Bangkok

Chatrium Hotel Riverside and Bangkok.com

48hours sponsored post

Bila i heard about the hotel we are staying, and the review was so awesome, mestilah kita sooooooooooooo looking forward for it kan?

So from the airport to the hotel about plus minus 45min. But 6 of us were split into 2 hotels, so untuk my batch dok kat Chatrium Hotel Riverside Bangkok. The check in process went smoothly, so each of the hotel assistants bawak ke bilik kami.

Masa naik hotel tuh, tengok jam, genap 12tengah malam ko!

Sampai-sampai masuk je bukak pintu bilik hotel, ya besarnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa bilik hotel nih! it’s a suite hotel room! Since i m engaged under parenting blogger, depa bagi aku family room terus. Untuk 5 orang, in fact 7 orang pun can stay in. Oh manghai.

IMG_8929

Bilik sebesar nih je aku sorang duduk. So kalian, andai ke Bangkok tau dahlah ye nak dok hotel mana yang meant for family. Tu belum lagi tengok esoknya the tour to the hotel, single room pun besarrrrrrrrrrrrrrrr!

ai tido sorang je ler…laki den mana sompek den nak packingkan, dio baru balik dari Singapore nun

IMG_8900

Untuk Chatrium Club Suite Two-Bedroom yang aku duduk nih, memang ada sorang satu bathroomlah. Yang dengan bathtub dengan shower, toilet lain, isk isk…mewah mewah. Betul-betul jatuh cinta ngan hotel ni pandang pertama sungguh. Korang kalau datang anak sorang or dua dok sini lah, anak ramai lagi ler wajib dok sini. Yang single pun should try gak dok sini heh.

IMG_8901

Aku pakai shower but for the 2nd nite aku mandi sini. Bantal pala tu memang betul nak suh aku tidur dalam bathtub.

IMG_8908

Syok cool, belakang aku toiletlah. On the 2nd nite aku ngah wiwi house phone hotel bunyik, depa nak hantar breakfast to the room before we check out. Oh tak yah bang, kami dok turun bawah jer. bukannya nak check out jam 6 pagi, takper takper…thanks for the concern too.

So ingatlah kalau nak request breakfast dalam bilik instead of turun bawah, memang alwajib ya bangat.

IMG_8917

The 2nd room, kalau family or pergi ngan kawan-kawan hah dok tidur sini. Bathroom pun ada dalam bilik ni jugak, tv dalam suite ni 3 bijik, lam bilik sorang satu ler kan dah tentu ada. Abang kakak rugilah hangpa tak leh nak ikut mamiiiiiiiiiiiiiii

IMG_8953

Hall besarrrrrrrrrrr, pastuh balkoni dia ya hampun boleh lagi buat lagi sebilik heh! I tell you the whole unit of this Suite is bigger than the 2 units of my condo! Master bedroom hotel ni equivalent to 3 sizes of my master bedroom. Berlari lam bilik dah letih, apatah lagi satu  unit hah.

IMG_8969

Golap plak… Bangkok city from the balcony view

IMG_8956

Kitchen and dining area. nak masak? pun bolehhhhhhhhh, semua ada!

IMG_8978

Kenapa dipanggil Chatrium Hotel Riverside Bangkok …hah sebelah sangat ngan Chao Phraya River.  Bawah tu jugak ada padang hijau tu kan, itu International School, besarrrrrrrrrrrrr sangat. Pagi-pagi aku tengok all the big cars masuk untuk hantar the kids to the school, ngan swimming pool dia je 2 sets. Padang tu je 2 tau. Memang enak view aku dok sini.

IMG_8987

So our day bermula dengan breakfastlah, the in house breakfast, tahukah anda the hotel nih ada home made roti!! roti2 dia sedapppppppppppppppnya. Aku sampai dibungkuskan roti tu dek manager Chatrium bila dia tengok aku asyik makan roti tuh. Aku ngan RD berkongsi minat ngan makan soft bread.

 IMG_9058

Selesai breakfast kami start tour to each of the hotels rooms, dari single, double and semua types lah. Bilik yang atas nih untuk Grand Suite One-Bedroom. besau kan kan? dan semua rooms as i said provided ngan kitchen. One thing fyi, katalah laki hangpa ada business meeting, so korang malas nak keluar, so feel like to cook but tak tau nak buat the best tomyam like the one in Bangkok, so ko call je Chef depa, buatlah prebook dulu, and he will come up with the segala jenis bahan untuk buat tomyam, dan dia akan ajar ko dalam your own hotel room. Sesama masak hah!

Laki balik bukan je dapat bini wangi, dapat pulak bini dah siap hidang dinner!

Wallah. Something u don’t want to miss in Chatrium Hotel Riverside Bangkok.

IMG_9089

So my tour arituh memang banyak ler pengalaman yang aku korek. Betullah kan jauh perjalanan luas lagi pengalaman dan pengetahuan kita. Cam hari tu aku tak tau pasal Lufthansa inflight food punya process, hah memang seronoklah dapat tau they have the most safest food in the world, skang for Bangkok aku tau dah hotel yang patut aku redah.

FYI this was my 2nd trip to Bangkok, first time aku datang was few years ago berduaan ngan laki aku. But laki aku hard core traveller for Bangkok, bila ajak mai sini dia agak malaslah, makanan dia Bangkok nih. ehceh, eksen ko suami.

IMG_9150

Gym hoooo! one of their facilities in the hotel.

IMG_9134

Pool! hah bersiap ler anak2 kuak lentang dalam nih. makpak budak nak berendam, Bangkok kan panas cam kita, memang ganteng dong!

IMG_9171

So belakang aku berdiri nih, restaurant untuk buffet breakfast, lunch dinner or just walk in jer, aku ni ngah tunggu special transport. a boat! boat to the town. Nak ikut darat pun boleh but tau ler Bangkok kat jem teruk, so ikut boat le baru best. Pastu baru naik BTS. Boats ada setiap setengah jam kot, eh ai forgot.

Nearest BTS yang boat bawak ialah to and from Sathon Pier/Saphan Taksin BTS Station.

IMG_9182

Tak yah tix ke hapa coz memang jetty kecil ni untuk Chatrium punya boat transit and transfer. Guests hotel je yang pakai sini….

IMG_9188

Dan kami pun menikmati Bangkok dari sudut tengah sungai….

 

Sep 16, 2013 | Dalam boat of Chatrium Hotel Bangkok by redmummydotcom on Keek.com

 My keek while on the boat.

IMG_9215

BTS, turun naik tukar 2 kali coz nak to our destination, the Asia Web Direct. The arranger of our trip to Bangkok. Sebenarnya kami tersesat satu arah masa naik BTS nih, kihkih….. dia punya signboard sume dah nyata tapi coz aku ikut jer Shah tuh, dia pun menonong haaaaaa tersesat.

But bila kita sampai kat Asia Web Direct office, dari perjalanan dengan boat, BTS dan juga sesatnya, kami masih lagi sampai dahulu dari the other batch yang menaiki cab :)

Hebatlah kami, tu lah transport kat Bangkok moleknya dengan BTS.

IMG_9239

Here we are, dah sampai pun ke Asia Web Direct office. Untuk pengetahuan korang semua AsiaWebDirect is the forefront of online travel in Asia semenjak tahun 1993 lagi, dan mereka senantiasa menambahbaikkan perkhidmatan mereka supaya sejajar dan up to date untuk travellers yang ingin mendapatkan sebarang informasi untuk percutian seterusnya di Asia ini.

IMG_8904 (2)

Sempatlah juga kitorang bersuai kenal dengan mereka di balik tabir Asia Web Direct ni. Their teams terdiri dari Thailand, Malaysia, Vietnam, Singapore, Indonesia, Hong Kong dan China yang memberi fokus dalam memberikan perkhidmatan yang berkualiti kepada semua pelanggan dan building close relationships with their hotel partners.

IMG_9007 (2)

Kalo visit website AsiaWebDirect tu, bukan sahaja terdapat tawaran yang hebat tetapi juga menawarkan 24/7 multi-lingual phone support. Senanglah in case ade issue with korang punya hotel booking ke, call jer depa.

By the way, Asia Web Direct adalah di bawah naungan Wotif Group yang juga menerajui leading online travel brands di Asia Pacific region antaranya lastminute.com.au, travel.com.auLateStays.com, GoDo.com.au, Phuket.com dan Bangkok.com.

So now kalo korang nak travel ke Thailand terutamanya ke Bangkok, tau dah kat mana nak cari all the necessary travel info and tips :)

Bangkok.com it is!

 IMG_9512

Eh dah nak balik :)

Aku sambung terus to the check out of our final day, esok esok kita cite on the shopping etcslah. The very next day, pagi kita dah check out. Another job waiting for us, a trip to Skychef kan, you have read my review already. I will surely come back to this hotel. Dengan red batallion merah aku dah tentulah. nak chop bilik ni back :)

IMG_9523

Hah roti yang sama ku kembali padamu!! Pagi tu tak amik roti lain, soft bread ni je yang aku kerjakan.

IMG_9539

Sesambil breakfast ni pun kita tengok the river, dan been briefed a bit with the Manager. Dengar lagi korek sejarah susur galur Chatrium Hotel Riverside Bangkok.

IMG_9560

Aku dibekalkan the soft breads by the hotel, about 3 packs lam 15pcs but balik rumah aku dapat makan separuh jer. Lain my family dah bedalkan. Hish mana le nak carik soft breads sedap gini kat KL yek.

IMG_9131

The Chatrium Hotel Riverside Bangkok from my view, i was staying at the 32nd floor. Tinggi! tak gayatpun. Setiap bilik ada balcony, setiap bilik juga ada view tersendiri, either the town or the river itself. Tadi aku cakap kalau family je dalam bilik tu yg sesuai duduk, actually kalau grouping, or for business trips pun molek dok sini. They have most of everything here. After all, they are the 5 stars hotels in Bangkok.

You can never go wrong with anything in 5 stars. Maybe ada hiccups ke hapa kat sini, coz ada sekali waktu aku dalam bilik on the 2nd nite tuh, tetiba housekeeper masuk, salah bilik.  Cuma one thing aku terlepas nak cuba their inhouse massage service, coz balik lambat on the 2nd nite. Kalau tidak mungkin lagi double up the points.

Some of the service u can find, ada lagi but aku letak sket jer;

  • Complimentary parking
  • Complimentary shuttle boat services (to and from Sathon Pier/Saphan Taksin BTS Station)
  • Complimentary hi-speed Wi-Fi internet
  • Concierge services
  • Laundry and dry cleaning services
  • Baby sitting services
  • Florist services
  • ATM Machine
  • 24-hour Doctor on Call service

Speaking of the WIFI, dia punya connection mak datuk laju and no buffer at all. Aku Wechat video lagi ngan family aku, takde lagging pung.

IMG_8874

Chatrium Hotel Riverside Bangkok was announced 2012 Top 25 Hotels in Thailand and 2012 Top 25 Bargain Hotels in Thailand by TripAdvisor. Memang no doubt la kalo dengan service yang superb macam ni :)

Check out the guest review and one of them…

It was our trip to South East Asia during which we stayed in various five star hotels and resorts. However, Chatrium stands out as the best in terms of comfort, location and the staff. I had intial apprehensions as i had never heard of the chain but i was pleasantly surprised as it was a wonderful hotel. Having returned back home from our trip and looking back, we note that our stay at the Chatrium was the best. We would recommend it to all families visiting Bangkok – Chatrium’s site.

And from my own personal experience, Chatrium Hotel Riverside Bangkok was really among the best Bangkok hotels. It’s like a dream holiday :) I m happy guest, either dari segi their rooms, services, its restaurant sampailah their helpful staff.  Untuk malam yang kita berjalna keluar tu pun, tak yah riuh kuor hotel, since kita malas nak pi BTS, suh depa rogerkan taxi je, bersidai le banyak. Dan bila taxi hantar passengers pun, depa kan catit setiap plat no, for security reason.

Hey Chatrium, Insyallah I ll see you again, the rest jom visit Thailand via Bangkok.com nah!

 Khidmat pesanan masyarakat Asia Web Direct is brought by Redmummy.com

Comment: 8

My Lufthansa experience!

48hours sponsored post

 

Jemput dulu tengok keek aku anak beranak nih….sebelum nak memahamkan cerita Lufthansa aku yek

Sep 16, 2013 | Yang dari Singapore dah balik but i m leaving…, by redmummydotcom on Keek.com

IMG_8643

Mummy nak gi work ya, babaiiii… I’m gonna miss u my babyyyyy :( Next time mummy bawak adik ya… jangan buli abang kakak sangatlah yek! Dahlah kena tinggal dek bapak abang kakak ko pi Singapore, kena tinggal dek maknya pulok yek…

IMG_8546

Yey ke Bangkok kita kap kap kap :) Selepas 5 tahun, kembali aku ke kota Bangkok semula. Tapi kali ni aku berpeluang terbang bersama Lufthansa Airline. Boleh dikatakan route KUL-BKK untuk Lufthansa ni route yang baru, dan dari Bangkok, they will fly direct to Frankfurt. Tapi aku sampai ke Bangkok jer lah, maybe next time sambung pergi ke Frankfurt pulak :)

IMG_8657

Siap checked in smoothly with the rest of the bloggers, Mr Ong the Station Manager of Lufthansa bawak kami tour sedikit dalam KLIA tuh and get to know on the Lufthansa’s story ulur jalur sejarah.

IMG_8681

Lucky us, we ve been allocated with Business Class seats and of cos the privilege to enjoy their luxury Business lounge as well.

IMG_8699

Smiley dan happy faces of Lufthansa crews welcoming us onboard.

IMG_8710

Tadaaaa… this is my territory :)

IMG_8732

Well actually inilah dia Lufthansa’s First Class seat. Comfy and spacious kann plus flatbed kat sebelah tu.

Bayangkan kalau pi Frankfurt ngan aircraft nih, nak tidur ha naik katil tuh, nak duduk makan layan je kat kerusi tuh. Nikmatnya halahai….

IMG_8739

Nikmatnya kalo long haul flight membaringkan badan kat katil tu, for sure so refreshing once landed kat destinasi yang di tuju tu.

IMG_8745

Ni pulak Business Class seats dia. Spacious and cosy enough to move around between the seats.

IMG_8757

Dan ni pulak sudah semestinya Economy Class dia. Eh aku siap tour satu flight la pulak. Cosy enough even for penerbangan yang jauh. Or even fly together with our kids or baby. Not to worry sebabnya Lufthansa begitu menekankan serta peka dengan keperluan kanak-kanak ni.

Disamping menekankan tentang pemakanan untuk si kecil kita tu, Lufthansa juga mempunyai dedicated frequent flyer untuk diorang, juga perbagai aktivity untuk kita sekeluarga terutamanya di Frankfurt dan Milan airport kerana di situ ada dedicated Family Check-in Area.

IMG_8809

Yey dah sampai Bangkok! Dah sorang-sorang ni ngangkut sendiri la luggage ye dok. Tapi katakan aku fly together my Redfamily, I’ll definitely ada checklist especially checklist untuk my RB.

Macam aku cakap tadi, Lufthansa places a lot of emphasis when it comes to the children. With Lufthansa’s practical checklist, kita akan jadi well prepared for our trip together with the whole family.

Simply tick each item seperti contohnya masa booking flight tickets, make sure umur anak-anak dimasukkan dengan betul, pentingnya juga kita awal-awal inform yang kita akan travel dengan baby. Dan dengan Lufthansa kita boleh pre-order children’s menu terlebih dahulu :) even baby food pun available ya.

Kalo sebelum journey pulak Lufthansa’s practical checklist will make sure kita membawa bersama our childrens’ travel documents dan yang paling penting buat online check-in siap-siap dari 23 jam sebelum penerbangan. Ini akan lebih convinient lebih-lebih lagi bila travel dengan anak-anak.

IMG_8837

It was 2 hours of smooth and relaxing flight and finally landed safe and sound in Bangkok. Happy happy sebab dah sampai Bangkok dan dapat beli local simcard so boleh continuously online dan bolehlah interact with you guys :) Baggage pun masing-masing dah ambil. Yelah, sorang satu baggage jer, senang la masing-masing bawak.

Tapi when it come to Lufthansa’s practical checklist, make sure the children’s restraint system dipack sekali ya dan juga pram ataupun stroller jangan lupa kalao terbang bersama baby. Boleh bawak straight to the flight. The crews will help you to pack it and once landed immediately can pick up the pram back.

Their favorite toys, socks, spare clothes dan snack in this checklist must be brought in the hand luggage. Together dengan barangan keperluan baby such as baby food, bottle, nappies pun jangan lupa. Walaupun dalam flight Lufthansa ada disediakan baby food dan nappies, eloklah kita bawak kita punya sekali.

IMG_8852

So all in all, not to worry kalo travel bersama anak-anak lebih-lebih lagi ada baby, Lufthansa akan memastikan penerbangan yang selesa dan relaxing untuk seisi keluarga :) Dengan adanya dedicated inflight entertainment systems for kids and teenagers, sure masa tak terbuang bosan begitu jer disamping menikmati their delicious treats on board so it will be the perfect trip for them :)

IMG_9104 (2)

Oh by the way, salah satu itinerary item during this trip ialah melawat Skychef in Bangkok airport.

IMG_9108 (2)

Skychef ni kiranya ialah provider of airline catering and in-flight services dan Lufthansa ialah salah satu dari customernya.

IMG_9132

Korang tau tak bahawasanya makanan yang disediakan di Skychef adalah makanan yang paling bersih dan selamat untuk dimakan kerana cara dan kualiti penyediaan dan masakan yang tiptop!

IMG_9060 (2)

Dan sudah semestinya ianya Halal. So jangan la khuatir.

So kalau nak request halal food inflight, takde masalah but fyi, kalau route Kul-Bkk and Bkk-Kul tu memang food depa  halal saja, even Bangkok ke Frankfurt pun atau yang datang dari Bangkok keluar memang all halal. Momantai. Dahlah halal, bersih pulak heh.

IMG_9642

Disebabkan demi untuk penjagaan kebersihan dalam Skychef ni, kitorang sendiri terpaksa menyarung pakaian dan kasut khas semasa pusing buat lawatan ni. Sampai begitu sekali mereka menjaga kualiti dan kebersihan.

Staff dalam tu tu memang pakai begitulah, shower cap baik lelaki dan wanita. Kalau ada jugak rambut gugur selai memang nampak nau menipunya coz takde staff yang dibenarkan tak bertutup rambut.

IMG_9663

Sempatlah kitorang bergambar bersama one of the chef s dan Head of SkyChef, he s also the head of Halal Society in the SkyChef.

IMG_9675

Demi menjaga privasi Skychef kami tak dibenarkan mengambil sebarang gambar tapi percayalah aku melihat sendiri cara penyediaan dan masakan yang very the first class from Skychef ni. Sapa jumpa aku nanti aku cerita mulut ke mulut cara depa menyediakan untuk semua inflight foods tu yek. That s why aku cakap, the most safest food is not on the ground but in the flight. Kot yang ada sakit pertu dalam flights tu and claimed depa sakit perut dari makan dalam flight hah memang saja nak tora la sangat coz the hundreds of passangers tak sakit ler pulak perut kan…

Best betullah pengalaman dalam SkyChef tuh, kalaulah antara korang pernah dapat masuk situ (I doubt lah you could coz memang it s not open for outsiders).

IMG_9680

Ooo by the way, lawatan ke Skychef tu on the day kitroang nak balik KL. So right after the educational and informative Skychef tour tu, tibalah masanya untuk pulang balik ke KL. Laki dan anak-anak dah duk memanggil-manggil aku bila nak pulangnya.

IMG_9703

Thanks Lufthansa for having me as one of your passengers. Really satisfied with your good services :) Keep it up ok!

IMG_9709

Dan macam tak kenal aku kan… of cos la aku look look see see touch touch apa yang ada di Bangkok airport tu :)

IMG_9736

Sempatlah borong seketui kat sini hah, dah nak boarding, Shah dah called aku 2,3 kali koooo!

Kalau dapat lagi berjam2 kat Bangkok Airport duty free nih, mau apa lagi le yang aku borongkan, sampai dah final call haaaaa baru geti nak boarding.

IMG_9774

Flight back home kami duduk di Economy Class pulak. Like I said, even their Economy Class pun is sedap dan tenang enough for us. Plus ada video on demand hiks even new release movies pun ada :)

Memang sungguh santai dan terhibur la aku fly with Lufthansa.

Hangpa tau tak, ada satu movie tu ngah on going tayang kat cinemas tapi dah ada kat on board hokey!! Pakcik sebelah aku tu leka dok melayannya hah.

Ini plak keeks aku while at the Suvarnabhumi International Airport

Sep 17, 2013 | At Bangkok airport for Lufthansa tour by redmummydotcom on Keek.com

And another one…

Sep 18, 2013 | Balancing kan seats via Lufthansa by redmummydotcom on Keek.com

IMG_9859

Cuma tu lah pendek benau perjalanan dalam flight Bkk-Kul kan hahahahah so sekejapan dah sampai KLIA :) happy mama is going back to the kids. I was fetched by RD, and selongkar barang shopping for them, dah tentulah ada hadiah ole-ole for the family walaupun aku pergi ke Bangkol tu sekejap je sangat,  3 days 2 nites.

lh-photo

Untungnya aku dapat terbang ngan airlines yang sangat reliable, iaitu Lufthansa. Head off to their site to understand more, but at least hangpa dah tau skang yang untuk route KL dan Bangkok memang halal food being served, specially those muslims kan. Untuk yang route lain pulak, you can always ask for halal food too.

Like Lufthansa’s Facebook and visit their website to find out more.

Laki aku sokmo pi Poland ikut Frankfurt kan…. dia pun dok nak try fly Lufthansa jugak. Aku pung nak menebeng sama jugak nih, den dah lamo tak pi Europe tuh heh.

Khidmat pesanan masyarakat Lufthansa is brought by Redmummy.com

Comment: 9