Camera

Seni Fotografi

24hours sticky mode for Sirman’s entry, scroll down for my new latest entries pls. thanks ye sumer.

IMG_1997

Masa mula2 beli DSLR few months back, memanglah mempunyai harapan yg tinggi nakkan hasil tangkapan gambar yg cantik. kalo tak cantik pun at least sedap la mata memandang. Lagi2 bila kawan2 meracun “eh pakai DSLR la, gambar lagi cun”.

Bila dah dapat DSLR mula la main belasah menembak sana sini, mmg quality gbr ade la nampak better dari point & shoot camera tu tapi still tak mencapai tahap piawaian DSLR tu sendiri. Tensen gak la. Apa yg salah pun tak tau la…

IMG_1950

Sy pun mula la mengoogle sana sini, baca & download ebook, join forum, tanya kenkawan tips DSLR ni, tak cukup dgn tu pegi outing tangkap gambar. Memang kita dapat semua segala info tentang DSLR ni, tapi bila dah info yg masuk bercampur aduk, kita pun konfius la gak. Org ni kata camni, org tu kata guna setting ni. Gambar yg kita tangkap pun gitu2 jer. Nak upload ke flickr pun segan hahahha. Sy pun bukan la nak jadi pro sgt tapi at least kena la berbaloi apa yg kita laburkan dak? especially bila bini yg hadiahkan huhuhu. bini aku sampai blogkanlah pasal hasil gambar tak memuaskan tekak dia.

Kata orang tua2, nak belajar kena ada cikgu, kalo dak dapat ajaran sesat nanti. Then bila belajar sesuatu benda tu, asas ataupun basic kena la tau dulu. Bukan setakat tau, kena paham sekali la! Sekarang ni nak carik cikgu fotografi bukannya susah, berlambak ada. Tinggal nak pilih jer, tapi jgn sampai tersalah masuk kelas dah la.

Long story short, setelah direkemen oleh org2 yg berDSLR yg pernah masuk kelas tu, sy pun enrolled la satu Kursus Fotografi Asas pada 17 & 18 Oct lepas.

IMG_1954

Selama 2 hari dibrainwashkan tentang asas kamera, diterangkan basic fotografi, diterjemahkan keseniannya barulah terang biji mata huhuhu. Antara yg diterangkan termasuklah asas peralatan fotografi, aperture/iso/shutter speed (ni yg penting ni), teknik metering, flash, editing & pencahayaan (ni lagi penting).  Dan hal2  technical  yg lain juga  diterangkan. Composition, framing, spacing, crop, angles, ro3, white balance, depth of field, filter, lens dan macam2 lagi la.

Juga beliau berkongsi tip-tip berharga & pengalaman berbelas tahun di dalam bidang ni. Pengalaman tu yang paling mahal tu.

IMG_2069

Sy pun masih baru dlm dunia fotografi ni, tak la kenal otai2 lagi. Yg dah lama main ngan fotografi sure kenal punya. Kursus Fotografi Asas ini telah di anjurkan oleh Myfotozone iaitu saudara Adhadi Mohd.

Adhadi – Redmummy kirim salam…

IMG_2194

BTW, dia pun ade kedai kamera kat Putra Heights (dlm Giant), kalo nak beli kamera ke aksesori kamera ke leh gak gi online shop dia kat Myfotozone.

IMG_2215

Lagi bertambah menariknya kelas ni, kita bukan sahaja diterangkan secara teori, indoor & outdoor praktikal of cos la memang ada, tapi siap ade ajar basic editing photo menggunakan Adobe® Photoshop® Lightroom® 2. Ni supaya kita dapat enhancekan lagi gambar yg kita tangkap tu. So kita tau apa yg nak diedit kalo nak hantar gbr ke printing, kalo nak upload ke blog & macam2 lagi la. Different editing for different purposes ya!

IMG_2214

Banyak lagi kursus fotografi yg bakal Adhadi buat masa akan datang ni. So kepada sesapa yg nak berjinak2 dgn DSLR, elok la belajar asas fotografi ni. Bila dah tau asas, bolehlah menjadi lebih creative or even break the rules!!! Tak pun kalo nak berkongsi ilmu ataupun menambahkan ilmu leh la join forum duniafotografi. Thanks a lot Adhadi!

- ashterix aka sirman

redmummy.com’s Manager cum Photographer :)

p/s: ni yg tak sabar nak gi outing ni :)

Comment: 24

Di waktu malam bulan mengambang….

IMG_1593

i love to be photographed, but tak leh lelama. kang aku naik hantu, bosan! penat! kerna itulah aku bukan artist mahupun pelakon apatah lagi model majalah. gila perasan jadi model majalah, tp ai hv proved it before,  utk project Loreal dan saya terpampanang menjadi model iklan depa di majalah Female and Nuyou. Masa tu berjam2 jammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ngamik gambo, dari senyum plastik ke senyum bombastic, back to plastic.

sebab Sirman skang napsu dok nak improvekan his photography skill, tak kira siang malam aku kena melayan kerenah dia.

in this entry, photos di malam hari, di perkarangan rumah my first sister, Anya.

IMG_1588

mood ngah sedap, ok lah amik gambo…

IMG_1591

semata2 nak tunjuk eyeshadow wpunnnnnnnnnnnnnn dah kusam…but nampak gakkan kan kan?

IMG_1595

IMG_1597

ok ni aku dah takdak mood, yang aku letak lam blog hanya ni je yang korang nampak padahal dia tekan snap berpuluh2 dah….

IMG_1599

pun enggak ada mood, dok pikir lam pala otak..

lambat balik ni, lambat lah aku tidur nak siapkan entries satu hapa utk esok tak buat lagi ni weiii

IMG_1603

dipaksa untuk pose kembali

selagi dia tak puas hati, selagi tu lah aku kena bagi senyum plastik

IMG_1604

malas dah caption

IMG_1605

pun sama lagi malassssss

IMG_1625

IMG_1623

gambar ni cun, entah camne dia bikin, pastu dia ajar aku buat, pastu aku buat tak jadi pastu aku bengang, and campak balik camera kat dia.

IMG_1634

abang ipar aku buat gondola ke hapa nama melayu ni, pondok kayu cengal ni sendiri yer. soo….kita pose gak kat sini. Sirman dah cita2 panjang nak buat gondola ni gak kat our CV’s house.

IMG_1639

ini bukan pose for camera but gegirl datang belai2 maknya nak cium…

she can sangat manja, ngah2 main kalau tetiba napsu nak kiss mak nya, selamba je dia datang.

IMG_1654

gambo ni tak cantik sebab ada shading and shadow!

IMG_1641

waa bosan dah

tak tau nak caption apa lagi dah

ni pasal mood aku buat entry nih waktu ngah lelangit pecah

IMG_1644

abang abang, kalau kat umah tak dpt main psp sebab semua kena ban, exam week gitu kan. but sebab ngah beraya2, ngah berluaran, project luar rumah, dapatlah dia cool down from the study. betul ke dia study. aku rasa selang 10min dia kuor dari biliknya.

IMG_1648

bilo le mak ajah nak abih berborak ni, orang dah ngantuk mak oiii

IMG_1602

mengantuk ya hamat…pun dia snapkan gak. ni dah bukan jadi model tapi sebab memang ko ingat aku nak sangat dok lelama melayan dia. again, aku suka diambil gambar but not lah lelama. mood pun leh lari

IMG_1667

the closure

suam2 dah mata aku kena flash camera memang ngantuk ya rabbi. it s not that sleepy tp sebab penat plus berbaju kurung panas hazab badan melekit ya rabbit. tu pasal ai just dont feel good.

best je bila mak ajah cakap dah leh balik, hah kau terus sirman snap gambo berdua buat penamat. letih lah asik amik2 gambo nih, aku dah biasa jadi tumpuan photographers setiap kali event tp for casual macam nih memang tak berapa nak naik mood.

bayangkanlah artist2 ternama terkenal tu kan, tu pasal sampai diorang tutup2 muka dari paparazzi, dah immune gamaknya.

last piece untuk korang….

IMG_1608

oh buaiiiiiiii

buaiku lajuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

mana putera rajakuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

oh buaiiiiiiiiiiiiiii

buaiku lajuuuuuuuuuuuuuuuuuu


Comment: 19

It’s yours, not mine!

it looks like Sirman has improved his photography skill.

Bravo Sirman (**not simen :) ) ….

IMG_0636

IMG_0630

IMG_0633

btw, saya tidak suka berkuku panjang, kalau boleh sampai ke kulit2 aku nak potong ahhahahaha, tapi sakit. so once or twice a week saya akan potong my nails.

i used to have lah kuku panjang ni waktu sekolah dulu, yelah budak muda belia remaja, kononnya gerek lah berkuku panjang gitu kan, sekali kena ketuk pembaris ngan cikgu ada ler. tak campo lagi ngan mak aku patah2 kan kuku aku dulu hahahahaha.

IMG_0627

IMG_0629

i cannot do work, cooking, typing or anything, properly, if kuku aku naik seinci dari sepatutnya. mesti nak jugak potong. sebab itulah waktu confinement, aku terpaksa gak potong wpun dikata tunggu hingga abih darah, but seriously tak leh lah….

Those yang suka berkuku panjang, ai have no comment on yours. This entry is only to talk bout me, myself.

Abang and Gegirl masih lagi tugasan ku potongkan kuku depa. kadang2 aku potongkan kuku kaki Sirman gak, kuku tangan dia tak kasi, takut aku termakan kulit hiks….For Abang, tiap kali aku ajak potong kuku, naik sakit anak tekak! ke main payah, bila ler dia nak belajar potong kuku sendiri…

He tried many times, tapi compang camping kuku nya dia bikin, paling sudah, aku kena kemaskan balik. N kalau nak mintak Sirman potongkan kuku anak2, pun sakit gak tekak, bersuruh 19 kali baru dia keratkan.

My tip for today, marilah kita potong kuku anak2 bersama-sama. :)

Comment: 17

I have 4 children…

IMG_0511

IMG_0596

IMG_0618

IMG_0496

IMG_0620

IMG_0619

IMG_0544

i love to post 2 types of photos in my blog, when comes to Sirman’s camera.

the human and the cats. pemandangan or objek2 keras kaku aku kurang suker, itu sirman punya preferable, so biarlah dia ngan dunia dia nak letak kat mana. bila everytime sirman amik gambo, aku carik gambo2 binatang and manusia jer…

yday i met my old fren….kawan masa sek rendah ko!

how many kids do you have Red?

i have 2 kids, but i have 2 kittens too..so i have 4!

love themmmmmmmmmm so much.

Comment: 10

2.8k for me pls…

IMG_8722

IMG_8720

IMG_8716

IMG_8710

IMG_8708

IMG_8713

IMG_8714

IMG_8712

moment2 indah bersama anak2…

eh gegirl hilang, dia sibuk main memasak kat bilik dia hikss….

from sirman’s new lens, these were taken di malam yang sama accessories lens nya dibeli. not bad lah gak…Sirman skang ngah occupied with his photography’s class sana sini.

Elok gak aku bising2 lam blog, baru jalan rajinnya

n most of the nites gak lah dia dok godam study pasal camera etcs. tu tak campur ngan the famous photography blogs yang dia belajar.

Blog dia pun apa jadi dah………

Kalau aku tak update, bukan korang je bising, Nuffnang will notify me , vshub will query, clients will make noise, advertisers will shoot the calls and emails.

Hey, wish me luck btw ….

aku nak sarung baju merah, nak pi merempittttttttttttttt for one tiny little project but dengan lumayannya 2.8k imbuhan. good luck redmummy! :)

Comment: 17