Nikon

My Instagram…

photo-7

after months of waiting. teringin bebenor nak ada instagram. Akhirnya aku dapat gak explore and having an account.  Itupun bukan immediately. You see i m not an iphone user, tapi aku ada ipad. but my first ipad takde camera. so memang takde le kuasa nak mengistagram. Aku suka je tengok post gambar instagram yang kawan2 and celebrities letak. bila depa twit ya hampun memang aku laju je tengok. gambar2nya cantik bangat.

so  so so

maklum le ada citibank kan…

shopping le kita, berguna gak dapat sponsored posts for shopping nih.

aku beli lagi satu latest iPAD 3 pulak. so ada camera. YEY! bley instagram.

tapi sebulan beli takde jugak buat apa2 coz tak cukup kaki tangan sungguh nak explore iPAD3 tu walaupun sama je ngan ipad lama aku kan. tu yang lagi malas nak explore. Purposely bought coz aku tak nak bawak ipad 1 aku balik, i can monitor the cctv via ipad from office. So kena ada sebijik kat rumah untuk me and RB pakai dalam bilik atas katil golek2 sesama….

selain nak diamkan dia, nak diamkan mak nya jugak kot. hahahahaha

Pastuh bila RD balik yang sekejap tu, bila balik ko boleh petik suis.

Petik suis tu ala ko petik je suh RD buat apa saja, dia akan buat kan yelah dia kan berminggu bulan sedap je travelling tinggalkan aku anak beranak, jadi antara yang kupetik ialah suh installkan instagram.

So installed.

Pun tak explore lagik.

photo-14

hah pastu last weekend ada masa nak explore…

ooo gini

hehehehehe

photo

macam2 apps lah yang aku menerai. Kebetulan my biras + adik ipar datang amik mak mertua, so depa pun ajar the apps yang pemes2 orang pakai. tapi syok kalau tengok Nana Mahzan dia kalau twit pakai apa2 punya apps so kita tau lah kalau nak install the apps gak…

aaaa jeritan batinku kena cucuk kiri kanan

syian dia

betullah kuasa ibu, peluk je si anak yang meraung terus dia diam…..tu je ubatnya

kiss kiss kiss dia!

ini apps pic in pic

photo-15

sleepy mama namanya, mohon 5 min tidur

 photo-13

n yey, for the Aku Sudirman’s konsert di Stadium Badminton Cheras, aku menang coz dapat bawak ramai followers among bloggers lain, so i m entitled to win this! the Nikon V1 Model Lens Kit hohoooooooooooo!

Thanks Astro and Nuffnang!

IMG_2345

Ni bukan via Instagram….but soon gambar dari RM’s page kalau tak instagram pun dari my new Nikon nih.

So happy, ada Instagram and ada new camera :)

new target nak beli gak lah iPhone4 or tunggu iPhone5 plak…but kongsi pakai with RD je kot coz dia yang nak pakai sangat, so aku leh share2 tumpang sama gak…

anw my Instagram account is Redmummydotcom

Comment: 12

Letup Top tak??Cameranya!

IMG_00033

tak puas hati berbbm, cakap dari tepon gak senang ngan laki mak!

i went to Pertama Complex alone, technically sorang2, tapi bertemankan teman2 di twitter yang menemaniku. Dari aku tak tau jalan sampai terer jalan, coz garmin beruk aku tu bukan leh caya, tapi rupanya dia tunjukkan the right direction gak hahahaha! well anw, im getting myself a new camera.

again??

bukan ker baru dapat Nikoncoolpix dari Nikon. well, mak haloba gitu kan!

Lainlah, Nikon pun yer gak, Canon pun ye gak. Nikon dipakai officially dek Sirman and Abang. Aku lembab sket nak pakai tuh coz mostly touch screen, aku ni nak pantas jer. Mak ni jenis nak tekan pap pop udah. Ada jugak hajat nak let go but mahalnya Nikon tu ada projector, i might be using it for my advertorial jobs yang lain gak. So i d rather keep it for myself. Lagi satu sebab Abang memang fav gila ngan Nikon tuh, and it s no longer mine. Dak kecik tu dah chop chop first.

Canon Ixus lama tu pulak, masih lagi boleh dipakai, i ve been using it since 4,5 yrs ago, tapi yelah namanya pun model lama, so tak berapa canggihlah pixel dia. Meaning we have Olympus, Nikon, but untuk brand Canon je kami ada 3 bijik ni.

So memang i m gonna buy the new Canon S95.

IMG_00163

Hah rambut yang penuh mengelip dengan temp hair spray merah kau!

IMG_00853

ini camera, jerawat tunggal kat dagu pun dia leh nampak. hawau gak ko yek!

DSCN06193

depan belakang cameraman mak yeop oi!

This is using the Nikoncoolpix by Abang, putihnya mukaaaaaaaa!

IMG_00153

Teleng belakang plak, Canon S95 by Sirman

baru nampak muka natural sket

Price mahal sket than the Nikoncoolpix, RM1,400. I add up with the 2nd battery, dapat 8g memory card, mak nek package dlm camera tu mmg Uncle tu bagi + big camera bag for Sirman. Sebagai penutup untuk mulut dia. Tak tau lah napa aku nak tutup mulut dia yet dia yang suh aku pi Pertama Complex sendiri coz dia tak sempat nak menemankan…

ahah dah alang2 mesti nak tanya kain baju mak ni yek. Kain ela dibeli di Medan, tailor is by mak mertua’s jiran. 3 serangkai brooch tuh dari Ampang Park, dapat diskaun gak tuh dulu coz Abang tolong speaking mandarin kat tokey kedai yg jual tuh. Aternya tokey tu cakap kalau nak diskaun, suh Abang speaking mandarin ngan dia, kurayu2 abang, baru dia bukak hati nak cakap mandarin kat apek tuh.

Lawak jenaka tertutup sewaktu tragedi di Pertama Complex takyah citer lah, itu hanya those yang follow my twitter page je yang almaklum al paham hikss…

Why lah Canon never engages me yek…dah 2 big brand of Cameras engage RM for the advertorials….why why?? nemai, tak engage pun, i beli gak hahahaha.

Comment: 38

Mandarin stories by Red Kids

mak bisu coz tak tau nak interrupt the kids conversation!

Kamu pasti seronok nonton drama mandarin by the Red Kids ini. Wajib tonton :)

Comment: 55

RM ada Nikon Coolpix!

48hours sponsored post, pls scroll down for new entries

image

Aku kan dari dulu nakkan new compact camera, maklum la compact camera aku yang lama tu kan dah macam tak hebat gambarnya. And just few weeks ago yeyyy aku dapat new camera dari Nikon :) Kadang2 apa yang aku seru memang menjadi hiksss. Sonokkkkk ai ;)

Compact camera yang aku dapat ni ialah Nikon Coolpix S1100pj. This camera datang dengan 4 warna iaitu hitam, hijau, silver and violet. Merah tak de so aku amik la yang hitam. As you know walaupun RedDaddy pakai DSLR dengan setting2 yang canggih2, tapi jangan harap la aku nak tau benda-benda technical tu semua. Yang aku nak, just point and click, then gambar kour cantik. Tu jer, betul tak korang?

image

And just nice, camera ni memang datang dengan all the preset untuk semua keadaan. The main  shooting mode ialah Easy Auto Mode (ha easy ko, memang easy pun), of cos Auto Mode & Smart Portrait. Mode2 yang lain pula ialah Portrait, Landscape, Sports, Night Portrait, Party/Indoor, Beach, ha Snow pun ada, Sunset, Dust/Dawn, Night Landscape, Close Up, Food, Museum, Firewoks Show, Copy, Backlighting & Panorama Asssist.

So with its touch screen, ye touch screen tau, aku main touch-touch jer la nak tukar the setting ikut keadaan yang sesuai. Its really easy to use. Meh tengok contoh2 hasil tangkapan dari camera ni…

image

Ini contoh gambar Mozel captured by the Nikon. Ni aku guna Easy Auto Mode

By default camera ini menggunakan Easy Auto Mode, so basically korang On jer camera tu dah boleh terus snap-snap gambar dalam apa sekalipun keadaan. Ini actually memang penting, especially as blogger kita kadang2 nak cepat to capture the split moment yang berlaku depan mata kita.

image

Ni pulak contoh gambar menggunakan Night Portrait mode

Actually aku memang tension when it comes to night photography, susah nak tangkap gambar time malam2 ni, kalo pakai flash terover expose lak, of cos la kita kena set all the setting bagai baru gambar cantik time malam, tapi tak kuasa la aku kan. So dengan Nikon Coolpix Night Potrait Mode ni, its actually makes night photography easier for me. Change the mode, here you got the picture you wanted, sharp & clear even at night :)

DSCN0522

Ni pulak of cos la guna Food mode

Ha mode ni pulak sesuai sangat untuk blogger yang selalu buat food review. Menyenangkan kerja korang nak snap food picture. Tapi eventhough aku ni bukan food blogger, of cos aku pun tangkap gak gambar food, gambar nasi goreng ni sure buat korang terliur hiks.With all the details been captured.

Features dia yang lain termasuklah:
- 3-inch, 460k-dot TFT LCD touch panel monitor
- High-definition movie recording
- Pixel count of 14.1 megapixels and a built-in 5x optical wide zoom NIKKOR lens.
- Retouch filter effects
- Wireless remote control included
- Five advanced VR image stabilizing features
- Dimensions approx. 100.8 x 62.7 x 24.1mm (4.0 x 2.5 x 1 in.)

Tapi yang paling canggih pasal camera ni ialah its new feature iaitu Built In Projector. Pernah tengok camera ada built in projector. So tak payah la korang ngimpit ramai2 nak tengok gambar dari LCD camera yang kecik tu lagi. Dengan Nikon ni kita just project kan jer ke dinding & there we can see all the photos taken. Siap boleh buat slide show lagi hiks

image

Ha tu korang boleh tengok aku project kan camera tu ke wall rumah aku tu. Sure korang heran, siap ade tulisan-tulisan bagai tu apa menda tu Kak Red?

image

redmummy with <3

Since camera ni kan touch screen, kita boleh edit the pictures taken on the spot from the LCD of the camera itself. Siap dia sediakan stylus lagi untuk memudahkan kita mengedit gambar2 tu :)

Ooo its projector spec pulak ialah:
- Brightness: Up to 14 lumens
- Image size: 13 to 120 cm (5 to 47 in.)
- Throw distance: Approx. 26 cm to 2.4 m (10 in. to 7 ft. 10 in.)
- Resolution (output): VGA equivalent

Ok aku ade uploadkan video camna cara2 nak setting kan camera ni untuk buat projection dia, jom meh tengok. Senang jer steps dia, pakai remote control lagi :)

Btw, harga Nikon Coolpix S1100pj di pasaran ialah RM1,049.

Khidmat pesanan masyarakat Nikon is brought by Redmummy.com

Comment: 66