Singapore

Megakidz vs USS…

Mummy, today pergi mana ngan adik?

hem…Megakidz je kot, tu yang near by. U guys have fun in USS hokeyyy…

Tapi masuk je kereta melalui Midvalley, RB mentidur pulak. Hapa lagi, aku dok ingat yang RD tak settle satu kerja. Yakni beli kipas ceiling! satu section umah aku tu kipasnya dok satu dua tiga speed pun sama je tema rentak slownya heh. Kenangkan dah kat 10 tahun, baiklah aku pergi beli.  Apak hangpa bz sangat, meh mak buat keje nih.

It was a beautiful Sunday, takde jem, tak yah pakai gps tracker pun, terus ke Puchong coz aku tak kuasa le nak mempatah balik carik kat kedai BSP. lagipun kedai kat Puchong tu aku pernah pergi sekali. I still remember the roads.

 

IMG_8366

Dah nah! tak muat bonet, dok depan kau. Pantas gila kerja beli kipas nih. Bagi saya yang paling bagus punya kipas!

Tokey tu cakap ini paling best boom meletop punya kipaslah.

So settled! RM480.

In between aku WA tanya laki ler…

IMG_8507

  Depa bertiga ngah happening kat USS, Singapore!

 

IMG_8369

Nasib baik mak korang packkkan raincoat tuh!! aku packed up 2 je yang kuning padahal ada 3 (1 lagi RD pakai), satu lagi kuning aku tak jumpa, ada le dalam luggage2 but aku tak larat nak panjat bukak. So RD beli satu lagi putih ni untuk abang. Dah tau memang akan hujan.  Wpun aku tak pergi, kerja packing memang job aku lah kan.

IMG_8371

Yelah, RB tengok gambar2 ni meluat dia hahahahha

Siap bebel2 cebik dia….dok gamaknya berkata ooo korang berjalan tinggalkan aku ngan mami yek!

IMG_8373

Sehari suntuk depa dalam nih. at first tix depa biasa punya but malam sebelum depa fly tu aku dah cakap kat RD, better buy the express one. memang ler terasa mahalnya but daripada korang beratur satu ride sampai 2-3 jam… so sampai spore RD terus lagi beli express tix. SD50 per person so jadi SD150 lah, sendiri kira conversion. Belum campur harga asal tix nya yek.

IMG_8375

Idea of buying the express tix memang sangat worth to max! Kalau tidak memang buang masa je kena beratur pepanjang. They wont be there too long, asalnyaaaaaaaaaaaaaa patut kalau maknya ngan RB ikut kita stayed for 4 days lagi. 2 hari soping 2 hari dalam USS. but kerna mak ngan baby tak ikut so tak dapatlah depa dok lelama kat USS. alah satu haripun cukup ler tuh

Meanwhile aku kat KL pulak lepas beli kipas dari Puchong ke Megakidz. Kali ni aku simpan valet parking tix tu cecantik lam purse, so takkan hilang lagi macam kes the recent trip aku kat sini. Rabak RM80 kena bayau hilang tix.

IMG_8381

RB agak bad mood bangun2 tidur. Macam tak excited je dalam nih, sampai aku nak pakai stokin pun tak boleh dia nak berenggang, ngan satu tangan je pakai socks mak ko buat tau. Dalam Megakidz kan kena pakai socks, ai is very organized, memang bawak je socks coz tau kang buat rugi je kena beli kat sini.

IMG_8386

Nak main dalam nih, dia dok spot check je mata mana aku pergi. Kena ada sama closer ngan dia. tak dibaginya kalau aku pi jejauh. Mungkin dia terasa masa first time dia datang sini, hanya Kakak ngan bibik je yang temankan dia. La ni kakak takde, takut dia kalau aku tinggalkan dia, and bibik kena teman dia.

RB one thing dia tak nak langsung ngan maid kalau kami parents or abang kakak dia ada. So berkepitler aku sama memanjat dalam Megakidz nih.

IMG_8391

Ada kalanya nak berdukung, paling semput bila dia nak manjat ke atas, so aku kena ikut adoii, kalo ada kakak ko kan sedap sket.

IMG_8403

Tak lama kita dalam nih. sebab dia kejap main pastu tak nak langsung berenggang ngan aku. Cuma sedih dalam nih, toilet dia. sangat hemm…hemm hemmm le sangat. Mungkin tak tau lah kalau aku nak come back again, kena siap2 kencing kat luar kot.

IMG_8427

Ko tengok punya banyak gula yang maid aku pakai, kalau tak silap aku ada 6 sachets gula tu dia tibai letak dalam kopinya. masa lalu sini dia dok bilang Ibu mahu rasa kopi mahal itu ibu. Since kitorg pun relax and jalan2 je kan, bolehlah singgah dok minum kejap. Aku minum teh o.

Dia rasa kopi tu tak enak terus dia nak amik teh o aku. Hish maid aku nih. So bazir gitu je lah kopi mahal dia hahahaha, takpelah pengalaman for her.  Kitorg pi gak Jusco, belikan barang sket untuk maid ngan anak2 aku. ada je kejenya menyopping. Jusco pun dah Sunday ko bukak la counter cashier bebanyak. I donno la napa suka benau tengok customers berjela panjang beratur. Kesian kitorg.

IMG_8438

Maid aku suka amik gambar, kejap2 dia suruh aku berenti posing. Kadang2 kat depan kedai diamonds, depan kedai baju dalam. Ko niiii…aku bukan tourists ler nak posing2 depan kekedai nih. Midvalley tu mainan aku.

Banyak giler ler gambar aku ngah shopping sume dia tibai amik but malas ler heh nak letak bagai dalam nih. ala kadar je sudah.

IMG_8445

So ok begitu begini, late petang kita balik. Dah beli sana sini wpun kang boleh je shopping lagi tapi maid aku tu kejap2 aduh ibu capek sekali jalan2nya. dia jalan bawak kaki jer. barang pun takde pegang, sangkut kat stroller. Stroller pun aku yang tolak. Memang dia jenis capek capek capek tapi yang ajak keluar ni pun dia jugak, coz dia suka berjalan.

IMG_8485

Dan yang di Singapore….sehari suntuk ler kat sini. Dah USS tu nak tutup baru depa balik hotel

IMG_8377

Seronok hangpa kat USS kay…mummy and RB pun ok je kat KL nih…

IMG_8506

Their breakfast at the hotel on the next day, before flying back down to KL

IMG_8505

So begitulah their short trip, 3 days in Singapore for RD Abang and Kakak. Mummy and adik pun short trip dok rumah 3 hari jugak but depa sampai je hari Isnin tuh, Malaysia Day, petang tu jugak depa hantar aku ke KLIA for my Bangkok trip. Sebab tu lah antaranya tix kena dibalikkan awal, kena bayau lain coz aku tak nak ler Zeeshan takde salah sorang either mak or bapaknya. We could clash 1 day extra but better to pay the tix rather than hati aku golak galik bolak balik dengan anak dok ngan bibik jer. Biarpun my mom could come and swing by to monitor. Ai possessive  you.

Our next trip for the complete Red Family will be hem…. sebenarnya dah malas nak plan plan dek kerna blogging job aku and jugak kerja RD.

Cuma memang ada satu 2 tempat kita dedoa dapatlah pergi hujung tahun nih yeah… Insyallah. Next will be my stories on the Bangkok trip, one of my sponsored posts ads too.

**********************************************************************************

How to make $$ with insurans?

Calling out sesapa yang berminat untuk tambah income, nak ada steady pendapatan sampingan especially kepada mereka yang berada di Ipoh, Sg Siput, Batu Gajah, Taiping, korang yang kat Perak lah kiranya.

Hari Sabtu ni 21 September 2013 pukul 1030am akan diadakan seminar “How to make $$ with insurans” bertempat di Prudential Ipoh near Greentown.

Semua dialu-alukan datang, tak kira la nak buat part timer atau full timer sebabnya jadi ejen insurans ni sebenarnya senang je, semua akan ditunjuk ajar. So jangan khuatir :)

So jangan malu-malu, boleh call/sms/whatsapp Naf 0173413043 utk book tempat. Kalo segan nak call, boleh email nafisahamran@gmail.com atau visit website depa mh7group

Kalo rajin usaha insyallah rezekinya akan ada :)

**********************************************************************************

Comment: 11

Sin to Baht….

IMG_8213

gi shopping, sesatunya hari yang a bit relax. no rushing to son’s school and no job event nak kena pi cover malamnya. pendek kata yang takde kena mengena ngan hari itu ialah, betapa so looking forward if dapat short breakkkkkkkkkkkkkk…..

last holiday was the Milan trip. lama dah tuhhhhh

IMG_8221

eh dah ke Tesco….bukan Singapore yek.

Pi Tesco tujuannya lain, pi tukar duit depa nak pi Singapore. pastuh pi pulak ngan Kakak berduaan jer, so memang mendapatlah kan dia dapat pau maknya. Dapat pulak mak yang eh eh…murahnya basikal ni, murahnya skooter adik ko niiii.

Setiap seketul tu RM30 hahahaha tu pasal aku amik. Tak tau pun Tesco ada jual murah gini. Dalam online takdak kuor benda nih, if not dah lama aku borong gak. Aku mana ada beli barang dapur kat Tesco tu physically nih, all the time ngan online jer. Sekejap di sini terus ke Mee Kari udang galah coz janji ngan laki aku kat situ.

Kekejap tu Abang dok tepon hei napa le maknya adiknya tak bebalik lagiiii

Ada persinggahan rupanyaaa

IMG_8237

kakak memang fav makan nih, aku bungkuskan untuk abangnya jugak. Bapaknya joined after, pun semangkuk lagi kari udang galah dia tibai. Pastu kita pi dedekat situ, aku ada project laki bini sket.  Bersungguh kakak makan pepanas tuh hehehehe…..

Project laki bini yang tunggulah yek korang :)

IMG_8229

Sin Dollars for them to spend in Singapore. Bangkrap apak korang, mana dengan tix untuk 5 orang kena bayau, pastuh maknya ngan baby tak boleh nak ikut sama, so terpaksa pendekkan trip kat Singapore coz RD has to come back before i leave pulak. hah tu lah pasalnya, memanglah boleh kalau aku ikut sama bukan takde flight tix pun kan, cuma dah nak kena jugak balik awal coz initial plan kena balik only after tues.

Alah camnilah, cakap cite pepanjang pun bukan korang yang pening pala pun, lagi letih hangpa nak pikir memahamkan ceritanya. Overallnya, aku ngan Zeeshan kat KL and depa kat Singapore ler…

IMG_8231

Dan maknya ada blogging job di Bangkok.

Kap kap sawadikappppp….

15,000 baht cukup tak nak shopping?

You just have few hours to shopping jer, cukup ler tu. Kalau berlebih notes tu pi habiskan kat dalam Bangkok’s airport.

Bangkok aku datang, setelah 5 tahun kembali semula.

 

Comment: 4

KL vs Sin…

ibu ibu

kita mau makan mana ibu?

Jomlah saya bawak awak makan Wong Solo, kasi rindu dendam makanan indonesia awak yeah.

IMG_8264

Bertigaanlah kami ke Wong Solo…

budak kecik tu bangun nak dekat tengahari so petang tu seharian dia tak tidur. Tapi aku yang petang tu terlentang tidur dapatlah setengah jam sambil dia dok main ngan layan tv. Baik je dia siap usap2 main rambut aku lagi sambil maknya membongkang. Asal puas hati dia takpe mak tidur janji ada sebelah.

Agak2 dia nak minum dia panjat je sendiri…

tapi tu ler sekejap lah aku tidur, tak berani nak tidur kat bilik ngan dia sama kalau dia tak tidur coz ada sekali 5,6 min je aku terlelap habis dia main meja make up aku. terus aku kena rombak and buang mana 2 yang dah tak penting dalam hidup. Selamba je buang make up hahahaha, demi nak minimalkan barang atas meja make up tu ler….

IMG_8281

Sambung ke playground. Cadang nak bawak jauh jejalan tapi aku pancit, penatlah. Sebelum tu aku pi gym kena tibai ngan trainer aku hohaiii dok kuor ni pun dah kira hebat. Sian anak aku lam rumah jer…so bawak je lah redah playground Permaisuri besau tuh…

seronokkkkkkkkkkkkkk sungguh dia kat sini.

hah baju kena tukar coz makan kat Wong Solo habis sup kena kat baju badan dia.

IMG_8283

tang tang panjat aku suh maid aku ikut, tapi aku jaga tang bawahlah….

IMG_8288

pancit seii kat sini kehkehkehhhh! how we wish si bapaknya ngan abang kakaknya ada samaaaaaaaaaaaa

IMG_8293

esok esok kita pi indoor pulak,kejar dalam indoor playground pun sama jugak capeknya. compared aku ngan maid aku, hahahha aku lagi laju le dari dia. but gegilir ler….maknya banyak iklan dek stopped by readers, posing amik gambar bagai. tu gunanya sunglasses kahkahkah, cover muka tak make up langsung.

to those yang jumpa akak merah di tasik, thanks for saying hi, sorry le nak kena kejar anak, tak boleh nak borak lelama yek korang.

minggu tu minggu lepas aku memang super duper pancit sangat. ground works banyak gila. semua for ads job. alhamdulillah rezeki kan, suka duka jadi blogger camtu lah. penat sekejap, kerja standardlah but hasilnya syukur wink wink.

IMG_8308

hujung2 akhirnya si kecik pun dah penat. dok pusing le aku mendokong dia satu playground tuh. tak naknya dia berjalan, buli maknya ngan dukong tapi aku nak jugak pekena sengkuang sini. Orang2 lama tau lah makan sengkuang. eh orang2 zaman skang pun tau makan provided ada jual kat sekolah anak2 kita tuh.

sengkuang ni memang makanan pojaan kita masa kekecik dulu kan. Lega betul bila duduk tepi jalan nih, Zeeshan takde le heboh nak turun. Sanggup berpangku sama, dia penat sangat ler tuh. So true coz masuk je dalam kereta, terus dia tidur.

Tidur yang sampai esoknya hahahahaha

tak dan nak mandikan dia lagi sekali balik dari playground tuh. Memang mengantuk penat betul, aku salinkan lap2 jer badan dia in between malam tuh coz dia ada le bangun 2,3 kali nak didodoikan nak susu etcs.

meanwhile…

our RD, Abang and Kakak….

IMG_8334

IMG_8336

IMG_8314

IMG_8317

IMG_8318

IMG_8319

IMG_8326

IMG_8316

Holiday di Singapore…

nanti sok sok kita letak gambar depa kat USS yeah…

dan tahukah anda, flight tickets Singapore aku dan RB terpaksa dibatalkan dan bayar gegitu jer, dahlah return tix plak tuh. Hah tu lah ada sebabnya. But that s ok, takkan aku tak dapat pergi anak2 tak boleh nak enjoy. Depa tetap jugak pergi, bapaknya teruskan jugak bawak abang kakak for their birthday presents.

So lega di situ.

Ada sebab musababnya. Tu sabaulah nanti kita borak.

Comment: 5

Bonia pun best than Coach yer….

IMG18126

i brought 10sd to singapore last time.

mapuih korang tak caya. tau nau lah kan. whatever it is, aku pulang dengan SD250. yes aku shopping gak kat spore but not that heavy lah. sedang2 jer. aku banyak beli perfumes. sangattttttttttt banyak. setaun nya koleksi pun tak tentu abih. but toksay lah kuasa nak tunjuk lam nih. mood nak amik gambau tarak lah.

will go visit the money changer again for mak ajah buat belanja kat Mekah Madinah plak nanti.

image

n utk pencinta hbags, tak kira apa jenama dari US, mostly pompuan nih suka ngan hbag lah. mmg ada yang tak tukar hbag tp jarang2 lah. letak hbag bagi free kat bini ko sket, dia tak nak ker? kompem nak nya gak kan. so anw, tu contoh hbag dari Coach, takde jual kat Asia, ada kat US jer. merah menyala2.

i m not buying that. fyi.

cuma nak suh korang beli kalau ada berminat, apa2 brand, apa2 design pun, via VSHUB. jangan dilupa sama partner in crime aku tuh, VSHUB masih lagi berkuasa di RM yer hehehehehe……

satu tip lagi, kalau ye pun ko nak beli barang dari US via VSHUB, jangan le ko order beli condom pulak.

tak berbaloi ngan shipping charge yang kena kang

beli yang besau2 bagak alam yer.

i ve stopped buying the Coach brand oredy, i have too many dah yang oi. dah tak leh beli dah, dah takde quota. aku tak blogkan jer, again nak privacy huhuuuuuuuuuu!

cecukup le ngan apa yang ada, lgpun brand Coach kat kl ni bersepah2 lah orang pakai, aku pun dah naik boring tengok kiri kanan depan belakang orang pakai Coach. baik pakai brand BONIA, ha…wpun macam jenama orang tua, ko tengok design dia manghaik, cantik2 tau Bonia skang. tp tu ler harganya melampooooooooooooo mahal dari Coach pun ado. iskk….

oh bonia…

Comment: 18

Free model…

IMG_4123

IMG_4129

IMG_4130

IMG_1776

IMG_1771

kembali semula ke entry spore

wahahhahaa

sakan kau nak abihkan

gambo banyak rugi tak letak, nak print tak kuasa. takde ruang isi rumah nak letak kalau print. biarlah semuanya dikoleksikan di RM sahaja. itupun sirman snap ke main beratus2 ko hanya dalam boarding area ni je yer, aku sibuk update blog, dia ngan camera. jadi mangsa gue. idok le teman kuasa nak tempek2 semua heh….

eh dah abih kot lah cite spore

ada lagi ke mak utang ek?

nanti selak2 balik lam drafts folder, ada 19 entries dok lam draft tuh, ada kot lg hahahahaha

gile pemalas tol aku skang nih

ads banyak lah weii kena buat, tu pasal mak merah maleh!

IMG_4137

IMG_4141

IMG_4135

sapa ke tanya ek

kak red tak jeles ke sirman amik gambo model ek? saya jeles lah kak red

bih kurang gitu lah bunyik yang ko bagi tu…

jeles??????? mau tak jelesssssssssssss?? siap dia letak nama model lagi tuh. siot je kan hahahahahhaa. no lah, itu kelas lah. photography class, ada ramai student ngan cikgu photographer lagi lam kelas tuh. so nak marah apanya. lgpun bukan model tu pakai 2 pc, berbaju kurung lagi, ke baju national kot. bih kurang lah….

lgpun dia cover event sama aku gak lah…dia kan photographer utk blogjob aku.

kalo jeles aku delete je gambo2 tu, dah sah2 RM ni aku punya.

wa momantai kot…

lelebih kalu, suh dia tidor luor jer…

Comment: 10