Raya Open House

Astro Raya Open House…

DSC_0012

disambut Tammy and Azra, the Astro team…

DSC_0014

Love Tammy’s caftan….lawo2 lah caftan dia! buka puasa dulu pun dia pakai caftan gak rasanya…

DSC_0017

let me warn you. you gonna see lots of my photos in this entry sebab ada 2:

1. i tak bawak personal photographer aka Sirman, so aku utilise gambar dari special photographer nih

2. tak banyak artists yang hadhir, lagipun kita sibuk makannnnnnnnnn dan bergurau senda :)

DSC_0044

lainkan gambar nih…not from our camera at all, from one dedicated photographer.

DSC_0021

Jay Jay is performing

DSC_0024

Ms Kech and emm…donno la sapa dia tapi katanya pelakon baru. lawa kan?

DSC_0033

Astro Team. Aza pakai baju kurung baruuuuuuuuu youuu!

DSC_0037

Mawi + Ekin

DSC_0039

Aisyah

DSC_0038

Misha Omar

eh eh ramai btul pakai merah kan, mementang RM datang :)

IMG_4953

Since the venue of the event is just next door in KLCC, i brought my gfs as well…Ms Lemb and Ms Kech

IMG_4955

Pak Nil yang sentiasa mengingatiku…

DSC_0046

Gucci from one of the guests

DSC_0048

Chanel black  lambskin kalo tak silap lah, tak pun the re-issue…

DSC_0058

wife to Dato’ Rais Yatim’s handbag. dia pakai hook bag tu, aku nya hook bags dah tercabutttttt! mana nak carik? sedih!

DSC_0060

DKNY

DSC_0071

ini durian belanda buat perhiasan betul. tapi mmg durian belanda betul tuh…dah terliur2 aku nak makan sangat. dedulu masa kekecik senang je nak dapat coz kat umah mak ajah memang ada tanam….aku expert betul makan durian belanda nih weihhh. eii nak carik lah nanti

DSC_0072

pisang goreng madu yang sodap meletup22 rasanya!

DSC_0074

banyak le pulak gambor kami weihh

DSC_0076

Lisa Surihani in orange!

DSC_0080

dah nak dekat kol 2pm, time to go home…tq Astro for inviting me and gfs.

DSC_0091

remember on the Lewre entry yang aku suh korang pilih either satin or buckle. aku dah beli dah pung, aku pilih the buckle. sebab satin tu runcing sangatlah and kalau jalan tak betul boleh senang terpeleot. malu ko kang…

DSC_0100

the photorapher ni memang suka amik gambar senget2…cantikk :)

DSC_0103

yukkkkkkkkk pulanggggg!

DSC_0081

Aisyah Astro is carrying Bottega

DSC_0085

my chiffon red top from 1 butik di Midvalley, purple chiffon palazo is from Isetan..shoes is red Lewre and handbag is Chanel Caviar flap in beige

Special thanks to the photorapher from MyCreative Pixel Studio -Yat

Comment: 42

The guests for the Red Raya Open House…

IMG_4571

cak cak cak….muka sembab ke muka tak cukup tidur nih…

pagi2 hazab dah mandi coz kang lambat mandi lambat buat keje!

IMG_4577

so list of jemputans yang dapat hadhir. ada jugak yang tak dapat turned up. ….majlis bermula at 10am. ke main ko tak sabao ek nak tengok sapa guests yang datang. tu pasal akak ko ni bukak entry mintak mahap dulu, sebab kang adoooooooo yang hati terluka napa tak dpt jemputan, nak kecik hati segala weih..

IMG_4607

our first guests are Liza and Family. turut menemani, Sid and Yanok. eh ayat aku macam bagi laporan berita TV3 plak. so apa kata aku jump jump je lah yek, gambar sket punya beratus, yang mana2 penting je lah aku letak kay…Liza nih sebumbung ngan aku, tapi rasanya dah bape bulan tak jumpa dia lah…

eh nak2 kat raya dulu ada jumpa kat Habib, see see bukan jumpa kat tempat kami berlindung dan bernaung…

bz kooo!

IMG_4603

pasangan purple, nak kahwin dah nih. Yanok and Bojeng

ni kawasan balkoni, nampak plastik sampah hijau tuh, saje aku letak bagi sapa2 nak buang sampah. coz kalo letak bekas dustbin macam kureng je kan. so aku letak je tepi tuh. tp diorg buang tisu je dalam plastik tuh. lepas makan, diorg tak yah anto pinggan ke dapur, di sebelah meja makan aku ada letak baldi. sapa makan letak je situ, pastu dah separuh kita amik and tukar pakai baldi lain, yg separuh dr baldi pertama kita basuh. macam tu lah aku and fifin repeat benda ni dari pagi sampai ke malam.

IMG_4610

apa ke sirman amik gambo the girls jer….laki si liza and anak bujangnya tak kuor blog tau! comei2 yanok and Sid. si Sid ni ngengada aku ngah borak2 layan tetamu dia ngan yanok dok kat balkoni boleh sms aku tanya soalan genting. hampehs korang… zass aku bangun, rupanya laki aku ada sama, ler kenal2kan je lah ngan orang tuh orang nih. eii PR laki aku nihi….orang tu nak kenalan ngan orang nih, tak nak plak disatukan…

IMG_4617

satu-satunya kawan abang yang hadhir, kawan baik dia dari dulu dan kini. budak ni ada buat drama gelas pecah…followed by drama “KENAPA REDMUMMY” by yana anak Leen. huh….bersangkut-paut sungguh! kawan abang ni melepak dari pagi sampai ke petang…sampai aku plak risau, siap suh dia check kat bibiknya, betul ke dia boleh dok umah aku lama2. tak risau langsung budak ni dok kuor berjam2 ker.

dahlah makpak nya tak dpt datang…

IMG_4622

kita ada Normaya dan suami….maya yang skang wuii mulut bukan main laser lagi dalam blog. aku tunggu gak mana ke dulang hantaran aku, eh eh ko tak bawak Mya? pastuh…oi apa datang beraya pakai jeans nih? baju raya ke main susun dalam blog dari palestine lah, dari Hadnyai lah, ijau pink2 lah…tapi datang pakai jeans??

11 – 0

ehehheheehee

IMG_4627

ya kamu ingat enggak sama abang sayang ku ini. bukan anakku dong. itu Pak Host! konspirasi beli langsir di Jakarta adalah project bersama kami ler…eheheh dia ler yang sediakan kotak aku yang penuh dengan langsir ke main berat. wahaha orangnya ganteng sik, aku tau dari dulu ramai yang korang berkenan ngan dia, tapi 7 dulang kena hantar kat aku dulu yekkk…

IMG_4629

baju putih tu Ketua Pramugara tidak terlampau dalam MAS….kawan aku dari sekolah menengah, dulu dia tak nak ngorat aku masa dalam kelas coz aku bughuk, dah tetua nih baru sedau diri yang RM dah ada umph. hehehehe….mak over! anak dia ko sampai bapaknya kata macam kenan omputih. hensemnyaaaaaaaaaaaaaaaa!!

Bung – pi Paris nak kirim Chanel lagik ek :)

eh eh…ke ko dah bawak balikkan utk ai? yippiiiiiiiiiiiiiii!

IMG_4630

Bertudung pink, bukan baju pink. tu Maya. yang belakang tudung pink lawa2 jelita sama anak bujangnya, itu my kakak cayang, producer TV3. dia yang bertanggungjawab kuorkan aku dalam TV3. tiap chanel saluran tv tuh, aku ada kaki belakangnya…ha for TV3 is Kakak Huda ku nih with Kak Kelly (not able to turn up).

Ok … nak carik baju cantik for Media Prima Open house…2 kakakku sudah menyeru suh amik bau di Sri Pentas.

IMG_4643

huh…pasangan purpleee! datang lambatttt acik sentap cuppies lambattt! sian ada guests yang tak dapat merasa. eh jap…semeter ke kain ela purple korang tuh?

Ayuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!
bukan salah ayu cuppies ku lambat tiba….tapi terima kasih salam kuih passed away yek u ehehhehehee

seblah ayu tu kan, baik budak nya tau…kalau aku ‘terpesong’ sket dalam twitter. laju je dia and ayu tarik aku balik ke landasan. supaya bukan kerana mulut badan binasa…ye ye. tak semestinya kita tua, kita benar, so diorg ni lah yang betulkan jalan bengkang bengkok aku tuh.

n wanita yang ngah borak ngan aku tuh, merangkap jiran tetangga, reader RM, dan jugak anak2 kami sesekolah dan sebaya…sian Kak Mas, dalam pantang. Alfatihah untuk bayinya yang meninggal dunia sewaktu dalam kandungan 8 bulan.

IMG_4653

pewitttttttttttttttttttt!!

Mira, Maya, Leen and Lyn Yusof…

hujung kiri and hujung kanan masih kosong. yang 2 tengah dah ada cop mohor besar.

IMG_4661

hah pening pening penat….baru dok 3 min, dah kena berjalan check sana sini. eh pasnih open house aku nak kena engage sorang lagi lah, pinjam maid sesapa tolong maid aku. sebab berdua je tak boleh. ni bukan 2,3 jam nya kerja, ni dekat 20jam punya service woi.

so dengan itu aku bolehlah layan2 tetamu…borak2 lama sket. orang nak amik gambar aku pun, main kidnap2 jer….

ingat dalam gambar2 yg diorg amik tuh senang diorg nak tangkap ai. susah koo….aku byk keje kat dapur nak make sure air minum makan sumer complete. laki den kojonya dok borak jer….anak2 lagilah tak leh nak menolong, melolong2 dok panggil maknya nak tu nak ni ado ler!

IMG_4667

wiwitttttttt….4 dara you!

ayuthesun, lyn, sid and yanok….

mung pasan tak Rose takdak? dia sibuk pi uruskan peminangan adiknya, hal family gila hapa kalo nak datang jugak pi open house.. sah2lah majlis adik dia lagi penting. yang sorang lagi, sibuk berlaki. takper, GBM ada 3 orang datang pun dah meriah. Nanti nak buat satu round lagi lah… **tak janji**

IMG_4670

ini yang ko nampak, yang ko tak nampak ado kat dapur cobaan nak menculik kucing2 aku. yang bersepah dok kat balkoni tu ramai. budak2 yang dok sakan berulang minum air oren gulp gulp pastu berlari kat luar…huh sakan! tak campur diorg main kat luar depan pulak, main kejar2 lah, skooter lah, basikal wuii meriah.

IMG_4680

apesal ko ayu tengok semacam je sanggul akak ke ko tengok lampu ceiling akak? comei?

ni budak2 ni datang umah aku bawak handbags ke main mahal, tapi letak bags main campak2 jer…tak sayang bags ke weih? si Leen tempek LV dia tepi tv aku jer..melepek.

si Mira letak Gucci D Ring dia penyek2 gitu je atas carpet **taulah carpet baru muahahahah**

si Yanok letak Gucci GG Twins bukan leather **nak tiru kak red nya leather GG Twins lah tuh ahhahaha** pun tepi sofa2 merah jer.

aku lantingkan ke bawah rumah karang….

IMG_4674

btw tetamu2 yang datang selain dari cuba mengkidnap kucing2 aku, depa juga cuba mengintai koleksi handbags aku hehehe…tapi maid aku sudah kasi kunci pagar pendinding kaw kaw! itupun at one time terpaksa dibukak bila akak ipar aku dok mokak2 nak tengok 1-2 bags. iskkk

anw gambo atas…puteri2 yang setia bersama RM baik dalam susah, mahupun dalam senangnya. baik dalam tangis mahu dalam duka.

oi aku nangis korang jangan lari kay!

semua dah kenal atas tuh kan…yang jubah purple + tudung purple adalah Ms Lemb yek, datang sama suami and anak jugak….

IMG_4681

oh ada lagi satu handbag….milik Lyn Yusof yang masih single :)

IMG_4684

cubaan dipaksa berdiri untuk amik gambar with GBM, the Ayu the Sid and The Yanok

sedap tak kuih passed away akak????????????????

IMG_4688

eh ada pun gambo ai n sang suami…together with Leen. Leen dah sokong back up RM lama kay!

IMG_4699

anak2 kuorkan sumer kucing and sorokkan depa in my room, coz kesian sangat diorg adalah bosan dok dalam tuh. kejap jer, pastuh bila orang tambah ramai, depa pindah semula dok dalam cage. eh diorg pun ngeri nak kuor tengok ramai tol manusia yang jakun ngan depa.

spt contoh Mira yang ke main rakus memeluk Mozel. Mira blog ko nak ikut jejak langkah blog sirman ke? makin menjunam purata updatenya.. :)

IMG_4689

Oh Yana yang potpet dan manja dan aduh…betul2 aku kalah ngan dia. tak leh bayangkan kalo anak aku Gegirl mulut ke main petah bercakap macam dia. coz mak dah kuat menceceh, dapat pulak anak pun kuat bercakap, wuiii berlawan2 laki2 dalam rumah kuor umah gamaknya…

yang bujang tu abang Yana, pendiam. tak macam adiknya…perkhhh!

tragedi KENAPA REDMUMMY akan kekal ke akhir hayat oleh semua saksi berkaitan…Yana sayang aku kay, aku pun sayang budak kecik nih. Leen nanti bawak yana nak pinjam 3 jam main2 ngan Gegirl boleh tak?

IMG_4692

waaaa teman mesra di twitter, eh dari blog actually bertahun dulu till now…Wenkt and the boys…jauh tuh dari Kelantan terus singgah rumah RM yek…

mungkin ada lagi tetamu waktu pagi ke tengahari yang tidak kuor dalam RM nih…aku pun dah pening pala tengok gambar macam ada yang tak dpt snap. well, yang pegang camera bukan aku, aku tak dok setempat, borak 2 patah ngan dia, pastu melompat ke dapur, borak berpatah2 ngan yang belah kanan, dengo telinga belah kiri, jawab mulut ke depan…ha gitu.

sibuk ko…..namanya pun tuan rumah.

IMG_4708

dan kemudian betul2 last guests of frens pulang, sampai pula family mertua aku. tak yah duduk lama terus makan. kapar tu kan jauh, jauh kalau tak biasa….diorg datang umah aku pun setahun sekali tak tentu…anak menantu lain dok dokek2, Sirman antara yang jauh nun duduk di Cheras…

IMG_4721

semua adik badiik Sirman datang + mak mertua eden kecuali 2 org adik lelaki Sirman yang masih beraya di rumah mertuanya nun di utara….and sorang lagi si bujang kerja.

ok supposedly aku plan nak buat on 25th, tapi tengok jemputan utk open house berduyun2 nak buat masa tu jugak. I was quite free for last weekend, and invite yang ada pun boleh tepis2 sket lah….so tu yang last minute kita decide jugak nak buat. tu yang ke main guests pun dipanggil a nite before the open house…

IMG_4733

ngeh…amik gambo reramai ngan family mertua…umah kecik pun keciklah…biar santak!

IMG_4735

main camera pakai timer 10snaps, sakan lah kitorg bergambar…

IMG_4746

Gegirl dah bersalin baju, dia sebelum tuh pakai baju kurung pastuh bila nak zuhur amik sembahyang abih kain kurung dia basah, so aku suh dia tukar je pakai baju jalan… ini gambo kitorg buat ngeng!

IMG_4768

kakak sirman and anak-anak….mampatlah korang dok kat balkoni tuh. tak panas dok sini unless ko pi ngadap matahari, coz aku dah letak kipas berdiri biar kasi sejuk…cuma mintak jangan hujan jerr…alhamdulillah, betul2 last guests sampai malam tu baru hujan mencurah…sib baik sangat. sbb kalo hujan, tempias ko….dahlah banyak sofa2 aku kat balkoni nih.

IMG_4801

later after that, makcik Sirman yang dari Kapar pun datang sama….happening lah. meriahhh….siap diorg balik aku bekalkan lauk pauk and nasi sama gak.

IMG_4806

kejap diorg dah nak balik, my parents pulak sampai…mak abah aku datang dibawak adik bongsu aku. pastuh berduyun2 lah sampai jugak…all from my side. .eh eh abah pakai baju raya yang ai bagi kay…mak aku asal datang beraya kat umah aku je mesti pakai merah..

eh ramai orang datang umah aku napa mesti pakai merah. dah tetau je korang kan

hehehehehe

IMG_4808

my youngest bro and tunangnya. hari tu aku cakap tak jadi kawin kan, oklah aku betulkan fakta…tak jadi kawin tahun nih…ditunda entah bila lah. si adik yang nak kena lesing ngan aku! makwe sebelah tu tunangnya yang comel dan cantikkkkkk sekali.

IMG_4828

sambil2 tuh tengok the gambar2 masa hari raya dan juga di Melaka. Sirman connectkan laptop ke monitor LCD tv, so puas sikit mak abah aku nak tengok. orang2 tua aku mata bukannya nampak sangat…

IMG_4844

in between tuh, our frens pun datang, depa tak leh nak mai slot pagi mahupun malam…

IMG_4847

pastu kakak ku and family …semua kira adalah kecuali my 2 brothers and Nana adik pompuan aku yang masih di Kelantan.

IMG_4877

Gegirl yang mandi kali ke 3! the cousins dok buat kerja main kat bilik. janji korang jangan ngaco kat luar dah sedap lah tuh…malam tu gak Fifin mengemas bilik diorg nih..hui sepah hujung ke pangkal!

IMG_4899

Epi my bro, Kak Ngah my niece and Wana my SIL

IMG_4909

btw yang amik gambar2 nih bila Kak Ngah ada dia ngan adiknya yang pegang…no more Sirman coz diorg suka jadi photographer kan..budak Epi ni makan laju2 pastuh sibuk pi main futsal…lanting baju merata…padan muka kena bebel ngan aku. dari budak sampai ke tua dok main lantingggggggg sepah2 baju ko kan…

IMG_4925

ni entah sapa yan gkuorkan budak Ams nih, and depa dok acah2 nak amik Ams bawak balik, abang yang dengo waktu ngah main PSP terus meloncat amik Ams anto balik bawak masuk kandang. hui jangan ko…he s very the sayang to the cats…

IMG_4954

Nak Maghrib kot baru le aku dapat jamah sket, waktu tengahari aku dapatlah gak makan, buat lapik perut…ni versi malam pulak. penat nih boleh buat hilang selera makan, tp bila dah reda sket dia punya laparrrrrrrrrrrr, toksah ko cakap….melepak kat balkoni with my sis, SIL and BIL.

IMG_4976

n taraaa…versi pas maghrib baru pas mandi, tukar pakai baju kurung merah. ni baju raya lama…no make up, rambut pun lom sikat dok baru pas cabut towel dari rambut. family aku dah nak balik, tu yang diorg tunggu aku abih mandi….waa, segar gila dapat mandi. tapi nak make up idak ler…tak kuasa weih

IMG_4989

Lepas Maghrib jugak, bermula kawan2 Sirman datang mengunjungi kami di VA….termasuklah lawyer aku yang sedang menguruskan kes aku. sorang lagi lawyer aku tak dapat datang, dia kena pi attend tahlil kat rumah Arwah Dato’ Sosilawati…pun membantu kerja di sana gak. amboi ko lawyer no 2 aku yang bukan datuk (dedua pun bukan datuk hikss)….handle kes untuk Arwah Dato’ Sosilawati pulakkah? huhuuuuuu….

IMG_4996

I also have Ms Bunga and family. eh dia dah beranak 3 kay, baru je beranak tapi cepat betul kurusnya cos dia tengah tak sihat…the red cap is Sirman’s bestfren…

IMG_5011

ada pun gambar Abang Zaidi Tukul, tapi gambo family anak2 bininya takdak…sapa le photographer nih iskk…and the rest tu sumer kawan2 Sirman..

IMG_5030

Sirman buddies from his old company. Sirman ngan gang2 opis lama dia kamcing kaw2…tu pun ada a few tak dpt dtg. skang dia di tempat baruuuuuuuuuuuuu….

IMG_5038

budak2 pun ke main ramai. gegirl dalam ramai2 tu lah tengah2 padang dia nak buat drawing from her laptop…cousins dia dah balik so minah tu bosanlah…abang pulak dok tak sudah2 repeat tengok My Name Is Khan.

IMG_5078

ni kawan baik aku dari sejak umur aku 13 tahun. He was a student of Alam Shah and i was staying there sebab aku anak pekerja. Kita dok quarters kat Alam Shah nun. tak sempat pun jadik bf aku coz aku pun ada bf lain kat SAS nun hahahaha tettt….lSo kawan aku nak jugak dia datang…bayangkan aku kawin dulu dia kat Japan, family dia dari Rantau turun ko wakilkan dia. Dia kawin pun aku datang wpun masa tu orang dah nak lipat meja makan hahahaha. gila lambat sampai, tak jumpa rumahlah, Rantau tu dahlah jauh.

Nak cakap Jepun ngan dia, selamba kodok je cam cakap jawa dia leh jawab. anak dah 2…dah midnite pun sampai jugak dia kat rumah aku. waktu nih..toksah cakap lah, suara aku dah serak…

IMG_5053

oh adalah sekeping gambo yang ada….semua furniture di balkony kita dah angkut bawak masuk dalam. segala set2 kat atas meja pun kita dah cleared up aku kosongkan habis atas meja tuh. The night guests semua balik dapat bawak nasi tomato and nasi impit tapi ayam masak merah tak dpt nak dibekalkan…coz abih boliau just nice untuk last guests. lauk2 lain pun habis lebih kurang sama jugak…

Papadom patut habis lambat, tapi si Gegirl mengulang makan tuh berpiring2. jap2 dia amik 1 piring…Abang mengular ayam masak merah. semua diet nasi, makan ayam masak merah sedap ngan air oren…huii sampai gelas air oren mak ko pecah berderai…tapi bukan angkara abang pun.

Mana yang masa orang ramai datang abang and gegirl berpelepap2 gaduh. perkhh….mata aku dah jeling pun diorg tak jalan gak. Anw, tu lah citer kisahnya my red raya open house with the guests. Those yang datang, terima kasih dan mohon maaf atas cacat cela. Those yang tidak mendapat jemputan sekali lagi aku mintak mahappp…..lain kali insyallah saya panjangkan jemputan yer.

For my Nuffies di Nufffnang, tahun lepas aku hantar sekotak cuppies besau…tahun nih aku tanya depa nak apa, so diorg prefer rendang segala…and aku hantar fresh rendang ayam, rendang daging and nasi impit terus ke office Nuffnang few days after my open house. Diorg pun tak dapat jemputan aku, wpun ada yang dah tweet2 sentap…takpe dah kuganti hantar terus ke opis depa…

Yang lelain kalau nak mai beraya datang rumah, dijemput dan jangan lupa mintak rasa kuih raya passed away yer…anak2 aku buat tuh :) .

huh letih betul buat entry panjang lebau ketapi nih.

Tu pasal aku tak leh kuorkan entry ni sekali zass semalam, kena la bagi teaser sebijik…ni pun gambar ada banyak aku pilih2. Red Raya Open House is brought by Redmummy.com . hoi takde sapa tajalah. sapa ke tanya aku arituh lam twitter, sendiri2 ler…amboi sumer nak disponsor, manyak ko punya diva…

Sebab open house aku dah selamat success, skang giliran aku pulak nak singsing lengan catwalk pi beraya open house rumah korang pulak….i m comingggggggg, drop your invite pls :)

Comment: 25

RM’s Red Raya Open House…

IMG_4575

altersebutlah kisah di dalam twitter, sudah pun diannounced yang ada open house di rumah kecil merahku….kita tak jemput openly, sumer main DM, main BBM, sms sahaja. sapa yang ko nampak datang tu kebanyakkannya hadhir sebab mendapat invite a nite before the open house.

betullll nih. yang tertentu je dapat invite awal. as i said, rumah kecil tiang tak sampai seribu. rumahku kat atas langit….kalo terlebih dari kapasiti, siap lah berlaga bahu berlaga cik von. korang nak ke bersempit macam tuh? cakap memanglah senang, tak kisah, nanti belakang mesti kata eii tak selesalah pi open house kak red tuh, ramai nau orangnya yang datang…sempit betul nak makan pun tak selesa.

bayangkanlah, aku tolak sume furniture aku ke tahap maksima yang boleh…kita nak selapang-lapangnya. meja sume ke tepi, sofa pun boleh kira, sofa lain sumer dok balkoni. kucing2 aku sume dok terperap satu hari dalam cage, sian depa, tak leh keluar langsung.

IMG_4554

ai catered the food. orang kata, bayo jer. takyah nak risau berjaga awal dari pagi nak masak itu ini. sumbu gas dapur aku tu dahlah satu je boleh pakai, lagi 2 dah cik mamp….yang aku buat, aka bantuan maid aku, tu hah nasi impit jer ngan air minuman. fruits dah tentulah kita kupas sendiri.

masyallah penatnya toksah cakap lah. satu hari suntuk punya open house ko! cadangnya sampai kol 8 malam jer…tapi sirman sudah panggil sama kawan-kawannya for the night shift di VA, terbaiklah….guests terakhir pulang only at almost 1am.

wahhhahahahahah capek-capek!

IMG_4560

majlis bermula dari jam 10pagi, itupun ada timing kita dah buat sesiap. 10am to 12pm, frens sahaja. 12pm to 4pm, family Sirman sahaja. 4pm onwards, family RM, 8pm onwards pulak, kawan2 Sirman n sket kawan aku…tapi bila pikir2 balik, hish, kalo abih kol 8 malam memang tak boleh nak buat open house reramai gini. kena buat 3 hari 3 malam lah jugak baru boleh jemput semua orang…

but gilo hapo nak buat 3 hari 3 malam.

kedaung kaki! satu hari ni pun +  esoknya kaki aku capek dan juga hilang suara!

IMG_4556

menu macam tahun2 yang dulu jugak, nasi tomato

eh aku tak buat open house tetiap tahun kay, dah 5 tahun dok VA, ni kali ke 2 buat. alcadang nak buat kat CV, rumah beso bertanah, tapi heheheeheh….orang lain dah sewa umah aku tu lah. so kita dok je lah buat kat rumah atas langit.

IMG_4589

berlawan dengan ayam masak merah

IMG_4590

rendang daging pun ado

IMG_4591

kari daging ni pengganti dalca, coz aku tak suka dalcaaaaa

IMG_4592

lemang yang Sirman ‘bakar’ malam sebelumnya kat Cheras ehehheheee

IMG_4593

beehoon goreng pun ado

IMG_4594

nasi impit kalo takda masa jamuan open house raya, apa barang kan kan kan?

IMG_4596

aku tak herankan isi lauk tuh ahahhaha, tapi aku nak pulang paku buah keras kat Sirman, dulu dia cakap membazir je beli set nih, ke main aku nak jugak set nih angkut dari Langkawi ok. tapi dia tetap gak cakap membazir, but aku pedulik hapa…nak jugak! ha ko tengok Sirman…bila orang puji set2 sudu senduk yang cantik2 ni sapo yang dapat namo? bukan nama awak ke Sirman?

eii patut beli 15 sets terus!

IMG_4597

air oren gulp gulp….sedap je budak2 minum ulang alik yek, pastuh batuk berlawan2 masing2. satu lagi bekas pun ado gak air oren, tp dah thari aku tukarkan ke air teh o. tak boleh jadi ni sume main air sejuk je, nak monitor anak2 aku pun payah….

IMG_4598

ada tembikai merah and tembikai kuning, ada gak epal and lai. pilihan buah dibuat oleh Sirman. asal aku nampak je dia bawak 2 bijik buah tembikai…wui u ni sirman, buah yang senang batuk nih u bawak balik napa…mahaplah. aku ni mak2, apa yang makan minum tu sume aku pikir kat anak2 aku and anak2 orang. tapi ada jugak mak2 yang tak kisah anak2nya minum air batu yek…

IMG_4632

kuih raya pung ado. sapa rasa kuih ‘passed away’ yang anak2 aku buat tuh? sedap tak???????? unik namanya kuih passed away tuh….rugi lah sapa tak makan! n the cuppies for the guests. oh cuppies sampai lewat **sentap**!

IMG_4788

u think just bcoz ko ada maid, sume ko nak campak kat maid ko ker? well ai tak tau lah majikan lain, tapi aku ada rasa kesian kat Fifin. bayangkan dari kol 6 pagi dia buat kerja sampai midnite, dia duduk pun kejap ajer masa mak aku panggil ajak tengok tv sesama nonton itu gambar2 raya masa kat Melaka….masa tu je lah tak sampai 5min pun. lain sumer dia berdiri, penat ok. aku at least boleh gak lari2 pi layan guests.

huh laki aku lagi lah….aku cakap baru dia nak tolong angkat cawan gelas segala. wuii pakcik nih, cubalah rajin sket, dahlah guests non stop datang nih. suh amik gambar pun light2 jer….dia bz berasap, bz berborak, dapat pulak gang2 yang ramai nau sekepala ngan dia….ha kan kan.

itupun my maid baik ya allah, siap suh aku berenti basuh pinggan coz dia suh aku melayan je kat luar tuh. aku berenti layan guests dok dapur ni pasal family je kat luar tuh, diorg punya borak, aku boleh nyampuk dari dapur jer…sinki kena clear cepatlah. kita tak pakai pinggan plastik, sume pinggan kaca. pinggan plastik aku buat display je kat umah tuh. pastuh aku fussy, tak nak pinggan nih, tak nak pinggan tuh, nak pakai pinggan jenis gini gitu.

so kita basuh jam2 tu gak, bila orang dah habis makan. sambil tu lauk pauk pun kena dipanaskan, takkan nak bagi orang makan dari pagi punya laukkan. so 4,5 kali kita angkat jerang dalam periuk and kuali. makcik caterer aku siap stand by kot lah ada kurang lauk pauknya.

tapi aku nak tau sapa yang antara guests yang datang, pi dapur bawak cawan see through ke maid aku n cakap kat maid aku yang cawan tu retak? sapo sapo?

cawan tu design nya memang jenis gitu, ko nampak je retak tapi nan ado. dahlah tak complaint kat aku, pi komplen cakap kat maid aku. abis maid aku angkut semua set cawan tuh, tarik semula dari hidangan, but bila dia tunjuk kat aku, dah sah2 itu design cawan tuh. hah sapa yang pi ngadu kat maid aku tuh? mai sini aku nak tau sapa??

hah, aku nak audit lah kalo gini…tak baiklah ko claimed cawan aku retak, itu designnya weii! sapa tak nak ngaku, aku tunjuk gambar2 open house kat helper aku nanti yek, biar dia pin point sapa orangnya…ha baik ngaku cepat!

IMG_4564

pagi2 budak2 dah siap berbaju hari raya….complete set! serba merah, sket lagi tak kenal antara abang ngan sofa and carpet tuh hahahahah….diorg aku kasi makan dulu, tapi in between diorg lapo pi amik sendiri jugak…petang sket diaorang tukar baju. gegirl pulak sampai 3,4 kali aku mandikan. asik berlengas peluh jer dok lari sana sini…

IMG_4694

gambar kitaorg berdua mmg takde lah, ini pun aku dok rehat jap waktu orang ramai2  datang tuh and tetiba je si tua bangka tu dok kat peha aku. ke main senak peha eden menahan berat dia yek….muka masa ni memanglah hot gebus. tunggu pas maghrib apa jadik. …

IMG_5053

gini jadiknya di malam hari  …. sampai suara serak hilang 3,4 hari blom jugak berbaik..

btw baju kurung hitam merah yang aku pakai tuh memang baru tak pernah berpakai, was supposedly to wear during my bro’s wedding, berpuluh meter aku beli dari Jakarta utk mak, anak menantu cucu pompuan masa kat jakarta. yang lelaki dapat kain melayu warna merah. so sebab adik aku tak jadi kawin awal tahun arituh, semua anak menantu cucu pakai buat raya. termasuklah aku!  so pasnih bila 2 lagi adik aku tu nak kahwin, kem salam lah aku nak beli lagi bermeter2 gini….sendirian berhad sajer pi carik kain memasing yek. tak yah tema2…

eh eh ni cite open house RM kan…so gitulah yek.

sebelum ada yang hati terguris

sebelum ada yang sakit hati menyampah kerna tidak mendapat jemputan

sebelum ada yang rasa nak terlolong2 coz akak merah pilih kasih coz tak jemput korang

sebelum ada yang nak bakar eh tak bakar, merajuk zimbabwe ngan Red Family coz again tak dapat jemputan.

ya mohon maaf kami hulurkan. maaf sangat2…

satu sebabnya..kalo rumah aku besau, memang aku jemput hangpa sumer. tapi rumah aku nih kecik. lagi kemampuan kami takat di sini sajer. unless aku exclude family members aku, memang aku boleh accommodate korang sumer. malang apakan daya…..

jangan kang, alah kak napa ko jemput dia, tak jemput aku. aduhs…setiap satu kejadian tu ada sebabnya. korang ni bukan boleh caya, kang cepat jer merajuknya bila kang nampak muka orang nih, tapi jemputan utk ko tak dapat. sorry tau tau tau!

btw sampai 4 hari jugak suara aku tak gak baik2, serak seribu, garau gempita!

Comment: 30

The final day of Syawal…

IMG_2242

hi, we are the GBM to RM

on behalf of other 2 GBMs, kami datang beridah Aidilfitri terakhir atas jemputan RedGlow. mengenang budi orang, dibalas. mengenang jasa permai, dikendong.

hamik!! aku berkias ado gak yang tak paham.

ater ak pemantun mar……….itu tak ramai orang tau hahahah, malaslah nak cakap kang bersidai2 pantun aku kena buatkan.

IMG_2251

sebab suasana indah di tepi pool, anak2 bersantai feeling orang kaya. ado Mia anak Rose. ada abang yang leka membaca buku komik cinonya, ada gegirl feeling gadis melayu berbaju kurung. kan……

datang ikut konsep gitu mak ngan anak.

IMG_2253

dah datang open house, makan makan makan makannnnn sahajor ler gamaknya. mampat2 badan. nak sampai ke sini pun susup sasap gak, luckily for the nite ai ada sirman. dia tau lah sket2 even kena benti 2,3 kali tanya orang keliling. susah gak yer area nih.

IMG_2238

my boy is busy reading the comic book

still…………..

ai forced sirman to snap abang’s single photos bebanyak, coz among the 4 of us, gambo aku yang paling hebat melampo banyak, paling sikit is abang. so kena banyakkan gambo abang. susah aku nak buat profile kalo gambo dia sesemput tau.

IMG_2259

hi, saya redmummy

bukan nora danish

susah tol nak amik gambo ngan abanglah, asik lariiiiiiiiiii je dari camera tau!

IMG_2274

IMG_2241

IMG_2241

tersembul2 gambo mata memasing

among the best students of RedGlow. aku dah tentulah kena belajar, sebab memang minat dan juga kerna tugasan di bahu. tapi the 3 datang dengan bulu mata palsu ye memasing…tak sesia pi kelas make up RedGlow…at least nama GBM yang depa carry tu, bangga gak lah RedGlow dengan hasil budak2 nih.

proud of them. sila korang amik adiah bulu mata palsu kat kaknam.com.

IMG_2270

tak tau nak buat apa lah

aku dah pi buat PR aku as usual, dari ujung ke ujung aku tegur orang. that s me. aku kan peramah. kan kan ? betul tak aku peramahhhhhhhhhhhh???

lempang gak sapa claim aku ni takde PR. pasal PR ni nanti aku bagi tips, i ll elaborate later in the Tips Entry.

IMG_2255

ayu the sun masih membawa roh kaknam di siang hari…tangan tu kalo boleh nak buat sessi debat jam2 tu gak.

dila terpinga2, tetiba jadi zone bulu mata dia skang nih. hebat kau!

rose leka godam camera yang katonya ada nite mode, apa sudah jadi? kedaunggggggggggggg. lakinya kena halau dok kosi lain, ko pi lah dok ngan sirman, girlie talk pun ko nak join tau. sirman tu kan ado…

ke sirman bz ngamik gambo sana sini ehheheheeh

IMG_2234

they are my boss

they are oso my frens

they are oso my super sharing story gossip partner….

IMG_2235

2 diff characters for each one of them, Ina and Wa.

sorang tegas

sorang lembut

sorang lagi kebaya merah tu, cun seiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!! hikss nak gak propah lagi. lek aa, aku ngah mood riang ria buat entry nih.

IMG_2279

Penutup Syawal 2009 berakhir di tepi kolam renang mewah di kawasan elit kuala lumpur…

the next day, ai had a quick lunch with the boss and the sisters…laju2 makan, cemolot, gosip kaknam and cabut balik kerja. so rush. apa lagik project RM and RedGlow yer….korang nak pi class make up RedGlow masa aku ada sama kan? pi visit their site and let me know tarikh yang korang book, so aku leh merayap sama gak.

oh my red kebaya was bought in Jakarta, sama gak ngan kain batik tuh.

abih sudah stock kebaya aku, complete di hari terakhir Syawal. ado orang kawin ke hapa, kena recycle pakai ulang2 semua baju raya kebaya lam gobok.

Comment: 17

Red in Kebaya…

IMG17940

pinjam radio cd abang bawak to work, ada event nak pakai for CD, berat2 bawak turun naik. abang tak tau aku pinjam nih, cepat2 sumbat lam paperbag…balik umah pun cecepat simpan.

bukan takut dia tak bagi pinjam

tapi malas nak dengo abang bersoal jawab tanya itu ini cam inspector sahab!

IMG17937

there was an official deeparaya somewhere, so saya pakai kebaya nyonya putih and kain batik hitam putih bought from Melaka, a year ago. saya suka kebaya nyonya, sedap, wpun mahallllllllllll!

when i stepped into a lift in KLCC, ada sorang yang saya kenal bump pun lam setaun 2,3 kali je lah..ai know him, he knows me

lama tak nampak red, anak2 sihat?

sihat, sume ok

so baby sapa jaga?

emm baby yang mana?

yang number 3, u baru balik dari cuti bersalin kan?

ha??

padahnya bila sebumbung tp tak pernah menjaja muka, dan dan aku dicop sudah mengandung 3 :)

IMG17944

she s getting a new saree, but i wont :(

was planning to get 1 tapi terpaksa dibatalkan coz aku adalah diperlukan for blogging event. what to doooooooooo. kalau tak bersari merah lah ai yer.

IMG17943

n i m feeling like so wanita suci hohooooooooo! but the shoes and accessories sumer kaler merah…

ni baju raya ko ker?

tak lah, ni baju pi event wedding ker, baju raya aku baju kurung

lahai ko ada baju kurung!!! ingatkan takdooooooooooo!

ciss

i dont wear baju kurung to work, sungguh saya tak cute pakai baju kurung, nampak besau dari badan! so ai chose pants and skirt, more comfortable with that. cute tak cute, itu pilihan saya.

IMG17946

n dalam banyak2 jenis bahagian ayam, di leherlah yang paling aku cintai. kalau dapat semangkuk leher ayam, semangkuk tu gak aku sebat. but di majlis yang ado, apat 2 leher ayam pun sungguh nikmat.

sorry lah yer aku tak leh meriah nak tulih entry ni pepanjang

by the time aku buat nih ada lg few entries bersusun tak sesiap, sebab aku dok melayan FB aku, bergossip ngan the gang, cam nak rak. abih wall korang aku potpet kan…

padahnya, midnite baru siap satu entry :(

tu lah korang, ajak lagi aku borak kat FB! salahkan korang korang yang kat FB aku tuh…..pls dont blame me :)

Comment: 11