Kemek

Resepi Litter Box…

IMG16562 jilat lah reddy badan ko kasi kering yer….

budak nih baru pas mandi, aku dah lap, tp mana leh jam2 tu gak dry kan, aku nak gak keringkan ngan hairdryer aku tp tiap kali aku pakai kat rambut aku pun depa dah mencanak2 menyorok lari, apatah lagi kalau aku keringkan kat badan dia…

so biar kering naturally gitu..

oh rambutku – by reddy :)

IMG16578

sejuk ko ek

terketar2 mengerekot

kalo time ujan petir lagi lah penakut

kat mana aku dok kat situ lah dia ngekor aaaaa

IMG16607

ha ini baru first stage utk grass ubat/makanan kucing yang dibeli yer..katanya lam 2,3 hari daun2 rumput tu menaik, kang dah naik aku promote lg di sini…

so far cam jadi tak jadi jer sirman ni buat

aloo napa tak jadi lagi nihhh

IMG16663

ha tak pandai yang kecikkan si Reddy, keje nak mengkokak si Kemek jer pdhal awak tu dahlah cinonit. sekali Kemek ngap, sekali tu gak ko bersepai lari satu umah. udah byk kali gak aku anak beranak kena leraikan depa 2, sbb Reddy sibuk nak ikut celah Kemek, dia kurang kasih sayang mak pak kot tu yang mengekor je mana Kemek pergi. ikut takpe gak, tp dok sibuk nak kokak2 orang tu

sakit ati wooo…

IMG16612

yang ni jenis pasir Reddy, ada crystal2 gitu…harga RM13.90

crystal pun ada 3 jenis, yang berkotak yang berkiub, yang bulat2 bola, tp semua aku dah tried. for reddy and for me yang aku berkenan hanyalah hok bulat2 bola…

tu kalo Kemek buat dajal punggah pasir crystal dia, memang saje je nak kena penerajang Reddy.

IMG16610IMG16609

hah ini pasir yang Kemek pakai..FIDO, ada bau2 epal gitu, harga RM15.50

pas dia ek eek lam tuh, kucing akan kambus kan ek ek dia, so nanti ek ek tu akan membulat lah lam pasir tu gitu. bau takdak, jadi dry lah. ader pahemmmmmm…….satu ari 2 kali aku akan tapis2 pakai penapis pasir tu lah, coz ek ek yang dah membulat tu nanti kita buang lah. tak renyah lah.

rajin ngan idak jer…

kalo tak rajin, tak yah bela kucing. yang amik job bersihkan litter box depa, aku ngan abang, tp abang pun ikut mood, kena diketuk baru keje jalan.

ye arini kita bagi resepi pasir kucing ye puan2…

masukkan satu sudu pasir

ke dalam kuali…gaul gaul…

hahahaahhaha….hoi! resepi pasir jadi resepi masak plak!

Comment: 11

The best petshop…

IMG16502

you have pet? kalau dah ada fav pet shop sendiri, takper. tapi kalau belum ada, bolehlah amik Pet Shop kat Queenspark at Jalan Peel ni. sangat best and besar! i m a member to this Pet Shop, eh aku tak buat Personal Shopper job for Pet Shop pulak yer, so jangan korang suh pi beli pasir kucing korang plak…

IMG16501

coz Raya is coming, and pasir Reddy and Kemek tinggal separuh jer..kenalah restock. this time around aku amik 2 bags terus for each one of them. Reddy pakai jenis crystal, Kemek pakai jenis pasir halus. dedua tak pakai jenis yang sama…sebab Kemek tu suka tidur lam litter box dia, so dia kena pakai pasir yang tu jer lah. while Reddy pasir nya jenis crystal coz dia sangat pembersih and dia tak geti nak buat sepah.

Sebab tu lah aku pakai 2 jenis pasir.

Nanti lah aku amik close up gambar dedua jenis pasir tu kay..

IMG16504

Enieta, for kittens nya milk, itu yang bagus. Neu Zea. susu tu lah yang aku bagi Reddy minum kalau tak hari2, at least seminggu tu 2,3 kali lah. kalo teringat. kadan2 terlupa jugak. tp x leh buat banyak2, dia nanti tak abih. so buat suku bekas minuman air dia jer. pas 2,3 jam cabut and buang gantikan ngan air suam pulak.

IMG16503

supplement for Reddy gak. utk Kemek pun la ni baru aku bagi. previously supplement makanan Reddy yang botol kuning tuh, memang sedap je aku tengok dia makan. so kali ni aku amik hok lain, nak tukar2 lah tengok jenis perasanya camner. Si Reddy memang doctor galakkan dia ada supplement coz she s still baby kitten, wpunnnnnnnnnnn ganas cam rimau kannn

IMG16505

mummy beli lah ni satu katil utk Reddy and Kemek

ehheheh tak yah

sudah2 ujung malam si Reddy tu tidur atas PC mak ko gak..

IMG16506

RM99 for 2 months supplement. Iams dia memang aku tak pernah beli sejak sebelum aku dapatkan Reddy. aku ada beli yang hok size besoooooooooooooooo giler RM129 tuh, iams tu ada 3suku lagi so tak yah lah nak beli tambah baru till nak abih baru datang lagi.

oh we oso bought the grass for cats, baru je sirman menanamkan, once menjadi besau bagai johan and siap utk kucing2 aku makan, aku publishlah kat sini.

Kucing dok umah atas langit nih kan, byk sket belanja depa nih kena menanam grass lah pulak, kucing2 kampung aku dulu masa aku anak dara, main makan je rumput tepi jalan hikss…

ok…itu citer kucing

nanti ye ai buat close up product yang aku pakai…aku tau korang ada lah suh amik pasir jenis ni jenis tuh, tp so far aku dah try and error macam2 jenis pasir gak but 2 jenis pasir ni lah yang paling sesuai ngan anak2 kucing aku tuh. sekor pembersih sekor lagi pengotor ha kau!

Comment: 13

Hutang Reddy dibawa ke …Kemek!

Reddy ni

aku sayang dia sesangat…

IMG16026

oh..she drops my make up set

sibuk orang nak make up, dia gak sibuk sama, and sib baik jatuh atas karpet, n banyak nasib baik gak sume pigments aku bertutup. kira susah aku kena kutip balik jelah.

buat masa ni ai love Reddy more than Kemek, coz Reddy aku bela dah lama…Kemek pulak walaupun manja tp dia masih lagi ‘jauh’. he doesnt know me personally yet, tp Reddy tu dah kenal all 4 of us, dah tau datang bila dipanggil.

tetiba sedih…

IMG16084 diorg ni

masih gaduh2 manja lah

abih langgar satu umah sepai barang sana sini

IMG16076

tapi ini macam terbalik plak

patut kemek yang panjat Reddy, tp ni reddy yang sibuk panjat atas badan kemek. ok logically kemek kena panjat reddy pasal dia jantan, reddy betina tp ni kira sorang abang sorang adik pomp so ala2 mengado lah si reddy ni nak bolai2 buatnya dia ngap belakang ko kangggggggggg!

aku kuorkan kemek jap jer utk clean up cage dia, pastu gesa2 masukkan balik, bulu dia macam dah kurang lah sket berterbangan, mbe pasal aku jaga makan dia betul2.

IMG16080

fyi doctor sendiri ckp ubat untuk bulu berterbangan ni mmg takdak jual, it does by the flow. kena jaga makan minum dia baru lah kembali pulih. jaga tu means korang kena stickkan satu jenis makanan, jaga kebersihan cage dia jugak. jangan le seminggu sekali plak baru nak bersihkan. aku kemas ari2, pagi and petang or malam 2 kali memang kompem aku kasi licinkan.

pasnih dah cuti sekolah so bolehlah abang kuor masukkan Kemek, trained him lagi bagi dia sebati ngan suasana di VA. dia kan adoption baru red family mar….

so itu tips penjagaan kucing, kalo korang ada tips sama2 meh kita kongsi. nxt wk kena bwk kemek for vacci, aritu dia dpt ubat jer…

oh entry ni aku buat dah lama, lupa nak post, nak bilang kat korang yer….bulu2 kemek dah berkurangan, dah tak berterbangan…syokk woooo..aku tak bg makan apa ubat pun cuma aku stick ngan Iams, and groom bulu2 dia tuh hehehehehe….yes, now dedua leh pusing satu umah bebas sebebasnya.

Comment: 13

I m a bz blogger, but i love cats!

IMG15892

ai just have one voyager, ada satu lagi tp adiah utk Kitty, so tak leh lah nak pakai. Reddy pulak aku pakaikan tali yang khas utk kucing tp silambam ni dogil tak nak jalan ngan tali tuh, sudahnya didukung jugak senang…

IMG15894 dok korang dendiam lam keter yer…

we are going to meet the doctor, korang 2 kena cucuk!

IMG15907

first check up is for Reddy, so she got her 2nd vacci, pasnih tak yah datang lagi dah lah. tp berat badan dia susut a bit, so aku kena tambah supplement dia, sepatutnya by 4 months dah naik to berkilog2, ni penangan masa demam aritu lah, during the first vacci. sian Reddy…

IMG15910

everything is perfect for Reddy

aku dibekalkan ngan ubat kutu and ubat cacing…tq doctor. suka lah dengan service doctor nih..

IMG15911

next is for Kemek…

was told by the previous owner, Kakak – yang Kemek dah pernah ada first vacci, tp just to be on safe side, doctor tak berani nak amik risiko. so memang kena cucuk lah kekdahnya…

IMG15922

it s not easy to check Kemek, dia stress…kuku dahlah panjang, so jam2 tu gak doctor ketip potong kuku dia. udahlah kan bulu dia berterbangan tak bley tahan aaaa

IMG15919

as expected, Kemek ada kutu telinga and kutu badan…

hui tak bley jadik nih…

Cik Kemek kena makan ubat cacing and ubat kutu telinga pun kena bagi gak jam2 tuh….for him, pun dpt ubat kutu badan, pas few nites aku and sirman jadi doctor tarukkan ubat kutu badan tu kat belakang dia. for reddy, kutu badan dia dah ilang tp since sudah 1 week Kemek dok asik bergaduh ngan Reddy, kenalah aku bagi gak dia ubat kutu badan. sebagai jalan supaya dedua bebas kutu badan.

IMG15923

we just went to the clinic bertiga, abang kat tuition Smart Readernya…Kemek diqurantine selama seminggu tak boleh keluar cage, boleh pun kejap2 tp mmg tak leh nak bebas. n for Reddy, malam tu gak demam biasalah dak kecik tu dah kena cucuk vacci, mesti demamnya lah..

sian, makan pun tak selera menguncup je dok atas meja pc membongkang…

Kemek ada satu perangai yang sangat2 annoying, tau tak lam sehari banyak kali kena tukarkan pelapik paper bawah cage dia coz dia kan bila minum air dari bowl merah dia, asik mengocak2 air, sampai tumpah ada waktu sampai abih kosong. eiii aku lempang gak ko kang.

mungkin kerana kehidupannya yang hidup beramai2 dalam satu cage dulu buat dia jadi pangai gitu, i m training him so hard everyday utk dia tidak buat pangai gitu.

IMG15926

tp paling aku tak tahan, bila aku letak pasir baru kat litter box dia, boleh dia pi terbalikkan wahahahahah…separuh pasir ko terbalik. hai Kemek…ko dah 10 bulan tau, behave lah sikit. nak mengajar dia is not easy, so i have to keep on training him.

Unlike Reddy, sangat pembersih, mbe sebab aku mengajar dia dari hari pertama, so pasal umahtangga lam cage dia is very tip top.

Sorang manja tp agak kurang pembersih perangainya, sekor lagi pulak ganas cam rimau tapi sangat2 first class clean kitten, camne ek nak asuh si Kemek tu, dia dahlah usia lanjut sket.

Comment: 8

Bulu ohhhh buluuuuuuuuuuu!

IMG15817

remember aku cakap aritu aku collapse sampai ke pagi ngantuk nauzubillah tak sedo diri, sblm tu aku lied down kat bilik abang….the cats were outside but boleh si Kemek masuk and menebeng panjat katil mohon dibelai…He and Reddy memang sangat2 beza watak wajah…

Reddy sangat2 tidak suka dipegang dibelek dipeluk

tapi Kemek pulak sangat teruja kalau diusap…

IMG15811

he came to me and sleep sondol2 next to me

masa ni lah Reddy dok stared je dari pintu, aku panggil angkat dia, tetap gak dia lari..iskk

IMG15821 IMG15822

aku biarkan Gegirl play around with Kemek

sebab aku nak pujuk dak kecik Reddy mengado2 tu…

tp kejap je lah aku pujuk sebab dia cam biasa main kejar2, nak dipegang kejap tp pastu mencicit lari. just that satu je habitat dia, tidur je ngendeng panjat pc aku, tang tu mmg satu amalan hidup dia.

haghi ni sabtu aku nak angkut dedua bwk pi vacci, aku ada slot sket utk lari ke sana….

IMG15823

me kena pakai mask kat lam umah sendiri coz tiap kali aku lepaskan Kemek, aku rasa allergic resdung aku datang. bayangkan ngan Reddy aku takdak kena allergic pun sbb bulu dia tak gugur tp ngan Kemek mesti kena coz bulu dia masih lom recovered yet, coz bulu2 dia masa aku amik dari tuannya, berterbangan tak hengat…

janganlah ko pakai baju ala2 velvet, kompem lah baju ko berbulu2…tu pasal Kemek nya masa banyak dok lam cage or balkony dari dok lam umah. selagi gugur bulunya selagi tu lah dia kena quarantine.

aritu Reddy lam seminggu je dah all out bebas walking lam umah, no more cage for her, tp si kenit Kemek ni cannot aaa…..berdesin2 aku selsema dek bulu dia tau lately. tu yang aku pengsan tidur tak hengat coz amik ubat resdung yg very the drowsy…

anw for Reddy dia mesti bangga gak lah, wpun dia jarang mintak berkepit ngan red family tp dia boleh berlagak ‘at least aku dok lam umah bebas walking around, ko Kemek kena lagi dok lam cage’

ha jangan berlagak Reddy….Kemek sontot ko kang.

Comment: 14