Hamster

Tamatnya hayat riwayat Cacha… :(

IMG_1686

aku nak salahkan abang

ke aku  nak salah kan Reddy

ada tragedi air mato. abang nya ayo mato ler.

abang telah dengan rajinnya mengkawan2 kan si reddy and cacha! Reddy dan Cacha umpama Tom & Jerry….so apa jadik? grrrrrrrrrrrrrrr!

mummy helpppppppppppppp! Reddy gigit Cacha!!!

astaga, yang abang pi keluarkan dedua sesama main kenapa???

Abang nak Reddy and Cacha jadi kawan lah mummy

Mana boleh, kan hamster ni macam tikus. kucing kan suka tikus!! wpun Reddy budak baby lagi, eiiii ko ni bang

dalam kelam kabut, ada lah bleeding kat badan Cacha..aku tuam berentikan darah mengalir. So far, Cacha masih lagi bernyawa….told abang already, pls expect for the worst kalau apa2 jadi kat Cacha. To Reddy….amboi kooooooooooooo! geti gak ngap Cacha ek :)

IMG_1674

That was on Saturday eve…

sampai Saturday nite, Cacha masih lagi bernyawa.

sblm aku masuk tidur at 4am of Sunday, Cacha masih lagi kulihat tabah mengharungi hidup atau betah menahan sakit.

tetapi jam 730 pagi Ahad, Cacha telah kembali meninggalkan Abang, teman kesayangannya. Pilu Abang menangis tersedu.

kutinggalkan abang and Cacha berdua, ai know abang feels so guilty. mungkin dia rasakan kerana silap salahnya, cuba jadikan Reddy and Cacha sebagai kawan, menyebabkan Cacha berada di ambang maut…

Nangis abang, bengkak lah jugak airmata nya di pagi Ahad waktu nak ke taekwando. Abang kan pet lover. Gegirl lak emosi nya biasa jer, dia tak penah pun pegang Cacha, dia penakut. tp pagi tu bila aku kejutkan gegirl kata Cacha dah mati, laju mencicit dia carik Cacha.

Sirman and Abang bawak Cacha…tanam kat bawah2 umah kami ni jer.

Terima kasih Cacha kerana mengisi kesunyian abang, dan maaf kerana kamu pergi jua, sudah tersurat jodoh ko ngan abang tidak berpanjangan. panjang tak panjang, dari 20 October taun lepas, sampai 21 June 2009, Cacha menjadi teman sejati Abang. Cacha adalah bday present for abang last year.

Abang mintak izin untuk bela sekor lagi hamster, ai think, cukuplah sampai di sini saja. aku nak bungkuskan je cage hamster tuh. Let s just have Reddy.

itu citer kematian yang malam tadi aku highlightkan. kerana itulah aku tak letak alfatihah bagai dalam entry tuh. tp citer yang terkesima pulak, jugak related to abang. yang aku tak tau lah boleh ke mampu aku nak tulis di sini.

Comment: 15

Cacha The Model

IMG_1659

weight machine ku itu usianya udah hampir 10 taun…masih lagik berguna pakai. rasanya aku beli kat watson Kota Raya…korang tau idok kota raya kat ner? iskk…x tau kalu, jangan kata ko budak kl lah weii!

IMG_1674

amboi ko, ke main berdiri yer!

IMG_1690

aku tak berapa ‘talking’ to this Cacha lah, coz ai x minat pun kat si sekor nih.

IMG_1686

eleh kucik2….jari jemari abang cam orang tua plak lam gambau nih…

IMG_1673

Cacha adalah kesayangan abang…tetiap ari abang mesti bawak dia kuor cage, borak2 lepak2 memanjakan dia…coz Cacha takdak kawan mar…dedua kawan dia goal kong kalikong. so bila sirman nak ganti tambah kawan for Cacha aku tak kasik, kang ada yang kong lagik. biarlah Cacha tu sorang2..

bape banyak hamster nak bela, aku mintak kitten sekor sampai la ni tak dapat tau!

pakcik tuh pun gadget baru dah dpt, ai mintak kitten je, bukannya mahal pun tp eiii….dekut sirman nih!

tapi aku tau lah, jaga kucing tak sesenang jaga hamster, aku dibesarkan ngan kucing sedari aku kecil lagi. bila dah boleh berdiri keje sendiri, aku bela the persian, sampai jadi member Kelab Kucing Malaysia, involve with them actively. peraduan persatuan competetion sume aku masuk. tp bila memboyot, sekor mati, sekor lagik plak ada masalah ngan abang. abang masa baby2 asik nak ‘bunuh’ dia je, tau lah bebudakkan. lgpun masa tu kerana mengikut nasihat doktor, abang pun ada light asma so tak boleh lah bela.

but skang dedua dah strong enaf, tapi bapaknya dekut gak.

dia janji kat umah CV boleh bela, wuii….bape taun lagik lah tuh.

dont like his deal, mementang lah ketua family, grrrrrrrrrrr!

Comment: 14

Cik Hitam @ Blackie

Bobo dah mati…emm, last week. aku ada bilang tak? aku lupa lah tuh. Cacha ada lagik…matinya tak tau napa, tp hasil CSI kami berempat, adalah kerana kepalanya tersepit kat celah2 cage ni ha, adakah cobaan dia nak melarikan diri..donno. so bila tengok Bobo ala2 kesepian sunyi royan….

Cik Blackie ala Hitam…

ni waktu abang demam lah, sirman pi jalan2 ngan gegirl, sempat lagik depa rembat sekor lagi hamster. aku tengok je wuihai, itam ko nye. so nama ko jadik Hitam!

first time Hitam jumpa Cacha, kemain menguis2 gentel gatalnya…

oklah janji korang berkawan…

bilalah aku dapat bela kucing nih. sirman ni payah nau nak berubah hatinya, dok kata no no no jer, tiga org dok bising nak bela kucing, tp dia dok gakkata x leh x leh..dekut!

Comment: 18

Welcome back Cacha…

pada tarikh 6 November aku ada bloggedkan pasal Cacha yang pergi hilang ntah ke mana. Tarikh hilang actually on 1 November to be exact. Tapi sejarah ari sabtu, on 15 November, Cacha is back!!! :)

so sepanjang 14 hari dia bercuti sakan hilang ke mana tuh, rupanya dia ada lam umah kami tu ha. tp kat mana dia menyorok apa dia makan, ha wallahualam. kisahnya Fifin dok dengo suara hamster kat kitchen, budak2 masa tu kat hall, fifin dok jerit lah ingat Bobo yang kuor dari umah. eh eh tapi bobonya ada.

terus hapa lagik ‘Abangggggggggggg, Cachaaaaaaaa dah balik!’

melompat abang terus lari ke dapur.

hikss…

what a miracle kan. idok pulak kurus si Cacha tuh, gemuk maintain je lagik.

Si bobo terus berubah dari asal jadi mandom terus jadik hamster paling meriah di dunia, mau x nya, kekasih hati dah pulang semula.

N Abang semakin lebar senyumnya.

Comment: 21

Goodbye Cacha…

I just wanna tell all of you that Cacha has left us :( yang tinggal skang si Bobo je lah.

it was last Saturday, we were about to go out to SR (yes smart reader) bila aku perasan ada sekor jer. mana lak lagi sekor. told the kids, n abang sedih nauzubillah.

Cacha bukan pergi meninggal dunia ke mati bagai, tp a nite before abang memain ngan dia (Jumaat) and dia x katup pagar kekuat. Knowing pangai Cacha yang sangat aktif, pastinya si cinonit tuh dia buat kerojer, and terlepas keluar dari pagar.

Tak tau lah ke mana perginya, bunyinya pun dah takdak. Nak tanya Bobo? kalo lah dia boleh bercakap… :)

Seharian kami takda, Fifin tolong carikkan, kalau mati ada baunya, kalau jatuh ke bawah alahai, x tau lah…anggap sahaja rezeki Cacha dengan kami specially Abang pendek di sini sahaja.

Now tinggal Bobo. Pasni kalau Bobo ilang, baik bela kucing :)

Comment: 31