Germany

Marvelous Munich!

Sementara nak kuor Japan story, akak nak kuorkan dulu gambar-gambar dari Munich. Laki akak kan kat Munich pulak sekarang.

So basically he was at Szekesfehervar, Budapest, Vienna, Bratislava and now sekarang kat Munich.

Yaa ampun semua tempat handbags aku!!!

photo 1

 

photo 4

 

photo 3

 

photo 2

 

photo 5

photo 5

photo 1

photo 4

photo 3

photo 2

photo 1

photo 4

photo 3

photo 2

photo 5

photo 1

photo 4

photo 3

photo 2

photo 5

photo 1

photo 4

photo 3

photo 2

photo 5

photo 1

photo 4

photo 3

photo 2

photo 5

photo 1

photo 3

photo 2

photo 4

photo 5

photo 1

photo 4

photo 3

photo 2

photo 5

photo 1

photo 2

photo 4

photo 3

 

By the way, this is his 2nd time in Munich, 1st time dulu pergi ngan akak & RB dulu, ingat? Kalo tak ingat terjah sini :)

Comment: 4

Germany photos via Instagram…

 

these photos tak de dalam RM, coz i uploaded directly into my Instagram account.

 

casual shoes for Abang and Kakak

the red!

Breakfast di Intercity Hotel, Munich

RD mentidurkan RB at night

belakang nampak siang coz already 8pm, Germany gelap at 10pm

Terjumpa Horatio CSI, walaupun dalam bahasa German, tengok ler jugak

lagipun aku dah paham episode nih, pernah tengok kat KL

bertemankan strawberry tea, jusco mali….

makan ikang kita di Asschaffenburg

2 hari terakhir di Ascha

last kopek shopping

RB is wearing the BBLuvsMe

aku nak amik gambar cleaners kemas our service apartment

RB perasan konon orang amik gambar dia heksss

gitu Mat Nepal and Mat Hungary ngah cuci tingkap

Waktu transit di Doha ke Frankfurt

mengantuknya ampun!

Only these pairs for both of us…

 Bersiap nak ikut bapaknya pergi amik kunci laundry

 Ballerina flat for my Kakak Gegirl

Dalam memori – Asschaffenburg July 3rd – July 21st 2012

handbags raya  boleh click sini! Harga bertukar2 tengook mood mak meyah tapi kalau tak bertukar pun ko boleh lagi nego, try jer.

Comment: 15

We are coming home….finally!

IMG_4167

kalau kat KLIA kan, MAS buatkan balut2 plastik pram nih, tapi kat sini kena buat sendiri, dioarg bagi plastic je untuk kita. so kat situ sume orang tengok camne laki aku bukak pasang masuk…hahahaha then dia ikat dia pi pass le kat Qatar’s officers, dapat2 balik macam tu jugak, ingatkan ada le tali diikatkan jadi lagi ketat. sib baik le tak de hilang apa2 dalam tu, ada toys jer pung. And satu lagi aku peratikan kat sini dah tentulah seats aku depan sekali, ikut hok punggung kapal terobang tapi kita disuruh masuk kemudian.

diam jer ler…janji dah dapat bassinet seats for 2 of us dah syukur sangat….

kita bukak puasa kat sini jugak, kulum2 je apa yang ada boleh beli, tunggu lam flight le apa yang depa hidangkan….

IMG_4168

si kecil yang ok jer dalam flight, dapat tidur. tapi ada sket hok hek dia buat. dia ingat dia atas katil gamaknya, bila kita bfeed lagi dia nak lentang2kan badan dia. in between tu kita dapat tidur kejap2 jer, RD memang dapat lena betul tapi aku agak tak berapa lena coz anak kat tangan pelukan aku, ada masa2 jer dia tidur dalam bassinet tuh…

kira purata kalau dia punya menjerit tu paling worst masa Doha Frankfurt tu lah….dalam 4 flights return nih sume ok, except yang masa pergi tuh very the tragedi raungan ko buat yek.

IMG_4174

gah gah dia….

eiii rindu betul abang kakak ngan dia, abang steady lagi tapi kakaknya betul2 rindu ngan adik kecilnya. i m very sure RB will be more closer to his sister, kakaknya sangat pandaiiiiiiiiiiii jaga si adik.

IMG_4184

beranak lagi bag! tu bagpack RD yang dijadikan bag sekolah kakak, asalnya disimpan dalam luggage merah kecil tu tapi dah beranak pinak le barang kain baju segala so aku nak senang citer mehlah aku yang bawakkan. Anw as of now luggage merah kecik tuh dah takde ditangan ku, bagi mak Ajah she wants to buat light carry for her Mekah trip, umrah.

Kita dah sampai Doha Airport for 2 1/5 hours transit. Power betul lah dalam nih takde security check langsung,tapi dari negara lain sume kena checks, turun flight kan naik bus transit airport ke sini, patut lalu security tapi ni takde, terus ke duty free pintu lagik.

pusing2 je dalam tuh…

aku pening pala ngan conversion yang baru hegeh2 nak kena pikir qatar berapa, ringgitnya berapa. in euro berapa.

IMG_4186

sebab tak tau dah nak beli apa and cant think on which one yang murah mahal, aku sebat jelah perfumes. thank god pilihanku tepat coz perfumes di Doha adalah lebih murah dari duty free di KLIA. ok rasa tak sakit hati a bit. i bought for both of us. jangan tidak, belasah pakai balance duit euro.! lagipun laki aku dah lenguh dokong RB, so kena lah passing batton kat aku pulak. mana da stroller, pram dah tentu dihantar ke flight Doha Kul kita…

kat boarding area for our Doha Kul, ramai rakyat Malaysia, mostly depa semua dari London. anak2 memasing grad, bayangkanlah aku datang kat waiting area for our flight takde sapa yang nak bangun bagi aku duduk yet aku mendukung RB yang dok ternganga mentido tuh. Sib baik Malaysian being Malaysian di negara orang, ada satu family ni suh anak2 bujang dia bangun untuk aku and baby duduk, borak ler ngan akak anak 5 tu….satu family pi jenguk anak sulongnya grad kat London. Kelas, satu UK dia berjalan.

IMG_4193

oh dalam flight Doha Kul pun tak dapat seats together asalnya with RD, dia kena dok nun jauh kat 26E. dahlah 26, E pulak tuh. aku ni memang le dok kat bassinet seats. Bila kat boarding gate tu aku cakaplah, cubalah satukan laki aku seat dok sebelah aku, there s no other infants in my flights kan…bla bla, abihlah aku goreng.

check punya check memang sebelah seat aku kosong sei. tak tau ler napa depa dalam system dok dari Frankfurt kata ada infant lain dalam seat aku tuh. hah lega. tak yah buat drama. sib baik ringan mulut den bertanya.  Benda2 nak kena buat drama nih laki aku suh aku settlekan, jadi bestlah sket returning kita back to KL coz laki bini dok sama kat infant bassinets seats tuh.

IMG_4189

Balik dalam flight, RB gini ler…happy, nangis happy, nangis, tidur. Tapi sebab ada gang Malaysian kat our row tuh, laki kitorg memasing dok kendong baby (yang both beza sebulan jer) kat depan tempat stewardess punya ktichen tuh. Udahlah cakap ke main kuat ya holahai kooo…bukan main hebat lagik borak. Dedua mamat tu ler, salah sorang tu laki aku, bayangkan ler bapak2 nih, sambil kendong bayi memasing (cubaan menidurkan)….sampai aku ngan bini laki tu pun tak leh tidur. yapadahhhh.

excitednya heh dapat balik rumah. lalu KLIA tu pun dah rasa wangi jerrrrrrrrrr

biarpun badan musuk 2 hari kira tak mandi. still….

clear everything, chartered taxi pun dah tunggu terus kita pulang. Punyalah hebat seronoknya RB bila jumpa kakak abangnya.

Ye begitulah yek, habis watamat khatam amin segala dah citer Germany.  3 weeks kat sana, tapi sebulan untuk aku buat entry nih. Not bad gaklah. dapat habiskan semuanya sekali rap sepanjang kat Germany and 2 weeks after returning. Pasnih citer kembali normal lagipun soon is Aidilfitri too :) .

IMG_3691

Best tak baca cerita German ai specially Frankfurt, Munich dan Aschaffenburg?Nak pergi?

Masih ada lagi handbags untuk dilanting di sini sini sini! Harga memang akan bertukar2 tengook mood mak meyah tapi kalau tak bertukar pun ko boleh lagi nego, try jer.

Comment: 19

Frankfurt – Doha…not KL yet.

 

IMG_4108

pak keretanya sampai jam berapa?

jam 5pm

lambatnyaaaaaaaaaaa, eh suh lah opis awak arrangekan lagi awal. i want to jalan2 dalam airport….

emm, dah jam 4pm mana daaaa transport  nih.

cer awak check…..

check punya check rupanya the transport tunggu kitorg kat opis si RD. muahahahah. sib baik le aku ni panjang akal nak suh laki aku tepon opis siasat napa dah 4.30 tak datang2 lagi kereta nak amik kitorg hantar ke airport nih, yet janji at 4pm.

IMG_4087

masa ni 1st Ramadhan ye kat Ascha, satu Jerman puasa da…earlier sehari than Malaysia tanahair ku tercinta. ke main kat negara orang ko tercinta kan, balik Malaysia tengok..pi debate ngan Abby Abadi.

Heh napa ko Abby, semacam je lately ko nih.

anw ni le kejenya bila tunggu kereta yang lambat setengah jam, sebenarnya seawal 1 jam kita dah siap bagai. Luggage sume laki aku angkut sorang2 le bawak turun, aku nak angkat hahahahha, aku angkat pakai jari telunjuk gamaknya. ok next ok next…gitu. kuasa heh, berat ler. baik jaga Zeeshan. lagipun yang packing aku yang buat, hari2 aku pack, kuor masuk kuor masuk, kalo RD kata berat aku kena minimalkan kasi semua luggage sama kondisinya.

Rumah ni pun dah kosong. pagi tu RD pergi kerja, semua food aku dah supplied suh dia bagi kat kawan opis Malaysia dia yang just arrived Germany too. Merasalah ko dok situ sebulan pulak. Hazab mak dah habis.

IMG_4088

aku mereweng betul amik gambar. bosan siot. nak tengok tv memang tak ler kan…

dah kemaruk sangatnya nak balik hai…

IMG_4090

budak kecik yang ligat suka betul dia kalau kita cecahkan kaki dia ke lantai. padahal ko tu 2 hari lepasnya berguling jatuh katil.dia skang kan ngah sibuk nak merangkak so dok angkat2 badan, dok goleng goleng badannya atas katil sambil layan ipad. aku memang jap jap ngendap intai dia.

punya pantas dia bergoleng atas katil, tup2 sudah aku dengo raungan jeritan batinnya.

lepas tu…sejarah ler kan.

Abang kakak ko pun jatuh gak dulu RB oi, tapi idak le masa waktu gini, depa jatuh masa sibuk2 dah merangkak. Cepat betul ko buat terjun tiruk. Luckily takde apa2, cuma lebam je kat bibir atas.

IMG_4072

beria le amik gamar heh…standard, mak je yang over. aku recycle balik kain baju dok situ, baju hitam and also palazo hitam. kali ke2 pakai palazo hitam tu coz the first time pakai was early pregnancy, dah tu kena simpan le kan memboyot…tengok gambar atas nih, tepi2 sekali tu ada toys + diapers.

sebelum tu kita buang about 3,4,5 lai baju laki aku hehehehe. baju dia jadi mangsa. baju aku pun ada gak selai 2. and few other stuff yang macam tak penting di mata coz nak ringankan luggage. Memanglah kompem excess baggage, but tak naklah menggila sangat. So toys tu bukan aku bawak, memang aku beli kat shop sini untuk RB main sepanjang kat rumah, pun aku tinggalkan, aku suh laki aku bagi opismate german dia, heh pemalas tol nak bawak pi keje dia tau.

Orang lelaki ni apa ler…jenis yang alah tak yah tak yah jer. Diapers pun sama aku tinggalkan. Pakai for harian jer buat ganti MamyPoko yang habis kat sini

IMG_4078

gambar bertiga je banyak jadi, gambar solo aku sume tak jadi, senget le kembang le pendek le sekerat le, deiii!

IMG_4117

ha nengok nengok, sibuk nak turun ko kan!

IMG_4129

tak sampai 10min tuh datang transport…laju je dia sampai. yelah by car memang ler laju, laki aku pi keje naik bus tu yang rasa macam lamanya hai…ngan menapak lagi dari rumah ke station bus…

driver ni pandai speaking, at least. bukan senang seii nak dapat orang German yang pandai speaking, mostly memang Deutsche sesaja.

IMG_4135

hah begini ye le nasib kami di bumi orang. Mak tolak stroller, tangan kanan tarik small luggage. Bapaknya tolak trolley dengan 3 big luggages atasnya, lom campur handbag mak merah lagi nih. Hidup kena pandai multi dan cekap. Cuba le pikir kalau aku sorang2, hish camne le ngan baby ngan pram ngan luggagenya lagi. Plan asal patutnya RD pergi dahulu, i ll join later with RB. tapi last min tukar, aku ikut sekali since RD kena pergi awal sangat and for 3 weeks plak tuh.

Tak pek bayangkan ler kalo den sorang2 ngan RB tu hah, lainlah kalau Abang Kakaknya ada boleh gak tolong2 mak nih. Alangkan aku berdua ngan laki aku pun tertinggal train. ahaks…ayoo! sampai skang aku ngan laki aku bila ingat balik kitorg membahak gelak.

IMG_4136

So dalam tu kita dok carik the kaunter. sebab banyak nau bags nak disorong ngan pram lagi, aku dok setempat kat situ ngan all the barangs bags with RB. laki aku pi carik semua yang perlu dia tuju:

1. kaunter check in

2. kaunter nak kena bayau excess baggage just in case

3. kaunter VAT refund. nak duit balik nih, gilo tak claim!

drama takde. aku dah memang ada pegang boarding pass sesiap, dah internet checked in. so kita heret ke kaunter check in nak tunggu drop luggage je and nak gaduh sket napa seat laki aku for Doha Kul masih lagi splitted than me and RB, kira macam hari tu lah, dari Doha Frankfurt pun kan kitorg dok berasingan, tu yang anak aku ngamuk susah nak pass2 laki bini.

IMG_4143

bangganya dapat tengok perkataan and cerita sket pasal Malaysia kat Frankfurt’s airport….

saya anak malaysia tauuuuuuu!

3 minggu dok tempat orang, memang sangat lemau heh….

IMG_4145

Tutup hidung! tak tahanlah ada bau dari anjing2 depa dalam tuh. ada macam bau hancing, kat area yang aku duduk tu kuat betul. sampai sudah kitorg bangun carik port tempat lain, berdiri je depan counter coz tak tahan dengan bau nih. So pasal check in tuh…

1. Selamat takde masalah for seating, as per my boarding pass for Frankfurt Doha, we got the infant bassinet seats too.

2. Seats for Doha Kul yang RD tak dok sama wt me and RB tuh, tu kena buat drama masa kat Doha, kat Frankfurt ni minah Qatar tu tak membantu.

udahlah tak senyum, rasa nak tenyeh je lipstick merah dia ngan cili lagi merah2 pijarkan. Camne le Qatar Airlines boleh menang apa category last year? heh tak paham teman. Ramai orang recommend aku suh naik Qatar Airlines tu yang aku pilih tapi pasnih kalau bawak baby baik amik yang 1 direct flight jer, MAS semestinya for going to Frankfurt. mahal sket pun pejam mata je lah!

n of cos ler kita kena excess baggage!

terlebih 13kg. So kiraannya USD13 for each kgs, jadi hangpa kira sendiri baper. Pastuh boss Qatar sorang tu cakap german ngan minah lipstick merah to discountkan to 8kgs jer. Do your maths again berapa aku kena for the excess baggage tuh….Ok ler tu sket, tak mencekik sangat, kalau kena riban2, nangis kat situ kena le buang lagi kenbaju. Sebenarnya yang buat berat ada satu menda tu, bukan barang aku pung…tapi benda tu memang beratttttttttttttttttttttttttttttt.

IMG_4156

tetiba dah sampai masuk duty free. Kita busy le tak de kuasa nak bergambar bagai dahlah nak lalu scanning kat Security Airpot dia semua nak dibukak. anak aku yang tengah tidur tu pun aku kena angkat keluar dari pram coz kena lalu gak kat scanner. ni yang terbayang lagi nak suh aku pergi berdua je ngan baby, muahahah. ada yang tercicir2. Tapi security depa baik sangat, very helpful and diroang ni memang suka baby ler, habis sume baby yang lalu kat scan tu depa agah2 kan…

Semua smooth. VAT refund pun kita dapat jam2 tu gak. takde masalah. all forms compeleted. Benda dah biasa buatkan. Takda nak tunggu apa, jalan2 dalam airport pun kejap2 jer coz tau nak masuk dalam je. padahal ada lagi 2 jam lebih tu b4 kita terbang.

IMG_4160

selesai dalam tu kira legalah, but kita uruskan pulak budak kecik nih, salin2 bagai dia, bagi dia semangat sket, mood dia bukan leh caya, kang dalam flight buat dia hokhek meraung lagi aaa aku laki bini gak yang pemes. Pusing2 situ takde beli apa pun, mahal2 ler dalam tu, apa ke bendanya duty free tapi mahal dari kat luar. ada benda aku beli kat Frankfurt kan, ada le bendanya, dalam tu lagi mahal by 3-4 ratus hinggit gak. motips betul.

Lagipun takpe ler, simpan jelah euro2 ni untuk laki aku belikan lagi handbags bininya bila dia pergi lagik. Carikkan ai GST merah ye uu….kalo takde tu belikan ai Chloe, ai dah lama mengidam terkenang itu 2.

 maka bersambung lagi entry penutup ini….

Masih ada lagi handbags untuk dilanting di sini sini sini! Harga memang akan bertukar2 tengook mood mak meyah tapi kalau tak bertukar pun ko boleh lagi nego, try jer.

Comment: 8

The best wonderful nite..final nite ler!

IMG_4035

Last min shopping lagik, emm ada request dari RD’s fren mintak belikan jersey Germany. Yang original kat KL lagi murah dari yang kat Germany ni lah tapi dah dia nak jugak, belikanlah. 2 lai. Selai 80 Euro! pastu darab 2 darab 4. Perkhhh!

nak tuntut nak tuntut…..coz pakai duit aku kan hahaha. bayau dok kira.

IMG_4038

Tak ramai orang dapat souveniors, only my family members and kawan2 buddies aku jer, bukan aku tak pernah bagi souveniors tiap kali aku overseas trip, gempak2 gak adiah aku bagi. so skip le German nih…melampau2 sangat harga fridge magnetnya heh.

IMG_4043

Besaunya ko Harleyyy

IMG_4047

ok ada punting, kadang2 orang ingat gambar aku peluk dukung anak aku nih, aku ngah bfeed yet dia memang suka dipeluk gini, borak ngan dia, eye contact ngan dia…then baru dia melena…

IMG_4053

Kesal gila malam terakhir kuor nih, aku pakai selipar. ngan baju tidur plak tu hahahah! cover ngan cardigan. Coz masa kuor tengok kat tingkap orang pakai shirt lengan pendek biasa jer…tapi bila dah half way, mak datuk sejuknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

IMG_4058

Ini juga malam terkahir kita lambat balik. coz aku kuor pun dah lambat bila RD dok stuck lagi kat opis dia. kita kan jumpa half way setiap kali meet up. Dahlah sejuk ya rabbi, tak tau aku nya kaki tu menggigil2 sangat. balik rumah malam tu terus sarung stokin and selubung lam blanket!

IMG_4063

hah sib baik ada bawak jacket tebal a bit kat pram anak aku…sarung pat sarungggg!

Terjumpa Abang Kebab Turkey kat mall, punyalah nak bagitau aku nak balik negara aku semula oooo dia punya sedih kononnya ler hahahah. mak bangga ok nak balik negara mak semula. lemau aku dok German tu lelamaaa.

IMG_4065

Yey,…. esok nak balik Malaysia!

IMG_4067

Tapi 1st Ramadhan di Germany, sempat lagi. Lepas bukak puasa di airport baru flight kita take off

Panjang lama gila waktu puasa heh…aku tak bangun sahur pun coz takde menda heavy yang boleh dimakan, stock makanan aku dah packed untuk bagi pada colleague RD yang datang from KL, periuk nasi pun passed kat dia jugak. So kita makan tengah malam tu and buka pun kat airport jer…

IMG_4069

Selamat dah cerita Germany…watamat.

It s very hard feeling to leave the 2 kids behind, but in the same time kena jugak ikut suami. tapi tu lah, cukuplah kot 3 weeks kat sini, pasnih kalau kena ikut laki aku lagipun aku tak nak lelama gini. bukan buat apa sangat pun, siang dah tentu dok umah means 3 minggu siang tu semua aku dok rumah dah laki aku kerja, tapi 2 weekends kita kuor pi tidur kat Frankfurt and Munich.

Pengalaman jadi housewife kat Jerman heheheeh….bosan sei. Habis aku pulun blog semua entries till yang ko baca nih which aku dah siap for 2 weeks sebelum lagi aku balik dari Ascha coz aku tau aku balik nak rehat nak kepit ngan anak2 lain tuh and juga back to work. Mana dengan aku lawan jetlag lagi coz kita kerjakan. hari pertama kerja ya ampun kepala mata bertingtong betul. tapi sebab nakkan balik time zone KL, so haruslah melawan. Patut waktu tidur tapi jadi waktu kerja, so bila dah lawan, malam tu after bukak puasa pak puk pak terus aku membuta. Memang tak hingat punyalah kira berjaya gak coz esoknya bangun sahur (in between bangun gak coz ada baby kan). dah rasa lega. Dapat balik catch up waktu tidur and kerja Malaysia nih. Super lega.

RB pun dah tak jetlag…tapi sian dia. He s been with me 24/7 siang malam melekat for over 3 weeks tetiba maknya takde siang hari pergi kerja, tak ke sedih je dia….dok carik melekat mana le badan maknya. Agak susah dia nak minum EBM dari botol at first, but terpaksalah….and best pulak orang kata sejak aku balik, badan aku nampak kering sket. susut. heh ye ke, aku rasa ada buncit naik jugakkkkkkkkkkkk…..

Raya handbags, stock clearance selling drop down price, over here here here!

Comment: 18