Instagram

From Twitter Insta to Blog 4

IMG_1393

napkin pun bolehlah….

asal yang minum tu kenyang

IMG_1477

Kuantan KL mak merah drove all the way. lelain membongkang tidur, best betul tengok diaorang berdodoi. RD tengah demam this time so he memang tak berdaya nak drive. Ko dapat bini geti drive senang ler, ko dapat bini yang tak reti drive, sakit2 pun ko kena drive tau.

Mohon jangan ler ada surat saman speed trap sampai. Boleh tahan pecutlah aku drive that time!

IMG_9765

ai masih lagi suka menconteng mata

IMG_8742

rahsianya di tengah2, ada manusia kecil itu hahahahaha

ini muka bukan runsing, ini muka makan hati duduk dalam jam depan KLCC je pun!

IMG_9338

berat mak ajah and berat si anak

rindu betul aku ngan angka-angka 40s…

nak kembali ke 38kg boleh, tapi kena ler aku pi dok Rwanda 3 bulan.

IMG_9960

 

hijau….

IMG_1088

apaknya pun sama ler ngan abang, aku pakai mask, depa pun join the sekaki. Pastu RB musykil

sok sok Kakak pulak join sama nak pakai jugak

IMG_1484

i dapat lari tengok during the lunch break with my buddy, sesungguhnya Nora Danish and Shahizi Sam memang punya tarikan suh aku nonton yang jarang betul nak pi ngadap citer melayu. Jalan cerita sangat bagus cuma cuma wahai MIG tolonglah jangan buat dubbing suara gitu sekali. Tak real. Most of the movies pulak cenggitu. Kalau kat beach, takde lansung le dengo bunyi ombak kuat ke hapa, bunyi suara bercakap jer.

Cer tengok citer omputih, kan ada nampak real nyatanya kan. Ha gitulah. Pun, sekali lagi coz of ND, aku datang jugak tengok. Best 2 Kalimah nih!! Menitik gaklah mata menontonnya.

Apa apps dalam Keek yang ND pakai tu hah? Si Yanok tak dapat lagi carik apa apps oren yang ND dok sokmo pakai. Huh sapa tau?

Comment: 12

From Twitter Insta to Blog III

 

 

IMG_4348

Top Caftan hijau by ThePopLook

Happy Chinese New Year Girls and The BBLuvsMe too!

IMG_4406

potong layered rambut arituh, asal was sama rataaaaaaaaaaa jer but payah btol aku nak buat curly hujung tu bila dah sama sangat. kasi cantas a bit

IMG_4405

ni untuk letak lesen ic and maknek cards lah, sesuai pakai letak lam clutch, very handy. Seringgit jer seketul tuh, semua Red Family ado menda nih

IMG_4417

The Furla red sling bag hadiah dari Kaezrin of Invalise (do follow Invalise account via Instagram for the bags update)!

aku buat pakai masa weekend, pi playground ngan anak2, pi pasar pi jalan2 kejap gitu lah.

IMG_4313

satu kerusi study naik bertiga, pusing2 dalam bilik. bukan diorg yang pening, aku yang pening pala tengok lagak tetiga! si adik tak nak turun, so kakak melayan, abang jadi tukang pemusing!

IMG_4212

 Bengong mak merah!

IMG_4308

 i have the nude one but style lama, takde golden line, this is the new badge but actually last year’s season cuma tak beli coz mahal! but la ni depa ada half price discount, so aku sebat the red one! yippi!!!

IMG_4455

 Masa bapaknya baru2 pi Bangkok, kakak demam pulak, flu la batuk sumer, so aku angkut tetiga bawak pi clinic!

IMG_4686

Kid face apps, sorry abang hahahahaha!

IMG_4710

Badminton class di sekolah

IMG_4721

amboih! kalah orang tua!

IMG_4760

Kakak teman nenek balik Melaka, jadi assistant Nenek…ada wedding di sana, but aku malas nak ikutlah bila takde laki nih. kalo takde baby takper, ni ada yang nak melekap je kat maknya, so biarlah Kakak mewakili moknya….

IMG_4771

adik bujang aku yang sorang je lagi tak kekahwin. Pokdenya tak puas hati abangnya tak lama lagi ada harapan beat tinggi si uncle. Mak hai Mak….sayang mak ajah!

IMG_4792

ni le keje den kalau dah tak kuasa nak jadi buaya pusing serumah, aku le jadi mini playground kat si kecik. suka bebenor btol dia dapat diayunkan badannya di kaki maknya. ko tak tau boleh pancit mak ko buat gitu!

IMG_4795

tak cukup ngan berpeluh di badminton, dia nak jumping around

mesti amik gambar2 ni, kakak punya permintaan sangat, and mintak mak instagramkan supaya the cousinsnya dapat tengok

apa2 je le kakak….

IMG_4872

dan si boncit perut dok berangan, mesti pikir napa le aku asyik tengok muka mak aku, mana le bapak aku yek….

Malam yang RD balik dari Bangkok, dia punya laju mendapatkan bapaknya. he was sitting on the floor, tengok bapak terus dia merangkak speeding gila hahahaha, tak sempat nak berdiri berjalan!

going to Part IV nanti kay :)

Comment: 11

From Twitter Insta to Blog II…

 

IMG_3017

Redmummy at her older age. FYI, mata ai bukan pakai colour contact lens jer, mata I memang brownnnnnnnnnnn mar!

photo-2

cuti thaipusam, balun buat porridge RB, the half blend and some pulak yang tak blended at all. dia dah stage nak mengunyah so tak yah dah nak blend sangat

pastu rehat jap….

petangnya sambung buat purees pulak.

in between aku order pizza, kuasa heh nak masak, nak bawak depa kuor lagi ler tak rela. mengerjakan makanan adik ko jer berejam!

 

photo-4

Most of the movies omputih memang aku dah balun habis semua tengok, kalau tak kat TGV Cinemas KLCC, tu wajib, dah tentu aku pi preview under Nuffnang or Churp Churp. Kadang2 bawak laki kekadang bawak kawan2, but lately aku ada announced lam FB maybe i  bawak one of you at one of the movies track nih, but korang kena check email hangpa lelaju lah, i gave 10min jer open kat invite, pastu aku ajak orang lain, the next yang available.

So far tak dapat lagi bawak sesapa coz most of the time my best buddy or RD yang accompany me

Parker tu aku dah tengok 40min baru laki aku sampai, dah tau pun dia lambat sampai so aku tinggalkan je ticket kat kaunter masuk, tulis namanya, pandailah dia mintak kat counter guy tuh.

photo-7

jatuh hati kat tetiga colour nih! not just red

but penyudahnya satu pun ai tak amik

photo-6

short course jer, 3 jam tapi sunburn habis peha aku! muka pun sama. nak amik full tutup gear jer lah pasnih, baju swimming top tu abang punya, mak pinjam. ahaks!

berhari2 memujuk suami akhirnya dapat jugak dia izinkan aku amik scuba diving license, tu kat Tioman. ajak dia memang tak nak coz kes Bali yang dia tak leh nak breathing dalam laut tuh, waktu kita dive, and snorkeling. Yang skang holding me back are my events and also my baby!! Oh my tinggalan 3 hari untuk anak kecilku adalah amat payah. EBM stock memang ada but arghh…nantilah pikir boleh ke kuat lagi nak tinggalkan si kecil tuh. Abang kakak sokay jer.

Hajat nak pergi berdua ngan Abang but bapaknya tak bagi selagi UPSR belum habis. oh 8,9 bulan lagi tu bang hahahah, sian ko. Diver umur 10 tahun dah boleh amik lesen. Mungkin aku tunggu Abang habis UPSR so kita pergi sekali harung. 1 course for getting the license is about RM1150.

photo-5

Habis diving terus meet up ngan depa kat QB. Hari tu RD uruskan anak2, sepanjang 3 jam aku takde  tu pasal mana ada baby food atas meja tuh. Padahal aku dah ingatkan kalau kuor lebih sejam ngan anak2 mesti bawak baby food. sabar jer ler laki aku yang jenis ah selamba sangat!

 photo-9

 Bapaknya bukak luggage ni terus dia melonjak masuk, tak dibagi keluarkan badannya! dahlah ko berlenggeng perut buncit! Poknya takde nih, maknya jadi mak tunggul ha skang ni, 2 minggu sei. jangan air takde sudah. pengsan patah pinggang aku nak mengangkut wuiii!

 

IMG_2765

Rambut make up sendiri, for an event. Pastuh tukar baju, for another event.

image

nak announce jugak yang my instagram photos dah auto linked to my blog page nih, tengok right side bar ni yek, ado situ. pun juga diauto link to my FB fanpage, sebelum ni to my personal FB jer.

image

sebab yang membuatnya coding letak ni bagai pun RD, jadi dia pun sumbat sama letak link his instagram photos dalam my blog gak, ada kat right side bar hujung2 bawah sket. coding bagai jangan le tanya aku, ko tanya RD je lah coz dia yang beggar dok pun si google, orang tu kat Bangkok banyak masa memalam kan, lain le den hah, ngulit kejer, blog anak2 lagik.

pastuh kita sambung lain hari for Part 3 plak….

 

Comment: 7

From Insta Twitter to Blog I…

sekali lagi kesian hangpa yang tiada Instagram mahupun Twitter.

basi habis deh cerita letak dalam blog, berminggu bulan dah kot kadang2 dah kuor kat Instagram/Twitter baru ler terasa nak kuor kat blog. Tapi kalau ads, kat blog jugak pertama kali keluarnya yer….anyway, ada antara photos dalam nih tak pernah jugak tak sempat nak kuor dalam blog, so jom share2. Yang dah pernah tengok kat Instagram pun sokay, tengok gak sini!

IMG_2572

 Memandangkan anak kecil dah mula lasak dan ‘mengemas’ meja make up, rumah aku dah banyak kosong sei….dia asyik nak buat kerja jer, jadi barang2 atas meja make up yang penuh tuh sudah dipindahkan ke dalam kotak! Kesian mak ko nak make up, hegeh2 carik dalam kotak. Bapak ko takat minyak rambut and perfumes jer, mak ko yang paling tragis. RB oh RB!

IMG_2580

Dok tunggu depan fitting room….nak nerai baju ler, lama plak pompuan tu dok dalam tuh sampai siap aku main2 filter edit gambar yer….

IMG_2581

kakak yang kadangkala kami izinkan tidur sama di katil kami tapi setelah lenanya, bapaknya tolong kendong hantar back to her room. She s been sleeping with us for over 7 years, dan bila adiknya hadhir, automatically takhtanya jatuh.

Kakak – awak adalah permata jantung princess kami semua, you are the one and only

IMG_2586

 budak kecik kan perangai dah pandai mengemas, terkejut aku satu hari Sabtu dia boleh bukak drawers tv yang penuh dengan pelbagai barang, hok kecik2 tu yang bahaya sei! buat dia masuk mulut. so apa lagik, bukak pakai segala maknek benda yang protecting all these drawers, dari dikerjakan si kecil. All these stuff aku beli kat Germany last year, dah agak dah memang akan memakai. ado jer jual kat KL nih, online pun melambak…i bought it over there coz kat sana murah seii.

IMG_3749

one of the weekends yang dia sangat sugar high! Dah waktu tidur siang jam 12pm pun dia mata terang tak nak tidur gak, padahal awal pagi dah bangun tu babe….dok tutup pintu bilik ajak dia tidur dalam gelap tuh, tapi tv aku pasang ler sambil aku tengok pun dia sakan mengemas bilik kerusi tangas maknya! terlompat2 atas katil, main pijak2 perut maknya, last2 aku kalah. bukak pintu bilik and biarkan dia main satu rumah….bengang pun ye jugak coz tak dapat masuk bilik abang kakaknya yang dok sibuk kemas bilik tukar position katil lemari memasing!

 

IMG_3765

dan akhirnya terkulai layu mentido sama bapaknya selepas melayan Gangnam. hei budak tuh hari2 nak tengok utube tu tau….ada ler Muffin Songs lain dia tengok, Barney belum minat yet tapi kalau Gangnam memang berjoget2 sesaja. but pastuh, dedua ketiduran…..aku pun apa lagik, mata aku pun boleh tahan kuyu gak, abang kakak jer dok masih lagi tunggang terbalik lam bilik depa, so aku pun masuk bilik tidur. biarkan RD RB di sofa, kang kejut bangun heh terus terjaga balik….

but sejam jer ler, pastuh RB hokhek carik maknya nak susu badan sambil sambung tidur and RD pun masuk bawak anak and dia pun sambung kroh kroh…..

IMG_3763

terajin nak post kat Insta, so this is how i made the oats + purees. Carik ler brand oats tuh, the organics one, jangan beli kat Cold Storage, mahal, beli kat Jusco or kat Isetan’s market murah sket. Pastu amik 2,3 sudu, masukkan dalam air periuk panas. kalau travelling ko masuk dalam air panas jer, 5min sudah. Pastu campur ngan purees yang earlier dah kita steamed and blended. Aku purees memang dah buat stock for at least 1 week, so kuorkan jer lah and tambah2 lam half bowl makanan dia ke periuk tuh. Pastu kekacau dan split into 2 portions. Sedaplah RB makan for his breakfast and tea. Kalau tak pun tukar ler, buat for lunch and dinner, coz in between gak dia akan makan porridge and ebm. senang jer….

IMG_3767

hah bertukang korang, abang menolong kemaskan bilik adiknya…sebelum tu half day am bilik abang dikemaskan, tukar katil almari bagai…berabuk2 bila depa mengemas ni heh!

IMG_3768

sempat si abang bertanya masa abang angkat carrom board tadi mummy ada amik gambar?

hahahah blahlah ko! nak tunjuk kuat jer yek

IMG_3770

Fisher Price Precious Planet 2 in 1 Projection Mobile, harga beli RM299.90 kot, tak ingat, but about RM300 lah, i m letting go at RM150. if mau interested do email at red@redmummy.com . Self pick up only please.

letih kakak pegang mende tu heh

IMG_3806

lampu bilik air dok tak menyala kena ganti baru, bapaknya sibuk angkut tangga sana sini, dia pun sibuk melorat sakit hati jer tengok abang kakak memanjat and dia pun nak panjat sama! rumah takde tangga kan……….. ada aku pergi rumah member aku, ada tangga, habis tangga rumah orang tu berulang dia turun naik, dah aku ngan kakak bergilir2 kena jaga dia kat tangga!

pastuh bapaknya simpan tangga nih, waaaa bengang betul dia heh!

IMG_3016

pening pikir laki dah tua. hahahaha! tension aku borak ngan laki aku ler, bbm dok tanya tu tanya ni, pick up slow betul pakcik tu skang nih!

 

IMG_3076

hampir semua colour seluar kat Uniqlo tu aku ada, caya tak caya? huh gilo btol. memang ada yang harga RM49 tapi tu pun kalau ko dpt size ko, sebelum tu depa masih letak harga lama. yang new arrival tu pun harga lama still blom ada turun pun. Dah habis season pakai seluar nih, aku simpan and akan watikahjunjungkan pada anak daraku. i m not gonna wear it forever heh.

IMG_3745

QBistro ada delivery ye kak red?? 

benda ni dah lama lah, cer tanya mamak2 umah korang, kot2 depa pun buat delivery. Biasanya aku call for delivery ni hari Ahad, hari malas nak keluar rumah pagi hazab ke malas nak buat breakfast, call jer nanti depa hantarkan. Dalam tuh depa belasah roti canai, roti telur, nasi lemak. Teh tarik too!

sampai pepanas lagi, yelah rumah aku ngan QB sepelaung jor!

hah sambung lagi…ada banyak parts nih!

Comment: 6

Legoland…via Instagram

Thistle Hotel, JB

JPO

Legoland, JB

KLCC uuuu

Miniland of Legoland

dah tu jer

kalau rajin kita citer panjang lebar.

was at Legoland, JB with the Red Family…

Comment: 17