Kejar ICE train to Frankfurt…but tertinggal!

IMG_3107

awak dah buang sampah?

dahhhhh

kat belah mana? paham ke tuh?

paham ler…ada bunyik papier papel tu for paper ler tuuuuu

IMG_3106

7pagi waktu Aschaffenburg. Di train station. dari rumah ke sini pun jalan kaki jer….

Nak pronounce gini As – sha – fen – berg

aku pun first day terkial2 nak sebut, pastuh petik jerrrr

IMG_3111

kalau kita berdua jer, kita mungkin tak amik ICE train, amik train biasa je untuk ke Frankfurt. Tapi kerna kita ada baby so kita kena utamakan macam2. antaranya kita amik ICE train yang lebih laju and reserved seats. dahlah tiap kali reserved seats kena bayau 16 euro extra pergi balik. coi betul! apa nak buat, ado baby.

IMG_3112

masa ni ok jer kan, gumbira je snap2 gambar. Train sampai dalam jam 8pagi, 7.30 pagi kita dah dok kat platform. Sampai memang awal, habis le jugak satu kopi kat sini. Tapi train sampai lambat, about 8.10am baru sampai.

IMG_3115

jadi duduk2 amik gambar, it s quite sejuk gak masa nih…

DSC_1395

seronok2 aku borak ngan laki aku, tak perasan rupanya tangan RB mencapai kipas stroller dia and dikoyakkan sebilah. heh ko nih!! kang kena panas ko gak yang sentap. takper 2 bilah pun masih lagi boleh bertahan. Laju je tangan ko budak kecik nih!

DSC_1405

sejuk…memang sejuk. aku rasa dah cukup aku pakaikan baju lengan panjang tuh..ngan suor panjang…

IMG_3122

sibuk le subject belakang tuh eii!

DSC_1410

lepas tu aku perasan ada air kuor dari hidung RB, itu tandanya sejuknya ya hampun sangat2. alangkan kita orang tua pun akan kuor air di hidung kalau sejuk sangatkan….so bergulung le dia dalam jacket merah ko, tutup telinga segala.

DSC_1414

Sebenarnya balik hari pun boleh Frankfurt nih tapi bila kita dah kompem nak pi sana, RD dah beli tickets return pulak, so kita pun alahai, dok je lah semalam kat Frankfurt. lagipun kaki aku dah melecet2 lenguh sakit ya hamat.

DSC_1417

ni bukan our seats :(

DSC_1422

ni kita naik train biasa jer….

coz kan…

train ICE kitorang kan…

dah terlepas sob sob…

DSC_1426

RB membongkang tidur…dia tak tau makpaknya buat marathon lari kejar train ahhahaha

IMG_3135

the Frankfurt Main HBF

sampai sudah. 30min jer.

IMG_3138

hem….

DSC_1431

budak ni jap bangun tidur bangun tidur…

kalau dia nak mintak angkat baru kita kuorkan

DSC_1437

laki aku tinggalkan aku ngan RB kat sini, dia pi check dulu hotel…mana tau jauh ke dekat wpun dalam map kata 500 meters je kan dari train station. biasalah, bukan boleh caya sume 500meters tu, aku dah belajar dari kenangan Paris dulu.

IMG_3145

berjalanlah kaki ke Ibis Hotel…

itu hotel yang kita booked a nite before kita cadang nak ke Frankfurt. Tapi silaplah, we shouldnt go to Frankfurt that weekend. coz ada Ironman event on Sundaynya. we missed the HOHO tour coz that 8th takde HOHO. bengang btul

IMG_3150

kecik je hotelnya…bolehlah untuk tidur semalaman.

IMG_3151

dapat je katil…RB punya nikmat sukaa….

IMG_3153

seronok betul dia coz dapat guling bebaring…

IMG_3155

bilik air pun alahai, kecik jer. nak mandikan RB, RD mandikan sekali ngan dia dalam tuh hahahaha!

IMG_3158

kita rehat kejap je, for RB’s wash up and breastfeeding kejap…

IMG_3154

Pastuh kita jalan kuor….sampai petang. balik semula hotel and kong mentido. Skype with our 2 kids at home.

Kejar train yek..

Kitorang masa kat Aschaffenburg train station tuh, kan dah sampai awal. memanglah nampak inspektor train topi merah dia tuh, but RD memang tak nak bertanya apa2. So bila our train sampai, RD baru nak tanya…gerabak 21 ni yang belah mana. Mat German tu cakap, hujung sekali, the last one.

Korang tau kita kat mana masa tu, berdiri sebelah gerabak no 29. dan si mat german tu sudah jerit cepat lari pi masuk coz train sudah lambat and akan berjalan anytime.

hah ko…!

aku ngah dukung RB, berlariiiiiiiii tercungap2. RD pulak menarik stroller and luggage sebijik tuh…selaju2nya.

Ngam2 sampai pintu train gerabak 21, pintu tak nak bukak! huwaaaaaa

tetiba train jalan. lagi huwaaaaaaaaaaaaaaa.

aku dah nak menangis. huwaaaaa. tickets mahal woiii kita beli. double huwaaaaaaaaa.

Pastu Mat German cakap, train tak leh tunggu, dah lambat dari schedule so had to leave us. aaaa tak patut. tak baik. tak nampak ke kita lari2 ngan baby ni. Jahatnyaaaaaaaaaaaaa!!

Aku terus terduduk, bfeed RB coz memang cadang nak susukan dia dalam train. Aaaa tragedi sungguh. Tapi sib baik le tak yah beli tix baru, naik the next train which is not the ICE anymore but the RE train, biasanya jer, no seats allocation, so duduk je le mana yang ada. Sib baik orang tak ramai and kita duduk kat seats yang korang tengok tu ler…

hihiiii…

memula nak nangis le kan, but pastuh RD cakap…ni le kenangan, best per. kalau semuanya smooth takde le pengalaman kita ditinggalkan train, takde le kita nak cite kat anak-anak kita yang makpaknya berlari mengejar train, mencungap pun best per.

Ayoooo….

Rugi bayau train memahal pastuh penyudah naik train biasa and syukur le jugak tak yah nak bayar tickets lain jugak. Memory ke Frankfurt dari Aschaffenburg yang malang sedikit tak berbau :) . Kalau korang tengok kitaorang berlari, ngan aku yang hbag berslingnya, kendong anak aku…ngan RD pulak kiri kanan ada stroller ngan luggage hahahahah….ngan terjerit2nya dia cepat cepat cepat lariii…hiks. Sib baik le pintu tu tak terbukak gak, kalau idak RD masuk ngan barang2, aku baru nak sampai and pintu terkatup, ha itu baru real punya menitik ayomato!

Jom ke Frankfurt pulak….

Comment: 32