Photography

English Wedding – Part 2

IMG_0596

IMG_0496

IMG_0355

IMG_0463

IMG_0322

IMG_0311

IMG_0423

IMG_0439

IMG_0381

IMG_0428

Date :  7 March 2010

Venue : Taman Tasik Permaisuri, Cheras Kuala Lumpur

Theme : Wedding in the garden

Model : Red Family

Make Up : RedGlow

White Wedding Dress and Crown : RedGlow

IMG_0451

Photographers : Kumokinokostudio Team. Contact Aida for best promo: 012 – 329 3217

Comment: 13

Wedding in the Garden – Part One

IMG_0524

IMG_0305

IMG_0424

IMG_0314

IMG_0449

IMG_0340

IMG_0458

IMG_0560

IMG_0454

Date :  7 March 2010

Venue : Taman Tasik Permaisuri, Cheras Kuala Lumpur

Theme : Wedding in the garden, with kids :)

Model : Red Family

Make Up : RedGlow

White Wedding Dress and Crown : RedGlow

Photographers : Kumokinokostudio at 012 – 329 3217 (Aida)

IMG_0487

Comment: 38

Kursus teknik pro-flash

IMG_4445

Beberapa minggu yg lepas sy berpeluang mengikuti Kursus teknik pro-flash anjuran En. Adhadi Mohd.  Tidak seperti kursus Seni Fotografi yg dulu yg diadakan indoor, kursus kali ini dilakukan outdoor iaitu di sekitar persekitaran Putrajaya.

IMG_4422

Memang tidak dinafikan cahaya memainkan peranan yg penting dalam fotografi. Penggunaan cahaya yg bijak akan menghasilkan gambar yg menarik juga menaikkan lagi seri subjek kita itu. Kira outing ni nak belajar cara2 menangkap cahaya la. Lagipun fotografi kan seni cahaya…

IMG_4415

Antara teknik penting yg dititikberatkan ialah, of cos la asas penggunaan flash tu sendiri, Konsep Fill Flash juga Bounce technique.

IMG_4460

Juga teknik menyeimbangkan dedahan dengan kuasa flash supaya gambar tidak terlalu “harsh” ataupun overexpose. Cara penggunaan Flash secara On Camera, sync cord , CLS & Radio trigger.

Aku sebelum ni main belasah pakai TTL jer, mmg la boleh tapi adalah lebih molek & enak gambar jika kita tau mengira kekuatan flash yg digunakan untuk sesuatu suasana ataupun keadaan, siang ataupun malam.

IMG_4472

Tengok camna cikgu siap berbaring utk mendapatkan komposisi & angel yg menarik. ni subjektif sket la, ikut creativity kita sendiri la utk mendapatkan composition yg baik.

IMG_4479

aku pun ape lagi try la, jadik dak? ok la kot :P

IMG_4526

Ni time matahari nak terbenam dah ni…

IMG_4543

time ni dah gelap dah, siap nak fokus pun tak boleh hahahahahaa

IMG_4585

Tapi yg paling penting ialah teknik kawalan Flash dalam low light (malam) & cara kita mengawal ambiance. Perasan bintik2 putih kat belakang tu, tu actually hujan. Masa ni dah hujan renyai2 daaa. Tapi nampak cam bintang2 la pulak :)

IMG_4595

Lagi satu yg penting, sebagai photographer kita kena ada komunikasi dgn model yg kita shoot tu. Mcm gambar ni, takde eye contact langsung, so tak la menarik sgt jadinya. Kalo ade eye contact lagi la cunnnnn :)

IMG_4626

IMG_4656

Dan bermacam2 skills lagi la dapat aku korek time outing ni such as light modifier seperti Gobo, Snoot, Relfector, Diffuser, soft/hard light, macam2 la. Mmg skills ni kita boleh belajar sendiri tp akan mengambil masa yg lama, dgn cara outing sebegini speed up la sket knowledge kita dak…

So makin bersemangat nak shooting sekarang ni. Pastu ade la pulak model yg cun cam ni… lagi la bersemangat… oooppss hai redmummy :)

Thanks to En Adhadi for the all the knowledge sharing! and btw nama model tu Vic Anne :)

- ashterix aka sirman

Comment: 15

Seni Fotografi

24hours sticky mode for Sirman’s entry, scroll down for my new latest entries pls. thanks ye sumer.

IMG_1997

Masa mula2 beli DSLR few months back, memanglah mempunyai harapan yg tinggi nakkan hasil tangkapan gambar yg cantik. kalo tak cantik pun at least sedap la mata memandang. Lagi2 bila kawan2 meracun “eh pakai DSLR la, gambar lagi cun”.

Bila dah dapat DSLR mula la main belasah menembak sana sini, mmg quality gbr ade la nampak better dari point & shoot camera tu tapi still tak mencapai tahap piawaian DSLR tu sendiri. Tensen gak la. Apa yg salah pun tak tau la…

IMG_1950

Sy pun mula la mengoogle sana sini, baca & download ebook, join forum, tanya kenkawan tips DSLR ni, tak cukup dgn tu pegi outing tangkap gambar. Memang kita dapat semua segala info tentang DSLR ni, tapi bila dah info yg masuk bercampur aduk, kita pun konfius la gak. Org ni kata camni, org tu kata guna setting ni. Gambar yg kita tangkap pun gitu2 jer. Nak upload ke flickr pun segan hahahha. Sy pun bukan la nak jadi pro sgt tapi at least kena la berbaloi apa yg kita laburkan dak? especially bila bini yg hadiahkan huhuhu. bini aku sampai blogkanlah pasal hasil gambar tak memuaskan tekak dia.

Kata orang tua2, nak belajar kena ada cikgu, kalo dak dapat ajaran sesat nanti. Then bila belajar sesuatu benda tu, asas ataupun basic kena la tau dulu. Bukan setakat tau, kena paham sekali la! Sekarang ni nak carik cikgu fotografi bukannya susah, berlambak ada. Tinggal nak pilih jer, tapi jgn sampai tersalah masuk kelas dah la.

Long story short, setelah direkemen oleh org2 yg berDSLR yg pernah masuk kelas tu, sy pun enrolled la satu Kursus Fotografi Asas pada 17 & 18 Oct lepas.

IMG_1954

Selama 2 hari dibrainwashkan tentang asas kamera, diterangkan basic fotografi, diterjemahkan keseniannya barulah terang biji mata huhuhu. Antara yg diterangkan termasuklah asas peralatan fotografi, aperture/iso/shutter speed (ni yg penting ni), teknik metering, flash, editing & pencahayaan (ni lagi penting).  Dan hal2  technical  yg lain juga  diterangkan. Composition, framing, spacing, crop, angles, ro3, white balance, depth of field, filter, lens dan macam2 lagi la.

Juga beliau berkongsi tip-tip berharga & pengalaman berbelas tahun di dalam bidang ni. Pengalaman tu yang paling mahal tu.

IMG_2069

Sy pun masih baru dlm dunia fotografi ni, tak la kenal otai2 lagi. Yg dah lama main ngan fotografi sure kenal punya. Kursus Fotografi Asas ini telah di anjurkan oleh Myfotozone iaitu saudara Adhadi Mohd.

Adhadi – Redmummy kirim salam…

IMG_2194

BTW, dia pun ade kedai kamera kat Putra Heights (dlm Giant), kalo nak beli kamera ke aksesori kamera ke leh gak gi online shop dia kat Myfotozone.

IMG_2215

Lagi bertambah menariknya kelas ni, kita bukan sahaja diterangkan secara teori, indoor & outdoor praktikal of cos la memang ada, tapi siap ade ajar basic editing photo menggunakan Adobe® Photoshop® Lightroom® 2. Ni supaya kita dapat enhancekan lagi gambar yg kita tangkap tu. So kita tau apa yg nak diedit kalo nak hantar gbr ke printing, kalo nak upload ke blog & macam2 lagi la. Different editing for different purposes ya!

IMG_2214

Banyak lagi kursus fotografi yg bakal Adhadi buat masa akan datang ni. So kepada sesapa yg nak berjinak2 dgn DSLR, elok la belajar asas fotografi ni. Bila dah tau asas, bolehlah menjadi lebih creative or even break the rules!!! Tak pun kalo nak berkongsi ilmu ataupun menambahkan ilmu leh la join forum duniafotografi. Thanks a lot Adhadi!

- ashterix aka sirman

redmummy.com’s Manager cum Photographer :)

p/s: ni yg tak sabar nak gi outing ni :)

Comment: 24