Blogging tips – Personal touch by RM

I reveal my Jan’s earnings!

image

This is from Churp Churp Account

n remember pasal Churp Churp pun kita boleh dapat earnings, sama jugak ngan Nuffnang, ku cash out setiap bulan jugak. For Churp Churp aku banyak dapat dedicated FB/Tweets. Semua social network yang ada memang aku pakai untuk ‘mari mari masyuk’.

Sib baik RD’s account tuh aku tak godam, kalau tidak ngan dia2 nya account pun aku ganda 2 kan earnings, tapi takper, tak yah tamak haloba.

Churp Churp Jan’s earning  is RM1, 508.19.

image

Ini Nuffnang’s account

Nuffnang’s account, always cash out on the last day of the month, the Jan’s earnings ONLY.

ni bukan bulan2 lepas punya earnings yek, this is only for Jan.  aku tak main campur2 bulan lain bagai, i cash out every month coz terus hantar masuk savings/asb. daripada kumpulkan kat Nuffnang account…baik terus langsai ke ASB.

Nuffnang Jan’s earning is RM12,608.20.

Feb earnings, tunggu le cukup bulan, tak tau in total yet, but number of advertorials tu aku tau dah berapa.

Moralnya:

1. you blog nicely, tak yah nak kutuk bloggers lain kalau dah tau ko tu tak ke mana perginya, insyallah ada lah earningsnya.

2. kerja kuat dong, get the hits bla bla bla.

3. Study lah sendiri dalam RM nih if nak sangat tahu pasal blogging tips, ramai aku tengok pi bukak first enrty aku sampai skang korang khatamkan. nak korek camne ke blogger jutawan nih buat kerja.

4. Ko tak takut ke kak red, if LHDN audit lagik? nak takut menda, aku bayar tax blogginglah.

5. Nak kata aku menunjuk nih? hah kem salam lah korang….ini lagi group yang menyampahkan aku lagi makan hati mengigau malam gamaknya sampai terus sambung kutukan untukku, but kita perlu sedih ker? Lagi aku tayang earnings aku adalah…

6. Tak yah lah buang masa nak hamun ai si merah nih. ai dah immune, lagi u hamun melompat, lagi ai show show, lagi u bernanah darah. You know who you are from that group, and these ppl are all younger than me, in terms of age. Baca entry nih lagi best dari baca entry yang kutuk2 ai tuh pastuh gigit jari. Diorg sure terduduk dik.

7. Jangan kedekut dengan readers and panjang2kan buah tangan pun ye jugak. Zakat dan sedekah tu tak yahlah dicanang pun, apa yang korang leh share ngan readers, do it so. Ini orang bagi korang contact/adiah, terima kasih kat orang tu pun tak pernah. Sian readers tuh.

8. Readers pulak janganlah suka amik kesempatan jugak. Kita tolong mana yang terdaya. cara bantuan kita either via GBM Forum in RM nih, or via FB Fanpage, or via Twitter. If you tak nampak kita promote you dalam RM nih, maybe kita keluarkan your permintaan bantuan di channel yang lain.

9. Anw, mana pergi hilang yang nakkan tips jutawan harituh, dari beratus yang kita jawab, hanya 10% sahaja yang membalas semula. Lain mana hilang? dah kayo tak nak belajar ke?

10. Mood aku lately ni nak memarah je kan..isk isk. Sorry babe, keje banyak, yang nak dilayan kerenah pun ramai pastuh ada orang kacau family mertua aku, so wa sebagai pahlawan merah, kenalah jadi menantu mengdefend semua orang sampai aku naik hantu. Ni job laki aku bagi aku lor hahaha aku kan ‘ganas and garang’!

Anw earnings ni sume bukan dari jumlah iklan atas bawah kiri kanan, tetapi penyumbang utama adalah dari SPONSORED POSTS, seperti yang kubilang dalam Hot.fm.  Tidak juga termasuk yang direct iklans terus ke RM. itu kita tak yah reveal lah LOL.

Alhamdulillah, tambah sket je lagik, untuk both earnings jadi RM15k only for Jan. Sebenarnya kan, bukan baca RM ni sekali lalu jer korang leh dapat ilmu tips blogging, you kena dok sini study and tengok camne saya slowly naik. U can ask loyal readers RM yang dah bertahun2 dok di sini, baik yang suka or tak sukakan ai, depa akan tetap mengaku yang aku naik berdikit2 and sangat dedicated. So dont touch and go dari sini, tapi study and tengok rentak tuju blogging sebenarnya.

Comment: 187

More earnings from Nuffnang!

Ok ini cheque bukan dari my Churp Churp account (read the details on how to make extra income from the Twitter via Churp Churp), but this is from my Nuffnang account utk bulan September, just from the blog RM ni. Huh 2 minggu ni korang aku bagi sekali 3 tips untuk menjana pendapatan kan?

Ai tak kemut kay…

Tapi masalahnya some of you punya thinking:

  1. Baru jer bukak blog, dah riuh tanya ‘saya dah few months ada blog, tapi tak dapat apa2 pun from Nuffnang’
  2. Saya pun dah ada account Twitter + Churp Churp tapi tak dapat pun email seeding on ads pun?

Ni antara segelintir soalan yang aku dapat, kalau aku paste kat sini dari comments di RM dan dari Contact RM privately tuh, pitam korang nak baca pulak. Giler banyakkkkkkkkkkkk! Sapa yang hantar emails tu aku dah jawab yek, silalah check spam korang, coz ramai yang bila aku dah tolong jawab, guide you to the line, senyappppppppp membisu! Betul2 buat aku macam touch n go punya cikgu blogging tau.

IMG03358-20101101-2108

Some tips to get the earnings from blog, aku buat simple2 je lah, nak details ada dalam RM blogging tips

  1. Traffic yg paling penting. Tambahkan hits/readers blog korang. 100 per day? Tak cukup! Make it thousandsssssssssss of readers per day. Cara nak tambah hits? Rajin2 la blog hopping, leave a komen and jejak, join bloggers gathering, macam2 lagi la. Kena la rajin sket. Ni ulangan ya “Saya hanya dapat income selepas 2 tahun berblogging. 2 tahunnnn!” So momantai ok!
  2. Minat berblogging kena ade. Jangan berblog semata2 nak dapatkan duit. Buat sesuatu tu kena ade minat, baru menjadi :)
  3. Tonjolkan keunikan blog anda, olah dengan gaya bahasa korang sendiri, cerita benda2 yang orang suka baca. Barulah readers keep on coming dokk?
  4. Kalo twitter pulak, tambahkan follower bagi lagi ramai. Aktif sket bertweet :) Actually all about networking. Makin ramai readers/followers, prospek lagi cerah nak buat duit :)

Dan lain-lain lagi…aku pun still belajar lagi, especially bab2 technical, SEO etc., memang aku fail! Tapi aku leh campak kat Sirman semua tu hehehe. Team work mar. RM doesnt belong to me jer.

Ok dah ada semua tuh, barulah advertisers through Nuffnang nak engage ko. Selain dari buffered earnings, yang buat ribu-riban tu is the sponsored posts / advertorials. Ni contoh yek, bukan harga betul nih…katalah satu sponsored post berharga RM2,000….multiple lah dengan berapa adv yang korang buat.

ada pastuh pastuhnya lagik…siaplah yang membenci menyampah meluat menghamun and memaki ngan buat dedicated entry utk ko lagi.  well…..mana2 pun ko akan jumpa orang cenggini, asal naik jer, mulalah dia buat pakatan nak drop you down. eleh…ai dah biasa mar. bertahun2 pun jumpa. tapi aku tau ada group nih kan, memang keje kuat betul, kerjanya jadi batu api dan juga tanam pasir kat periuk nasi orang. mulut passing around, carik sumber api2kan cerita, buat macam2 lah….itu group special case, kita memang dah monitor lamaaaaaaaaaaa….. (tak penat ke asik nak memaki je entry korang ni ek?dapat bape juta?)

So anw, pastuh cukup bulan cash out, macam my case alhamdulillah, ada kestabilan sudah, tetiap bulan memang ada side earnings from RM via Nuffnang and Churp Churp.

Dah cash out, depa hantarlah cheque.

Pastuh you live happily ever after. Maunya tak happy, dapat beli handbagsssss :)

hiks…..

Comment: 145

Berapa earnings pertama ko dari blogging?

image

image

image

It was a big mistake when keluar my earning in HMetro, BIG MISTAKE!! dari orang tak tau jadi tau….let s not go there, behind the scene tu aku tak mampu nak citer dalam nih. tapi, ramai skang orang dah tau yang hanya dari blogging, we can earn lots of ringgits, memula sket pastu mendaki, mana tau kan….

i dont trust on luck, coz for my case, saya tak de pun nampak luck, nak kata…

1. cantik? tidak….anak dah 2, badan pun dah takde pinggang, kemetot pun yer.

2. terer omputih? tidak…tulih melayu pun kedaung, apatah lagi omputih

3. berpersonality? pun tidak, hanya setakat suka giler warna merah

oh nak tau pasal TAK BESTNYA RM….cariklah orang yang membenci dan tidak menyokong malah tidak menyukai RM, banyaklah nanti list yang diorang bagi. kang aku copy paste kang, korang pitam. plagiarism plak. Bukan aku tak bother but we have to move on, sambil2 tu kita take it as a lesson heheheheeh…(eii gatal nak citer gak satu benda tapi tak boleh). Cuma saya memang work hard. aku sangattttttttttt2 kerja kuat. aku punya kerja kuat memang entahlah, tak terucap ngan kata-kata. but bukan atas daya berdiri aku sorang je pun, mestilah dengan bantuan Sirman and anak-anak. doa dari mak abah gak.

But i wasnt thinking about money masa blogging mula2 dulu, kemudian bila dapat first cheque was RM90 kot dah mula lupa dah nih…so macam terkedu tekejut, and pastu naik sket2 lah….those yang kenal saya tau aku pun memang dedicated giler, bak dari tulisan di RM mahupun attending events. I did my advertorials job kaw kaw bukan main amik mudah jer. i tried to be on time at the events, i mingle and mix around with clients and people, tak kisah keturunan mahupun bangsa. Malaslah nak cite yang tang2 buruk, tapi banyak manisnya.

So berapa earning ko yang pertama sekali korang pernah dapat?

Comment: 49

Republish of Blogging Tips n The Top Secret…

IMG00377-20100413-1008

hey hey…i received too many emails asking for the blogging tips, specially sebab citer RM kuor di Harian Metro (thanks Siti, ai lap lap lah). But due to overwhelming hits from the story in HM, nak pecah aku nya inbox, too many emailssssssssssssssssssssss, serious dude banyak gilerrrrrrrrrr korang nak kan blogging tips.

ok camnih

sementara saya belum rajin nak menceceh dalam blogging tips yang terbaru, why not korang baca dulu blogging tips or story bout RM yang lama nih, wpun kisah Rahsia RM tu dah setaun yang lalu, but masih bolehlah dipakai. aku x laratlah nak buat satu lagi entry yang sama, yang updatenya pun only on the figures not the tips. But tips yang saya bagi dalam HMetro memang uptodate cuma korang tak yah lah ikut tips buat entry sampai 10 tuh, pening korang kang.

FYI, photos were taken like a month ago, i refused the photographer to come to my house, so i got my helper to snap the photos for us, without Sirman (tak yah tayang laki gitu ahhahahha). ada jugak aku bagi gambo ngan Sirman, but reporter tak pakai, eloklah pung, kang lagi kecoh …hahahah aku kedekut laki!

nuffnang_0001

Just that ada correction nak buat from the write up:

1. saya bukan pemenang untuk Top Parenting di Singapore, but yes I was the finalist.

2. Janaan RM10k per month bukan setiap bulan, kadang2 bulan ni lebat kadang2 bulan tu tak berapa lebat. Max i got is  more RM10k yes it s true.

3. Income doesnt come from Nuffnang only but also from the personal advertisers yang come straight forward to us.  Yes i m contracted with Nuffnang but for some reasons saya juga boleh ambil certain product as a promo/iklan in RM.

4. Tak ada lagi versi 8 -10 entries per day yer, tak mampu dah mata dan plotak menahan. skang max pun 5 entries jer, paling koman 3 tu kira kawtim adalah. but weekend mmg lam 1-2 entries per day jer. wkends orang ramai rehat. Versi 10 entries per day tu dah lama aku pencen sejak 2 yrs ago rasanya. so long ody.

5. RM’s potluck with readers was held on 2008 not last year.

6. Tips dari number 6 (from HMetro) sepatutnya applicable to those yang suka buat entries banyak, yang satu entry per day pun x per. x semua orang boleh jadi macam RM. aku giler menulis :) tak sangka lak reporter pi letak. adoii.

7. RM’s readers blom 4 juta, baru 3 juta lebih jer, and Sirman’s age is 37 this year, motip laki aku umur muda 2 taun jadi sebaya aku plakk

8. RM ujud dalam blogging sejak 2005 ye bukan 2008, tapi dari blogspot berpindah ke domain sendiri adalah pada tahun 2008.

nuffnang_0002

Jadi mewah tulis blog

N of cos memang RM is one of the best blogs for you to park your advertising/product/services, do Contact Red if berminat untuk mendapatkan parking advertisement di RM. Our team in RM (either RM or Sirman) will get back to you. We usually reply your email within 24hours jugak. Ahah new readers in RM, get to know RM via this entry – Teori Tab di RM, ni baru buat last week so you can understand on the Tab lam RM nih.

Thanks all for the congratulations wishes, wpun ini bukan pertama kali RM dijaja dalam media but kena gak buat entry nih coz ada fakta yang tersilap gitu. sket je lah, tak lari dari tulisan asal reporter. so if anything, pls Contact Red kay.

The 2 fav links for new readers to read:

http://redmummy.com/category/blogging-tips-personal-touch-by-redmummy-com/

http://redmummy.com/2009/04/17/rahsia-redmummy-to-be-on-top/

My twitter is twitter.com/redmummydotcom – ini live aku jawab terus :)

FYI, my income is from the ads in side bar, top, bottom bar, and of cos the dedicated advertorials (ni payment mmg huge) no such click click tu yang oi….pernah korang tengok aku suh korang click? where got such thing…halahaii.

Jadi mewah tulis blog

Comment: 140

Expensive Tips n 3 Featured Bloggers…

image

blog ni memang mesra alam, senang capai carik apa2 yang ko nak tengok kat right side bar. tapi satu je aku tak berkenan..comments button dia.

tengok tajuk entry tuh…seronok jumpa dentist, ujung kanan dia ada comment button kan, sudah 5 orang komen. tau apa the weakness part? bila comment duduk di atas.

orang dah abih baca kena scroll up kan semula untuk leave comment, tak ke menyesakkan.

memanglah skang dunia kita di hujung jari, tp being manusia yang terkenal dengan pemalasnya, selagi ada shortcut selagi tu dia nak pakai, comments button should be at the bottom part. so abih baca terus click.

korang pun kalau nak click comment button tu, tekan la right click, so dia bukak kat new window, takde le ko ngaco nak pi baca entry di bawah2nya. macam kes aku ada entries ke main hebat bersusun kan, so kenalah korang tekan open new tab for each entries to leave comment.

paham dok?

Kak Nara, bak tiga posen….tak pasal2 ko jadi mangsa review aku.

tak kira blogspot ke domain sendiri, comments button elok di bawah setiap entry.


**********************************

So bile aku masuk blog lizz pasal earning redmummy 40K/month aku memang terkejut abes. Gaji engineer kat oil&gas pun tak dapek banyak tu beb. 2 bulan punye earning dah boleh angkat Honda City CASH tak layan downpayment nih.

Entah-entah die tukar kereta setiap 2 bulan kot? Heh..
Aku rase die fulltime housewife & blogger la. Untung la husband die dapat bini yang pandai cari side money. side money apenye, aku rase kalau husband die belajar buat blog ngan die pun ok jugak. l

Izwan

saya bukan housewife, i have a permanent job in KLCC during the day and a blogger during the nite/weekends. Sirman, my husband is the first person having a blog before me, he is the master of blog, he is the manager of RM, template RM ni pun dia yang maintain.

saya juga tidak earn 40ribu sebulan from nuffnang, my total of earnings now is 40k  but my monthly is not even 10k as of now, just yet.

I need to correct that.

**************************************

image

Next tip is please get the fact right, if u intend to talk bout someone else. Liza dropped me an email for the photo’s permission, tapi tekejut eden bila fakta untuk tajuk n fakta di entry adalah salah.

I knew she reads from the Rahsia Redmummy To Be On Top, that entry was dated on April 2009. memang ada stated 20k. but now is already October, the figures dah tak boleh pakai 20k. bukan nak brag or drag, but i have a Boss yang akan rasa unhappy kalau fakta yang ko cakap tu salah yang oi. i told her to correct that, as of aku buat entry nih at nite, masih lom direpair.

It s no longer 20k. It s way moreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee than that! alhamdulillah. (oh she already corrected, tapi kena gak highlight lah supaya next time dapatkan fakta yang betul ye liza)

So acik2 pakcik2 sumer abang hensem jelitawan cantik manis, get the fact right before u publish it. Fakta yang salah akan menyebabkan pembaca2 yang tidak kenal RM will say ‘alah 20k pun nak kecoh’

ye aku tak kecoh, tu pasal aku tak suka cakap berapa, sume main protected entry, but that s  motivation for all of you. nak aku print screen kan the latest current earnings tak??

pengsan  korang kang…

Comment: 34