Germany

Short trip jer to Frankfurt…

IMG_3288

Morning pokcik mokcik

Pagi ni waktu kami breakfast di Hotel Ibis, Frankfurt. Makpak kita pilih hotel ni coz murah dan bersih dalam review yang mak pak kita baca. Satu lagi waktu makpak kita pergi London, hotel depa duduk was just next to the Ibis Hotel, London and the wifi was way better than the hotel yang makpak kita duk dulu kerna itulah bila di Frankfurt, makpak kita pilih hotel nih.

Kita ikut jerrrr…

IMG_3298

Hotel room was charged Euro69 and breakfast pulak sorang Euro10, the wifi untuk kita skype with anak2 was Euro9 for 24 hours wpun pakainya bape jam je pun coz kalau amik hourly lagi rugi, 3euro tiap hours tuh…

IMG_3304

Checking out, but luggage kita tak heret sama. tinggalkan…jalan2 kejap je kat town Frankfurt yang mostly kedainya tutup!

IMG_3313

Dok kejap minum kopi coz ni pun dah noon, kita tukar plan asalnya nak checked out awal but got stuck in the room dok borak ngan anak2 ke main lama, kejap2 kena skype. kakak punya report lain, abangnya lain. Ngan aku yang over skype pun dah macam kat rumah sendiri dok potpet jer….

Lagipun RD dok sibuk galid tengok Ironman tournament tuh…

IMG_3317

antara peserta2 yang terlibat…lalu depan our Ibis Hotel

IMG_3319

Sebab tu lah kita tak dapat nak naik HOHO. Aku suka naik tuh, mana negara pun aku pergi naik tuh senang nak berjalan…tak yah nak pikir nak pi mana bagai. biar dia je bawak…

IMG_3320

Terjingkit2 aku nak sama kan ngan apa tah tak tau ler…ngek tol hahahaa

IMG_3334

Pakai self timer kat sini punyalah payah ramai bebenor orang yang lalu lalang heh!

IMG_3337

Mak ko nak amik gambar sama ler…dia ajak main chak cak pulak budak kecik nih

IMG_3338

Suh dia pandang camera, bukan dia geti pun nak dengo cakap…dok sibuk nak beragah2 lagi tuh

IMG_3351

Sebelum tuh kita melepasi jugak the central train station…

IMG_3353

Jadilah…ada gambar eden ni ha satu kat sini coz pastuh ke main ramai orang lalu lalang

IMG_3360

Panas berdenting, tapi pastu hujan pastu sejuk mencucuk2

IMG_3367

jalan jalan…

I wanna thanks to Ilyana, my blog reader yang menjadi pembantu pelancong via sms untuk satu tempat makan kami, terkenal di kalangan rakyat Malaysia katanya…dia smsed us the direction to the place. Kalo ko tanya orang German, nasib ko baik ko dapat yang pandai speaking, kalau tak baik, yang tak pandai tu ngan muka2 dia bagi…heh nyampah btol…

NMS_1664

Dah makan kat tempat nih…namanya Jasmine Wok

Anak aku ada dalam tu ngah bfeed, dok pujuk dia minum gak wpun pakai cover cardigan jer pulak. coz dia kan memang tak suka bertutup2 nih….asyik nak menarik jer kain tuh.

NMS_1667

We ate the kangkung belacan dan sweet sour sotong with nasi putih, ada big portion so kita bawak balik jadikan breakfast esoknya…dessert ni on the house by the restaurant, pulut hitam and fruits.

IMG_3374

Dan tetiba je hujan…kelam kabut pasangkan plastik cover stroller RB.

IMG_3377

Dah makan dah tak tau nak ke mana, jom le balik..our train was supposed to be at 8pm. gila lama kan! ni baru past noon. Nak buat apa, bukannya leh berjalan naik HOHO, kedai pun mostly tutup, kedai makan je banyak bukak. Jadi baiklah balik semula ke rumah kita.

IMG_3385

last one :)

IMG_3387

aku suka pulak amik gambar menda atas bangunan tuh…

hasilnyaaa…

DSC_1685

tak berapa jadi but ada le jugak muka laki aku kat bawah tuh…

DSC_1681

hah yang ni jadik sket heheheheh….

DSC_1690

Kita tukar train sib baik le jugak tak yah extra charge ke hapa, takde jugak tragedi tertinggal train :)

Sementara tu RD tinggalkan aku kat sini with RB, dia balik ke hotel to collect our luggage. dia jalan sorang bolehlah lelari lelaju, kalu aku ikut sama lagi le remeh, buat penat kaki je heh. so baik le aku dok sini, jalan sorang2 ngan RB yang mentido tapi pastu bosan….of cos le kan. rupanya kat sini ada free wifi!

tau dari awal aku onkan instagram aku. alang2 bawak iPAD.

dah hujung2 baru perasan boleh bersurfing.

 

IMG_3401

Ruang rehat menunggu train….sebelum RD sampai sini aku berdiri kat luar a bit…pastuh ada sorang mamat ni, budak muda tegur aku. lelaki. Tanya can you speak english?

Aku diam x jawab apa2….

pastu dia blah.

sorry morry le nak jawab coz tak nampak apa tujuan dia nak borak ngan aku, nak pau ke hapa tak tau le kan. coz bila dia blah tu aku tengok dia terus keluar and pandang kiri kanan merata. carik mangsa ke hapa!

ada jugak orang nak bagi bunga kat aku, masa tu laki aku ada sama, so dia cepat2 jerit, jangan amik jangan amik. oh that time kat Frankfurt city a day before. budak pompuan yang bagi bunga tu aku ingatkan dia sesuka nak bagi…rupanya ada makna lain. coz kemudian kita nampak dia suh orang yg amik bunga tu bayar or derma duit kat dia…

orang nak bagi anak aku belon pun wpun kat kat our area small town di Aschaffenburg tu pun aku tak melayan.

IMG_3403

This is around 3pm, awal 5 jam kita balik dari train waktu asal yang kita beli. Moleklah balik saja lagipun nak berjalan heret beret pun letih gak…

IMG_3417

cak cak cak :)

tau dek abang kakak ko…jeles dia orang tau!

Dalam train…apa2 RD suh aku dok selamatkan diri and anak dulu, dia settelkan luggage and stroller. yelah takkan aku pulak nak angkut berat2 tu kan hehehhe….RB best, dia riang gumbira je sepanjang balik from Frankfurt to Ascha.

 

IMG_3421

Pun pulang dari train station Ascha ke apartment jalan kaki jugak. kita jalan slow2…..singgah makan nasi kebab. ha ada nasi takper, jangan kebab semata jer…sampai aku pun dah jadi gang ngan tokey kebab kat situ, wpun borak macam ayam itik, tapi dia cuba jugak nak bagi aku paham apa maksud ceritanya….

Dia le citer kat aku camne orang Germany sangat honest, tinggal handbag ke hapa, orang akan tetap simpankan, wpun ada duit beribu2 euro dalam bags tu, and letak camne hbag pun takde pencilok, unlike London katanya. coz adik dia dok London. heh ko tak tau peragut kat negara aku kebab oi, alang malas aku  nak citer jer….

So far Frankfurt’s trip was not really a good trip coz we didnt get a chance to do the all the city visit, dengan takde HOHOnya. Should have gone to Frankfurt on the weekend yang kita pergi Munich, so bertukar tarikh dari situ jer.

Ada lagi story mory Frankfurt…later later.

Comment: 19

Our first day in Frankfurt…

IMG_3167

dah checked in kat Ibis Hotel…let s do the walkings.

sepanjang kat Frankfurt memang tak amik langsung public transport. Semua main bantai pakai kaki nih jer…

IMG_3171

malangnya tu lah, tak leh nak amik HOHO coz Ahadnya 8th ada Ironman tournament daaa…. jalan banyak tutup pulak

IMG_3173

seluar H&M aku tu 7 euro jer…

suor kat Malaysia pun tak pernah aku beli ngan harga less than RM28, so haruslah sebat!

IMG_3176

bersimpang siur badan aku ni ngan tali heh…tali hbag, tali camera. takper…takde masalah. janji aku rasa secured

wpun Germany adalah antara negara yang selamat dan ramai orangnya honest, tapi kita perlu sangat berhati-hati dan berjaga2 di negara orang…

IMG_3177

coz for this Frankfurt’s trip, RD tak bawak bagpack dia, semua passports and maknek bagai dalam hbag aku tuh…

DSC_1444

Mat Peta kembali memulakan tugas…

asal abroad jer, memang peta dia master. aku? ngekor bontot dia je ler…

IMG_3179

Panas gak masa nih, dah petang2 sikit and esoknya baru ada hujan light2…

IMG_3183

korang ni tengok aku tapi sambil2 tu tengok le belakang2 aku tu jugak…aku bukan jenis amik gambar pemandangan, tu RD.

IMG_3185

Boleh tahan jauh jugaklah kita jalan. Anw, memandangkan kita dah terlepas train, kita dah terlambat dari itinerary asal. so waktu ni dah kat jam 11.30 pagi local time.

DSC_1450

Pakcik ni berlenggang jer…

Bila nak pi Munich baru dia sibuk beli satu lagi bagpack, yang pastinya kemudian merangkap bag sekolah anak aku. hahahah!

IMG_3188

ha apa belakang tuh…

IMG_3193

wokeh…

aku dah jumpa jalan yang superbest.

tata…………..

Comment: 18

Masih di Aschaffenburg!

IMG_3450

waktu ni aku keluar awal sejam lebih dari sepatutnya kita jumpa. biasa jam 7 lebih dah jumpa kat mana2 ler, half way ler tak yah le RD nak patah2 gitu kan. Senang bapak ko kan, kita 2 je yang kena jalan jauh sket. either way pun nanti balik kena jalan sama jugak.

So mall nih the only mall yang aku reti pergi coz busuk2 makan 20min ke 30 min jugaklah nak sampai berjalan kaki…

kali ni aku jalan ngan RB tu sampai tingkat atas pun aku naik….pi carik battery mar…. battery untuk kipas pram anak aku dah abis. bawak 2 ketui tapi masa tu gak battery mouse aku pun abis gak. heh ngada!

IMG_3451

dan bila di sini, dia dah boring lama sangat lam pram, nak susu le kan. ah sudah. budak ni ada mengada sket. dia kalau  nak susu memang le mana kira tempat kan, tapi aku tak citer yang dia ni memang tak suka bfeed dengan ada nursing cover. Payah btol dia nak bfeed lama kalau ada nursing cover tuh. lagi boleh dia tarik2 heh ko kang mak ko buat free show pulak…

so aku gigih gak bagi dok kat sini ler coz anytime i know RD will sampai….

bagi punya bagi pun dia minum light2 jer coz as i said dia nak menarik cover kain bfeed tu. cubit gak ko kang tau!

IMG_3452

sudahnya aku bagi plum, kupas kat situ gak, kasi dia nyonyot2 sket….nak dilenyek memang tak le kan tak cukup kaki tangan dan peralatan…

mendiam le kejap dapat makanan ruji dia kat sini.

datang bapaknya hah passing batton…

IMG_3453

hai orang di belakang Smile

 IMG_3456

Mommy’s Draft Pick LS Tee & Pants Set

by BBLuvsMe

FYI, sejak RB blum 6 bulan lagi, semua baju yang dia pakai adalah dari size 12months and above sahaja. Aku memang dari abang, kakaknya gaya gini aku buat coz diorang cepat membesar, so i never buy or pakai yang waktu size umur depa. Kalau umur 2,3 bulan memang dah pakai baju yang size 6 bulan ke atas, so skang dah 6 bulan lebih, memang umur 12bulan sahaja yer…

 

IMG_3459

ni le mallnya, kecik je 2 tingkat. aku dah habis khatam hujung ke pangkal tapi tak masuk semua ler…

 

IMG_3467

Pilihan memakai sweater adalah sangat tepat hari tu, sejukkkkkkkkkkkk betul!

IMG_3469

laki aku ni eiii…di malaas nak melayan bininya. aku ajak lompat sesama, aku yang hegeh2 tauu

IMG_3470

cam takde perasaan betul sirman nih heh

IMG_3471

takpelah ai sorang jer…

RB tu kalau dah pandai berjalan, ngan dia sekali aku ajak lompat sok sok..

IMG_3463

sini after 8pm dah memang tak ramai orang…kedai mostly dah tutup pun

korang nampak je cam siang, dah 8 malam ni heh

IMG_3465

ok aku weng di bumi Jerman

IMG_3464

kalau biasa kol 5pm, 6pm aku sampai sini dah, about 15min from our service apartment

masa tu tak berani le nak lelompat, orang ramai lagi marrr

IMG_3466

heh udah ler…

should have posted the Frankfurt’s entry soon

n we just got back from Munich too :)

bila mau balik dar…………

Comment: 8

Kejar ICE train to Frankfurt…but tertinggal!

IMG_3107

awak dah buang sampah?

dahhhhh

kat belah mana? paham ke tuh?

paham ler…ada bunyik papier papel tu for paper ler tuuuuu

IMG_3106

7pagi waktu Aschaffenburg. Di train station. dari rumah ke sini pun jalan kaki jer….

Nak pronounce gini As – sha – fen – berg

aku pun first day terkial2 nak sebut, pastuh petik jerrrr

IMG_3111

kalau kita berdua jer, kita mungkin tak amik ICE train, amik train biasa je untuk ke Frankfurt. Tapi kerna kita ada baby so kita kena utamakan macam2. antaranya kita amik ICE train yang lebih laju and reserved seats. dahlah tiap kali reserved seats kena bayau 16 euro extra pergi balik. coi betul! apa nak buat, ado baby.

IMG_3112

masa ni ok jer kan, gumbira je snap2 gambar. Train sampai dalam jam 8pagi, 7.30 pagi kita dah dok kat platform. Sampai memang awal, habis le jugak satu kopi kat sini. Tapi train sampai lambat, about 8.10am baru sampai.

IMG_3115

jadi duduk2 amik gambar, it s quite sejuk gak masa nih…

DSC_1395

seronok2 aku borak ngan laki aku, tak perasan rupanya tangan RB mencapai kipas stroller dia and dikoyakkan sebilah. heh ko nih!! kang kena panas ko gak yang sentap. takper 2 bilah pun masih lagi boleh bertahan. Laju je tangan ko budak kecik nih!

DSC_1405

sejuk…memang sejuk. aku rasa dah cukup aku pakaikan baju lengan panjang tuh..ngan suor panjang…

IMG_3122

sibuk le subject belakang tuh eii!

DSC_1410

lepas tu aku perasan ada air kuor dari hidung RB, itu tandanya sejuknya ya hampun sangat2. alangkan kita orang tua pun akan kuor air di hidung kalau sejuk sangatkan….so bergulung le dia dalam jacket merah ko, tutup telinga segala.

DSC_1414

Sebenarnya balik hari pun boleh Frankfurt nih tapi bila kita dah kompem nak pi sana, RD dah beli tickets return pulak, so kita pun alahai, dok je lah semalam kat Frankfurt. lagipun kaki aku dah melecet2 lenguh sakit ya hamat.

DSC_1417

ni bukan our seats :(

DSC_1422

ni kita naik train biasa jer….

coz kan…

train ICE kitorang kan…

dah terlepas sob sob…

DSC_1426

RB membongkang tidur…dia tak tau makpaknya buat marathon lari kejar train ahhahaha

IMG_3135

the Frankfurt Main HBF

sampai sudah. 30min jer.

IMG_3138

hem….

DSC_1431

budak ni jap bangun tidur bangun tidur…

kalau dia nak mintak angkat baru kita kuorkan

DSC_1437

laki aku tinggalkan aku ngan RB kat sini, dia pi check dulu hotel…mana tau jauh ke dekat wpun dalam map kata 500 meters je kan dari train station. biasalah, bukan boleh caya sume 500meters tu, aku dah belajar dari kenangan Paris dulu.

IMG_3145

berjalanlah kaki ke Ibis Hotel…

itu hotel yang kita booked a nite before kita cadang nak ke Frankfurt. Tapi silaplah, we shouldnt go to Frankfurt that weekend. coz ada Ironman event on Sundaynya. we missed the HOHO tour coz that 8th takde HOHO. bengang btul

IMG_3150

kecik je hotelnya…bolehlah untuk tidur semalaman.

IMG_3151

dapat je katil…RB punya nikmat sukaa….

IMG_3153

seronok betul dia coz dapat guling bebaring…

IMG_3155

bilik air pun alahai, kecik jer. nak mandikan RB, RD mandikan sekali ngan dia dalam tuh hahahaha!

IMG_3158

kita rehat kejap je, for RB’s wash up and breastfeeding kejap…

IMG_3154

Pastuh kita jalan kuor….sampai petang. balik semula hotel and kong mentido. Skype with our 2 kids at home.

Kejar train yek..

Kitorang masa kat Aschaffenburg train station tuh, kan dah sampai awal. memanglah nampak inspektor train topi merah dia tuh, but RD memang tak nak bertanya apa2. So bila our train sampai, RD baru nak tanya…gerabak 21 ni yang belah mana. Mat German tu cakap, hujung sekali, the last one.

Korang tau kita kat mana masa tu, berdiri sebelah gerabak no 29. dan si mat german tu sudah jerit cepat lari pi masuk coz train sudah lambat and akan berjalan anytime.

hah ko…!

aku ngah dukung RB, berlariiiiiiiii tercungap2. RD pulak menarik stroller and luggage sebijik tuh…selaju2nya.

Ngam2 sampai pintu train gerabak 21, pintu tak nak bukak! huwaaaaaa

tetiba train jalan. lagi huwaaaaaaaaaaaaaaa.

aku dah nak menangis. huwaaaaa. tickets mahal woiii kita beli. double huwaaaaaaaaa.

Pastu Mat German cakap, train tak leh tunggu, dah lambat dari schedule so had to leave us. aaaa tak patut. tak baik. tak nampak ke kita lari2 ngan baby ni. Jahatnyaaaaaaaaaaaaa!!

Aku terus terduduk, bfeed RB coz memang cadang nak susukan dia dalam train. Aaaa tragedi sungguh. Tapi sib baik le tak yah beli tix baru, naik the next train which is not the ICE anymore but the RE train, biasanya jer, no seats allocation, so duduk je le mana yang ada. Sib baik orang tak ramai and kita duduk kat seats yang korang tengok tu ler…

hihiiii…

memula nak nangis le kan, but pastuh RD cakap…ni le kenangan, best per. kalau semuanya smooth takde le pengalaman kita ditinggalkan train, takde le kita nak cite kat anak-anak kita yang makpaknya berlari mengejar train, mencungap pun best per.

Ayoooo….

Rugi bayau train memahal pastuh penyudah naik train biasa and syukur le jugak tak yah nak bayar tickets lain jugak. Memory ke Frankfurt dari Aschaffenburg yang malang sedikit tak berbau :) . Kalau korang tengok kitaorang berlari, ngan aku yang hbag berslingnya, kendong anak aku…ngan RD pulak kiri kanan ada stroller ngan luggage hahahahah….ngan terjerit2nya dia cepat cepat cepat lariii…hiks. Sib baik le pintu tu tak terbukak gak, kalau idak RD masuk ngan barang2, aku baru nak sampai and pintu terkatup, ha itu baru real punya menitik ayomato!

Jom ke Frankfurt pulak….

Comment: 32

Panjang langkah sedikit di Aschaffenburg….

IMG_2952

terlompat-lompat dah entry aku, mana hujung mana pangkal….

ini hari independence day redmummy and redbaby….

kuor2 rumah baru half way jalan, hujan le pulak heh…

bapaknya kan kerja, jadi kita berdua le berjalan…

IMG_2957

berenti carik tempat berteduh and aku pasangkan wrap stroller nya nih tapi silap pulak hahaha alah janji bertutup sudah! dah kat Frankfurt baru aku tau yang aku pasang salah…eh sib baik aku bawak gak tau. kalo ikut laki aku langsung dia tak pikir, baju pakai dia pun aku yang siapkan…

wpun berdua je ngan RB, aku kuor awal coz nak singgah satu kedai, hari2 aku tengok kedai tu, jual preloved toys for kids. i took 2 for RB coz dia dah lemau bosan sungguh asyik repeat toys yang sama jer. ni mungkin aku tak bawak balik coz harganya pun murah, tinggalkan kat staff RD or hotel je lah….

IMG_2967

hujan dah reda….RB pun baik jer…laki aku pun dah habis kerja dah jumpa kat our checkpoint.

dia suka jalan2 koooooooo, coz 12 jam dok rumah. mau tak nya bangun kol 5 pagi waktu sini, hari2 kemudiannya baru dia bangun lambat sket about 6.30am. pun still early. pas bapaknya dah pergi kerja baru kitaorg sambung balik tidur till at least 10am. pendek kata, RB bangun maknya bangun. aku tak tidur petang, so aku bertenggek depan laptop je sepanjang hari. but ada satu  hari internet down, 7 jam hokey! ngan aku sekali tidur joined si kecik.

IMG_2970

kat sinilah aku beli selipar 2 euro….

kalau putus selipar tu tak sakit hati sket ler kan

IMG_2972

this time RD bawak aku jalan jauh a bit. terus ke station bus / train

IMG_2974

pesen nakkan matahari

IMG_2976

bla bla blaaaa

IMG_2979

sebab jalan jauh kita rajin sket bergambar, pastuh bila jumpa jalan ni dah tak hingin…

IMG_2989

RB tolong snapkan…

kahkahkahhhhh caya le korang

DSC_1084

ada omputih tu anak dia mengelinjang nak mandi kat sini gak, dia biarkan jer

aku sependapat ngan dia coz kalau Abang pun dia akan buat yang sama gak

DSC_1124

janji jangan berdiri kat tengah mulut tuh, kalau tak nak basah lahhhh

DSC_1140

gitu ye…auto self timer hahahaha

tertonggeng2 mak meyah

DSC_1144

gambar2 mostly dari 2 cameras. 1 is nikon yang aku menang dari Astro Aku Sudirman and satu lagi our compact Canon

IMG_2998

ya ko jauh betul ler train stationnya

DSC_1171

pastu aku kompiden je dok situ

DSC_1176

pastu rasa lain, ler kerusi tu basahhhhhhhhhhh!!

abis suor, kan ke baru hujannn

IMG_3006

takpe le basah pun, cover ngan bag. btw kalau masa pi Australia taun lepas sling prada tu manjang kita slingkan, tapi kali ni aku letak je kat shoulder but tali sling dia tu aku selimpangkan…so berjaga le jugak.

IMG_3010

macam le RB tu heran bapak ko nak amik gambar

eh station dah sampai tapi nanti masa gambar for entry Frankfurt kita tibai letak…

DSC_1195

Last weekend aku bermalam kat Frankfurt

DSC_1248

Rayban aku dah jadi hak mutlak RD. aku beli baru je lagi kat KL, dahlah kat seribu harganya tapi bila dah lelama pakai asyik menjatuh je, tak kena ngan muka aku langsung. so dari aku lantingkan kat korang ngan harga rendah sangat baik aku lantingkan kat laki aku sendiri. dia pun takde bawak sunglasses datang sini…..luckily le my rayban is unisex one.

DSC_1269

RB tu dok geram je air pancut2 kat depannya tuh…

DSC_1335

balik lalu semula jalan nih coz aku nak carik tempat yang tenang for breastfeeding….

DSC_1336

di town Aschaffenburg yang aman jer…

DSC_1342

orang german tak ramai kot yang breastfeeding, tiap kali aku buat bf, orang keliling cam senyum jer…

padanlah depa takde nursing room

DSC_1343

RB dah kenyang yeyyyyyyyyyyyyyyy nak mainnn

DSC_1345

moment macam ni alahai kalau le ada lagi 2 orang anak2 aku kat sini lagi best…

IMG_3030

pulang yuk pulanggg

IMG_3031

hah paham?

IMG_3068

nak nak nak??? model lama nih tapi superb betul tuan dia jagaaa

IMG_3037

takde keje kan…dok ikut perangai Gegirl yang suka melompat bila bergambar….

gambar2 ni sume korang ingat siang le kan, padahal dah jam 8-9 malam hokey! kol 10malam baru gelap

IMG_3046

ko pun nak lompat samaaaaaaaaaa

IMG_3050

gitu…

pastuh kita packing siap2

untuk redah pagi hari Sabtu for a 2 days trip to Frankfurt….

cuma, ada malang tidak berbau. sikit ler…

Comment: 12