RedBaby

A visit to Muzium TUDM…

IMG_0885

IMG_0889

IMG_0892

IMG_0897

IMG_0901

 

IMG_0911

IMG_0915

 

IMG_0922

IMG_0926

IMG_0929

IMG_0936

IMG_0948

IMG_0957

IMG_0969

IMG_0976

IMG_0988

IMG_0992

IMG_0999

IMG_1008

IMG_1015

IMG_1019

IMG_1024

IMG_0918

IMG_0905

Ada anak? takde anak?

takper…bawak je badan and kaum kerabat datang sini, Muzium TUDM. First time for them jugak visit sini. FYI, again, without their mom :) coz that day Selangor cuti, after bapaknya habis errands pagi tu and lunch ngan maknya, RD terus kejaran balik bawak the kids mai this place.

He at first nak bawak Abang and Kakak jer, but Zeeshan sekarang dah stage, ooo nak berjalan, ok aku ikut. hah dia punya  minded sekarang macam tu, unless dia tengah tidur ke, kalau nak berjalan hah bolehlah. So sebab dia dah tengok abang kakak dia bersiap, he also carik capai kasut jugak yer!

Sekejap je depa kat sini, sejam setengah, Muzium TUDM tutup at 4pm, habis jer selesai depa terus melepak makan, ada jugak kawan RD duda beranak 3 pun join sama. Molek ler tu dah macam 2 bapak tunggul ngan 6 kids yang memasing pulak lebih kurang sebaya anak2 aku gak. Kecuali Zeeshan ler, member RD tu mana ada anak kecil baya Zeeshan pun.

Ada sempat lagi cuti sekolah, jejemput le ke Muzium, depa tak engage ai pun for coverage, just general knowledge just in case hangpa tak tau. Masuk pun percuma. Tahan panas berdenting je lah yer…bawak sesiap shades, ke kipas tangan kecik etcs.

Comment: 8

Mumblings E/The Curve…

IMG_8397

hah mak encik dah siap bertukaran!

earlier was wearing the black caftan

atas ke bawah salin dalam kereta, tak kuasa ler aku nak bercaftan2 sepanjang hari heh.

IMG_8412

tapi coz pakai clutch, angkutlah sama takkan ler aku nak bawak 2 hbags menukar bagai, lain le balik rumah kan. si kecil asal masuk kereta je tidur.

memang waktu tidur le sangat, sebelum tu kan kat weddinglah, pi buat IC lah..

IMG_8415

jadi jalan2 ler kita kat The Curve nun….tak tau carik apa pun

IMG_8422

tapi biasanya kalau takde menda nak carik pun aku akan tetap gak beli jumpa yang depan mata…

IMG_8428

tu RD nun kat belakanggggg, lupa dah tingkat berapa for Zeeshan nak main so dia pergi bertanya ler kan…

IMG_8504

macam aku cakap, maid tak dibenarkan sorong stroller or anything of the baby if we are around. ko lenggang le kangkung amik gambar jer

IMG_8625

kat sini baru RB bangun, terus lapau.

so semua orang makan, tengok licin pinggan helper, tengah aku makan suapkan RB, boleh dia main amik je nasi putih aku ngan RB yang berkongsi sama tu. takde izin. speechless betul aku. terus pandang laki aku.

dah kena tegur pun, but not masa ni ler. balik rumah tu aku sound.

dahlah tak mintak izin, main amik je nasi2 aku makan anak beranak ke mulut engkau.

anak aku pun pandai mintak izin ye, agak2 ler pun dah anggap aku satu family macam family ko tapi makan dalam plate aku pun ko nak tibai? aku tengah makan tuh!

aku ni dah berapa banyak maids, aku bagi lemak, hah ni salah satu lemaknya yang aku dapat. tu belum yang aku cite bila bercakap kaki dia siap menyabung2 lagi atas katil dia. alright, aku penat ler cite hal maid. mana yang boleh close eyes tu kena tutup je lah, at the end pun dia assistant aku, redha je lah. eh yang kaki menyabung tu gila nak diamkan, haruslah sound.

tegur tetap kena tegur!

IMG_8516

so masa RD ngan RB main2 kat luar tuh, aku bapaknya tangkap si kecik tu nak try kan seluar dia…wpun waist seluar tu adjustable but tak nak ler kang terlondeh2…

IMG_8519

dia dah excited nak main kat luar tu nampak kereta segala

IMG_8558

hah! lenjan ler ko

IMG_8567

adik jom dik..

NO NOOOOO

IMG_8579

sambung lagi…

IMG_8592

ah cakkkkkkkkk!

IMG_8593

ah cakkkkkkkkkkkk mi mii

dia panggil aku mi mi, belum lagi mummy. nak senang je keje ko kan dik. main hujung2 jer

IMG_8595

ha tekejut ko bapak ko sergah!

IMG_8599

tangkapan terus

asyik nak ajak balik manjang je NO NO

IMG_8608

itupun singgah lagi kat sini heh.

banyaknya persinggahan

abang and kakak takde, depa masa ni masih lagi kat kem, maklum le citer ni dah lama

IMG_8613

dalam banyak2, aeroplane ni yang dia tujukan dulu! of coslah his fav kan, as long as any vehicles.

IMG_8639

pasrah seorang mak

sebelum tuh nak citer le escalator kat sini agak senang sket takde palang tetengahnya (not like KLCC) so bolehlah nak turun naik stroller kat escalator. kat the curve  ke e curve ke sama je, senang. so kalau buat tuh biasanya either 3 of us: RD, aku ngan Abang. kitorg 3 je dah expert. tak kira ler ada RB dalam stroller or not kan. Lagipun stroller kita tu 3 roda, so tangan tak biasa memang payah ler kot nak adjust masa kat escalator.

so maid aku sibuk ler nak belajar angkat turun stroller tu (as long as RB takde dalam tuh). coz remember, dia tak boleh tolak, dukung Zeeshan if we are around. so aku bagi le dia belajar tolak pram tu kat escalator.

boleh apa jadi?

dia ni dahlah loud, jenis jerit ke main kuat. satu ecurve dok tengok kitorang. IBUUUUUUUUUUUU!!

aku kat depan dia, tak sempat aku nak selamatkan, dia nak jatuhkan stroller tu ke belakang, coz dia tak pandai nak balancekan benda tu kat escalator yang bergerak tu. hangin btol aku, nasib baik le ada couple belakang tu tolong pegangkan stroller tuh.

terus aku bidas, jangan harap le aku nak bagi lagi dah ko pegang. kot ye pun ko tinggalkan stroller tu macam tu je kenapa? ingat beli ngan air liur ko?  maid2 ni kalau menjahanamkan barang ikut senang diorang jer, mementanglah bukan duit ko yang keluar pun.

frankly speaking, i never like bawak my maid keluar if kita sefamily ada, coz bertahun2 maid aku yg sebelum ni memang tak suka nak ikut, lagipun korang agak2 le keter muat ke pun, dengan anak2 aku yang makin memanjang semuanya. but maid aku yang sorang ni jenis tak pepaham gak, sibuk riuh  nak ikut berjalan, bersempit anak2 dalam kereta. ada masanya aku tegas terpaksa gak cakap, hari ni tak payah ikut. ha muncung dibaginya!

apapun weekend ni nak sambut birthday dia. dalam Malaysia ni dia hanya ada aku dan keluarga aku so akulah jantung hati dia dan akulah yang penawarnya. Happy Birthday Maid Mak Merah.

IMG_8648

hah dalam tak tau nak beli apa sini

beli seluar baju Zeeshan over RM500 memahal baju bebudak heh. but dah tau sangat pun cuma bila cite kat laki aku dia dok geleng pala. dia kan jaga anak, tang shopping dia cuma bawak anak untuk menerai jer…

eh anak aku ni kan masalahnya dia tak takut orang ler. semua orang yang nak dukung kiss dia sume orang dia okkan jer. aku je yang cuak. hari tu ada orang besau  ni cakap ngan dia macam dia orang tua jer menjawab cakap orang tuh

adik, nak pergi mana nih?

euahfuafafbla bla bla dalam bahasa dia beria le dia menjawab yang aku pahamkan ‘nak pergi naik tangga atas tu’ hahhahaha

pastu orang dukung cium sapa minta kiss pun dia kiss jer.

**********************************************************************************

Kalau ditakdirkan suami akan ‘pergi’ tak lama lagi dan sempat bagi kata-kata terakhir pada si isteri, mesti dia cakap, “Sayang, jagalah anak-anak kita baik-baik lepas abang dah tak ade. Berikan mereka kasih sayang yang tak putus-putus…”

Takkan kita nak cakap balik, “Tapi duit dah takde, bang. Gaji abang lepas ni pon tak masok dah” Jadi mulai sekarang suruhlah dia beli insuran, tak pon, belikan je lah utk dia!

RM100 sebulan jer, dapatlah kat kita duit jika dia takde nanti tapi kita still perlu teruskan hidup demi anak-anak. RM200,000* siap ada simpanan sekali!

So sediakanlah payung sebelum hujan, agent insurance aku yang komited Double N – Nizam dan Naf boleh terang pakej mengikut kemampuan masing-masing. Nak call/sms/whatsapp kat nombor ni 017-3413043. Kalau nak email tanya apa-apa info ataupun permasalahan insuran boleh email kat nafisahamran@gmail.com ataupun binhalimresources@gmail.com

**********************************************************************************

Comment: 10

The Hunger Games ending….

IMG_8120

silaunya ko dik

asal masuk kereta je ko tidur. suh tidur dari awal2 tak mau. Sejam tau aku dok pujuk dia tidur. bapaknya dah pi hantar abang kakak pi camp, dah balik kuor pergi pasar pun dia dok main jer. Aku dah naik longlai mata sama nak tidur siang tuh pun dia berjaga. Bila dia dah nak melena, bapaknya pulak masuk bilik, udah dia segar balik mata hah…

so apa lagi, dah payah benau, jom kita bersiap. Mak nak kejarkan satu kedai yang nak tutup at 6pm!

dia dengo kita bersiap nak kuor, bukan main laju lagi dia carik shoes, padahal baju tak siap tukar lagi tuh.

IMG_8112

so dalam kereta sebelum tidur tu mulut dia bukan main heh lagi murainya…

cam biasa, tengok luar je carik bus, trucks ler, lorry. keter semua nak disebut dan dilambaikan…

IMG_8128

selesai kerja, nak tunggu Zeeshan bangun apa ke kita nak buat. tempat aku pergi nih bukannya boleh shopping sangat pun heh. so kita sapadek ler. tea cums early dinner.

nak makan pun cam serba salah.

laki dok pantang makan.

dia punya pantang, for the sixpacks. puiiii.

 

IMG_8150

selfie sendiri, laki busy ngan ipongnya baca dunia semasa…

tapi bila dia tengok aku meratah kangkung belacan tu tanpa sedar diri, terus dia benti and mintak secupak.

IMG_8138

kitorg makan ni ngan mee kari. takde nasi. tapi mee kari tu pun x makan habis, aku rasa makan suku je kot.

but ini kangkung belacan adalah sangat nyummyyyyy!

IMG_8167

waitress ni amik gambar, sian dia pangkah RB yang mentido

IMG_8178

memandangkan takde gaya si kecil nak bangun

jomlah kita balik.

kat sini laki aku dah beli online tix, kalau TGV aku tunjuk je Top Gun, unfortunately RD nak pi tengok kat Leisure Mall (close by to our house) so GSC it is.  kena le bayar.

Kalau TGV, aku memang tak pernah bayo sesen pun, alhamdulillah.

so hantar Zeeshan balik, relaks lepak jap and chow to Leisure Mall.

IMG_8202

dalam gelap amik gamabr ada flash buruk gomannya, so pakai torchlight and bagi lighting sket da….sesuai. Our fav spot, kalau GSC Leisure Mall mesti the couple seats. belakang sekali, dok kekembar rapat gitu.

ok speaking bout The Hunger Games – Catching Fire nih.

A day before nih aku dah pergi tengok ngan gang. tapi sebab waktu lunch break, so ada lagi setengah jam cite tu aku tak habislah tengok, nak kena naik kerja.  Jadi untuk malamni pulak, aku terpaksa ler jugak tengok dari awal ke akhir, temankan RD.

Endingnya, alamak, potong stim betullah. Kompem le akan ada The Hunger Games 3 pulak heh…but reading from akak google, dari buku adaption, si Snow surely mati tapi adiknya si Katniss Everdeen, Prim pun mati jugak. Takkanlah depa nak buat movie yang lari jauh ending dari buku kan..

ok tak paham citer nih? hah pi tengok cite lain heh.

The other nites lagi, setelah berbulan tak pergi Nuffnang’s Premiere Screening, coz school break and tak busy sangat, dapat ler pi join the Homefront, bertemankan RD. Malangnya, sejam duduk dalam jam sudahnya aku WA depa, abaikanlah attendance aku, gila punya jem kat lepas BSP/BTR to Fed Highway hoii. but kita pi tengok gak lain hari.

malam kita habis tengok The Hunger Games, ada couple nih dok bergaduh laki bini gamaknya. si bini ajak laki balik, aku suspect lakinya dia dok kat club malam or layan karoke or apa2 tah so bininya dok jerit2 suh balik loh kong loh kong tak pahamlah in mandarin. Pastu lakinya tinggalkan bininya masa gaduh tu, ko tau bininya buat apa. bininya lambung campak badan sendiri ke lantai, dah macam budak2 meraung melolong tak dapat aiskrim je aku tengok. Super drama habis, malangnya aku tak dpt nak tengok kesudahannya, laki aku dah pecut keter….

Comment: 7

7 Wrestling Videos!

Comment: 6

Trim Wash Blow dry…

IMG_5045

brother’s bonding….wpun RB tak paham apa yang abang dia tengah buat, and abangnya pun memang sebenarnya malas nak layan adiknya yang ajak main tractors tuh, dia ribakan jugak si adik, asal adik tak nyotnyetttt bunyik. yelah budak tu dok mintak dok kat riba dia….

IMG_5060

brought our maid and kakak for their hair cut. satu batallion aku bawak. wpun abang kata dia boleh je dok rumah tinggalkan dia jaga adiknya, oh tak per ler…moh semua batallions, mak ko lagi rela sesama kuor sumer. Ni RD masih lagi takde, dah lama betul Kakak mintak potong rambutnya, kasi trim.

Maid aku pun rambut dia panjang asalnya tapi bersepai2 rambut gugur dia, sampai aku suruh potong dia tak nak tapi satu hari dia sendiri bising tak tahan ngan keguguran rambutnya,  jadi hah jom, satu package semua kita pi potong rambut. Product ads yang aku buat doesnt suit my maid at all.

IMG_5091

abang jaga adiknya…while the girls do their hair…

IMG_5119

maknya pun sama trim, sket lagi aku nak potong libas but kang lagi lama anak2 ni menunggu, so takper, trim pendek sket udah

IMG_5107

i m supposed to go to the Number76Style back but aku kekangan sangat masa….nak pergi bawak angkatan memang aku tak kuasa ler kan

 

IMG_5113

First time kakak merasa dicucikan rambutnya. Memang aku suruh saloon buatkan coz nak bagi dia feel and the experience of cuci rambut by hairstylist. Biasanya dia gunting je, balik rumah sambung cuci balik…

IMG_5104

Masih lagi dengan dunia leka ipadnya tapi sebenarnya sekejap2 jer dia tengok ipad nih, dia lebih explored the saloon, Sikat ler, penyepit, sampaikan the hairdryer pun dia bantai pi godam….

IMG_5124

Cik Manis Gegirl dah siap bercuci, nak alter balik rambut yang potong asalnya

IMG_5144

last2 dia mintak nak duduk ngan maknya, but tu lah tangan sibuk je nak mencapai sana sini. Rambut RB curly, macam abangnya so tak yah lah dah nak skin head dah, biar jer, nanti kembang2 curly kahkahkah…..nak tengok rambut dia akan datang, dah boleh jangka coz begitulah rambut abangnya dulu

IMG_5150

yey dah siap….rambut aku curvy jer Michael buat but coz aku pakai baju gelap tak nampak le kan…kakak tu aku cakap takyah dah basuh rambut, cuma perlu mandi jer, but dia pi basuh gak hahahah baik tak yah cuci rambut ko kat saloon dah pasnih…but at least now dia dah ada experience ler kan bercuci rambut di saloon.

Anw, i m doing some surveys, if you all boleh help me out here:

1. Apa shampoo yang anak-anak korang pakai? For the age of between 9years old up to 15years old?

2. Apa skincare yang anak-anak kalian pakai, sama le between 9yo up to 15years old?

Untuk kedua2 soalan nih, open for girls and boys dan jugak you can mention the brands yang anak2 hangpa pakai tu, tak mengapa.

Yeah…please share. Thanks.

Comment: 10