Frankfurt

Oh My Shopping in Frankfurt!

DSC_1455

eh tertinggal pulak entry menyopping di Frankfurt…

first pit stop – Ferragamo.

serik nak masuk sini lagi dah. bodoh punya service.

cut the story short dari aku boleh beli byk, spoilt mood beli 1 pasang je lah. SA kat sini memang *%$%&*(. tak sanggup nak citer.

IMG_3202

menyelit2 nak lalu, tapi RB masa ni takde ngan aku, ada kat belakang ngan bapaknya…tu pasal aku senang nak mencilok

IMG_3204

Gucci tak best…

SA nya sama jer ghomannya ngan yang kat memana aku pergi.

IMG_3208

yang ni, hem….baik classic mahupun seasonal. sesedih yang ado. SA plak ada 2 orang and selagi dia tak sudah ngan A polan, jangan harap sepatah soalan simple ko dia nak layan…

DSC_1457

main cak cak yekkk

IMG_3210

tak de, tak best, jalannn

IMG_3212

ye kakak, malam ni kita tak skype ye, esok pagi2 waktu mummy kita skype

mummy ngah ukur jalan nih

IMG_3217

SA Prada pun sama je pemalas, tah ler diorang nih kalau layan orang Asia malas2 je kot, sama le diorg kalau layan orang Arab pun gitu gak coz musim nih waktu aku kat Frankfurt and Munich memang penuh je orang Arab and China mari sana tuh…

IMG_3218

Oren or Red?

DSC_1465

LV nya SA ni bagus…rata2 kat Frankfurt and Munich hanya LV SA je yang molek pekerti and takde bias….

DSC_1475

Got my LV shades

DSC_1485

serata hujung ke pangkal jalan nih dalam Frankfurt full of designer ends lah…so senang setempat kiranya

DSC_1490

roger contact…..tarak taraklah itu balang…

IMG_3232

 pusing2, situ memang ngah happening ler. korang google je lah happening streets and shoppings kat Frankfurt.

IMG_3238

satu hari aku spent kat sini jer….besau gaklah nak pi sana sini. masuk mall kiri kanan atas bawah

satu mall tu kita masuk coz semata2 nak tukarkan RB and bfeed dia coz aku tengok tempat makan dia macam tak selera plak dek tekak nih

IMG_3240

oh masa ni memang panas tapi ada angin so sejuk gak lah…

IMG_3241

sepatutnya ikut plan asal sampai Frankfurt about 9.30am gitu and check in bagai so about 10ish am dah ada kat pintu masuk kedai yang aku nak tuju tapi dek kerna tertinggal train so kita masuk pun first kedai only at 12pm. Makanya 6 jam jelah berjalan keliling Zeil nih…

DSC_1545

dah petang2 orang makin ramai….

heh memang ramailah sini sentiasa, tak tau le dalam gambar kenapa nampak lengang. ada satu jalan tu sampai aku kena excuse me excuse me lagik ngan pram aku tuh.

IMG_3251

nak makan hemm…kat sini kita tak makan. kita pi makan jajan2 pastu balik nak ke hotel baru kita makan kat Turkey’s street

DSC_1560

bapaknya salinkan, pastu bapaknya tinggalkan kita berdua, coz maknya nak bfeedkan RB

DSC_1567

wah suka ko yekkkkkkkkk!!

tak tau makpak ko dah pokai nih

DSC_1574

hajat nak beli 2 bijik, tapi insaf…amik 1 dulu!

DSC_1616

kalaulah pram tu boleh bercakap…

tau apa dia nak cakap?

DSC_1619

kat dalam mall yang banyak2 tu pun ada jugak designer ends dalamnya, so untung nasib le kalau terjumpa yang ko berkenan coz aku nak patah balik masuk SF yang butik asalnya first shop aku pergi tu memang tak hingin sudah. So i bought one Jules here. kaler merah menyala pekat.ada sapa nak beli? roger me.

DSC_1622

Then kita patah balik kat butik2 asalnya kita lalu rupanya dah tutup, dah jam 6 darrr! Sume kedai tutup at 6pm. tu ler bosannya negara camnih….dah memang gomen depa punya rules gitu. Ko datang KL, tu sib baik raya setahun sekali kalau tidak malls bukak tetiap hari till 12midnite gamaknya!

DSC_1637

 jauhnya pakcik ni tinggalkan aku…

yelah coz aku mengkendong si kecik tuh…

DSC_1639

Pempelan kita jalan menapak….sebenarnya jauh gak tapi laki aku cakap kalau balik hotel dah tak leh makan, takkan nak kuor balik so baik kita jalan slow2 pergi ke Turkey street. Kaki aku dah sakit kooooooooooooo! more than 6-7 hours punya jalan non stop tuh. Mana tak capeknya.

DSC_1645

 Sudahnya sampai jugak kita ke Turkey street, had early dinner and balik hotel terus berehat2…hah penatnya hai!

ada jugak cerita in between tapi aku malas nak type hahahaha

aku tengok entry ni pun penat, terkenang2 betapa letihnya menapak di Frankfurt

IMG_3286

RB pun sama letih tengok hasil maknya…

baru di Frankfurt, belum lagi yang di Munich nih.

Yang kat Aschaffenburg, aku borong kain baju budak2 H & M jer coz depa ngah gila2 summer sale, so agak untung kat situ. kain baju raya depa tahun nih dibawakan khas oleh H&M. hiks…

nak menayang…? tengok ler kalo rajin :)

Comment: 15

A little bit of Frankfurt’s story…

DSC_1586

cuba teka dia duduk kat mana tuh

bawahnya kosong tauuuu

tapi aku suspect kat tangan kanan dia pegang kayu tu ada satu stand untuk cikvon dia lah…betul tak betul tak…

kalau tak puas hati ingat nak menonggeng gak tengok bawah cik von dia, tapi ko dah kenapaaaaa

IMG_3269

makkk, tu bukan 5 inch tu 6 inch punya heels!

lenggang kangkong je cik kiah tu jalan catwalk kat jalan batu gini di Kota besar Frankfurt

confident with style

i like uuuu!

IMG_3274

nampak tak mak merah yang ciput je lam gambar ni

dok tanya harga untuk tour pakai motor basikal roda 3 tuh, mahal betul. langsung tak jadi nak amik.

60euro for 2 hours jer. heh…mahal mahal!

IMG_3281

dalam gambar bukan main lagi besau gambar teh turky nih

sampai je alahai, aku minum sap soi satu napas jer! harga Euro 1.50!

IMG_3271

panassssssssssssssss

but sejuk jugak a bit

aku bayangkan kalau ada abang nih, dia punya berlari mau satu Frankfurt aku kena tempik ajak balikkkkkkk

bang balik bangggggggggggggggggggggggggg! Abanggggggggggggggggg!!

IMG_3396

eh cite stroller ni kan, memula laki aku tak nak awak yang ni tau, katanya bulky, lagipun sapa2 pakai Quinny Zapp korang tau le kan dia punya pesen yang bukan jenis recline, berpisah badan dan rangkanya kan…so dia suh aku carik yang light. Dari Jusco ke KLCC aku carik, ada yang light tapi tak leh nak baring pulak, mostly for pram yang umur 2 tahun ke atas. Mana boleh amik hok gitu coz anak aku kan baby lagi…

Ada jugak yang light tapi harga RM400, buat apa membazir. Korang tau le Quinny yang aku beli tu bukan murah, makan ribuan gak apehal nak beli lagi yang murah sedangkan kita dah ada 2 stroller. nak beli the 3rd one coz nak light, aku memang tak setuju. sampai 3 bijik stroller amboiii!  Aku suh gak bawak yang nih…bila bawak dah berjalan merata baru ler laki aku sependapat untuk kita pakai Quinny ni. sangat berbaloi, worth to the max!

Korang kalau nak travel rasa takut bawak Quinny ni, jangan risau, teruskan jer. coz aku selamba jeeeeeeeeeee boleh buat. ahhahaha tapi part angkut2 bawak masuk train ke hapa, laki aku le buatkan…

alah bawak turun dari our service apartment kat Aschaffenburg tu pun aku sendiri yang angkat sorang2 jugak heh. Aku yang bawah ketiak korang ni pun boleh angkat sap sap soi (habis tu dah takde sapa nak tolong angkatkan, kenalah buat sendiri).

DSC_1512

disudahi dengan Abang Germany yang pandai speaking…udahlah comei, sangat helpful, pastu comei, eh bawak balik kang….

bukan abang yang di tengah2 tu…yang baju biru tuuu

awwww! bye bang :)

Comment: 14

Short trip jer to Frankfurt…

IMG_3288

Morning pokcik mokcik

Pagi ni waktu kami breakfast di Hotel Ibis, Frankfurt. Makpak kita pilih hotel ni coz murah dan bersih dalam review yang mak pak kita baca. Satu lagi waktu makpak kita pergi London, hotel depa duduk was just next to the Ibis Hotel, London and the wifi was way better than the hotel yang makpak kita duk dulu kerna itulah bila di Frankfurt, makpak kita pilih hotel nih.

Kita ikut jerrrr…

IMG_3298

Hotel room was charged Euro69 and breakfast pulak sorang Euro10, the wifi untuk kita skype with anak2 was Euro9 for 24 hours wpun pakainya bape jam je pun coz kalau amik hourly lagi rugi, 3euro tiap hours tuh…

IMG_3304

Checking out, but luggage kita tak heret sama. tinggalkan…jalan2 kejap je kat town Frankfurt yang mostly kedainya tutup!

IMG_3313

Dok kejap minum kopi coz ni pun dah noon, kita tukar plan asalnya nak checked out awal but got stuck in the room dok borak ngan anak2 ke main lama, kejap2 kena skype. kakak punya report lain, abangnya lain. Ngan aku yang over skype pun dah macam kat rumah sendiri dok potpet jer….

Lagipun RD dok sibuk galid tengok Ironman tournament tuh…

IMG_3317

antara peserta2 yang terlibat…lalu depan our Ibis Hotel

IMG_3319

Sebab tu lah kita tak dapat nak naik HOHO. Aku suka naik tuh, mana negara pun aku pergi naik tuh senang nak berjalan…tak yah nak pikir nak pi mana bagai. biar dia je bawak…

IMG_3320

Terjingkit2 aku nak sama kan ngan apa tah tak tau ler…ngek tol hahahaa

IMG_3334

Pakai self timer kat sini punyalah payah ramai bebenor orang yang lalu lalang heh!

IMG_3337

Mak ko nak amik gambar sama ler…dia ajak main chak cak pulak budak kecik nih

IMG_3338

Suh dia pandang camera, bukan dia geti pun nak dengo cakap…dok sibuk nak beragah2 lagi tuh

IMG_3351

Sebelum tuh kita melepasi jugak the central train station…

IMG_3353

Jadilah…ada gambar eden ni ha satu kat sini coz pastuh ke main ramai orang lalu lalang

IMG_3360

Panas berdenting, tapi pastu hujan pastu sejuk mencucuk2

IMG_3367

jalan jalan…

I wanna thanks to Ilyana, my blog reader yang menjadi pembantu pelancong via sms untuk satu tempat makan kami, terkenal di kalangan rakyat Malaysia katanya…dia smsed us the direction to the place. Kalo ko tanya orang German, nasib ko baik ko dapat yang pandai speaking, kalau tak baik, yang tak pandai tu ngan muka2 dia bagi…heh nyampah btol…

NMS_1664

Dah makan kat tempat nih…namanya Jasmine Wok

Anak aku ada dalam tu ngah bfeed, dok pujuk dia minum gak wpun pakai cover cardigan jer pulak. coz dia kan memang tak suka bertutup2 nih….asyik nak menarik jer kain tuh.

NMS_1667

We ate the kangkung belacan dan sweet sour sotong with nasi putih, ada big portion so kita bawak balik jadikan breakfast esoknya…dessert ni on the house by the restaurant, pulut hitam and fruits.

IMG_3374

Dan tetiba je hujan…kelam kabut pasangkan plastik cover stroller RB.

IMG_3377

Dah makan dah tak tau nak ke mana, jom le balik..our train was supposed to be at 8pm. gila lama kan! ni baru past noon. Nak buat apa, bukannya leh berjalan naik HOHO, kedai pun mostly tutup, kedai makan je banyak bukak. Jadi baiklah balik semula ke rumah kita.

IMG_3385

last one :)

IMG_3387

aku suka pulak amik gambar menda atas bangunan tuh…

hasilnyaaa…

DSC_1685

tak berapa jadi but ada le jugak muka laki aku kat bawah tuh…

DSC_1681

hah yang ni jadik sket heheheheh….

DSC_1690

Kita tukar train sib baik le jugak tak yah extra charge ke hapa, takde jugak tragedi tertinggal train :)

Sementara tu RD tinggalkan aku kat sini with RB, dia balik ke hotel to collect our luggage. dia jalan sorang bolehlah lelari lelaju, kalu aku ikut sama lagi le remeh, buat penat kaki je heh. so baik le aku dok sini, jalan sorang2 ngan RB yang mentido tapi pastu bosan….of cos le kan. rupanya kat sini ada free wifi!

tau dari awal aku onkan instagram aku. alang2 bawak iPAD.

dah hujung2 baru perasan boleh bersurfing.

 

IMG_3401

Ruang rehat menunggu train….sebelum RD sampai sini aku berdiri kat luar a bit…pastuh ada sorang mamat ni, budak muda tegur aku. lelaki. Tanya can you speak english?

Aku diam x jawab apa2….

pastu dia blah.

sorry morry le nak jawab coz tak nampak apa tujuan dia nak borak ngan aku, nak pau ke hapa tak tau le kan. coz bila dia blah tu aku tengok dia terus keluar and pandang kiri kanan merata. carik mangsa ke hapa!

ada jugak orang nak bagi bunga kat aku, masa tu laki aku ada sama, so dia cepat2 jerit, jangan amik jangan amik. oh that time kat Frankfurt city a day before. budak pompuan yang bagi bunga tu aku ingatkan dia sesuka nak bagi…rupanya ada makna lain. coz kemudian kita nampak dia suh orang yg amik bunga tu bayar or derma duit kat dia…

orang nak bagi anak aku belon pun wpun kat kat our area small town di Aschaffenburg tu pun aku tak melayan.

IMG_3403

This is around 3pm, awal 5 jam kita balik dari train waktu asal yang kita beli. Moleklah balik saja lagipun nak berjalan heret beret pun letih gak…

IMG_3417

cak cak cak :)

tau dek abang kakak ko…jeles dia orang tau!

Dalam train…apa2 RD suh aku dok selamatkan diri and anak dulu, dia settelkan luggage and stroller. yelah takkan aku pulak nak angkut berat2 tu kan hehehhe….RB best, dia riang gumbira je sepanjang balik from Frankfurt to Ascha.

 

IMG_3421

Pun pulang dari train station Ascha ke apartment jalan kaki jugak. kita jalan slow2…..singgah makan nasi kebab. ha ada nasi takper, jangan kebab semata jer…sampai aku pun dah jadi gang ngan tokey kebab kat situ, wpun borak macam ayam itik, tapi dia cuba jugak nak bagi aku paham apa maksud ceritanya….

Dia le citer kat aku camne orang Germany sangat honest, tinggal handbag ke hapa, orang akan tetap simpankan, wpun ada duit beribu2 euro dalam bags tu, and letak camne hbag pun takde pencilok, unlike London katanya. coz adik dia dok London. heh ko tak tau peragut kat negara aku kebab oi, alang malas aku  nak citer jer….

So far Frankfurt’s trip was not really a good trip coz we didnt get a chance to do the all the city visit, dengan takde HOHOnya. Should have gone to Frankfurt on the weekend yang kita pergi Munich, so bertukar tarikh dari situ jer.

Ada lagi story mory Frankfurt…later later.

Comment: 19

Our first day in Frankfurt…

IMG_3167

dah checked in kat Ibis Hotel…let s do the walkings.

sepanjang kat Frankfurt memang tak amik langsung public transport. Semua main bantai pakai kaki nih jer…

IMG_3171

malangnya tu lah, tak leh nak amik HOHO coz Ahadnya 8th ada Ironman tournament daaa…. jalan banyak tutup pulak

IMG_3173

seluar H&M aku tu 7 euro jer…

suor kat Malaysia pun tak pernah aku beli ngan harga less than RM28, so haruslah sebat!

IMG_3176

bersimpang siur badan aku ni ngan tali heh…tali hbag, tali camera. takper…takde masalah. janji aku rasa secured

wpun Germany adalah antara negara yang selamat dan ramai orangnya honest, tapi kita perlu sangat berhati-hati dan berjaga2 di negara orang…

IMG_3177

coz for this Frankfurt’s trip, RD tak bawak bagpack dia, semua passports and maknek bagai dalam hbag aku tuh…

DSC_1444

Mat Peta kembali memulakan tugas…

asal abroad jer, memang peta dia master. aku? ngekor bontot dia je ler…

IMG_3179

Panas gak masa nih, dah petang2 sikit and esoknya baru ada hujan light2…

IMG_3183

korang ni tengok aku tapi sambil2 tu tengok le belakang2 aku tu jugak…aku bukan jenis amik gambar pemandangan, tu RD.

IMG_3185

Boleh tahan jauh jugaklah kita jalan. Anw, memandangkan kita dah terlepas train, kita dah terlambat dari itinerary asal. so waktu ni dah kat jam 11.30 pagi local time.

DSC_1450

Pakcik ni berlenggang jer…

Bila nak pi Munich baru dia sibuk beli satu lagi bagpack, yang pastinya kemudian merangkap bag sekolah anak aku. hahahah!

IMG_3188

ha apa belakang tuh…

IMG_3193

wokeh…

aku dah jumpa jalan yang superbest.

tata…………..

Comment: 18

Kejar ICE train to Frankfurt…but tertinggal!

IMG_3107

awak dah buang sampah?

dahhhhh

kat belah mana? paham ke tuh?

paham ler…ada bunyik papier papel tu for paper ler tuuuuu

IMG_3106

7pagi waktu Aschaffenburg. Di train station. dari rumah ke sini pun jalan kaki jer….

Nak pronounce gini As – sha – fen – berg

aku pun first day terkial2 nak sebut, pastuh petik jerrrr

IMG_3111

kalau kita berdua jer, kita mungkin tak amik ICE train, amik train biasa je untuk ke Frankfurt. Tapi kerna kita ada baby so kita kena utamakan macam2. antaranya kita amik ICE train yang lebih laju and reserved seats. dahlah tiap kali reserved seats kena bayau 16 euro extra pergi balik. coi betul! apa nak buat, ado baby.

IMG_3112

masa ni ok jer kan, gumbira je snap2 gambar. Train sampai dalam jam 8pagi, 7.30 pagi kita dah dok kat platform. Sampai memang awal, habis le jugak satu kopi kat sini. Tapi train sampai lambat, about 8.10am baru sampai.

IMG_3115

jadi duduk2 amik gambar, it s quite sejuk gak masa nih…

DSC_1395

seronok2 aku borak ngan laki aku, tak perasan rupanya tangan RB mencapai kipas stroller dia and dikoyakkan sebilah. heh ko nih!! kang kena panas ko gak yang sentap. takper 2 bilah pun masih lagi boleh bertahan. Laju je tangan ko budak kecik nih!

DSC_1405

sejuk…memang sejuk. aku rasa dah cukup aku pakaikan baju lengan panjang tuh..ngan suor panjang…

IMG_3122

sibuk le subject belakang tuh eii!

DSC_1410

lepas tu aku perasan ada air kuor dari hidung RB, itu tandanya sejuknya ya hampun sangat2. alangkan kita orang tua pun akan kuor air di hidung kalau sejuk sangatkan….so bergulung le dia dalam jacket merah ko, tutup telinga segala.

DSC_1414

Sebenarnya balik hari pun boleh Frankfurt nih tapi bila kita dah kompem nak pi sana, RD dah beli tickets return pulak, so kita pun alahai, dok je lah semalam kat Frankfurt. lagipun kaki aku dah melecet2 lenguh sakit ya hamat.

DSC_1417

ni bukan our seats :(

DSC_1422

ni kita naik train biasa jer….

coz kan…

train ICE kitorang kan…

dah terlepas sob sob…

DSC_1426

RB membongkang tidur…dia tak tau makpaknya buat marathon lari kejar train ahhahaha

IMG_3135

the Frankfurt Main HBF

sampai sudah. 30min jer.

IMG_3138

hem….

DSC_1431

budak ni jap bangun tidur bangun tidur…

kalau dia nak mintak angkat baru kita kuorkan

DSC_1437

laki aku tinggalkan aku ngan RB kat sini, dia pi check dulu hotel…mana tau jauh ke dekat wpun dalam map kata 500 meters je kan dari train station. biasalah, bukan boleh caya sume 500meters tu, aku dah belajar dari kenangan Paris dulu.

IMG_3145

berjalanlah kaki ke Ibis Hotel…

itu hotel yang kita booked a nite before kita cadang nak ke Frankfurt. Tapi silaplah, we shouldnt go to Frankfurt that weekend. coz ada Ironman event on Sundaynya. we missed the HOHO tour coz that 8th takde HOHO. bengang btul

IMG_3150

kecik je hotelnya…bolehlah untuk tidur semalaman.

IMG_3151

dapat je katil…RB punya nikmat sukaa….

IMG_3153

seronok betul dia coz dapat guling bebaring…

IMG_3155

bilik air pun alahai, kecik jer. nak mandikan RB, RD mandikan sekali ngan dia dalam tuh hahahaha!

IMG_3158

kita rehat kejap je, for RB’s wash up and breastfeeding kejap…

IMG_3154

Pastuh kita jalan kuor….sampai petang. balik semula hotel and kong mentido. Skype with our 2 kids at home.

Kejar train yek..

Kitorang masa kat Aschaffenburg train station tuh, kan dah sampai awal. memanglah nampak inspektor train topi merah dia tuh, but RD memang tak nak bertanya apa2. So bila our train sampai, RD baru nak tanya…gerabak 21 ni yang belah mana. Mat German tu cakap, hujung sekali, the last one.

Korang tau kita kat mana masa tu, berdiri sebelah gerabak no 29. dan si mat german tu sudah jerit cepat lari pi masuk coz train sudah lambat and akan berjalan anytime.

hah ko…!

aku ngah dukung RB, berlariiiiiiiii tercungap2. RD pulak menarik stroller and luggage sebijik tuh…selaju2nya.

Ngam2 sampai pintu train gerabak 21, pintu tak nak bukak! huwaaaaaa

tetiba train jalan. lagi huwaaaaaaaaaaaaaaa.

aku dah nak menangis. huwaaaaa. tickets mahal woiii kita beli. double huwaaaaaaaaa.

Pastu Mat German cakap, train tak leh tunggu, dah lambat dari schedule so had to leave us. aaaa tak patut. tak baik. tak nampak ke kita lari2 ngan baby ni. Jahatnyaaaaaaaaaaaaa!!

Aku terus terduduk, bfeed RB coz memang cadang nak susukan dia dalam train. Aaaa tragedi sungguh. Tapi sib baik le tak yah beli tix baru, naik the next train which is not the ICE anymore but the RE train, biasanya jer, no seats allocation, so duduk je le mana yang ada. Sib baik orang tak ramai and kita duduk kat seats yang korang tengok tu ler…

hihiiii…

memula nak nangis le kan, but pastuh RD cakap…ni le kenangan, best per. kalau semuanya smooth takde le pengalaman kita ditinggalkan train, takde le kita nak cite kat anak-anak kita yang makpaknya berlari mengejar train, mencungap pun best per.

Ayoooo….

Rugi bayau train memahal pastuh penyudah naik train biasa and syukur le jugak tak yah nak bayar tickets lain jugak. Memory ke Frankfurt dari Aschaffenburg yang malang sedikit tak berbau :) . Kalau korang tengok kitaorang berlari, ngan aku yang hbag berslingnya, kendong anak aku…ngan RD pulak kiri kanan ada stroller ngan luggage hahahahah….ngan terjerit2nya dia cepat cepat cepat lariii…hiks. Sib baik le pintu tu tak terbukak gak, kalau idak RD masuk ngan barang2, aku baru nak sampai and pintu terkatup, ha itu baru real punya menitik ayomato!

Jom ke Frankfurt pulak….

Comment: 32