Raya Open House

Time to let it go…

The few open houses and events yang akak sekalikaupkan masuk dalam satu entry yeah. Bout raya bout the kain baju raya bla yadayada….

Rerupanya my comments button dah rosak for about 1 month, dan genap 1 month baru RD repaired. hish hish…..so kesian, macam la orang ramai bagi komen pun, but i know ppl wanted to give comments during  my birthday and also specially on the dysphagia tu. So now dah boleh comments, pi le bukak lagi entry lelama akak if you have tips or nak mengarut bagai, no haters please, u know u akan duduk kat trash comments jer, buat penat je dik ko carut akak. Ko ingat akak lembik macam ko?

So about dysphagia, as this enry is up, dah 5 weeks lah akak kena dysphagia but masih lagi belum ada tanda2 untuk pulih. Oh sedih.

so anw, to recap and some throwbacks:

IMG_9042

memakan at Rose GBM’s open house

 IMG_9110

followed by Ms Bunga’s open house (remember her?? ha she kirim salam)

IMG_9125

the set ni was from Minaz , but dah sold, reader akak bei gak,  akak pakai sekali ni jer for few hours

budak baju biru tu nak kena silambam nih, dia kalau moody, ngan semua orang dia tak nak….mak nak amik gambar pun dia dulik hapa, meraung kat situ gak

IMG_0503

ini pun Minaz gak but datang dengan kain grey, akak tak nak pakai kain tu (maybe akan pakai dengan top lain lah), ini pun akak dah jual. pakai 2 jam jer hiks…

IMG_9260

ini from the Hijabista. if you nak top je pun boleh, M size, ni belum ada buyer lagik. Coz kainnya labuh mengirai but akak kan pendek (yes i m short, and fat, so what???),  akak dah potong kainnya ikut my height.

if you want L size pun akak ada but 1 set, kainnya tak berpotong lagik, so labuhlah. Behind the scene ada ler kisahnya kenapa akak dapat sampai 2 sets diff sizes. The money from the L set insyallah will go for charity, L size is new never been worn lam plastic lagi. For M size (just the top) preloved, can do too. Wassap la akak nanti 019 3206264. Kita disucss lam wa ye.

IMG_9176

we attended my adik bongsu punya anak’s aqiqah

IMG_9177

Zhafrarizan Zhafrizan

jadi anak yang soleh ye, amin

IMG_9186

terima kasih Datin and seisi keluarga

IMG_9191

eii, apasal kakak berdiri tu, ko mai sini kakak

IMG_9200

ha baru lah beranak pinak sikit….walaupun sorang lagi dah ke manaa

IMG_9207

ha kan cantik ni green nih, mehlah perabihkan kain baju akak…pakai one time je

IMG_9225

cukup pun korum red family walaupun yang sorang lagi nunnnnnnnnnnnnnnnnnn jauh di ‘Melaka’ tuh

IGRQ4641

beza kiri dan kanan ialah RM1k, dan keduanya ialah RM17 and RM18k

i love the design but paying this much, might as well tibai kat Chanel jer :)

IMG_9790

ni akak menang lucky draw from Nuffnang’s raya event. So this merah set baju ni is from Niya Zalikha. If ada yang interested pun akak leh let go, apa2 yang korang berkenan, kasi bilang, I memang pakai sekali jer. Except from Lubna lace (most photos lam ig) yang akak sayang tak nak let go coz material dia lace, so cantik sangat. Itu memang akak ada 3 warna lagik.

Any of the baju, baju2 biasa pun if u interested, just buzz akak, maybe akak tak pakai dah lah, motif sangat pakai sekali jer. Dan Syawal pun habis pun, akak masih lagi berbaki lebih 10 sets kain baju raya yang belum berpakai, itu events/wedding or raya taun depan baru sarung lah. Tak membazir, tak usik duit hang, ai can do derma too for the bebaju gak, sampai Cambodia some more.

yey, abis dah kot citer open house, yang tak kuor kat blog tu jangan kecik hati ler, ai is kadang2, tak serajin dulu. Skang beranak 8 (3 red kids, with 5 cats).

 

Comment: 8

2 raya events 2 outfits

 

 

IMG_8771

So many raya open houses! Kita dah nak hujung syawal sesangat. Ini ready to go to Denaihati’s raya, everybody melawo except abang coz he tak join, we dropped him at his tuition center. wow Zeeshan baju awak siap bergaya dengan necktie sajor! Tapi punya banyak kasut, itu lah kasut yang dah setahun lebih ko dok ulang pakai. Nak tunggu ketat habis ler tu baru boleh baling kasutnya, fav sangat kasut tu ada lampu leliliap, car some more. Beli memahal pun tak rugi coz memang max abis dia pakai (bought it in jakarta).

IMG_8795

senym kembang btol ko dik and kakak koooo

ai is pakai eyelashes merah tuh, bawah tu pun berfake lashes gakkk

IMG_8802

Ado yo Amy kat belakang tu yek….baju hakak ni, aku nak hand wash, memang akak basuh sendiri, bersatuan ngan kain baju sekolah anak2, boleh bebudak ni pi masuk washing machine. sib baik le tak rosak, bling2 dia molek lagik…

ai suka baju ni, they do have in maroon colour. Kalau ada colour lain memang akak dah borong (biasa le pangai akak kalau dah suka satu baju tu semua colours akak nak tibai)

IMG_8809

the boss, Haji Amir and Kak Rokiah

IMG_8816

the usual faces. The lady boss of Casa Ombak too…(venue of this event)

 IMG_8825

the perasan2 young boysssss

IMG_8855

manusia yang sangat dihormati..Abang Haji Amir Denaihati

Kami datang dengan jemputan abang haji, by right ada Adi Putra but masa ni baru 24jam kecoh kes dia bernikah baru. Jadi ramai le yang frust bila Adi tak hadhir, but a week plus kemudian sekali lagi diadakaan majlis di sini dengan Adi buat press statement dia. Kahwin baru ko ye. Benda tak berdosa, alhamdulillah. Memanglah betul tak dosa, eloklah mengaku dari ada yang kes2 artist tu tak nak mengaku langsung kahwin lain. Orang bebiasa pun ado samo. Nemailah…rumahtangga orang, tak yah kisah sangat, jaga marriage kita ya udah.

 

IMG_8586

hari2 sebelum tu in green gak, untuk Petronas event. Kalau Petronas nih, akak memang akan usaha ler carik pakai hijau, but i dont have their emerald green or dark green so this lime green pun nice what. Ini namanya Berlian Kurung Kedah. The only baju yang akak disponsored, Sedap sarung baju ni tapi macam biasa kain tetap akak pi hantar tailor untuk potong, ai kan is comel petite kan. Tak cool ler nak pakai leilipat 10 kali kat pinggang tuh The outfit nih by Hidy.

IMG_8542

Kasut pun, bling2 but ini sebenarnya boleh buat daily, buat bantai hehari. From Cipela, imagine if this is in red, oh em gee!! to die for sangat ni Hid!

IMG_8604

Thanks Petronas thanks Denaihati…more to come. Syawal is closing, ada lagi less than a week sebelum kita menutup tirai, tapi ada banyak lagik kain baju akak yek lom berpakai, itu tak cukup sarung kita bawak ke taun depan. All of the events semua nih, senyum simpul sumbing molek, tapi masih dengan dysphagia. Tercekik2 makan.

Bersambung lagi dalam entry2 baju raya baju biasa hari raya hari biasa….assalam.

**apparently my comments button tengah down, dah over 2 weeks, i couldnt be bothered till recently. Sorry, sedang dibaikpulih by the husband**

Comment: 6

Melastik ke Bintang…

IMG_4102

yey raya lagi. Syawal dah habis kan, takpelah, blog akak lambat :) . Hafiz Hafizol, ko janganla kejam tak bagi akak posing cite raya yek hiks…

IMG_4105

aku punya la berharap yang kat belakang tu sume bersopan bila aku ajak bergambar, tapi, atas bawah punya contoh, memang tak dapatlah…

IMG_4128

ada tema kekuning sikit kat family aku, except aku lah, aku pakai bawah Zalora, atas Aare of Fashion Valet

IMG_4134

oh tuan tanah kedaung…MB and Sya. Kali ni buat pertama kalinya, dapat jugak sampai ke rumah in law MB. ada majlis hari raya, and birthday too. Thanks MB invite kak red wpun kami datang dah hujung2 waktu…maklum ler, nak datang berjalan bagai kena tunggu anak2 habis tuition, kang kalau pergi menonong je, one of akak or suami kena tinggal or kena subcon pulak kat my family members lain untuk jemput depa.

IMG_4142

hah banyak tema kuning sini, RD Kakak and Zeeshan in yellow. abang and maknya je tak…makan sini sodap, ada nasi lomak. Laki aku makan 2 bungkus ke 3 kot, aku gatah2 sikit coz sambalnya pedas, hakak tak makan pedas dik. Laksa pun aku cuit2 rasa gak. Ada kek sarang semut kukus, tu yang aku adap, baru makan 2 pcs, nak amik lagi eh dah tak de….hahaha alahai.

Takpelah, nanti order lagi kat Baz.

 

IMG_4169

Zeeshan dan Ray tiada dalam gambar kerna mereka sedang sibuk dengan dunia depa. Beza anak2 kami tu 7 hari je kalau tak silap, tu pasal boleh gang. Thanks MB and Sya. Oh dah hujung2 raya ni aku dah tak rajin nak pakai baju raya, lagipun satu rumah je nak pergi, kalau 2,3 bijik rumah mungkin aku bantai gak pakai baju raya. Dan justeru itu, aku ada lagi balance baju raya lebih 5 pairs ok yang tak berpakai yet, boleh bring forward tahun depan je lah.

Si MB ni kalau hang nak cari rumah jualan, belian, sewa or anything bolehlah use his service. Selalu perasan called him self  Ejen Kacak lah, Ejen Hensem la. Aku rasa nak lastikkan je ko! Ni his blog: http://www.melastikbintang.com/

Wei MB…jangan lupaaa yaaa mak tunggu lagi project ko nih!

Akak pun nak sewakan rumah VA akak, any takers? hehehehe…skang our VA tu ngah stage nak repaint and reno sikit on the kitchen cabinets pastuh ready to sewa. Meh meh….umah VA akak ko tak yah ler contact MB nih, ko kena contact Kak Red ler :)

 

 

Comment: 10

Red Zalia and Red Variante…

IMG_3134

mata mak engkau dik!!

tak leh ler pakai mata cenggini sokmo, aku pun pakai once a while je

IMG_3138

lagi la dik, photo lagiiii

nooooooooooooooo!

IMG_3147

Kita akhirnya dapat gak pi berjalan2 raya, setelah 3 hari (2 weekends) buat raya open house kan…

IMG_3169

Couple ni tak nak makan keeeeeeeeeee

IMG_3170

coz aku memang kelaparan. Syawal mar…bulan yang aku boleh makan apa sahajaaaaaaaa tak yah diet at all

rasanya aku dok 5min je kot dah terus bangun makannnn, dengan pelawaan dari tuan rumah nya lah

IMG_3176

Mak Guard jaga balcony kau! Tumpang makan yek mak guard, kita poyo2 je makan bihun nih…

IMG_3183

the 3 pinkies LOL

IMG_3188

Mak Guard tadi tu Maya. Matiklah mak guard dalam rumah kan….Maya ni kalau ko tak kenal dia, tengok muka masamm jer, macam nak senyum tapi pastuh masam. Padahal tak pun. Aku maki je kalau dia buat muka ngan aku. Rumah dia le kami pertamanya beraya open house, ada a few jemputan but wajib la pergi rumah perempuan nih kan.

Semoga puan maya menang….dan jangan lupakan saya bila dah kayu ratusan ribu tu yek hahahahaa.

Hah pompuan ni le gak supplier tukar duit raya akak, bertahun2 dah tau. Tahun depan kita sambung business duit raya yek lagi Maya :) .

 

IMG_3198

posing jap bawah rumah Maya. kang sok sok dia dah pindah mahliagai baru, tak leh dah posing sini kan…

IMG_3210

Depa ni pakai pink ni, kebetulan je….Zeeshan tu actually light purple..but dalam gambar macam pink je yok

IMG_3253

I pakai the merah #Zalia of Zalora . Kain merah cantikkkkkkkkkkkkkkkk ni aku suka betul (the next few days nya aku pi beli kaler pink pulak, nasib baik le takde kaler lain dah),  from Variente.

IMG_3260

Habis rumah Maya, kita nak ke Shah Alam pulak…adik dah berbaring nak tidur…

IMG_3266

Abang kakak pun dah mengantuk nak tidur gak, dan aku pun tertidur sama too. So all 4 of us tidur dari keluar rumah Maya, sampai ke Shah Alam.

IMG_2115

di rumah kedua. BFF RD – Abah

IMG_3289

apaknya ada mini reunion kat rumah Abah ni, so aku bonding ngan anak2 je lah, biarkan apaknya berborak sampai lebam (pastuh kan the next2 raya reunion depa, aku ngan anak2 malas nak teman dah hahahaha, abang je escort bapaknya).

IMG_3320

dah hujung2, baru kami bersatu berlima kembali, coz ramai dah gang2 yang balik…

IMG_3326

Apa nak makan lagi, hadap teh tarik lagi sampai buncit lagi dan lagi. sokay. takper. Raya kan sebulan.

IMG_3390

Ler aku dok cite Abah, tu hah gambarnya. Alah ada gambarnya kat rumah raya open house aku (the 3rd one). Dapat RD bawak balik mangga

IMG_3453

pinjam posing depan rumah jiran korang

IMG_3478

kurusnya lahai Zureen ni tapi sebab aku pakai 5inch heels, so aku menang tang tinggi tu sikit

IMG_3519

Lepas tu, di Salak South, rumah ketiga. Mak kau tanggal kasut tinggi. Berselipar sudah…singsing segala

IMG_3526

coz kita nak panjat rumah ni, 4 tingkat. takde lift selepas abang siasat.

baru naik tangga ni, bapaknya tengok kat postbox tak sama ngan alamat yang kita dapat. Doi!! nasib baik le tak naik sampai tingkat 4 tuh.

Salah alamat la wei!!

Yapadah apak ko nih, main percaya je ngan waze tuh, yet waze tak salah kot. Arghhhhhhhhhhhh!

IMG_3541

so itulah drama di rumah terakhir open house arituh. Nak ke rumah Pejal nih, depannya jer, condo meriah dan mewah. Camne le leh salah alamat kitorang nih. Dah bukak2 kasut hah akak ko. Ada lagi drama tambahan, sakit tekak aku cakap ngan guard Nepal. Takpe takpe, sabar…..walaupun sikit lagi dah nak panjat tangga rumah orang kan.

Happy Belated birthday to Izlee, comel anak2, marah betul si Kakak tu ngan Zeeshan naik main keretanya hiks…

Untuk Pejal, tahun depan punya jemputan insyallah akak dah tau dah hala tuju rumah kau hahahaha.

Untuk Maya, rumah baru ek taun depan hehehe

Untuk yang dah jemput but akak tak datang tu, korang janganlah kecil hati pulak. Alah dah basi lah cite open house, bape kali nak mintak mahap daaaaa…. Pakai code ni untuk shopping kat Zalora tu yek. Entitle 15%. The code: ZBAPZDSU .

 

Comment: 3

The rest and relax…

 

IMG_4336

Minggu ni till Ahad ni, hari terakhir makan heavily for Syawal. Tengok muka akak pun dah penuh semangkuk.

that s ok, ai memang berniat pun naikkan berat badan masa Syawal ni coz tak nak limit makan. Semua bedal. Almost hehari ada reraya open house, baik personal invite mahupun corporate.

ko jangan risau dik, akak memang YOYO, arini kurus esok gemuk. So ko tak yah nak maki akak sangat. sok akak kurus, makan dalam ko balik kang. Tu orang yang tak pernah kekurus tapi dok kata nak kurus, ko pi sound depa. Ngan akak ni ko drop from your list ek. Mulut puaka ko dah tak laku kat sini.

IMG_4327

Green for Petronas Dagangan’s raya open house.  Petronas ni tiap kali depa buat event aku mesti sarung hijau.

ai pakai baju lama gak, eh green caftan tu baru la, by FV. kain tu Rizalman, dah pakai gak pun last year.

IMG_4347

 Fadzrul Nuffnang, very young and talented boy – solo and single

IMG_4345

Tianchad, my blogger buddy, Faizol ni orang kuat PDB. Thanks Faizol for having us, the Nuffnang bloggers. Tahun depan ai buat lagi pakai baju kaler hijau kay….

IMG_4380

Esoknya, aku pakai kurta. Lebih kuranglah namanya begini, indian outfit. Ada another raya open house, tapi malas nak berbaju melayu, sukati le kan, kata muhibbah.

Sesampai opis parking tu, baru 5,6 steps dari kereta, aku terpeleot. Sakit gila kaki kiri. But jalankan jer. Dengkat dengkut tu boleh tahan lagi ler. Tapi lepas sejam lebih, memang sakit boliau, tak boleh jalan laju, memang kalau lumba ngan kekura ke lelabi ke, depa menang ler. Aku kalah habis.

Siap naik biru dah kaki kiri nih. Terus amik creme, ada gang bagi. Sapu cecepat. takut masuk angin. Aku keje half day jer, lunch hour lepas beriadah raya, terus pi klinik. Gelak2 Doctor tengok, last dia jumpa aku was dekat 3 months ago yang aku asma teruk sangat tu.

Memang dapat MC for 2 hari (tecnically 1 1/2 hari le coz aku dah keje half day kan), dapat ubat tahan sakit and ubat spray.

IMG_4421

Balik rumahnya, terus tidurrrrrrrrrr. Sedap betul tidur petang.  Tapi nak move around, aku pakai tongkat, Mak and abah aku dah tinggalkan satu tongkat untuk aku pakai. Boleh tahan perit le kaki kiri nun. Tapi tak boleh pakai lama tongkat ni, si kecik tu asyik mengacau jer.

So hari tu, and esoknya MC tu aku buat keje rumah, habis kuih2 raya tu sume kasi simpan bekasnya. Ada 6 balang kuih raya tak bukak lagi, aku bagi Mak Ajah, sana lagi ramai orang datang rumah Mak.  Movement tak banyak sangatlah untuk hari pertama kena peleot.

IMG_4455

Pagi esoknya, aku buat lagi keje, korek2 kamera lama. Yang dah tentu tak berpakai. Pagi tu aku breakfast on the bed youuuuuuu! eh petang sebelum tu pun makan dari atas katil jer. Hiks…Bermanjaan dengan anak2.  I dont want to use these 2 cameras anymore, kita tinggalkan 2 camera je lagik. in total aku ada 6 camera, semua tak berpakai. 1 dah jahanam donno why, masuk air kot, satu lagi aku dah bagi orang, bagi niece aku.

Aku tengah ada camera baru pasalnya hahahahaa…wait up for my review.

IMG_4460

My MC day, spent with Zeeshan main2 camera baru kita. Jadi cameraman si kecik. Sonok gak cuti tetengah weekdays ni kan. Lepas he habis sekolah, aku tidurkan dia. Pepetang tu aku agak kaki dah ok sikit, walaupun slow movement,tapi boleh le jalan, aku pi cash converters. Hah aku pi tolak camera 2 bijik aku tu. Nak tunggu laki aku pergi, memang tak ler, dia nya slot weekends je ada.

Pastu tak habis lagik…

IMG_4487

Malamnya aku berkemas lagi, kali ni gobok buku. Cabinets buku tu baru, yelah baru pindah kan, tapi bibik aku pemalas betul nak kemas yang part buku2 Zeeshan. Asyik dia main cecampak sesumbat. Lagi nak balik ni lagi ler dia punya badan je kat sini, otak dah kat Indon sana tuh. Sampai dah kena ingatkan pun, sejam 2 je rajinnya. So aku kemaskan, ada satu bag buku Zeeshan, yang masa dia toddler tak pakai dah kot, pun nak let go. Tu aku malas pikir, aku nak tolak gak kat Cash Converters.

But not this special book. Dekat 15 tahun aku simpan buku ni.  Buku masa dapat anak pertama, sampai anak ketiga pun aku simpan. Even hadiah abang masa he was just born kat hospital tu pun, ada aku simpan, turun temurun. Nak simpan till cucu2 pulak muahahahhaa….

Dah tak simpan lampin kain baju, simpan buku pun molek. I love this book so much. Anak2 pun tau aku sayang buku ni, maklum le masa tu baru anak pertama.

IMG_4493

Oh hari kedua tu jugak, dalam malamnya lepas ankle aku twisted semalamnya, dah boleh jalan laju, tapi ada le dengkut2. But kalau kali ni race ngan lelabi kekura, aku boleh menang ler, depa kalah. Thanks doctor for the Volini spray! Hangpa kalau kena macam aku gak, hah cubalah mintak spray ni kat doctor, ko mintak kat bomoh takkan dia bagi ler. Bagus spray ni. Hari ketiga aku dah boleh jalan laju, tapi aku tak pakai lagi heels yang more than 3 inch lah, kena tunggu lagi. Doctor suh bagi muscles kaki tu relax sikit, bagi bebetul baik. Kang terpelecok lagik! Sakit worrrr.

So there u go, my sick day. Sakit di kaki, tapi mulut berjalan. Malam pertama MC kita buat jamming kat rumah anak beranak, technically aku kakak and adik. Abangnya dok tengah in between study. Kita facetime ngan apaknya yang ngah kerja, bagi live performance.

One day, nak amik cuti hari weekdays, so can do macam ni jugak. Amik cuti tau bukan MC, tak larat le aku sakit kaki terpelecok ni, nasib baik le tak jatuh je kat parking tuh, kalau takde orang nampak, takpe ler, kalau ada orang nampak and orang tu bebuat tak nampak, eii malu gak hakak.

Comment: 6