Kemek

Mabuk dan muntah-muntah…

berry 084

project main di tepi dinding

berry 076

project main tepi tv

semua gambar ni dalam hari yang berlainan, ada berpuluh2 lagi gambar depa ngah ehem2 buat project tapi cukuplah apa yang ada ni jer yek. I told you ingat nak anto Kemek pi diambil reader aku tapi apparently dalam seminggu nih asik lah Kemek mengongkek si Reddy. tapi masuknya idak aku tak tau.

but one day lepas depa buat project aku tengok Kemek terus kelepak ala ‘kekenyangan’ yang si Reddy lak terkangkang. aku check pepet si Reddy and i found out ada basah2. wah air mani kah? but that s not the end, an hour after that Kemek sambung lagi project mengemut Reddy, so dalam satu  hari lebih 50 kali diorg ni mengongkek. either masuk idak aku tak tau, pernah one time depa main kat atas tv, aku siap mengendap dari bawah2 terbaring2 aku dibuatnya nak tengok batang si kemek tu masuk ke tidak. tapi tak nampak langsung. bulu diorang tu tebal bonar ler.

berry 080

menunggu waktunya….

n 2,3 hari nih Reddy looks so sick, asik muntah jer. aku memang pakar gak pasal kucing, dia nak carik rumput ubat muntahnya tapi mana aku nak cekau rumput yang ado umah atas  langit nih. rumput yang aku beli arituh tak menjadi naiknya. pastu tetek si Reddy aku telek, nipple dia macam dah tajam tapi taklah so pinkish. so aku confuse sket, adakah Reddy sudah mengandung?

memang dalam rumah nih aku sorang je yang paling particular diorang nya hal main, kok ko jadi main, ke x jadi main ke ngan Reddy yang dok monyok tak berapa nak makan. asik terbaring je, bila budak tu baru nak baring, datang lagi Kemek menoron. berapa lama musim Kemek ni nak mengawan tak tau lar. tapi lama betullllllllll!

anw i told my kids yang project depa 2 ekor buat tuh means depa kawin2…pastu nanti Reddy boleh dapat baby. banyak babies. tapi abang n gegirl tak pedulik sangat nak kecoh pasal kawin2, depa sibuk ‘bila nak dapat baby? so nanti baby Reddy ada banyak?’ ha tu lagi penting for Abang…

berry 081

langsai..

malam tadi lagi best, aku telentangkan Reddy, tengok lagi teteknya, bertemankan anak2 aku. pastu siap parking telinga aku kat perut Reddy, kot lah leh dengo apa2 hahahaha! pastu Abang n Gegirl pun tiru sama letak telinga. Since cat’s pregnancy usually takes for 60 days++, kita tunggu je lah tengok lam sebulan 2 nih, jadi idak Reddy tu mengandung.

biasanya kalau aku goyangkan Iams depa from the tupperware box, laju je Reddy datang dulu, la nih, dia tak selera tol makan, asik monyok, asik tidur, pastu muntah2. tu yang dia sokmo lari tidur atas meja tv bilik aku coz situ Kemek tak boleh nak naik….nanti bila schedule aku kosong, aku nak bawak dia pi jumpa vet lah. sian pulak dak kecik nih asik muntah2 jer, makan kurang, dok muntah air je dia. alahai sian ko Reddy, jadi betina pun payah kan, sama lah ngan mak merah, ingat senang jadi pompuan.

senasib ler kita.

Comment: 85

Lamanya musim mengawan si jantan nih…

IMG_0532

Kemek is my male cat, a gift from Kakak, one of my SR di RM. We adopted Kemek on Aug 2009 but soon Kemek is going to leave us for his own good. at least for a while. I did mentioned bout kelucahan Kemek yang nak main tapi x dapat2 nak main coz Reddy tak suker, siap bagi sepak terajang bagai. susah hati aku. dah berbulan tengok Kemek asik main ngan bantal jer…

rasa berdosa jer sebab dia ada nafsu, tapi dia x kuat nak beat Reddy. aku dah siap ajar pegangkan Reddy pun tak gak jalan2, dia x pandai nak kokak tengkuk si Reddy tu and masukkan batang dia kat pepet si Reddy tuh. so nak wat gano. i have to get help from my readers…

Of course aku bagitau to the previous owner on this issue, so Kemek will be sent to my reader yang sudi adopt dia for a while untuk dikahwinkan dengan her female cat. Harap2lah dia dapat bertemu jodoh ngan sang betina lain memandangkan dengan Reddy dah berbulan2 tak makan saman gak.  I think for the best of Kemek.

Selain dari mintak izin previous owner lama, or not really izinlah at least aku update Kakak and to respect her, aku jugak kena mintak izin and bagi hundreds of reasons to Abang. At first he was not happy with my decision, tapi Sirman and Gegirl sokong, depa pun runsing tengok Kemek asik menyontot jer kat bantal and bear adiknya so, Abang setuju. tapi he wants Kemek to come back to us…

IMG_0541

I love Kemek, sending him to a new house is only a temporary basis, he should be coming back to us once musim mengawannya habis, hopefully. Banyak kisah Kemek nih, udahlah liat nak potong kuku, nak bersihkan telinga pun susah, tapi tang mandi dia senang sket. N pantang dia kalo orang lalu depan dia, tetiba dia pitam tergolek terlentang. mintak dibelai. tapi bila angkut pegang dia rimas. so kenalah duduk sama terbaring sama ngan dia belai2 usap dia. satu lagi dia ni penakut, asal abang terkejutkan dia jer laju dia bertempiaran lari.

kalo lawan ngan Reddypun, dia gak mengalah, ko nak main very the jantan tapi ko lembik. tak tau lah ngan kucing orang camne ko leh service ke idak Kemek yek. all the best to you. aku punya jaga dia, pi bawak vacci bagai, jaga ubat kutu dia, masa aku amik dia bulu dia gugur giler sampai aku kena pakai mask lam umah, till now dia dah buat catwalk sendiri.

IMG_0529

but satu pangai habit dia, he wont be sleeping with us, dia tidur merata2 kat hall, kadang2 kat antara pintu bilik anak2, unlike Reddy, kalau boleh bawah aircond memanjang je si pretty Reddy tuh. mbe sbab Reddy dari baby aku dah ajar, tp macam Kemek aku hanya dapat dia at his age of 8 months, so habit lama dia masih ada. but Kemek is still our lovely cat.

arituh aku siap suh Sirman pegangkan Reddy yet aku cuba nak ngajar Kemek masukkan uhuk uhuk kat Reddy nya ehem ehem, pun hampeh! aiyooo….btw waktu entry ni kuor dah nampak 5 hari petanda macam Reddy nak dijolok but still Kemek failed to menyontot. ater camner…..

aku kena anto gak lah Kemek kawin kat umah orang lain…

Comment: 20

Story pasal si gemuk…

IMG21093 IMG21094

she s so fat!

IMG21097

mummy bila reddy nak beranak?

kemek tak kawin2 lagi ngan dia, camne dia nak beranak

reddy ada tetek berapa mummy?

kiralah…

satu, dua…eii banyak bulu lah mummy susah nak kira tetek reddy

memang kalau kamu tak dok kat FB fan page saya, korang takkan tau cite update on Reddy and Kemek, coz kat sana je aku buat live update on them. but sebab tak sangka reddy and kemek memang banyak fans pulak ek lam RM, so ku buat gaklah satu entry ni hah utk korang.

kemek pulak not in the picture coz dia dok tidur baik punya mengangkang kat bawah meja, malas plak aku nak bangun snap gambo dia heh.

so udah ye rindu korang bertebus….

Comment: 12

Entry di tengah malam…

IMG18576

aku jumpa dedua tidur mati kat lam bilik

sibuk nak jugakkkkkkkkkk menyelit lam bilik mak korang gak

IMG18589IMG18587

memang tidur tak hingat tol. kemek tu sib baik kaler carpet aku dark brown, if not ngan ko2 mak merah terpijak jugak. reddy plak tidur kat bawah kosi pc aku, wa sibuk menaram blog, kat situ gak dia tidur. at one time aku bangun pusing kiri tak sedor, terpijak perut santak dia sib baik kaki kanan aku menahan balik.

dia tak sedor pun, punyalah tidur tak hengat.

IMG18454

itu Reddy baru bangun tidur, pastu pi menebeng tadah muka depan sirman, mintak dibelai. amboi kalau tiba masa nak manja, boleh ko datang dedekat yer. tp kejap jer, agak2 x sampai 2,3 min dia blah callo carik sapadek.

makan je tau si reddy ni, but kemek as usual diet. kurus dah dia sket.

lama tak letak entry memalam midnite gitu, so ni satu khas letak sblm aku delete dr draft. too many draft entries, tp tak jugak buat2. yang spore pun ada lom abih lg letak, orang pun dah naik lupa.

minggu depan oh best.

lagi hebat entry2 yang ada hahahahaha

minggu depan bermula dari hari ini :)

Comment: 7

Dessert baru…

IMG18285

melengkung dedua…

sekor membongkang, sekor lagi mohon dibelai…

new bout them, aku dah mula rebus ikan utk depanya jajan. wah jajan gitu. bukan makanan ari2 lah. kira malm tuh aku bagi lah ikan pas dah rebus. sian jer tengok asik makan iams, wpun makin gemuk. tp aku tengok Reddy tu dah naik nyampah asik makan yang sama jer.

just that Kemek adalah sangat mendiet. dia kurus lah. tak berapa kuat makan.

IMG18286

semangkuk ikan rebus tuh, Reddy belasah abihkan, sehingga ketitisan terakhir. kira senang lah keje aku nak basuh mangkuk makan dia, abih licin boliau betul.

kalau ari pertama dulu aku cakap Reddy adalah pendiam, nak tunggu dia mengiau susah kan…

sampai skang pun sama gak. dia tak mengiau bising ke hapa. the only time ko nak dengo dia mengiau kalau dia terkurung lam bilik, and dia tengok orang takde lam bilik tu, mulalah gelabah dia sorang2 lam tuh…

kemek, not bad gak mengomel specially time dia nak carik blanket lah tuh…

so ok ler tu

yg tiner pendiam

yang jantan ke main kuat membebel…

terbalik tak cam RM and Sirman :)

Comment: 11