Camera

Letup Top tak??Cameranya!

IMG_00033

tak puas hati berbbm, cakap dari tepon gak senang ngan laki mak!

i went to Pertama Complex alone, technically sorang2, tapi bertemankan teman2 di twitter yang menemaniku. Dari aku tak tau jalan sampai terer jalan, coz garmin beruk aku tu bukan leh caya, tapi rupanya dia tunjukkan the right direction gak hahahaha! well anw, im getting myself a new camera.

again??

bukan ker baru dapat Nikoncoolpix dari Nikon. well, mak haloba gitu kan!

Lainlah, Nikon pun yer gak, Canon pun ye gak. Nikon dipakai officially dek Sirman and Abang. Aku lembab sket nak pakai tuh coz mostly touch screen, aku ni nak pantas jer. Mak ni jenis nak tekan pap pop udah. Ada jugak hajat nak let go but mahalnya Nikon tu ada projector, i might be using it for my advertorial jobs yang lain gak. So i d rather keep it for myself. Lagi satu sebab Abang memang fav gila ngan Nikon tuh, and it s no longer mine. Dak kecik tu dah chop chop first.

Canon Ixus lama tu pulak, masih lagi boleh dipakai, i ve been using it since 4,5 yrs ago, tapi yelah namanya pun model lama, so tak berapa canggihlah pixel dia. Meaning we have Olympus, Nikon, but untuk brand Canon je kami ada 3 bijik ni.

So memang i m gonna buy the new Canon S95.

IMG_00163

Hah rambut yang penuh mengelip dengan temp hair spray merah kau!

IMG_00853

ini camera, jerawat tunggal kat dagu pun dia leh nampak. hawau gak ko yek!

DSCN06193

depan belakang cameraman mak yeop oi!

This is using the Nikoncoolpix by Abang, putihnya mukaaaaaaaa!

IMG_00153

Teleng belakang plak, Canon S95 by Sirman

baru nampak muka natural sket

Price mahal sket than the Nikoncoolpix, RM1,400. I add up with the 2nd battery, dapat 8g memory card, mak nek package dlm camera tu mmg Uncle tu bagi + big camera bag for Sirman. Sebagai penutup untuk mulut dia. Tak tau lah napa aku nak tutup mulut dia yet dia yang suh aku pi Pertama Complex sendiri coz dia tak sempat nak menemankan…

ahah dah alang2 mesti nak tanya kain baju mak ni yek. Kain ela dibeli di Medan, tailor is by mak mertua’s jiran. 3 serangkai brooch tuh dari Ampang Park, dapat diskaun gak tuh dulu coz Abang tolong speaking mandarin kat tokey kedai yg jual tuh. Aternya tokey tu cakap kalau nak diskaun, suh Abang speaking mandarin ngan dia, kurayu2 abang, baru dia bukak hati nak cakap mandarin kat apek tuh.

Lawak jenaka tertutup sewaktu tragedi di Pertama Complex takyah citer lah, itu hanya those yang follow my twitter page je yang almaklum al paham hikss…

Why lah Canon never engages me yek…dah 2 big brand of Cameras engage RM for the advertorials….why why?? nemai, tak engage pun, i beli gak hahahaha.

Comment: 38

Selling the Canon DSLR lens…!

IMG_5424

padanlah dia nak sangat lens baru nih, meletup ko gambar!

IMG_5426

tak meletup pun aku cakap top top top gak! entahlah aku bukannya pandai pasal camera segala nih, yang aku tau, gambar kena full, gambar artists yang kita amik kena detaily, gambar aku kena cun!

IMG_5430

ni dari lens yang bukan dia beli rasanya nih…coz banyak nau yang dia tried kan…

IMG_5443

aku pun tak tau lah apa lens yang sirman beli tuh, yang aku tau lens tuh adalah way latest and better from the current one….pakcik tu ada banyak jenis lens lah, yang panjang yang pendek yang zoom in out yang apa segala sumer dah ada….

IMG_5454

so sebab dah banyak nau ada…he wants to let go one of the lens in hand. lens tu pakai sekaliiiiiiiiiiiiii jer dulu tahun lepas sejak tuh dah tak pernah berpakai. dia malas nak tukar2 lens lah bila amik gambar kat event. tu pasal dia nak beli lagi satu body DSLR, so dah siap2 ada lens panjang pendek di kiri kanan dalam each body. wah ko!

IMG_5494

so sapa mau beli the Canon DSLR lens nih, details:

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS Lens + UV filter + lens hood. Sangat jaranggggg pakai. Asking price = RM600

- beli june 2009 – http://ashterix.blogspot.com/2009/06/bila-tangan-gatal-memetik.html
- contoh tangkapan guna lens ni – http://ashterix.blogspot.com/2009/06/zoo-taiping.html
- lens digunakan kurang dari 10 kali jer.

More details ada di Shop@RM. Thanks.

LENS SUDAH SOLD YER!

Comment: 26

So kopak RM2400 for RD!

IMG_5112

no no ni bukan dari lens baru Sirman…

ni dari compact canon camera aku yang dah 4 tahun usianya yek…the first idea was to get a new latest lens for Sirman and aku pun nak beli satu lagi compact camera for me. while waiting for Sirman borak2 ngan apek, gegirl jadi photographer using our my old compact camera. the canon.

IMG_5110

waaa the lens panjang pendek yang sirman dah berkenan…

IMG_5109

antara lens yang dia dok tried satu dua satu dua…

IMG_5115

mummy, nak amik gambar mata biru mummy!

IMG_5118

hah amik ler….

IMG_5130

sekali lagi menghormati gegirl yang menjadi photographer :)

IMG_5131

oi gegirl gambo ni sengetttttt!

IMG_5145

ni apa lagi lens yang dia dok try lagi nih!

IMG_5146

he got this!

IMG_5149

he oso got this!

IMG_5150

so many sizes, amik yang paling kecik sudah, harga 400, tokey bagi 300

IMG02894-20100926-1741

now which lens???

IMG02902-20100926-1746

and he settled with 1 lens and total of the investments for his advanced birthday present is RM2,400!! aaaa mahalnya birthday present ko sirman! aku budget harituh nak bagi BB latest jer baru RM1,500. pastuh katanya nak amik lens yang cekai2 murah, cekai murah ko ke lebih 2 ribu tuh… huwaaaaaaaa!

mak bayar je lah. laki ku tau, kalau tak masa ni dia ketuk bininya, kang bininya buat beli handbags, so baik dia cepat2 sapu bersih apa yang ada. some more he kept saying ‘kang bising gambo tak lawa lah tak sharp lah for your event! dahlah event awak tu sokmo kat tempat lampu malap2, dalam dewan lah, dalam kelab lah’ waaaa! ok ler ok ler ler….no new BB for you!!! u pakai je lah BB lama tuh, janji kita boleh bbm jimat belanja sudah. janji ada data coverage, the physicalnya lama takper as long as ko happy ler dpt lens baru.  takde dah aku kuasa nak beli berdouble2 adiah ko weih!

so no new compact camera for me

i will survive with the old compact canon yang dah 4 tahun tu je lah…aku pun pakai compact camera kalau ada certain occasion sirman tak leh nak temankan aku jadi photographer. kalau aku sorang2, korang ingat aku bawak camera bagak dia tu? oh tidak….aku rela pakai compact camera or bb camera jer. tak geti heh aku nak handle machine dia tuh…

but but…butttttt, he is asking for a new body DSLR camera lah pulak for the nxt 10th year anniversary!! wuii, tetiap tahun ko nya bday and anniversary asik dapat koleksi DSLR je kan….kayap arrr! camera 2,3 buat apa bang? amik gambo bini ko cover event jer….satu udah ler.

Comment: 29

I bring camera to KLCC…

P3170373

my workstation is at the window, very next to the window so kalau abang cuci bangunan buat clean up memang tetiba terjojol je lah kat tingkap nih. that s my view…Ambank and PBB.

P3170376

n this is the road that i see everyday, siang malam…kalau after 5pm, jalan ni memang hebatlah jemnya. exactly depan klcc. kalau hujan lagi hebat.  kalau hok gambor gini bleylah aku kira keter lalu lalang (wah macam takde keje) but kalo hujan hamik, from the 5 lanes boleh jadi 7 lanes woo!

P3170379

i hv stopped buying shoes. i dont intend to buy 1 pun kasut baru. dah berbulan2 yang oi….so i keep on wearing the same shoes.

P3170381

teh tarik is a no no to drink, once in a while boleh. susu berlemak sangat tuh. so i must opt dengan fruit juice. tapi tt baru 1.50 but air buah in food court klcc can go up to 5-8 inggit!

P3170385

i saw this bag, very bulky, anaknya ramai, but the bag is so nice. anyone knows what brand of this?

P3170387

there s one stall in the 4th floor food court yang buat aku suka bangat. for 5 yrs keje sini baru 2,3 hari nih aku in love betu dengan kedai makan nih. for a set of gulai sotong + pari bakar + nasi = RM10.90. tapi sedap bangat. i should reduce my makan method lah teruk tol aku makan berlemak berasam pedas bagai.

P3170388

you boleh makan nasi, during lunch. but for dinner try to avoid it. kuning telur pun boleh makan, but balance your fat. jangan ko pi bantai makan telur hari2 pulak. every portions that u take must be minimal from now on. so telur kuning leh lah makan seminggu sekali. but balance it. the nasi for my body fat, it has to go with half bowl of nasi. org kita msian makan nasi bertambah2 kan, so kenalah reduce on that. i m trying hard.

motif is this entry is my day wt the white camera :)

a day before KY oso tried the white camera and he videoed me, cam soliau jer bila dia suh aku cakap cina. so the next day i brought mine to test on the gadget hehehehe..kind of like it.

but no details on that yet coz that s for u to find out later in the adv mode.

Comment: 21

Cara Kita Berbeda…

perrkhhhhh sesekali aku berjiwang, leh tahan gak yer. lom lagi kuor bulan bintang matahari angkasa lepas. kalau dak mampukah tekak korang menahan? hohooooooooooooooo

actually aku ada tulih ayat2 jiwang tapi tak jadi letak lah, maluu :)

IMG_4258

entry ni sebenarnya nak cakap pasal gambo tu ha, dalam gelap gulita, sirman memain ngan cameranya. dalam golap kalau tak nak pakai flash apa caranya, wah gitu. nyampah. aku amik tekan2 jer tak kira cahaya tak kira sinar mentari, janji ado. tak jadi gak amik le snap banyak kali.

pasal tu lah sampai ke sudah aku tak geti cara2 yg betul mengamik gambo, boleh nak suh aku amik, shutter lari ke hapa, jangan ko tarbiah kat telinga aku. but mostly gambar yang capture tak berapa lawa tu dari tangan aku, so kira jadi lah jugakkan, bolehlah buat korang makan tengok gambo. sesuailah ngan product and jenis camera aku, lgpun kalau sorang2 senanglah pakai camera kekecik ala berry nih, main tap tap tap jer.

cara kita berbeda…

gambar yang cantik bukan dari mahal murah cameranya

gambar yang cantik dari hasil seninya

tol le kan?

Comment: 19