Kemek

Buntal and Keding…

IMG18357

beso tak budak kecik nih? eh bapa bulan dah dia yek…ha 7 bulan! and dia sudah berjaya membesar lebih dari Kemek. dalam perut dia tu takda isi tau. masih lom ngandung lg.

tapi one thing, dia ni kuat makan sangat. asal masuk dapur je dia tunggu bila nak bagi Iams baru. masalahnya Iams dia tu manjang je kita supply lam mangkuk makan dia tp dia kalau boleh nak yang fresh. baru aku letak sejam lepas ko dah nak fresh lagi kan. abihkan lah makan lu.

pastuh satu lg pantang aku pegang supplement tube dia. itu lagi lah dia nya fav. iskk

n hangpa tau tak, sirman adalah curi2 bagi dia ikan/ayam gak. wahh, gugur bulu kucing aku, jaga ko sirman.

biarlah dia makan makanan asasi dia, asik iams jer…

hishh…iams tu dari ikan ler jugak neng!

IMG18329

itu bukan tidur berduaan, itu Kemek ngah landing mohon dibelai abang and RM, tp Reddy yang suka tak bagi Kemek senang dok mencokak leher Kemek. aku rasa tak sakitlah coz Kemek diam rela jer menadah badan…

sedap kot. ala2…. Reddy buat love bite kat leher hek?

hahahaaaa

wuppsss

IMG18366

sket nya terkangkang………!!!

the beauty of Reddy, dia memang sombong, cam biasa tak boleh orang pegang dia. jaranggggg lah sangat dia nak ngendeng ngan ko. and she s no longer sleeping wt us on the pc’s table. dia tidur kat hall, i guess sebab badan dia dah besau. dia sedar diri yang space meja pc aku tak leh nak menampung kegemukannya skang nih.

tapi dia paling suka kalau abang main ngan dia. dalam umah ni abang kan paling penyayang ngan binatang, so abang kalau main ngan diorang, betul2 bersungguh2. fun gak tengok diorg main.

stokin sekolah tu pun leh jadi modal depa 2 bergaduh main.

now, nak naikkan balik badan Kemek. sejak dia bermusim ‘blanket’ dia nya badan susut banyak. la ni dia dah kurang carik blanket, dah abih musim kot.

Comment: 14

Story of the cats…

IMG18282

depa 3 dok luar coz ada mangkuk nih pi bawak anjing dia besau giler kay, kalo aku merangkak pun aku kecik, gila ganas nya besau. pastu dog tu merata2 pusing lam kedai, siap kencing berak kat tengah2 kedai tu atas lagi lagi. weiiiiiii!! memanglah ko dok kata anjing tu jinak tak gigit, tp ko tak paham ke lam kedai tu sket nya ramai muslim. marah tollah aku, anak2 aku pun takut tu yang dok luar kedai jer.  udahlah temperature aku naik je lately ni, memang aku sound jer staff kedai nih. kat owner anjing tu aku bagi pancaran cahaya 30 sakti, Xmen! oh aku tak leh nak explore lama lam kedai ni coz aku rimas ngan anjing tu dok bertawaf satu kedai, berpusing2 sana sini.

IMG18276

RM41++

IMG18277

RM33.90

IMG18278

RMbape tu ek, 20++ kot

IMG18279

belas2 gak kot…merah,cute

IMG18280

13.90 for the left, yang kanan lupa harga

IMG18281

ini palingggggg murah RM3.80 jer

pi pet shop, beli amik barang lelaju. pasir ek ek 2 bungkus, Iams bag the cats, supplement and 2 toys Reddy and Kemek. so anw toy tuh aku amik hok 13.90 and bola RM3.80. dah berajat sangat nak amik yang 41 inggit tp sirman tak kasi. now sirman kira sket, wpun duit aku sendiri invest kat barang2 kucing, tp dia tak nak ada benda yang tak penting. btol pun balik umah depa 2 ekor main sekejap jer, pastu yang bola 3.80 tu sampai sudah aku tak jumpa mana si kenit2 2 ekor tu sorokkan. yang jumping ball tu lagi lah, aku leh sepak2 sambil jalan, pun depa tak heran. excited main memasing ke main sekejap sangat.

best yang dia org suka main lagi satu is guli

guli memang aku ada supply setaun hahahahah, dulu masa zaman memuda lom kawin aku jumpa satu shop jual yang murah giler guli. so sbb nak buat main congkak, and aku beli quite banyak gak lah…ni guli anak2 aku pun tak tau kay aku ada simpan. sorok kaw2. sirman pun tak tau ahhahaha

kalo nak bagi main Reddy and Kemek, aku kuorkan lah, 2 bijik. pastu diam2. budak2 tanya mana mommy dpt guli, mak sengih jer :) . ada 3 bags lagi tuh aku sorok huhuuuuu

oh ye kadang2 byk toys abang and gegirl aku share2 kan ngan budak 2 ekor tu, kot depa nak main kan. tapi yang actually galak main is Reddy, Kemek sibuk ‘mengempet blanket’ :)

Comment: 12

My babies story…

IMG17916

just to let u know

ai think Reddy is going to be pregnant lar…coz nampak Kemek sudah memanjat uhuk uhuk :) . tu kalo Reddy idak mandul n Kemek betul cara masuknya yer….coz selama ni exercise kat blanket je kan.

but, even Reddy is around pun, Kemek tetap gak memalam nak panjat2 katil carik blanket. sokmo gak kena sepak ngan sirman.

n yes finally, i got my “fren” came to visit me this afternoon, after the drama here and there….2 weeks babe!!

kalo idak, berpantang sama lah aku ngan Reddy :)

Comment: 23

Toilet Trained for cats…

IMG18003

this girl kan sangat gemuk dan buncit macam puan merah gak lah. gila besau tau. sampai adik badik aku tanya dia ngandung hapa. aku lagi lah dok pasak telinga kat perut dia, takde lah pulak aku dengau bunyik2 baby menendang. kalo makyong2 kucing ni biasa diorang akan cepat mengah, cepat berlari, nak berehat jer. tp Reddy kencang kay.

terlompat2 sana sini, ada je frames umah aku dilanggar, tinggal tunggu dia sepaikan jer.

IMG18004

si jantan macam biasa. setiap malam mencari selimut putih :)

perlukah nak kuulang apa yang dia buat dengan white blanket tuh? sume dah tau sebab musababnya kan kan kan kannnnnnnnnnnnn! lotih acik weih dok jaja cite si Kemek nih, asal cite pasal dia jer, mesti nak kena melucah. so tak yah dah lah yer aku ulang tayang pangai lucah Kemek ni kay.

IMG18012

tak menahan tengok dia skang tido takde tata susila dah. mengangkang terlentang lena kau dia tidur. ini kalau Kemek datang gosok2 ngaco ko, camne le ko ye Reddy.

Both of them are totally cage free, they are oso toilet trained. nak aku ulang lagi ke tips untuk toilet train depa?

mula2 ko dapat kucing, ko masukkan lam cage. jangan keluarkan dulu. biar je lam tuh tapi letak lah jugak bekas pasir lam cage tuh. pas sehari 2, ko kuorkan setiap selang sejam. sejam kuor dr cage, sejam lagi masuk cage, kuorkan lagi, masuk kuor gitu. do it at least for a week. dalam masa seminggu tu ko akan nampak dia akan mencicit lari masuk cage untuk wiwiiiiiiiiiii and ek ekkkk.

simple je tips nya, tapi diorang penah terkurung dalam bilik anak2 aku for 3 hours, menahan jugak la kencing depa hahahahah, gamaknya lam hati oi cepat lah bukak pintu ni aku nak kencing aaa.

but steady jer lah, diorg tau dah kot tpt nak kencing adalah di dalam toilet merah pasir khas itu.

apa kes aku nih sume tips kena bagi korang nih, tips kucing pun kena share, takpelah yer. ada jugak peminat dan pembela kucing kat sini kan, so kalau korang tak suka kucing, ada orang lain yang suka gak membela kucing.

Comment: 19

Short story of 2 kittens…

IMG17801

Hellu, Saya Reddy

Saya yang lari keluar mencicit dalam Epi 7 Project Alpha Redmummy :)

ke main laju kan RM lari kuor kejar saya hahahahahaaaa

IMG17802

saya menyibuk masuk lam sinki

mengaco RM pakai contact lens dia…

best gak dok lam sinki  nih. kalau tidur lam nih sejuk nyamannnnnnnnnnnnn jer…

at least saya ni behave gak lah, explore sana sini, tak macam si Kemek…

IMG17758

Kemek adalah melampo tau, itu booster dia jadikan modal melancap pulak. bape bulan weii kucing jantan mengawan nih?….

aku bentang2 toto blanket bantal kat carpet luar, utk anak2 aku bersantai. sudah dia selamba je datang mengempit, skang nampak blanket macam nampak betina bogel kay! itu kan tpt dia melampiaskan napsu serakahnya. udah booster pulak naik pangkat utk menonggeng…

ko ni Kemek………

aritu waktu dia ngah nonggeng2 kan, Sirman tarik blanket dia, mengamuk ko si Kemek. ater orang tu ngah stim2, ko kaco, sirman ni pun satuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.

abang, could you pls check with your loushi, kucing jantan kalau mengawan berapa lama?

mommy google je lah….

wah abang!!

Comment: 14