 2 pcs of jubah lima waktu for Abang. Rezeki ko lah sangat bang, walaupun sponsor, harganya logik gak lah better dari booth yang sebelum2 tu abang dok nakkan. Punyalah abang peluk cium jubahnya, suka betul dia dapat jubah idamannya dari booth and his fav celebrity pulak tu.

Malam tu kat rumah dia dok menerai2 lagi, betul2 gembira dia dapat the jubah lima waktu nih. Thanks Anne for the sponsorship.

IMG_5341

dalam banyak2 barang kita shopping, abang hanya pegang his paperbags of jubah lima waktu jer ahhahaha…lelain bapaknya yang pegangkan.

Rasanya tak sampai 2 jam pun kita shopping kat sini coz kita dah nak gerak berbuka puasa di Cyberview Resort & Spa. But walaupun sekejap aku dapat gak sebat 13pcs of baju raya for me hahahahaha….Maybe 10setslah yang lagi 3 tu lah is the pairnya. Pantas tak pantas?? hiks…

Ada jugak yang kenal Kak Red so i dapat sponsor give away from the booth owner jam jam masa tu jugak, I will definitely instagramkan each of them for sure. But baju2 akak tu, tak semua pun for raya, ada jugak for events and also for office/casual wear. Bahaya ler pergi festival raya macam nih, never balik dengan tangan kosong!

Untuk kakak pun dapat 2 pasang jubah dress too, yang satu tu common sangat berdokoh2 gak but dah dia nak sangat, boleh ler tu kak…

Nothing for abahnya or adiknya, dedua dah settled awal2.

IMG_5371

So kita berbuka di Cyberview, as a courtesy from the hotel for our relationship. Sedap sangat!!!

IMG_5393

dan as mentioned berbuka puasa di Cyberview ada kids corner, disinilah Zeeshan melepak lepas dia dah kenyang makan (he ate first sebelum azan).

Masa kat Matrade sebelum tuh, tengah aku sibuk pilih baju, tetiba dia hilang dari pandangan. Kitorang split berempat mencarik dia, rupanya dia dah keluar dari building to the center area (sebelum to the next building) main kat situ. Luruh jantung aku heh. Lepas tu sekali lagi dia hilang pun dia pergi tempat yang sama. Situ memang le ramai bebapak yang lepak ngan anak2 kecik dok main situ yelah jenis yang tak nak ikut bini pi menyopping kat dalam kan, tu yang Zeeshan join situ ada gang2 dia anak sesapa tah dok buat main. Hish budak kecik nih.

Dah jumpa yang 2nd round tu aku tinggalkan depa and terus lari masuk dalam sambung amik kain baju yang aku baru nak beli sebelum tu tak jadi2 dek anak hilang kejap dari pandangan.

I love this Vendeur Festival, dah 2 kali aku pergi (last year tak pergi), 2 years ago lagi ramai orang. Masa this time aku pergi tak de le ramai sangat, mungkin coz baru first day, but if depa buat lagi taun depan insyallah aku nak pergi lagi jugak. Ada aircond, tak sesak, parking pun smooth ada RELA jaga, kira i ll come back lah. Dah takde dah benda nak shopping, skang aku ngah shopping kuih2 raya pulak, dok tunjuk2 sana sini heheheh….This week depa ada buat kat Kota Damansara but aku lagi suka pergi yang kat Matrade.

Comment: 1

Cyberview Resort & Spa Buffet Ramadhan!!

Setiap kali ramadhan, ramai antara kita suka berbuka di luar, specially di hotel2 besar. Aku pun sama gak lah, but not lah everyday, once or twice a week is fine jugaklah, jadi untuk review Ramadhan buffet taun nih, akak accepted from tempat baru pulak, Cyberview Resort and Spa. Kind of new to me, very the 2minutes to my husband’s office hahahaa, itu paling bestnyalah kan.

IMG_2250

Sedar tak sedar, pejam celik pejam celik dah tak lama lagi nak masuk bulan puasa! Ha korang hutang puasa dah bayar ke belum tu?

IMG_2276

Dah kalau bulan puasa memang tak sah lah kalau takde Buffet Ramadhan kan. So baru-baru ni aku sempat pergi menjamah dan menjamu selera dengan menu berbuka puasa Buffet Ramadhan @ Cyberview Resort & Spa.

IMG_2301

Don’t know la about you all kan, but this is the very first time Akak nampak menu Buffet Ramadhan yang menyediakan fresh live prawn and fish stall! Korang boleh tangkap sendiri (which i tak buatlah, i suh Chef ler tangkapkan hahahahaha) dan suruh the chef masak ikut menu yang disediakan. Memang hebat betul sajian kat sini. Akak bagi 5 bintang untuk stall ni :)

IMG_2274

Spread menu yang bermacam-macam dan panjang, dari hujung ke pangkal. Dari A to Z semua ada kat sini, korang cakap lah nak apa, for sure ada.

IMG_2252

 

Salah satu spread menunya sudah tentu the authenthic Malaysian food. Rusa masak hitam, telur itik masak lemak cili padi, ikan keli masak lemak tempoyak, paru berlada, daging masak kurma, perut masak lemak cili padi dan rebung, pajeri nenas dan banyak lagiiiiii. Akak menaip ni pun telan air liur membayangkan all these dishes! Memang masakan melayu sedap dan lazat. Habis diet aku! Taper lepas raya kita diet balik :)

eh apa diet tuh? hahahhaa alah rileks lah, i m being paid to get fat, of cos i m being paid to get slim back kan. hiks..

Gulai ayamnya tu, wallahhhhhhhhhh, akak repeat 2 plates hoih!

IMG_2255

IMG_2258

Spread deserts dia pulak pun pelbagai Malay kuih muih, segala jenis kek, sweet delicacies, macam-macamp udings even segala jenis bubur pun ada dihidangkan. My favourite of cos bubur pulut hitam dan pengat pisang. Yummehhhh. Aku memang pantang le bubur oi, sangat le my dunia bubur2 nih.

IMG_2259

Teh tarik of cos la ada! Berserta minuman panas dan sejuk lain antaranya hot chocolate, kopi, nescafe tarik, bandung, tebu, barli, cincau, soya bean, teh bunga dan longan.

IMG_2261

Lagi satu yang bestnya, ada Kid’s Corner kat sini. I’m sure your kids gonna love this section!

IMG_6103IMG_2264

IMG_2280

IMG_2281

Dari chocolate fountain, ice cream, jellies, candies, pop corn, cupcakes, muffin dan cookies semua ada kat sini. Our kids will go crazy here :)

IMG_6104

Tapi the most important thing, also this is first time Akak nampak, Cyberview Resort & Spa ada meyediakan kids room! Memang understanding betul depa ni :)

So parents semua boleh makan dengan aman tanpa gangguan anak-anak dan dapat menikmati semua hidangan yang sememangnya lazat kat sini yey! Biar anak-anak main kat sini :) . Akak dah bayangkan ler nanti pasnih kita bukak puasa sini, Zeeshan akan pusing satu dunia, instead kita letak dia dalam kids room ni jer, sebelah je pun ngan buffet ramadhan, makpak nak monitor anak pun senang.

Surau, restrooms pun dekat, ample parking too. Apa lagik mau ada for this kind of place, very the family oriented untuk kita berbuka. Not to mention, kalau tak de family pun hasil yang sama gak hehehe…come come jemputlah berbuka sama di sini.

IMG_2277

IMG_2279

Tidak dilupa buah-buahan segar sebagai pencuci mulut.

IMG_6091

Tapi ada lagi yang paling best di Buffet Ramadhan Cyberview Resort & Spa ni, iaitu the Live Station Counter di mana kesemua lauk-lauk ni akan dimasak dan dan tu jugak. Atas tu bermacam gulai kawah

IMG_2289

Salah satunya kambing golek berserta nasi arab yang sangatlah sedap haiii…

you know akak tried nasi arab tu, lemaknya macam penuh sangat, macam nasi tu berlemak, but actually it s not. Rupanya rahsianya ialah cara masak nasi tu, hah, i know already, i korek from the Chef.

IMG_2295

Dim sum yang panas-panas

IMG_2298

Ni yang Akak cakap atas tadi, fresh live fish and prawn stall! Memang segar dan mengiurkan

IMG_2340

Setelah kenyang perut, Akak pun suka hati. Sebagai penutup layan bubur yang manis dan enak untuk pencuci mulut :)

Personally memang puas hati berbuka puasa di Cyberview Resort & Spa ni. Menu yang jarang kita jumpa dapat kita rasai di sini. Hidangannya pula fresh dan rasanya pula memanglah sedap dan ikut selera kita. Ambient ataupun suasananya juga selesa dan tenang, begitu jugs susun atur kerusi meja makan pun quite selesa dan a bit loose. All in all memang berbaloi.

Untuk tempahan bolehlah hubungi Tel: (603) 8312 7000 also full address.

Buffet Ramadhan 2016 di Cyberview Resort & Spa ni berharga RM138 nett untuk orang dewasa. Dan kanak-kanak pula berharga RM69nett (age 4 – 12yo).

Tapi kalau tempah awal-awal sebelum akhir bulan May nih, boleh dapat harga lagi murah iaitu RM95nett dan applicable during 1st and 4th week of Ramadhan and RM108 nett for the whole month of Ramadhan.. So tu kalau untuk early bird voucherslah yek. They have more than 200 menu buffet yang dari western to local, dari Kokdiang to JB.

Ada jugak diadakan cabutan bertuah setiap minggu di mana 2 pemenang akan dapat menaiki Hot Air Balloon.  Jadi sambil makan,  ada untung nama naik, dapat ler naik balloon :)

Comment: 4