Raya Open House

Jajahan Kuasa Cheras…

IMG_1420

mulut penuh mengunyah lari amik gambooooooooooooo!!! sedap sedap itu ayam rendang. i want the receipe, buat bila tak tau lah kan, tp bak sini resepi tu dulu. The host was Rose Umi Mia. nyamnyammmmmmmmmm!

kak red nak tengok PRADA pls…

ahahhaha tak bawak lah

alah kenapa tak bawak, orang tak sempat tengok PRADA semaalammmmm

IMG_1411

sucinya aku datang berbaju kurung. time orang suh datang pakai baju kurung lupa nak sarung, ini sanggup datang berbaju kurung wpun bukan baju raya, tp stilll…………….tuan umah pun tak berbaju kurung woi!

IMG_1431

we just have Sid on the day, Yanok was having her convo and kena balik Johor hari tu jugak, Dila as usual susah sket nak berjalan2 nih kalau tempatnya jauh dari depan umah dia kannnn. n Ayu The Sun amik shift malam since she had something on jugak. family commitment.

IMG_1434

Thanks Rose for the lovely makan2, next weekend pun aku ada lagi open house nak kena pi visit. ater camne mak nak buat open house, asik kena pi attend orang nya jer kan kan kan hahahaha.

no lah, ai still remember dulu aku buat open house wpun dok bilang end till 6pm, tapi sampai midnite masih lagi berjela2 orang datang. seriously tired. udahlah umah kecik mmg macam lagi senang  nak kemas tp ko nak kena bangun tak leh dok setempat sepanjang hari buat open house tuh. waaaa!

IMG_1514

next target is to my sis’s house…more to family gathering. missed the kepoh kecoh session coz i had to go here and there, patah pusing balik amik Mak Ajah…

IMG_1508

sebab malas nak crop aku sesiap amik gambo ini. ada gambo mak ajah berjubah jer. she cabut tudung lah masa ni so tak leh lah aku nak tepek gambo mak ajah. the guests tak de masa ni cuma anak menantu sahajor jer yang adooo!

IMG_1532

pemalu sungguhlah korang nih, 5 kali snap, 5 kali depa tutup muka. ya rabbi! budak2 yang menghadapi PMR. my niece and her frens….

IMG_1551

i was exausted. rasa nak balik balik balik umah cepat jerrrrrrrrrrrr. udah pi sana sini bagai, maunya tak capek. banyak tempatlah kena pergi. yang kuor blog ni nampak macam cekai je 2 umaah padahalllllllllllllll!

IMG_1563

there terbongkang sudah. datang umah akak aku ni kalo dah pas makan jer memang nak membuta semedang. she didnt cook asam pedas kali ni, so dijamunya macam2, nasi ngan tomyamlah kitorg bedal dulu.

IMG_1569

ok dah malas nak caption

gambo anak2 ku and my sis children

IMG_1580

hah malas nak caption lagi….

penat aaa

IMG_1582

iklan…memang kucing jantan suka bonar ngan mak merah ek. ni kucing namanya Abu. tak tau sapa tuannya tapi suka datang menebeng kat umah akak aku…dia dok pusing meleseh kat kaki aku. so takpelah…

IMG_1585

IMG_1586

boleh si Abu ni gesek2 pastu terus gigit kaki aku aaaaaaaaaaaaaaa! sirman main tekan je punat cameranya orang dok buat drama kena gigit ngan kucing. anw, kalo dah pencinta kucing gamaknya gini lah. tu yang Abu si jantan pun meleseh sama.

adakah kaki aku ada bau Reddy?

IMG_1499

tak pernah tengok aku pakai glass with red frame kan? ado ni ha jarang je pakai. spek ni aku pakai lam bilik utk tengok tv jer. frame dia beso rasa macam Cikgu Bedah je kalo dipakai. tp sedap. sebab pi beraya open house, boleh saja pakai ni coz aku nak rehatkan mata from wearing any lens.

I bought the frame in Bangkok and anto to my regular kedai spek mato, tambah lens je lah. bukan for bergaya yang oi, memang pakai sebab aku rabun mar. yang korang tengok aku selama ni cun ayu manja ala2 mata terang benderang itu adalah kerana contact lens.

sebab pakai lens, aku hanya apply light eyeshadow and mascara. tak yah nak over2, lgpun ngan baju kurung yang kepanasan aku  pakai seharian, sudah buat aku lemas.

Packed and tired.

but surprisingly, at one location, we were soooooo happy. we tuh ialah all 4 of us tau..bukan sahaja saya.

Comment: 12

Ai Lupa.. :)

mintak mahap lah yer, teman dok sakan layan psp, sampai lupa rupanya aku x auto publishkan entry2 aku hikss…..last published was at 4pm patutnya at 7pm ada satu lagik but mak merah ketiduran dan kelayanan sama Red PSP, gilo tol aku main menatang tuh…

on saturday petang, we went to Dengkil, punyalah jauh halahai…tapi saya x rasa pun jauh kerana saya sibuk ngan dunia PSPku huhuuuu, berbulu je anak2 bila mak nya dah kemaruk main PSP tp aku hanya minat ngan main satu game tu je lah GTA tuh

sirman’s fren, aka tuan rumah

the mrs of tuan rumah, chinese kadazan, apparently she reads my red blog :)

we also have a baby but bukanlah anak tuan rumah, anak dari kawan sirman…gegirl suh bawak balik, amboi banyak ko nye songeh nak main angkut kidnap anak orang bawak balik

abang is so baik budi pekerti bila dok diam2 dalam umah pasalnya dia ada PSP, aterr dalam keter asik mak nya jer yang konker kan.

back home, kami lalu tempat jin bertendang, sirman’s office, babai lalu jor..kuasa nak singgah. so that s our petang saturday. siang nya aku ketiduran, syokkkkkknya tidur qada, sirman and abang went to ttdi. gegirl main2 wt her aunty fifin kemas tu kemas nih. bukan takat main masak2 tp PC aku pun digodamnya, something is wrong wtt my screen ada lah tu tangan dia mengusik sana sini.

ahah gitu lah yer, ttp balik umah lam 9pm coz kami pi singgah few places gak, bila aku terus panjat katil abang main PSP hikss..tu yang ai lupa betul ngan my red blog, alah weekend mar, orang ramai cuti bukan ramai orang yang bertenggek kan tu yang aku leka dok galid ngan PSP.

itupun ai have to stop main pasal abang dah membebel kat telinga mak nya, bila nak abih main ni mommy, mommy pergilah buat blog mommy tuh.

gituu….

Comment: 22

Wajah-wajah kelaparan…

lapar satu

lapar dua

lapar tiga

lapar mee goreng mamak yang x kick langsung

kami lapar pose urtv hai dan media hiburan

balik umah makan Mia Satay gak sodap!

weih…..ramai yang komplen susah nak dapat Mia Satay kat Giant kan, cuba lagik yer, mbe stock dah abih and lam seminggu sampailah gamaknya. Itu yang Tokeynya rogerkan kat akak…..ingat tau Mia Satay is big contest too, ada cash prizes…huhuuuuuuu! bloggers ke bukan bloggers semua boleh get involve kay.

Do get your order from the Tokey Mia Satay terus yer…ni no nya 0192412479.

Comment: 29

Anya’s open house

redmummy wt abang ipor ku (behind is my sister dok x bersiap lagi pakai lelawa)

so after the hamster hunting, we went to Cheras to my sis’s house, for her open house…haruslah kena hadir kan, tapi seriouslah tau masa ni dah tahap penat rambut pun dah x kuasa nak vogue cantik. harus sanggul lipat je lah ikat rambut orang nak beranak lagi senang.

Bobo n Cacha kami bawak sekali ke umah akak ku, x kan nak tinggal je lam keter, tu pasalnya serbuk2 dia x isi lagi kang tumpah lak weih kat lam keter kan.

ha ni aku bagi makan kat abang and gegirl. masa ni gegirl buat hal. asik aku suap dia luekkan, dia mengada2 lah tu nak makan x nak makan. kooooooo! mak dia lepuk mulut dia, meraung dia melalak. tp hasilnya lepas tu dia makan sikit punya banyak. aku ni mmg jarang naik tangan, tp kalo dah melampau sampai nak buang rezeki dr mulut x pasal2, ha kan dah kena.

ramai gila orang yang mai open house nih, from both side akak aku (family aku lah gakkan) and family mak mertua akak aku. so x yah nak pose gambo kasut cecantik, tempek je gambo nih lagi afdal.

Mak Ajah ku yang baru sampai…

saya suka lah bila tengok mak saya sampai gini,  jubahnya kot yang mengerlip kaler2 emas kan

ada peminat redmummy.com yer…

adik ipar pada akak aku (suami kakak aku punya adik) ha gitu…she s my blog reader, orang Cheras Baru gak lah, mah vp kawan ko ni ha…

my sis and my ipars…n baby khyre yang mengado2 asal jumpa makcik diva jer lari, asik jumpa je melalak, oi takut orang btul ko yer

n so we had to go home….abang ngan gegirl tersangatlah taksub nak balik umah nak jaga depa 2 nih. tunggu lah nanti entry lain aku tunjukkan pasal aksi2 depa bercakap berborak, nak tidu rpun main flying2 kiss, huhh….

tp motif, si betina Cacha dok ‘panjat’ si Bobo lak. bukan jantan carik betina ker…sib baik mana aksi panjat memanjat tu aku ngan sirman yang nampak, bebudak dah tidur dah masa tuh…

Comment: 22

Godmom’s Open House…

she is my fren, Mar – tahun ni tahun ke 10 or 11 kami berkawan…aku dah beranak 2 dah mar, ko bila nya weih! dia sedang mencari cinta…kawan2 ku yang lelaki bujang trang2 tang…Mar is very nice lady, ada sudi?

she s also abang’s godmom

some of the food, she catered, some lak she and her sis masak

we were the 2nd guests of the house yang sampai

ater umahnya belakang tuition abang kat ttdi nun, haruslah aku datang sejurus lepas abang abih kelas

well ok ai lie to u hikss…in between ada stgh jam nak tunggu masuk umah open house Mar ni

aku pi soping baju kat my fav butik in ttdi (sbb ada invite lain on sunday, ai dont hv new casual baju anymore :( )

lawok la datin diva kecik

dia x nak dah ice cream tuh, muka bengang je nak suh aku ngamik ice cream tuh..tp bila sirman said cheese, laju lak dia pose pandang kamera…sebijik pangai mak ko!

abang pedulik hapa ngan kamera, korang tau, aku siapkan dia ngan satu lai baju tu jer, belakang bila nak kuor umah baru aku pasan dia pakai 3 lai! eii pandai2 je bergaya sendiri tau

now let s hv a tour umah cantik kat ttdi nih. saya kan tiap kali datang ttdi, cukuplah suka tengok umah2 kat sini, lawa gah gemilang isk isk…beso2 halamannya

the entrance of the house

nyibuk lak mar ngan tini 3r nih, orang nak ngamik gambo dining area

awek from african? x tau lah dari mana aku suka baju kainnya, nampak unik. selamba lah kan gua tanya. katanya baju tu dibeli dari indon. wah indon?? kawan2 ku di indon sapa ada? bisa enggak survey kan costume ini sama gue? gue suka bangattttttttttt sik!

mar’s dad…ai used to blog bout mar n family last year, or is it this year

Mar’s dad, mom, 2nd sis and her grand dad involved wt an accident raya haji last year. Atuk Mar meninggal di tempat kejadian, mom and ayah mar masih lagi under surgery…sedih lah aku nak tulis cerita tu lagi…

main area

hijau

tepi kiri kanan lam gambo ni dibuat pangkit, sirman x snap tp cantik aman, rumah lak lot tepi…

the makan area sempena the open house.

luckily lah kami sampai awal, half an hour later berderet2 orang ramai datang, so kami cabutlah, orang lainpun nak makan nak duduk sama bagai kan…

nanti kami ada rezeki banyak timbun2 kami beli umah besau2 ni yer…umah CV nya halaman x sebesau nih, umah nya je leh letak 5 bijik keter….cantik lah.

we left and went back to our home sweet home yang kecil dan merah itu serta tinggi melangit. x pelah rumah orang memang indah, tp umah kami yang kecil tu jugak kami rindui…

Comment: 13