Germany

Gelak mengekeh-ngekeh…

 

maklum le dok berdua je kat rumah Germany ni kan…

main guling2 gelak jelah ngan budak kecik nih…

 

 

 

Comment: 11

Hey I am 37 today!!

IMG_3222

Masih lagi di bumi Germany

Poluk cium honeymoon gitu dari laki den jer, ngan gomol2 si RB

Abang Kakak via Skype, rindunya kat depa 2 tuh!

Happy Birthday, dah 37 yek Redmummy! Alhamdulillah.

Comment: 50

Masih di Jerman daa….

IMG_2733

ko seperiuk nasi depan mata….

brakfast tuh, bukan lunch yek. member tak tahan nak gak makan heavy kat tempat orang

IMG_2741

heh ko kan…

ha katil kena berpagar bantal selimut penuh

tak leh caya aku budak ni, dia skang dah melaju

IMG_2766

gigitttttttttttttttt nak???

dia ni kawan bergaduh bertekak bermanja and segalanyalah..mementang le kita berkepit je kan berdua. Bila skype ngan abang kakaknya bukan main lagi dia terlonjak2 sukaaa!

IMG_2769

dalam rumah pun dok dalam stroller

payah nau nak diam kan…nak mak kendong je

dia suka dok tengok luar tingkap, ajak maknya kira keter lalu kiri kanan

IMG_2772

aku senang hati kat sini pakai baju dia ulang2 jer, most baju pun bawak dari BBluvsMe

anak Daphne Iking pun sama gak engaged by BBLuvsMe

IMG_2786

kalau bosan lagi ha dok tengok dari laptop mak

sini boleh satu token untuk satu laptop jer, kalau nak pakai 2,3 ipads ke laptop lagi satu memang kena logout lelain. leceh betul. laki aku dah cuba jalan simpang siur belakang pun tak dpt gak. nak kena bayar lebih tu yang aku tak kuasa for extra, bergaduh pakai ngan laki aku waktu malam jer bila dia at home.

IMG_2789

Ni luar siang, aku beria le terus pakaikan baju tidur hahahaha…maklum le waktu Msia kalau gini dah waktu dia nak membongkang. Pastuh kita tukar and salin baju biasa for a jalan2 petang hari…

korang

hari ni 10th July

Esok 11th July birthday Mak Meyah

sob sob….jauh dari family lain, kawan2 and specially Abang and Kakak…

Comment: 16

Project petang…

IMG_3072

IMG_3073

IMG_3074

IMG_3077

IMG_3078

selipar kuning menyala aku tu

2 euro jerr hiksss

sangat perlukan selipar di sini

btw hari kemudiannya dah tak yah melawa dah, sanggul mak limah sudah. baju dok umah je aku pakai!

IMG_3088

sungguh siap berluggage kecik….dalam tu baju nak basuh mar…

carik laundry

ada yang aku basuh tangan tapi depa ko tau le bukan ada ampaian luar rumah, balkoni pun takde. so harap sidai kat ampaian tepi tingkap jer

IMG_3091

service apartment letaknya opposite ngan main building hotel depa..

jadi kita mencariklah laundry, nak kena amik kunci untuk buat laundry. bila sampai reception katanya laundry tu kat bawah our unit. podahcit btul! Sib baik le tak jauh sangat…tapi mendaki bukit tu yang aku letihkan heh

IMG_3083

RB tak kisah

dia janji dapat kuor rumah

tengok keter lalu pun dia dah suka betul

tergeletis2 ke main sangat ko yek….

Comment: 10

Pekan Aschaffenburg…

IMG_2797

camera self timer…

IMG_2801

hari pertama kuor je rajin amik gambar, pastuh tak kuasa dah…

IMG_2805

the same jalan aku ikut setiap hari…nak pi pekan, nak pi naik train mahupun naik bus…sama je jalannya

IMG_2806

hari pertama kuor umah gak aku mencungap coz jalannya berbukit2

IMG_2807

mana dengan menyorong stroller lagik, sib baik le langkah bijak bawak stroller!

IMG_2810

kita takkan dokong RB kalau dia tak mintak kuor dari stroller hahahaa

dok ko situ

 

IMG_2812

church ni le jugak kitorg lalu tetiap hari, ada festival yg benornya kat sini tapi tak kuasa heh nak masuk menengok

 

IMG_2815

dan hari pertama je jugak kita tengok excited nak bergambar sini pastuh, pandang pun tidak hahahah

IMG_2819

kiri kanan banyak shops and mall…tak tau mana satu nak masuk. dia punya summer sale adakalanya melampau2 mahal pun ye gak

IMG_2822

i will always multiply 4 tapi kalau mahal jugak than msia, tak de le aku nak melayan…dari luar leh nampak harganya

IMG_2823

bla bla bla

IMG_2825

nyetnyotnyetttt

IMG_2826

most of the time aku je yang menolak stroller, laki aku ada bagpack belakangnya, berat seiii

IMG_2827

but bila dia dokong RB, bagpack tu kita letak lam stroller, ha bijak, aku gak yang menolak

IMG_2830

mainly RD ajar jalan so aku tau nak jalan sendiri kalau bawang ke sayur abis, pergi le aku sendiri ke pasar…

IMG_2832

 

IMG_2835

orang german tak ramai yang tau speaking, so kita pun tak kuasa nak suh orang amikkan gambar. dah biasa dude pakai auto self timer camera jer….

IMG_2840

aku waktu ni dah memang halahai sipi2 mengantuk sangat nak mentidoqqq

IMG_2844

ada kedai Thailand,  kira ni le pasar untuk dapatkan sayur fresh atau beras bagai..beras aku bawak habis dalam masa 2,3 hari…so beli kat sini for sayurs, minyak and beras

IMG_2853

kedai tas tangan

IMG_2857

BMW and Merz kat sini, mostly takde roof, kalau hujan baru depa pasang…

IMG_2858

memandangkan adat travelling so i aku carik buah yang boleh lenyek2 untuk RB

IMG_2859

jadi selang 2,3 hari datang sini untuk tambah buah….

IMG_2860

pastu tak paham apa dia cakap coz depa bantai je cakap german, kita speaking, memang itik ayam le kan…

asalkan dia paham maksud aku cakap sudah…

IMG_2862

budak kecik just woke up!

IMG_2864

satu lagi kat sini tak yah  nak make up langsung hahahaha

IMG_2866

ini mallnya..bolehlah tahan untuk pekan kecik ni

IMG_2868

as i said, berenti bila perlu untuk bfeed…

we tried masuk the nursing room, tapi hanya untuk changing jer dia ada, for nursing takde, so baik le aku buat kat luar tuh, sarung je nursing cover

IMG_2872

haaa meraung!

IMG_2877

hah mencungap! naik bukit

IMG_2882

park kat mall tuh…

ko Sid nak suh akak guling2 ngan RB kat park depa. heh kuasa hakak!

IMG_2887

moh pulang…dah tau jalan sesikit…

IMG_2888

sekali je leh hapal jalan coz dia tak besau pun..

kat sini memang banyak walking

berat aku pun naik coz masak sendiri asyik makan dah tuh mengulit anak and jalan2 petang pun bila laki dah abis kerja

IMG_2893

the day ni je kita makan kebab depa, punyalah aku tak selera, mmg bukan selera aku sungguh le…

IMG_2895

jalan ni ya hampun…

aku dah leh hapal harga jam kat window tuh..dok hari2 lalu, naik bukit plak tuh

IMG_2896

jalan datang and jalan balik pun sama jer….

IMG_2899

balik balik….

ngantuk heh

IMG_2906

RB ngh seronok nak menarik and makan rambut maknya tak sesudah heh ko nih!

IMG_2908

lalalaaaa

IMG_2914

almost thereeeeeeeeee

IMG_2921

our service apartment, yang aku tunjuk tu our unit.

gambar ke main banyak.

hari kedua kiranya, tapi first time aku kuor dari rumah selepas RD balik dari kerja. Dia amik kami dari rumah and jalan2 pekan. jalan kaki jer, ada le lam 15min nak sampai pekan tuh. cuma letih ada naik turun bukit tu yang mengah acik. Hari berikutnya aku bawak turun sendiri stroller and jalan sorang2 wt RB, coz RD tunggu kat somewhere in between dari station bus dia ke rumah. so tak yah lah dia balik rumah dulu…

lagipun sini some shops at 6pm dah tutup, ada tu yg by 8pm tu kira hebatlah kalau bukak lagi. Terangnya siang panjang till 10pm, kol 5 pagi dah kuor matahari. Reason kuor pun coz sian RB dok melanguk je dalam rumah sepanjang hari. Aku memang malas betul nak kuor bila nak kena turun bawah angkut stroller coz lift nan ado. Unit kita 1st floor tu je hah, nak tinggal bawah tak berani wpun kunci pintunya coz ada orang lain gak dok atas2 rumah kitorg nih. But kenangkan RB yang dah menggeletis nak berjalan, bosan betul dia main the same toys and asyik mengadap muka maknya, so aku pun jadi gagah perkasa gak angkut stroller tu sorang2 and berjalan le ke venue yang RD tunggu.

Suka betul dia bila dapat jalan kuor….summer sini memang panas but windy. Memang le sepoi2 je anginnya so jacket for budak kecik ni sentiasa aku bawak kulu kilir. Kalau dia nak susu, aku stop je kat kerusi2 rehat and bfeed dia. Biasa tak lama je kita kuor, lam 2-3 jam tu dah max coz masa baru2 sampai aku jetlag lagi, dok pala tune ngan waktu msia. anak aku pun sama. I took like 5,6 days nak recover ke waktu German.

nantilah sambung…dalam blog citer dah basi ler, aku buat live update dari twitter and instagram actually :)

beratus lagi gambar heh. Hari2 aku insyallah tak culas update. Habis tu dok jadi housewife je sini….

Comment: 14