Germany

BBluvsMe for RB in Germany…

IMG_2935

melompat kejap…

ni lauk pauk yang aku masak untuk hari ke  2 kot gitu…

kain baju pun sidai dalam rumah coz tak jumpa lagi laundry, lepas tu dah jumpa laundry bawah hotel tak basuh sendiri dah. we are staying in the service apartment btw.

ayam masak kurma tu dari can food KL aku bawak, but yang sayur campur seafood tu beli kat kedai Thailand sini. Roti Golden Toast tu ya hampun sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaa lembut giler.  Pastuh RD pi belikan lagi 3 bags. buat makan siang malam kot lelapau. RD bawak bekal pi kerja, tak lalu tekak dia makan kat cafe opis German tuh.

Anw nama tempat aku duduk ni Aschaffenburg. Tergeliat lidah nak nyobut!

IMG_2941

aku nak amik gambar budak nih ngan pakai sekali bip but payah benar coz aku ngan dia je kan, nak set auto timer pun tak dan coz tangan tak cukup, sambil bagi makan tuh. habis comottttttttt!

IMG_2942

dengan payahnya dia nak berpisah ngan maknya, macam ko anak tunggal yek…so aku letak dia dalam stroller and bawak masuk bilik air, teman maknya mandi..

IMG_2945

asal aku ilang kejap je dia mula mencarik, hah ko dok sekali dalam bathroom

IMG_2947

gigit gak ko kang!

Eddie The Elephant penyelamat untuk diamkan RB sewaktu dalam stroller

Neck Support Pillow bear memang dia nya mainan le sepanjang kat Germany

Monkey Romper & Bib Set

Diterbangkan ke Germany khas for Little RedBaby by BBLuvsMe

Comment: 17

Doha Frankfurt – emmm!

IMG_2611

cak korang! cakk!

konon RB mengecak jer tuh…dia ni 18hours flight + transit, 3 pasang baju bertukar, dalam flight kita bilas2 sket badan dia. but makpak jer jugak yang tak menyalin segala….

Kita dah sampai Doha, turun flight  naik shuttle bus depa bawak ke sini ler, tunggu our connecting flight to Frankfurt pulak

IMG_2613

RB memang baik sangatlah masa ni, sume orang dia nak agahnya, dia nak berlawan gelak…

orang kata dalam ni memang duty free murah, laki aku pun bali dari Rwanda pun ada transit sini diajak shopping but i was so not in the mood. aku nak duduk rehat jer tunggu naik flight and sampai Frankfurt boleh relax

IMG_2619

jadi dalam ni kita main amik2 gambar je lah

aku tak berjalan merata, pening ke main crowd sket punya ramai Doha tengah summer yang panasnya mak datukkkkkkkkkkkkk

IMG_2630

lepak2 sini kejap lam 2.5jam pastuh ready for boarding…

IMG_2639

jam2 tu le gakkan si RB mentido

drama dia ok lagi masa nih

cuma aku geram orang2 nak naik shuttle bus tu macam ler tak reti nak beratur, main tolak jer. dahlah aku ni size bawah2 ketiak dia orang jer…

pastuh punya le jauh dari sini nak naik ke flight….aku sampai cakap kalau dari umah ke KLCC, mau gini gamaknya ke main lamaaaaaaaaaa betul. Besar gila airport Doha tuh, dengo depa ngah nak tambahkan lagi besaunya

IMG_2645

hah RB baru bangun tidor, mata kanan pun tak bukak lagi dok bertaik mata…so itu seat aku. aku dah checked in pun dari KL gak, dah request for laki aku dok sebelah tapi depa kata Qatar Airlines tak leh release sebelah seat aku or combinekan seat aku ngan laki aku coz katanya dalam flight ni ada 6 infants!!

6 yer.

6 tu.

ok aku mengalah. coz aku ada infant so aku tau sume mak2 nak letak baby depa kat bassinet. The flight is about 6.5 hours to Frankfurt. Laki aku dok kat belakang aku tapi sebelah kirinya. aisle. sebelah laki aku ada seat kosong. tapi still sempit coz bukan infant seats kan. so aku nak tengoklah sapa dok sebelah aku, naklah tukar suka sama suka ngan laki aku. dah tentu depan aku ada bassinet.

Datang sorang lelaki gagah perkasa, orang middle east kot. tak tau lah. Dia dok sebelah aku. So RD politely tanya boleh tak tukar, switch since aku pun nak bfeeding and nak jaga baby dalam bassinet kan. Dia tak nak. Ok takper. aku cakaplah baby will be crying and hard for me to bla bla bla…dia tetap cakap no way.

Cilakak punya selfish manusia! aku tak pernah jumpa orang gini Memanglah ko dah chop tempat tu tapi masalahnya Qatar Airlines cakap ada 6 infants. Sampai orang dah full board, takde langsung baby lain dalam flight tu ok! anak aku sorang jer baby dalam tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!

Ya Tuhan geramnya aku. Yang lain sume sihat walafiat, young and semua membodoh tak nak jugak bagi kitorg pairing dok sesama kat depan bassinet. Aku tak tau dah nak buat apa. Aku nak pump sudahnya aku lari pergi ke dalam toilet flight. Masa kat situ sume crews Qatar sesama le ngumpatkan mamat yang sebelah aku yang degil tak nak switch. Depa pun cakap tak patut le parents be splitted with a baby. dahlah RB mengamuk all the way dlam flight, rasanya dalam 6.5 hours, 1-2 jam je dia ok. the rest of the hours dia hok hek, lagipun the altitude buat telinga dia sakit gamaknya. Wpun aku dah bagi punting and bagi susu through breastfeed and jugak bottle feed pun tak jalan jugak.

IMG_2653

Penghujungnya i feel so bengang wt the mamat sebelah aku lari dok sebelah laki aku, so berpangku je lah RB kat makpak nya. kita take turn. Coz tiap kali kita letak RB kat bassinet, kita nak tertidur pun risau takut dia terjaga and our seats kat belakang on the 17 row. Eh memang hazablah sangat. Sampaikan passengers lain kan, ada yang ngumpat quitely ok kata mamat sebelah aku sanggup pasang headphone and tutup muka dia ngan topi wpun kita berdiri depan bassinet tu bagi calm kan RB.

pendekkan ceritalah yek, waktu nak landing, adalah dalam 30min terakhir tuh RB punya mengamuk ya hamat. dahlah kita tak leh bangun coz nak landing sudah, dengan stress makpaknya lagi, sampai satu flight tu pemes giler dia. Ko bayangkan bila kita turun flights, kita jumpa passengers lain sume senyum and simpati sangat ngan kitorg. ada anak beranak ni, orang german ke omputih ke anak2 dia boleh cakap ‘oh this is the little baby, you are so loud!’

But ramai parents paham coz mungkin again pasal dalam flight telinga baby kan boleh buat diorang sakit some more bila landing and take off tuh, tu pasal wpun aku bagi gak punting or feed dia tapi dia still ngamuk gak. at least kalo dok kat bassinet tu ada le jugak window aku nak distractkan dia. Eiii keparat ler ko orang mangkuk tuh. Bangla ke hapa tak tau ler!

Nak bfeed ke pump pun aku lari sume buat kat toilet, at certain times je aku buat kat seat sebelah RD.

Malam tu jugak aku report benda ni kat my kaki kat KL. Aku nak tau mana datangnya 6 infants yang depa canangkan sampai tak bagi aku ngan laki aku dok sama. yang lain tu sume sihat, semua rows infants taken by manusia2 cam kita gelak guling2 ada yang ke main tidur berdengkur, so  selfish. meamnglah ko dah booked seats tu but this Qatar bukan tak tau yang ada the real infant with parents dia on board!!

Ya Tuhan, kalau returning sok sok pun aku dapat seats gini, aku tak tau lah nak buat apa!

Gambar dalam flights pun takde coz either kita melawan mata mengantuk and menjaga RB.

IMG_2656

waktu RB masih lagi boleh dikawal

waktu dia meraung, huh sian satu flight menahan hati tapi tak tau le kalau ada yang curse kan

cuba ko ada anak, tengok camne nanti

orang yang tak de anak biasanya memang cursing jer bila baby melalak lam flight. tunggu masa ko sok sok

IMG_2640

sebelum mangkuk sebelah tu dok sebelah, aman damai je aku…

orang transit masuk dulu, orang yang originally dari Doha on board kemudian

IMG_2663

hah ni mangkuk yang selfish tuh! dahlah tu banyak songeh, bila crew served apa yang dia mintak, dia komplen2 kat crew yang apa yang depa hidang tak seperti yang dia bayangkan.aku ganyang jugak heh. Pastuh dia boleh ngan tak tau malunya boleh suruh laki aku and aku pindah tempat kat passengers lain, i mean yang belah2 kanan punya bassinets area. Ko tak malu kan? ko dahlah hati batu  very selfish ko boleh suruh orang lain pulak mengalah yek. Of cos le we didnt do that.

N dia tau aku bengang, ada yogurt dalam served makanan tu dia boleh lagi offer, hey give this to your baby, good for your baby

NO!!!

ha kaku jawab tu and aku jeling lagi ada

pehal ko??? nak kena sepuk?

IMG_2666

So bila dah landing barulah RB tenang and happy2 boy….my top is from thepoplook, jeans aku dari sebelum beranak, semua dah boleh fit back. I have no longer with Marie France so aku boleh happening makan kalau aku tak nak jaga badan ahhahaha! Tod’s loafers dah tentu ler sarungkan…baju2 aku sume yang button depan, i prefer that way coz nak breastfeed kan baby senang. FYI, Thepoplook memang one of my sponsors sejak aku belum mengandung, dah beranak and till now. Love the long lasting frenship sisters!

IMG_2672

Pas amik luggage, actually dah boleh callo but coz kita nak amik tunggu stroller, so tu yang lambat sket. First time le aku pi obersi bawak pram, dulu2 punya anak mana penah, kecik mana pun depa memang mendukung jer! aku ni dok ikut bontot belakang driver yang fetched us kat airport, dia bawakkan pi kedai untuk beli simcard RD.

IMG_2674

beratur le beria kat sini tapi nan ado nya data service for bb. sungguh ler kelakar. so kena carik kat area rumah nanti.

IMG_2675

The driver is so big and he is 60 years old! anak dia umur 37 tahun, but Uncle ni muka nampak muda macam 40s gitu!

IMG_2679

waktu sampai ni dah emm…8 malam waktu Malaysia. tapi siang ler kat Frankfurt, about 2.pm gitu…

IMG_2685

punya besau bagai MPV merz dia datang kutip kitaorang

…aku datang memang ler holiday, coz dah tentulah aku ikut laki aku. dia ada kerja kat sini….

tapi aku dok umah jer…coz siang laki aku kerja, but pastuh aku jalan2 sendiri petang2 with RB..it s summer senang jalan, kalau winter mau aku pikir panjang nak kuor rumah

IMG_2695

Yang pentingnya nak sampai hotel and nak rehat sangat. pala dah tingtong sangat, RB pun nak mentidoooooooooo and dia perlukan katil untuk bergolek2…

IMG_2699

Kami selamat sampai di Frankfurt tapi kemudian terus bertolak ke Aschaffenburg, tempat yang kami akan menetap coz situ yang near by to RD punya posting kejap. About 30min drive from Frankfurt airport lah jugak.

So siang RD pi keje, aku jadi housewife hahahaha

masak2 ler for makan. beras gula garam can foods, segala macam jenis aku bawak, tinggal satu rumah je aku tak angkut sama. Sabun basuh baju, sabun basuh pinggan, sabun basuh botol susu, ha sume siap! Camne tak bag doraemon je luggages aku tu sumer.

Dan aku berdoa moga perjalanan pulang kami nanti dari Frankfurt to KL dapat seats yang munasabah, for infant means for infant ler. Kalau ada 6 infants tapi menipu cakap takde, memang melampaulah airlines nih. Bukan masalah KL’s side, masalahnya kat Qatar Airlines sendiri yang control and tak nak release to Malaysia coz katanya again ada 6 infants. heh…berpinar pulak bila ingat balik cite nih.

I want to enjoy Germany now…. :)

Comment: 21

Kul Doha for Germany

 

Kuala Lumpur-20120702-00595

Kesian diorang…kena tinggal. yelah sekolah mar…mana boleh nak culas. kalau tadika boleh gak aku pontengkan, ni sekolah kebangsaan, udahlah sekolah cina satu hari tak datang, ke main banyak homeworks. sometimes tu sampai berbelas2 hworks kena buat, itupun depa dah buat sket2 kat sekolah. So dari hari Khamis till Monday tu memang keje depa mengepau makpaknya…

ni antara hari yang bapak depa bawak diorg pergi makan luar..eh banyak tempat depa tuju sepanjang 4 hari tuh…

Kuala Lumpur-20120702-00708

Abang ni aku tak kisah tinggalkan sangat coz dia big boy. Tapi kakak tu alahai, sayu je hati. Dan seperti dijangka dia memang menangis tersedu2 bila kita dah nak bertolak, and sampai tidur pun aku temankan dia over the phone, berpeluk2 baju adiknya, baju makpaknya. Asalnya memang aku nak sangat heh bawak semua, but kita tak leh ler nanti sekolah ke mana…

ada sekali aku cutikan depa sehari jer, sampai aku kena mengadap cikgu sek ok coz depa marah kita main sesuka cutikan anak. bukanlah sesuka…ada le halnya. So anak-anak pun paham.

Cuma Gegirl hari2 dok argue jugaklah, kenapa daddy selalu kerja jauh2. Kenapa mummy kena ikut sama? Kenapa adik pun kena ikut. Banyak heh soalan-soalannya…

IMG_2588

Budak ni dah tiba waktu tidurnya, so dia mentidor jer ler…

aku part2 nak dukung ni memang lenguh je tangan, so pass to bapaknya.

IMG_2590

RB harus dibawak….dia bangun malam lagi and masih bfeed and takde sapa yang pernah handle RB selain aku sorang jer. Tak pernah lagi aku berpisah malam dengan si kecik nih, either i bring the pump or the baby. Of cos i choose the baby. Tapi pump pun bawak jugak hahahaha!  Our flight was at 3am in the morning, but by 11pm kita dah cabut….

The trip was confirmed just bout a day after RD balik from Thailand. Tu pasal esoknya dia terus bawak si kecik tu buat passport and me for the first time takde langsung buat program itinerary for the trip. Memang terkejut mendadak ikut sama.

Hah kenapa yek aku ikut…

eh cecuti lerrrrrrrrrrrr. kang ada yg bini sentap pulak kang, some more this is Germany babeh!

IMG_2593

We did the wrapping of the luggages. itupun aku nak bawak 4 luggages besau tak dibaginya RD. 3 luggages for check in, pram, 1 hand carry luggage,1  bagpack and 1 handbag. Huh, RB jadi the king je ler kan…kita makpak dia yang ngusung hulu hilir. Dia janji, time aku nak susu, nak meraung, aku tak kira tempat!

Masa ngah tunggu luggage wrapping, ada le queue panjang dari orang2 Bangladesh, lelaki pompuan. ramai sangat. Balik Bangla kot. Boleh ada 2,3 orang pompuan Bangla ni seselamba je depan aku snap gambar anak aku ngan cahaya flash tu direct kat mata anak aku. Aku dok jeling jer pun tak paham jugak. Sampai budak lugage tu cakap ‘eh ko mesti nak tayang anak orang yg peputih kat negara ko tu kan, kak, sound je kak, selamba je diaorang amik gambar anak akak’.

I mean ko mintak ler permission tak boleh ker. Dah tentu makpak baby tu ada depan mata hah.

but i just dont want to create drama….diam jerlah.. Dah midnite ok this time.

IMG_2599

Pastuh kita check in pun kejap jer coz dah memang buat checked in dari siangnya and cuma nak drop luggage jer. Amboi ko RB suka sakan yek…tak tau abang kakak ko meraung2 kat rumah tuh.

Luggage tu, satu bag kain baju 3 beranak, 1 bag lagi barang RB, diapers ler and maknek bagai, 1 bag lagi penuh ngan barang makanan, siap beras gula garam pun aku packed! Dah banyak kali travel oversea, aku tau ai need all those things kat negara orang.

IMG_2606

Flight from Kul transit ke Doha dulu, so about 7.5 hours. Kami laki bini dah memang mengantuk ya sangat. coz waktu tidur kita kan… RB memang kita pegang kejap waktu take off and landing, most of the time dia dok dalam bassinet. I requested for an infant seat, sib baik dia tak meragam. But akan ada drama dari Doha ke Frankfurt. that s later.

IMG_2610

RD, RM and RB kini di Germany

Baseball 36 Sleep and Play’s RB is by BBluvsMe

Comment: 8

RB’s passport at the age of 6 months old!

Putrajaya-20120628-00567Putrajaya-20120628-00570

dibawa bapaknya ke Immigration Putrajaya, sehari selepas si bapak pulang dari Thailand. Aku ni cakap aritu dia pi Siam kan, coz dia pi jelajah serata Thailand. minggu ni kat Bangkok, pastuh tukar minggu depannya ke Hadnyai, then Chiangmai lah then tah mana2 sampai aku pun dah lost track, penyudahnya kita cakap je le kat Siam.

Kemudian sehari sebelum dia nak pulang ke Thailand, he was supposed to balik 2 hari kemudian but harus segera ke Germany for 2 months ok, so dia dapatlah balik awal. awal pun 2 hari jer…

Then lepas aku dah memuncung, bunyik2 kat bbm, twitter lagi le kan…and penyudahnya dia negotiate dapatlah pendekkan trip ke Germany. Supposedly aku datang German tu bawak RB kemudian di hujung2 ramadhan, biar RD jalan dulu. Yang 2 orang lagi abang kakak agak sukar nak dibawa sama due to school factor. Abang pun geleng pala tak sanggup nak ikut bila kenangkan, satu hari je dia punya homeworks boleh mencapat 10 subjects!

Anw, Abang’s first passport lagi awal dari adik-adiknya, abang tu blum umur 2 bulan dah ada passport and first country dia kena pergi was Singapore and Indonesia, due to kerja si bapaknya masa tu located di Spore, Gegirl pulak dah 3,4 tahun kot baru ada waktu kita berjalan bawak dia keluar. haisay tak ingat sudah.

Cut the story short..

kita RB nak ikut bapak kita pergi Germany :)

Comment: 22