Munich

Marvelous Munich!

Sementara nak kuor Japan story, akak nak kuorkan dulu gambar-gambar dari Munich. Laki akak kan kat Munich pulak sekarang.

So basically he was at Szekesfehervar, Budapest, Vienna, Bratislava and now sekarang kat Munich.

Yaa ampun semua tempat handbags aku!!!

photo 1

 

photo 4

 

photo 3

 

photo 2

 

photo 5

photo 5

photo 1

photo 4

photo 3

photo 2

photo 1

photo 4

photo 3

photo 2

photo 5

photo 1

photo 4

photo 3

photo 2

photo 5

photo 1

photo 4

photo 3

photo 2

photo 5

photo 1

photo 4

photo 3

photo 2

photo 5

photo 1

photo 3

photo 2

photo 4

photo 5

photo 1

photo 4

photo 3

photo 2

photo 5

photo 1

photo 2

photo 4

photo 3

 

By the way, this is his 2nd time in Munich, 1st time dulu pergi ngan akak & RB dulu, ingat? Kalo tak ingat terjah sini :)

Comment: 4

Munich to Aschaffenburg…

IMG_3902

Dah seminggu aku balik dari Germany tapi korang kena habis pulun le baca entry Germany jugak…bukan tetiap taun aku pi pun. Remember the one yang kita tak dapat naik the earlier train from Munich back to Ascha coz our tix bukan under flexible yang boleh tukar2, kalau nak tukar kena tambah minus plus 100 Euro, banyak tuh. so tak nak ler. kita dok je le kat train station barang 3 jam…

Tapi nak ke mana, 3 jam lebih lama tuh. Starbucks takde nak dptkan free wifi.

Dari bawah laki aku nampak ada DB Lounge, so kita naik.. keluar lift belah kiri ada yang lounge biasa2 jer. public boleh duduk. But belah kanan ada khas untuk the 1st class tix! heh, itu kita punya tuh, tix kita kan first class train ahaks…! Tak sesia le laki aku pi tambah 20 euro masa beli tix return Munich nih…

Free wifi and free flow drinks lagi dalam nih, air apa ko nak, teh tarik je takder! private toilet pun ye jugak. syokkkkkkkkkk! yang penting free internet access and just nice je lah kita berskype with orang2 kat rumah tu sampai lebam. Tu RB dok mengekek2 gelak dek kakak abangnya melawak.

DSC_2133

Tapi kat sini skype takleh kekuat, coz takde private room situ, aku amik hujung corner, kita borak pelan2 jer coz ada orang lain jugak sama, tak nak ler ganggu privacy orang…

IMG_3907

sempat le RB mentido, bangun, minum makan sumer aku bagi….selesa betul kat situ

Nampak tingkap tepi kanan aku tuh, ha dari situ kita leh nampak kat bawah orang dok bercium cemolot bukan main sakan lagik. ya hampun! kenyang laki aku menengok. aku dah tak larat nak tengok heh

DSC_2144

me mengisntagram le apa lagik!

IMG_3912

Tiba masa to leave Munich….aku amik pakai timer, but pastuh ada omputih ni baik hati tolong amikkan gambar kitaorang, wpun kita tak mintak tolong, gamaknya dia sian kot hahahah. tq makcik omputih.

 

IMG_3922

wah engkau budak kecik, pantang letak ke bawah, kalau didukung dia enjak2 kan badan dia mintak turunkan dia…

IMG_3941

Bergilir ler kita mengkelek RB, tapi most of the time memang RD je yang pegang coz yelah dia kan banyak masa kat luar tak berapa spent ngan anak2 sangat apatah lagi with RB, sama je kat Germany tapi siang bapaknya kerja semedang. weekends je ada masa or malam2 ngan dia….ni pas balik dari Germany nih, aku dengo nak kena terbang lagik. halahai….

IMG_3928

For our seats, yang dah reserved, ada khas tulis kat situ Munchen – Ascha…

bagus depa tuh, masuk dalam system terus yek…

IMG_3960

Mentido le kami anak beranak…. bapaknya takut nak tidur, mana le tau kang terlepas station. Our returning pun took 3 hours from Munich, sampai Ascha dah jam 10.30 malam, kita tak berani nak jalan kaki coz dah gelap. Sepanjang kita kat Germany, sekali tu jelah kita kuor waktu dah gelap malam, in fact mana2 negara aku pergi pun kita cuba ngelak kuor waktu malam, so dari train station kita amik teksi. Dah sunyi but harus redah jugak…

Kalo ko tanya nak ke aku pergi lagi Germany lagi pasnih…emm

Tak kot. hahahaha 3 weeks dok memerap kat Aschaffenburg and pergi berjalan ke Frankfurt and Munich. Cecukuplah gamaknya, koman2 aku dah merasa pergi, so rasanya if RD kena lagi pergi Germany, u go babai je lah. i rela dok rumah ni hah or aku pergi jumpa dia kat Frankfurt je lah gamaknya. Kot le kan… tak tau akan datang.

Thanks Munich for having us, wpun emm….ada yang tak best, ada jugak yang bestnya. Best dapat shopping ahaks!

Raya handbags, stock clearance selling drop down price, over here here here!

Comment: 13

Hop On Hop Off Munich!

DSC_1956

masa tak hujan, bukan main lagi semua yang dok atas nih kan….

DSC_2008

tapi bila dah hujan, kelam kabut tarik roof cover badan pala memasing!

IMG_3865

aku tak naik atas tu pun, aku dok bawah ngan RB. gilo hapo nak dok atas tu ngah sejuk ke main cengkam kulit. Omputih lain ler, diorang tu dah biasa menyejuk, pastu kalau panas boleh selamba je dok makan minum tengah panas yang kita ni kat Malaysia berlari carik aircond semedang.

Half way ada drama dalam HOHO bus Munich nih. Oh we took the blue HOHO bus coz cheaper 1 euro dari yang merah and satu lagi hok biru tu senang sket nak beli tiketnya dari hotel aku tuh. RD pergi beli lepas kita had our breakfast di hotel. Hey…have u followed my instagram account coz some of the photos i tak post dalam blog, i letak terus dalam Instagram.

tengoklah sok sok aku dapat iPhone, lagi laju aku menyegram. skang harap pakai iPAD jer.

DSC_1979

Hah drama dalam bus kan, nampak 2 orang budak lelaki yang berjalan sorang jacket hitam sorang lagi shirt putih with hijau hitam jacket tuh? ha, budak 2 orang tuh nak masuk bus, tapi takde tickets pastu buat drama 5-10min cakap diaorang dah bayau and tapi takde dapat tickets. hey nampak benau ler menipunya kan. Bergaduh2 dengan 2 orang bus conductor and driver siap nak panggil police coz depa insists gak nak masuk dalam bus.

Aku siap dok tukar position seating dok nak tengok the best view nih sampai ada Uncle Australian dok sebelah aku pun cakap ‘i like this drama too, at least we have something different in our HOHO trip’ hiks..aku setuju betul ler ngan Uncle tuh.

tapi penyudahnya budak 2 orang tu tak naik pun, gila nak bagi naik, driver siap matikan engine bus baru depa blah…tengoklah bila dah turun bus ngan muka gelak2 lagi, memang saje mencarik pasal. Driver bus kata depa tu banyak nau minum beer tu yang memabuk nak main redah je naik bus takde tix.

DSC_1998

cantik aman tenang jer….

antara the places yang kita visit dalam HOHO tour but takde satu pun yang kita turun coz leceh dek ada baby and some more ngah hujan ler, Ahad tu Munich merenyai jer…

DSC_2006

lawa kan, kalau takde kepala kereta tu, mau aku crop buat postcard. berangan le merajin sangat.

DSC_2035

bus berenti kejap for 5min kat Stadium Olympik. aku memang tak turun ler kan…

DSC_2038suka betul dia diagah2 dek bapaknya…

anw RB ni ada perangai peramah a bit. Kalau orang tak approach dia, dia akan approach gelak2 ngekeh kat orang tuh. So orang yang muka masam pun tak jadi nak memasam bila tengok si kecik nih, depa pulak melayan agah2 anak aku heh…

DSC_2059

comei je depa susun basikal…

hujan lebat nih…tengok jalan pun basah

DSC_2061

RB tu kan, sepanjang kat Munich aku pakaikan dia stocking pants pastuh sarung pulak seluar, baju lengan panjang, jacket dah tentu stand by bila kat luar. sejuk sangat ko…sian dia. Alhamdulillah dia tak meragam and tak de apa2, mungkin kerna dia menyusu badan. The power of breastfeeding.

DSC_2067

 Sekejap jer kita naik HOHO tu tak sampai 2,3 jam rasanya pun. Cukuplah kot. Again harganya sorang Euro19, kids below 4 years percuma. RB baik je dalam bus, tengok je dia kat luar tuh, makpak sibuk snap2 amik gambar, tapi aku rasa bapaknya yang banyak amik gambar luar, maknya sesikit lagi nak mentidoq….

aku kan kalau sight seeing ada penyakit tak leh bukak mata sangat.

lain le shopping

muahahahha!

DSC_2072

Kita nak jalan ke mana pun tak tau dah pastuh coz memana merata tutup, kedai makan je banyak bukak, lagipun weather tak cantik…

IMG_3872

Lepak kejap kat Starbucks, tengok dunia social semasa

IMG_3876

si kecil bangun tidur….mencarik bahan, bosan pulak dia takde menda nak buat, so tengok balik utube dia

dok kat Aschaffenburg kan kerja aku dok upload nursery ryhmes yang baru je setiap hari, coz boleh dload 10 videos jer,since token internet pun boleh pakai 1 gadget jer tu yang kena settledkan RB sesiap, setiap malam aku berjaga le buat dload nih. memula dulu bapaknya buatkan, dah aku dok umah sini, aku le yang buat.

IMG_3883

berpatah semula ke hotel, nak amik luggage…

coz tengok kat DB train itinerary, we can hop into the next train, tak yah tunggu train malam. Supposedly our train balik Ascha from Munich kan at 7ish pm.

IMG_3886

pasnih dah tau ler, kalau nak pi Europe fly on weekend. weekdays ko bantai le jalan2 and shopping. Jangan le berangan datang weekdays and nak shopping on the weekend. Their shops are so dead on Sunday.

DSC_2095

hahah comeinya budak nih.dalam hotel takde nursing room so ngan RD sekali masuk dalam ladies toilet lagipun takde orang langsung, kita2 jer…salinkan budak kecik nih. kan aku cakap aku sarungkan dia ngan socking pants, biar takde sejuk, luar tu sejuk oi….makpak ko pun terketar2 menahan gigil…

DSC_2098

orang dok panggil dia suh tengok cermin, buat dek je dia tauuu!

DSC_2102

Pantang dokong or dudukkan dia, sibuk dia nak turun sama berdiri. btw, weekend ni RB is turning 7 months. Dia dah mula nak merangkak, dah mula panjang2 kan tangan dia tegak menahan badan and angkat bontot. Paling ngeri aku tengok sepanjang kat Ascha dia dok mengintai katil ke bawah, nak melanggar pagar tilam selimut yang aku buat kat keliling katil. eiii takut takut. biasa dulu dedua anak, bila depa dah pandai berdiri or pandai merangkak tu yang nanti RD ajar turun katil. ni dia baru je passed meniarap satu rumah. Baru nak angkat bontot nak merangkak, tak boleh jadi budak ni kena ler letak dia kat bawah je pasnih…

tapi tapi, 2,3 hari sebelum nak balik KL, dia jatuh katil gak ko kat Ascha. ahaksss! membuak2 darah, atas bibirnya pecah sian sangat, abis aku sedut2 lap. nak pergi klinik tak tau nak hala tujunya so aku tuam2 sendiri, waktu tu pun laki aku ngah kat opisnya. Makan setengah jam gak lah baru dia reda and mood ok, tu pun bila aku pasang skype abang kakaknya agah2 and dia nak gegelak balik, tu lupakan the sakit jatuh katil.

but malam tu dia meragam kooooooooooo!

oh itu di lobby Intercity Hotel Munich. If korang pemalas tak nak pikir carik duk jejauh dari train station, boleh je dok sini, aku recommend jugak, asal ko jangan banyak bunyik carik kettle ke carik mineral water. tu sume yilek yek. Breakfast dia sedap, sedap ikut tekak kita makan roti sapu2 jer ler, kopi and tea dia pun sedap2, banyak varieties.

IMG_3868

tapi kan tapi kan…

kita tak dapat nak naik the next train

sebabnya…

Comment: 9

Munich, the shopping world!

IMG_3696

kena tunggu 5min depan pintu Chanel coz mak mak arab ke main ramai penuh dalam tuh….

oh ni ubatnya kalau bila berjalan, nak sight seeing ke hapa, kena bagi aku makan ubat first. baru aku ada mood and energy a bit.

IMG_3700

nak bertanya satu soalan jer…punyalah payah nak kena q beratur ke main lama. sorang mak arab tu amik masa punyalah pleasure, SA depa pulak ada 2 orang jer yang boleh entertained. Yang sorang lagi dok melayan orang kaya China mana habis macam2 diborongnya heh…

aku sebenarnya carik GST merah. ada merah tapi oversized GST, buat hapa….badan aku bukan size mak mak arab yang besau2 tuh…

jimat duit haku!

IMG_3703

masuk LV Munich..pun sama. Ramainya hai manusia. Mak2 Arab pun. So aku tunggu dalam 5-7min gak till ada SA yang boleh attend me. My question is very simple..do you have Alma Epi?

Yes, let me bring you few colours

Ok this is what I want. wrap it up please.

Simple giler! coz i know apa nak dah, lain le aku terkapai2 baru nak survey ke hapa.

Lagipun dah 7,8 bulan mencarik Alma Epi Orange. akhirnya di Munich gak mendapat. Kawan2 aku merata tolong carikkan, berbulan2. Rezeki nak beli dari tangan sendiri rupanya.Tengah sibuk nak membayau, Mak Arab sorang ni sibuk dok mengaco SA aku yang kebetulan boleh berbahasa Arab. Kejap2 dia interrupt. Aku ok lagi. tapi bila tengok RB dah start hok hek, aku mula le berangin kuoar asap kat telinga!!!

Boleh tak ko nak tanya apa2, kasi aku settled dulu, coz ko tu kacau line orang, kacau orang yang sibuk nih. Kena tembak ler ngan aku, aku ni ada baby!!

Sorry naik lorry le dia banyak kali bila dah kena tembak. Dedua SAs tu pun terpaksa sorry gak coz dok pi layan mak arab tu yet aku depan mata dok tunggu receipts jer, eiii sepuk betul ler mak arab nih.

DSC_1782

Kat LV gak aku sarungkan Bobawrap ni…sian gak dia asyik dok dalam stroller jer, lagipun kalau dia bunyik baru kita dukung…

DSC_1784

Mak hoiyai anjing ke main besau!

dalam kedai/malls depa, anjing memang merata je ada, boleh dibawak masuk. restaurants too.

IMG_3711

Maximilianstrasse is the big street names untuk all designer butiks kat Munich. Hangpa google jer ler, aku pun bila dah nak pergi sehari 2 sebelum tu baru study. Dok umah waktu RD pergi kerja tu aku study le sket2…lagipun bukan boleh sangat coz sambil2 tu dok mengelek si RB gak…

DSC_1793

Kita masuk most of it tapi takde yang berkenan lagipun i got what i want already, lainlah 2,3 tahun dulu semua nak disebat, skang mostly semua aku dah ada and tak berapa desire pun sangat nak memborong. I bought whatever yang aku dah lama kepingin nak ada, tapi tak mendapat2…

DSC_1799

kemudian kita jalan slow2…jalan ikut arus orang ramai. and jalan ikut panduan mat peta ehhehehe

IMG_3719

weather memang sangat sejuk….tapi rain coat aku tu tak membantu sangat. coz meant for ngelak basah air hujan bukan untuk mengwarmkan badan

IMG_3720

along the road, kita jalan slow and steady…tengok orang tengok tempat…nak suh aku naik masuk dalam tuh hohoooo idok ler…

IMG_3726

sukanya dia dapat berkuak lentang kat sini…

Kat Starbucks aku amik chance untuk fed him

DSC_1810

berjalan lagi merata….

IMG_3735

trying to get a Prada for my gf, kesian dari Frankfurt to Munich aku carikkan tak jumpa jugak…

i got my Prada kat Frankfurt….

IMG_3739

yang awak jalan tetengah tu napa?

ni laluan tram lerrr

IMG_3741

takper..tram takde heheheheh

anw bag prada hitam yang aku pakai tuh, nak baling lantingkan lah….

DSC_1813

tup tup laki aku jerit suh berenti jap, dia nak baca peta dari iPAD

DSC_1815

ko tengok tangan kanan dia, siap dia berpusing2 badan nak betulkan kedudukan ngan arah jalan betul idak nih..hikss

mencarik Theresa sebenarnya.

IMG_3748

Theresa. the mall yang ada all designers dalam one roof. kira apa brand ko nak, selected items ada dalam nih…

IMG_3742

The blue purple or the blue green?

IMG_3749

Bottega, Balenciaga, Fendi, Marc Jacobs, Miu Miu and so on, banyak gile dalam nih….kalau ko tengok kat butiks x de, cuba carik sini, harga sama jer…

IMG_3750

gah gah gah dia!

bila le mak aku nak habis nih…

IMG_3752

anw aku amik yang nih, lagi besau, the Giant 21. lagipun i have so many red bags, memang pening pala bila tengok rotation

Sebenarnya i already have Red Balenciaga – Town COQUELICOT, tapi aku ingat nak juallah tuh. sapa mau? tengok kat entry sini if berminat and contact me. but pleaselah, agak2 ler kalau nak beli bags high end ni, aku mati kutu nak pitam je bila ada yang offer ingat harga bag2 nih yang menggila rendah. memanglah sume orang nak handbags cecantik tapi janganlah membunuh suruh aku bagi ko harga gini gitu. sakit jiwa akak dik. aku rela simpan and bagi kat sisters aku or anak buah aku rather than letting go at a very lower price.

Kalau nak nego boleh, tapi janganlah ko expect bag harga 5 ribu ko nak bayau 1ribu or even lower. That s not nice of you!

IMG_3753

ni pun sama le dalam Theresa tu jugak. online depa is Mytheresa. sapa2 minat bags tau le site tuh…

IMG_3755

Miu Miu, was thinking to get this instead of the Balenciaga but i ve been aiming for the 2nd Balenciaga for many months, so kena pass ler Miu Miu…next years mbe. Lagipun the design of the Miu Miu tu sama bih kurang dengan Prada yang aku amik plak…

IMG_3758

sudah selesai, shopping done!

DSC_1819

cak cak cak!

ikut je dia mana makpaknya pergi. yelah takkan nak tinggalkan pulak!

DSC_1822

then kuor balik to main road…

aku pun tak tau nak ke mana…ikut je RD

IMG_3766

tapi aku nampak mall nih

menonong je aku pergi, laki aku dah jerit2 nak buat apa dalam tuh. aku yg benornya nak carik toilet. aku rasa macam RB tu memberak, rupanya dia kentut jer hikss…tu yang laju je nak angkut dia bersihkan dia…

IMG_3768

kelecakkkkkkkkkkkk!

The shopping treatments tak berapa hazab sangat coz kita pun dah spent kat Frankfurt, frankly speaking baju selai pun aku tak beli coz kalau takat baju, benda tu hari2 tetiap minggu aku beli kat KL tuh. cuma baju anak2 je kita dahulukan. baju laki aku pun dapat selai jer waktu balik dari Munich tu pun bila try eh dah boleh lanting kat abang coz the size factor.

cuma aku kecewa dengan harga fridge magnet, seketul is Euro3.99 which is about RM16 untuk seketul. so ko bayangkanlah nak bagi kat orang kampung, tak ke sakit hati kalau nak beli banyak2…sedih sedih. We didnt buy though :(

IMG_3771

Not the end of Munich story, just yet.

Apa yang diborongkan di Munich….hehehe tengoklah kalau rajin gak nak menayang ;)

Comment: 9

The tour and hotel in Munich…

 

IMG_3773

carik carik mana mak meyah kita……………

IMG_3775

aku tunggu mat sebelah tu blah…

nak bercengkarama ngan si kecik aku nih..

IMG_3778

ahaks. blah pun dia. so boleh aman nak bfeed RB…

IMG_3780

pastu sambung lagi perjalanan….namanya je panas tapi sejuk gak, angin kuat.

IMG_3783

dek angin kuat sangat, aku tutupkan pram tu ngan raincoat aku, sian budak kecik dalam nih nak tidur dok dilibas2 angin kuat benau

IMG_3784

lalalaaaa tak sesudah lagi ke mak oi

IMG_3787

cak cak

IMG_3789

DSC_1833

pakcik ni meraban mencarik port nak carik tu hah, bus HOHO belakang tuh

IMG_3796

dok sini dendiam…biar dia pergi buat project check it out

IMG_3799

ler…gini je gambar yang jadik

DSC_1848

tinggi lagi pak tinggi lagik!

IMG_3800

panjangnya limo kooooo

 

DSC_1849

HOHO kat Munich ada 2, one is red one is blue…

DSC_1857

memula dia tanya hok merah nih…

tak bestlah. depa punya HOHO tak macam negara Europe lain or even Australia. Depa punya style, by day. bukan by 24hours or 48hours. So kalau ko amik bus nih at 3pm, bayar Euro20, sampai 5pm je dah tak leh pakai dah next day. Ruginya!!! Waktu ni dah jam berapa buat apa nak amik by day pulak, baik amik esoknya jer.

DSC_1863

Tunggu or the blue one pulak. Blue lagi better by harga, murah by 1 Euro je dari merah but konsepnya tetap sama…by day bukan kira 24 hours or 48hours.

IMG_3808

maka kita jalan2 lagi, carik sapedek!

DSC_1874

belakang RD tu actually ada ramaiiiiiiiiiiiiiii group Mak Mak Arab. kalau hangpa tengok depa punya top to toe perkhhhhhh!!

IMG_3819

galid betul dia dapat tengok utube!

DSC_1880

pastuh paling dia suka bila kita berdirikan dia. Sakan ko yek! the England baby shoes is brought by BBLuvsMe

DSC_1883

Gigit pipiiiiiiiiiiiiiii tu kang!

DSC_1920

Just Married

IMG_3835

we took the tram back home to the hotel…

senang jer, janji baca peta. tu kerja Sirman.

Macam kaki awak jer yang dok terjuntai tuh.

hahahah hampehs ko RD

IMG_3838

yah hotelnya dah sampai…4 star katanya ko, alangkan aku nak dok hotel yang sekangkang ngan train station!

DSC_1933

Mahal benau gak lah. Euro189 with 2 breakfasts, pastu dapat internet free and also public transport untuk 2 hari tak kira apa kita naik kecuali cab ler, memang free, tix given by the hotel. Tapi dalam bilik halahai, cerek nak masak air pun takde, mineral water seketul pun tak dibaginya…yapadahhh!

DSC_1939

bestnya budak kecik dapat katil…dapat dia mengguling2….

DSC_1940

kelecuppppppppppp lagik!

DSC_1934

malam tu dedua bongkang tak hingat! baik anak baik bapak. yang maknya dok dalam gobok lemari hotel coz situ je strong connection untuk wifi. hampehs je kan, lagipun aku kena tunggu tetiga battery camera dok charging, punatnya 1 je ada so abis 2 battery full baru ganti the last one and terus aku panjat tidoq.

Hotel tu namanya Intercity Hotel, Munich. Worth lah kalau ko pemalas nak dok jejauh dari train station, inipun kita terlepas promo2 lain coz booked pun dah few nites b4 coming to Munich, kalau plan berbulan2 awal lagi murah le dapat ye dok…

Selesai satu hari cerita di Munich walaupun sebenarnya ada lagi beribu2 kisah patut aku ceritakan, but untuk blog story telling, cukuplah ni kot.

Comment: 11