More earnings from Nuffnang!

Ok ini cheque bukan dari my Churp Churp account (read the details on how to make extra income from the Twitter via Churp Churp), but this is from my Nuffnang account utk bulan September, just from the blog RM ni. Huh 2 minggu ni korang aku bagi sekali 3 tips untuk menjana pendapatan kan?

Ai tak kemut kay…

Tapi masalahnya some of you punya thinking:

  1. Baru jer bukak blog, dah riuh tanya ‘saya dah few months ada blog, tapi tak dapat apa2 pun from Nuffnang’
  2. Saya pun dah ada account Twitter + Churp Churp tapi tak dapat pun email seeding on ads pun?

Ni antara segelintir soalan yang aku dapat, kalau aku paste kat sini dari comments di RM dan dari Contact RM privately tuh, pitam korang nak baca pulak. Giler banyakkkkkkkkkkkk! Sapa yang hantar emails tu aku dah jawab yek, silalah check spam korang, coz ramai yang bila aku dah tolong jawab, guide you to the line, senyappppppppp membisu! Betul2 buat aku macam touch n go punya cikgu blogging tau.

IMG03358-20101101-2108

Some tips to get the earnings from blog, aku buat simple2 je lah, nak details ada dalam RM blogging tips

  1. Traffic yg paling penting. Tambahkan hits/readers blog korang. 100 per day? Tak cukup! Make it thousandsssssssssss of readers per day. Cara nak tambah hits? Rajin2 la blog hopping, leave a komen and jejak, join bloggers gathering, macam2 lagi la. Kena la rajin sket. Ni ulangan ya “Saya hanya dapat income selepas 2 tahun berblogging. 2 tahunnnn!” So momantai ok!
  2. Minat berblogging kena ade. Jangan berblog semata2 nak dapatkan duit. Buat sesuatu tu kena ade minat, baru menjadi :)
  3. Tonjolkan keunikan blog anda, olah dengan gaya bahasa korang sendiri, cerita benda2 yang orang suka baca. Barulah readers keep on coming dokk?
  4. Kalo twitter pulak, tambahkan follower bagi lagi ramai. Aktif sket bertweet :) Actually all about networking. Makin ramai readers/followers, prospek lagi cerah nak buat duit :)

Dan lain-lain lagi…aku pun still belajar lagi, especially bab2 technical, SEO etc., memang aku fail! Tapi aku leh campak kat Sirman semua tu hehehe. Team work mar. RM doesnt belong to me jer.

Ok dah ada semua tuh, barulah advertisers through Nuffnang nak engage ko. Selain dari buffered earnings, yang buat ribu-riban tu is the sponsored posts / advertorials. Ni contoh yek, bukan harga betul nih…katalah satu sponsored post berharga RM2,000….multiple lah dengan berapa adv yang korang buat.

ada pastuh pastuhnya lagik…siaplah yang membenci menyampah meluat menghamun and memaki ngan buat dedicated entry utk ko lagi.  well…..mana2 pun ko akan jumpa orang cenggini, asal naik jer, mulalah dia buat pakatan nak drop you down. eleh…ai dah biasa mar. bertahun2 pun jumpa. tapi aku tau ada group nih kan, memang keje kuat betul, kerjanya jadi batu api dan juga tanam pasir kat periuk nasi orang. mulut passing around, carik sumber api2kan cerita, buat macam2 lah….itu group special case, kita memang dah monitor lamaaaaaaaaaaa….. (tak penat ke asik nak memaki je entry korang ni ek?dapat bape juta?)

So anw, pastuh cukup bulan cash out, macam my case alhamdulillah, ada kestabilan sudah, tetiap bulan memang ada side earnings from RM via Nuffnang and Churp Churp.

Dah cash out, depa hantarlah cheque.

Pastuh you live happily ever after. Maunya tak happy, dapat beli handbagsssss :)

hiks…..

Comment: 146