Bangkok

Ferragamo Hermes…

IMG_9815

 

Gila kuasa tak sonoh pakai semua kat tangan. this is to show off. btw i remember dalam WA sorang tu redmummy suka menunjuk. hey bodoh. ko pun menunjuk dalam instagram blog fb ko tuh. semua orang yang ada blog ke hapa 99% pun menunjuk.

Anak merangkak pun ko nak menayang tunjuk lam blogkan? Ko tak show offlah, aku menunjuk? Ni lagi sorang tak sekolah.

Ada yang bersepai2 blogkan kutuk aku menunjuk, but sok sok dia beli Coach, dia punya menayanggggggggg, padahal baru taun lepas maki hamun aku. Pastu yang pi beli LV, beli apa lagi Marc Jacobs, Gucci, bersusun entry ke main yet baru je 8 entries sebelum tu ko kondem aku yang bershowing off. Ni buat entry ada masalah ingatan ke? Hari2 pakai tudung ke pakai baju tak pernah tengok cermin? ada nampak reflection tak bila buat entry2 menunjuk hangpa tu sebelum publish? No? Memang tu lah manusia, tang orang ko nampak toing toing carik salah orang, yang koooooooooooooooooooooo punya bergaya berlagak bersumpah bagai tuh, tak nak sedor!

Ada sorang  tu lagi ler pi tunjuk spender ngan bra. bangang ke hapa. pastuh bila sex maniac buat bahan ko punya entry, amacam, melolong? tu mak orang yang buat macam tuh, sok sok anak ko pulak buat, aku nak tengok ko meroyan tak. ke suka tepuk tangan kan? Yang pakai tudung berdiri depan cermin dengan tetek terjojol, bontot melekat baju cam pakai bikini kat badan ngan tak malunya buat caption nak mintak sepak jer.  anw, my point is, bukan aku baru semalam showing off barang dalam blog, dah 9 tahun mat yeh oi. Kalau ko bengang menyampah orang menayang, orang pun sama menyampah gak. So kalau ko menyampah ngan tayangan orang, maknanya hati ko memang hitam, dengki ler tu tak mendapat kan?

Boleh back to reality? tak boleh?  anybody kalau beli bedak siam ke, pun nak tunjuk kat blog, beli sikat singgit pun blogkan, ada bag Chanel fake, LV fake pun beria instagram siap buat kedai fake ler kat public suh orang beli dalam blog. Lagi2 posing tepi tasik tepi pintu ngan fake bags ko tuh. Nak jual fake aku tak heran tapi ko punya bukan main berposing showing off, wahhhhhhlau, tak sedor bertahun2 buat entries pasal aku yang ko hena2 ini.

Aku jadi blogger jerrrrrrrrrrrr, merata dunia jugak aku pergi. Fully sponsored lagi.  Alhamdulillah. pengalaman aku sebagai blogger advertorials masih lagi ada ruang, kat dalam dashboard aku pun penuh jer manjang. Pi Milan, Bangkok sume ngan business class lagik, ni yang aku sebut.Projects lain yang tak pernah bersebut, on going bagai?  Blogger je pun..jer katanya. Ko tau aku punya ads line in what? Tak tau? go blah blah.

Dan satu lagi, jangan mulut lancang longkang sangat dalam social medias tuh yeah. Ada group clients aku cite, betapa menyampah ngan atas tutup tapi tulisan ya hampun, tak consistent ngan peribadi pakaian. Ingatkan dah bertutup, mulut pun sama le sama naik tutupnya rupanya lagi koyak dari yang kat bawah tuh. yang terbukak pun sama je le jugak, ok this ai hv to remember on myself jugak – Peribadi biar molek wpun tidak cantik.

ada sorang nih, beria cakap bukan dia yg komen, hantar email cakap FB pun takde, belakang hah yang bagi aku print screen FB dia sendiri. Tu apa?????? ada ko cakap kat orang yang ko email aku ko cakap ko takde FB, penipuan yang tu ko pandai hide. Aku campak email prnt screen tu nak?

back to yang menunjuk2 nih, hoi gambar anak bogel pun nak letak ke? asyik le gambar berbogel2, baik laki baik perempuan. Kalau anak perempuan tu, wpun blum akil baligh, gambar dia ngan tak berbaju nampak tetek tu eiii, ngan pakai spender jer, apakah?? yang anak lelaki pulak, sampai orang dah boleh hapal bentuk birdie bontot anak ko. Tu bukan namanya menunjuk dah tu memang mak dungu!

ok another one pulak ini aku dah tau dah about setaun lebih ni lah, rahsia dia terbongkar finally. She i anggap a fren of mine lah, tetapi rupanya dia ni sebab banyak sangat masa lapanggggggggggggggg dia lah kawan dia lah lalat. I found out dia rupanya created lots of email IDs tak kira le gmail ke yahoo hotmail apa saja, asal dapat menjadi ‘individu orang lain’ lepas tu dia  hantar emails kat orang yang dia nak laga2kan ngan aku. Jahatnya betul betina ni! In fact aku dapat baca emails yang been sent to the other party (ies). Gila tak gila?? Tu lah buat jahat merata jadi anonymous, kan berbalik2 jugak datang emails tu kat aku.

She jadi orang lain, dia busukkan aku 8kilog kat orang2 yang aku tau memang tunggu masa je nak jatuhkan aku. Pastuh tak cukup dengan emails, she slowly WA/DM/BBM/SMS/Meetings or apa saja channels yang dia boleh sampaikan kat orang yang aku tak sangka akan backstabbed me. Hah perempuan ni, dan pastuh dia juga akan menjadi commentators kat blog2 kat entry2 and dia laga2kan jugaklah. Dia sanggup buat apa saja asal orang tu susah orang tu jatuh. Eh orang dah abandoned ko bertahun, pun tak boleh nak get over ke? Padanlah makin rancak aku kena fitnah, dibusukkan, kerja ko bertahun macam tu rupanya. Sejak berkawan lagi ko buat penyakit gitu. Bodoh betul tak notify awal2 heh.

Korang tau tak,stalkers aku,  dok crawling ni kerjanya dok mencatit setiap movements aku. Nak apply jadi PA akak tak dik? tau le jobless dok umah jer pung.

Menyampah aku nak cakap lelebih, dah jadi riak, but judging on my movements, my sponsored posts my trip maknek bagai, tolong belajar diam ye mulut tu, dan titik sket jari menaip tu. aku belum lagi pernah blogkan pasal ko ko ko , yet ko ko ko dah 3 tahun lebih bahankan aku, teringin sangat nak kena up entry ke? Pernah terpikir tak napa aku tak pernah lagi nak balas apa yang 3 tahun lebih ko bahankan aku, pernah? Blum lagi baca anything kan?

Dulu aku gak yang promotekan blog kusam korang tuh? Hidup mendengki bertahun, maki hamun tapi bila depan mata semeja tau pulak jadi tikus kecut. Aku eye contacts ngan ko kan, apesal lari mata?  Aku jugak yang naikkan korang dulu, kenang jasa memang takde but if you cannot be my fren and u hate me, stop talking about me lah pompuan(s), ingat sket Allah kalau nak balas bukan kat ko, kat anak2 ko kat mak pak ko, kat laki ko.

Jaga laki sendiri, jangan sampai nampak lagi dia makan ngan perempuan lain, belai2 kepala lagi. haa…benda dah heboh yer. Ulang balik, jangan sibukkan hal orang, jaga sendiri hal laki dengan perempuan lain yer…

Aku dah lama tak buat entry yang berunsur maacm ni lah, yang kisah pompuan kikis puluh ribu duit orang tu lain kes, ni kes2 yang entry macam ni lah. dah bertahun2 aku tak buatkan. Seboleh daya aku ngelak, dan ramai pun tak suka baca but, pardon me, memang patutlah sesekali kena tangankan sket.

Asyik bagi kasih sayang je, lovey dovey dalam blog, hah one time kena jugak jadi harimau!

Eh tak penat ke ko buat entry pasal aku yek, kalau boleh hari2 nak petik aku. Ada sponsored ek? bape riban? 17 angka? I m in the advertorial blogging lines longer than korang, so diamlah!

IMG_9786

Well ok, the Bangkok trip, aku tak beli apa2 for myself except for my family ler kan. but at the Suvarnhabumi Airport aku beli gak hah nih, lepas imegrisen tuh siap semua nak tunggu time for boarding je, so aku shopping Hermes clic clac but the wider size. I already have the small size, this is turqoise colour. They have one in black, limited edition, not ghw but aku settled with this coz cheaper a bit lah.

Cheaper punnnnnnnnnnnnnnnnn, mahallah.

Pejam mata je lah. kenangkan aku dah lama tak beli bag selain dari yang RD belikan kat Berlin tuh.

IMG_9742

Hah 3 colours, yg black tu LE, cantik. mahal sangat. back one is dark blue, ghw but tak outstanding so aku amik le turqoise. takde colour lain, signature colour depa orange pun takdak. for silver hw ada ler, aku tak nak tuh.

IMG_9763

One of the bags dalam nih, ada aku kirim kat RD bila dia transit kat Frankfurt malangnya dah sold out!! Yet sehari 2 sebelum tuh aku ada tepon boutique depa, katanya ada stock. GIla lah, cam goreng pisang ko abis cepat.

IMG_9827

Ni bracelet Ferragamo, sebelah Hermes dalam Bangkok Airport tu gak aku sebat. Aku punya purple colour. They dont have red, in case ko nak riuhkan. The beige one aku hadiahkan for my gf, for her wedding present, lambat berbulan2 nak hadiahkan. She deserved this.

Aku pernah bagi kat orang yang tak berapa menghargai, beli memahal barang dari Europe dulu, agak kesallah.

 

 

This is my final story on Bangkok. ya watamat. Atas yang memarah tuh, memang light sketlah, kalau betul2 marah, tak dok sini, dia dok dalam protected entry jer. Monday blues? nah…dah tak blues kan? Tu lah, ni bahananya bila ngah datang bulan, memang hangin je yang keluar.

Seronok le sket korang baca benda2 yang gini di permulaan Isnin dok gitu….as i said ni light jer, meletop nanti kuor le lagi. Utamakan dulu tengok Hermes yang jelita dan SF yang vass tu hah yek.

Comment: 24

Recap the Bkk…

 

IMG_8509

ko ape hal bang?

senyum memikat anak dara orang yek?

gambar ni aku cantumkan gak lah. Hari Malaysia punya gambar nih, an hour before sending me to KLIA, siap nagn bendera lagi kat chicken chop dia, pelik ada nasi. langsung dia tak makan nasi tuh….

IMG_8527

depa pergi bertiga Spore tu arituh, dari umah ke airport dan jugak balik dari airpot depa naik teksi jer. Takdelah aku nak amik jemput. Kalau laki aku terbang pun dia tak heran suruh aku hantar coz kang ramai batallion mengekor. Kitorg dah biasa begini. Kesian aku yang laki kena pergi terbang merata tapi bini kena bangun sesubuh alang angkut 3,4,5 orang anak masuk kereta hantar si bapaknya heh.

Hoi ko tak boleh naik teksi ke?? Tak sian ke bini ngan anak2 ko kena ulang alik amik ko tuh? Kesian ler weiiiii. Manja mengada2 sungguh penderaan kat bini ko lah.

IMG_8534

yang ni casual day, hari cuti. Depa sumer hantar. Pastuh depa lenjan main kat area KFC KLIA tuh, yelah ada anak kecikkan. Sian Zeeshan gambar belakang kakak ko cover ko… aku pernah je pi KLIA tu jemput gak RD, yelah kalau yang trip berbulan2 tu kita jemput ler kalau takat 2-3 weeks max tu pun aku tak pergi gak hantar amik.

Independent lah sket. Lagipun bukan tak boleh claim pun naik taxi hangpa memasing tuh, naik kereta lagi le tak bleh claim gakkan, baik le naik taxi.

IMG_9551

 Doing my rap rap rap during breakfast at the Chatrium Hotel Riverside Bangkok

IMG_9715

banyak gak aku beli perfumes kat duty free Bangkok tuh, but all for laki mak. ai is no need, perfumes banyakkkkkkkkkk sangat ler. aku pun tak tunjukkan bembarang yg laki aku belikan from Poland from Berlin kan…hah tu lah, kengkadang dah masak ngan dunia blogging so benda2 macam yang dah sokmo tunjuk pun malas nak tayang.

ada korang nampak 3 bijik bags baru aku, lom kan? ha tu lah

now stage yang hemm…nak tunjuk pun boleh, tak tunjuk pun alah biarlah.

 

IMG_9725

soon soon coming soon

IMG_9767

aku pening colour pink nih, but ni ok lagi dari colour neon. oh mang!

IMG_9772

 ha gagau gagau carik apa lagi lam tu kak red

 

IMG_9866

udah sampainya, laki mak merah jemput ler. dia kan sekangkang je opisnya ngan KLIA tuh (ha sibuk le tuh dok siasat mana tempat kerja laki orang!) hoi, jaga laki sendiri boleh??????????????

aku ni lately ni berangin jer

ada dendam lama dok terpandang2 terintai-intai yang nak mencuit sebenarnya nih. bukan sekor, a few.

Gigil je jari nih nak bercerita….

lagipun aku ngah period ler, tu yg moody manjang. A day before aku nak piod, ada pimples kur kat dagu aku, dia ngah masak so ada nanah. jangan picit le kan kang ha bertanda. Laki aku boleh unjuk jari dia, aku ingatkan dia nak betulkan make up senget ke, ada nasi ke, dia picitnyaaaaaaaaaaaaaa jerawat aku! grrrrr

dia cakap dia geram, ke main masak jerawat tuh. dah dpt picit lari mencicit.

hishhh…dahlah sakit, buatnya tinggal tanda. huh! Jangan dedekatlah, ngah bad mood nih.

Comment: 10

The Bangkok’s shopping day…

habis je kerja kat Asia Web Direct

apa lagiiiiiiiiiiiiii

merayap le kan. Berpisah dengan the 3 Michelle, Baby Yong and Bf.

shah dera aku! orang dah ajak naik BTS but dia dok alah sket je lagi depan tu depan tu depan tu dah sampai

depan tuuuuuuuuuuuuuuuuuuu punya makan satu jam ok! eii penderaan btol.

IMG_9240

but along the road jalan yang jauh depan tuh…ada le mall nih. makanya masuklah kami…

IMG_9247

engko nasib baik takde Nano! kalau ada dah memang aku memborong. Mahal dah tentu but it s very hard to get Nano, aku dok aim sebijik. But dalam mall nih kita dok sekejap jer…aku siap masuk Prada suh SA depa cucukkan lubang long stripe bag aku tuh.   FOC je pehal nak charge, dah tentu Prada tu barang ko. A bit labuh for a model size like me.

Model ko ingat perlu tinggi je ker, aku pun model for my blog gak, berbayar lagi. Kot tinggi pun ada blog tak dapat payout, lagi sedih LOL

IMG_9254

maka berjalanlah kami….tak tau le, ikut si Shah tuh. sesambil tu kita tanya orang gak.

sesat dah tentu kihkihkih….habis tenaga shopping aku dek berjalan serata Bangkok

 

IMG_9267

lepas dah jumpa the destination, Shah lantas tinggalkan aku. Kita pulak split, coz dah tentulah aku nak pi dok bawah aircond Siam Paragon tu kan

 

IMG_9311

nasib baik mahal. saje je menerai. Kat KLCC takde YSL so kat sini boleh ler main2 posing…

Adalah kerugian beli kat sini, baik aku kirim kat laki aku yang in out in out Europe. VAT dah tentu dapat balik. Dalam dunia ni takde sapa yang nak belikan ko handbags dengan memulangkan semula VAT tu, kalau ler ada kan, memang bertuah sangat. Sama le nasib aku gak. Kirim kat laki aku jer yang VAT dapat semula, tapi laki bini, apa kisahpun. takyah refund pun aku claim tang benda lain.

IMG_9322

Siam Paragon tu kita tengok2 dulu, terus naik Level 1. The designer ends. But boleh tahan lapar gak masa nih, just that kita tak nak makan kat sini. Nak makan kat MBK, laki aku dah plan kan tempat aku nak makan di mana yang sesedap. He kan frequent traveller Bangkok.

IMG_9328

Sampai satu ketika, tak boleh jadi, kena tukar pakai selipar jer. Selipar merah yang baru aku dapat sehari sebelumnya dari anak2 dan laki aku, depa belikan kat Singapore. Memang aku bungkuskan masuk lam bag, either bawak selipar sendiri or beli kat situ. kan ada tali belakang selipar merah tu kan, pun aku tak pakai jugak, aku sarung je selipar tu, kasi seret.

Habis pusing Siam Paragon, melenjan le dalam tu menerai segala maknek handbags kan. Long list for RD, haritu dia gagal belikan yang lagi 5 bijik. dpt bawak balik sebijik jer. Menapak lagi ke MBK Mall.

Itu lagi ler, tanya orang, katanya just there just there. very near by madam.

ko punya near by!

baik aku naik BTS grrrrr

IMG_9352

dan yah…masuk je MBK Mall, terus naik food court, 5th floor! tu nampak HALAL food. Ini Yana Restaurant dia punya tomyam nyuhhmmmyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy sesangat.  Highly recommended by laki aku. Sesungguh dia suh pergi sini, depan Yana Restaurant nih food court. jangan masuk.

Dedulu aku ada blogkan masuk situ makan dlm tu, masa tu tak perasankan restaurant Yana nih.

IMG_9353

dan kerna dah tersangat superrrrrrrrrrrrrrrrr lapar, order beria betul. Asal duduk kat meja for 2 orang sekali bila tengok order banyak, waiter suh pindak dok meja besau. 6 main dishes tuh!

but sedapnya hehhhhh.

the ikan grill tu ngan tomyam seafood ada santan dia no 1 – BEGINIIIIIIIIIII!!

after punya makan, sket je lauk yang tak berabih. Nak bungkus bawak balik, malas nak kendong barang. kang nak shopping, so tak yahlah. Itupun balance tak abis sket jer pun. Syukur, sedap sedap. If datang balik MBK Mall tu, Yana Restaurant korang kena check list kan yek.

 

IMG_9363

dan shopping time pun bermula!

tak suka kedai nih, menipu. x x x x x!

IMG_9376

seluar for my maid.

kain baju for my family

IMG_9391

sempit betul kedai toys nih. bought Talking Tom for Zeeshan

IMG_9409

dalam MBK ni bukan ajer ada fake bags, bersidai ke main banyak, semua brands semua jenis! tapi jangan tak sangka, ada jugak the kedai authentic handbags, one kat ground floornya, satu lagi kat tingkat 3, ke 4. Aku masuk yang bawah tuh, tak dibagi usik pegang pun. Cis garang gila. Ada orang tu sibuk nak try, pun depa tak bagi. Baik ler beli kat kedai sebenor.

Ini pun aku amik gambar Gred AAA Balenciaga dari luar ni pun dah kena sound by SA dalam tuh, no photos no photos.

Heh aku dari luar kedai je pun. Moncik. Nak tunjuk korang gambar je ni pun. aku dok teringat orang yg jual fake2 tuh, pastu selamba cite kat blog yang dia pakai authentic, yet dia jual fake. camne tuh? tak reliable ler penceritaan. Aku tak de issue ko nak jual nak pakai yang AAA tu but nak suruh orang percaya ko pakai authentic, agak sukarlah kan. Menjadi bahan sudah.

IMG_9402

Kesian Mak Merah. penat sakit bahu. Udahlah Talking Tom tu kotaknya besau, aku ikat di shopping bag. Kiri kanan penat bahu.

akhirnya dah cukup time, memang tak larat langsung nak berjalan. coz dari pagi dok buat kerja berjalan kan. Moleklah pulang. nak kena massage kaki. Nak urut kat MBK but pala serabut. penat sangat. Nak balik mandi yang benarnya. Takde le aku nak naik lrt mrt BTS dia tuh. aku naik teksi jugak ada.

Not badlah, dah hujung petang pun ada jem but moving ler gak. Sekejapan dah sampai hotel.

IMG_9420

for kakak and abang. resmi kami laki bini kalau terbang memana, mesti ole2 jam tangan untuk anak2 adalah wajib.  tak kisah ler mahal ke murah. ni dah tentulah jam murah pun. bape lama le pun tahan. kalau dari Bangkok tu memang cepat je jahanam aku beli heh barang2 yg memain gini. Kalau baju ke hapa ok ler sket. Anw takde pun aku  beli apa2 for self dari Bangkok town nih.

Semua for my family members jer.

IMG_9424

 

Lepas mengerjakan bath tub, dok wechat video with anak2 kat rumah. Langsung siap untuk to the next destination.

si Zeeshan tengok Talking Tom dia terus kelecop2 maknya tru handpong apaknya. Over ko dik.

IMG_9453

Arab Street, restaurant yang aku pernah blogkan dulu makan kat sini. Kat sini jugak aku bertembung ngan Hafiz Hamidun dan Dato’ Yusof Haslam, anaknya pun ada, bukan yang Shamsul, si adiknya. Bebanyak le tempat kat sini boleh terserempak. But kita tak makan serestaurant. side by side jer.  Korek2 sket pasal the issue of  KL Gangsar 2 yang leaked tuh. kehkehkeh….but i cannot sharelah.

IMG_0430

but boring le makan kat sini. mintak nasi ke main lama sampainya.  pastu nasinya macam ada pulut sket. apakah! Thailand pengeluar beras terbesar leh bagi aku nasi pulut. sudahnya makan bape sudu je nasi pulut tuh.

IMG_9466

cuma dia punya ikan tuh ngan tomyam memang sedappppppppppppp! ada pulak mangos hah, pembukak selera le sangat.

IMG_0432IMG_0431

Habis makan kita ronda2 situ sekejap jer, agak rimaslah coz macam hemm…pandangan semacam je aku dapat. Camne nak cite yek, alah jantan2 gatal ler dok mengorat. boring ler. Tapi mall depan tuh aku ingat, aku jalan ngan RD dulu, in fact hotel aku duduk pun ada kat2 sini gak but malas le nak carik, yg benornya nak carik si gajah.

Nak cari massage room pun, melambak ada but semuanya yang aku tengok semacammmmmmmmm jer. Mungkin mind set lah.

IMG_9473

balik je ler hotel, sekejap dah sampai hotel. Panggil massage hotel dah tutup pulak. Rugi rugi….so trip kali ni memang takdak ler buat massage.  aku pulak tak bawak spek mata, bilik hotel besau, dah cabut lens, tak nampak apa tv tu ceritakan. Terkebil2 agak2 jalan cerita tuh.

IMG_9474

Penutup untuk malam kedua di Bangkok. Aik Cheong yang ke mana duniapun aku pergi mesti usung bawak.

 

IMG_9824IMG_9825IMG_9837IMG_9842IMG_9843IMG_9844

The closure for day 2, some random photos during my Bangkok trip, fully sponsored by Lufthansa and Asia Web Direct

Comment: 8

Chatrium Hotel Riverside and Bangkok.com

48hours sponsored post

Bila i heard about the hotel we are staying, and the review was so awesome, mestilah kita sooooooooooooo looking forward for it kan?

So from the airport to the hotel about plus minus 45min. But 6 of us were split into 2 hotels, so untuk my batch dok kat Chatrium Hotel Riverside Bangkok. The check in process went smoothly, so each of the hotel assistants bawak ke bilik kami.

Masa naik hotel tuh, tengok jam, genap 12tengah malam ko!

Sampai-sampai masuk je bukak pintu bilik hotel, ya besarnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa bilik hotel nih! it’s a suite hotel room! Since i m engaged under parenting blogger, depa bagi aku family room terus. Untuk 5 orang, in fact 7 orang pun can stay in. Oh manghai.

IMG_8929

Bilik sebesar nih je aku sorang duduk. So kalian, andai ke Bangkok tau dahlah ye nak dok hotel mana yang meant for family. Tu belum lagi tengok esoknya the tour to the hotel, single room pun besarrrrrrrrrrrrrrrr!

ai tido sorang je ler…laki den mana sompek den nak packingkan, dio baru balik dari Singapore nun

IMG_8900

Untuk Chatrium Club Suite Two-Bedroom yang aku duduk nih, memang ada sorang satu bathroomlah. Yang dengan bathtub dengan shower, toilet lain, isk isk…mewah mewah. Betul-betul jatuh cinta ngan hotel ni pandang pertama sungguh. Korang kalau datang anak sorang or dua dok sini lah, anak ramai lagi ler wajib dok sini. Yang single pun should try gak dok sini heh.

IMG_8901

Aku pakai shower but for the 2nd nite aku mandi sini. Bantal pala tu memang betul nak suh aku tidur dalam bathtub.

IMG_8908

Syok cool, belakang aku toiletlah. On the 2nd nite aku ngah wiwi house phone hotel bunyik, depa nak hantar breakfast to the room before we check out. Oh tak yah bang, kami dok turun bawah jer. bukannya nak check out jam 6 pagi, takper takper…thanks for the concern too.

So ingatlah kalau nak request breakfast dalam bilik instead of turun bawah, memang alwajib ya bangat.

IMG_8917

The 2nd room, kalau family or pergi ngan kawan-kawan hah dok tidur sini. Bathroom pun ada dalam bilik ni jugak, tv dalam suite ni 3 bijik, lam bilik sorang satu ler kan dah tentu ada. Abang kakak rugilah hangpa tak leh nak ikut mamiiiiiiiiiiiiiii

IMG_8953

Hall besarrrrrrrrrrr, pastuh balkoni dia ya hampun boleh lagi buat lagi sebilik heh! I tell you the whole unit of this Suite is bigger than the 2 units of my condo! Master bedroom hotel ni equivalent to 3 sizes of my master bedroom. Berlari lam bilik dah letih, apatah lagi satu  unit hah.

IMG_8969

Golap plak… Bangkok city from the balcony view

IMG_8956

Kitchen and dining area. nak masak? pun bolehhhhhhhhh, semua ada!

IMG_8978

Kenapa dipanggil Chatrium Hotel Riverside Bangkok …hah sebelah sangat ngan Chao Phraya River.  Bawah tu jugak ada padang hijau tu kan, itu International School, besarrrrrrrrrrrrr sangat. Pagi-pagi aku tengok all the big cars masuk untuk hantar the kids to the school, ngan swimming pool dia je 2 sets. Padang tu je 2 tau. Memang enak view aku dok sini.

IMG_8987

So our day bermula dengan breakfastlah, the in house breakfast, tahukah anda the hotel nih ada home made roti!! roti2 dia sedapppppppppppppppnya. Aku sampai dibungkuskan roti tu dek manager Chatrium bila dia tengok aku asyik makan roti tuh. Aku ngan RD berkongsi minat ngan makan soft bread.

 IMG_9058

Selesai breakfast kami start tour to each of the hotels rooms, dari single, double and semua types lah. Bilik yang atas nih untuk Grand Suite One-Bedroom. besau kan kan? dan semua rooms as i said provided ngan kitchen. One thing fyi, katalah laki hangpa ada business meeting, so korang malas nak keluar, so feel like to cook but tak tau nak buat the best tomyam like the one in Bangkok, so ko call je Chef depa, buatlah prebook dulu, and he will come up with the segala jenis bahan untuk buat tomyam, dan dia akan ajar ko dalam your own hotel room. Sesama masak hah!

Laki balik bukan je dapat bini wangi, dapat pulak bini dah siap hidang dinner!

Wallah. Something u don’t want to miss in Chatrium Hotel Riverside Bangkok.

IMG_9089

So my tour arituh memang banyak ler pengalaman yang aku korek. Betullah kan jauh perjalanan luas lagi pengalaman dan pengetahuan kita. Cam hari tu aku tak tau pasal Lufthansa inflight food punya process, hah memang seronoklah dapat tau they have the most safest food in the world, skang for Bangkok aku tau dah hotel yang patut aku redah.

FYI this was my 2nd trip to Bangkok, first time aku datang was few years ago berduaan ngan laki aku. But laki aku hard core traveller for Bangkok, bila ajak mai sini dia agak malaslah, makanan dia Bangkok nih. ehceh, eksen ko suami.

IMG_9150

Gym hoooo! one of their facilities in the hotel.

IMG_9134

Pool! hah bersiap ler anak2 kuak lentang dalam nih. makpak budak nak berendam, Bangkok kan panas cam kita, memang ganteng dong!

IMG_9171

So belakang aku berdiri nih, restaurant untuk buffet breakfast, lunch dinner or just walk in jer, aku ni ngah tunggu special transport. a boat! boat to the town. Nak ikut darat pun boleh but tau ler Bangkok kat jem teruk, so ikut boat le baru best. Pastu baru naik BTS. Boats ada setiap setengah jam kot, eh ai forgot.

Nearest BTS yang boat bawak ialah to and from Sathon Pier/Saphan Taksin BTS Station.

IMG_9182

Tak yah tix ke hapa coz memang jetty kecil ni untuk Chatrium punya boat transit and transfer. Guests hotel je yang pakai sini….

IMG_9188

Dan kami pun menikmati Bangkok dari sudut tengah sungai….

 

Sep 16, 2013 | Dalam boat of Chatrium Hotel Bangkok by redmummydotcom on Keek.com

 My keek while on the boat.

IMG_9215

BTS, turun naik tukar 2 kali coz nak to our destination, the Asia Web Direct. The arranger of our trip to Bangkok. Sebenarnya kami tersesat satu arah masa naik BTS nih, kihkih….. dia punya signboard sume dah nyata tapi coz aku ikut jer Shah tuh, dia pun menonong haaaaaa tersesat.

But bila kita sampai kat Asia Web Direct office, dari perjalanan dengan boat, BTS dan juga sesatnya, kami masih lagi sampai dahulu dari the other batch yang menaiki cab :)

Hebatlah kami, tu lah transport kat Bangkok moleknya dengan BTS.

IMG_9239

Here we are, dah sampai pun ke Asia Web Direct office. Untuk pengetahuan korang semua AsiaWebDirect is the forefront of online travel in Asia semenjak tahun 1993 lagi, dan mereka senantiasa menambahbaikkan perkhidmatan mereka supaya sejajar dan up to date untuk travellers yang ingin mendapatkan sebarang informasi untuk percutian seterusnya di Asia ini.

IMG_8904 (2)

Sempatlah juga kitorang bersuai kenal dengan mereka di balik tabir Asia Web Direct ni. Their teams terdiri dari Thailand, Malaysia, Vietnam, Singapore, Indonesia, Hong Kong dan China yang memberi fokus dalam memberikan perkhidmatan yang berkualiti kepada semua pelanggan dan building close relationships with their hotel partners.

IMG_9007 (2)

Kalo visit website AsiaWebDirect tu, bukan sahaja terdapat tawaran yang hebat tetapi juga menawarkan 24/7 multi-lingual phone support. Senanglah in case ade issue with korang punya hotel booking ke, call jer depa.

By the way, Asia Web Direct adalah di bawah naungan Wotif Group yang juga menerajui leading online travel brands di Asia Pacific region antaranya lastminute.com.au, travel.com.auLateStays.com, GoDo.com.au, Phuket.com dan Bangkok.com.

So now kalo korang nak travel ke Thailand terutamanya ke Bangkok, tau dah kat mana nak cari all the necessary travel info and tips :)

Bangkok.com it is!

 IMG_9512

Eh dah nak balik :)

Aku sambung terus to the check out of our final day, esok esok kita cite on the shopping etcslah. The very next day, pagi kita dah check out. Another job waiting for us, a trip to Skychef kan, you have read my review already. I will surely come back to this hotel. Dengan red batallion merah aku dah tentulah. nak chop bilik ni back :)

IMG_9523

Hah roti yang sama ku kembali padamu!! Pagi tu tak amik roti lain, soft bread ni je yang aku kerjakan.

IMG_9539

Sesambil breakfast ni pun kita tengok the river, dan been briefed a bit with the Manager. Dengar lagi korek sejarah susur galur Chatrium Hotel Riverside Bangkok.

IMG_9560

Aku dibekalkan the soft breads by the hotel, about 3 packs lam 15pcs but balik rumah aku dapat makan separuh jer. Lain my family dah bedalkan. Hish mana le nak carik soft breads sedap gini kat KL yek.

IMG_9131

The Chatrium Hotel Riverside Bangkok from my view, i was staying at the 32nd floor. Tinggi! tak gayatpun. Setiap bilik ada balcony, setiap bilik juga ada view tersendiri, either the town or the river itself. Tadi aku cakap kalau family je dalam bilik tu yg sesuai duduk, actually kalau grouping, or for business trips pun molek dok sini. They have most of everything here. After all, they are the 5 stars hotels in Bangkok.

You can never go wrong with anything in 5 stars. Maybe ada hiccups ke hapa kat sini, coz ada sekali waktu aku dalam bilik on the 2nd nite tuh, tetiba housekeeper masuk, salah bilik.  Cuma one thing aku terlepas nak cuba their inhouse massage service, coz balik lambat on the 2nd nite. Kalau tidak mungkin lagi double up the points.

Some of the service u can find, ada lagi but aku letak sket jer;

  • Complimentary parking
  • Complimentary shuttle boat services (to and from Sathon Pier/Saphan Taksin BTS Station)
  • Complimentary hi-speed Wi-Fi internet
  • Concierge services
  • Laundry and dry cleaning services
  • Baby sitting services
  • Florist services
  • ATM Machine
  • 24-hour Doctor on Call service

Speaking of the WIFI, dia punya connection mak datuk laju and no buffer at all. Aku Wechat video lagi ngan family aku, takde lagging pung.

IMG_8874

Chatrium Hotel Riverside Bangkok was announced 2012 Top 25 Hotels in Thailand and 2012 Top 25 Bargain Hotels in Thailand by TripAdvisor. Memang no doubt la kalo dengan service yang superb macam ni :)

Check out the guest review and one of them…

It was our trip to South East Asia during which we stayed in various five star hotels and resorts. However, Chatrium stands out as the best in terms of comfort, location and the staff. I had intial apprehensions as i had never heard of the chain but i was pleasantly surprised as it was a wonderful hotel. Having returned back home from our trip and looking back, we note that our stay at the Chatrium was the best. We would recommend it to all families visiting Bangkok – Chatrium’s site.

And from my own personal experience, Chatrium Hotel Riverside Bangkok was really among the best Bangkok hotels. It’s like a dream holiday :) I m happy guest, either dari segi their rooms, services, its restaurant sampailah their helpful staff.  Untuk malam yang kita berjalna keluar tu pun, tak yah riuh kuor hotel, since kita malas nak pi BTS, suh depa rogerkan taxi je, bersidai le banyak. Dan bila taxi hantar passengers pun, depa kan catit setiap plat no, for security reason.

Hey Chatrium, Insyallah I ll see you again, the rest jom visit Thailand via Bangkok.com nah!

 Khidmat pesanan masyarakat Asia Web Direct is brought by Redmummy.com

Comment: 8

My Lufthansa experience!

48hours sponsored post

 

Jemput dulu tengok keek aku anak beranak nih….sebelum nak memahamkan cerita Lufthansa aku yek

Sep 16, 2013 | Yang dari Singapore dah balik but i m leaving…, by redmummydotcom on Keek.com

IMG_8643

Mummy nak gi work ya, babaiiii… I’m gonna miss u my babyyyyy :( Next time mummy bawak adik ya… jangan buli abang kakak sangatlah yek! Dahlah kena tinggal dek bapak abang kakak ko pi Singapore, kena tinggal dek maknya pulok yek…

IMG_8546

Yey ke Bangkok kita kap kap kap :) Selepas 5 tahun, kembali aku ke kota Bangkok semula. Tapi kali ni aku berpeluang terbang bersama Lufthansa Airline. Boleh dikatakan route KUL-BKK untuk Lufthansa ni route yang baru, dan dari Bangkok, they will fly direct to Frankfurt. Tapi aku sampai ke Bangkok jer lah, maybe next time sambung pergi ke Frankfurt pulak :)

IMG_8657

Siap checked in smoothly with the rest of the bloggers, Mr Ong the Station Manager of Lufthansa bawak kami tour sedikit dalam KLIA tuh and get to know on the Lufthansa’s story ulur jalur sejarah.

IMG_8681

Lucky us, we ve been allocated with Business Class seats and of cos the privilege to enjoy their luxury Business lounge as well.

IMG_8699

Smiley dan happy faces of Lufthansa crews welcoming us onboard.

IMG_8710

Tadaaaa… this is my territory :)

IMG_8732

Well actually inilah dia Lufthansa’s First Class seat. Comfy and spacious kann plus flatbed kat sebelah tu.

Bayangkan kalau pi Frankfurt ngan aircraft nih, nak tidur ha naik katil tuh, nak duduk makan layan je kat kerusi tuh. Nikmatnya halahai….

IMG_8739

Nikmatnya kalo long haul flight membaringkan badan kat katil tu, for sure so refreshing once landed kat destinasi yang di tuju tu.

IMG_8745

Ni pulak Business Class seats dia. Spacious and cosy enough to move around between the seats.

IMG_8757

Dan ni pulak sudah semestinya Economy Class dia. Eh aku siap tour satu flight la pulak. Cosy enough even for penerbangan yang jauh. Or even fly together with our kids or baby. Not to worry sebabnya Lufthansa begitu menekankan serta peka dengan keperluan kanak-kanak ni.

Disamping menekankan tentang pemakanan untuk si kecil kita tu, Lufthansa juga mempunyai dedicated frequent flyer untuk diorang, juga perbagai aktivity untuk kita sekeluarga terutamanya di Frankfurt dan Milan airport kerana di situ ada dedicated Family Check-in Area.

IMG_8809

Yey dah sampai Bangkok! Dah sorang-sorang ni ngangkut sendiri la luggage ye dok. Tapi katakan aku fly together my Redfamily, I’ll definitely ada checklist especially checklist untuk my RB.

Macam aku cakap tadi, Lufthansa places a lot of emphasis when it comes to the children. With Lufthansa’s practical checklist, kita akan jadi well prepared for our trip together with the whole family.

Simply tick each item seperti contohnya masa booking flight tickets, make sure umur anak-anak dimasukkan dengan betul, pentingnya juga kita awal-awal inform yang kita akan travel dengan baby. Dan dengan Lufthansa kita boleh pre-order children’s menu terlebih dahulu :) even baby food pun available ya.

Kalo sebelum journey pulak Lufthansa’s practical checklist will make sure kita membawa bersama our childrens’ travel documents dan yang paling penting buat online check-in siap-siap dari 23 jam sebelum penerbangan. Ini akan lebih convinient lebih-lebih lagi bila travel dengan anak-anak.

IMG_8837

It was 2 hours of smooth and relaxing flight and finally landed safe and sound in Bangkok. Happy happy sebab dah sampai Bangkok dan dapat beli local simcard so boleh continuously online dan bolehlah interact with you guys :) Baggage pun masing-masing dah ambil. Yelah, sorang satu baggage jer, senang la masing-masing bawak.

Tapi when it come to Lufthansa’s practical checklist, make sure the children’s restraint system dipack sekali ya dan juga pram ataupun stroller jangan lupa kalao terbang bersama baby. Boleh bawak straight to the flight. The crews will help you to pack it and once landed immediately can pick up the pram back.

Their favorite toys, socks, spare clothes dan snack in this checklist must be brought in the hand luggage. Together dengan barangan keperluan baby such as baby food, bottle, nappies pun jangan lupa. Walaupun dalam flight Lufthansa ada disediakan baby food dan nappies, eloklah kita bawak kita punya sekali.

IMG_8852

So all in all, not to worry kalo travel bersama anak-anak lebih-lebih lagi ada baby, Lufthansa akan memastikan penerbangan yang selesa dan relaxing untuk seisi keluarga :) Dengan adanya dedicated inflight entertainment systems for kids and teenagers, sure masa tak terbuang bosan begitu jer disamping menikmati their delicious treats on board so it will be the perfect trip for them :)

IMG_9104 (2)

Oh by the way, salah satu itinerary item during this trip ialah melawat Skychef in Bangkok airport.

IMG_9108 (2)

Skychef ni kiranya ialah provider of airline catering and in-flight services dan Lufthansa ialah salah satu dari customernya.

IMG_9132

Korang tau tak bahawasanya makanan yang disediakan di Skychef adalah makanan yang paling bersih dan selamat untuk dimakan kerana cara dan kualiti penyediaan dan masakan yang tiptop!

IMG_9060 (2)

Dan sudah semestinya ianya Halal. So jangan la khuatir.

So kalau nak request halal food inflight, takde masalah but fyi, kalau route Kul-Bkk and Bkk-Kul tu memang food depa  halal saja, even Bangkok ke Frankfurt pun atau yang datang dari Bangkok keluar memang all halal. Momantai. Dahlah halal, bersih pulak heh.

IMG_9642

Disebabkan demi untuk penjagaan kebersihan dalam Skychef ni, kitorang sendiri terpaksa menyarung pakaian dan kasut khas semasa pusing buat lawatan ni. Sampai begitu sekali mereka menjaga kualiti dan kebersihan.

Staff dalam tu tu memang pakai begitulah, shower cap baik lelaki dan wanita. Kalau ada jugak rambut gugur selai memang nampak nau menipunya coz takde staff yang dibenarkan tak bertutup rambut.

IMG_9663

Sempatlah kitorang bergambar bersama one of the chef s dan Head of SkyChef, he s also the head of Halal Society in the SkyChef.

IMG_9675

Demi menjaga privasi Skychef kami tak dibenarkan mengambil sebarang gambar tapi percayalah aku melihat sendiri cara penyediaan dan masakan yang very the first class from Skychef ni. Sapa jumpa aku nanti aku cerita mulut ke mulut cara depa menyediakan untuk semua inflight foods tu yek. That s why aku cakap, the most safest food is not on the ground but in the flight. Kot yang ada sakit pertu dalam flights tu and claimed depa sakit perut dari makan dalam flight hah memang saja nak tora la sangat coz the hundreds of passangers tak sakit ler pulak perut kan…

Best betullah pengalaman dalam SkyChef tuh, kalaulah antara korang pernah dapat masuk situ (I doubt lah you could coz memang it s not open for outsiders).

IMG_9680

Ooo by the way, lawatan ke Skychef tu on the day kitroang nak balik KL. So right after the educational and informative Skychef tour tu, tibalah masanya untuk pulang balik ke KL. Laki dan anak-anak dah duk memanggil-manggil aku bila nak pulangnya.

IMG_9703

Thanks Lufthansa for having me as one of your passengers. Really satisfied with your good services :) Keep it up ok!

IMG_9709

Dan macam tak kenal aku kan… of cos la aku look look see see touch touch apa yang ada di Bangkok airport tu :)

IMG_9736

Sempatlah borong seketui kat sini hah, dah nak boarding, Shah dah called aku 2,3 kali koooo!

Kalau dapat lagi berjam2 kat Bangkok Airport duty free nih, mau apa lagi le yang aku borongkan, sampai dah final call haaaaa baru geti nak boarding.

IMG_9774

Flight back home kami duduk di Economy Class pulak. Like I said, even their Economy Class pun is sedap dan tenang enough for us. Plus ada video on demand hiks even new release movies pun ada :)

Memang sungguh santai dan terhibur la aku fly with Lufthansa.

Hangpa tau tak, ada satu movie tu ngah on going tayang kat cinemas tapi dah ada kat on board hokey!! Pakcik sebelah aku tu leka dok melayannya hah.

Ini plak keeks aku while at the Suvarnabhumi International Airport

Sep 17, 2013 | At Bangkok airport for Lufthansa tour by redmummydotcom on Keek.com

And another one…

Sep 18, 2013 | Balancing kan seats via Lufthansa by redmummydotcom on Keek.com

IMG_9859

Cuma tu lah pendek benau perjalanan dalam flight Bkk-Kul kan hahahahah so sekejapan dah sampai KLIA :) happy mama is going back to the kids. I was fetched by RD, and selongkar barang shopping for them, dah tentulah ada hadiah ole-ole for the family walaupun aku pergi ke Bangkol tu sekejap je sangat,  3 days 2 nites.

lh-photo

Untungnya aku dapat terbang ngan airlines yang sangat reliable, iaitu Lufthansa. Head off to their site to understand more, but at least hangpa dah tau skang yang untuk route KL dan Bangkok memang halal food being served, specially those muslims kan. Untuk yang route lain pulak, you can always ask for halal food too.

Like Lufthansa’s Facebook and visit their website to find out more.

Laki aku sokmo pi Poland ikut Frankfurt kan…. dia pun dok nak try fly Lufthansa jugak. Aku pung nak menebeng sama jugak nih, den dah lamo tak pi Europe tuh heh.

Khidmat pesanan masyarakat Lufthansa is brought by Redmummy.com

Comment: 9