Instagram

From Insta Twitter to Blog I…

sekali lagi kesian hangpa yang tiada Instagram mahupun Twitter.

basi habis deh cerita letak dalam blog, berminggu bulan dah kot kadang2 dah kuor kat Instagram/Twitter baru ler terasa nak kuor kat blog. Tapi kalau ads, kat blog jugak pertama kali keluarnya yer….anyway, ada antara photos dalam nih tak pernah jugak tak sempat nak kuor dalam blog, so jom share2. Yang dah pernah tengok kat Instagram pun sokay, tengok gak sini!

IMG_2572

 Memandangkan anak kecil dah mula lasak dan ‘mengemas’ meja make up, rumah aku dah banyak kosong sei….dia asyik nak buat kerja jer, jadi barang2 atas meja make up yang penuh tuh sudah dipindahkan ke dalam kotak! Kesian mak ko nak make up, hegeh2 carik dalam kotak. Bapak ko takat minyak rambut and perfumes jer, mak ko yang paling tragis. RB oh RB!

IMG_2580

Dok tunggu depan fitting room….nak nerai baju ler, lama plak pompuan tu dok dalam tuh sampai siap aku main2 filter edit gambar yer….

IMG_2581

kakak yang kadangkala kami izinkan tidur sama di katil kami tapi setelah lenanya, bapaknya tolong kendong hantar back to her room. She s been sleeping with us for over 7 years, dan bila adiknya hadhir, automatically takhtanya jatuh.

Kakak – awak adalah permata jantung princess kami semua, you are the one and only

IMG_2586

 budak kecik kan perangai dah pandai mengemas, terkejut aku satu hari Sabtu dia boleh bukak drawers tv yang penuh dengan pelbagai barang, hok kecik2 tu yang bahaya sei! buat dia masuk mulut. so apa lagik, bukak pakai segala maknek benda yang protecting all these drawers, dari dikerjakan si kecil. All these stuff aku beli kat Germany last year, dah agak dah memang akan memakai. ado jer jual kat KL nih, online pun melambak…i bought it over there coz kat sana murah seii.

IMG_3749

one of the weekends yang dia sangat sugar high! Dah waktu tidur siang jam 12pm pun dia mata terang tak nak tidur gak, padahal awal pagi dah bangun tu babe….dok tutup pintu bilik ajak dia tidur dalam gelap tuh, tapi tv aku pasang ler sambil aku tengok pun dia sakan mengemas bilik kerusi tangas maknya! terlompat2 atas katil, main pijak2 perut maknya, last2 aku kalah. bukak pintu bilik and biarkan dia main satu rumah….bengang pun ye jugak coz tak dapat masuk bilik abang kakaknya yang dok sibuk kemas bilik tukar position katil lemari memasing!

 

IMG_3765

dan akhirnya terkulai layu mentido sama bapaknya selepas melayan Gangnam. hei budak tuh hari2 nak tengok utube tu tau….ada ler Muffin Songs lain dia tengok, Barney belum minat yet tapi kalau Gangnam memang berjoget2 sesaja. but pastuh, dedua ketiduran…..aku pun apa lagik, mata aku pun boleh tahan kuyu gak, abang kakak jer dok masih lagi tunggang terbalik lam bilik depa, so aku pun masuk bilik tidur. biarkan RD RB di sofa, kang kejut bangun heh terus terjaga balik….

but sejam jer ler, pastuh RB hokhek carik maknya nak susu badan sambil sambung tidur and RD pun masuk bawak anak and dia pun sambung kroh kroh…..

IMG_3763

terajin nak post kat Insta, so this is how i made the oats + purees. Carik ler brand oats tuh, the organics one, jangan beli kat Cold Storage, mahal, beli kat Jusco or kat Isetan’s market murah sket. Pastu amik 2,3 sudu, masukkan dalam air periuk panas. kalau travelling ko masuk dalam air panas jer, 5min sudah. Pastu campur ngan purees yang earlier dah kita steamed and blended. Aku purees memang dah buat stock for at least 1 week, so kuorkan jer lah and tambah2 lam half bowl makanan dia ke periuk tuh. Pastu kekacau dan split into 2 portions. Sedaplah RB makan for his breakfast and tea. Kalau tak pun tukar ler, buat for lunch and dinner, coz in between gak dia akan makan porridge and ebm. senang jer….

IMG_3767

hah bertukang korang, abang menolong kemaskan bilik adiknya…sebelum tu half day am bilik abang dikemaskan, tukar katil almari bagai…berabuk2 bila depa mengemas ni heh!

IMG_3768

sempat si abang bertanya masa abang angkat carrom board tadi mummy ada amik gambar?

hahahah blahlah ko! nak tunjuk kuat jer yek

IMG_3770

Fisher Price Precious Planet 2 in 1 Projection Mobile, harga beli RM299.90 kot, tak ingat, but about RM300 lah, i m letting go at RM150. if mau interested do email at red@redmummy.com . Self pick up only please.

letih kakak pegang mende tu heh

IMG_3806

lampu bilik air dok tak menyala kena ganti baru, bapaknya sibuk angkut tangga sana sini, dia pun sibuk melorat sakit hati jer tengok abang kakak memanjat and dia pun nak panjat sama! rumah takde tangga kan……….. ada aku pergi rumah member aku, ada tangga, habis tangga rumah orang tu berulang dia turun naik, dah aku ngan kakak bergilir2 kena jaga dia kat tangga!

pastuh bapaknya simpan tangga nih, waaaa bengang betul dia heh!

IMG_3016

pening pikir laki dah tua. hahahaha! tension aku borak ngan laki aku ler, bbm dok tanya tu tanya ni, pick up slow betul pakcik tu skang nih!

 

IMG_3076

hampir semua colour seluar kat Uniqlo tu aku ada, caya tak caya? huh gilo btol. memang ada yang harga RM49 tapi tu pun kalau ko dpt size ko, sebelum tu depa masih letak harga lama. yang new arrival tu pun harga lama still blom ada turun pun. Dah habis season pakai seluar nih, aku simpan and akan watikahjunjungkan pada anak daraku. i m not gonna wear it forever heh.

IMG_3745

QBistro ada delivery ye kak red?? 

benda ni dah lama lah, cer tanya mamak2 umah korang, kot2 depa pun buat delivery. Biasanya aku call for delivery ni hari Ahad, hari malas nak keluar rumah pagi hazab ke malas nak buat breakfast, call jer nanti depa hantarkan. Dalam tuh depa belasah roti canai, roti telur, nasi lemak. Teh tarik too!

sampai pepanas lagi, yelah rumah aku ngan QB sepelaung jor!

hah sambung lagi…ada banyak parts nih!

Comment: 6

Legoland…via Instagram

Thistle Hotel, JB

JPO

Legoland, JB

KLCC uuuu

Miniland of Legoland

dah tu jer

kalau rajin kita citer panjang lebar.

was at Legoland, JB with the Red Family…

Comment: 17

Germany photos via Instagram…

 

these photos tak de dalam RM, coz i uploaded directly into my Instagram account.

 

casual shoes for Abang and Kakak

the red!

Breakfast di Intercity Hotel, Munich

RD mentidurkan RB at night

belakang nampak siang coz already 8pm, Germany gelap at 10pm

Terjumpa Horatio CSI, walaupun dalam bahasa German, tengok ler jugak

lagipun aku dah paham episode nih, pernah tengok kat KL

bertemankan strawberry tea, jusco mali….

makan ikang kita di Asschaffenburg

2 hari terakhir di Ascha

last kopek shopping

RB is wearing the BBLuvsMe

aku nak amik gambar cleaners kemas our service apartment

RB perasan konon orang amik gambar dia heksss

gitu Mat Nepal and Mat Hungary ngah cuci tingkap

Waktu transit di Doha ke Frankfurt

mengantuknya ampun!

Only these pairs for both of us…

 Bersiap nak ikut bapaknya pergi amik kunci laundry

 Ballerina flat for my Kakak Gegirl

Dalam memori – Asschaffenburg July 3rd – July 21st 2012

handbags raya  boleh click sini! Harga bertukar2 tengook mood mak meyah tapi kalau tak bertukar pun ko boleh lagi nego, try jer.

Comment: 15

My Instagram…

photo-7

after months of waiting. teringin bebenor nak ada instagram. Akhirnya aku dapat gak explore and having an account.  Itupun bukan immediately. You see i m not an iphone user, tapi aku ada ipad. but my first ipad takde camera. so memang takde le kuasa nak mengistagram. Aku suka je tengok post gambar instagram yang kawan2 and celebrities letak. bila depa twit ya hampun memang aku laju je tengok. gambar2nya cantik bangat.

so  so so

maklum le ada citibank kan…

shopping le kita, berguna gak dapat sponsored posts for shopping nih.

aku beli lagi satu latest iPAD 3 pulak. so ada camera. YEY! bley instagram.

tapi sebulan beli takde jugak buat apa2 coz tak cukup kaki tangan sungguh nak explore iPAD3 tu walaupun sama je ngan ipad lama aku kan. tu yang lagi malas nak explore. Purposely bought coz aku tak nak bawak ipad 1 aku balik, i can monitor the cctv via ipad from office. So kena ada sebijik kat rumah untuk me and RB pakai dalam bilik atas katil golek2 sesama….

selain nak diamkan dia, nak diamkan mak nya jugak kot. hahahahaha

Pastuh bila RD balik yang sekejap tu, bila balik ko boleh petik suis.

Petik suis tu ala ko petik je suh RD buat apa saja, dia akan buat kan yelah dia kan berminggu bulan sedap je travelling tinggalkan aku anak beranak, jadi antara yang kupetik ialah suh installkan instagram.

So installed.

Pun tak explore lagik.

photo-14

hah pastu last weekend ada masa nak explore…

ooo gini

hehehehehe

photo

macam2 apps lah yang aku menerai. Kebetulan my biras + adik ipar datang amik mak mertua, so depa pun ajar the apps yang pemes2 orang pakai. tapi syok kalau tengok Nana Mahzan dia kalau twit pakai apa2 punya apps so kita tau lah kalau nak install the apps gak…

aaaa jeritan batinku kena cucuk kiri kanan

syian dia

betullah kuasa ibu, peluk je si anak yang meraung terus dia diam…..tu je ubatnya

kiss kiss kiss dia!

ini apps pic in pic

photo-15

sleepy mama namanya, mohon 5 min tidur

 photo-13

n yey, for the Aku Sudirman’s konsert di Stadium Badminton Cheras, aku menang coz dapat bawak ramai followers among bloggers lain, so i m entitled to win this! the Nikon V1 Model Lens Kit hohoooooooooooo!

Thanks Astro and Nuffnang!

IMG_2345

Ni bukan via Instagram….but soon gambar dari RM’s page kalau tak instagram pun dari my new Nikon nih.

So happy, ada Instagram and ada new camera :)

new target nak beli gak lah iPhone4 or tunggu iPhone5 plak…but kongsi pakai with RD je kot coz dia yang nak pakai sangat, so aku leh share2 tumpang sama gak…

anw my Instagram account is Redmummydotcom

Comment: 12