Lufthansa

The Bangkok’s shopping day…

habis je kerja kat Asia Web Direct

apa lagiiiiiiiiiiiiii

merayap le kan. Berpisah dengan the 3 Michelle, Baby Yong and Bf.

shah dera aku! orang dah ajak naik BTS but dia dok alah sket je lagi depan tu depan tu depan tu dah sampai

depan tuuuuuuuuuuuuuuuuuuu punya makan satu jam ok! eii penderaan btol.

IMG_9240

but along the road jalan yang jauh depan tuh…ada le mall nih. makanya masuklah kami…

IMG_9247

engko nasib baik takde Nano! kalau ada dah memang aku memborong. Mahal dah tentu but it s very hard to get Nano, aku dok aim sebijik. But dalam mall nih kita dok sekejap jer…aku siap masuk Prada suh SA depa cucukkan lubang long stripe bag aku tuh.   FOC je pehal nak charge, dah tentu Prada tu barang ko. A bit labuh for a model size like me.

Model ko ingat perlu tinggi je ker, aku pun model for my blog gak, berbayar lagi. Kot tinggi pun ada blog tak dapat payout, lagi sedih LOL

IMG_9254

maka berjalanlah kami….tak tau le, ikut si Shah tuh. sesambil tu kita tanya orang gak.

sesat dah tentu kihkihkih….habis tenaga shopping aku dek berjalan serata Bangkok

 

IMG_9267

lepas dah jumpa the destination, Shah lantas tinggalkan aku. Kita pulak split, coz dah tentulah aku nak pi dok bawah aircond Siam Paragon tu kan

 

IMG_9311

nasib baik mahal. saje je menerai. Kat KLCC takde YSL so kat sini boleh ler main2 posing…

Adalah kerugian beli kat sini, baik aku kirim kat laki aku yang in out in out Europe. VAT dah tentu dapat balik. Dalam dunia ni takde sapa yang nak belikan ko handbags dengan memulangkan semula VAT tu, kalau ler ada kan, memang bertuah sangat. Sama le nasib aku gak. Kirim kat laki aku jer yang VAT dapat semula, tapi laki bini, apa kisahpun. takyah refund pun aku claim tang benda lain.

IMG_9322

Siam Paragon tu kita tengok2 dulu, terus naik Level 1. The designer ends. But boleh tahan lapar gak masa nih, just that kita tak nak makan kat sini. Nak makan kat MBK, laki aku dah plan kan tempat aku nak makan di mana yang sesedap. He kan frequent traveller Bangkok.

IMG_9328

Sampai satu ketika, tak boleh jadi, kena tukar pakai selipar jer. Selipar merah yang baru aku dapat sehari sebelumnya dari anak2 dan laki aku, depa belikan kat Singapore. Memang aku bungkuskan masuk lam bag, either bawak selipar sendiri or beli kat situ. kan ada tali belakang selipar merah tu kan, pun aku tak pakai jugak, aku sarung je selipar tu, kasi seret.

Habis pusing Siam Paragon, melenjan le dalam tu menerai segala maknek handbags kan. Long list for RD, haritu dia gagal belikan yang lagi 5 bijik. dpt bawak balik sebijik jer. Menapak lagi ke MBK Mall.

Itu lagi ler, tanya orang, katanya just there just there. very near by madam.

ko punya near by!

baik aku naik BTS grrrrr

IMG_9352

dan yah…masuk je MBK Mall, terus naik food court, 5th floor! tu nampak HALAL food. Ini Yana Restaurant dia punya tomyam nyuhhmmmyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy sesangat.  Highly recommended by laki aku. Sesungguh dia suh pergi sini, depan Yana Restaurant nih food court. jangan masuk.

Dedulu aku ada blogkan masuk situ makan dlm tu, masa tu tak perasankan restaurant Yana nih.

IMG_9353

dan kerna dah tersangat superrrrrrrrrrrrrrrrr lapar, order beria betul. Asal duduk kat meja for 2 orang sekali bila tengok order banyak, waiter suh pindak dok meja besau. 6 main dishes tuh!

but sedapnya hehhhhh.

the ikan grill tu ngan tomyam seafood ada santan dia no 1 – BEGINIIIIIIIIIII!!

after punya makan, sket je lauk yang tak berabih. Nak bungkus bawak balik, malas nak kendong barang. kang nak shopping, so tak yahlah. Itupun balance tak abis sket jer pun. Syukur, sedap sedap. If datang balik MBK Mall tu, Yana Restaurant korang kena check list kan yek.

 

IMG_9363

dan shopping time pun bermula!

tak suka kedai nih, menipu. x x x x x!

IMG_9376

seluar for my maid.

kain baju for my family

IMG_9391

sempit betul kedai toys nih. bought Talking Tom for Zeeshan

IMG_9409

dalam MBK ni bukan ajer ada fake bags, bersidai ke main banyak, semua brands semua jenis! tapi jangan tak sangka, ada jugak the kedai authentic handbags, one kat ground floornya, satu lagi kat tingkat 3, ke 4. Aku masuk yang bawah tuh, tak dibagi usik pegang pun. Cis garang gila. Ada orang tu sibuk nak try, pun depa tak bagi. Baik ler beli kat kedai sebenor.

Ini pun aku amik gambar Gred AAA Balenciaga dari luar ni pun dah kena sound by SA dalam tuh, no photos no photos.

Heh aku dari luar kedai je pun. Moncik. Nak tunjuk korang gambar je ni pun. aku dok teringat orang yg jual fake2 tuh, pastu selamba cite kat blog yang dia pakai authentic, yet dia jual fake. camne tuh? tak reliable ler penceritaan. Aku tak de issue ko nak jual nak pakai yang AAA tu but nak suruh orang percaya ko pakai authentic, agak sukarlah kan. Menjadi bahan sudah.

IMG_9402

Kesian Mak Merah. penat sakit bahu. Udahlah Talking Tom tu kotaknya besau, aku ikat di shopping bag. Kiri kanan penat bahu.

akhirnya dah cukup time, memang tak larat langsung nak berjalan. coz dari pagi dok buat kerja berjalan kan. Moleklah pulang. nak kena massage kaki. Nak urut kat MBK but pala serabut. penat sangat. Nak balik mandi yang benarnya. Takde le aku nak naik lrt mrt BTS dia tuh. aku naik teksi jugak ada.

Not badlah, dah hujung petang pun ada jem but moving ler gak. Sekejapan dah sampai hotel.

IMG_9420

for kakak and abang. resmi kami laki bini kalau terbang memana, mesti ole2 jam tangan untuk anak2 adalah wajib.  tak kisah ler mahal ke murah. ni dah tentulah jam murah pun. bape lama le pun tahan. kalau dari Bangkok tu memang cepat je jahanam aku beli heh barang2 yg memain gini. Kalau baju ke hapa ok ler sket. Anw takde pun aku  beli apa2 for self dari Bangkok town nih.

Semua for my family members jer.

IMG_9424

 

Lepas mengerjakan bath tub, dok wechat video with anak2 kat rumah. Langsung siap untuk to the next destination.

si Zeeshan tengok Talking Tom dia terus kelecop2 maknya tru handpong apaknya. Over ko dik.

IMG_9453

Arab Street, restaurant yang aku pernah blogkan dulu makan kat sini. Kat sini jugak aku bertembung ngan Hafiz Hamidun dan Dato’ Yusof Haslam, anaknya pun ada, bukan yang Shamsul, si adiknya. Bebanyak le tempat kat sini boleh terserempak. But kita tak makan serestaurant. side by side jer.  Korek2 sket pasal the issue of  KL Gangsar 2 yang leaked tuh. kehkehkeh….but i cannot sharelah.

IMG_0430

but boring le makan kat sini. mintak nasi ke main lama sampainya.  pastu nasinya macam ada pulut sket. apakah! Thailand pengeluar beras terbesar leh bagi aku nasi pulut. sudahnya makan bape sudu je nasi pulut tuh.

IMG_9466

cuma dia punya ikan tuh ngan tomyam memang sedappppppppppppp! ada pulak mangos hah, pembukak selera le sangat.

IMG_0432IMG_0431

Habis makan kita ronda2 situ sekejap jer, agak rimaslah coz macam hemm…pandangan semacam je aku dapat. Camne nak cite yek, alah jantan2 gatal ler dok mengorat. boring ler. Tapi mall depan tuh aku ingat, aku jalan ngan RD dulu, in fact hotel aku duduk pun ada kat2 sini gak but malas le nak carik, yg benornya nak carik si gajah.

Nak cari massage room pun, melambak ada but semuanya yang aku tengok semacammmmmmmmm jer. Mungkin mind set lah.

IMG_9473

balik je ler hotel, sekejap dah sampai hotel. Panggil massage hotel dah tutup pulak. Rugi rugi….so trip kali ni memang takdak ler buat massage.  aku pulak tak bawak spek mata, bilik hotel besau, dah cabut lens, tak nampak apa tv tu ceritakan. Terkebil2 agak2 jalan cerita tuh.

IMG_9474

Penutup untuk malam kedua di Bangkok. Aik Cheong yang ke mana duniapun aku pergi mesti usung bawak.

 

IMG_9824IMG_9825IMG_9837IMG_9842IMG_9843IMG_9844

The closure for day 2, some random photos during my Bangkok trip, fully sponsored by Lufthansa and Asia Web Direct

Comment: 8

My Lufthansa experience!

48hours sponsored post

 

Jemput dulu tengok keek aku anak beranak nih….sebelum nak memahamkan cerita Lufthansa aku yek

Sep 16, 2013 | Yang dari Singapore dah balik but i m leaving…, by redmummydotcom on Keek.com

IMG_8643

Mummy nak gi work ya, babaiiii… I’m gonna miss u my babyyyyy :( Next time mummy bawak adik ya… jangan buli abang kakak sangatlah yek! Dahlah kena tinggal dek bapak abang kakak ko pi Singapore, kena tinggal dek maknya pulok yek…

IMG_8546

Yey ke Bangkok kita kap kap kap :) Selepas 5 tahun, kembali aku ke kota Bangkok semula. Tapi kali ni aku berpeluang terbang bersama Lufthansa Airline. Boleh dikatakan route KUL-BKK untuk Lufthansa ni route yang baru, dan dari Bangkok, they will fly direct to Frankfurt. Tapi aku sampai ke Bangkok jer lah, maybe next time sambung pergi ke Frankfurt pulak :)

IMG_8657

Siap checked in smoothly with the rest of the bloggers, Mr Ong the Station Manager of Lufthansa bawak kami tour sedikit dalam KLIA tuh and get to know on the Lufthansa’s story ulur jalur sejarah.

IMG_8681

Lucky us, we ve been allocated with Business Class seats and of cos the privilege to enjoy their luxury Business lounge as well.

IMG_8699

Smiley dan happy faces of Lufthansa crews welcoming us onboard.

IMG_8710

Tadaaaa… this is my territory :)

IMG_8732

Well actually inilah dia Lufthansa’s First Class seat. Comfy and spacious kann plus flatbed kat sebelah tu.

Bayangkan kalau pi Frankfurt ngan aircraft nih, nak tidur ha naik katil tuh, nak duduk makan layan je kat kerusi tuh. Nikmatnya halahai….

IMG_8739

Nikmatnya kalo long haul flight membaringkan badan kat katil tu, for sure so refreshing once landed kat destinasi yang di tuju tu.

IMG_8745

Ni pulak Business Class seats dia. Spacious and cosy enough to move around between the seats.

IMG_8757

Dan ni pulak sudah semestinya Economy Class dia. Eh aku siap tour satu flight la pulak. Cosy enough even for penerbangan yang jauh. Or even fly together with our kids or baby. Not to worry sebabnya Lufthansa begitu menekankan serta peka dengan keperluan kanak-kanak ni.

Disamping menekankan tentang pemakanan untuk si kecil kita tu, Lufthansa juga mempunyai dedicated frequent flyer untuk diorang, juga perbagai aktivity untuk kita sekeluarga terutamanya di Frankfurt dan Milan airport kerana di situ ada dedicated Family Check-in Area.

IMG_8809

Yey dah sampai Bangkok! Dah sorang-sorang ni ngangkut sendiri la luggage ye dok. Tapi katakan aku fly together my Redfamily, I’ll definitely ada checklist especially checklist untuk my RB.

Macam aku cakap tadi, Lufthansa places a lot of emphasis when it comes to the children. With Lufthansa’s practical checklist, kita akan jadi well prepared for our trip together with the whole family.

Simply tick each item seperti contohnya masa booking flight tickets, make sure umur anak-anak dimasukkan dengan betul, pentingnya juga kita awal-awal inform yang kita akan travel dengan baby. Dan dengan Lufthansa kita boleh pre-order children’s menu terlebih dahulu :) even baby food pun available ya.

Kalo sebelum journey pulak Lufthansa’s practical checklist will make sure kita membawa bersama our childrens’ travel documents dan yang paling penting buat online check-in siap-siap dari 23 jam sebelum penerbangan. Ini akan lebih convinient lebih-lebih lagi bila travel dengan anak-anak.

IMG_8837

It was 2 hours of smooth and relaxing flight and finally landed safe and sound in Bangkok. Happy happy sebab dah sampai Bangkok dan dapat beli local simcard so boleh continuously online dan bolehlah interact with you guys :) Baggage pun masing-masing dah ambil. Yelah, sorang satu baggage jer, senang la masing-masing bawak.

Tapi when it come to Lufthansa’s practical checklist, make sure the children’s restraint system dipack sekali ya dan juga pram ataupun stroller jangan lupa kalao terbang bersama baby. Boleh bawak straight to the flight. The crews will help you to pack it and once landed immediately can pick up the pram back.

Their favorite toys, socks, spare clothes dan snack in this checklist must be brought in the hand luggage. Together dengan barangan keperluan baby such as baby food, bottle, nappies pun jangan lupa. Walaupun dalam flight Lufthansa ada disediakan baby food dan nappies, eloklah kita bawak kita punya sekali.

IMG_8852

So all in all, not to worry kalo travel bersama anak-anak lebih-lebih lagi ada baby, Lufthansa akan memastikan penerbangan yang selesa dan relaxing untuk seisi keluarga :) Dengan adanya dedicated inflight entertainment systems for kids and teenagers, sure masa tak terbuang bosan begitu jer disamping menikmati their delicious treats on board so it will be the perfect trip for them :)

IMG_9104 (2)

Oh by the way, salah satu itinerary item during this trip ialah melawat Skychef in Bangkok airport.

IMG_9108 (2)

Skychef ni kiranya ialah provider of airline catering and in-flight services dan Lufthansa ialah salah satu dari customernya.

IMG_9132

Korang tau tak bahawasanya makanan yang disediakan di Skychef adalah makanan yang paling bersih dan selamat untuk dimakan kerana cara dan kualiti penyediaan dan masakan yang tiptop!

IMG_9060 (2)

Dan sudah semestinya ianya Halal. So jangan la khuatir.

So kalau nak request halal food inflight, takde masalah but fyi, kalau route Kul-Bkk and Bkk-Kul tu memang food depa  halal saja, even Bangkok ke Frankfurt pun atau yang datang dari Bangkok keluar memang all halal. Momantai. Dahlah halal, bersih pulak heh.

IMG_9642

Disebabkan demi untuk penjagaan kebersihan dalam Skychef ni, kitorang sendiri terpaksa menyarung pakaian dan kasut khas semasa pusing buat lawatan ni. Sampai begitu sekali mereka menjaga kualiti dan kebersihan.

Staff dalam tu tu memang pakai begitulah, shower cap baik lelaki dan wanita. Kalau ada jugak rambut gugur selai memang nampak nau menipunya coz takde staff yang dibenarkan tak bertutup rambut.

IMG_9663

Sempatlah kitorang bergambar bersama one of the chef s dan Head of SkyChef, he s also the head of Halal Society in the SkyChef.

IMG_9675

Demi menjaga privasi Skychef kami tak dibenarkan mengambil sebarang gambar tapi percayalah aku melihat sendiri cara penyediaan dan masakan yang very the first class from Skychef ni. Sapa jumpa aku nanti aku cerita mulut ke mulut cara depa menyediakan untuk semua inflight foods tu yek. That s why aku cakap, the most safest food is not on the ground but in the flight. Kot yang ada sakit pertu dalam flights tu and claimed depa sakit perut dari makan dalam flight hah memang saja nak tora la sangat coz the hundreds of passangers tak sakit ler pulak perut kan…

Best betullah pengalaman dalam SkyChef tuh, kalaulah antara korang pernah dapat masuk situ (I doubt lah you could coz memang it s not open for outsiders).

IMG_9680

Ooo by the way, lawatan ke Skychef tu on the day kitroang nak balik KL. So right after the educational and informative Skychef tour tu, tibalah masanya untuk pulang balik ke KL. Laki dan anak-anak dah duk memanggil-manggil aku bila nak pulangnya.

IMG_9703

Thanks Lufthansa for having me as one of your passengers. Really satisfied with your good services :) Keep it up ok!

IMG_9709

Dan macam tak kenal aku kan… of cos la aku look look see see touch touch apa yang ada di Bangkok airport tu :)

IMG_9736

Sempatlah borong seketui kat sini hah, dah nak boarding, Shah dah called aku 2,3 kali koooo!

Kalau dapat lagi berjam2 kat Bangkok Airport duty free nih, mau apa lagi le yang aku borongkan, sampai dah final call haaaaa baru geti nak boarding.

IMG_9774

Flight back home kami duduk di Economy Class pulak. Like I said, even their Economy Class pun is sedap dan tenang enough for us. Plus ada video on demand hiks even new release movies pun ada :)

Memang sungguh santai dan terhibur la aku fly with Lufthansa.

Hangpa tau tak, ada satu movie tu ngah on going tayang kat cinemas tapi dah ada kat on board hokey!! Pakcik sebelah aku tu leka dok melayannya hah.

Ini plak keeks aku while at the Suvarnabhumi International Airport

Sep 17, 2013 | At Bangkok airport for Lufthansa tour by redmummydotcom on Keek.com

And another one…

Sep 18, 2013 | Balancing kan seats via Lufthansa by redmummydotcom on Keek.com

IMG_9859

Cuma tu lah pendek benau perjalanan dalam flight Bkk-Kul kan hahahahah so sekejapan dah sampai KLIA :) happy mama is going back to the kids. I was fetched by RD, and selongkar barang shopping for them, dah tentulah ada hadiah ole-ole for the family walaupun aku pergi ke Bangkol tu sekejap je sangat,  3 days 2 nites.

lh-photo

Untungnya aku dapat terbang ngan airlines yang sangat reliable, iaitu Lufthansa. Head off to their site to understand more, but at least hangpa dah tau skang yang untuk route KL dan Bangkok memang halal food being served, specially those muslims kan. Untuk yang route lain pulak, you can always ask for halal food too.

Like Lufthansa’s Facebook and visit their website to find out more.

Laki aku sokmo pi Poland ikut Frankfurt kan…. dia pun dok nak try fly Lufthansa jugak. Aku pung nak menebeng sama jugak nih, den dah lamo tak pi Europe tuh heh.

Khidmat pesanan masyarakat Lufthansa is brought by Redmummy.com

Comment: 9