We are coming home….finally!

IMG_4167

kalau kat KLIA kan, MAS buatkan balut2 plastik pram nih, tapi kat sini kena buat sendiri, dioarg bagi plastic je untuk kita. so kat situ sume orang tengok camne laki aku bukak pasang masuk…hahahaha then dia ikat dia pi pass le kat Qatar’s officers, dapat2 balik macam tu jugak, ingatkan ada le tali diikatkan jadi lagi ketat. sib baik le tak de hilang apa2 dalam tu, ada toys jer pung. And satu lagi aku peratikan kat sini dah tentulah seats aku depan sekali, ikut hok punggung kapal terobang tapi kita disuruh masuk kemudian.

diam jer ler…janji dah dapat bassinet seats for 2 of us dah syukur sangat….

kita bukak puasa kat sini jugak, kulum2 je apa yang ada boleh beli, tunggu lam flight le apa yang depa hidangkan….

IMG_4168

si kecil yang ok jer dalam flight, dapat tidur. tapi ada sket hok hek dia buat. dia ingat dia atas katil gamaknya, bila kita bfeed lagi dia nak lentang2kan badan dia. in between tu kita dapat tidur kejap2 jer, RD memang dapat lena betul tapi aku agak tak berapa lena coz anak kat tangan pelukan aku, ada masa2 jer dia tidur dalam bassinet tuh…

kira purata kalau dia punya menjerit tu paling worst masa Doha Frankfurt tu lah….dalam 4 flights return nih sume ok, except yang masa pergi tuh very the tragedi raungan ko buat yek.

IMG_4174

gah gah dia….

eiii rindu betul abang kakak ngan dia, abang steady lagi tapi kakaknya betul2 rindu ngan adik kecilnya. i m very sure RB will be more closer to his sister, kakaknya sangat pandaiiiiiiiiiiii jaga si adik.

IMG_4184

beranak lagi bag! tu bagpack RD yang dijadikan bag sekolah kakak, asalnya disimpan dalam luggage merah kecil tu tapi dah beranak pinak le barang kain baju segala so aku nak senang citer mehlah aku yang bawakkan. Anw as of now luggage merah kecik tuh dah takde ditangan ku, bagi mak Ajah she wants to buat light carry for her Mekah trip, umrah.

Kita dah sampai Doha Airport for 2 1/5 hours transit. Power betul lah dalam nih takde security check langsung,tapi dari negara lain sume kena checks, turun flight kan naik bus transit airport ke sini, patut lalu security tapi ni takde, terus ke duty free pintu lagik.

pusing2 je dalam tuh…

aku pening pala ngan conversion yang baru hegeh2 nak kena pikir qatar berapa, ringgitnya berapa. in euro berapa.

IMG_4186

sebab tak tau dah nak beli apa and cant think on which one yang murah mahal, aku sebat jelah perfumes. thank god pilihanku tepat coz perfumes di Doha adalah lebih murah dari duty free di KLIA. ok rasa tak sakit hati a bit. i bought for both of us. jangan tidak, belasah pakai balance duit euro.! lagipun laki aku dah lenguh dokong RB, so kena lah passing batton kat aku pulak. mana da stroller, pram dah tentu dihantar ke flight Doha Kul kita…

kat boarding area for our Doha Kul, ramai rakyat Malaysia, mostly depa semua dari London. anak2 memasing grad, bayangkanlah aku datang kat waiting area for our flight takde sapa yang nak bangun bagi aku duduk yet aku mendukung RB yang dok ternganga mentido tuh. Sib baik Malaysian being Malaysian di negara orang, ada satu family ni suh anak2 bujang dia bangun untuk aku and baby duduk, borak ler ngan akak anak 5 tu….satu family pi jenguk anak sulongnya grad kat London. Kelas, satu UK dia berjalan.

IMG_4193

oh dalam flight Doha Kul pun tak dapat seats together asalnya with RD, dia kena dok nun jauh kat 26E. dahlah 26, E pulak tuh. aku ni memang le dok kat bassinet seats. Bila kat boarding gate tu aku cakaplah, cubalah satukan laki aku seat dok sebelah aku, there s no other infants in my flights kan…bla bla, abihlah aku goreng.

check punya check memang sebelah seat aku kosong sei. tak tau ler napa depa dalam system dok dari Frankfurt kata ada infant lain dalam seat aku tuh. hah lega. tak yah buat drama. sib baik ringan mulut den bertanya.  Benda2 nak kena buat drama nih laki aku suh aku settlekan, jadi bestlah sket returning kita back to KL coz laki bini dok sama kat infant bassinets seats tuh.

IMG_4189

Balik dalam flight, RB gini ler…happy, nangis happy, nangis, tidur. Tapi sebab ada gang Malaysian kat our row tuh, laki kitorg memasing dok kendong baby (yang both beza sebulan jer) kat depan tempat stewardess punya ktichen tuh. Udahlah cakap ke main kuat ya holahai kooo…bukan main hebat lagik borak. Dedua mamat tu ler, salah sorang tu laki aku, bayangkan ler bapak2 nih, sambil kendong bayi memasing (cubaan menidurkan)….sampai aku ngan bini laki tu pun tak leh tidur. yapadahhhh.

excitednya heh dapat balik rumah. lalu KLIA tu pun dah rasa wangi jerrrrrrrrrr

biarpun badan musuk 2 hari kira tak mandi. still….

clear everything, chartered taxi pun dah tunggu terus kita pulang. Punyalah hebat seronoknya RB bila jumpa kakak abangnya.

Ye begitulah yek, habis watamat khatam amin segala dah citer Germany.  3 weeks kat sana, tapi sebulan untuk aku buat entry nih. Not bad gaklah. dapat habiskan semuanya sekali rap sepanjang kat Germany and 2 weeks after returning. Pasnih citer kembali normal lagipun soon is Aidilfitri too :) .

IMG_3691

Best tak baca cerita German ai specially Frankfurt, Munich dan Aschaffenburg?Nak pergi?

Masih ada lagi handbags untuk dilanting di sini sini sini! Harga memang akan bertukar2 tengook mood mak meyah tapi kalau tak bertukar pun ko boleh lagi nego, try jer.

Comment: 19