Asia Web Direct

The Bangkok’s shopping day…

habis je kerja kat Asia Web Direct

apa lagiiiiiiiiiiiiii

merayap le kan. Berpisah dengan the 3 Michelle, Baby Yong and Bf.

shah dera aku! orang dah ajak naik BTS but dia dok alah sket je lagi depan tu depan tu depan tu dah sampai

depan tuuuuuuuuuuuuuuuuuuu punya makan satu jam ok! eii penderaan btol.

IMG_9240

but along the road jalan yang jauh depan tuh…ada le mall nih. makanya masuklah kami…

IMG_9247

engko nasib baik takde Nano! kalau ada dah memang aku memborong. Mahal dah tentu but it s very hard to get Nano, aku dok aim sebijik. But dalam mall nih kita dok sekejap jer…aku siap masuk Prada suh SA depa cucukkan lubang long stripe bag aku tuh.   FOC je pehal nak charge, dah tentu Prada tu barang ko. A bit labuh for a model size like me.

Model ko ingat perlu tinggi je ker, aku pun model for my blog gak, berbayar lagi. Kot tinggi pun ada blog tak dapat payout, lagi sedih LOL

IMG_9254

maka berjalanlah kami….tak tau le, ikut si Shah tuh. sesambil tu kita tanya orang gak.

sesat dah tentu kihkihkih….habis tenaga shopping aku dek berjalan serata Bangkok

 

IMG_9267

lepas dah jumpa the destination, Shah lantas tinggalkan aku. Kita pulak split, coz dah tentulah aku nak pi dok bawah aircond Siam Paragon tu kan

 

IMG_9311

nasib baik mahal. saje je menerai. Kat KLCC takde YSL so kat sini boleh ler main2 posing…

Adalah kerugian beli kat sini, baik aku kirim kat laki aku yang in out in out Europe. VAT dah tentu dapat balik. Dalam dunia ni takde sapa yang nak belikan ko handbags dengan memulangkan semula VAT tu, kalau ler ada kan, memang bertuah sangat. Sama le nasib aku gak. Kirim kat laki aku jer yang VAT dapat semula, tapi laki bini, apa kisahpun. takyah refund pun aku claim tang benda lain.

IMG_9322

Siam Paragon tu kita tengok2 dulu, terus naik Level 1. The designer ends. But boleh tahan lapar gak masa nih, just that kita tak nak makan kat sini. Nak makan kat MBK, laki aku dah plan kan tempat aku nak makan di mana yang sesedap. He kan frequent traveller Bangkok.

IMG_9328

Sampai satu ketika, tak boleh jadi, kena tukar pakai selipar jer. Selipar merah yang baru aku dapat sehari sebelumnya dari anak2 dan laki aku, depa belikan kat Singapore. Memang aku bungkuskan masuk lam bag, either bawak selipar sendiri or beli kat situ. kan ada tali belakang selipar merah tu kan, pun aku tak pakai jugak, aku sarung je selipar tu, kasi seret.

Habis pusing Siam Paragon, melenjan le dalam tu menerai segala maknek handbags kan. Long list for RD, haritu dia gagal belikan yang lagi 5 bijik. dpt bawak balik sebijik jer. Menapak lagi ke MBK Mall.

Itu lagi ler, tanya orang, katanya just there just there. very near by madam.

ko punya near by!

baik aku naik BTS grrrrr

IMG_9352

dan yah…masuk je MBK Mall, terus naik food court, 5th floor! tu nampak HALAL food. Ini Yana Restaurant dia punya tomyam nyuhhmmmyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy sesangat.  Highly recommended by laki aku. Sesungguh dia suh pergi sini, depan Yana Restaurant nih food court. jangan masuk.

Dedulu aku ada blogkan masuk situ makan dlm tu, masa tu tak perasankan restaurant Yana nih.

IMG_9353

dan kerna dah tersangat superrrrrrrrrrrrrrrrr lapar, order beria betul. Asal duduk kat meja for 2 orang sekali bila tengok order banyak, waiter suh pindak dok meja besau. 6 main dishes tuh!

but sedapnya hehhhhh.

the ikan grill tu ngan tomyam seafood ada santan dia no 1 – BEGINIIIIIIIIIII!!

after punya makan, sket je lauk yang tak berabih. Nak bungkus bawak balik, malas nak kendong barang. kang nak shopping, so tak yahlah. Itupun balance tak abis sket jer pun. Syukur, sedap sedap. If datang balik MBK Mall tu, Yana Restaurant korang kena check list kan yek.

 

IMG_9363

dan shopping time pun bermula!

tak suka kedai nih, menipu. x x x x x!

IMG_9376

seluar for my maid.

kain baju for my family

IMG_9391

sempit betul kedai toys nih. bought Talking Tom for Zeeshan

IMG_9409

dalam MBK ni bukan ajer ada fake bags, bersidai ke main banyak, semua brands semua jenis! tapi jangan tak sangka, ada jugak the kedai authentic handbags, one kat ground floornya, satu lagi kat tingkat 3, ke 4. Aku masuk yang bawah tuh, tak dibagi usik pegang pun. Cis garang gila. Ada orang tu sibuk nak try, pun depa tak bagi. Baik ler beli kat kedai sebenor.

Ini pun aku amik gambar Gred AAA Balenciaga dari luar ni pun dah kena sound by SA dalam tuh, no photos no photos.

Heh aku dari luar kedai je pun. Moncik. Nak tunjuk korang gambar je ni pun. aku dok teringat orang yg jual fake2 tuh, pastu selamba cite kat blog yang dia pakai authentic, yet dia jual fake. camne tuh? tak reliable ler penceritaan. Aku tak de issue ko nak jual nak pakai yang AAA tu but nak suruh orang percaya ko pakai authentic, agak sukarlah kan. Menjadi bahan sudah.

IMG_9402

Kesian Mak Merah. penat sakit bahu. Udahlah Talking Tom tu kotaknya besau, aku ikat di shopping bag. Kiri kanan penat bahu.

akhirnya dah cukup time, memang tak larat langsung nak berjalan. coz dari pagi dok buat kerja berjalan kan. Moleklah pulang. nak kena massage kaki. Nak urut kat MBK but pala serabut. penat sangat. Nak balik mandi yang benarnya. Takde le aku nak naik lrt mrt BTS dia tuh. aku naik teksi jugak ada.

Not badlah, dah hujung petang pun ada jem but moving ler gak. Sekejapan dah sampai hotel.

IMG_9420

for kakak and abang. resmi kami laki bini kalau terbang memana, mesti ole2 jam tangan untuk anak2 adalah wajib.  tak kisah ler mahal ke murah. ni dah tentulah jam murah pun. bape lama le pun tahan. kalau dari Bangkok tu memang cepat je jahanam aku beli heh barang2 yg memain gini. Kalau baju ke hapa ok ler sket. Anw takde pun aku  beli apa2 for self dari Bangkok town nih.

Semua for my family members jer.

IMG_9424

 

Lepas mengerjakan bath tub, dok wechat video with anak2 kat rumah. Langsung siap untuk to the next destination.

si Zeeshan tengok Talking Tom dia terus kelecop2 maknya tru handpong apaknya. Over ko dik.

IMG_9453

Arab Street, restaurant yang aku pernah blogkan dulu makan kat sini. Kat sini jugak aku bertembung ngan Hafiz Hamidun dan Dato’ Yusof Haslam, anaknya pun ada, bukan yang Shamsul, si adiknya. Bebanyak le tempat kat sini boleh terserempak. But kita tak makan serestaurant. side by side jer.  Korek2 sket pasal the issue of  KL Gangsar 2 yang leaked tuh. kehkehkeh….but i cannot sharelah.

IMG_0430

but boring le makan kat sini. mintak nasi ke main lama sampainya.  pastu nasinya macam ada pulut sket. apakah! Thailand pengeluar beras terbesar leh bagi aku nasi pulut. sudahnya makan bape sudu je nasi pulut tuh.

IMG_9466

cuma dia punya ikan tuh ngan tomyam memang sedappppppppppppp! ada pulak mangos hah, pembukak selera le sangat.

IMG_0432IMG_0431

Habis makan kita ronda2 situ sekejap jer, agak rimaslah coz macam hemm…pandangan semacam je aku dapat. Camne nak cite yek, alah jantan2 gatal ler dok mengorat. boring ler. Tapi mall depan tuh aku ingat, aku jalan ngan RD dulu, in fact hotel aku duduk pun ada kat2 sini gak but malas le nak carik, yg benornya nak carik si gajah.

Nak cari massage room pun, melambak ada but semuanya yang aku tengok semacammmmmmmmm jer. Mungkin mind set lah.

IMG_9473

balik je ler hotel, sekejap dah sampai hotel. Panggil massage hotel dah tutup pulak. Rugi rugi….so trip kali ni memang takdak ler buat massage.  aku pulak tak bawak spek mata, bilik hotel besau, dah cabut lens, tak nampak apa tv tu ceritakan. Terkebil2 agak2 jalan cerita tuh.

IMG_9474

Penutup untuk malam kedua di Bangkok. Aik Cheong yang ke mana duniapun aku pergi mesti usung bawak.

 

IMG_9824IMG_9825IMG_9837IMG_9842IMG_9843IMG_9844

The closure for day 2, some random photos during my Bangkok trip, fully sponsored by Lufthansa and Asia Web Direct

Comment: 9

Chatrium Hotel Riverside and Bangkok.com

48hours sponsored post

Bila i heard about the hotel we are staying, and the review was so awesome, mestilah kita sooooooooooooo looking forward for it kan?

So from the airport to the hotel about plus minus 45min. But 6 of us were split into 2 hotels, so untuk my batch dok kat Chatrium Hotel Riverside Bangkok. The check in process went smoothly, so each of the hotel assistants bawak ke bilik kami.

Masa naik hotel tuh, tengok jam, genap 12tengah malam ko!

Sampai-sampai masuk je bukak pintu bilik hotel, ya besarnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa bilik hotel nih! it’s a suite hotel room! Since i m engaged under parenting blogger, depa bagi aku family room terus. Untuk 5 orang, in fact 7 orang pun can stay in. Oh manghai.

IMG_8929

Bilik sebesar nih je aku sorang duduk. So kalian, andai ke Bangkok tau dahlah ye nak dok hotel mana yang meant for family. Tu belum lagi tengok esoknya the tour to the hotel, single room pun besarrrrrrrrrrrrrrrr!

ai tido sorang je ler…laki den mana sompek den nak packingkan, dio baru balik dari Singapore nun

IMG_8900

Untuk Chatrium Club Suite Two-Bedroom yang aku duduk nih, memang ada sorang satu bathroomlah. Yang dengan bathtub dengan shower, toilet lain, isk isk…mewah mewah. Betul-betul jatuh cinta ngan hotel ni pandang pertama sungguh. Korang kalau datang anak sorang or dua dok sini lah, anak ramai lagi ler wajib dok sini. Yang single pun should try gak dok sini heh.

IMG_8901

Aku pakai shower but for the 2nd nite aku mandi sini. Bantal pala tu memang betul nak suh aku tidur dalam bathtub.

IMG_8908

Syok cool, belakang aku toiletlah. On the 2nd nite aku ngah wiwi house phone hotel bunyik, depa nak hantar breakfast to the room before we check out. Oh tak yah bang, kami dok turun bawah jer. bukannya nak check out jam 6 pagi, takper takper…thanks for the concern too.

So ingatlah kalau nak request breakfast dalam bilik instead of turun bawah, memang alwajib ya bangat.

IMG_8917

The 2nd room, kalau family or pergi ngan kawan-kawan hah dok tidur sini. Bathroom pun ada dalam bilik ni jugak, tv dalam suite ni 3 bijik, lam bilik sorang satu ler kan dah tentu ada. Abang kakak rugilah hangpa tak leh nak ikut mamiiiiiiiiiiiiiii

IMG_8953

Hall besarrrrrrrrrrr, pastuh balkoni dia ya hampun boleh lagi buat lagi sebilik heh! I tell you the whole unit of this Suite is bigger than the 2 units of my condo! Master bedroom hotel ni equivalent to 3 sizes of my master bedroom. Berlari lam bilik dah letih, apatah lagi satu  unit hah.

IMG_8969

Golap plak… Bangkok city from the balcony view

IMG_8956

Kitchen and dining area. nak masak? pun bolehhhhhhhhh, semua ada!

IMG_8978

Kenapa dipanggil Chatrium Hotel Riverside Bangkok …hah sebelah sangat ngan Chao Phraya River.  Bawah tu jugak ada padang hijau tu kan, itu International School, besarrrrrrrrrrrrr sangat. Pagi-pagi aku tengok all the big cars masuk untuk hantar the kids to the school, ngan swimming pool dia je 2 sets. Padang tu je 2 tau. Memang enak view aku dok sini.

IMG_8987

So our day bermula dengan breakfastlah, the in house breakfast, tahukah anda the hotel nih ada home made roti!! roti2 dia sedapppppppppppppppnya. Aku sampai dibungkuskan roti tu dek manager Chatrium bila dia tengok aku asyik makan roti tuh. Aku ngan RD berkongsi minat ngan makan soft bread.

 IMG_9058

Selesai breakfast kami start tour to each of the hotels rooms, dari single, double and semua types lah. Bilik yang atas nih untuk Grand Suite One-Bedroom. besau kan kan? dan semua rooms as i said provided ngan kitchen. One thing fyi, katalah laki hangpa ada business meeting, so korang malas nak keluar, so feel like to cook but tak tau nak buat the best tomyam like the one in Bangkok, so ko call je Chef depa, buatlah prebook dulu, and he will come up with the segala jenis bahan untuk buat tomyam, dan dia akan ajar ko dalam your own hotel room. Sesama masak hah!

Laki balik bukan je dapat bini wangi, dapat pulak bini dah siap hidang dinner!

Wallah. Something u don’t want to miss in Chatrium Hotel Riverside Bangkok.

IMG_9089

So my tour arituh memang banyak ler pengalaman yang aku korek. Betullah kan jauh perjalanan luas lagi pengalaman dan pengetahuan kita. Cam hari tu aku tak tau pasal Lufthansa inflight food punya process, hah memang seronoklah dapat tau they have the most safest food in the world, skang for Bangkok aku tau dah hotel yang patut aku redah.

FYI this was my 2nd trip to Bangkok, first time aku datang was few years ago berduaan ngan laki aku. But laki aku hard core traveller for Bangkok, bila ajak mai sini dia agak malaslah, makanan dia Bangkok nih. ehceh, eksen ko suami.

IMG_9150

Gym hoooo! one of their facilities in the hotel.

IMG_9134

Pool! hah bersiap ler anak2 kuak lentang dalam nih. makpak budak nak berendam, Bangkok kan panas cam kita, memang ganteng dong!

IMG_9171

So belakang aku berdiri nih, restaurant untuk buffet breakfast, lunch dinner or just walk in jer, aku ni ngah tunggu special transport. a boat! boat to the town. Nak ikut darat pun boleh but tau ler Bangkok kat jem teruk, so ikut boat le baru best. Pastu baru naik BTS. Boats ada setiap setengah jam kot, eh ai forgot.

Nearest BTS yang boat bawak ialah to and from Sathon Pier/Saphan Taksin BTS Station.

IMG_9182

Tak yah tix ke hapa coz memang jetty kecil ni untuk Chatrium punya boat transit and transfer. Guests hotel je yang pakai sini….

IMG_9188

Dan kami pun menikmati Bangkok dari sudut tengah sungai….

 

Sep 16, 2013 | Dalam boat of Chatrium Hotel Bangkok by redmummydotcom on Keek.com

 My keek while on the boat.

IMG_9215

BTS, turun naik tukar 2 kali coz nak to our destination, the Asia Web Direct. The arranger of our trip to Bangkok. Sebenarnya kami tersesat satu arah masa naik BTS nih, kihkih….. dia punya signboard sume dah nyata tapi coz aku ikut jer Shah tuh, dia pun menonong haaaaaa tersesat.

But bila kita sampai kat Asia Web Direct office, dari perjalanan dengan boat, BTS dan juga sesatnya, kami masih lagi sampai dahulu dari the other batch yang menaiki cab :)

Hebatlah kami, tu lah transport kat Bangkok moleknya dengan BTS.

IMG_9239

Here we are, dah sampai pun ke Asia Web Direct office. Untuk pengetahuan korang semua AsiaWebDirect is the forefront of online travel in Asia semenjak tahun 1993 lagi, dan mereka senantiasa menambahbaikkan perkhidmatan mereka supaya sejajar dan up to date untuk travellers yang ingin mendapatkan sebarang informasi untuk percutian seterusnya di Asia ini.

IMG_8904 (2)

Sempatlah juga kitorang bersuai kenal dengan mereka di balik tabir Asia Web Direct ni. Their teams terdiri dari Thailand, Malaysia, Vietnam, Singapore, Indonesia, Hong Kong dan China yang memberi fokus dalam memberikan perkhidmatan yang berkualiti kepada semua pelanggan dan building close relationships with their hotel partners.

IMG_9007 (2)

Kalo visit website AsiaWebDirect tu, bukan sahaja terdapat tawaran yang hebat tetapi juga menawarkan 24/7 multi-lingual phone support. Senanglah in case ade issue with korang punya hotel booking ke, call jer depa.

By the way, Asia Web Direct adalah di bawah naungan Wotif Group yang juga menerajui leading online travel brands di Asia Pacific region antaranya lastminute.com.au, travel.com.auLateStays.com, GoDo.com.au, Phuket.com dan Bangkok.com.

So now kalo korang nak travel ke Thailand terutamanya ke Bangkok, tau dah kat mana nak cari all the necessary travel info and tips :)

Bangkok.com it is!

 IMG_9512

Eh dah nak balik :)

Aku sambung terus to the check out of our final day, esok esok kita cite on the shopping etcslah. The very next day, pagi kita dah check out. Another job waiting for us, a trip to Skychef kan, you have read my review already. I will surely come back to this hotel. Dengan red batallion merah aku dah tentulah. nak chop bilik ni back :)

IMG_9523

Hah roti yang sama ku kembali padamu!! Pagi tu tak amik roti lain, soft bread ni je yang aku kerjakan.

IMG_9539

Sesambil breakfast ni pun kita tengok the river, dan been briefed a bit with the Manager. Dengar lagi korek sejarah susur galur Chatrium Hotel Riverside Bangkok.

IMG_9560

Aku dibekalkan the soft breads by the hotel, about 3 packs lam 15pcs but balik rumah aku dapat makan separuh jer. Lain my family dah bedalkan. Hish mana le nak carik soft breads sedap gini kat KL yek.

IMG_9131

The Chatrium Hotel Riverside Bangkok from my view, i was staying at the 32nd floor. Tinggi! tak gayatpun. Setiap bilik ada balcony, setiap bilik juga ada view tersendiri, either the town or the river itself. Tadi aku cakap kalau family je dalam bilik tu yg sesuai duduk, actually kalau grouping, or for business trips pun molek dok sini. They have most of everything here. After all, they are the 5 stars hotels in Bangkok.

You can never go wrong with anything in 5 stars. Maybe ada hiccups ke hapa kat sini, coz ada sekali waktu aku dalam bilik on the 2nd nite tuh, tetiba housekeeper masuk, salah bilik.  Cuma one thing aku terlepas nak cuba their inhouse massage service, coz balik lambat on the 2nd nite. Kalau tidak mungkin lagi double up the points.

Some of the service u can find, ada lagi but aku letak sket jer;

  • Complimentary parking
  • Complimentary shuttle boat services (to and from Sathon Pier/Saphan Taksin BTS Station)
  • Complimentary hi-speed Wi-Fi internet
  • Concierge services
  • Laundry and dry cleaning services
  • Baby sitting services
  • Florist services
  • ATM Machine
  • 24-hour Doctor on Call service

Speaking of the WIFI, dia punya connection mak datuk laju and no buffer at all. Aku Wechat video lagi ngan family aku, takde lagging pung.

IMG_8874

Chatrium Hotel Riverside Bangkok was announced 2012 Top 25 Hotels in Thailand and 2012 Top 25 Bargain Hotels in Thailand by TripAdvisor. Memang no doubt la kalo dengan service yang superb macam ni :)

Check out the guest review and one of them…

It was our trip to South East Asia during which we stayed in various five star hotels and resorts. However, Chatrium stands out as the best in terms of comfort, location and the staff. I had intial apprehensions as i had never heard of the chain but i was pleasantly surprised as it was a wonderful hotel. Having returned back home from our trip and looking back, we note that our stay at the Chatrium was the best. We would recommend it to all families visiting Bangkok – Chatrium’s site.

And from my own personal experience, Chatrium Hotel Riverside Bangkok was really among the best Bangkok hotels. It’s like a dream holiday :) I m happy guest, either dari segi their rooms, services, its restaurant sampailah their helpful staff.  Untuk malam yang kita berjalna keluar tu pun, tak yah riuh kuor hotel, since kita malas nak pi BTS, suh depa rogerkan taxi je, bersidai le banyak. Dan bila taxi hantar passengers pun, depa kan catit setiap plat no, for security reason.

Hey Chatrium, Insyallah I ll see you again, the rest jom visit Thailand via Bangkok.com nah!

 Khidmat pesanan masyarakat Asia Web Direct is brought by Redmummy.com

Comment: 8