Raya Open House

Raya-raya riaktakburs….

I mohon maaf kat my husband coz bukak aib (cos he thinks this entry is all bout his aib) also the privacy of our marriage to public. I never did pun before, this was the first entry yang ai mentioned dalam blog. All this while, since I ada blog (from my blogspot to the dotcom nih) on 2005, memang ai diam jer. I m sorry husband, I have to let it out.

Wpun tengah rapuh remuk. Ai have to move on. Coz this blog kena ada update. Ai tak nak la semua orang dok ingatkan pasal my crisis and all. Specially we have big kids.

So for diversion, kita riaktakburlah kain baju raya yang ai pakai for Syawal hari tu. Memanglah tengah masalah but macam biasa seperti berbelas2 tahun yang lampau, ai tak tunjuk kat orang. I make up ai melawa cam biasa but deep down in my heart, no one can see, dah fragile pecah berdentum.

IMG_1912

Hari Raya Ketiga di Melaka

Outfit ni beli kat Bangi, butik yang bawak masuk all the vendors kain baju tuh. Takde pulak tulis brand mana nih, but merata la ada jual coz masa ai pi Mood Republik (few hours after i was dumped at HH event, i went there to MR alone kol 2-5pagi, tak sanggup dok rumah), banyak nampak orang jual. I bought 2 pairs, macam senang sempoi sarung for raya kat Melaka kan. Tak sarat, tak mewah and tak over.

Melaka trip was just me and the kids jer. No husband like the previous years.

IMG_1995

The next Hari Raya ke4  masih di Melaka (with my abang sulung and adik bongsu), sama design fashion ngan yang hijau atas tuh…

i repeat lagi pakai nih for raya hujung2 kat my opis raya event

IMG_2005

Raya Kelima, ni Lubna for Zalora

this will go into my preloved sale

oh ai memang buat sale kain baju (those in IG selalu dpt notification), every Saturdays petang but kena wassap dulu if nak join lah – 0193206264

IMG_2183

Tom Abang Saufi

Zeeshan kan my magnet, while Abang Kakak jalan raya ngan kenkawan gi mall bagai with their cousins, ke mana2 ai memang berdua je ngan Zeeshan (he s the photographer for this photo)

IMG_1565

Jovian Mandagie

IMG_2603

Lubna for Zalora

IMG_2773

Top tu ai beli kat bazar syawal at TTFC, sekali ngan clutch (but ai adiahkan the clutch to my gf)

Black bottom tu macam from the Fizi Woo but bukan, ai bought kat Ampang Park sebelum AP demolished

gambar masa hari baju ijau ni banyak sejarahnya, ada kejadian sedih la at home a night before, yang led me to have the vertigo on the same day. Berposing gambar cam nak rak tapi cover2 jer actually

IMG_3070

Owlby ND of Nora Danish in black

maybe masuk preloved gak (baru pasan ai have so many blacks and greens for this year’s raya)

IMG_3268

Dress jubah kakak, was sponsored by De Sophia 

I got 2 pairs too, 1 ai sedekah kan kat my cousin’s wife. satu lagi ai dah pakai for my Prego ads/event

IMG_3346

Tom Abang Saufi

IMG_3423

Tom Abang Saufi

IMG_8838

Tom Abang Saufi

IMG_3940

Batikka from FV for FV’s raya event

Kain from Nuraini for Zalora

IMG_3519

 Rizalman Top for Duck Raya event

Bukan Fizi Woo’s bottom (sama beli kat Ampang Park)

IMG_4205

Jovian Mandagie

And ada lagi lebih 15 pairs of baju raya baru gak tak perpakai. will go into dalam Preloved Sales Kain Baju Redmummy gak lah. almari dah berpadat bebenau. Those nak join the preloved tu, ada baju2 seluar keja gak. Memang ai pendek but ada je orang tinggi yang muat my pants / kain (coz ai tak potong). so come come lah nanti. Wasssap jer 0193206264. Size from S to L size.

For baju raya pertama, it s not in the picture, I tak amik gambar coz was so down. Pecah berderai remuk.  Ada gambar raya anak2 jer.  Baju raya melayu untuk suami pun ada ai belikan sekali ngan anak2 masa kami berempat pi Jakel few days before Raya but husband tak pakai pun. hemm..

Once again, sorry RD for that very simple story bout our marriage. The wife has been silent for over 17 years, apa hikhmah atas semuanya. Allah Yang Maha Mengetahui.

Thanks all for the wishes. Insyallah i can get through this.

Comment: 10

Time to let it go…

The few open houses and events yang akak sekalikaupkan masuk dalam satu entry yeah. Bout raya bout the kain baju raya bla yadayada….

Rerupanya my comments button dah rosak for about 1 month, dan genap 1 month baru RD repaired. hish hish…..so kesian, macam la orang ramai bagi komen pun, but i know ppl wanted to give comments during  my birthday and also specially on the dysphagia tu. So now dah boleh comments, pi le bukak lagi entry lelama akak if you have tips or nak mengarut bagai, no haters please, u know u akan duduk kat trash comments jer, buat penat je dik ko carut akak. Ko ingat akak lembik macam ko?

So about dysphagia, as this enry is up, dah 5 weeks lah akak kena dysphagia but masih lagi belum ada tanda2 untuk pulih. Oh sedih.

so anw, to recap and some throwbacks:

IMG_9042

memakan at Rose GBM’s open house

 IMG_9110

followed by Ms Bunga’s open house (remember her?? ha she kirim salam)

IMG_9125

the set ni was from Minaz , but dah sold, reader akak bei gak,  akak pakai sekali ni jer for few hours

budak baju biru tu nak kena silambam nih, dia kalau moody, ngan semua orang dia tak nak….mak nak amik gambar pun dia dulik hapa, meraung kat situ gak

IMG_0503

ini pun Minaz gak but datang dengan kain grey, akak tak nak pakai kain tu (maybe akan pakai dengan top lain lah), ini pun akak dah jual. pakai 2 jam jer hiks…

IMG_9260

ini from the Hijabista. if you nak top je pun boleh, M size, ni belum ada buyer lagik. Coz kainnya labuh mengirai but akak kan pendek (yes i m short, and fat, so what???),  akak dah potong kainnya ikut my height.

if you want L size pun akak ada but 1 set, kainnya tak berpotong lagik, so labuhlah. Behind the scene ada ler kisahnya kenapa akak dapat sampai 2 sets diff sizes. The money from the L set insyallah will go for charity, L size is new never been worn lam plastic lagi. For M size (just the top) preloved, can do too. Wassap la akak nanti 019 3206264. Kita disucss lam wa ye.

IMG_9176

we attended my adik bongsu punya anak’s aqiqah

IMG_9177

Zhafrarizan Zhafrizan

jadi anak yang soleh ye, amin

IMG_9186

terima kasih Datin and seisi keluarga

IMG_9191

eii, apasal kakak berdiri tu, ko mai sini kakak

IMG_9200

ha baru lah beranak pinak sikit….walaupun sorang lagi dah ke manaa

IMG_9207

ha kan cantik ni green nih, mehlah perabihkan kain baju akak…pakai one time je

IMG_9225

cukup pun korum red family walaupun yang sorang lagi nunnnnnnnnnnnnnnnnnn jauh di ‘Melaka’ tuh

IGRQ4641

beza kiri dan kanan ialah RM1k, dan keduanya ialah RM17 and RM18k

i love the design but paying this much, might as well tibai kat Chanel jer :)

IMG_9790

ni akak menang lucky draw from Nuffnang’s raya event. So this merah set baju ni is from Niya Zalikha. If ada yang interested pun akak leh let go, apa2 yang korang berkenan, kasi bilang, I memang pakai sekali jer. Except from Lubna lace (most photos lam ig) yang akak sayang tak nak let go coz material dia lace, so cantik sangat. Itu memang akak ada 3 warna lagik.

Any of the baju, baju2 biasa pun if u interested, just buzz akak, maybe akak tak pakai dah lah, motif sangat pakai sekali jer. Dan Syawal pun habis pun, akak masih lagi berbaki lebih 10 sets kain baju raya yang belum berpakai, itu events/wedding or raya taun depan baru sarung lah. Tak membazir, tak usik duit hang, ai can do derma too for the bebaju gak, sampai Cambodia some more.

yey, abis dah kot citer open house, yang tak kuor kat blog tu jangan kecik hati ler, ai is kadang2, tak serajin dulu. Skang beranak 8 (3 red kids, with 5 cats).

 

Comment: 8

2 raya events 2 outfits

 

 

IMG_8771

So many raya open houses! Kita dah nak hujung syawal sesangat. Ini ready to go to Denaihati’s raya, everybody melawo except abang coz he tak join, we dropped him at his tuition center. wow Zeeshan baju awak siap bergaya dengan necktie sajor! Tapi punya banyak kasut, itu lah kasut yang dah setahun lebih ko dok ulang pakai. Nak tunggu ketat habis ler tu baru boleh baling kasutnya, fav sangat kasut tu ada lampu leliliap, car some more. Beli memahal pun tak rugi coz memang max abis dia pakai (bought it in jakarta).

IMG_8795

senym kembang btol ko dik and kakak koooo

ai is pakai eyelashes merah tuh, bawah tu pun berfake lashes gakkk

IMG_8802

Ado yo Amy kat belakang tu yek….baju hakak ni, aku nak hand wash, memang akak basuh sendiri, bersatuan ngan kain baju sekolah anak2, boleh bebudak ni pi masuk washing machine. sib baik le tak rosak, bling2 dia molek lagik…

ai suka baju ni, they do have in maroon colour. Kalau ada colour lain memang akak dah borong (biasa le pangai akak kalau dah suka satu baju tu semua colours akak nak tibai)

IMG_8809

the boss, Haji Amir and Kak Rokiah

IMG_8816

the usual faces. The lady boss of Casa Ombak too…(venue of this event)

 IMG_8825

the perasan2 young boysssss

IMG_8855

manusia yang sangat dihormati..Abang Haji Amir Denaihati

Kami datang dengan jemputan abang haji, by right ada Adi Putra but masa ni baru 24jam kecoh kes dia bernikah baru. Jadi ramai le yang frust bila Adi tak hadhir, but a week plus kemudian sekali lagi diadakaan majlis di sini dengan Adi buat press statement dia. Kahwin baru ko ye. Benda tak berdosa, alhamdulillah. Memanglah betul tak dosa, eloklah mengaku dari ada yang kes2 artist tu tak nak mengaku langsung kahwin lain. Orang bebiasa pun ado samo. Nemailah…rumahtangga orang, tak yah kisah sangat, jaga marriage kita ya udah.

 

IMG_8586

hari2 sebelum tu in green gak, untuk Petronas event. Kalau Petronas nih, akak memang akan usaha ler carik pakai hijau, but i dont have their emerald green or dark green so this lime green pun nice what. Ini namanya Berlian Kurung Kedah. The only baju yang akak disponsored, Sedap sarung baju ni tapi macam biasa kain tetap akak pi hantar tailor untuk potong, ai kan is comel petite kan. Tak cool ler nak pakai leilipat 10 kali kat pinggang tuh The outfit nih by Hidy.

IMG_8542

Kasut pun, bling2 but ini sebenarnya boleh buat daily, buat bantai hehari. From Cipela, imagine if this is in red, oh em gee!! to die for sangat ni Hid!

IMG_8604

Thanks Petronas thanks Denaihati…more to come. Syawal is closing, ada lagi less than a week sebelum kita menutup tirai, tapi ada banyak lagik kain baju akak yek lom berpakai, itu tak cukup sarung kita bawak ke taun depan. All of the events semua nih, senyum simpul sumbing molek, tapi masih dengan dysphagia. Tercekik2 makan.

Bersambung lagi dalam entry2 baju raya baju biasa hari raya hari biasa….assalam.

**apparently my comments button tengah down, dah over 2 weeks, i couldnt be bothered till recently. Sorry, sedang dibaikpulih by the husband**

Comment: 6

Melastik ke Bintang…

IMG_4102

yey raya lagi. Syawal dah habis kan, takpelah, blog akak lambat :) . Hafiz Hafizol, ko janganla kejam tak bagi akak posing cite raya yek hiks…

IMG_4105

aku punya la berharap yang kat belakang tu sume bersopan bila aku ajak bergambar, tapi, atas bawah punya contoh, memang tak dapatlah…

IMG_4128

ada tema kekuning sikit kat family aku, except aku lah, aku pakai bawah Zalora, atas Aare of Fashion Valet

IMG_4134

oh tuan tanah kedaung…MB and Sya. Kali ni buat pertama kalinya, dapat jugak sampai ke rumah in law MB. ada majlis hari raya, and birthday too. Thanks MB invite kak red wpun kami datang dah hujung2 waktu…maklum ler, nak datang berjalan bagai kena tunggu anak2 habis tuition, kang kalau pergi menonong je, one of akak or suami kena tinggal or kena subcon pulak kat my family members lain untuk jemput depa.

IMG_4142

hah banyak tema kuning sini, RD Kakak and Zeeshan in yellow. abang and maknya je tak…makan sini sodap, ada nasi lomak. Laki aku makan 2 bungkus ke 3 kot, aku gatah2 sikit coz sambalnya pedas, hakak tak makan pedas dik. Laksa pun aku cuit2 rasa gak. Ada kek sarang semut kukus, tu yang aku adap, baru makan 2 pcs, nak amik lagi eh dah tak de….hahaha alahai.

Takpelah, nanti order lagi kat Baz.

 

IMG_4169

Zeeshan dan Ray tiada dalam gambar kerna mereka sedang sibuk dengan dunia depa. Beza anak2 kami tu 7 hari je kalau tak silap, tu pasal boleh gang. Thanks MB and Sya. Oh dah hujung2 raya ni aku dah tak rajin nak pakai baju raya, lagipun satu rumah je nak pergi, kalau 2,3 bijik rumah mungkin aku bantai gak pakai baju raya. Dan justeru itu, aku ada lagi balance baju raya lebih 5 pairs ok yang tak berpakai yet, boleh bring forward tahun depan je lah.

Si MB ni kalau hang nak cari rumah jualan, belian, sewa or anything bolehlah use his service. Selalu perasan called him self  Ejen Kacak lah, Ejen Hensem la. Aku rasa nak lastikkan je ko! Ni his blog: http://www.melastikbintang.com/

Wei MB…jangan lupaaa yaaa mak tunggu lagi project ko nih!

Akak pun nak sewakan rumah VA akak, any takers? hehehehe…skang our VA tu ngah stage nak repaint and reno sikit on the kitchen cabinets pastuh ready to sewa. Meh meh….umah VA akak ko tak yah ler contact MB nih, ko kena contact Kak Red ler :)

 

 

Comment: 10

Red Zalia and Red Variante…

IMG_3134

mata mak engkau dik!!

tak leh ler pakai mata cenggini sokmo, aku pun pakai once a while je

IMG_3138

lagi la dik, photo lagiiii

nooooooooooooooo!

IMG_3147

Kita akhirnya dapat gak pi berjalan2 raya, setelah 3 hari (2 weekends) buat raya open house kan…

IMG_3169

Couple ni tak nak makan keeeeeeeeeee

IMG_3170

coz aku memang kelaparan. Syawal mar…bulan yang aku boleh makan apa sahajaaaaaaaa tak yah diet at all

rasanya aku dok 5min je kot dah terus bangun makannnn, dengan pelawaan dari tuan rumah nya lah

IMG_3176

Mak Guard jaga balcony kau! Tumpang makan yek mak guard, kita poyo2 je makan bihun nih…

IMG_3183

the 3 pinkies LOL

IMG_3188

Mak Guard tadi tu Maya. Matiklah mak guard dalam rumah kan….Maya ni kalau ko tak kenal dia, tengok muka masamm jer, macam nak senyum tapi pastuh masam. Padahal tak pun. Aku maki je kalau dia buat muka ngan aku. Rumah dia le kami pertamanya beraya open house, ada a few jemputan but wajib la pergi rumah perempuan nih kan.

Semoga puan maya menang….dan jangan lupakan saya bila dah kayu ratusan ribu tu yek hahahahaa.

Hah pompuan ni le gak supplier tukar duit raya akak, bertahun2 dah tau. Tahun depan kita sambung business duit raya yek lagi Maya :) .

 

IMG_3198

posing jap bawah rumah Maya. kang sok sok dia dah pindah mahliagai baru, tak leh dah posing sini kan…

IMG_3210

Depa ni pakai pink ni, kebetulan je….Zeeshan tu actually light purple..but dalam gambar macam pink je yok

IMG_3253

I pakai the merah #Zalia of Zalora . Kain merah cantikkkkkkkkkkkkkkkk ni aku suka betul (the next few days nya aku pi beli kaler pink pulak, nasib baik le takde kaler lain dah),  from Variente.

IMG_3260

Habis rumah Maya, kita nak ke Shah Alam pulak…adik dah berbaring nak tidur…

IMG_3266

Abang kakak pun dah mengantuk nak tidur gak, dan aku pun tertidur sama too. So all 4 of us tidur dari keluar rumah Maya, sampai ke Shah Alam.

IMG_2115

di rumah kedua. BFF RD – Abah

IMG_3289

apaknya ada mini reunion kat rumah Abah ni, so aku bonding ngan anak2 je lah, biarkan apaknya berborak sampai lebam (pastuh kan the next2 raya reunion depa, aku ngan anak2 malas nak teman dah hahahaha, abang je escort bapaknya).

IMG_3320

dah hujung2, baru kami bersatu berlima kembali, coz ramai dah gang2 yang balik…

IMG_3326

Apa nak makan lagi, hadap teh tarik lagi sampai buncit lagi dan lagi. sokay. takper. Raya kan sebulan.

IMG_3390

Ler aku dok cite Abah, tu hah gambarnya. Alah ada gambarnya kat rumah raya open house aku (the 3rd one). Dapat RD bawak balik mangga

IMG_3453

pinjam posing depan rumah jiran korang

IMG_3478

kurusnya lahai Zureen ni tapi sebab aku pakai 5inch heels, so aku menang tang tinggi tu sikit

IMG_3519

Lepas tu, di Salak South, rumah ketiga. Mak kau tanggal kasut tinggi. Berselipar sudah…singsing segala

IMG_3526

coz kita nak panjat rumah ni, 4 tingkat. takde lift selepas abang siasat.

baru naik tangga ni, bapaknya tengok kat postbox tak sama ngan alamat yang kita dapat. Doi!! nasib baik le tak naik sampai tingkat 4 tuh.

Salah alamat la wei!!

Yapadah apak ko nih, main percaya je ngan waze tuh, yet waze tak salah kot. Arghhhhhhhhhhhh!

IMG_3541

so itulah drama di rumah terakhir open house arituh. Nak ke rumah Pejal nih, depannya jer, condo meriah dan mewah. Camne le leh salah alamat kitorang nih. Dah bukak2 kasut hah akak ko. Ada lagi drama tambahan, sakit tekak aku cakap ngan guard Nepal. Takpe takpe, sabar…..walaupun sikit lagi dah nak panjat tangga rumah orang kan.

Happy Belated birthday to Izlee, comel anak2, marah betul si Kakak tu ngan Zeeshan naik main keretanya hiks…

Untuk Pejal, tahun depan punya jemputan insyallah akak dah tau dah hala tuju rumah kau hahahaha.

Untuk Maya, rumah baru ek taun depan hehehe

Untuk yang dah jemput but akak tak datang tu, korang janganlah kecil hati pulak. Alah dah basi lah cite open house, bape kali nak mintak mahap daaaaa…. Pakai code ni untuk shopping kat Zalora tu yek. Entitle 15%. The code: ZBAPZDSU .

 

Comment: 3