Short trip jer to Frankfurt…

IMG_3288

Morning pokcik mokcik

Pagi ni waktu kami breakfast di Hotel Ibis, Frankfurt. Makpak kita pilih hotel ni coz murah dan bersih dalam review yang mak pak kita baca. Satu lagi waktu makpak kita pergi London, hotel depa duduk was just next to the Ibis Hotel, London and the wifi was way better than the hotel yang makpak kita duk dulu kerna itulah bila di Frankfurt, makpak kita pilih hotel nih.

Kita ikut jerrrr…

IMG_3298

Hotel room was charged Euro69 and breakfast pulak sorang Euro10, the wifi untuk kita skype with anak2 was Euro9 for 24 hours wpun pakainya bape jam je pun coz kalau amik hourly lagi rugi, 3euro tiap hours tuh…

IMG_3304

Checking out, but luggage kita tak heret sama. tinggalkan…jalan2 kejap je kat town Frankfurt yang mostly kedainya tutup!

IMG_3313

Dok kejap minum kopi coz ni pun dah noon, kita tukar plan asalnya nak checked out awal but got stuck in the room dok borak ngan anak2 ke main lama, kejap2 kena skype. kakak punya report lain, abangnya lain. Ngan aku yang over skype pun dah macam kat rumah sendiri dok potpet jer….

Lagipun RD dok sibuk galid tengok Ironman tournament tuh…

IMG_3317

antara peserta2 yang terlibat…lalu depan our Ibis Hotel

IMG_3319

Sebab tu lah kita tak dapat nak naik HOHO. Aku suka naik tuh, mana negara pun aku pergi naik tuh senang nak berjalan…tak yah nak pikir nak pi mana bagai. biar dia je bawak…

IMG_3320

Terjingkit2 aku nak sama kan ngan apa tah tak tau ler…ngek tol hahahaa

IMG_3334

Pakai self timer kat sini punyalah payah ramai bebenor orang yang lalu lalang heh!

IMG_3337

Mak ko nak amik gambar sama ler…dia ajak main chak cak pulak budak kecik nih

IMG_3338

Suh dia pandang camera, bukan dia geti pun nak dengo cakap…dok sibuk nak beragah2 lagi tuh

IMG_3351

Sebelum tuh kita melepasi jugak the central train station…

IMG_3353

Jadilah…ada gambar eden ni ha satu kat sini coz pastuh ke main ramai orang lalu lalang

IMG_3360

Panas berdenting, tapi pastu hujan pastu sejuk mencucuk2

IMG_3367

jalan jalan…

I wanna thanks to Ilyana, my blog reader yang menjadi pembantu pelancong via sms untuk satu tempat makan kami, terkenal di kalangan rakyat Malaysia katanya…dia smsed us the direction to the place. Kalo ko tanya orang German, nasib ko baik ko dapat yang pandai speaking, kalau tak baik, yang tak pandai tu ngan muka2 dia bagi…heh nyampah btol…

NMS_1664

Dah makan kat tempat nih…namanya Jasmine Wok

Anak aku ada dalam tu ngah bfeed, dok pujuk dia minum gak wpun pakai cover cardigan jer pulak. coz dia kan memang tak suka bertutup2 nih….asyik nak menarik jer kain tuh.

NMS_1667

We ate the kangkung belacan dan sweet sour sotong with nasi putih, ada big portion so kita bawak balik jadikan breakfast esoknya…dessert ni on the house by the restaurant, pulut hitam and fruits.

IMG_3374

Dan tetiba je hujan…kelam kabut pasangkan plastik cover stroller RB.

IMG_3377

Dah makan dah tak tau nak ke mana, jom le balik..our train was supposed to be at 8pm. gila lama kan! ni baru past noon. Nak buat apa, bukannya leh berjalan naik HOHO, kedai pun mostly tutup, kedai makan je banyak bukak. Jadi baiklah balik semula ke rumah kita.

IMG_3385

last one :)

IMG_3387

aku suka pulak amik gambar menda atas bangunan tuh…

hasilnyaaa…

DSC_1685

tak berapa jadi but ada le jugak muka laki aku kat bawah tuh…

DSC_1681

hah yang ni jadik sket heheheheh….

DSC_1690

Kita tukar train sib baik le jugak tak yah extra charge ke hapa, takde jugak tragedi tertinggal train :)

Sementara tu RD tinggalkan aku kat sini with RB, dia balik ke hotel to collect our luggage. dia jalan sorang bolehlah lelari lelaju, kalu aku ikut sama lagi le remeh, buat penat kaki je heh. so baik le aku dok sini, jalan sorang2 ngan RB yang mentido tapi pastu bosan….of cos le kan. rupanya kat sini ada free wifi!

tau dari awal aku onkan instagram aku. alang2 bawak iPAD.

dah hujung2 baru perasan boleh bersurfing.

 

IMG_3401

Ruang rehat menunggu train….sebelum RD sampai sini aku berdiri kat luar a bit…pastuh ada sorang mamat ni, budak muda tegur aku. lelaki. Tanya can you speak english?

Aku diam x jawab apa2….

pastu dia blah.

sorry morry le nak jawab coz tak nampak apa tujuan dia nak borak ngan aku, nak pau ke hapa tak tau le kan. coz bila dia blah tu aku tengok dia terus keluar and pandang kiri kanan merata. carik mangsa ke hapa!

ada jugak orang nak bagi bunga kat aku, masa tu laki aku ada sama, so dia cepat2 jerit, jangan amik jangan amik. oh that time kat Frankfurt city a day before. budak pompuan yang bagi bunga tu aku ingatkan dia sesuka nak bagi…rupanya ada makna lain. coz kemudian kita nampak dia suh orang yg amik bunga tu bayar or derma duit kat dia…

orang nak bagi anak aku belon pun wpun kat kat our area small town di Aschaffenburg tu pun aku tak melayan.

IMG_3403

This is around 3pm, awal 5 jam kita balik dari train waktu asal yang kita beli. Moleklah balik saja lagipun nak berjalan heret beret pun letih gak…

IMG_3417

cak cak cak :)

tau dek abang kakak ko…jeles dia orang tau!

Dalam train…apa2 RD suh aku dok selamatkan diri and anak dulu, dia settelkan luggage and stroller. yelah takkan aku pulak nak angkut berat2 tu kan hehehhe….RB best, dia riang gumbira je sepanjang balik from Frankfurt to Ascha.

 

IMG_3421

Pun pulang dari train station Ascha ke apartment jalan kaki jugak. kita jalan slow2…..singgah makan nasi kebab. ha ada nasi takper, jangan kebab semata jer…sampai aku pun dah jadi gang ngan tokey kebab kat situ, wpun borak macam ayam itik, tapi dia cuba jugak nak bagi aku paham apa maksud ceritanya….

Dia le citer kat aku camne orang Germany sangat honest, tinggal handbag ke hapa, orang akan tetap simpankan, wpun ada duit beribu2 euro dalam bags tu, and letak camne hbag pun takde pencilok, unlike London katanya. coz adik dia dok London. heh ko tak tau peragut kat negara aku kebab oi, alang malas aku  nak citer jer….

So far Frankfurt’s trip was not really a good trip coz we didnt get a chance to do the all the city visit, dengan takde HOHOnya. Should have gone to Frankfurt on the weekend yang kita pergi Munich, so bertukar tarikh dari situ jer.

Ada lagi story mory Frankfurt…later later.

Comment: 19