Kursus teknik pro-flash

IMG_4445

Beberapa minggu yg lepas sy berpeluang mengikuti Kursus teknik pro-flash anjuran En. Adhadi Mohd.  Tidak seperti kursus Seni Fotografi yg dulu yg diadakan indoor, kursus kali ini dilakukan outdoor iaitu di sekitar persekitaran Putrajaya.

IMG_4422

Memang tidak dinafikan cahaya memainkan peranan yg penting dalam fotografi. Penggunaan cahaya yg bijak akan menghasilkan gambar yg menarik juga menaikkan lagi seri subjek kita itu. Kira outing ni nak belajar cara2 menangkap cahaya la. Lagipun fotografi kan seni cahaya…

IMG_4415

Antara teknik penting yg dititikberatkan ialah, of cos la asas penggunaan flash tu sendiri, Konsep Fill Flash juga Bounce technique.

IMG_4460

Juga teknik menyeimbangkan dedahan dengan kuasa flash supaya gambar tidak terlalu “harsh” ataupun overexpose. Cara penggunaan Flash secara On Camera, sync cord , CLS & Radio trigger.

Aku sebelum ni main belasah pakai TTL jer, mmg la boleh tapi adalah lebih molek & enak gambar jika kita tau mengira kekuatan flash yg digunakan untuk sesuatu suasana ataupun keadaan, siang ataupun malam.

IMG_4472

Tengok camna cikgu siap berbaring utk mendapatkan komposisi & angel yg menarik. ni subjektif sket la, ikut creativity kita sendiri la utk mendapatkan composition yg baik.

IMG_4479

aku pun ape lagi try la, jadik dak? ok la kot :P

IMG_4526

Ni time matahari nak terbenam dah ni…

IMG_4543

time ni dah gelap dah, siap nak fokus pun tak boleh hahahahahaa

IMG_4585

Tapi yg paling penting ialah teknik kawalan Flash dalam low light (malam) & cara kita mengawal ambiance. Perasan bintik2 putih kat belakang tu, tu actually hujan. Masa ni dah hujan renyai2 daaa. Tapi nampak cam bintang2 la pulak :)

IMG_4595

Lagi satu yg penting, sebagai photographer kita kena ada komunikasi dgn model yg kita shoot tu. Mcm gambar ni, takde eye contact langsung, so tak la menarik sgt jadinya. Kalo ade eye contact lagi la cunnnnn :)

IMG_4626

IMG_4656

Dan bermacam2 skills lagi la dapat aku korek time outing ni such as light modifier seperti Gobo, Snoot, Relfector, Diffuser, soft/hard light, macam2 la. Mmg skills ni kita boleh belajar sendiri tp akan mengambil masa yg lama, dgn cara outing sebegini speed up la sket knowledge kita dak…

So makin bersemangat nak shooting sekarang ni. Pastu ade la pulak model yg cun cam ni… lagi la bersemangat… oooppss hai redmummy :)

Thanks to En Adhadi for the all the knowledge sharing! and btw nama model tu Vic Anne :)

- ashterix aka sirman

Comment: 15